MaGYAUR

MaGYAUR

A "magyar európai" mintaképe, amiben - szemben az "európai magyarral" - a hangsúly az európaiságon van:

Liszt Ferenc! 

2019. augusztus 03. - Magyaur

"A mester jól tudta, mit jelent az ő oktatása jelennek és jövőnek. Túl a férfikor delén, hatalmas szerzői múlt után, amikor már időszerű volna visszatekintve pihennie, ő tovább nevel, tovább alkot, megosztva idejét Róma, Weimar és Pest között. Liszt közbenjárásának köszönhetjük a Zeneakadémia alapítását, a fiatal, lelkes zenebarát Apponyi Albert képviselőházi közvetítésével.Ha valaki, hát Liszt biztosan észlelte, milyen felszántatlan parlagba ülteti nyugat-európai mintájú zeneintézmény első csemetéit. De jóval több rejlik e merész kertészet mögött, mint hazafias kötelességtudás! Mesterünk látnoki messzepillantással megjósolta a kelet-európai zeneművészet fényes jövőjét./.../ Olyan a különbség a Liszt előtti és utánin állapot között, mint a fizikai tudományé Newton előtt és után. Siralmas zeneprovincia voltunk és a mester jóvoltából virágzó zeneországgá lettünk. /.../ Bartók már a zenében megújult ország neveltje. Mindnyájan Liszt teremtményei vagyunk, akik az 1880-as évek óta Magyarországon zenével foglalkozunk." Molnár Antal: A zene birodalmából (Gondolat, Bp. 1979 - 73-74.old.)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5214993446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2019.08.03. 23:46:19

Édes Úr, Ön szerint mi következik mindebből? A szájbarágós címtől egyelőre tekintsünk csak el. Az az Európa, amely képes volt a múlt században önmaga ellen megvívni két "világháborút", elég rossz példát mutatott előtte is és azóta is. Nem kellene ennyire kritikátlanul hajbókolni előttük. És nem kellene az ő "felsőbbrendűség"-érzetükből fakadó pökhendi kioktatásaikat holmi zseniális tanácsokként elfogadni és követni, mert nincs igazuk. Liszt pozitív értelemben volt "kozmopolita", de szülőhazája Európához történő felzárkózását óhajtotta megtámogatni. Azt a felzárkózást, amelyet Európa a már emlegetett múlt századi háborúkkal megakasztott, mert féltékeny volt az erősödő konkurenciára, és azóta is magyarázza a bizonyítványát, mondhatni, "áldozathibáztatást" , bűnbakkeresést és "bűnbakmeglelést" elkövetve.

havrilla 2019.08.04. 07:26:53

Nagyon sok hülyeséget szoktál írni firkászkám. Sajnálni lehet csak téged.

Toller Béla 2019.08.04. 09:15:44

Nem értem ezt a két bohócot itt, előttem ! Mi a bajuk ? Liszt nem volt magyar (na és, ha nem volt)? Nem volt európai ? Nem igaz, hogy hatalmas fejlődést hozott a magyar zeneoktatásban (mintegy megalapozta a jövőjét) ? Nem igaz, hogy Európa eddig minden nyavalyájából kigyógyult, igaz, hatalmas árakat fizetett ezért. De hát mi vagyunk Európa, most is a problámáit növeljük, nem az esélyeit !

havrilla 2019.08.04. 09:19:37

@Toller Béla:
Nem csak a firkászt nem érted, de a hozzászólásokat sem.

havrilla 2019.08.04. 09:20:10

@Toller Béla:
Ja és bohóc seggfej az te vagy.
süti beállítások módosítása