MaGYAUR

MaGYAUR

Az orbánisták ócska trükkje: „harcos Angyal a Sátán ellen”

2021. augusztus 30. - Magyaur

Az orbáni propaganda a tömegtársadalmakban jól bevált, de hazugságokon alapuló manipulációs sémákat követi. Az orbánista hangulat-gerjesztőknek kiindulópontja, hogy nem létezik „objektív igazság”, sőt már maga a részrehajlástól való tartózkodás is (lásd a „politikai korrektség”-gel szembeni ideológiai hadjáratot) gyanús. Ha viszont nincs „objektív igazság”, akkor a szubjektív ítélet és a „Fake News” nemhogy természetes, de kötelező! A tapasztalat azt mutatja, hogy a tömegekre valóban hatással van a leegyszerűsítés, az hogy már nem ideológiai, vagy politikai ellenfelek állnak egymással szemben, hanem ellenségek. Ráadásul az ellenség, a „mi közös” ellenségünk hatalmas és veszélyes! A mozgósítás érdekében célszerű megszemélyesíteni és gonosz karikatúráját megrajzolni az ellenségnek (legyen az akár „kulák”, „klerikális reakció”, Soros, „Brüsszel” stb). Aki tehát a „mi” emberünk, a „mi közönségünk”, a „nemzetünk” tagja akar lenni, annak be kell állnia a Vezér/a Párt/az Egyház/a Fradi stb. mögé a sorba. A befogadás másik oldala a kirekesztés: az, aki nem elég fehérbőrű, nem eléggé vallásos, nem eléggé heteroszexuális, nem eléggé szurkol a magát „keresztény-nemzeti”-nek mutató belső gyarmatosító formációnak az majdhogynem áruló/hazaáruló/ellenség.

Tehát a propaganda első lépése megrajzolni a küzdőteret: az egyik oldalon a „harcos angyalok” (akik magukat általában szánni való kisebbségnek láttatják, miként a nácik magukat, amikor úgy állították be Lengyelország lerohanását, mint a „veszélyes háborús-agresszor lengyelek” elleni önvédelmi harcot), a másik oldalon a Sátán. Minél zavarosabb a Sátán kiléte, annál jobb (Sztálin a riválisából, amúgy a Vörös Hadsereg győztes vezéréből, Trockijból, olyan Sátánt faragott, aminek következtében a több százezer, millió ártatlanul megvádolt „trockista” lelte halálát a Gulágon).

A propaganda második lépése az ellenség karikatúrájának a megrajzolása (a libsi Soros „aki kárörvendően nevet a keresztény magyarok szenvedésén”, Karácsony Gergely aki „alkalmatlan” stb.).

A propaganda harmadik eleme, mivel a választáson ellenségek csapnak össze, ezért felesleges minden racionális vita! Minden „igaz magyar”-nak éreznie kell (nem érteni és vitatkozni arról), hogy mi a tét…

Az orbánista propaganda negyedik eleme: ha megvan a magyar mumus Gyurcsány személyében, akkor rá kell mutatni arra, hogy a magát Szent-Istváni magaslatokra hazudó Orbánhoz képest Gyurcsány-Sátán egyet jelent a „liberál-kommunista, valamint kötelező gender és nemváltó terrorral”:) 

Ebben a helyzetben az ellenzék jól teszi ha nem fogadja el a felkínált orbánista politikai küzdőteret, nem válaszol a provokatív hazugságokra, hanem megy a maga útján, győz és újjáépíti az államot!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6816674744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.30. 13:13:14

Éppenhogy azzal szokták a liberálisok vádolni, hogy szerinte létezik objektív igazság. Valmait nagyon benéztél.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.30. 13:16:14

" a propaganda első lépése megrajzolni a küzdőteret: az egyik oldalon a „harcos angyalok”"

Ez minden politika alapja: jók és rosszak.

Lásd, a liberális propaganda szerint:
- jók: nyitottak, progresszívek, a szabadság, az egyenlúság, a szabad piac hívei,
- rosszak: zártak, maradiak, az elnyoms pártolói, a hagyomány rabjai, dogmák hívei.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.30. 13:17:39

"propaganda második lépése az ellenség karikatúrájának a megrajzolása"

Ugyanez a ballibeknál: kommunosta-fasiszta maffiózó Orbán, aki lop éjjel nappal, s strómanja. Mészáros.

sync 2021.08.30. 14:11:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mert Mészáros micsoda egyébként, mint stróman?

midnight coder 2021.08.30. 14:58:55

"A befogadás másik oldala a kirekesztés: az, aki nem elég fehérbőrű, nem eléggé vallásos, nem eléggé heteroszexuális"

Vicces ez azoknak a ballibáknak a részérõl akik átnevelõtanfolyamot szerveznek fehéreknek hogy ne legyenek annyira fehérek...

