MaGYAUR

MaGYAUR

A világban egyre inkább dühöng az 1968-as, "béke és szeretet" hippi eszményeivel szembeni ellenreakció

Azt a kérdést kaptam, hogy mi a különbség a nonkonformizmus és az unortodoxia között?

2017. február 02. - Magyaur


A nonkormista hippi mozgalom és az annak nyomán kialakuló amerikai, német és francia diáklázadások kulturális és szexuális forradalmat hirdettek; a nonkonformizmus tehát a konvencionális, berögzült formák és intézmények újragondolását szerette volna elérni. Ennek szükségességét a többek közt erről szóló Hair c. film rendezője Milos Forman a saját bőrén tapasztalhatta a 68-as "Prágai Tavasz" és annak leverése idején.
Az unortodox ezzel szemben azt jelenti, Matolcsy-Orbán felfogásában, hogy meg kell szüntetni a fogyasztói társadalmat és a piac-vezérelt társadalmat és helyébe állítani egy olyan rugalmas de hatékony központi irányítást, amely a szociális és környezetvédelmi dolgokkal ugyan annyira nem foglalkozik, de amelyben az állami és pártvezetők - a kapitalizmus keretei közt szokatlan módon, inn ét a név! - kényük kedvükre osztogathatnak maguknak, családtagjaiknak és hívőik cégeinek megbízást és tőkét, hiszen ha ők jelentik az "igaz magyar embereket", akkor mindenki aki őket és ezt a rendszert kritizálja az a "magyarokat gyalázza", de legalábbis "keresztényellenes nihilista".
Tulajdonképpen ma egy 1968-as világot megdönteni akaró, modernizáció-ellenes ultraortodox irányvonal jelent meg Oroszországban, az Egyesült Államokban és Magyarországon. Olyan modernizációellenesség, amely nemcsak a valláserkölcsiséget teszi az első helyre (a jámbor, mindenben engedelmes alattvalók bővített újratermelése céljából), hanem egyenesen tudományellenes és kellőképpen harcias több háború kirobbantásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr912176930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása