MaGYAUR

MaGYAUR

A magyar vidék válsága és elnéptelenedése

Tehetetlennek bizonyult a Fidesz pártállam

2019. április 28. - Magyaur

„A lemaradó térségek leszakadása nem hogy megállt volna, de még növekedett is. /…/ Az elmaradott térségek felzárkóztatása az elmúlt 15 év totális csődje volt az uniós kohéziós források rossz felhasználása miatt. „A felzárkóztatási pénzeknek az 1,5-2 százaléka jutott a legrászorultabb, legszegényebb térségekbe. Amit munkahelyteremtő beruházások helyett látunk: települési térkövezési mánia, 40 centis „kilátó”. egy szabolcsi település 12 kilátója, a használhatatlan kerékpárutak, a tiszafüredi kerékpáros-kilátó vagy a felcsúti kisvasút. És burjánzó korrupció. Kevés olyan uniós tagország van, ahol ilyen rossz hatékonysággal hasznosultak a vidékfejlesztésre szánt uniós források.”
Ellenpélda: „A lengyel agrárexport nagyjából 4 milliárd euróról 15 év alatt 25 milliárdra nőtt. A magyar kivitel 3,5-ről csak 8,5 milliárdra bővült, és ekörül stagnál évek óta. A lengyelek a javukra tudták fordítani, hogy az átlagos birtokméret túl kicsi…emiatt ott erős együttműködési háló épült ki a gazdák között, az uniós pénzeket intenzív kertészeti ágazatokba forgatták be. Ma már európai szinten burgonya-, zöldség--, és gyümölcsnagyhatalommá váltak.”
Mit lehet tenni a vidékért?
„Dilettáns politikusaink azonban ma is úgy tekintenek a falura, hogy a mezőgazdaságnak kellene eltartania az ott élő népességet. Márpedig a korszerű technológiáknak köszönhetően az agrárium egyre kevesebb élőmunkát igényel, egyre kevesebb munkahelyet teremt. /…/ Ezért kell az új településszerkezet, a jelenleginél nagyobb portákra van szükség, amelyek teret engednek nagyobb kapacitású ipari, élelmiszer-feldolgozói beruházások létesítésének. Ha az ország nem lép egy ilyen új falufejlesztési program irányába, megállíthatatlanul folytatódik a vidékről való elvándorlás, a falu elöregedése, egyes régiók, falvak százainak elnéptelenedése.” (Raskó György-interjú, Népszava 2019. április 27.)
Véssétek az eszetekbe: a migránsokat állítólagosan idecsalogató vákuumot nem Soros, hanem a mai jobboldali politikai elit teremtette meg a kapzsi és hozzá nem értő politikájával!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6214790604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

várom a levelet 2019.04.28. 12:01:02

mihez kezdenél te közel 70 évesen 10 hektárral..amit földosztáskor megkaptak,örültek is neki,de a gyerekeik már nem akarták a földet túrni.régen is épp hogy megéltek a földből,annyi,hogy éhen nem haltak.

György Csaba Nagy 2019.04.28. 12:24:10

@Hungry__horse: Begőzöld agymenés, megmutattad, hogy korábbi hülyeséged is felül tudod múlni. Mezőgazdaságunk teljesítménye 30 év után még csak közelíti, de nem éri el a rendszerváltás előtti szintet. Nem a téeszesítés volt a tragédia, hanem a TSZ-ek és állami gazdaságok rendszerváltás utáni szétverése, egy múltba meredő eszme, a kisgazdaságok felélesztése, gazdaságossági megfontolás nélkül. Kiváló klima- és talajadottságaink ellenére a mezőgazdaság vegetál, csak az úniós éa költségvetési támogatás tartja lélegeztető-gépen. Ellenpélda Nádudvar, ahol egy józan TSZ-elnök feldolgozóipart létesített és agrárszakembereket gyűjt9ött maga köré, s a vállalkozás ma is virágzik. A kulcs láthatólag az élelmiszer-feldolgozó ipar lenne: rengeteg ilyen terméket importálunk horrorárakon, a csekély belföldi feldolgozás nagyrészt idegen tulajdonban, a magyar tulajdonúak alacsony feldolgozottsági fokon vegetálnak, az érdekérvényesítő erővel bíró zöldbárók a költségvetést pumpolják, a kistermelők nem akarnak integrálódni, ágazatfejlesztési koncepció és forrásbiztosítás pedig egyszerűen nincs. Duma, sikerpropaganda és visszamutogatás az van bőséggel, de etől a vidék nem lesz élhető.

