MaGYAUR

MaGYAUR

"Kihalás vár a magyarokra"

Olyan a magyar egészségügybe bekerülni, akár az orosz rulett...

2019. október 09. - Magyaur

INDEX - 2019.10.09.

Nem az a normális, hogy meg kell halni 60 évesen szívbetegségben

 ZÁBORSZKY EDE

  Az Eötvös József Csoportról és az előadókról

A Csoport tagjai Balázs Zoltán, Botos  Máté, Chikán Attila, Csaba László, Farkas Beáta, Fiala-Butora János, Győrffy Dóra, Feledy Botond, Hamecz István, Jakab András, Jóri András, Király Miklós, Kovács Ilona, Sólyom László, Tóth István György, Tölgyessy Péter és Urbán László.

Előadók:

Lantos Gabriella, a rendszerváltást követő 10 évben rádiós újságíró, a Gondolat-jel és a 168 óra című műsorok munkatársa volt. 2002-től 7 évig fejlesztéspolitika szakértő és kommunikációs igazgató volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél. 2011-től tavalyi eladásáig a családi tulajdonban lévő Róbert Károly Magánkórház igazgatója volt. Az utóbbi években rendszeresen publikál egészségügyi tematikájú cikkeket, tanulmányokat, többek között az Indexben cikksorozatot az orvosbárókról, egészségügyi reformkoncepciót a Hegymenet című kötetben és a magánegészségügy szerkezetéről a Társadalmi Riportban.

Kunetz Zsombor, oxyologus szakorvos, 1995 óta foglalkozik mentéssel. A kétezres évek elején több gyógyszeripari cégnek is dolgozott, értékesítési területen. Az Országos Mentőszolgálat Motoros Mentő projekt alapítója és vezetője, majd a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvosigazgatója 2005- 2010-ig. A légimentés szakmai vezetőjeként felelős volt a teljes egészségügyi állományért, illetve az összes egészségügyi képzésért, oktatásért. Később a magán szektorban az Istenhegyi Magánklinika Zrt. vezetője, az IT-tagja. Jelenleg szabadúszó orvos, tanácsadó, egészségügyi szakértő, saját blogjában számol be az egészségügy problémáiról és azok megoldásairól is.

A Eötvös Csoport októberi eseménye Egészségügy: sorvadás vagy átstrukturálódás címen az egészségügy problémáit járta körül a meghívott szakértők segítségével. Az Eötvös József Csoportot 2015 márciusában alapították azzal a céllal, hogy a közbeszéd színvonalának romlását "a közéleti kérdések színvonalas és őszinte megvitatására alkalmas nyilvános események, vitaestek szervezésével ellensúlyozza."

Egészségtelen egészségügy

Az egészségügyben gyakorlatilag minden egészségtelen, és nem látszik szándék a megreformálására, kezdte az elődadását Lantos Gabriella, aki korábban az egészségügyről közölt cikksorozatot az Indexen.

Az orvosbárókra megy el a pénz

Ők azok, akik két-háromszor többet keresnek mint a nyugat-európai kollégáik. Van, aki évi százmilliót. És nem igaz, hogy kevés az orvos. Le kell számolni a tévhitekkel és mítoszokkal, amelyek elfedik a valódi problémákat az egészségügyben.

Magyarországon a 40 éves korban várható élettartalom messze elmarad Hollandiától vagy Ausztriától, de Csehországtól és Szlovákiától is leszakadóban vagyunk, és az országon belül is súlyosak az eltérések, a kevésbé fejlett régióban élők, valamint a kevésbé iskolázottak még ennél is messze hamarabb halnak meg, tehát egy magyar ember 40 éves korában várható élettartalma akár 15-20 évvel is alatta lehet a nyugati átlagnak.

Pedig a várható élettartamnál nem minden a GDP, a magyarok várható élettartalma a brazilokéval van egy szinten, pedig a brazil GDP messze elmarad a magyarétól.

Ebben lehet benne van az is, hogy lehet Brazíliában nem ott kezdődik a szabadság, hogy mindenki olyan szar pálinkát főz otthon, amilyet akar.

– tette hozzá félig viccesen Lantos.

De nem csak a várható átlagos élettartamban állunk rosszul, hanem az elveszett életévekben is, tehát az olyan halálesetek terén, amik megfelelő ellátással megelőzhetőek lettek volna. Ebben is sok alacsonyabb GDP-vel rendelkező ország megelőz minket, ami Lantos szerint a magyar egészségügy korszerűtlenségét mutatja.

Hazánkban ugyanannyian halnak meg rákban, mint koszorúér betegségben, pedig a legtöbb országban jelentős különbség van a kettő között, ugyanis a korszerűbb egészségüggyel rendelkező országokban a koszorúér betegségek nagy arányban gyógyíthatóak.