"A propaganda második lépése az ellenség karikatúrájának a megrajzolása"
Lásd Napirajz, illetve Pl. Trump illusztrációi az amcsi mainstream médiában. Szinte egy olyan ábrázolása sem volt ami nem egy videó közepérõl volt elcsípve a lehetõ legdehonesztáló képkockát elkapva.

"Az orbánista propaganda negyedik eleme: ha megvan a magyar mumus Gyurcsány személyében"
Egyrészt objektíven nézve sem nagyon van a gengszterváltás utáni magyar történelemben Gyurcsánynál kártékonyabb figura. Õ volt az, aki Öszöddel kiírta az országot a demokratikus országok sorából, illetve azáltal hogy utána sem tûnt el a balfenéken hatalomban tartotta Orbán és lehetõvé tette a számára hogy bármilyen gazemberséget büntetlenül megtehessen.

Másrészt, a balfékek történetében is mindig volt egy aktuális mumus (persze az ellenoldal aktuális vezérén kívül) akikkel riogattak: Eklem-Kemáltól Báncsfy Diánánékon át a Jobbikig. Ez utóbbiak is úgy nõtték ki magukat mint a ballib média által felkapott dísznácik, más kérdés hogy a Piszkos Fred effektusnak köszönhetõen emiatt pont megerõsödtek, és nem egy volt MSZP-s bárányka is áttévedt a nácik térfelére. Aztán utána is éveken át kenték szarral az MSZP/SZDSZ majd a DK oldaláról a Jobbikot, most meg együtt akarnak kúrmányozni velük, és azt várják hogy a szent összefosás nevében az évek óta nácizott Jobbik szavazó majd jól átszavasz Fletóékra - és persze a DK-s jóelvtárs pedig azokra akikrõl éveken át hallotta hogy a Jobbikosok csak azért nem építenek koncentrációs táborokat mert nem tudnak eléggé koncentrálni.

Rodney_2 2021.08.30. 21:15:41

@sync: Akkor lenne stróman, ha lennének "titkos" szerződések, amelyekben Lölö 2 kabátgombért eladja az összes vagyonát Orbáncnak. Ilyen szerződés nyilván nincsen, tehát nem stróman. Ő egy engedelmes "Simicska" akinek a gondolkodási képesség/kreativitás helyén is lojalitás van az agyában. Ilyen szempontból ideális. Nem várható, hogy szembeforduljon Orbán politikájával.

Érdemes visszaemlékezni Andy Vajnára. Róla is minden nagytudású ( = degenerált idióta) ballibsi TUDTA, hogy stróman. Aztán amikor meghalt, akkor ez a sok idióta barom mind képes volt leírni, hogy haha majd Timike döbben meg így meg úgy, nem jut neki semmi. A Vincenten az a sok elmebeteg genetikai selejt még azt is leírta részletesen, hogy majd ki hogyan hordja szét a Vajna örökséget. Na aztán nem Timike döbbent, mert Vajna nem stróman volt. Tetszik érteni??

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.08.30. 21:18:07

Mondjuk Sorosnak meg Gyurcsánynak ugyanaz a bűne:viki.

alöksz róz 2021.08.30. 22:59:39

@midnight coder: "Egyrészt objektíven nézve sem nagyon van a gengszterváltás utáni magyar történelemben Gyurcsánynál kártékonyabb figura." - dehogynincs. pl bokros lajos. de lehetne sorolni a 90-es évekből az összes szoci és szdsz-es politikai és gazdasági vezetőt. hol van ezekhez ferenc testvér, nem is csinált semmit

Rodney_2 2021.08.30. 23:06:25

@pincébezuhanási tudományok doktora:
Te lehet hogy értesz valamit az IT-hez, de amúgy fogalmatlan idióta vagy. Ezt jól kompenzálod a matyihoz hasonló nagy pofával.
Vannak strómanok, pl amikor az ÖMV felvásárolta a MOL részvényeket, hogy azután továbbadja az oroszoknak, vagy a különböző machinációk amikor valaki megvett ballib mediumokat aztán továbbadta a NER-nek. Esetleg a termőföld zsebszerződések voltak ilyenek.

BiG74 Bodri 2021.08.30. 23:13:59

@Rodney_2:
Timike vagyona jelentős, de az látható, hogy nem a teljes vagyonhoz jutott hozzá. Bizonyos elemek még élő, megbízható emberekhez vándoroltak. Ráadásul a megboldogult Vajna amúgy sem volt szegény ember, úgyhogy ez a felvetésed nevetséges.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.30. 23:15:27

@Rodney_2: Na most csak mellédumáltál. A tényekre nem reagáltál, csak jártatod a pofád. Szóval mi van azzal hogy Mészárosné kiszállt az egészből? Csak nem a stróman szerepét játszotta? Hogy is van hogy száz milliárdról csakúgy lemond valaki?

