MaGYAUR

MaGYAUR

Európa nem keresztény gyökerű – II.

2019. szeptember 01. - Magyaur

 Egy német történész, M. Junkelmann szerint a római hadsereg higiéniai feltételei a 20. századig a legjobbak voltak. „Példaként a britanniai Hadrianus-fal egyik csapategységének feltárt latrináját idézi, amit akár már angolvécének is nevezhetnénk. A latrina mellett víztároló volt, melyből a víz részint az ülőkék alatti csatornába folyt – így öblítve azt -, részint az ülőkék előtti keskeny csatornába, melybe a katonák szivacsaikat mártották, hogy a még nem létező vécépapír helyett használják. Ezen túl a latrina belsejében két kis kőmedence volt elhelyezve kézmosáshoz.

Gesztelyi Tamás: A római katonák élelmezése, KLIÓ Nyíregyháza, 1998 – 59.old.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr8015034272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2019.09.01. 11:36:38

Európa az ókorban görög és latin gyökerű volt amihez képest a keresztény középkor sok tekintetben visszalépés - például a higiéniában is - visszalépés volt és a középkort indokoltan nevezzük sötét középkornak.

szárny 2019.09.01. 12:00:55

@István Tamasi: Amire aztán jött a fényes felvilágosodás, mi? Értem én, hogy hazudnotok kell, de legalább ne ilyen arcátlanul tennének...

Magyaur 2019.09.01. 12:08:58

@szárny: A kereszténység barbarizmusnak indult..aztán - főleg az iszlám kultúra által megőrzött és továbbfejlesztett görög Tudás révén - civilizáltabbá vált. A nagy lökést Bizánc elfoglalás jelentette. Akkor sok görög-latin nyelven jól értő tudós-pap/szerzetes menekült Itáliába, akik révén a Medici-ek Firenzéje rájött, hogy lappang egy saját, a kereszténység által elásott antik kultúra, amely új identitást jelenthet: így alakult ki a Reneszánsz. Orbán-féle primitív reakciósság tulajdonképpen nem is a Felvilágosodást tagadja, hanem Európa fejlődését a Reneszánsztól...és bosszúból visszamenne a pogányságig!:)

Ego55 2019.09.01. 12:29:40

Kiemelnek egy részét a római kultúrából és abból levezetik a fejlettségi szintet? A görögök sokkal korábban léptek egy magas színvonalra és a gazdag római családok görög tanítókkal oktatták gyermekeiket. Viszont a görögöknél nem alakult ki az a fürdőkultusz mint a rómaiaknál? Akkor melyik volt a fejlettebb? A demokráciát "feltaláló" athéniek vagy a kemény és durva hódításokba beleszerelmesedett rómaiak, akik tegyünk kitérőt a kereszténység felé, rendszeresen keresztre feszítés barbár szokásával büntette a bűnösöket vagy akiket annak véltek.

Ego55 2019.09.01. 12:33:40

@Magyaur: Javasolhatom, hogy tanulmányozd a reneszánsz korszakait,, úgy is mint: trecento, quattrocento, cinquecento. És akkor tedd melléjük a Bizánc elfoglalásának dátumát és rájöhetsz, hogy valami nem stimmel. A reneszánsz kialakulását a kor fejlődése hozta magával és nem importált lökésre indult be.

Magyaur 2019.09.01. 13:13:50

@Ego55: Én csak Orbán egy buta tételét cáfolom: " Európa=kereszténységgel" és Magyarország az egyetlen keresztény állam, vagyis az egyetlen európai...:) Ez viccnek is rossz.

Magyaur 2019.09.01. 13:15:33

Nagyon szeretem Heller Ágnes Reneszánszról szóló könyvét!:) Gondolom az Orbán-fanok is szeretik!:)

István Tamasi 2019.09.01. 16:29:06

@szárny: Értem én, hogy leragadtál a sötét középkorban.

Igaz János 2019.09.01. 21:58:08

Az európai földrész az ázsiaihoz viszonyítva a barbárok tanyája volt. A kínai és a római kultúra fényévekkel megelőzte. Most pedig a tudatlanság miatt verik a mellüket azok akik nincsenek tisztában a kereszténység rémtetteivel az inkvizicíóval és a féktelen harácsolási vággyal. A fidesz már lassan beintegrálódik ezen értékek mentén ,amelyet az óta intézményes keretek között folytatólagosan követnek el.