NEM AZ A NORMÁLIS, HOGY MEG KELL HALNI 60 ÉVESEN SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI MEGBETEGEDÉSEKBEN. 

– hívta fel a figyelmet Lantos. 

A közegészségügy hiányosságai miatt a járóbetegek a magánellátáshoz fordulnak, ugyanis az alulfinanszírozás miatt az állami járóbeteg ellátásban sokszor csak 5-6 perc jut egy betegre, és ezek a vizsgálatok még sokaknak megfizethetőek a magánellátásban is. Azonban a műtétek, szülések a magánrendelésben már százezres tételeket jelentenek, ezt már a legtöbb ember nem engedheti meg magának, így ha súlyos a gond ismét a közegészégügy, végső soron pedig sokszor a hálapénz marad. 

AZ EGYIK FŐ INDOKA ANNAK, HOGY SOKAN MAGÁNELLÁTÁST VÁLASZTANAK AZ IDŐ.

Ők azok, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy sokáig betegeskedjenek, hiszen ezzel több pénztől esnének el, mint a kezelés ára. Másfelől pedig nem szeretnének hónapokat várni egy vizsgálatra, a magánellátásban pedig tudnak tervezni a következő vizsgálat időpontjával is. Sokat számít az is, hogy kiszámítható a szolgáltatás ára, ellenben a hálapénzzel a beteg pontosan tudja mennyit kell fizetnie, és minőséggarancia van arra, hogy mit kap a pénzéért. 

A fogászatban az emberek közel 70 százaléka a magánellátást választja, de a nőgyógyászatban és a laborvizsgálatokban is sokan inkább a fizetős alternatíva mellett döntenek. Azonban van egy bő réteg, akik kénytelenek a hálapénzes utat végigjárni, ugyanis a legmagasabb hálapénz sem éri el a magánellátás árait, így egy komolyabb betegség esetén sokan kényszerűségből kifizetik a hálapénzt annak minden hátrányával. 

Az nem kórház, ahonnan továbbküldik a beteget

Lantos szerint is probléma ezek mellett az, hogy a rendszer nagyon elaprózott, sok a kis kórház, amik valójában egészségügyi ellátóhelyek, mégis kórházként próbálnak funkcionálni. 

CSAK AZ A KÓRHÁZ, AHONNAN NEM MEGY TOVÁBB A MENTŐ. AHOL MEGVIZSGÁLJÁK A BETEGET, ÉS TOVÁBBKÜLDIK MÁSHOVA AZ NEM KÓRHÁZ.

Ennek a kritériumnak a megyeszékhelyek nagyjából megfelelnek, azonban a budapesti kórházak közül egy sem. A mentősöknek kell mérlegelnie, hogy éppen hova érdemes vinni a beteget, hogy az megfelelő ellátásban részesülhessen, különben kezdődik a betegek ide-oda tologatása.

Az ellátás nem lehet egyszerre közeli, olcsó és jó. Magyarországon Lantos szerint úgy döntöttek, hogy legyen közeli ( ezért van 167 kórház), olcsó, és legfeljebb a minőség rovására megy. Lantos szerint inkább olcsónak és jónak kéne lennie, az erőforrásokat pedig hatékonyabban is be lehetne osztani. Ha az orvosok és a szakápolók megfelelően kooperálnak, nem áll fenn az a helyzet, hogy valaki orvosi diplomával adminisztrációs munkát végez, betegeket hívogat, diszpécserkedik. Sokszor az orvosokat lekötik olyan feladatok, amiket akár egy képzett technikus is el tudna végezni.

A járási kórházakból pedig véleménye szerint egészségügyi centrumot kéne kialakítani, ugyanis számos betegségnél nincs rá szükség, hogy napokat töltsön a beteg kórházi ágyban. Akiknél pedig nem adottak a körülmények (pl.: higiénia, segítség), ahhoz, hogy hazamenjen a felépülés idejére, azok számára ellátási központokat kell létrehozni, amelyeknek nincs szüksége speciális felszerelésre. Így egy differenciált rendszer alakulhatna ki különböző szintekkel, a csúcson pedig néhány jól felszerelt kórházzal. A mostani rendszerben az a fontos, hogy "legyen mindenhol kórház, még ha az vacak is".

Emellett nem állami, hanem biztosítás-alapú egészségügyre lenne szükség Lantos szerint, amelyben van egy alapcsomag, ahol nincs szabad orvosválasztás (hiszen ez luxusszolgáltatás). Szerinte ezt az alap biztosítást mindenkinek be kéne fizetnie, még a nyugdíjasoknak is, ugyanis egyszerűen tarthatatlan, hogy néhány millió járulékfizető tartsa el a többieket. 

A hálapénzt pedig szerinte szigorúan kriminalizálni kéne, ugyanis 

ADDIG NEM LESZ VÁLTOZÁS, AMÍG NEM KERÜL LEGALÁBB EGY PROFESSZOR A BÖRTÖNBE HÁLAPÉNZ MIATT. 

