MaGYAUR

MaGYAUR

Az illiberális bűnök és a „happy end” eshetősége

2018. május 24. - Magyaur

 

Nincs szükség a válság előidézéséhez összeesküvésre. A fejlődés következtében több ember és gyermek marad életben, az emberiség létszámának növekedésével arányosan nő a nyersanyag- és energiafogyasztás, márpedig ha az emberi társadalmak gyorsuló ütemben felélik a természeti erőforrásokat, akkor nemcsak a környezetszennyezés, nemcsak a túlnépesedés következtében előforduló járványok, hanem a háborúk veszélye is nő. A mozgékony világgazdaság, a civilizációs elszigeteltségek megszűnése, a szegénység és a háborúk spontán módon népmozgásokat indítanak el -  ki és bevándorlá

A Fidesz a válságtényezőket jól mérte fel, de bűn rossz válaszokat adott rájuk:

Az első hiba: a rossz politikai filozófia

A Fidesz-KDNP kurucos, jogászi megközelítésű, keresztényi mázzal bevont nacionalizmusának válságmegoldó receptje nem más, mint visszatérni a „jó magyar” hagyományokhoz, kialakítani a szuverén magyar államot, valamint a hozzá kötődő illiberális középosztályt és mágnási réteget, tehát hangsúlyozottan nem piacgazdasági, nem liberális megoldást kíván megvalósítani (ennyiben ellentmondás nélkül belesimult a lakosság által jól ismert és gyakran visszasírt kádári szocializmus „kapitalizmus-ellenes” irányvonalába). De ez egyben zsákutca is! A pálya, ahol az országok és cégek megmérkőznek az jelenleg maga a világgazdaság. Ennek következtében, amelyik ország veszít a „piaci értékéből” onnét a nemzetközi munkaerőpiacon jól érvényesülő minőségi munkaerő elvándorol, a lábával szavaz.

 

A második hiba: a rossz gazdaság-politikai stratégia

A világ politikusai közül nemcsak Orbán gondolja azt, hogy a bizonytalanságok kivédésének, illetve annak illúziójának legjobb módja a nemzeti nagyság felemlegetése, a határok mögé történő bezárkózás. Ez a védekező magatartás máshol is előfordul, mert a kétségbeesett emberek a nemzeti identitásukba, a tradíciókba kapaszkodnak. Ez olyan, rövid távon megnyugvást adó, de végül „öngyilkos” tett, mint amikor valaki nem tudja elengedni a süllyedő hajó korlátját. A populista politika nem tesz mást, minthogy egy „rutin-mentes” világban megerősíti a hitükben és előítéleteikben a „rutin-vezérelt” embereket és közösségeket -!

A közösség éltető eleme az embernek, de a valódi megoldást olyan felnőttesen gondolkodó és cselekvő emberek bővített újratermelésében kell keresni, akik az állami gondoskodás, vagy protekció nélkül is tudnak érvényesülni a konkurenciaharcban. Ne felejtsük el, hogy Európa történelmi jelentőségét, többek közt, az „odüsszeuszi” kíváncsi és kísérletező egyéniség, individuum megteremtése adta.

 

 

A harmadik hiba: a rossz kormányzás

Az Európai Unió felzárkóztatási programja révén Orbán kormányának az ölébe egy elképzelhetetlenül nagy mennyiségű pénz hullott. Vajon mire költötte a fideszes párt elit az euró milliárdokat? Ma már lehet tudni, hogy nem arra, amire az Európai Unió szánta, vagyis nem az egészségügy, nem az utak, vasutak, nem az iskolaügy és nem a szociális rendszer strukturális modernizálására, hanem arra hogy a saját hatalmát bebetonozza. Itt nemcsak a korrupcióról van szó, hanem a piacgazdaságban ismert „elmaradt haszonról” és a időveszteségről, hiszen gazdasági, technológiai és életszínvonal szempontjából tetemes hátrányba kerültünk a környező országokhoz képest.

 

Felvetődik a kérdés, ilyen helyzetben mekkora a „sikeres és boldog befejezés”, a „happy end” esélye?

Az első esély: összefogás másképpen, tágabb értelemben; tehát ki kellene lépni a magyar parlamenti pártrendszer keretei közül!

  • A fenti okokból nemzetrontónak ítélt illiberális rendszer ellenzéke (pártok, szakszervezetek, kegyvesztett egyházak, a hatalom sáncain kívülre került művészek, tudósok és médiák) tömörüljenek egy országos kiterjedésű „Nemzeti Népfrontba” a közös kommunikáció és cselekvés érdekében,
  • A „Nemzeti Népfront” legközelebbi szövetségesei a részben az utódállamokban, részben a külföldön dolgozó magyarok lehetnének.
  • Szövetségesek lehetnek még az európai parlament illiberális politikával szembeforduló politikai erők.

Második esély: elindítani egy nemzetközi mozgalmat egy világias, kicsi, de hatékony bürokráciával, közvetlenül választott európai parlamenttel, kormánnyal rendelkező, de nem a kakaskodó nemzetállamokra, hanem a régiós önkormányzatokra épülő Európai Köztársaságért, amelynek elnöke és kormánya irányítja a közös pénzügy-, hadügy-, és külügyminisztériumot, valamint az egységes európai titkosszolgálatot és ügyészséget. Csak egy erős haderővel rendelkező Európa képes önmagát és civilizációját megvédeni a népvándorlás körülményei közt!

Harmadik esély: az emberiség elemi érdeke, hogy a nem túl távoli jövőben a nemzeti, vagy vallás-alapú identitás helyébe bioszféra-nézőpontú identitás kerüljön. Vagyis olyan világkormány irányítsa a Földet, amely felszámolja a bűnözés hátországát jelentő off shore cégeket és képes hathatósan elősegíteni az ember és természet megbomlott egyensúlyának visszaállítását!

Amiképpen lehetséges volt „happy ending” az igazán hátrányos ellenzéki szerepkörből induló Fidesznek, olyképpen lehetséges az illiberalizmussal szembenálló politikai erők győzelme is, csak találékonynak és eltökéltnek kell lenni!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6813996730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.24. 07:39:49

Miről beszélsz? A fideSS egy köztörvényes bűnbanda, politikát nem érdemes emlegetni velük kapcsolatban. Ha kell liberálisok (lásd: gyakorlatilag az szdsz ifiszervezeteként indultak), ha kell kommunisták a'la Rákosi/Sztálin (első fideSS kormány), ha kell, a legaljasabb náci/nyilas csürhe, amire tökéletes példa az elmúlt nyolc évük. Egy közös pont van: a fosztogatás.

Magyaur 2018.05.24. 09:30:52

Nekem is nagyon rossz véleményem van a magyar jobboldal politikájáról, de azt látni kell, hogy itt tünetről van szó...az illiberális ideológia és gyakorlat erősen jelen van világunkban. Komolyan kell venni, elemezni kell és fel kell készülni arra, hogy az inga visszalendül és újra keletje lesz a "kozmopolita", racviopnális és humanista megközelítésnek!:)
süti beállítások módosítása