MaGYAUR

MaGYAUR

A Márki-Zay-féle "Kossuth-körökről"

Újsághír: Márki-Zay Péter indított "Mindenki Magyarországa Mozgalom" helyi szervezetek, "Kossuth-körök" alakítására buzdítja a szimpatizánsait. 

2019. január 02. - Magyaur

Nem vagyok biztos, hogy a Kossuth-körök névadója egyértelműen pozitív személyiség mindenki számára...sokan azzal vádolják, kirobbantott egy szabadságharcot és aztán amikor forró lett a lába alatt a talaj, akkor elmenekült. Ez persze hülyeség. Az 1848-as polgári forradalmat, vagyis az adózó "nemtelen" magyarországi emberek beemelése az alkotmány sáncai mögé győzött és ez az egész Reformkor célja volt, nemcsak Kossuthé. Az volt a logika, hogyha minden honpolgár - nemzetiségre való tekintet nélkül - tagja lesz a magyar "politikai nemzet"-nek, akkor el lehet kerülni hosszabb távon a soknemzetiségű Magyar KIrályság felbomlását és elejét lehet venni a jobbágylázadásnak is. Hiszen ha lesz választójog, akkor a képviseleti országgyűlésben meg lehet vitatni a problémákat és ha utat nyitnak a magyar városi, vállalkozói polgári létnek, akkor ez jótékony módon hozzákapcsol minket a kapitalistává váló Európához. 
Amúgy Kossuth nem gyávaságból menekült el, hanem életének következő évtizedeiben újra akarta kezdeni a Habsburg-feudalizmus elleni küzdelmet az összes közép-európai nemzetiség összefogásával....ám a Kiegyezés, az hogy Magyarország papíron egyenrangúvá vált Ausztriával, hozzákötötte "Nagy-Magyarország" sorsát a dualista államhoz. Az Osztrák-Magyar Monarchia két államalkotó egysége együtt fejlődött és esett szét a háborús vereség hatására. 
Kossuthnak abban is igaza volt, hogy a nemzetiségi kérdés szőnyeg-alá söprése (akárcsak ma a roma-kérdésé) igazi rizikót jelent az ország számára.
Kossuth nevét tehát érdemes egy előremutató mozgalomhoz kapcsolni, de el kell magyarázni, hogy mit, miért akart ő és a reformkori liberális köznemesség, amely pont úgy szembenállt a piac-ellenes és a hatalommal visszaélő reakciós erőkkel, mint a mai ellenzék az orbáni rezsimmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr714527718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 06:41:53

Azért Kossuth-kör, mert MZP is menekülni fog, mint Kossuth annak idején.

Magyaur 2019.01.02. 07:14:21

Egyetértek, ha úgy hozza a sors...de az szégyelje magát, aki 1849 és 1956 után újra az orosz szuronyokban bízik!

ulpius66 2019.01.02. 12:49:14

Kossuth - ha élne - forogna sírjában, amikor megtudná, hogy egy Márky-Zay-Pétery használja a nevét...

ulpius66 2019.01.02. 12:51:16

Egyebekben nincs szabályozva a történelmi nevek "használata"?

Minden vadbarom nyugodtan használhat bárminő célra ilyen történelmi neveket?
(ha teszem én "Szálasi-köröket" akarok szervezni, megtehetném???)

Bryan élete 2019.01.02. 14:40:31

igaz, inkább a Rózsa Sándor kör lenne az ideálisabb névválasztás.

Magyaur 2019.01.02. 16:57:49

@Bryan élete: @ulpius66: Ha rajtam múlt volna, akkor "Szent György lovagrendnek" hívtam volna a szabadság kis köreit...:)
süti beállítások módosítása