Lantos úgy látja, hogy mozgolódnak az állami ellátásban maradó orvosok, akiknek elege van a jelenlegi rendszerből és változást akarnak. Szerinte három kimenete lehet a szervezkedésnek:

  • teljesen elhal,
  • támogatók híján részsikereket érnek csak el,
  • vagy társadalmi támogatással sikerül strukturális reformot kikényszeríteni. 

A kihalás vár a magyarokra 

Az esemény másik előadója Kunetz Zsombor oxyologus szakorvos előadásában a közelgő klímakatasztrófa következményeit latolgatta a magyar egészségügy jelen helyzetének függvényében.

Kunetz szerint a magyar egészségügy múltját nagyban a hálapénz intézménye határozta meg. A kevésbé távoli múltban pedig az is jelentősen alakította a magyar egészségügyet, hogy kezdetben az Egyesült Királyság, később az uniós csatlakozás után az egész EU jelentős elszívóerőt jelentett a magyar orvosoknak.

JELENLEG KUNETZ SZERINT NINCS KORMÁNYZATI SZÁNDÉK SEMMILYEN EGÉSZSÉGÜGYI STRATÉGIA KIDOLGOZÁSA, NINCS EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER, EGYÉNI ALKUK, AD-HOC DÖNTÉSEK HATÁROZZÁK MEG A TERÜLETET.

Szerinte esetileg próbálják kezelni a problémákat, ilyen például a traumatológusok tömeges felmondását követő alku is. Nagyon ingadozó az ellátás minősége, Kunetz szerint

OLYAN A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYBE BEKERÜLNI, AKÁR AZ OROSZ RULETT.

Sokszor a legmagasabb ellátási szinteken nincsenek meg alapelemek (CT, sebészeti munkaerő). A szekértő szerint sokszor a meglévő erőforrások is rosszul használják fel, és feudális viszonyok uralkodnak, utóbbira példaként a karcagi rendőrfőnök és a kórházigazgató esetét említi.

 Ha jogszerűen jártok el, az nem szül jót

Egy, az Index birtokába került felvételen azt magyarázza a karcagi rendőrkapitány, hogy a nagy embereket nem kell feljelenteni. Például a kórházigazgatót sem, mert akkor nem tudnak majd soron kívül vizsgálatra menni a rendőrök.

Kunetz szerint az is problémát jelent, hogy elégtelen az alapellátás, sok az üres praxis, akadozik a szakellátás, ráadásul sokszor egyetlen szakorvostól függ egy egész osztály működése. A magyar egészségügy a fentiek miatt sokszor már akkora terhet ró a meglévő munkaerőre, hogy az már bérrel sokszor nem kompenzálható.

Rosszul állunk prevenció terén is, messze az OECD-átlag alatt költünk egészségügyre, és nagyon magas az az arány, amit a megfelelő ellátáshoz az embereknek saját zsebből kell előteremteniük. 

A KLÍMAVÁLTOZÁSSAL KUNETZ SZERINT DRASZTIKUSAN NŐNI FOG A BETEGÁLLOMÁNY, AMIT NEM FOG TUDNI KEZELNI EZ AZ ALAPBÓL IS PROBLÉMÁS RENDSZER.

Akik megtehetik egyre jobban a magánellátás felé fognak tolódni. Ezt azok a rétegek fogják a legsúlyosabban megszenvedni, akiknek már most is gondot jelent, hogy önerőből egészítsék ki az állami ellátás hiányosságait. Ezért Kunetz szerint a jövő nem túl rózsás, előadását meglehetősen borús gondolattal zárta:

"SZERINTEM MAGYARORSZÁG A KLÍMAKATASZTRÓFÁRA ADOTT VÁLASZA A KIHALÁS." 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr9815215174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

havrilla 2019.10.10. 03:26:01

Azért el kellene dönteni, hogy luxuscikk a krumpli vagy , hogy annyi pénze van az embereknek a csillagászati magánorvost ki tudják fizetni.

Toller Béla 2019.10.10. 07:30:33

Abban van a lényeg, amit Kunetz Zs. említett (mellesleg Lantos is érintette), azaz, hogy az orvosoknak orvosi munkát kellene végezniüók, nem adminisztrálni, nem injekciókat beadni, nem mindenféle gyűlésekre járkálni. Az orvos lelkiismeretesen dolgozzon, tanuljon, pihenjen - aztán megint előlről. Ha egy orvos nem élhet teljes, kiegyensúlyozott életet, akkor nem lehet kifogástalan munkát várni tőle. MInt ahogyan ez minden más szakmában is így van ! A fene tudja, miért sorolódtak be az orvosok a Terézanyák közé, testületileg, mintha már az lenne a norma, hogy igényeiket a minimumra csökkentve vegetáljanak a nagy magyar semmiben. Az orvosbárók meg ennek a helyzetnek az egyenes következményei.

