MaGYAUR

MaGYAUR

A jövő „francia-európai” politikusa: Emmanuel Macron

2017. február 17. - Magyaur

Megvan Franciaországnak a maga Trianonja; ahogy eleven fájdalomként él bennünk a történelmi Magyarország megszűnte, úgy a franciák nagy részében Algéria elvesztése az, amely hasonló mély sebet ejtett. A több mint százéves francia uralom, a milliónyi francia betelepülése Algériába, a francia kultúra meggyökeresedése a „tengerentúli területen” Algériát kiemelte a többi francia gyarmat közül és Franciaország szerves részévé változtatta. Érdekességképpen az egyik legtekintélyesebb francia politikus (Orbán Viktor állítólagos példaképe) De Gaulle tábornok volt az, aki levonta az algériai polgárháború konzekvenciáját és önként vonult ki Észak-Afrikából. Ő reálpolitikus volt, elfogadta a gyarmati rendszer összeomlását, de a korlátolt nemzeti látószöggel rendelkezők, hasonló helyzetben , a világon mindenütt „hazaárulást” emlegettek volna!
Ma, az elnökválasztási küzdelemben felbukkant egy olyan „francia-európai” politikus, Emmanuel Macron, aki bátran belenyúl mindenfajta darázsfészekbe és le szeretné zárni egyszer és mindenkorra a francia-algériai szembenállást. Olyan elnökjelöltről van szó – a sokak által sovinisztának elkönyvelt franciák közt - aki magát már nem „európai franciának”, hanem „francia európainak” pozícionálja. Érdemes figyelni rá szerintem, könnyen válhat a kontinens egyik vezető politikusává!

http://tempsreel.nouvelobs.com/presidentielle-2017/20170216.OBS5407/l-impeccable-lecon-de-macron-sur-la-colonisation.html#xtor=EPR-1-[ObsActu8h]-20170217

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr2112269538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása