MaGYAUR

MaGYAUR

A város/falu közötti különbség növekedésének drámai következményei

2020. június 08. - Magyaur

A Fidesz kormány a "nemzeti középosztály", de leginkább a "nemzeti felsőosztály" építése közepette az út szélén hagyta nemcsak a magyar-cigányokat, hanem a leszakadó vidékek magyar-magyarjait is.

Nekem a Romániával határos elhanyagolt és kiürülő faluban él a rokonságom egy része, úgyhogy jól ismerem a helyzetet. Mivel a kormány nemzetrontó módon elhanyagolta az oktatásfejlesztést és nő a vidéki és városi iskolák közti szakadék, vagyis aki a gyerekének reményteljesebb jövőt akar az kimenekíti városba a gyermekét, de még ennél is fontosabb, hogy - Orbán minden fogadkozása ellenére - nem jöttek létre új munkahelyek, ezért sokan elvándorolnak a közeli nagyvárosba és az így keletkezett űrt részben cigányok, részben a Romániából áttelepülő vegyes összetételű lakosság foglalja el. Minél többen jönnek, annál inkább menekül el, válik "migránssá" a saját hazájában az őshonos lakosság.

A magyar jobboldal válasza erre nem a magyar fiatalság visszacsábítása a falvakba ingyen-kölcsönökkel, infrastruktúra-fejlesztéssel, új típusú menedzser-falugazdászok igénybevételével, hanem a gettósítás és a faji megkülönböztetés.

Mivel az ország területének kétharmadán élők az Európai Unió átlag életszínvonala alatt élnek és az elöregedés, a falvak pusztulása, falvak kiürülése és egész térségek "gettósodása" a magyar gazdaságot és közrendet fenyegeti kimondhatjuk, hogy a Fidesz NER stratégiája megbukott és itt az ideje valami újat csinálni!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5115753934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.06.08. 09:20:12

és a balliberális kormányok mit tettek azért a kelet-magyarországi faluért? felszámolták a téeszeket. utána nyakukba kaptak bokros csomagot. meg azt, hogy totális verseny lesz itt kérem szépet, mert ezt hívják úgy, hogy liberális, kapitalizmus, globalizáció. és hogy baloldaliság. és annak nincs alternatívája. aztán orbán azt mondta, hogy de van. az a jobboldaliság. illiberális demokrácia. hajrá magyarok. és most abban a faluban mindenki vagy fideszes vagy független ahogyan a legtöbb kistelepülésen.

Magyaur 2020.06.08. 09:36:20

@civisvaros Ez a "stochholm-szindróma", a kiszolgáltatott, a fideszes kiskirályok által sakkban tartott és a fidesz-pártmédia által manipulált lakosság alkalmazkodik egy olyan közegben, amelyben a független jelöltséghez is bátorságra van szükség.
Amúgy tele a padlás a Fidesz kormányzati impotenciáját mentegető, a balliberális kormányokat hibáztató, hátrafelé mutogató érvivel!
A Fidesz-mágnások a keresztény hittérítés jelszavával, a közvagyon fideszes zsebekbe átömlesztésével, a jogállam lerombolását jelentő "illeberális" önkényuralommal magyar nyelven beszélő gyarmatosítóként járnak el!

2020.06.08. 10:03:59

van egy valós összehasonlítási alapj. a fidesz eddig még nem vitte csődbe az országot. a fidesz ellenesek rendre csődközeli állapotot teremtettek. ezzel nyernek. ez a balliberálisokkal és az "európai értelemben konzervatívokkal" szemben önmagában elegendő.

2020.06.08. 10:09:32

a magyar falu réges régen leváltotta az ellenzéki pártokat. és a vidéki városok nem fideszes polgármesterei is függetlenednek. budapest ragaszkodik a balliberális pártokhoz és a "felelős" értelmiséghez. és a fidesz radikalizmusa ezzel szemben áll.