Magyaur 2019.10.10. 07:47:06

@havrilla: A mai magyar átlagfizetések mellett a luxuscikk a magánorvosi ellátás és a a krumpli is!
A Fidesz neo-liberális gazdasági stratégiája az volt, hogy a példaképnek tartott "ázsiai kistigrisek"-hez hasonlóan alacsonyan kell tartani a munkaerő árát, ezzel növelni lehet az ország tőkevonzó képességét, amivel egyidejűleg fájdalomcsillapító balzsamként a vallásosságot, valamint a nemzeti büszkeség áfiumát kell kínálni az elszegényedő lakosságnak.
A probléma az, hogy amíg Szingapúrban és Dél-Koreában az állami bevételeket beleforgatták a gazdaság fejlesztésébe és főként az oktatásügybe...nálunk ez a pénz kézen-közön eltűnik...

havrilla 2019.10.10. 12:16:39

@Magyaur:
Tényleg ilyen hülye vagy?

György Csaba Nagy 2019.10.10. 12:36:28

@havrilla: Ő talán nem, de nálad jogosan merül föl a kérdés. Alátámasztja a gyanút, hogy mindössze ily magvas vélemény telik ki tőled.

György Csaba Nagy 2019.10.10. 12:47:22

Ady, akit tisztelek az érzelmek átérezhető nyelvi kifejezésének pontosságáért, és politikai ítéleteinek helytállóságáért is, jó száz éve írt "Az Idő rostájában" c. versében a kérdésről, amit idézet helyett inkább olvassatok el, a neten hozzáférhető. Száz éve, vagy több is talán, rójuk köreinket. Jó lenne kihalás helyett a megújhodás útját keresni.

Magyaur 2019.10.10. 14:13:19

@György Csaba Nagy: Egyetértek. Megújhodás kell egy régiókon és nem nemzetállamokon alapuló európai állam keretén belül.

2019.10.10. 16:54:04

@havrilla: Egész(ség) ügyi felmérés eredményei

Az ágyszám csökkentő bizottság megállapítása szerint, a rendszerváltásnak van a legtöbb betege! A szülészet munka nélkül. A belgyógyász nyomorfekéllyel ápolja betegeit. A törvényhozásban a szív (elég)telenség aggasztó méreteket ölt. Ugyanakkor a vörös vérszívók kóros elszaporodása figyelhető meg, ami a szervezetet tovább gyengíti. A terepeauták tanácstalanok a kezelést illetően! Folyton vért kölcsönöznek, de a beteg saját vérét elszívják eladják! A sebész tehetetlenül nézi a sok sebből vérző országot! A fülész nem érti az elharapózó süketséget a jajkiáltások iránt! Az idegorvos idegbajt kap a sok bolondtól, aki őt akarja orvosolni. Az elmeorvos eszelősen keres egy ép elmét, hogy viszonyítási alapja legyen a bolondság eldöntéséhez. De nem talál olyan bolondot, aki hajlandó lenne magáról egy elmeorvosi vizsgálatot nyilvánosságra hozni. Az urológus a kiválasztást nem tudja feljavítani. A pangó vizelet a hólyagok feszülését okozza, s ez újabb feszültséghez vezet. A vérben felszaporodó vizelet az agy működését rontja (húgyagyúság), ami a katasztrófa bekövetkeztét előrevetíti. A boncmesterek a halálos kór okát boncolgatják. S a gyilkos vitákban erkölcsi hullák termelődnek, akik aztán temetetlenül tovább ülnek az ülésteremben.
Cseppben a tenger, egészségügyünkben az egész ügyünk. 1992.

Közhelyes közkórház

A takarítónő az őrület határát súrolja! A nővérek végkielégítést kapnak. A gyógytornász a bolondját járatja. A cukrásznak nincs „sütni valója”! A szakácsnő összeszűri a levet a kuktával. A hentes savanyú pofát vág, disznó főnöke disznósága miatt!
Az orvosok képtelenek kezelni, a haldokló betegbiztosítást. A beteg anorexiás, sovány, mint az elmúlt hét szűk esztendő! Kopog a szeme, mint a szívleállás jelzője!
Az orr-fül-gégész nem köti orromra a bajom, és a füle botját se mozgatja. A sebész nem gyógyít vérző szívet, a szülészeten nem születik gól, megoldás, se eredmény! Az elme osztályon magukra találnak a hozzátartozók! A nőgyógyász nagy feneket kerít, és résen van! Az urológus minden követ megmozgat! A szemész a válságból se lát kiutat.
A járó betegek, a végüket járják. A fekvőbetegek ágyát, csak az imádság tatja, a leépítés ellen. A beteg, ha orvost lát, inába száll a bátorsága, és farkasszemet néz! Az „elfekvők, elfekszenek otthon, és hálni jár beléjük a lélek! A haldoklók azzal a reménnyel indulnak a másvilágra, hátha ott jobb dolguk lesz!

