MaGYAUR

MaGYAUR

Trianont követően miért vált annyi magyar kommunistává az utódállamokban?

2020. február 06. - Magyaur
  • Az első világháborút lezáró versailles-i békerendszert a vesztes országok nagybirtokos és nagypolgári elitjei kénytelen-kelletlen, de elfogadták, mert jobban féltek a saját felbomlott hadseregük fegyverrel hazatérő, a harctéren elvadult, részeg, a háború értelmetlensége miatt a felesleges véráldozat felelőseit dühödten kereső katonáitól, mint az antant belső fegyelmet valamennyire fenntartó hadseregétől. Ezért hívták be Felvidék észak-nyugati részére az ott élő magyarok is a Cseh Légiót, hogy szabadítsa meg őket a állandó életveszélyt jelentő randalírozó, erőszakoskodó hazatérő honvédektől.
  • Mivel a Központi Hatalmak eleve bukásra voltak ítélve egy elhúzódó háború esetén, hiszen nem volt sem elég hadra fogható emberük, sem anyagi utánpótlásuk, ezért a hátországot tökéletesen kizsigerelte a háború. Ennek ellenére a hazatérő bakák, akik legjobb bajtársaikat, falubelijüket vesztették el azt látták, hogy a fronthoz képest érintetlen, majdnem békebeli képet mutat Ausztria és Magyarország. És ők, a bakák voltak a balekok, hiszen a gazdagabb családok, ha tehették, kimentették a fiaikat a frontszolgálat alól, mi több sokan, hadsereg-beszállítóként haszonélvezői voltak a háborúnak. Ráadásul a több éves szenvedésükért kiszúrják a szemüket hazafias tirádákkal és filléres érdemkeresztekkel.
  • Az összeomló császári-királyi hatalom amúgy is olyan politikai vákuumot hozott létre, amely kedvezett a nélkülöző, elkeseredett és forrongó tömegek lázadásának. Ebben a kontextusban nyer értelmet Károlyi követendő példaként kezdeményezett és a megbékélést szolgáló földosztása Kál-Kápolnán és az a törekvés, hogy ne lássanak több megfékezhetetlen, csőcselékké aljasodott katonát az utcán.
  • Egyre több jel mutat arra, hogy 1917-ben az Osztrák-Magyar Monarchia titkosszolgálata pénzelte és juttatta el a németek segítségével Leninéket Szent-Pétervárra, hogy az ott kirobbantott forradalom miatt az orosz fronton minél gyorsabban elhallgassanak a fegyverek és a Központi Hatalmak az erőiket a nyugati és déli frontokra összpontosítsák. De az orosz forradalom bumerángként ütött vissza 1919-ban a vesztesekre; felvillantotta annak a lehetőségét, hogy a császárságok helyén ne is osztályalapú nemzetállamok jöjjenek létre, hanem a „bűnös” eliteket elsöprő világforradalom következtében rögtön a kommunizmus, vagyis a vagyonközösség társadalma, amelyben nincs sem gazdag, sem szegény. Az ebben az utópiában hívő német és magyar lázadók számára Szovjet-Oroszország létrejötte azt jelentette, hogy mindez lehetséges.
  • Ezek után nem csoda, hogy a későbbiekben is inkább csak szavakban Trianon-ellenes, irredenta Horthy lenyelte a békát és gyakorlatilag elfogadta a békediktátumot 1920-ban.
  • Csak két ország nem fogadta el hivatalosan a versailles-i békerendszert: Atatürk Törökországa és a kommunista Szovjet-Oroszország. Mivel az apokaliptikus világháborút pártoló nemzetieskedő jobboldal leszerepelt, ezért sok határon túl élő magyar a kisebbségi elnyomásból a kiutat a békerendszert megszüntető, határokat végleg lebontó világforradalomban kereste.
  • A nyugatias, polgári-liberális Csehszlovákiában, a Franciaországhoz és Olaszországhoz dörgölőző Romániában sok magyar számára a fél-feudális Horthy-Magyarország nem volt vonzó alternatíva. Ezért kerestek sovinizmuson kívüli megoldást a kisebbségi helyzetük megszüntetésére.
  • Így történhetett meg, hogy a Romániai Kommunista Pártot jószerével magyarok hozták létre. És a háború után a románok ugyanolyan előítélettel és gyűlölettel tekintettek a szocialista, „internacionalista” diktatúrát megalapozó magyar kommunistákra, mint Magyarországon a zsidó származású kommunista vezetőkre.
  • Mára annyiban módosult a helyzet, hogy bár a jobboldal még mindig a határok békés, vagy nem-békés ide-oda tologatásában találja meg a küldetését, a velük szemben állók immár nem a kommunista világforradalomban hisznek, hanem a nemzetállami határokat „légiessé tevő” Európai Unió ideájában. Tehát a logika azt diktálná, hogy minden magyar, akinek fáj a trianoni békediktátum itthon és a környező országokban ne a világforradalomban keresse a megoldást, hanem a határok nélküli Európában.

