MaGYAUR

MaGYAUR

A nemzetállamok kora lejárt...

2019. április 15. - Magyaur

Amiként a Trónok harcában, a korábban legendának gondolt "Holtak serege" ellen összefog az egész világot jelképező "Hét királyság", olyképpen elkerülhetetlen a sokak által még ma is tagadott klímakatasztrófa ellen, a Bioszféra védelmében, a kisszerű, önző nemzetállamiságnak véget vető Élet-mentő világkormány létrehozása!

https://index.hu/video/2019/04/14/topcorn_tronok_harca_sikerenek_titka/

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6114764936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungryhorse 2019.04.15. 12:05:49

Vágybeszéd.
Nincs olyan libbant világqrmány, ami a föld nap körüli pályamozgásait, a vulkáni aktivitást, az óceani hőháztartást, a nap aktivitását meg tudná változtatni.
Előbb meg kellene érteni az évmilliárdok óta folyamatosan valtozó földi klíma működését.
De nem érti senki.
Te végképp nem.
Az antropogén klímaváltozás csak egy a libbant hoaxok végtelenjéből.

György Csaba Nagy 2019.04.15. 12:29:53

@Hungryhorse: A rákoscsabai vak koldus is azt gajdolta sétáin: "én a világmindenségről mindent tudok". Követői itt türemkednek, pro és kontra. Legalább annyit hozzátehetnél: "szerintem".
Az emberfüggő klímaváltozás pedig nagyrészt elfogadott tény. Nem is lehet másként, mivel az emberfaj jó 100 év alatt négyszeresére szaporodott, és keményen füstöl. Sok minden előfordult a klíma történelmében, de ilyen tényező ugye nem.

István Tamasi 2019.04.15. 16:44:03

Az emberiség történetében éppen olyan átmeneti jelenség a nemzetállam mint azelőtt volt az egyiptomi fáraók rendszere, a rabszolgatartó társadalom, a középkori királyságok rendszere.

György Csaba Nagy 2019.04.15. 19:31:49

@István Tamasi: A történelem -néha lopakodva, vagy akár vargabetűvel- szerencsére egy irányba halad, és ez a gazdasági hatékonyság növelése. Nem vitatható, mára a gazdaság nemzetközi lett, mind a tulajdonlás, mind a gyártásszervezés terén. Az sem vitatható, hogy a nagyobb, nemzetközi piac jobb specializációt tesz lehetővé nagyobb sorozatnagyság mellett, ami magasabb hatékonyságot eredményez. További tény, hogy a változások felgyorsultak világunkban. Ezek a tényezők nevetségessé teszik a konzervatív megközelítést. A nemzetállami eszme a XIX: századdal kimúlt, a XX. század csak a halotti bizonyítványt adta rá. A nemzetállami eszme ma csak a helyi kiskirályok hatalomfenntartását szolgáló mákony. A nemzettudatnak a kultúra és a hagyományápolás terén van helye.

Európai téridő 2019.04.16. 07:31:06

@György Csaba Nagy: De amikor egy "világválság" kitör, akkor bezzeg rohannak az internáci multik a "nemzeti" mamához, a nemzetállamhoz, hogy ugyan már, húzza ki őket a xarból. Az elmúlt két évszázad "gazdasági világválságainak" elültével, bizony a "nemzeti állam" konszolidálta a helyzetet, Amerikában is ennek a hosszabb távú munkának a végigvitele céljából választották meg háromszor Franklin Delano Rooseveltet.

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2019.04.16. 07:40:14

Szerintem is vége a nemzetállamoknak. Lehet vissza vissza kacsintanak de vége. Nem lehet más mert olyan nagy az igény rá hogy na. Ha belegondolunk ez lehet a nyerő. Szövetségi rendszereket kell létrehozni mert egyedül egy nyitott kis ország minden téren nagyon sebezhető. Csak egyes vezetők gondolják másként.

Magyaur 2019.04.16. 08:25:11

@Európai téridő: A globális problémákra egyre kevésbé képesek a nemzetállamok megoldást találni.paradigmaváltás előtt állunk.

Talasz 2019.04.16. 08:30:34

OK..... csak tudomásul kell venni, hogy minden (MINDEN) a gazdasági érdekek mentén történik.....jó néhány generációnak kell ezt végig harcolnia....