Belzebubo 2020.06.08. 11:46:37

@civisvaros___: érdekes dolog az amnézia, amikor nem egyszerűen csak elfelejti a történteket, hanem még át is írja... "A balliberális kormányok felszámolták a téeszeket" szóval Torgyán "patakvér" kisgazda pártelnök úr balliberális volt és ezért zöldbárózott. Valamint eszerint, az 1. Orbán kormány is balliberális volt...
Ha valakinek ennyire elhomályosítja az értelmét a narancsköd, az jobb, ha csöndben marad...

sync 2020.06.08. 12:19:26

@civisvaros___: Felszámolták a TSz-eket? Senki sem számolta fel, én már éltem akkor, tudom. Hanem az történt, hogy a kárpótlási jegyekkel némelyek felvásárolták a földeket. Viszont ezek a bírtokok feleannyi embert sem foglalkoztattak már, mint a Tsz. Tehát a mezőgzadaság racionalizálásal egy csomó ember munkanélküli lett. A Tsz-ek önként megszüntek Torgyán doktor asszisztálásával. Semmi erő nem tarthatta volna meg a Tsz-eket. Mindenki maga szerencséjének kovácsa akart lenni.

Sir Galahad 2020.06.08. 12:27:18

Sokat járok ilyen kis falvakba. Az igaz, hogy új munkahelyek nem létesültek, de a jelenlegi ellenzék regnálása idején sem, e tekintetben tehát sajnos nincs alternatíva. Amiben van, az az, hogy míg a baloldali kormányzás idején a falvakban óvodákat, iskolákat zártak be, infrastruktúrális beruházásokra nem adtak pénzt, most a meglévő oktatási intézményeket sorra újítják fel, épülnek utak stb.

2020.06.08. 12:39:49

@Belzebubo:
a téeszeket az átalakulási törvénnyel számolták fel 1989-ben. ezek után az antall kormány az fkgp reprivatizációt akart. azt, hogy minden család kapja vissza földjét és csak abban az esetben osszon az állam kárpótlási jegyet, ahol a korábbi viszonyok helyreállítása nem lehetséges vagy a tulajdonosok illetve a örököseik kárpótlási jegyet szeretnének (mert mondjuk idősek és nem tudják a földet művelni, vagy a jog szerinti tulajdonosok már nem laknak helyben, vagy városokban élnek, a kárpótlási jeggyel másik faluban vásárolnának földterületet, más állami vagyontárgyhoz jutnának, vagy beváltanák készpénzre, stb) . az esetek döntő többsége azonban még így is közönséges reprivatizáció. úgy egyébként a szövetkezeti rendszert is helyre lehetett volna állítani a kis, közép és nagyháztáji birtokokkal. ami tkp. az agrárszocialista reform volt. és ami többé kevésbé jól működött a késő kádár korban. és torgyánék mondták azt, hogy ne kelljen a parasztoknak licitiálni. mert jönnek az ügyeskedő zöldbárók. antall józsef ennek engedett az szdsz-nek, illetve a saját pártjában azoknak, akik most úgymond a felelős értelmiség. és el is zavarták a francba az mdf-et. és megválasztották horn gyulát. akitól meg ugye a további közüzemi privatizációt és a bokros csomagot kapta az ország. és a medgyessy-gyurcsány időszak szintén csődközeli állapotot teremett.

nincs semmiféle narancsköd. a fidesz az, amelyik nem vitte csődbe az országot. aztán felőlem lehet mondani, hogy maffiakormány, stb. úgy lopnak, hogy forintgazdaság működőképes marad. és amíg ez áll addig egy fokkal jobb választásnak tűnik, mint a többi. és a rendszerváltó elittől független 21. századi értelmiség lehet a kihívójuk. de annak egyelőre a nyomai nem látszanak. a momentum nem az. ők a momentum errefelé.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/101684581_1579685465530004_1641156614968836096_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=erK36cCqonIAX_H_RVK&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=1fc8491daf715c133f7ab7cc782aa54b&oe=5F03E3E7
ők így ketten vannak. szóval nincs számottevő tömegbázisuk. hanem csak budapestről vezérelt média jelenlét van. ők meg a fidesz. ugyanott.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4217/200604trianon100_ksz_(3).jpg
errefelé nincs másik párt. az nem párt, hogy egy városban az aktív taglétszám kettő. az ellenzéki pártok vidéken eltűnőben vannak. aztán lehet mondani, hogy ez sem a valóság, hanem narancsköd.

midnightcoder2 2020.06.08. 12:42:34

@sync: Nem csak a TSZ-eket. A vállalatokat is szarért-húgyért vásárolták fel kárpótlási jeggyel, és MRP-vel (a korszak másik nagy találmánya) a jó elvtársi kapcsolatokkal rendelkező párttitkár elvtársak, vezérigazgató elvtársak, szakszervezeti vezető elvtársak. Az egész Antall-kormány egy csapat idióta volt. A másik okosság az volt, hogy a keleti piacainkat feladtuk, így a mezőgazdaság piaca is nagyrészt eltűnt.