Vajon miért nem ez történik?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr315461090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.06. 05:24:02

Hiába nincsenek esetleg határok, azaz átjárhatóak, attól még vannak külön közgazgatási egységek.

Magyaur 2020.02.06. 08:25:42

@MAXVAL bircaman közíró: Ha nem lennének annyian a nemzetállami szisztéma iránt - a saját uralmuk fenntartásában érdekelt - politikusok, akkor nem a "Nemzetek Európája" lenne az euroszkeptikusok ideológiája, hanem a sokkal kevésbé veszélyes "Régiók Európája"....:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.06. 08:50:54

@Magyaur:

A kisemberek a zigazán érdekeltek a nemzetállamok fenntartásában jelenleg.

Magyaur 2020.02.06. 11:47:08

@MAXVAL bircaman közíró: Szerintem a kisembereket jobban izgatja az élet minősége annál, hogy a a hatalmas Oroszországban, vagy a sokkal kisebb Hollandiában laknak. Elnézve a tendenciákat az oroszok inkább jönnek ide lakni, mint fordítva!:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.06. 12:01:35

@Magyaur:

A tények ezt nem igazolják. Ha igazad lenne, akkor pl. nem lett volna soha gyarmati felszabadító mozgalom, sose léteznének szeparatista mozgalmak, ma is Anglia része lenne az USA, nem lenne egységes Németország, stb-

Az emberek nem olyan anyagi ösztönlények, mint amiknek képzeled őket.

a nagy hohohorgász 2020.02.06. 16:05:31

Kedves poszter, gratulálok a poszthoz. Az első olyan ami szerintem is valós problémát boncolgat és én is azt gondolom hogy a közösségi szervezodeseket át kell gondolni és meg kell reformalni. Én büszke vagyok még is a magyarsagomra de hülye nem vagyok. Bármi lesz a nemzetek helyett biztosítani a nemzeti allamok által biztosított szociális hálót. Ez régiós szinten nem működhet társadalmi pozíció alapján sem működhet. Tehát a kérdés mi alapján hozzunk létre érdek és sorskozosseget ha az ember saját családjával sem tud normálisan viselkedni? Szerintem a közös Európa nem lenne jobb mint a nemzetallamok. Viszont ha van erved szívesen meghallgatom. Még egyszer plusz egy pont csak ne legyen nacizas meg libsizes

a nagy hohohorgász 2020.02.06. 18:27:58

Úgy látom megallt a tudomány mindenki számára. Akkor menjen tovább a zsidozas meg a keresztény gyűlölet. Érdemi vitára képtelenek vagytok. És ti akartok problémát megoldani... Ti csak a ventilátorba fostok.

2020.02.10. 10:29:40

Gyaur Magyar! 1. „Mindennemű szellemi elsőbbség olyan tulajdonság, ami nagyon elszigetel: futnak tőle és gyűlölik, és ehhez ürügyül mindenféle hibát költenek tulajdonosa ellen.

Bandibacsi34 2020.02.11. 11:37:41

@Magyaur: Ja. Szoval a Habsburg birodalom az rossz volt, kellettek a nemzetallamok, Ajropa meg majd jo lesz es nem kellenek a nemzetallamok???
Nagyon jo utazgatni es munkat vallalni, de ehhez nem kell Europai Unio, ezt azelott is meg lehetett csinalni. Mostmar a legtobb vendegmunkas unios utlevellel rendelkezo europan kivuli(!!!) pl brazil(spanyol, portugal, olasz utlevellel), maghreb arab(francia utlevellel), ukran/orosz(balti, lengyel, magyar es roman utlevelekkel) stb stb. Szoval a hatarok lebontasa egy hatalmas tokonrugas volt. Az angolok gyorsan kapcsoltak es Brexiteltek a sullyedo hajorol.

Bandibacsi34 2020.02.11. 11:45:39

Egyebkent jo kerdes, miert volt annyi kommunista
Csehszlovakia:
Ott is foleg a keleti resz volt az(Farkas Mihaly is innen jott)
Romaniaban is foleg a nemzetisegi elnyomas miatt z. idok es magyarok voltak kommunistak(Romaniaban a z. idok nemzetisegnek szamitottak a nagy szamaranyuk miatt, mint az Orosz birodalomban). Ceausescu persze eladta oket Izraelnek, miutan kitette oket a partbol.
Delvidek: szinten magas z. ido lakossag egy kevert nemzetisegi teruleten(Einstein elso felesege is innen jott). A kommunizmust 1919 korul foleg az ipari es a banyavidekeken tamogattak(a parasztok nem!!)meg a katonak, akik gyorsan akartak penzt. Tisza Istvant agyon is lottek(bar ketseges ki is alhatott e mogott), sot 1918 ban tobb hasonlo meszarlas is volt. Ezutan a trianoni beke is megtiltott a szabad fegyvertartast Magyarorszagon.
süti beállítások módosítása