MaGYAUR

MaGYAUR

A liberalizmus világtörténelmi jelentősége

2018. október 29. - Magyaur

A liberalizmus különbözik a többi ideológiától, amelyek általában „küldetéses” jellegűek”.

A liberalizmus – az üzleti élet szempontjából elengedhetetlen megbízható üzleti információcsere talaján jött létre - a piaci rendszer működőképességét úgy vélte fenntartani, hogy elfogadta a gyakran hit-alapú, irracionális törekvéseket is, feltéve ha azok nem veszélyeztették a kapitalizmust. Elfogadta a status quo-t, emiatt "állapot-ideológaiként" működött. Emellett, nem minden érdek nélkül, áttette a hangsúlyt a közösségről az egyénre, vagyis a fogyasztóra, arra akire az üzleti tevékenysége irányult.

A liberalizmussal szembenálló "illiberális" rendszerek, a racionális piaci konkurenciaharc helyett, a nacionalista, vallásos hiteken, gyakran fanatizmuson alapuló, célokat, olykor "szent" célokat kitűző "program-ideológiák". A liberális „élni és élni hagyni” elvvel szemben egyre inkább az egyén szabadságának korlátozása és a gyerekkortól kezdődő agymosás van terjedőben világszerte. Jellemző, hogy a liberalizmus csökkenésével nemcsak a "politikailag korrekt", vagyis toleráns, megértő modor tűnik el, hanem maga a korrektség is, nemcsak a kommunikációban, de a közéletben is.

A jelenkort nem hiába hívják „Post Truth”, vagyis a Hazugság Korának, mert a hamis hírekkel, a média közszolgálati jellegének megszüntetésével, az állandó hisztériakeltéssel a társadalmakat belekergetik a nem-piaci jellegű, kollektív hiteken alapuló, merev, kaszt jellegű struktúrákba - pont amivel szemben létrehozták a polgári szabadelvűséget és ami ellen mindig is küzdött a liberalizmus!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7314330669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LKerekes 2018.10.29. 13:42:35

Tényleg ilyen hülye vagy firkászkám?

Magyaur 2018.10.29. 14:08:48

Kis kiegészítés: A liberális rendszer logikája szerint a társadalom szabad, felelősen gondolkodó emberek jogi, kulturális és szociális egysége. Olyan társadalomé, amelyben érvényesül a gyülekezési jog, tehát a pártok és mozgalmak alapításnak joga, a szólásszabadság, vagyis a mozgósítás és tiltakozás joga, valamint a sztrájkjog. Az állam szerepe ebben a kontextusban a munkaadók és munkavállalók közötti párbeszéd és kompromisszumok elősegítése. A baj Magyarországon az, hogy az állam szerepzavarban van, mert azt állítja, hogy mivel "ő adja a pénzt" (ami eleve hazugság, mert az állam az adófizetől pénzével gazdálkodik) "ő rendelheti a muzsikát", vagyis a döntéseibe senki; semmilyen szakszervezet, vagy szakmai szervezet ne szóljon bele! ....De úgy látszik az ellenzék is szerepzavarban van, mert nem a hatékony és fantáziadús ellenállás módozatain rágódik, hanem a hatalom által elszórt kommunikációs morzsákon vegetál...

Magyaur 2018.10.29. 14:09:36

@LKerekes: Tényleg csak erre tellik tőled trollom?:)

Zoltan Hazafi 2018.10.29. 14:15:52

@Magyaur: Nem olyan hülye ő, csak amolyan ál-hülye, amiért Kerekes László urat fizetik. Baseball-sapi a fizetsége. :-)

camilló 2018.10.29. 20:14:11

A ma liberalizmusa, neoliberalizmus. Távoli a rokonsága a Francia Forradalom liberalizmusával. A neoliberalizmus a tőke feltétlen kiszolgálója, így az emberek megnyomorítója.
süti beállítások módosítása