Hungry horse 2019.04.28. 13:07:49

@György Csaba Nagy: a mezőgazdaságunk az összeomlott kgst piacra termelt, a tulajdonnélkülivé rabolt parasztjaink rabszolgamunkájával. Ezért neotelenedtek el a falvaink, nem volt olyan háztáji, ami egy fiatalt a tészek és melléküzemágaik rabszolgájaként videken a szülőhelyén lett volna képes tartani.
A parasztoktól többször is ellopott vagyonuk tolvajaival ne példálózz nekem te komcsi mocsok!
45 év után megbuktatok, nem volt az a zsidó uzsorás, akitől a nemzet bankát és a nemzetet is kirabló schwarcz egy sékelt is kapott volna 1989-re.
Ez volt a teljesítménye.
Az egész európaban működő kisgazdaságok felélesztése, támogatása a vidék túlélésének kulcsa.
A vidék tulajdonosok, gazdák nélkül soha sem lesz élhető.

György Csaba Nagy 2019.04.28. 13:37:47

@Hungry__horse: Na, előkerült még egy téma, amiről halvány fogalmad sincs, de azért előítéletből fröcsögsz hozzá. A mezőgazdaság mint minden más akkor él meg, ha hatékony. Az elmúlt 30 év mindenki más számára láthatóvá tette, hogy ez kisgazdaságokkal, szövetkezés nélkül nem megy. Ne kommunistázz nekem féleszűkém, ez nem ideológiai kérdés, épp az a baj, ha gazdasági helyett ideológiaiként próbálják kezelni. Ha tudsz olvasni, vedd kézbe Steinbeck "Érik a gyümölcs"-ét, ott láthatod, hogy intézték az USA-ban a kisgazdaságok felszámolását, a nagyok alapítását. Ennek eredményét pedig ugye ma is mérni lehet. A falu fiatalságát az űzte el, hogy a nehéz és alig gépesített kisgazdasági munkából nem tudott megélni. Antall nem kérdezte a parasztot, mit is akar, csak kiélte Horthy-mániáját. Tulajdonos persze hogy kell,l van most is, senki nem mondja hogy a nélkül menne, de a valódi tulaj gazdálkodjon szakértő módon és saját felelősségére, ne járadékosként. A nyugateurópai "kisgazdaságaid" pedig a kertészeti-virágtermesztési ágazaton kívül nagygazdaságok, horizontális érdekképviseletekben, vertikális szövetségekben. Lehet hogy azért, mert így hatékonyak.

Hungry horse 2019.04.28. 13:44:10

@György Csaba Nagy: utóítélet.
A kisoaraszti gazdalkodó családomat rabolták, gyilkolták a magadfajták 19-ben és 45 után is.
A baromsagaidat add elő az osztrák, bajor, lengyel stb. kisbirtokosoknak, ha szerencséd lesz nem vernek agyon, hanem kinevetnek és elzavarnak.

György Csaba Nagy 2019.04.28. 14:49:40

@Hungry__horse: Téged pedig végzetesen elhülyítettek, ha nem is a magamfajták. Jó tippet adtál: kinevetlek és elzavarlak.

Hungry horse 2019.04.28. 16:03:46

@György Csaba Nagy: te legfeljebb a kurva anyádat zavarhatod el kommunista mocsok.

György Csaba Nagy 2019.04.28. 16:13:19

@Hungry__horse: Ez vagy kendőzetlenül. Pedig lehetnél akár ember is.

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2019.04.28. 17:26:39

@Hungry__horse: Most ez egy érv??? Kommunista?? Lehetne emberhez méltón irogatni?