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.30. 23:19:54

@Rodney_2: " vagy a különböző machinációk amikor valaki megvett ballib mediumokat aztán továbbadta a NER-nek." - Nahát! Fidesznek dolgozó strómanokról beszélsz? Hihetetlen. Te magad írod le. :-))

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.30. 23:25:19

@Rodney_2: hu.wikipedia.org/wiki/OMV
"Az OMV 2000-ben szerezte meg első, 10%-os részesedését a MOL-ban."

Ki is volt kormányon 2000-ben? Ha szellemileg ennyire le vagy épülve minek állsz neki itt vitázni? Csak csúnyán feltörlöm veled a padlót. :-))

Rodney_2 2021.08.31. 03:08:52

@pincébezuhanási tudományok doktora: Te tényleg idióta vagy :))) Nem is érted amikről írsz. Annyira szánalmas.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 07:09:01

@Rodney_2: Szóval semmire nem tudsz válaszolni, csak ez az óvodás duma. Na mi van Mészárosnéval? Mi van azzal a NER-nek átjátszott baloldali médiával? Mi van az OMV-vel, mint szerinted strómannal? Valamit ki tudsz préselni magadból, vagy az újabb semmitmondó kommenteddel beismered mennyire agyatlan fideszes vagy?

sync 2021.08.31. 07:37:56

@Rodney_2: www.napi.hu/magyar-vallalatok/andy-vajna-kaszino-garancsi-szalay-bobrovniczky.706026.html

Új kezekbe kerültek Andy Vajna kaszinói

Április 30. óta a néhai Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casino Zrt.-nek új tulajdonosa van, ami a Garancsi István–Szalay-Bobrovniczky Kristóf páros tulajdona - írja a 24.hu.

"Új kezekbe került'. Nem megvette, hanem új kezekbe került. Ez a lepapírozott szerződések szinonímája.
A kaszinok a király tulajdonai , amit hűséges főurai kapnak, nem örökbe, csak ideiglenesen, amíg a király bízik bennük. Az hogy az osztalékok milyen útra indulnak, ki tudja melyik off-shore számlára. Melyik NAV ellenőr merne vizsgálódni.

midnight coder 2021.08.31. 07:43:20

@pincébezuhanási tudományok doktora: Ez az egész igazából levegõbe való vagdalkozás minden oldalról. Itt senki sem tud semmit, csak a beavatottak. Sem te, sem é, sem Rodney, sem más. Ahogy azt sem hogy mennyi pénz és hová tûnt el a gengszterváltás óta mindkét oldalon. Azt hiszed, hogy Fletóék alatt Pl. a kakaóbiztos számítógépek esete volt a legnagyobb ügy?

midnight coder 2021.08.31. 07:45:46

@sync: Az új kezekbe került azt jelenti, hogy tulajdonost váltott. A mai "újságírók" színvonala mellett ez simán jelenthet egyszerû adás-vételt is, sõt igazából általában ezt jelenti. Csak az új kezekbe került választékosabbnak tûnik. Pláne, ha valaki nem nagyon tud magyarul.

midnight coder 2021.08.31. 08:03:56

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Gyurcsánynak lett volna lehetõsége megmenteni az országot azzal, ha Megyó megpuccsolása után behúzza a fékeket és meglépi kb. azt, amit Bajnai. Akkor egy ciklust bukik az MSZP 2006-ban, de cserébe visszaáll az ország a normális pályára. Ehelyett Fletó kockáztatott, gázt adott és meg is nyerte 2006-ot. Aztán pedig bedobta az öszödi beszédet. Csak két dologgal nem számolt. Egyrészt azzal, hogy egy ilyen után civilizált országban nem maradhatott volna sem miniszterelnök, sem kormány hatalmon. Sem a franciáknál, sem a németeknél, sem az olaszoknál, de még talán a görögöknél sem. Az északi országokban pedig fel sem merül hogy ilyen elhangozhasson, az USA-ban pedig valószínûleg le is ültették volna érte. A másik dolog pedig az, hogy ezek után sem tudja végigvinni a reformjait az MSZP-n - és persze amúgy sem ért volna el vele szart sem. Az, ahogy az öszödi beszéd elhangzott és az ahogy utána kezelték ezt az egészet: provokációk majd szemkilövetés, haveri kutya és hasonlók kiírt minket az európai demokráciák sorából. Az illiberális demokrácia nem Orbánnal kezdõdött, hanem ezzel. A másik súlyos bûne, hogy miután patkányként menekült a süllyedõ hajóról, nem húzott el a politikától egy életre, hanem azóta is folyamatosan belehugyoz a hazai politika állóvizébe, megakadályozva ezzel egy normális ellenzék létrejöttét, és biztosítja Orbánnak hogy azt csinálhasson amit akar. Õ az ideális mumus.

