MaGYAUR

MaGYAUR

Karácsony vádirata Orbánnal szemben...

"Mert mire is költenék azt a pénzt, amit elvesznek az önkormányzatoktól?"

2020. június 05. - Magyaur

Karácsony Gergely főpolgármester írja: „Nem fogom engedni, hogy a kormány becsapja a budapestieket!

Nem kérünk ebből az álságos politikából. Nem kérünk a kormány Budapest-adójából!

Közöltem Gulyás Gergely miniszterrel, hogy a jövő hétre összehívott főváros-kormány egyeztetést elhalasztjuk. Nem asszisztálunk ahhoz a hazugsághoz, mintha a kormány Budapest fejlesztésében lenne érdekelt, nem csinálunk úgy, mintha nem jelentene valóságos veszélyt a budapestiekre, hogy a kormány a költségvetéssel elkezdte Budapest totális kivéreztetését. Nem csilivili látványterveket kell most nézegetnünk, hanem megküzdeni ezzel a károkozással, ellenállni a budapestiek megsarcolásának.

Harminc éve először állítana elő olyan helyzetet a kormány, hogy nem az állam támogatja a fővárost, hanem Budapest finanszírozza az államot. 2021 az első év a rendszerváltás óta, ahol a központi költségvetésben a Fővárosi Önkormányzatnak juttatott működési támogatások és az előírt befizetés egyenlege negatív. Vagyis a Főváros „nettó befizetője” a központi költségvetésnek 2021-ben. A mintegy 29 milliárd forintos támogatással 36 milliárdos elvonás áll szemben. Ezt tetézi, hogy a kormány a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlésével azt a bevételt, amely tavaly még több mint 20 milliárdos forrást jelentett a fővárosnak, idén 0, azaz nulla forintra csökkenti. És akkor a kerületeket súlyos hátrányba hozó gépjármű adó zsebre vágásáról most nem is szólok. Miként arról sem, hogy a Budapesten megtermelt minden 100 forintból 97-et eddig is elvont a kormány.

Mindezt nyugodtan nevezhetjük úgy: a kormány Budapest-adót akar kivetni.

Budapest-adót, amely minden budapestitől mintegy 20 ezer forintot vonna el. Ez ellen tiltakozni kötelesség. Ezt pedig elsőként a belügyminiszter által jövő hétre összehívott önkormányzati egyeztetésen tesszük. Minden más tárgyalásnak akkor van értelme, ha a kormány tisztázza a szándékait, ha egyértelműen állást foglal: fejleszteni, vagy kivéreztetni akarja Budapestet.

Ez a kormányjavaslat, maga a szószegés. Hiszen a miniszterelnök azt mondta, nem tesz olyan javaslatot, amellyel a Fővárosi Önkormányzat nem ért egyet. Márpedig a helyi iparűzési adóból (hipa) származó bevétel csökkentésének elutasításáról a Fővárosi Közgyűlés határozatot is hozott. És ígéret hangzott el arról is, hogy a kormány nem piszkálja a hipa-bevételt a fővárosi finanszírozásról szóló tárgyalások előtt. Ennyit ér a szavuk?

A magyar kormány ezzel a politikával teljesen egyedül maradt a világban. Mindenhol máshol, Ausztriától Ausztráliáig, Kínától Brazíliáig, szerte az Európai Unióban a kormányok nem sarcolják, hanem támogatják az önkormányzatok. Mert tudják, hogy a járvány nyomában érkező gazdasági válság a nagyvárosokban hat pusztító erővel, és mert tudják, segítséget, támogatást a bajba jutott embereknek és vállalkozásoknak azok nyújthatnak okosan, akik a legközelebb vannak hozzájuk: az önkormányzatok. Budapesten a kerületek és a fővárosi önkormányzat.

Hogy a járvány első szakaszán túl tudtunk jutni, az nagyon nagy részt a budapestieken, az ő belátásukon, fegyelmezettségükön múlt. Itt, a városban összpontosulnak, itt foglalkoztatnak a legtöbb embert azok az iparágak, amelyeket kiemelten érint a válság. A budapestiek és a budapesti vállalkozások az önkormányzatok segítségével tíz körömmel kapaszkodnak ki a gazdasági-szociális válság mély gödréből, erre jön a kormány, és rálép a kezükre. Érzéketlen, álságos és végtelenül káros, ostoba politika ez. Mert mire is költenék azt a pénzt, amit elvesznek az önkormányzatoktól? Oligarchák szállodáira, kaszinóra, Paks 2-re, Belgrád-Budapest vasútra. Szerintünk viszont az emberekre, az ő támogatásukra kell költeni most. Ez a valódi válságkezelés. Ezért fogunk megküzdeni mindazért, ami Budapestnek és a budapestieknek jár.