Közérzetjavító intézkedések
Az egészségügyben:

16-36-ig ingyenessé válik a nem fogászati tömés, megegyezés útján díjazás kérhető!
Konditermet, színes TV-t. újság, előfizetést kapnak a mozgáskorlátozottak a börtönben!
Ingyenessé válik a májátültetés annak, aki valamely kocsmából harminc éves törzsgárda tagságot igazol!
Útlevél illetékmentes a másvilágra utazás, sírhely, temetés, egyéb költségek emelkednek!
VÁM fizetésmentesen hozható be, a tolókocsi, az utcáról a lakásba!
Magas vérnyomás ellen, ingyen gyűjthet piócát!
Alacsony vérnyomás ellen, gondoljon Bokros második csomagjára!
Fogfájásra keressen kocsmát! Ott ingyen kiverik a fogát!
Ne olvasson kormánysajtót! Nem lesz hályogos szemű!
1998 humor fesztiválon felvették, adásból kihagyták!

Hungryhorse 2019.10.11. 12:23:18

@havrilla: igen.
Tényleg ennyire.
Lásd a kommentjét az internacionalizmusos rögeszméjével.
De vicces is tud lenni, a mostani posztja pedig tartalmaz értelmes gondolatokat is.
Kár, hogy kórházági széf és vizitdj bulija idején még zártosztályon volt, nettelenül, mert érdekes lenne a sirámait olvasni elqró tombolása idejéből.

2019.10.20. 12:22:10

@havrilla: 50 éve mondom:ingyen tanulnak, kapják a kórházat, működtetést, ezek után maszekba gyógyítanak
Egész(ség) ügyi felmérés eredményei

Az ágyszám csökkentő bizottság megállapítása szerint, a rendszerváltásnak van a legtöbb betege! A szülészet munka nélkül. A belgyógyász nyomorfekéllyel ápolja betegeit. A törvényhozásban a szív (elég)telenség aggasztó méreteket ölt. Ugyanakkor a vörös vérszívók kóros elszaporodása figyelhető meg, ami a szervezetet tovább gyengíti. A terepeauták tanácstalanok a kezelést illetően! Folyton vért kölcsönöznek, de a beteg saját vérét elszívják eladják! A sebész tehetetlenül nézi a sok sebből vérző országot! A fülész nem érti az elharapózó süketséget a jajkiáltások iránt! Az idegorvos idegbajt kap a sok bolondtól, aki őt akarja orvosolni. Az elmeorvos eszelősen keres egy ép elmét, hogy viszonyítási alapja legyen a bolondság eldöntéséhez. De nem talál olyan bolondot, aki hajlandó lenne magáról egy elmeorvosi vizsgálatot nyilvánosságra hozni. Az urológus a kiválasztást nem tudja feljavítani. A pangó vizelet a hólyagok feszülését okozza, s ez újabb feszültséghez vezet. A vérben felszaporodó vizelet az agy működését rontja (húgyagyúság), ami a katasztrófa bekövetkeztét előrevetíti. A boncmesterek a halálos kór okát boncolgatják. S a gyilkos vitákban erkölcsi hullák termelődnek, akik aztán temetetlenül tovább ülnek az ülésteremben.
Cseppben a tenger, egészségügyünkben az egész ügyünk. 1992.

Közhelyes közkórház

A takarítónő az őrület határát súrolja! A nővérek végkielégítést kapnak. A gyógytornász a bolondját járatja. A cukrásznak nincs „sütni valója”! A szakácsnő összeszűri a levet a kuktával. A hentes savanyú pofát vág, disznó főnöke disznósága miatt!
Az orvosok képtelenek kezelni, a haldokló betegbiztosítást. A beteg anorexiás, sovány, mint az elmúlt hét szűk esztendő! Kopog a szeme, mint a szívleállás jelzője!
Az orr-fül-gégész nem köti orromra a bajom, és a füle botját se mozgatja. A sebész nem gyógyít vérző szívet, a szülészeten nem születik gól, megoldás, se eredmény! Az elme osztályon magukra találnak a hozzátartozók! A nőgyógyász nagy feneket kerít, és résen van! Az urológus minden követ megmozgat! A szemész a válságból se lát kiutat.
A járó betegek, a végüket járják. A fekvőbetegek ágyát, csak az imádság tatja, a leépítés ellen. A beteg, ha orvost lát, inába száll a bátorsága, és farkasszemet néz! Az „elfekvők, elfekszenek otthon, és hálni jár beléjük a lélek! A haldoklók azzal a reménnyel indulnak a másvilágra, hátha ott jobb dolguk lesz!