öcsi333 2019.04.28. 20:52:02

A nagyimrés kuláksöprés után a csermanek tsz. esítés után születtem..Ezekről alig tudtam valamit.De beszélgettem Tsz. gazdákkal,Emberekkel..Az volt a véleményük,hogy a világ legjobb dolga a Tsz,vagy a közös gazdálkodás..Pontosan elmagyarázták,hogyan működik a valóságban..Nem írom ide.Mert ez a téma már senkit sem érdekel..Másik országban éltem,laktam,doliztam. Feltünt ott a közösségi kertek..Itt Mo.on nincs ilyen..Egy háztömb,vagy város széli lakótelep egy része közösen művelt egy gyümölcsös részt,vagy kertet.Nem nagy dolog..Valamiben mindenki ügyes volt..Emberek egy része ültetett.Mások locsoltak.Növényeket gondoztak,Volt aki csak a falevelek őszi összegyűjtésében tudott segíteni a közösségnek..A munkáért cserébe mindenki szedhetett diót,almát,vagy amit szeretett, vagy ami idény szerint a közösségnek termett..A legérdekesebb volt,hogy a sok nagyon különböző embert,és lakót, kirándulót,és bámészkodót,ez a közösségi munka ,egy termelő csoportba összszoktatta..Néha ,ha az időjárás nem engedte a munkavégzést,csak kimentek és főztek,vagy beszélgettek..Vajon miért nem alakultak ki itt Budapesten ilyen közösségi kertek? Van park rengeteg.Tájidegen fákkal beültetve..Nosza tegyetek valami hasznosat,közösen! Aztán majd lehet a Tsz-ről is beszélgetni.D?D?

Hungry horse 2019.04.28. 21:13:57

@György Csaba Nagy: lehetne persze, embereknek. De ez a büdös veres mocsok nem az. Sosem is volt.

Hungry horse 2019.04.28. 21:18:49

@öcsi333: azért nincs becsülete a közösnek, mert a gazdálkodókat, iparosokat a kommunista terror verte bele a közösbe, ami persze csak névleg volt közös, lényegében kommunista káderek kezén került ebek harmincadjára mindenük, amit elraboltak tőlük: kocsi, ló, vetőgép, eke, hízó, vetőmag. Mindenüket elvették, éheztek.
Ilyen zsidó-kommunista vircsaft után nincs értelmes gazdalkodó, aki raskófélék kezére adná a vagyonát ismét.
Soha.

Európai téridő 2019.04.28. 21:58:20

@Hungry__horse: A komprádor magyar közgzdák gagyi szövegeit nyomatod, Öcsi? Részesei voltak ők a magyar mezőgazdasági nagyüzemek szétverésének, de kevesen profitáltak belőle. A hahyatlás és az oligarchásodás között hosszú évek teltek el, tetszhalott állapotban.
@György Csaba Nagy: A kollektivizálás erőszakos volt, ilyan-olyan-amolyan volt, de az elvtársvilág vége tájára azért szépen felfejlődött egy magas szintre, ha hinni lehet az akkori agitpropnak. A mezőgazdasági nagyüzemek ideológiai és nyerészkedési célzattal történő szétverése, a kárpótlási törvényeknek ehhez kapcsolódó része az oka a hivatkozott hanyatlásnak.

Hungry horse 2019.04.28. 22:31:32

@Európai téridő: nem vagyok az öcséd.
Közismert tényekről írok.
Ha zavar, az legyen a te gondod.

Magyaur 2019.04.29. 04:37:13

@öcsi333: Egyetértek. Tudtommal voltak és vannak próbálkozások ezen a területen...de állami, önkormányzati részről nem igazán támogatták. A személyes véleményem az, hogy a megélhetés olyan nagy feladat, az emberek annyira kizsigerelik magukat ()pl. két munkahelyen dolgoznak ), hogy egyszerűen fáradtak, fásultak. A másik ok a bizalmatlanság évszézados tünete a magyar társadalmon belül...mindenki bezárkózik a magánszférába, de nincs is nagy hagyomámnya a civil összefogásnak, amellyel szemben a hatalom mindig is bizalmatlan volt.

Európai téridő 2019.04.29. 06:44:34

@Hungry__horse: Nem a tények és vélemények összezagyválása, hanem a komprádor-elvtársszerű irányzatosa ideológiájú körítés, a rizsa, Öci. Bizony!

Hungry horse 2019.04.29. 06:55:22

@Európai téridő:nem vagyok az öcséd.
Közismert tényekről írok.
Ha zavar, az legyen a te gondod.

