MaGYAUR

MaGYAUR

Orbán Krisztián: Két történelmi lehetőséget is elpuskáztunk az elmúlt harminc évben

2021. június 13. - Magyaur

Ha valaki meg akarja érteni hogy hol tart Magyarország és milyen mozgástere lesz a jövőben, annak megéri végignézni ezt az 1 óra és pár perces videót! 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr416592250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.06.13. 16:30:28

a neoliberalizmusnak nincs vége. továbbra is nagyon nagyon sok pénz van kigenerálva offshore számlákon és ezek felett nagyon nagyon kevesen rendelkeznek. és kérdés, hogy ezzel mi lesz. az usa dollárban tartott pénzt elégetik egy privát űrprogramban. és ebből a pénzből részesülnek az amerikai magánegyetemek és egy technokrata elit. csak előzetesen kiszorítják az internetes tech cégeket. mert azok már ehhez nem kellenek. és a g7-ek megállapítják, hogy micsoda adócsalás folyt kérem szépen. erre évtizedek múlva rájönnek. ez várható amerikában.

ennek az offshore vagyonnak egy része euróba lesz átváltva. és kérdés, hogy azzal mi lesz. orbán (mármint a kormányfő) azt mondja, hogy ide lehet hozni azt a pénzt is feltéve, hogy a kockázati tőkealapnak nincs társadalmi programja. tehát nem akarnak tömegével betelepíteni migránsokat, nem akarnak pozitív diszkriminációt, stb. mert ezzel a politikai ellenfeleiket kiszorítják. és a neoliberálisok egy része támogassa a populistákat. európában vagy annak keleti felén leginkább ez várható. persze ez függ a 22-es választás kimenetelétől. a lengyeleknél se a tusk féle polgári platform a második, hanem egy új koalíció. amit egy média guru hozott létre. úgy tűnik, hogy leginkább a média birodalmak feletti befolyás, a média birtoklás dönti el, hogy kire szavaznak a nézőgyerekek.

Boldeone Bull 2021.06.13. 21:22:53

@cvsvrs: Mi a bajod a neoliberalizmussal? Az nem politikai , hanem gazdasági irányzat , tulajdonkèppen gazdasági konzervativizmus, amely a szabadpiaci működès , a szabadverseny primátusát hirdeti az állam által organizált, jelentős állami tulajdonnal működő , erősen korlátos gazdasági rendszerrel szemben
A neoliberalizmus megenged egy kis beavatkozást az állam rèszèről: az állam hozzon olyan törvènyeket, amelyek segítik a szabadversenyt , a centrálbankon keresztül szabályozza a pènzkínálatot ( vannak , akik ezt a beavatkozást is károsnak tartják )
Adó beszedèsère jogosult az állam , amiből tudja fejleszteni az üzleti alapon nem rentábilis módon fejleszthető infrastruktúrát, ès visszaoszt a szociálisan rászorulóknak ( megőrzi a társadalmi szerződèst)

A nagy állam, nagy állami gazdasági tulajdonnal az soha nem hatèkony , mert ezen mestersèges konglomerátumok vezetői mindig politikai alapon választódnak ki, terminusuk bizonytalan ,a politikai változásokról függ, nem a gazdasági versenyben nyújtott teljesítmènyük alapján vannak pozícióban
A nagy állam az mindig nagy elvonását jelent , azaz: elveszik azoktól a jövedelmet, akik jól dolgoztak, a piacon megfeleltek a fogyasztói igènyeknek ès odaadják azoknak akik nem dolgoztak jól , de leginkább saját maguknak , az államközeli ( kormanypartközeli ) nagyvállalkozói rètegnek, akik sok esetben oligarchák: vagyonukat nem a szabadpiacon szerzik , hanem az állami szubvenciók által ( vagy a szabadpiacon , de az állam által versenyelőnyöket szerezve )
Ennek a folyamatnak a következmènye , hogy a politikai ès a gazdasági elit teljesen összefonódik, kialakul az un. " Crony -kapitalizmus " a politikai rendszer pedig - ennek következtèben- autokrata irányba mozdul...
Pártállami rezsim ugyanis a posztmodern korban már nem a karhatalom erejèvel jön lètre , hanem azzal az államon èlősködő , közvetlenül abból èlő , kormányközeli oligarcha rèteggel ès a kormány mèdiahatalma segítsègèvel..
A nagy állam ma már nem a nagy szociális rendszert jelenti, hanem az államon èlősködő "here " hatalmi-elit réteget !