Közérzetjavító intézkedések
Az egészségügyben:

16-36-ig ingyenessé válik a nem fogászati tömés, megegyezés útján díjazás kérhető!
Konditermet, színes TV-t. újság, előfizetést kapnak a mozgáskorlátozottak a börtönben!
Ingyenessé válik a májátültetés annak, aki valamely kocsmából harminc éves törzsgárda tagságot igazol!
Útlevél illetékmentes a másvilágra utazás, sírhely, temetés, egyéb költségek emelkednek!
VÁM fizetésmentesen hozható be, a tolókocsi, az utcáról a lakásba!
Magas vérnyomás ellen, ingyen gyűjthet piócát!
Alacsony vérnyomás ellen, gondoljon Bokros második csomagjára!
Fogfájásra keressen kocsmát! Ott ingyen kiverik a fogát!
Ne olvasson kormánysajtót! Nem lesz hályogos szemű!
1998 humor fesztiválon felvették, adásból kihagyták!

!

havrilla 2019.10.21. 04:15:59

@Magyaur:
Luxuscikk a krumpli? te tényleg el is hiszed ezt a hülyeséget? Miért van tele minden szállás a hétvégeken?
Luxuscikk a magánorvos? Akkor miért vannak cikkek, melyek szerint tömegek veszik igénybe?

havrilla 2019.10.21. 04:17:06

@György Csaba Nagy:
Tévedsz. Én hetven év tapasztalata alapján ítélek.

György Csaba Nagy 2019.10.21. 09:39:07

@havrilla: Véleményeid: nem luxuscikk sem a krumpli, sem a magánorvos; tévedsz; hülye vagy; hazudsz. Ez a 70 év termése. Gratulálok.
Hogy velem miben nem értesz egyet, azt titkolod. Utálod Adyt? Nem kerülgetjük megoldatlan problémáinkat 100 éve? Nem kéne megújhodnunk, inkább haljunk ki?
Sztem egy blog a gondolkodás és véleményütköztetés terepe kell legyen, nem a kinyilatkoztatásoké.

havrilla 2019.10.21. 10:13:59

@György Csaba Nagy:
Tényleg ilyen segg hülye vagy?

György Csaba Nagy 2019.10.21. 10:28:38

@havrilla: Foglalkozzon veled a Korcsma a tésztaképű némberhez című törzshelyed közönsége. Pá.

2019.10.23. 09:19:50

@Toller Béla: „Széchenyi: Kelet népe 1836 „A magyarság önállósága visszahozhatatlan, mert a faj biológiailag kifáradt, a vezető osztályok koncepciótlanok

1526

„Mindinkább meggyőződöm, hogy az ország helyzete reménytelen, ez az ország nem képes magát megvédeni, mert nincsenek az állam kormányzatában becsületes emberek! (A pápai követ írja Rómának, 1526-ban!)
2015-ös változat :
Mindinkább meggyőződöm róla, az ország helyzete reménytelen, ez az ország nem képes megvédeni magát a gazemberek töménytelen elszaporodása, kormányzati pozíciókba behatolása folytán!

„el nem tagadhatjuk, és nem szépíthetjük azt a példátlan önzést, amelynek durva konfliktusaiból áll e korszak úgynevezett politikai története. Keserű arra gondolni, hogy ez ország politikai vezetői méltatlan, alacsony lelkű, legjobb esetben tehetségtelen emberek voltak”
Szekfű Gyula Tomori című tanulmányából. Nincs új a nap alatt!

"1523-ban Magyarországon járt Francesco Massaro, egy olasz utazó, aki a
következőket írta:
"A magyarok általában a világ legrosszabb fajtája. Nem szeretnek, és
nem becsülnek egyetlen nemzetet sem a világon és egymást, sem szeretik.
Mindenki a maga kényelmére gondol, lopják a közt és kevesen törődnek
vele. Nincs semmi engedelmesség közöttük, büszkék és arrogánsak, s nem
tudnak sem uralkodni, sem kormányozni, és tanácsot sem fogadnak el
olyantól, aki tud. Kevés dologgal foglalkoznak, kivéve a dőzsölést és
a köznek meglopását. Ebben nagyon serények."

