MaGYAUR

MaGYAUR

A márciusi ifjak nem nacionalisták, hanem a „szent világszabadság” magyarországi apostolai voltak!

2019. március 03. - Magyaur

Az 1848-as „népek tavasza” Párizstól Pest-Budáig lázadás volt a tekintélyuralmon, vagyis a nem a valóságos érdemeken, hanem valami ködbevesző régi kiváltságon alapuló és azt valami zavaros „isteni elrendeléssel” alátámasztó feudális rend ellen. 
„Szabadságot!” volt a harci kiáltás. A szabadság fogalma alatt több dolgot is értettek a kortársak, olyasmiket például hogy
- le a korrupt módon működő királysággal, legyen köztársaság! Olyan respublika, ahol a szabadpiac mintájára győzzön a legjobb, legnépszerűbb politikai program, de ha az mégsem válna be, akkor – a monarchikus berendezkedéssel ellentétben - leváltható legyen a csalódást okozó párt és politikus. 
- az államalkotó nemzet fogalmát terjesszék ki a nem-nemesi, adófizető pórnépre is, vagyis váljék választóvá és választhatóvá minél több ember a népképviseleti, országgyűlési politizálás keretén belül!
- fel kell számolni a röghöz kötést; egyfelől a jobbágy személyi függését a földesurától, másfelől meg kell szüntetni általában is a kaszt jellegű társadalmi berendezkedést, amelynek mottója az is lehetett volna, hogy „suszter maradjon a kaptafánál” méghozzá hetedíziglen. Módot kell tehát adni a tehetségek kibontakozásának, a hadseregbeli és egyházi karrier lehetőségeken túl!
- a szabadpiachoz hasonló szabad politikai szervezkedés feltétele a szólás-, és sajtószabadság megléte. Tehát meg kell szüntetni mind az állami, mind az egyházi, vagyis a „valláserkölcs védelmének” ürügyén létrehozott cenzúrát!
A szabadelvűség akkori és mai ellenségei az egyház által megszentelt Rendre hivatkoztak, amely nemcsak kijelöli a „tekintélyek” és alattvalók, de a nők és a gyerekek helyét is a hierarchiában.
A nemzeti, nemzetiségi, „faji” jogegyenlőség pártján álló európaias liberalizmus ellenségei akkor és ma is a soviniszták, a vallási fanatikusok, no meg a reakciós monarchista hatalmak, elsősorban Oroszország voltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr2814664971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyaur 2019.03.03. 10:21:47

Ki kell ábrándítanom, Sorosnak több köze van 1848 szellemiségéhez, mint Orbánnak...az utóbbi különben is inkább az 1849-es honvédő háború kulisszái közé helyezi el magát:)

Hungryhorse 2019.03.03. 19:21:43

Ezek szerin átírták/meghamisították a Nemzeti Dalt és a 12 pontot is.
Ja.
Nem.

Keress orvost.
Mielőbb.

Magyaur 2019.03.03. 20:32:07

Szó nincs ekkor Brüsszeltől, hoppá bocsánat Bécstől való függetlenségről, vagy a beteges szuverenitás-mániáról (hiszen okosabbak voiltak, mint Tisza Istvánék, akik az I. világháborúba való beugrással kockára tették a dualista Magyarország területi egysélgét) hanem egyszerűen a nemzeti szöveggel is borsot akartak törni a bécsi udvar orra alá! A márciusi ifjak nacionalizmusa befogadó volt mind nemzetiségek, mind annak a kornak a "migránsai", a zsidók felé....és akárcsak a Nagy Francia Forradalom hazaszeretete itthon is együttjárt a nacionalizmus és az internacionalizmussal!:)

midnightcoder2 2019.03.04. 13:28:09

@Magyaur: 48 egyebek közt pont azért bukott el, mert rohadtul nem volt befogadó, és cseszett autonómiát adni a nemzetiségeknek.Jelasics nem véletlenül utált minket.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.03.04. 13:39:08

Népszavazás!!!
Március 15-re népszavazást kezdeményezek az alábbi kérdésben:

Egyetért-e Ön azzal, hogy „Éljen Petőfi Sándor!”?

IGEN válaszok győzelme esetén az Országgyűlés kötelezettséget vállal, hogy időt és költséget nem kímélve haladéktalanul intézkedik Petőfi Sándor mindkét tetemének (ti. a segesvári fiatalnak és a barguzini idősnek) felkutatásáról és feltámasztásáról, valamint szigorú intézkedéseket foganatosít az felélesztett költő(k) újbóli halálának megakadályozására, azaz sem fújó paripák által beszáguldozott harcmező, sem párnákkal telezsúfolt ágy közelébe nem engedi ő(ke)t.

NEM válaszok győzelme esetén az Országgyűlés kötelezettséget vállal, hogy időt és költséget nem kímélve haladéktalanul intézkedik Petőfi Sándor mindkét tetemének (ti. a segesvári fiatalnak és a barguzini idősnek) felkutatásáról és gyorsított törvényalkotással rendelkezik arról, hogy tárgyi tetemek még a későbbiekben megnépszavaztatandó utolsó harsonaszóra sem fognak feltámadni.

Esőnap: márc. 14.

fradyendre.blogspot.com/2009/08/nepszavazas.html

chrisred 2019.03.04. 13:41:49

"- az államalkotó nemzet fogalmát terjesszék ki a nem-nemesi, adófizető pórnépre is, vagyis váljék választóvá és választhatóvá minél több ember a népképviseleti, országgyűlési politizálás keretén belül"

Ez a nacionalizmus alapja, a területi elvre és nem egy adott társadalmi rendre épülő nemzetfogalom.

chrisred 2019.03.04. 13:48:51

"A szabadság fogalma alatt több dolgot is értettek a kortársak,..."

Egészen pontosan két dolgot, az egyik közösségi (függetlenség), a másik meg a közösséget alkotó személyekre vonatkozó (polgári szabadságjogok) Rákóczitól 1956-ig minden függetlenségi harc egyben a személyes jogokért folytatott küzdelem is volt. (És mind el is bukott.)

Billy Hill 2019.03.04. 16:24:51

@Magyaur: Megkopott történelemismereteim szerint nem(csak) Tisza Istvánék ugrottak bele az első világháborúba, hanem Ausztria-Magyarország (így egyben) üzent hadat Szerbiának. Végül is csak a trónörökösünket (következő királyunkat) merényelték meg Szarajevóban, miért is kellett volna reagálni? Hagyni kellett volna a fenébe, "így jártunk"!

Magyaur 2019.03.05. 20:44:41

@midnightcoder2: 1848-ban abban hitben csatlakoztak szerbek, osztrák-németek, örmények a magyar polgári forfradalomhoz, mert az egy alkotmányos és szabad monarchia ígéretét hordozta...Az más kérdés, hogy minden hatalom az "oszd meg és uralkodj" elv alapján próbálja meggyengíteni az ellenfeleit.
süti beállítások módosítása