György Csaba Nagy 2019.04.29. 09:41:27

@Európai téridő: Hungry horse-ot írd le, javaslom, nem vitaképes, csak gőzös handabandázó, nálam nem játszik. Inkább Crazi mule lenne a helyes nickje.
Amit nekem válaszoltál, azzal egyetértek. A téeszesítésnél vidéken éltem, átéltem a temetői hangulatot. A világon mindenütt, ahol fejlett mezőgazdaság van, az nagyüzemi, s a nagyüzem a kicsiből erőszakkal vagy lassú sorvadással jött létre. Ez nem mentség szerintem, akkori vezetőink túl erőszakosak és túl együgyűek voltak ahhoz, hogy a szovjet erőszak másolása helyett viszonyainkra alkalmazva másképp vezéreljék a folyamatot. Túléltük, a korszak végére létrejött egy korszerűnek és termelékenynek tekinthető nagyüzemi mezőgazdaság, arra épült élelmiszeriparral, exportképesen, és ami fontos, viszonylagos jólétet és elégedettséget nyújtott a vidéknek. Szintkülönbségek persze voltak, szinte minden a helyi vezetők képességein és szándékain múlt. Antall hamis múltfényező ideológiája és a vele hatalomra került humán értelmiség hozzánemértése miatt szétverték ezt a megfelelően működő rendszert. Az már csak alkalmazkodásnak vehető, hogy a TSz és ÁG-vezetők hiénaként felvásárolták a földek jó részét, a maradék kisgazdaság pedig bizonyította működésképtelenségét. Azóta sem sok jó történt, de erről korábban írtam..

György Csaba Nagy 2019.04.29. 09:48:58

@Hungry__horse: A füleid közé szorult hólyag, mely most alvadt vér és epe keverékével terhelt, elvileg gondolkodásra szánt szerv. Nálad ez a misson inpossible kategória. Eltévedtél, itt gondolkodó, érvelő emberek laknak, neked coki.

György Csaba Nagy 2019.04.29. 16:40:24

@Hungry__horse: Kár erőlködnöd, gondolat, érv úgysem jön ki belőled, csak bűzös lényeged.

Hungry horse 2019.04.29. 17:56:36

@György Csaba Nagy: összekeversz anyáddal komancs. Hiba.

Európai téridő 2019.04.29. 22:40:56

@György Csaba Nagy: Raskó, az alamuszi nyuszi azért jól jött ki belőle.

György Csaba Nagy 2019.04.30. 13:20:38

@Európai téridő: Az Állami Vagyonügynökség igazgatósági tagjai, nyilván a munkájukkal járó feszültség levezetésére, kedvvel lazítottak a Privatizáljunk Kicsit Magunknak Is mozgalom keretében. Aki pedig kihullott az Igazgatóságból bármely okból -kormányváltás, alkalmatlanság, új trónkövetelő-. az választhatott végkielégítésként egy szakterületi vállalatot, onnan a székben ülő vezérigazgatót seperc alatt kipenderítették, őt ültetve a helyébe.

György Csaba Nagy 2019.05.01. 19:05:56

@Magyaur:
Javaslom, a honlap gazdájaként zárd ki Hungry _horse-ot. Olvasd el irományait: a témához nem tud érdemben hozzászólni, előítéletei elvakítják, stílusa útszéli, kétszer anyázott, ismeretlenül és oktalanul lekommunistázott, hazudik: kisparaszt szüleit kifosztották a kommunisták 1919-ben, holott a történetírás szerint a kommün csak a 100 hold feletti birtokokat államosította. Kisparasztok nagy paraszt (nem nagyparaszt) fiát nem fogja hiányolnii a fórum közönsége, tartalmi és formai okból egyaránt.

Hungry horse 2019.05.01. 20:15:56

@György Csaba Nagy: hahaha.

Előtört a libbant szar, a sunyi komcsi cenzor az emberálarc mögül?
Nocsak, nocsak ez a toleráns, vitakész, haladók hangja?
Virágozzék 100 virág, mint Maoéknál?

György Csaba Nagy 2019.05.02. 10:39:47

@Hungry__horse: Mielőtt bevackolnád magad az elnyomott szabadságharcos szerepébe, szíves figyelmedbe ajánlom: cenzúrázni mondanivalót lehet, olyan pedig nálad nem volt és nem van, csak útszéli primitív és trágár mocskolódás. Nem az álláspontod, hanem személyed kiküszöbölendő minden civilizált emberi közösségből.

Magyaur 2019.05.02. 11:00:41

@György Csaba Nagy: Egyetértek. És ha nem változtat a troll alapállásán ki fogom gyomlálni minden bejegyzését!
süti beállítások módosítása