MaGYAUR

MaGYAUR

A világok harca

és benne Magyarország ingamozgása 

2018. augusztus 10. - Magyaur

Úgy tűnik, hogy létezik – méghozzá a gazdasági-politikai rendszerektől függetlenül – egyfelől egy európai, kontinentális, centralizált államtípus, másfelől egy brit-amerikai liberális és decentralizált államszerkezeti típus. 
A kontinentális, központosító állam eredete visszavezethető a felvilágosult abszolutizmusra, a napóleoni, majd a polgári forradalmak nemzetegyesítő törekvéseire, aminek leglátványosabb kifejlete Bismarck parlamentarizmusa volt, amelyben a német munkásság választójogot kapott és létrejött a "gondoskodó nemzetállam" koncepciója. Ez magában foglalta az ingyenes egészségügyi ellátást, a magas színvonalú közoktatást, a nyugdíjrendszert stb, amelyek a szociális béke fenntartását, a nagyipar, de főleg a tömeghadsereg igényeit elégítették ki. 
Ez az a politikai modell, amelyre épültek a XX. századi diktatúrák: a NEMZETI SZOCIALIZMUS (amelyre jellemző volt a tömegeket megmozgató kollektív programok szervezése és az állandó hadikészültség fenntartása) és a SZOCIALIZMUS (amelyre jellemző volt a tömegeket megmozgató kollektív programok szervezése és az állandó hadikészültség fenntartása). Ezzel szemben állt az amerikai "self made man" és az angolszász individualista ("My Home is my Castle"-típusú), nem állami, hanem a személyiségi jogokat figyelembe vevő, öngondoskodásra építő kapitalizmus. 
Ez a kettősség a II. világháború után is fennmaradt, annyi különbséggel, hogy Nyugat-Európában az amerikai típusú piaci, öngondoskodó, önszerveződő társadalmi formák terjedtek el, míg keleten maradt a "hadigazdaság" a szocialista rendszer összeomlásáig. A hidegháborús légkörben minden átpolitizálódott. 
Igenis létezett szándékos nyugati fellazítás Kelet felé. Állítólag a CIA még az avant-garde művészeti divatokat is jelentős mértékben finanszírozta a kelet-európai értelmiség befolyásolása érdekében - és viszont; a korábbi kontinentális, állam örökösének, az államszocializmusnak a "vívmányait" próbálták átültetni több-kevesebb sikerrel több nyugati országban, főleg ott, ahol a szocialista/kommunista pártok is erős pozíciókkal rendelkeztek; Olaszországban, Franciaországban és Skandináviában. Ez igazi versenyhelyzet volt, annak minden előnyével és hátrányával.
Áttérve a mai magyar helyzetre, itthon nem történt más, minthogy a bal-liberális politika által vakon követett és mechanikusan lemásolt angolszász-liberális modell sok szempontból kudarcot vallott és a Fidesz visszanyúlt ugyancsak vakon a korábbról jól ismert kontinentális, centralizált, hadigazdasági modellhez és a „szolgáltató” állam helyébe visszahozta (a pártelitet) „szolgáló” államot...mindannyiunk kárára.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6514172881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.08.10. 13:01:12

Ez a kettősség kétségtelen, bár tovább árnyalni lehetne a képet de nem teszem mert a lényeget leírtad. Kicsit máshonnan is nézzük már meg, de ezúttal a háborúkat. Egészen a XIX.század végéig a háború az úri huncutság volt, becsületkódex, parlamenterek miazmás. És a csaták sebesült és halálos áldozatai alapból a szemben álló haderő élőerői voltak még ha voltak is civil áldozatok.

A búrok elleni angol háború azonban fordulatot hozott. A gerilla taktikát alkalmazó búr telepesekkel az angolok nem bírtak, ezért a feleségeiket, gyermekeiket koncentrációs táborba zárták (holland felmenőkkel rendelkező európai népeket). Ezt ugye mai napság népirtásnak nevezik. Aztán nem sokra rá, a török császár kedvet kapott az örmények legyilkolására. Mert csak, vagy a pénzük kellett neki, mindegy. 2. népirtás. Aztán az újabbakat már nem is mondom.

A nagy kérdés számomra az, hogy a posztodban is említett keleti Eu - posztkommunista modell hogy a bánatban píszí a mai napig? A bolsevikok semmivel nem voltak jobbak mint pl ma az isis volt mégis a nagy honvédő háború, a győzelmi ünnepség Moszkvában a mai napig píszí. Pedig pont hogy a bolsevik diktatúra követelte a legtöbb (jobbára saját) civil áldozatot. :-( Nem mellékesen most Szíriában folyik az etnikai tisztogatás (népirtás az de hagyjuk). Valami lassan több mint száz évvel ezelőtt nagyon megváltozott. :-( Nem a békés civilek hasznára. :-(
süti beállítások módosítása