MaGYAUR

MaGYAUR

Nem tudunk élni…

2020. április 06. - Magyaur

"Egy indiai bölcs - Swami Buddharakita Teyra – szerint megdöbbentően fegyelmezetlen az európai emberek gondolkodása. Képzeletükben mindig az irrealitásokban kóborolnak. Vagy a múltjukon töprengenek, ami már nincs. Vagy a jövőjüket tervezik, ami még nincs. És a két nincs között alig élik át az egyetlen vant, a jelent.

Örök jelenben kellene hát élni, s főként bátran, vállalva vágyainkat, igényeinket, a szív követeléseit…

Csak a jó életet követheti jó halál. Amikor az ember már nem kívánkozik vissza. Egy teljes életet élő ember iskoláskorban nem vágyik vissza az óvodába. Felnőtt korában nem akar kamasz lenni. Öregen nem akar fiatal lenni. S talán, amikor jó vénségében betelt az élettel, nem akar tovább élni…

Ennyi múlik rajtunk. A többi a világon múlik. A társdalom viselkedéskultúráján, amit egyedül abból lehet megítélni, hogy miként bánnak az éppen kiszolgáltatott helyzetben lévő emberrel. A szülő a gyerekével, a tanár a tanítványával, az orvos a betegével, a hivatalnok az ügyféllel, a kereskedő a vevővel, a pincér a vendéggel, az autóban ülő a gyalogossal…

Az ember mindenekfelett jó életre vágyik. Először ezt kellene számára biztosítani.

Valóra kellene váltani az újszülöttet körülrajzó ígéreteket, terveket, álmokat. Török Sándor írja: „Mikor megszületik valaki, mennyi mosoly, öröm és gyengédség veszi körül. És amikor meghal, mennyi fájdalom, könny és gyász. De, ami e kettő között történik vele… Emberek, irgalom! Gyermek voltam, és halott leszek!”

Popper Péter: Fáj-e meghalni? Saxum, 2012;  95-100. old.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr4015594954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.04.07. 05:12:37

Akinek erkölcsi aggályai vannak, nem kivan, mer lopni, koldusként tengődik!

Bandibacsi34 2020.04.07. 11:21:14

Ez amolyan tipikus csöves hozzaallas. Ha a tortenelmi Jezus is az indiai filozofiat terjesztette, ahogy azt sokan gondoljak, akkor ismeros ez a beszed. Az egesz letelepedett kultura a neolitikum ota a tervezesrol szol. Ez tette lehetove azt, hogy ne allatkent eljunk. Termeszetesen a mult az ego miatt lett fontos(ha mar annyit kuzdottunk-masokhoz kepest), akkor ennek az emleke maradjon meg az utokornak. A baj mindig a szelsoseges gondolkodassal van: 1 a felesleges nosztalgiazas: itt inkabb vagy az akkor elszalasztott lehetosegeket nezzuk, vagy az volt nekunk a sikereink korszaka), 2 A jövőbe eltolt elvezete a sikernek(ha majd lesz hazam, penzem, csaladom, autom stb. akkor elkezdek elni. A társadalom szereti az embereket effele vezetni(a vallas a multba, a kapitalizmus a jövő(reményé) be fektetve akarja az emberek energiáit maximalisan kihasznalni. Az egyennek kell ebbol kilépnie, de csak alkalmankent kell, nem egy csöves életmódot folytatva.

Bandibacsi34 2020.04.07. 11:26:19

@Bandibacsi34: Folyt. A kapitalista rendszer rakenyszeriti az embereket az extrem fogyasztasra és ezaltal a tulorakra, ez faradsagot okoz, a faradsag türelmetlenséget, az pedig az egymasra oda nem figyelest. A fiatalok türelmetlenek, mert nincs penzuk es elismerseguk, az oregek mert tudjak, hogy keves van hatra. A kozepkorosztalynak pedig ingatag a helyzete. Ez ilyen bugyuta filozofalgatas nem oldja meg, ahogy az EU sem a bevandolas problemajat.

GABOR2 2020.04.09. 19:42:05

Ez az indiai bölcs - Swami Buddharakita Teyra nagy bulizó lehet.
süti beállítások módosítása