Magyaur 2019.04.16. 08:39:57

@Talasz: Én nem mernék ilyen materialsta lenni!:)

György Csaba Nagy 2019.04.16. 09:05:01

@Európai téridő: Van benne valami, de a kép szerintem árnyaltabb. Az USA az első világháborún jól meggazdagodott, folytatta a "roaring twenties" idején, kiterjesztve tulajdonosi és exportcsápjait a világ nagy részére. Gazdasága túlfűtötté vált és válságba zuhant, ami érdekkörében és azon túl is tovaterjedt. Roosevelt nem maga találta meg a konszolidációt, okos tanácsadók serege adott ötleteket, s ő jó csapatépítőként meghallgatta őket és választott. Tanácsadói nagyrészt a reálgazdaság főszereplői voltak, nem nemzetállami politikusok. Tény, a világgazdaság orrnehéz lett az USA túlsúlya miatt, ezért tűnhet

György Csaba Nagy 2019.04.16. 09:14:43

nemzetállaminak a rendbetétel. Azóta tanult a gazdasági elit válságkezelésből, a későbbiek messze nem olyan súlyosak, mint a 29-33-as. Marad a kapitalizmus alapproblémája: a hatékony termelés utáni súlyosan egyenlőtlen elosztás, ami piackorlátozó és robbanásveszélyes.

Magyaur 2019.04.16. 10:06:48

@György Csaba Nagy: A jövő a gazdaságon túli világ lesz (ha nem pusztul el időközben az emberiség). Azt gondolom a ""sok jó ember kis helyen is elfér" analógiájára, hogy a népességrobbanás miatt egyre szűkülő személyes tér kiköveteli a harmonikusabb emberi kapcsolatokat, a stressz akaratlagos csökkentését, a létbiztonság erősítését, a közösségi élmények intenzívebbé tételét.

György Csaba Nagy 2019.04.16. 11:00:45

@Magyaur: Ezek szép célok, én is remélem, hogy ezek felé haladunk, de elérésükhöz sok-sok pénz (is) kell, tehát nem érhetők el "gazdaságon túl", ellenkezőleg, a gazdaság hatékonyságának növelése által. A robotizáció sokat segíthet, ha jól csináljuk: felszabadíthatja az embert az ébren töltött idő csaknem teljesen munkára fordítása alól, teret engedve a közösségi életnek és személyiségfejlesztésnek. Persze előfeltétel a javak igazságosabb elosztása.

István Tamasi 2019.04.16. 15:39:49

@Európai téridő:
A nemzetthy mamák és papák nem tettek mást mint felkorbácsolták a gyűlöleteket a nemzetek között annyira, hogy a 'zemberek kezdjenek egymás ellen harcolni mert amíg egymást öldösik addig sem azon gondolkodnak, hogy nem a saját érdekeikért hanem mások gazdagodásáért harcolnak.

Európai téridő 2019.04.16. 16:48:14

@Magyaur: De amikor általuk előidézett "világválság" miatt bajba kerülnek, csak rohannak a "nemzetállam"-mamához, hogy húzza őket kia a xarból. A háromszor megválasztott Franklin Delano Roosevelt "New Deal"-je is de facto "nemzetállami" keretek között valósult meg.

Európai téridő 2019.04.16. 16:51:33

@György Csaba Nagy: Csak ismételni tudom: FDR "New Deal"-ja de facto "nemzetállami" keretek közt az ilyenfajta megkötöttségek béklyóitól szabadulni óhajtó, de magát bajbam "világválságba" sodró "finánctőkét" azért alaposan megrendszabályozta. És most is ezzel a gagyi, kamu dumával a "trösztellenes" törvényi szabályozás (vö: jogállam) fenyegetésétől akarnak megszabadulni a jelenleg benne érdekeltek.

György Csaba Nagy 2019.04.16. 17:42:17

@Európai téridő: A történteket erősen másként látom. Roosevelt tényleg beindította a válságban lévő USA-gazdaságot, főleg a közmunka-programmal, ami lekötötte a munkanélküli tábort, és a juttatott kis jövedelem némi keresletet teremtett. A még meglépett monetáris intézkedései többször módosított botladozások voltak. Az USA, benne Roosevelt még nem fogta fel, hogy világhatalom lettek, az otthoni gazdaságra figyelt, a többiek egyáltalán nem voltak a látóterében: lefújta a nemzetközi kereskedelmet liberalizálni akaró konferenciát, a dollárt szabadon lebegtette, az aranyalappal eljátszadozott. Jó szerencse, hogy okos tanácsadói realistán sűrű korrekciókat javasoltak, s azt jó érzékkel elfogadta. Igen, ez állami beavatkozás volt az addig szabadon hánykolódó piacgazdaságba, de hogy ezzel a finánctőkét legyűrte volna, az erős: élnek és virágoznak, a reálgazdaság rendbetétele is nekik használt, s azóta is jól vannak és aratnak. Az állam megerősödött szerepe a gazdaságpolitikában nem korlátozza, hanem erősíti érdekérvényesítésüket. Nemzetállam piha.