Ezt a küzdelmet, ezt az ellenállást nem tudjuk és nem is akarjuk a budapestiek bevonása nélkül megharcolni. Mert Budapest erős város, erős közösség.”

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7015742838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2020.06.06. 05:49:57

Miért, mire számított a főpolgi egy ilyen, nemtelen eszközökkel elért választási győzelem után. A választási helyiségek előtt felpingált Borkai-felirattal, miután előtte hírbe hozták a volt győri polgármestert? A feliratok még mindig ott vannak. A fővárost a szoclib kormányok hozták nehéz helyzetbe, most azt kapja vissza az egyesült ellenzék a helyi hatalmi központjában.

rovid 2020.06.06. 08:21:18

@Európai téridő: borkai " eszköze?" nem éppen nemtelen!

István Tamasi 2020.06.06. 09:45:30

@Európai téridő: borkait saját maga hozta hírbe.
A szoclib kormányok vettek el súlyos tízmilliárdokat a fővárostól a járványra hivatkozva, ugye???

Európai téridő 2020.06.06. 17:43:57

@antal100: Terelsz Öcsi, nem erről írtam, hanem a szavazó helyiségek előtt a járdára pingált feliratról és az azt megelőző mocskos "kampányról".
@cleanwater: Te meg Popókobak vagy.
@István Tamasi: Pityus, tévedsz, az internáci hülyelvtárs média plankolta fel az ügyet, megengedem, hogy az inkább "kisdzivárogtatódott".
@rovid: Micsoda szenvelgő moralizálósdit nyomatsz, Öcsi!

György Csaba Nagy 2020.06.06. 20:48:20

@Európai téridő: Kovács János és b. neje mentek Tarlósra szavazni, de a járdafelirat átbillentette meggyőződésüket, mondod. A Fidesz-sajtó Karácsonyt lejárató kampánya, a városfejlesztési megállapodás odaszavazáshoz kötése kóser, a járdafestés gyalázat, de valahogy az előző nem volt hatékony, a Fideszt Bpesten nem lehet eladni.
A Borkai-ügy külön mise. Cseppben a tenger: a Fideszkorifeusai, Orbántól a portásig, választókerületüket hadizsákmányként kezelik, embert és javakat egyaránt. Borkai sem tett másként, csak pechjére a szex mindennél közérdekűbb téma. Az, hogy emberi testekkel is így rendelkeznek, mindenki fantáziáját megmozgatta. De te nem a tettet ítéled el, hanem annak nyilvánosságra hozását.
Elfogultságod szerencsére kontraproduktív, olyan mértékű. Mindent bemutatsz, ami egy jó fideszest jellemez: alternatív valóság képzése, önkritika teljes hiánya, erőszakosság, trágárság, primitívség. Nagy öröme lehet benned családodnak és ismerőseidnek, ha vannak még egyáltalán.
Nickneved egy vicc, nagyképűséged tükre. Európa? Tér és idő? Piha. Leginkább egy szibériai katonai latrina illik becses személyedhez.

Európai téridő 2020.06.07. 08:58:57

@György Csaba Nagy: Ellenkezőleg: Te mutatod be, milyen egy igazi internáci hülyelvtárs csicska ellenbirka és Karácsony kapkodó intézkedéseivel vélhetőleg el fogja veszíteni a választók iránta való szimpátiáját, pláne, hogy ha az ellenfelei még egy kicsit be is segítenek. Az "szignifikáns", hogy pont te kontraproduktívozol másokat, holott ti vagytok azok.

Sir Galahad 2020.06.07. 09:26:33

Nincs itt semmi gond. Ha K1G nem akar tárgyalni, megmarad a Lánchíd 6 milliárdja, meg még egy csomó egyéb pénz. El lehet költeni vidéken, lesz helye.

Talpig Jimmy 2020.06.07. 14:34:12

@Európai téridő: @Sir Galahad: azt tudnám mit kerestek ti itt? Miért nem a mandineren osszátok az 'észt'?
Ott vannak az elvtársaitok.
K1G? ebben semmi szellemes nincs, puszta majmolása egykori másodistenetek, Simicska ténymegállapításának :D

Sir Galahad 2020.06.07. 16:50:50

@Talpig Jimmy: A magam részéről egyszerűen el akartam mondani a véleményem, mint te. Gondolom, nem csak neked szabad?

Európai téridő 2020.06.07. 20:16:46

@Talpig Jimmy: Kiegészítés Sir Galahadhoz: Ez a tipikus internáci hülyelvtársi szektás dogmatikus kirekesztő álláspont. Mekkorákat tudtok rinyálni, amikor nektek mondanak ugyanilyeneket!

Hungryhorse 2020.06.10. 16:36:38

Kariferigeci és a rajongótábora most azt zabálja meg, amit magának rotyogtatott a 41 rablóval.

Örömmel látom a dugájukba dőlésüket.
süti beállítások módosítása