MaGYAUR

MaGYAUR

Az államot-istenítők imádják a hazugságokat

2021. május 04. - Magyaur

Mi a különbség a vakhitű jobb-/baloldali ember és a liberális közt? Hogy az előbbiek gyűlölik a világot egyénien értelmező, kritikusan gondolkodó újságírókat, diákokat, értelmiségieket, egyáltalán a független elméket; ugyanakkor imádják a valóságot megszépítő állami propaganda hazugságait.
A kommunista állam ugyanúgy, mint a jobboldali nemzetállam információs monopóliumra törekszik: harsogó propagandára és a kényes témák elhallgatására. Ezzel szemben a befektetési, vagy eladási döntéseket megalapozó hiteles információk a piaci/tőzsdei gazdaságot működtető polgárok elemi érdeke a valóság kendőzetlen megismerése, akkor is ha az katasztrofálisnak ígérkezik. De amíg első világháborút követően Nyugaton igyekeztek a lehető leggyorsabban visszatérni a békebeli állapotokhoz, addig Kelet-, és Közép-Európában ez nem sikerült, maradt az állami „hadikészültség” amire okot adott kezdetben az egymással versengő friss nemzetállamiság, majd a 2. világháború, majd a hidegháború, majd a nacionalista-kommunista (Ceausescu, Milosevics) és most a nacionalista-kapitalista (Orbán, Putyin) nemzetállami "küzdelem".
A logika egyszerű: aki megkérdőjelezi az állami propaganda hazugságait: az vagy a dolgozó nép ellensége (a szocializmusban), vagy hazaáruló (a nacionalista érában).
Amikor 1915-16-ban Károlyi Mihály arról beszélt, hogy az első világháborút elvesztettük és fontos volna, - a Monarchia és a Magyar Királyság fennmaradása érdekében - különbékét kötni az antanttal, akkor részben degenerált arisztokratának, részben hazaárulónak bélyegezték, ma is ez a kép él róla…
Minden önkényuralomra áhítozó népvezér érdekelt háború, vagy ahhoz hasonló körülmények létrehozásában, mert annak ürügyén „rendkívüli állapotot” lehet hirdetni: információk elhallgatását és teljhatalmat.
Ha mindenáron hinni és sodródni akar valaki, akkor könnyen azonosulhat az amerikai imperialistákkal harcban álló szocialista „Béketábor”-ral, vagy a keresztény-nemzeti „Rendet” védő nemzetállammal - csak szeretni kell a meséket!
https://hvg.hu/itthon/20210503_sajtoszabadsag_orban_kormany_tajekoztatas

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7516521868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.04. 11:38:54

A liberálisok gyűlölik a világot nem liberálisan nézőket, vedd észre, sőt azt állítják: aki nem liberálisan néz a világra, az ostoba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.04. 11:40:04

"információs monopóliumra"

Ez manapság a nyugatra jellemző. Gyakorlatilag minden média liberális ott, az ellenvéleményt üldözik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.04. 11:40:50

Károlyi rossz politikus volt, ezért él róla máig rossz kép.

Magyaur 2021.05.04. 12:16:50

@МАХVАL bircaman közíró: 1918-ban, a vesztett háború után visszaözönlő felfegyverzett, becsapottnak érző, az emberölést bűnnek már nem tartó, részeges katonák miatt... a friss antant haderő jelenléte közepette kíváncsi vagyok ki lett volna jó politikus! Mindenesetre olyat tett, amit senki más a magyar birtokosok és földdel rendelkező katolikus egyház tagjai közül: a saját földjeit felosztotta. Egy fideszes ezt is őrültségnek gondolná; amit megszerzett azt nem adja...

Magyaur 2021.05.04. 12:19:27

@МАХVАL bircaman közíró: Nem tudok olyan nyugati rádióadóról, amit a Klubrádióhoz hasonlóan állami közreműködéssel, a taccsvonalon kívülre helyeztek volna... A KESMA a magyar sajtótörténet botránya, az újságírás szégyene!

Magyaur 2021.05.04. 12:21:02

@МАХVАL bircaman közíró: A liberálisok általában toleránsok addig, amig a hitlerek, a putyinok, az orbánok és a kínaiak nem lépnek a lábujjukra.:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.04. 12:25:35

@Magyaur:

Ahogy Hitler is toleráns volt mindenkivel, aki nem akart a lábujjára lépni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.04. 12:26:22

@Magyaur:

Nyugaton is van frekvenciaengedély, s bizony nem minden jelentlező nyeri meg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.04. 12:27:21

@Magyaur:

Lefegyverkezni, amikor fegyveres ellenség jön be = hülyeségre vall.

midnight coder 2021.05.04. 13:28:02

Ebben csak az a baj, hogy liberális állam idáig az USA volt, úgy a 80-as évek végéig. Ma már az sem az, lásd CNN botrány.

Billy Hill 2021.05.04. 18:19:22

@Magyaur: "a saját földjeit felosztotta" - Egyik dédapám gazdatiszt volt, ő mesélte mindig, hogy amiket Károlyi átadott, azok irtó sz@r minőségűek voltak... :-)
süti beállítások módosítása