2020.06.08. 12:44:17

@sync:
a szövetkezeti rendszert 1989-ben az átalakulási törvénnyel felszámolták. kényszerűen hozták létre és kényszerű módon számolták fel. mondván, hogy az szocialista gazdálkodási forma, ami nem működik jól. és az antall kormány döntött arról, hogy mindenki kapjon a faluban értékpapírokat. és budapesten azzal majd kereskednek a brókerek. mert ez a kapitalizmus. és a magyarország is olyan lesz, mint ausztria.

2020.06.08. 12:50:59

a korrektséghez az annyit, hogy a 89-es törvény még tételesen nem írta elő a tsz-ek felszámolását, mindez 92-ben történt az mdf-szdsz paktum eredményeként. a rendszerváltás az volt, hogy a magyar termelő gazdaságot a lehető legrövidebb időn belül fel kell számolni. amit csak lehet szanálni.

sync 2020.06.08. 12:59:16

@civisvaros___: Na, és? Ha nincs átalakulási törvény, akkor megmaradnak? A magyar paraszt annyira ragaszkodott az ősi földhöz hogy inkább megdöglött, mintsem másnak adja. Éppen ez volt az a centrifugális erő, ami szétverte a TSz-eket. Pontosabban kifejezve a tulajdonviszonyok tekintetében a Tsz-ek rendezetlenek voltak, az új rendszerrel inkompatibilesek voltak.

midnightcoder2 2020.06.08. 13:00:14

Amúgy a falvak már a TSZ-es időkben kezdtek elnéptelenedni. A gépesítéssel egyre kisebb volt a munkaerőigény, bár ezen azért valamennyit javított a szocialista munkagépek katasztrofális minősége, de a fiatalok már akkor is tömegesen mentek a városokba. Ma szerintem a digitális infrastruktúra fejlesztése, és a homeoffice elterjedése lehetne a megoldás. Mert a legtöbben azért a várost nem a jó levegő miatt szeretik, hanem mert ott van a melóhely. Viszont csak azért, hogy hamarabb érj az otthoni számítógép elől a céges számítógép elé, nem biztos hogy megéri milliókat a városban tartani.

sync 2020.06.08. 13:07:47

@midnightcoder2: Na, persze. Így születnek a legendák. Keleti piac, meg a többi. Fogd már fel, hogy megszünt a tervgazdaság, nem volt már központi utasítás. Persze, hogy megszüntek a régi kereskedelmi kapcsolatok., meg volt egy fizetésképtelen Szovjetúnió. Akkor hörögve követeltétek a gyárat, földet visszát. , most elvtársazol

2020.06.08. 15:09:15

@sync:
ezek a gyaur magyarok.

2020.06.08. 15:12:31

@sync:
mivel budapest "liberális" népe mindent el akart adni. szinte mindent el is adtak. antall a horn kormánnyal. megválasztották medgyessy-t és utána gyurcsányt. volt esélye egy balról szerveződő néppártra. de az ellenzéki értelmiség elbaszta. és ezért a rendszerváltásból marad a fidesz. feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot. a többi kuka. különben a fidesz is kuka.