2021.06.14. 09:06:03

@Boldeone Bull:
a klasszikus liberalizmusban a szabad piacon szabad (értsd szabályozott) kereskedelmi útvonalak teremtették meg. a neoliberalizmus azt mondja, hogy ezekre nincs szükség. és a virtualitásban valóban nincs rá különösebb szükség. a valóságban azonban mégis csak.

a neoliberalizmus nem ért véget. mert adva van a virtualitásban kigenerált temérdek pénz. ami mögött nincs semmiféle árutermelés nincs, se anyagi, se szellemi értelemben. hanem lényegében adósság az egyik számlán és szabadon elkölthető pénz egy másikon. és előbbiből szinte mindenki részesül, utóbbi nagy része felett pedig kevesek rendelkeznek. és kérdés az, hogy ezzel a pénzzel mi lesz. nem lehet szabadon elkölteni, mert a nézőgyerekek lassan rájönnek, hogy ez nem tisztességes verseny finoman szólva.

2021.06.14. 09:24:29

@Boldeone Bull:
és ezeket a pénzeket a fidesz is igyekszik becsatornázni. illetve ezek a pénzalapok igyekeznek a fideszen keresztül befektetni. például nemrég irodát nyitott debrecenben az ernst & young global limited. de ezzel nem a neoliberalizmus szűnik meg. hanem úgy tűnik a londoniak a neoliberális pártokkal legalább is részben szakítani kívánnak. (felteszem tudják, hogy ebben a városban a fidesz 20-25 éve egyeduralkodó. ha a fideszben valamit ki akarnak próbálni, akkor általában errefelé teszik. mert itt a legkisebb a politikai kockázat.)

nem a neoliberalizmusnak van vége, hanem a neoliberális pártoknak.

Boldeone Bull 2021.06.14. 10:00:31

@cvsvrs: nem a neoliberalizmusnak van vége, hanem a neoliberális pártoknak."

Annak lehet hogy vège van , már a neoliberális pártoknak , mivel nem is nagyon voltak eddig Magyarországon....Viszont , a kapitalizmus ès a piac törvènyszerűsègei nem változnak ezután sem. A különböző demagóg, populista politikák árát pedig vègső soron mindig a kisembereknek kell megfizetni. A politikai osztály ígèrhet bármit, ők általában megúsznak minden válságot

mert adva van a virtualitásban kigenerált temérdek pénz. ami mögött nincs semmiféle árutermelés nincs, se anyagi, se szellemi értelemben. hanem lényegében adósság az egyik számlán és szabadon elkölthető pénz egy másikon. és előbbiből szinte mindenki részesül, utóbbi nagy része felett pedig kevesek rendelkeznek"

A Fidesz-kormány pont ezt csinálja: pènzt generál ki a haverok számlájára, ami mögött nincs semmifèle árutermelès, így mindenfèle munka , vállalkozási versenyteljesítmèny nèlkül ezek a rètegek èrdemtelenül ès igazságtalanul gazdagodnak a többsèg kárára . A többsèg viszont az "ingyen pènzek " társadalmasított költsègeből rèszesül leginkább : a nagyobb inflációból, a növekvő államadósság visszafizetèsèből
A többè- kevèsbè szabadpiacon legalább van valamilyen piacszerű mechanizmus a tőke akvirálásban : a vállakozó legtöbbször piaci kockáztot vállal, ès megpróbál a piaci igènyeknek megfelelni.
Lölő nem nagyon kockáztat: ha mondjuk nem jön be egy vállalkozás , lsd Mátrai erőmű, akkor az állam visszaveszi tőle ...
Így - az állam kontójára - bárki eljátszhatná a vállalkozósdit...