2019.10.23. 09:37:27

Remetelevele, Szikra bújkál a fafejembe!
Szikra bújkál, fafejembe, roppant tűzveszélyes! Az emberek, pontosabban a gazemberség miértje, dörömbölt a fejembe! Némelyik, nem különbözik az állattól! Lop, mint a szarka, öl, mint bármely ragadozó! Hazudni, nem tudnak, az álltok se! Alakoskodni próbálnak, ha fészkük, kicsinyük, veszélybe van!
A gazember: hazudik, alakoskodik, becsap, minden féle módon, eszközzel! Szószéken, Rádión, Tele(hazugság)vízión! Könyvbe, újságba szórj csattanó maszlagjait! Jó szem, tapasztalat kell hozzá, megásd, ahova kűdeni akarnak, kévánságok szerint! Biz a birka ember, megy a csengőjük után! Néhány szolga Puli, ugatása, arra tereli, amerre akarják, hogy menjék, karámjukba! Eztet pártnak híják! Ahol egyféle birkák, szarvasmarhák kérődznek az ő eszméjökön. A legrégebbi babonát tornyos pajtába hirdetik, gyerekként beléjük vert tanaikkal, ennek templom, egyház a neve! Mindön faluba van egyház, hazug „igék” hirdetésére! Hol vannak már, a régi, kemény, becsületes magyarok, kik egész Európát bejárták, elrablott kincseik után, melyet a papoló rablók házába vittek páncélba öltözött gazemberek! No, azóta módszeresen irtották őköt. Tatár, török, német, orosz, meg a saját kivagyiságuk! Volt ötven, száz marhája, a marhának, de legyőzték, mert esze annyi vót, mint marháinak! A tatár, az tudta, nem csak őt öli meg, hanem valamennyi utódát is, aki tőle születnék! Mert ő különb ember vót, életben hagyta őket, akik fejére nőttek, szaporodtak, és szívfájdalom nékül hátba szúrták őköt, ha erre alkalom nyílott!
No, ide gyöttek, éljenek. Mögtanultak magyarul, mert az és értelmesebb vót, magukénál, náluknál! De a jelleme nem változott! Maradt élősködő, mint a zsidó, sunyi, tolvaj, mint a cigány, szorgalmas, alakoskodó, mint a sváb, németföldről jött hazugok. Nép hülyitők talján papok, akik tűrésre nevelték a megrablottakat! Miközben az irtandó, mindig az őslakos volt!
A magyar zsidóság több ízben kicserélődött a középkorban, majd a török hódoltság idején szfárádi zsidók telepedtek meg Magyarországon. Utóbbiak a törökök kiűzésével egyidejűleg elhagyták az országot, és így a XVIII. század elején csupán néhány ezer zsidó lakott az ország területén, nagy részük Nyugat-Magyarországon, a burgenlandi ún. ,,hét községben". A XVIII. század második felében és a XIX. század első felében indult meg a magyarországi zsidók nagyobb arányú bevándorlása, főleg a cseh-morva vidékek felől Nyugat-Magyarországra, illetve Galícia felől az ország észak-keleti vidékeire).
Az ország városiasodott, illetve nyugati részeiben nyugati mintájú zsidóság jött létre, amely a XIX. század során nyelvében, életformájában, öltözködésében és kultúrájában egyaránt gyorsan integrálódott a magyar társadalomba. Ebben a körben még az ortodoxia is polgárosodott, legfeljebb több mindent, és tudatosabban őrzött meg a korábbi önmagából. Ezzel szemben, az ország (észak-)keleti része (Szatmár, Bereg, Kárpátalja, Máramaros,...) a kelet-európai típusú, nem polgárosodott - jiddis anyanyelvű - zsidóságnak a legnyugatibb ága. Ezen belül is a chászidizmus meglehetősen erős. Így Magyarországon a zsidóság két európai modellje keveredet. (A spanyol eredetű, szfárádi zsidóság nem volt meghatározó, a Balkánról beszivárgó, kis létszámú közösségek megtalálhatóak voltak Erdély néhány városában, valamint a Délvidéken.)

A Horvátország nélküli Magyarországon a kor statisztikai adatai szerint 1880 és 1910 között a zsidók aránya 4,5%-ról 5%-ra nő, számuk 625 ezerről 911 ezerre. 1869-ben 31%-uk él városban, 1910-ben 51%-uk. Legnagyobb arányban Kárpátalján élnek. Máramaros, Ung, Bereg, Ugocsa és Zemplén vármegyék területén az országos átlagot messze felülmúló arányban élnek. 1910-ben Munkács 44%-a, Máramarossziget 37%-a, Ungvár 31%-a, Beregszász 30%-a zsidó felekezetű. Többségük askenázi, bár vannak köztük szefárdok is. Összehasonlításként ugyanekkor Budapest 23%-a izraelita vallású. A magyarországi – és így a kárpátaljai – zsidók többsége askenázi, bár vannak köztük szefárdok is. Lásd vóna efftárs!

2019.11.21. 03:43:18

Valóban Magyarország?

