MaGYAUR

MaGYAUR

Arról hogy hány „Kulturkampf” és liberalizmus van és hogy elkerülhető-e a politikai giccs?

2020. január 13. - Magyaur
  • Kezdetben volt a közép és kelet-európai ÉRTELMISÉGI VÁLASZTÓVONAL: egyfelől a "zapadnyik/urbánus", vagyis nyugat-, és modernitás-barát irányzat (de a progresszió rendszerén belül maradó lázadó anti-kapitalizmussal); másfelől a "szlavofilek", akik a hagyomány által megszentelt, nem városias ("népies") vallásosság és hierarchia értékeit képviselték (antikapitalizmus, de a rendszeren kívülről).
  • A fenti értelmiségi/ideológia ellentét gigantikus méretűvé vált azzal, hogy győzött a GLOBÁLIS LIBERÁLIS VILÁGREND, ennek a pozitív oldala az lett, hogy a korábban elnyomott, gyarmati sorban élő népek számára "szabaddá vált” elindulni a piaci versenyben, aminek lett sok vesztese, de győztese is. Mindenesetre a "népi/nemzeti/vallási kultúra" kontra "urbánus civilizáció" ellentét világméretűvé vált; az euro-atlanti globalizmust kihasználni tudók és a le- illetve kívül maradók közt. Jellemző, hogy a fanatikus iszlamisták által a nyugati „istentelen” életmódot jelképező amerikai „Világkereskedelmi Központ” elleni támadást mennyire „megértette” a globalizmus-ellenes „nép-nemzeti” jobboldal (Magyarországon Csurka MIÉP-je). És amikor régebben a Jobbik egy Nyugat-ellenes egységfrontban gondolkodott akkor kézenfekvő volt számára a nyitás az ellenpólus-Irán felé… Érdekes, hogy Mao elnök "a Falu bekeríti a Várost" elmélete mennyire másképp valósult meg, mint ahogy azt a "Nagy Kormányos" elképzelte: nem a szegény, de népes harmadik világ győzi le a fejlett, városias, liberális Nyugatot, hanem a hierarchikus szemléletű, nemzeti/vallási önzésre építő, a politikai korrektséget elvető „szlavofil” populizmus.
  • A liberalizmus színeváltozása. Eredetileg a liberalizmus piacközpontúságot jelentett a jogállami keretek közt. A hatvanas évektől a globális világpiac és technikai fejlődés (például a nem hierarchikus, hanem hálózatos logikájú digitalizáció) melléktermékeként erősödött az emancipáció minden téren: a női egyenjogúságtól kezdve az egyenrangú vallások és ideológiák „svédasztalának” megjelenésén át egészen a „PC” nyelvezetig. Valószínűleg a globalista elit tüntetően szuper-toleráns „neo-liberalizmusa”, a 2008-tól kezdődő világválság és a túl sikeres „fejlődő országok” okozta FRUSZTRÁCIÓ vezetett a DEFENZÍV populista nemzetbe-vallásba való bezárkózáshoz.
  • Az elit-ellenesség magával hozta a populista „politikailag inkorrekt” beszédmódot és felerősítette a politikai/kulturális giccset. Természetesen a GICCS ELKERÜLHETETLEN, ahogy a magánember esetében is mindenkinek vannak „élethazugságai”. Tulajdonképpen a liberális elit háttérbe szorításával a társadalmi „felettes én” került zárójelbe és ez a folyamat utat nyitott a mélyben rejtőző indulatok és vad „neo-barbár” vágyaknak (rasszizmustól a nőellenességig).

A nemzeti giccs, vagyis a múltat megszépítő-meghamisító mítoszteremtés, amely nem jobb, nem rosszabb a globális giccsnél (pl. a rossz holywood-i, bollywood-i filmeknél) a kérdés inkább az, hogy ezeket milyen mértékben akarják lenyomni a torkunkon, illetve hogy a józan eszünk, ízlésünk és egész európaias műveltségünk mennyire tiltakozik ez ellen…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr9815406934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.01.16. 05:10:29

Vessz meg a korlátoddal! én tudom, te maradsz szegényebb! 1. Csak a buta ember akar uralkodni a másikon! Proli dinkatúra!
2.” A legártalmasabb buta ember, aki okosnak hiszi magát!” Lásd, MSZMP Párttitkár efftárs!
3. „Alacsony, buta, hatalmas, mindenkinek ártalmas!” Lásd Horthy rendszer, szocializmus! + pógári democsokrácia!