Belzebubo 2020.06.08. 15:13:01

@civisvaros___: amint látom, jól emlékszik a rendszerváltás-kori történésekre, tehát az amnéziát tisztelettel visszavonom - részben. Ugyanis továbbra sem értem, hogyan lett az Antall kormányból, a Torgyán-féle Kisgazdapártból, az erősen jobbos SZDSZ-ből "ballib kormányok". Abban is igazat adok, hogy akkor lehetett volna dán, vagy német mintára a téeszekből szövetkezeti alapú agrárcégeket alakítani, azok akkor már amúgy is - részben - piaci alapon működtek. Csakhogy éppen ezt nem akarták Torgyánék, jól tudták, hogy a relatíve szegény kárpótlási jegy tulajdonosok előbb-utóbb bagóért eladják a részüket a bel-pesti pénzes ügyvédeknek, bankosoknak, meg az olajüzletben meggazdagodott maffiózóknak.
Így verték szét a debreceni Béke, meg Kossuth téeszt is, megszerezve a legjobb, városszéli fekvésű földeket, amiken aztán lakóparkok, ipari parkok lettek nagyságrendekkel magasabb árakon. Elég ha csak a Határ út, Sámsoni út, Mikepércsi út, Bartók B. út és környékére gondol. (Ekkortájt kapta Kósa úr is a Mr. 10% eposzi jelzőt)

MEDVE1978 2020.06.08. 16:25:47

Az urbanizáció nem magyar folyamat, mindenhol jellemzi a világot. Óriási mértékű a fiatalok városba áramlása, akár valaki Kínát, akár Németországot nézi. Ennek az oka a gazdasági szerkezet strukturális átalakulása, tehát a mezőgazdaság foglalkoztatásban betöltött szerepének, GDP arányának folyamatos csökkenése, gépigényének megnövekedése stb. Az ipari forradalom előtt az emberek döntő része (kb. 70%-a ourworldindata.org/employment-in-agriculture) közvetlenül a mezőgazdaságban dolgozott). Mivel MAgyarország volt a Habsburg birodalom éléskamrája, nálunk valószínűleg még többen.
Az ipari forradalom idején aztán az ipari termelés helyszínére a városba áramoltak az emberek, mert ott voltak a gyárak, illetve a mezőgazdasági termékeket is feldolgozó üzemek. Aztán jött a XX. század második fele és a szolgáltató szféra szárnyalása. A szolgáltató szféra (bankok, pénzügyi szféra, kommunikáció, turizmus stb.) is leginkább a városokban összpontosul és "munkáltat". (Bár a turizmus esetében vannak falvak, amelyek jól meg tudnak élni a szolgáltatásokból, de ez nem a többséget jellemző tendencia).
A falusi fiatalok emiatt világszerte azzal szembesülnek, hogy kevés a jól fizetett, modern munka. A gépesítés miatt Nyugat-Európában jól látni, hogy mi történik: a munkafolyamatok döntő része gépesített, egyedül pl: a betakarításnál van szükség rövid ideig a korábbit sokszorosan meghaladó munkaerőre. Ha valaki olvasott a koronavírus időszakban angol újságot, akkor olvashatta, hogy full pánik volt (index.hu/gazdasag/2020/05/20/nem_jottek_a_romanok_rarohad_a_termeny_az_angolokra_ha_nem_szedik_ossze_maguk/).

A tapasztalat tehát az, hogy a mezőgazdaság gépesítése miatt egyre kisebb lesz a falvakban alkalmazható munkaerő. Ez persze sok negatív folyamathoz vezet, pl: egyes falvak gettósodása Közép-Európában elég gyakori jelenség, fiatalok elvándorlása, végső soron elnéptelenedés.

Ezen a folyamaton kevéssé változtatott volna az, ha anno reprivatizálnak vagy az, hogy nem Mészáros vagy FIDESZ közeli oligarchák kezébe kerülnek a földek. Persze ez ront a helyzeten, de a falvak akkor sem lennének a népességet jól megtartó életterek, ha minden jól ment volna a privatizáció után.

Magyaur 2020.06.08. 16:57:21

@MEDVE1978: Örülök hogy, globális kontextusba helyezte ezt a magyarországi problémát, ennek ellenére nem hiszem, hogy a teljes jobboldali és baloldali politikai elitnek ennyire impotensnek kellett volna lenni! Ez azért történhetett meg, mert a jogász-történész és "professzionális" politikusok mindkét oldalon nem tudtak mit kezdeni a magyar agráriummal. Egyfelől jobboldal elvtelenül összefogott a szavazat-maximálás érdekében a szövetkezeti mozgalmat és állami gazdaságokat legyilkoló kisgazdákkal, másfelől nemcsak képtelenek voltak közös, hosszú távú, pártfüggetlen gazdasági stratégiát alkotni, de egy valamirevaló mezőgazdasági kitörési pontot sem voltak képesek találni. Hogy ez nem jött létre, abban az ország kettészakításáért ("a Haza nem lehet ellenzékben") Orbánt terheli a történelmi felelősség.