Hungryhorse 2019.04.16. 22:29:00

@György Csaba Nagy: az is elfogadott tény (volt), hogy a nigger max. rabszolgának alkalmas, valamint azt is a kor kiváló tudósainak konszenzusa övezte, hogy az érvágás a betegségek többsége ellen kiváló gyógymód.

De én emlékszek arra is, amikor a konszenzus volt abban, hogy a világ kőolajkészletei elfogynak 1990-re.
Majd 2000-re.
Majd 2010-re.

Szóval dugd fel magadnak a "konszenzusodat", koldusostól!

György Csaba Nagy 2019.04.16. 23:20:01

@Hungryhorse: Válaszodból merészen arra következtetek, hogy nem értesz velem egyet vmiben, de gondolatok és használható magyar nyelvtudás hiányában nem tudod kifejteni, miben. Sebaj, ez is egy színvonal. Pá.

Európai téridő 2019.04.17. 07:40:55

@György Csaba Nagy: FDR adminisztrációja, a Kongresszus, a Szenátus és az amerikai demokrácia egyéb intézményei voltak a volt a "nemzetállami keretek". Az amerikai politikusok is használják az Unió és a Nemzet fogalmát, az államok pedig hangsúlyosabbban közigazgatási egységek egy nagyobb egészen belül, mint a többi nemzetállam.
@Magyaur: Éppenséggel a nemzetállamok működtek közre a 2008-as válság megfékezésében is, te hazug.
A birodalmisták egyebek között a nemzetállamok keretei között kialakult és működő demokratikus intézményeknek is hadat üzennek, mert a jóval kevesebb ilyen fajta intézmény ennek a keretnek a szűkítése lenne. Európában sem kéne egy önkéntes közakaratból majdan létrejövő Szövetségben nagyon belenyúlni az ilyen-olyan történelmi folyamatban létrejött tagállamok "belső életébe", bel- és egyéb politikájába.

György Csaba Nagy 2019.04.17. 09:44:40

@Európai téridő: Törekszem vmiféle egyetértésre. Elfogadom, hogy az USA válságkezelése nemzetállami eszközökkel történt 29-33 közt, de ez egyrészt bő 80 éve volt, másrészt épp ez volt a gyenge pont: a válság világméretű volt, így kellett volna kezelni, a többiek csak követték a folyamatot, mint farok a kutyát, és elszenvedték az amik önző válságkezelése következményeit.
Mostani világunk merőben más, sokkal inkább globalizálódott, a világkereskedelem nemzetállami erőlködésekkel eredményesen megzavarható, de nem kezelhető, még a legnagyobb szereplő által sem. Ezt a darabot épp játsszák.
Az Európai Egyesült Államokon sokat kell még dolgozni, de célszerű, ha versenyképes, érdekérvényesítésre képes tényező akar lenni. Sztem a gazdaság egységes szabályozása felé kellene vinni a közeljövőben, s várni a politikai egységesítéssel.

Magyaur 2019.04.17. 10:31:08

@Európai téridő: Más alternatíva híján a nemzetállamok vezényelték le a 2008-as válságot (nálunk szerencsére a talpraesett Bajnai mniszterelnöksége alatt), de kiderült hogy az Egyesült Államok gyors és koncentrált piac-segítő mechanizmásával szemben az Európai Uniónak fájdalmasan hiányzik a központi pénzügyminisztérium intézményrendszere! Ahogy az Osztrák-Magyar Monarchiában volt közös Hadügy, Külügy és Pénzügy az 500 milliós Európai Unió pénzügyi válságkezelése 28 ország döcögős és nem hatékony egyeztetésén múlt . A nemzetállami vétójog az Európai Unión belül ugyanolyan öngyilkos elv, mint a később feldarabolt lengyel nemesi köztársaságban a "liberum veto"!

Hungryhorse 2019.04.19. 07:49:02

@György Csaba Nagy: ha nem érted a magyar szót, kérj segítséget, nem szégyen!
süti beállítások módosítása