Magyaur 2019.09.02. 05:52:05

@Igaz János: Minden sikeres civilizációnak vannak "rémtettei". Minden civilizáció új időszámítást vezet be és elnyomja, olykor el is pusztítja a rivális vallásokat és kultúrákat. Paradox módon a középkori hódító európai és ázsiai birodalmakban sokszor jelen volt a vallási és etnikai tolerancia is - hiszen a háborúk elültével kereskedni kellett határokon belül és kívül! A Fidesz ott követ el hazaárulással felérő bűnt, hogy a önző harácsolásai és a hobbijai miatt nem tett meg mindent az állami intézmények fejlesztéséért. Minden megy tönkre: az egészségügy, az oktatás és a nyugdíj-biztosítás. Koncepció és akarat hiányában tudták integrálni Magyarországot az Európai Unióba. És lehetett azzal szavazatot szerezni, hogy "milyen tökösen odamondogatunk" az EU vezetőinek, de Magyarország perspektívái beszűkülnek...ezért: a reménytelenség miatt vándorolt ki 600.000 magyar családostul. A Fidesz nem tette élhető országgá Magyarországot és ezzel akaratlanul egy "második Trianon"-t, nemzetcsonkítást idézett elő a jövő itthon maradt generációinak!

Európai téridő 2019.09.02. 08:57:32

@István Tamasi: Nettó hülyeség ilyen mélyre ható következtetést levonni Magyaur kiragadott idézete nyomán.
@Magyaur: Szóval Jézus, a tanítványok és az őt kereszte feszíttető riválisok barbárok voltak?
Nés: A 600.000 családostul, vagy nélkülük kivándorolt magyar egy része a komprádor elvársúr-úrelvtársak által beszűkített "munkaerőpiac" miatti munkanélkülisége és a vadkeleti vállalkozói-munkaadói környezet, beleértve a komprádorok új "gazdijainak", a multiknak a nyomására igen lenyomott munkabérek, fizuk miatt vándorolt az "agyelszívókhoz", a maradék pedig sajnos leginkább elvtársi káder-unoka, dédunoka, ükunoka.
@Ego55: A korabeli Nyugat-Mucsa két "római" "álladalma", a Birodalom és a Pápaság hagyta a törököket nyomutni, hogy a harmadik, az igazi, a késői ókortól "jogfolytonos", nem "középkori" római császárságot elpusztítsák. Gyalázatos tett volt, azzal, hogy átkeresztelték Bizáncra a reneszánsz kor némeföldi "hmanistái", csak leplezni akarták ezt. Lorenzo Valla fene nagy felfedezése az interpolált, hamisított Konstantinusi adománylevélről csekélység ehhez a gigantikus, ma is mérgező történelemhamisításhoz képest.

István Tamasi 2019.09.02. 09:43:23

@Európai téridő:
A nettó hülyeség az amit ön csinál: a kőkemény tények tagadása.

Európai téridő 2019.09.02. 10:03:27

@István Tamasi: A történészi interpretáció nem kőkemény tény , csak tényállítás a forrás idézése nélkül. Én csak annak a túlértékelését kifogásoltam.

2019.09.08. 02:59:07

Az expressz asszimiláltak!
Faji hiányaikat úgy akarják eltüntetni, hogy faj magyarabbak akarnak lenni a parasztszármazékoknál, előkelőségi hiányaikat úgy, hogy dzsentribbek a valódi nemesnél. Minthogy őseikben nincs magyar vér, szüntelen harsogják a magyarkodó frázisokat. Olyan vendégek ők, akik meg részegedve, a vendéglátók szívességétől, tele szájjal hirdetik, hogy itt tulajdonképpen ők a gazdák és ők, merik »félteni« a magyar fajtát például a faj magyar parasztság választójogától.” Szabó Zoltán, a Cifra nyomorúság írója!
Bűnösök követelik a megbocsájtást!
Bűnükre a felejtést, a feloldozást!
Érvük, ők is „csak,” emberek
Egyformák, egyenlők veled!
Szemérmetlen hazugsággal,
Hitetnék, el ők el a világgal.
Nem rosszabbak, jobbak nálad.
Mások, akik folyton kihasználnak!
Lopnak, rabolnak, csalnak, hazudnak!
Mindig hasznukra maguknak!
Ezt észre Te se, soha vedd!
Felebarátod! Hát szeresd!
Öleld kebledre kártevőd!
Embernek nézd, tartasd, őt!
Ha megöl miatta a méreg.
Ne mondd rá, aljas, féreg!
Ezt üzentetik ők Istenükkel!
Gyalázatosságukat tűrd el!
2017. 12. 20. körül
süti beállítások módosítása