2020.06.08. 17:10:38

@Belzebubo:
volt egy mdf-szdsz paktum és az szdsz az mdf-fel közös listán szűnt meg. a szocik eladósítják az országot, a libek eladják, a konzik asszisztálnak. lényegében ez az mszp-szdsz (ballib) gazdaságpolitika. és ezt az mdf mérsékelt irányzatai is támogatták. a "felelős értelmiség", az "európai értelemben vett konzervatívok".

Magyaur 2020.06.08. 17:43:58

@civisvaros___: Az csak egy egyszerű paktum volt, az ország működőképességének fenntartása érdekében. Olyan prioritásora lett volna szükség (tudásalapú társadalom, kis nyersanyag-igényű, de nagy hozzáadott értékű ágazatok fejlesztése, gyógyturizmus, "Kert-Magyarország" stb.) amik mentén kellett volna 20-30 évre előre egy közös stratégiát kialakítani.
Erre a mi túlideologizált, kevés gyakorlati érzékkel bíró, de hatalmas ego-jú politikusaink egyszerűen képtelenek volt. És a nép még tapsol is ennek a hangzatos beszédekkel szédítő tehetségtelenségnek!:(

MEDVE1978 2020.06.08. 21:57:07

@Magyaur: Volt erre valaha koncepció, a harmadik utas népi mozgalom (epa.oszk.hu/00300/00381/00165/EPA00381_kortars_2011_12_2496.htm) a mezőgazdaságon alapuló modernizációban, önkéntes szövetkezetekben hitt. Sajnos őket nagyon nem komálta sem a Horthy féle estabilishment, sem pedig Rákosi pajtás, így a dolgot megfojtották. Ha egy ilyen jellegű decentralizált, magas szintű önkormányzatisággal járó koncepció meg tudott volna valósulni, az egy elég erős társadalmi bázist nyújthatott volna. Volna. A tömegdemokráciák meg nem így működnek sajnos....

midnightcoder2 2020.06.09. 12:31:03

@sync: A KGST a gengszterváltás után is jó ideig tovább működött. A kapcsolatok pedig nem szűntek meg.
A gengszterváltás sem két nap alatt zajlott le. Antallék egyszerűen bénák voltak.

Bandibacsi34 2020.06.21. 10:42:29

1, A TSZ ek menthetetlenek voltak: aminek nincs gazdaja, azt szetlopjak, elkotyavetyelik. Mas az onkentes TSZ(kozos gephasznalat, ertekesitesi rendszer stb.)
2, Mar irtak: a mezogazdasag egyre kevesebb embert foglalkoztat. Amugy is csak szezonalis munkakat volt kepes adni(ezert is volt szegenyseg). A ciganysagnak/ottragadt magyarsagnak nincs penze a varosokba koltozni, max ha favellasodas lenne, meg mar gyarban futoszallag dolgozni is akkora kepzettseget(es foleg fegyelmet) igenyel, hogy marad nekik a mezogazdasag meg a csencseles, idoszakos kulfoldi munkak(amiket a vezetőik szerveznek).
Oktatast teljesen felesleges szervezni ide, ugysem viszik semmire ha nem koltoznek el a munkahelyekhez, aki eleg eros menatalisan, az meg lelep a varosba vagy kulfoldre. Az agyondicsert home office ugyis olcsobb lesz mindig pl. Indiaban vagy Indokinaban.
A kis falvakra kolteni penzkidobas, viszont esetleg a kozlekedesuket fejleszteni(olcso autok beszerzeset lehetove tenni a sunyi(=nemet autoscegeknek kedvezo) kornyezetvedelmi torvenyek atvarialasaval, motorbiciklik elterjesztesevel. Stb stb.
süti beállítások módosítása