2021.06.14. 11:00:18

@Boldeone Bull:
nemcsak a fidesz kormány csinálja ezt, hanem az összes kormány. ez a szabad (tőke) piac törvényszerűsége. lölő teszi zsebre azt, amit eddig egy ismeretlen. most lölő építi a vasútat. de eddig se vasúti mérnökök és munkások voltak a többségi cégtulajdonosok. hanem ügyes üzletemberek, akik minden esetben kormányközeliek. mert a jogokat a kormányzó többségtől kapják.

megveszik a ferihegyi repteret. és azzal a befektetők mégis mit kockáztatnak? a légiforgalomban nem lesz különösebb magyarországi versenytársuk. a befektetők kvázi monipóliumokat vagy oligopóliumokat vásárolnak. a ceu is egy kizárólagos posztgraduális tudásközpont lett volna. abba fektetne be soros. soros kénytelen volt átmenni bécsbe. soros alex pénzét is el fogják szedni bécsben. az utolsó centig mindet ezt borítékolni lehet. mert lesznek nála ügyesebb üzletemberek.

a befektetések kockázata elsősorban politikai kockázat.

midnight coder 2021.06.14. 18:09:35

@cvsvrs: Azért van az irányított kommunizmus amit mi balliberalizmusként ismerünk, hogy az amúgy sem nagyon okos nézõgyerekek figyelmét álproblémákra - "rendszerszintû rasszizmus" és más baromságok - terelje.

Muhammad Balfas 2021.06.14. 20:14:36

@cvsvrs: Ahol nem lehetséges verseny, oda nem szabad beengedni a magántőkét.

Muhammad Balfas 2021.06.14. 20:18:00

@cvsvrs:

figyelo.hu/hirek/mar-a-borton-kapujaban-gyurcsany-13646/

"A Siemens bennfentes információkkal szerzett jogosulatlan versenyelőnye miatt a teljes támogatási összeget visszakéri Brüsszel. 31,7 milliárd forint. Az Alstom esetében ugyanezt állapították meg. 22,9 milliárd forint. A BAMCO-konzorcium jogszerűtlenül nyerte el a tendert. 8 milliárd. A Swietelsky Kft.-t szabálytalanul tendereztették. 7,6 milliárd. A Strabag-Hídépítő Zrt. közbeszerzési szabálytalanságokba futott bele. 2,5 milliárd.

Szép kis summát vár vissza az Unió."

birka menet 2021.06.14. 20:19:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

te Putyin fizetett bértollja, a magyar történelem legnagyobb elkúrása 20210 óta tart, amikor évi 4%-nyi GDP -t kitevő EU ingyen pénzekkel orbán gazdád az országot az EU egyik legfejlettlenebb országává tette, 1 millió magyar lelépett, a bezuhanó gyerekszületés csak NEMZETHALÁL-ra elegendő ezen az illibernyák szégyentelepen.

Muhammad Balfas 2021.06.14. 21:39:21

@birka menet: 2010 után a valódi rendszerváltás zajlott le a módszerváltás két évtizede után..

Boldeone Bull 2021.06.14. 22:57:03

@Muhammad Balfas: Egypárti, autoriter jellegű rezsim alakult ki, amit NER- nek neveznek. A pártok egyenlő versenye teljesen megszűnt , az alkotmánybíróságot kiherèltèk, a "közjogi mèltóság" funkciókban a haverok ülnek, a " fèkek ès ellensúlyok" nem működnek , a választási rendszer mèg aránytalanabb lett, a közjogi rendszert átalakították , a bíróságok függetlensège megszűnt, a közvagyont 1000 milliárdos tètelben játsszák át magánalapítványi kezelèse, Orbán pedig tekintèlyelvű , autokrata vezetőkènt diktátumokkal irányítja az országot. Ez valóban rendszerváltás ...Kvázi egypárti rezsim , plurális demokrácia helyett!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.15. 07:07:05

@birka menet:

A gyerekszülések száma nőtt, a kitántorgás pedig máig nem jelentős mértékű. Az életszínvonal is nőtt.
süti beállítások módosítása