2020.01.20. 05:07:58

Értelmiség, magyar változat

A nyálas, hitvány "magyar" értelmiség alkotja. Ez a csőcselék semmi rokonságot nem mutat a magyar felvilágosodás írói költői nemzedékével. Nem magyar, hanem kozmopolita. Hitvallása az egzisztencializmus, amely félreteszi az essenciát (lényeget) és helyébe az existentiát (létezés) teszi, az önös közömbös létformát. Ez a banda minden rendszer malmán hasznot húz, cserébe a véglényként való tengődésért.
Nincs még egy olyan értelmiség a világon, de Európában biztos nincs, amely ilyen mértékben hazafiatlan lenne. Szabó Zoltán szociográfus (Mert zsidó gyökerű!)

Értelmi s égi?

Igen nagyon ritka!
Önérdekének,
Hitvány rabja!
Hajszol eszméket,
Talmi jólétet!
Idejét, erejét,
Folyton pazarolja,
Hiába valókra!
Közben, eltéved!
Elpazarolt élet!
Lett övé csak
A halál lecsap!
Orra tud bukni,
Fogják e siratni?

Tiborc panaszában megemlíti az izmaelitákat, a mohamedán "adóbérlőket". Nos, az idegenek és az izmaeliták helyét az izraeliták foglalták el. Ez a daganat is a nemzet test szöveteiben tenyészik. Sajnos a táptalaj ma sokkal vastagabb, terjedelmesebb.
„Az intelligenciát, mint a modern kapitalizmus modern rétegét, teljes egészében éppen individualizmusa, a fegyelemre, és a szervezettségre való képtelensége jellemzi!” Lenin 1904!

„Az értelmiség olyan, mint a trágya, undorító, bűzös, de szükséges a többlet termelés eléréséhez!” Leninnek tulajdonított mondás!

2020.01.28. 04:20:18

A remete levele: mit hallok?
Teljesen megvesztek, ostobák a népek? Aki a szálasisták vezére lött Vóna, megbukott. Becsapták a marhát, mint szél a budi ajtót szokta, oszt eltűnt, mint szarszag a szélben! No de nagya az Isten állatkertje, új, istenverte állat tolakszik a helyére! Kétlábú, nem tollas, azér csak palimadár az ostobája! Maga köré csipogja, Kicsinytyúk eszű madarait, és kárál nékik, mint udvarló kakas, az ő tyúkjainak! Azok meg nem látják veres csupasz nyakát!
A metélke tekeredjék a lábára, ahogy a tyúkeszűek fiúcskája járni szokott, a hús levesbe! Az ilyen romlott, büdös jószágot, inkább a trágya dombba szokás beásni! Akad akinek az ő híg levesére gusztusa van, nagyokat büfög tőle! Nem tudja, második fogás ő lesz, marhapörköt ledarálva, saját zsírjába kisütve, gazdáiknak feltálalva, verítékükben úszva! A szélhámosok ócska trükkje, azt kell a marhának kínálni, amit maga áhít! Uraskodást, hivatalt, lopási lehetőséget, etecera! Híved lesz mint kommunista a szocializmusnak Megy is a toborzás, potyaleső, agyarkodó/magyarkódók, gyűlnek a zászlaja alá, mint veresek május elsején! Annyira sem megy velük, mint Esze Tamás, a maga parasztjaival! „Tudjuk, hogy ez a vezér, éppúgy, mint mozgalma, végeredményben veszélytelen.
Soha sem fogja megvalósítani a maga programját, és sohasem fogja átvenni, a hatalmat. De azért, ez a „népvezér”, mégsem olyan ártalmatlan, mint amilyennek látszik. Győzni nem fog, felszínen úszik, mint szar a standvizén! Nem tart ki pünkösdig, a pünkösdi királysága! Addigra meglátszik majd ostobasága, mint roma jány szemérme, a búzába! Napvilágra kerül a pártfüggöny mögött rejtett aljasság, mint Gazsi szoknya alatti, mosatlan mennyországa! Attúl gerjed párt alapitásra! Oly sok jót igér néki a meglátása es, a lehetőségnek! Magára öltheti, akár Gazsi a Záli bukszáját! Oszt élvezkedik, ő az elnök! Ki a pártján nagyot lök! A répáshutai bíró jár az eszembe! Elkűdték a diósgyőri járási hivatalba. Este a falubéliek hallgatództak ablaka alatt. A felége kérdi: oszt mondtad, hogy bíró vagyok? Mondtam. Oszt csudálkoztak? Csudálkoztak! Ha ilyen hülye, a falu esze, milyen lehet a többi! Tudni köll hozzá háromszáz éve elzárt falu, mind unoka testvér házasság! E nyakas Jakab is efféle defektes gyerek lehet! Gondolata, gondolkodója nincs a „Mein Kampf, meg Szálasi napjójábó olvassa ki, politika tudományát! Majd csak túléljük őtet is, mint annyi más, szemét uralkodó marhát! 2020. 01. 26/27. Közreadja a címzett.
süti beállítások módosítása