MaGYAUR

MaGYAUR

A Populista Hadiállam = nacionalista „egyházi-katonai” kombó

2020. október 21. - Magyaur

(A képen az orosz fegyveres erők most frissen felavatott székesegyháza látható, amelynek egyik mozaikján az 1956-os forradalom leverése is szerepel.)

Stendhal regényének azért „Vörös és fekete” a címe, mert a francia forradalom és a napóleoni polgári jellegű császárság bukása után, a feudális nagyhatalmak Szent Szövetsége csak az egyház és a hadseregen belül hagyott karrier lehetőséget a feltörekvő fiataloknak, ezzel is megalkuvásra, konformizmusra kényszerítve őket, így a regény főhősét is. A Szent Szövetség „reakciós” volt, mert nemcsak a forradalmi szellemmel, de a polgári fejlődéssel is szemben állt. Ma hasonló reakciós szerepet játszanak a Populista Hadiállamok.

Az anarchista lázadásokkal, a „színes” és liberális forradalmakkal szembe a populizmus a militarizálódást és a fennálló „isteni” és/vagy társadalmi Rend iránt alázatra és engedelmességre való nevelést állítja. Ennek eszközei: a hazafias érzés felkeltése az iskolában, a (nemzeti sporthoz kapcsolódó) szurkolói attitűd megerősítése, a szexuális szabadosság elleni fellépés a családnak mint önmagában való értéknek a felmutatása révén. Továbbá a valláserkölcs primátusának a kinyilvánítása a civil erkölccsel szemben; az állam és egyház összefonódása, sutba dobva a hatalmi ágak egymás ellenőrzésének mechanizmusát és ily módon utat engedve az önkénynek és a cenzúrának.

A veszélyekkel való riogatás, nemcsak állandó harckészültségben tartja a társadalmat, de újfajta alá/fölérendeltségi viszonyt hoz létre: a „megbízhatatlan, fegyelmezetlen és felelőtlen” civilek fölé helyezik a nemzetállam „fegyelmezett és hatékony védelmezőit” az egyenruhásokat. Ez ad magyarázatot arra, hogy miért kell a Populista Hadiállam szempontjából „megbízhatatlan” kórházak, de még egyes oktatási intézmények élére központilag kirendelt „komisszár”-t helyezni.

A Populista Hadiállam vezetőinek nem a piaci, nem a gazdasági siker a legfontosabb célja, hanem a hatalom tökéletes birtoklása, még akkor is ha ez a lakosság elszegényedésével jár. Ezért gondolhatta Putyin a Krím elfoglalása után, hogy felkorbácsolt tömegindulatok és a győzelmi mámor minden gazdasági gondot és korrupciót elfeledtet.

Világméretű harc folyik a Populista Hadiállamot irányító nacionalista elitek és a nemzetek-feletti (részint tőkés, részint zöld) „civil” elitek közt. Még javában zajlik a technológiai, kommunikációs háború, de a Fidesz-Magyarország már mintha elkötelezte volna magát a „civil Európai Unióval” szemben a maradi Szent Szövetség mellett…

https://telex.hu/kulfold/2020/10/20/az-1956-leveresere-is-aldast-ad-az-orosz-hadsereg-katedralisa

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5416249024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.10.21. 16:08:30

Álmodj egy új mesét, a fasiszta kommunizmusét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.21. 16:44:19

Oroszország gazdaságilag is sikertörténet, nem csak szellemileg.

Belzebubo 2020.10.21. 17:26:31

@MAXVAL birсaman közíró: Hát igen, az elmúlt századok története, különösen az utóbbi 100 évé fényesen bizonyítja az állításokat...

