MaGYAUR

MaGYAUR

Gazdagok leszünk és/vagy szabadok: a globális digitalizáció dilemmái

2021. május 03. - Magyaur

Nagyon érdekes és tanulságos - ajánlom mindenkinek a figyelmébe!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr916520736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.05.03. 13:09:25

Csak a feléig jutottam el, mert rohadt hosszú, és nincs leírva. Azért így is van a dolognak pár gyenge pontja. Pl. amikor Trump és a "szélsõ" jobb felemelkedésérõl beszél mint negatív jelenségrõl, akkor elfelejti megemlíteni azoknak a politikusoknak a felelõsségét akik ezt a globalizációt lehetõvé tették.
Az európai és amcsi átlagpolgárt ugyanis, aki emiatt a globalizáció miatt szarba került, ezek a politikusok árulták el. Ezek után viszont kissé cinikus dolog annyira nagyon lesajnálni az alternatívákat, miután a mainstream EU/USA politikusok látványosan alkalmatlannak bizonyulatak arra amire szerzõdtek: a választóik érdekének a védelmére.

A másik gyenge pontja a dolognak az, hogy a szállítási láncban a beszállítókat látványosan gyengébb pozícióban látja mint a végtermékek elõállítóit. Ami eleinte valóban így is volt, de ma már erõsen látszanak ennek a dolognak a határai. Egy darabig el lehet azzal lavírozni, hogy a kicsi kínai zoknit behozod, és ráírod hogy Adidas és eladod 10x annyiért, de egy idõ után a kicsi kínai is elkezdi ugyanezt eladni saját márkanév alatt, és onnantól kezdve csak idõ kérdése, hogy mikor lesz ez a menõbb. Amit nem értek, hogy ez hogy nem esett le már az elején, amikor ezt az utat anno a japánok már bejárták.

A harmadik gyenge pont a digitalizációnál az elején az volt, hogy ha majd az egyes munkafázisok teljesen digitálisak lesznek, akkor majd egy rakás melóhely visszajön. Lófaszt mama! Azok a melóhelyek megszûnnek majd. Ahogy ez amúgy is working progress, lásd Pl. indiai call center vs beszédfelismerõs MI alapú call centerek. Vagy indiai unixos rendszergazda vs felhõ.

A negyedik gyenge pont a digitalizációnál az, hogy az integrációnál elképzeli, hogy a beszállítók majd felcuppannak a késztermék elõállító rendszerére és odaadják az összes adatukat. Lófaszt mama! Max. azt adják oda, ami az összeszerelõ/marketinges csapatra tartozik. Illetve lehet hogy odaadadnak valamit, de az kb. annyira lesz megbízható mint az MTV híradója vagy a CNN.

Ezzel az egésszel szerintem hosszabb távon az elsõ fázis nyertesei fognak bukni, mert egyre inkább az van, hogy a beszállítók kezdenek el saját márkákat csinálni. Ma már a a Huawei sokkal jobb ár/teljesítményû telefonokat csinált a prémium szegmensben is mint az Apple, ezért is kezdték el az amcsik a kis hidegháborújukat. De ezzel csak lötybölik az amúgy is a szájukig érõ fekáliát, mert ennek a dolognak az a vége, hogy az épeszûbb gyártók szép lassan elkezdik függetleníteni magukat az USA beszállítóitól, nehogy õk is így járjanak.

Rodney_2 2021.05.03. 14:00:45

@midnight coder: Így van. Trumpnak sikerült egy kicsit visszahozni állásokat is meg pénzt is (pl a techcégek külföldön parkoltatott 100 milliárd dollárjait), de látjuk hogy a nigger farok szopása népszerűbb mint a gazdasági fellendülés és piaci alapú munkahelyteremtés (főleg a halott nigger szavazók körében).

Magyaur 2021.05.03. 16:35:42

@midnight coder: Végig kell nézni: a végén beszél Magyarországról!:)

midnight coder 2021.05.04. 13:26:32

@Magyaur: A másik felében több igazsága van, csak azzal nem igazán foglalkozik, hogy mi van akkor, ha az a bizonyos német gazdaság, amire ma az EU épül, egyszer csak már nem lesz annyira nagyon erõs.

A másik megmosolyogtató dolog az volt, hogy a külföldre szakadt magyarok majd nemzetközi hálózatot tudnak jelenteni. Ja, mi magyarok aztán tényleg az összefogásról vagyunk híresek... A tehetséges fiatalokkal kapcsolatban is mondott hülyeséget: hogy majd ha a kis hazai cégeknél nem tud elhelyezkedni mert nem lát elég perspektívát, ahogy a multiknál sem, akkor majd elmegy az államigazgatásba. Ja, ott aztán van perspektíva egy tehetséges fiatalnak...

Igazából a probléma szerintem pont ott lesz a következõ 20 évben, hogy azok a nagy európai márkák akik ma még jól megélnek a kínai alkatrészek összeszerelésébõl, szerintem a következõkben nem hogy nyertesei, de óriási vesztesei lesznek a következõ 20 évnek. Mert hogy ha van szervomotorod, meg motorvezérlõ áramköröd, meg nyomtatófejed, meg vezérlõ paneled meg tápegységed, stb. akkor már ebbõl viszonylag könnyû dolog egy 3D printert összerakni. A kérdés csak az, hogy mindezt mennyivel lehet drágábban eladni, mint a fenti alkatrészek összértéke. Illetve ki ad azért mondjuk 3x annyit, hogy ne mondjuk Xiaomi legyen ráírva az ugyanazokból az alkatrészekbõl összerakott nyomtatóra, hanem mondjuk Siemens?

Ami most egy nagyon önveszélyes trend a nyugati társadalomra, az pont a tudatos vásárlók kinevelése. Abban a pillanatban ugyanis, ha egy fogyasztó tudatossá válik, nem fog egy zokniért 10x annyit adni csak azért, mert az van ráírva hogy Adidas.
süti beállítások módosítása