Született egy ország, melynek uralkodó osztálya (idegen lévén) mindig a nép ellen, és saját önzése szerint élt! Akik soha nem átallottak idegen hatalomra támaszkodni, azt kiszolgálni saját uralmi helyzetük fenntartása érdekében.
1956 4000 páncélos hívása, lóháton, lánc ingben helyett, lánctalpon! Hitler Oroszországot, Hruscsov/Kádár Magyarországot támadta + ennyivel!
„István, a Szent, volt az első, csaknem tudatos szemétszállítónk, ez a kegyes király, kinek kóbor lovag-szállítmányairól talán csak a liberális angol premier tudhatna méltón megemlékezni.” Ady:
A király „kereszténység felvétele” projekt a lakosság 1/3 kiirtásába kerül! Tatárjárás: ½, Törökdúlás 4/5 népesség pusztulással járt! Ki a magyar? A kettőskereszt nevű?
„A hazafiság a gazemberek” megtévesztő eszköze, hatalomhoz jutáshoz”

2019.12.09. 09:43:41

@Magyaur: Agyficam 1.

A kórházi ágyszám csökkentési vita felbolygatta az országot. (1996-ban is!) Mert egy darab kórházi ágy „üzemeltetése” évi egymillióba kerül!
Közben véletlenül egy szerény adatot „szúrt ki”, vagy ez szúrta ki az én szemem. Egy börtön férőhely fenntartása havi nyolcvanezer Ft.! Tehát évi 960000. Negyvenezerrel olcsóbb bűnözőt ápolni, mint beteget! Nyílván ezért, ezt nem kell csökkenteni. Sőt fejleszteni kell, mert oly nagyon szoronganak (hely híján) szegények! Az, hogy oda nem egészségügyi okból kerülnek, azzal senki nem törődik! ?
A bűnelkövetőnek személyiségi jogai vannak. A betegek jogairól, szóló törvényről kevesebbet hallunk, és szinte semmit se tudunk.
A becsületes rokkant ember évi húszezer forintos közlekedési támogatását ötezerre csökkentették. Abban bíznak, hogy ők nem lesznek betegek, ellenben a másik férőhely fejlesztése kívánatos? (1996 dec. 14. - ma is, vagy újra aktuális!)
2006-ban hozzáfűzni valóm, a cigány-szaporítás legfőbb eszköze a családi pótlék, a nevelési támogatás az emelendő? Ingyen tankönyv, étkeztetés, munkanélküli segély, közmunka, börtönépítés, börtönben tartás költségén nem kellene konvergálni, csökken¬teni? Kiszámolja e valaki, mibe kerül az országnak a cigány, a narkós, pátyolgatás, „a politikai elit” baromsága? A lestrapált, agyondolgoztatott, elhasználódott magyarok kórházán van pofájuk spórolni, ennyi telik a szakértelmükből?
2015, beteg élelmezés normája 550 Ft/ nap,
Börtöné 1310 Ft/ nap (ha jól emlékszem, majd 3X szorzó, mellbevágó!) Nyílván a kútvölgyibe nem ennyi, és megszabók börtön fenyegetettsége nagyobb!

Agyficam 2.

A gyógyszer áremelésnél országos a felháborodás. Micsoda hallatlan dolog kérem, hogy a gyógyszer árát, annak kell megfizetnie, akinek szüksége van rá, aki beteg, és nem a társadalomnak!
A húsz forintba kerülő cigarettát százhúszért, hatszoros áron megveszi, az nem drága? Az alkoholos italok a maguk 200% -os adókulcsaival nem drágák? Az, neki jár! A kábítószer, a sexuális „szolgáltatás” sokezres vételárára van pénze, és az utókezelési költsége, amit megint csak a társadalom fizet, csak hab a tortán! Na ja, ha valamikor a pápa, Ferenc Jóska lehetett szifiliszes, akkor holmi mezei törvényhozó se fizessen a „balesetéért”!
De micsoda felháborító pimaszság, hogy a gyógyszeréért az Ötven százalékot, tehát a fele árát ki kell fizetni! Ő áldozzon a „szegény beteg ember”! A gyógyszerére, a fele árát! Tényleg felháborító! Annak is a társadalommal fizettetik meg a gyógyszere árát, aki, havi 3, 5, 10 ezer Forintot „kénytelen” élvezeti, egészségrontó szerekre költeni!
Eszement az a társadalom, az, az országvezetés, amely ezt a baromságot az adófizetők pénzéből finanszírozza. Mert hiába a dohány és szeszadó milliárdos bevétele, mégis kevés a sok szesztestvér, és rákos beteg gyógyítására, rokkant nyugdíjára.
Kificamodott agyú polgár, aki követel, de még inkább az „okos törvényhozó” aki lehetővé teszi, hogy a feleslegesen beteg önsorsrontók másokkal fizetessék meg a maguk nyavajáját. Hozzáveszem a sízők, extrém sportok balaseti sérültjeinek kezelési nyugdíj terheit! Véget kellene ennek vetni, mielőtt ők vetnek véget az egészségügy—nyugdíj biztosítás működésének.

1996. 11. 08. Mára bejön a jóslatom!
süti beállítások módosítása