Belzebubo 2020.10.21. 17:35:03

Orbánnak Oroszország és a közép ázsiai szultánságok a minta, de kacsingat Iránra is, tán még Szaud-Arábia is szóba jöhet, mint teokratikus minta. Egyre távolabb kerülünk Európától...

midnight coder 2020.10.21. 17:48:34

@Belzebubo: Annyira nem hülye ötlet távolodni a süllyedő hajótól, az örvény könnyen lehúzhat ha nem kerülsz eléggé távol. Márpedig bárhogy is nézzük, az EU-ban elég csúf folyamatok zajlanak: a népesség fogy, egyre több az európaival nem kompatibilis afrikai és iszlám bevándorló, és az afrikai kecskepásztor nem igazán tudja pótolni a német mérnököt. Ráadásul a nagy jólét is sem tart majd a végtelenségig, és az USA vs Kína konfliktussal ez az idő nagyon drasztikusan le is rövidülhet. És az elég csúnya lesz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.21. 17:49:38

@Belzebubo:

Így igaz. A liberalizmus gyalázatos dolgokat produkált, különösen az utóbbi 100-150 évben.

Belzebubo 2020.10.21. 18:15:19

@midnight coder: szóval azon mosolyogtam, hogy érdekes az a süllyedő hajó, hogy inkább oda menekülnek, mint arról... A német mérnököt meg nyilván nem pótolja, de abból nekik is van elég, vagy ha mégsem, van magyar, lengyel, cseh, szlovák (meg orvos is), de segédmunkásra is szükség van.
Mindenesetre szerintem az olaj hamarabb fog elfogyni, mint az ő jólétük.
Az USA vs. Kína pedig inkább csak szájkarate, túlságosan is egymásra vannak utalva...

Belzebubo 2020.10.21. 18:22:48

@MAXVAL birсaman közíró: Szörnyű gyalázatos dolgokat művelt, akár szememmel láttam, 10 évig dolgoztam Ausztriában. Képzeld el, békésen beszélgetnek a legkülönbözőbb származású emberek! Egyik se mondja a másikra, hogy szőröstalpú! Se azt, hogy bozgor! Még söröznek is egymással! Hallatlan...

Sir Galahad 2020.10.21. 21:30:25

A nemzetek feletti elit a legkevésbé sem civil. Óriás multicégek és a zsebükben lévő politikusok dróton rángatott bábjai adják elő azt a műsort - olykor civilnek látszó szereplők.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.22. 06:12:50

@Belzebubo:

Gazdag, békés ország, viszonylagos nyugalom van, ennyi az egész.

midnight coder 2020.10.22. 08:17:33

@Belzebubo: A szocializmus bukása előtt 5 évvel még senki sem mondta volna hogy a következő 100 évben bukni fog. Illetve, volt pár olyan aki igen, akik már akkor mondták hogy a rendszer nagy léptekkel halad a csőd felé, és minden folyamat a bukás irányába mutat, de azokat senki nem vette komolyan.

Ugyanakkor, a jól megnézed, az elmúlt 30 év technológiai robbanásának kik is a nyertesei ? A kicsi kínaiak, indiaiak. A német, olasz, francia, stb. pont ugyanannyit melózik mint 30 éve, kb. úgy is él mint 30 éve. Csak akkor amikor kimentél az osztrákokhoz egy szarabb országból (mint Pl. mi) akkor megvolt az az áll leesős érzés, mert olyasmit a világ többi részén nemigen láttál. Ma meg ha átmész, akkor azt látod hogy valamivel tisztábbak az utcák, és jobban fel vannak újítva a házak Bécsben, de amúgy kb. ugyanaz van mint itt. Mondjuk az amúgy tényleg gáz, ahogy Pest kinéz, de ez nem annyira pénz, hanem igényesség kérdése, és az annyira soha nem volt az erős oldalunk.

midnight coder 2020.10.22. 08:20:06

@Belzebubo: Ilyet itt is láthatsz, pedig itt illiberális diktatúra van. Persze nyilván nem a fradi-meccsen, de Pl. egy IT-s multinál bármikor.
süti beállítások módosítása