Soros bácsi a másik mumus, azonban õ csak egy darab szar abból a vastag réteg fekáliából amit balliberalizmusnak hívunk és ami vastagon rakódik az euroatlanti civilizációra, szép lassan megfojtva azt. Miután ez utóbbi elbukik, vigyázó szemeinket Kínára vethetjük majd, mert az marad az emberi civilizáció utolsó bástyája. És esetleg az oroszok.

A Joda visszatér 2021.08.31. 09:39:40

A lét a tét. A magyar államiság. .Ha győznek, megpróbálják Magyarországot az EU egyik tagköztársaságává, vagy inkább protektorátusává silányítani.
A jakobinus elmebaj korról korra új arcot ölt.102 éve a SZU-ba akarták betagolni az országot, ma az EU-ba.

A Joda visszatér 2021.08.31. 10:08:51

@midnight coder:

"Másrészt, a balfékek történetében is mindig volt egy aktuális mumus.."

Igen, például a 23 millió román munkavállaló..

Mankel 2021.08.31. 10:14:12

Nem tudom én keveslem Európát. Közös külpolitikára, hadseregre, adópolitikára, szociális politikára lenne szükség, egységes minimálbérre.
A jelenlegi rendszer rossz. Arról szól, hogy ny eu leszívja a félperiféria munkaerejét meg felvevő piaccá teszi. De az Orbáni mindenkinek betartok és eladom a szavazatomat meg a vétójogom a kínainak meg az oroszoknak vagy aki többet kínál. Ha a Soros eleget fizetne egy év múlva "mindig is a legjobb barátunk volt"-ra változna a kommunikáció. Bevalottan ennyire nincsenek elvei Orbánéknak.
Amikor szuvenerításról beszél csak a sajátja érdekli. Nem az országé a Fideszé.
Balról meg olyan kritikátlanok, hogy az már röhejes...

morph on deer 2021.08.31. 10:46:28

@Rodney_2:
“ Akkor lenne stróman, ha lennének "titkos" szerződések, amelyekben Lölö 2 kabátgombért eladja az összes vagyonát Orbáncnak. Ilyen szerződés nyilván nincsen, tehát nem stróman.”

Te olvasod is amit írsz?
Csak kiváncsi vagyok, hogy akkor hogy sikerült röhögés nélkül folytatnod ez után a brilliáns és lehengerlően meggyőző logikai levezetés után.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 10:48:44

@midnight coder: "hiszed, hogy Fletóék alatt Pl. a kakaóbiztos számítógépek esete volt a legnagyobb ügy"

Már megint ez a NER kompatibilis érvelés. Azért, mert az elmúttnyócév, attól még Mészáros stróman. Attól még az orbáni államalakulat nem önálló, nem keresztény, és nem nemzeti.
Opportunista. Haszonelvű, megalkuvó.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 10:50:56

@Rodney_2: ja. A PTK úgy is fogalmaz: stróman jogilag csak az olyan személy lehet, aki érvényes, közjegyzô által hitelesített szerződéssel rendelkezik.

Halibuli 2021.08.31. 10:51:13

Nevezzük nevén!
Magyarországon "softfasizmus" van, annak minden jellemzőjével.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 10:56:34

@midnight coder: komolyan az az érved, hogy se a másik is???
"befogadás másik oldala a kirekesztés: az, aki nem elég fehérbőrű, nem eléggé vallásos, nem eléggé heteroszexuális"

Vicces ez azoknak a ballibáknak a részérõl akik átnevelõtanfolyamot szerveznek fehéreknek hogy ne legyenek annyira fehérek"

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 10:57:11

@Igazamvanvagyigazamvan?: bocs, nem se, de. De a másik is...mint az oviban.

berne 2021.08.31. 11:21:22

Miért, szerinted pl. Karácsony tényleg alkalmas lenne Miniszterelnöknek?
Vagy pl. Gyurcsányban meg lehet bízni, a gazdaságpolitikája üdvözlendő és kívánatos?
Azt elfelejtetted megemlíteni hogy a démonizálás honnan indult, hogy pl a ZORBÁN a patás ördög több mint tíz éve.

Mankel 2021.08.31. 11:44:47

@berne: hát azért az orbáni gazd politikához nem kell ám generációs zseninek lenni. Egy óriási konjunktúrában ügyesen lehívni a támogatásokat majd betonba önteni ami pörgeti a gdp-t, a lakosságot csak áttételesen adóztatni, közben szja-t csökkenteni majd úgy kommunikálni, hogy más adót nem is fizetsz.
Az egészségügyet ditekt veszteségesre finanszírozni így mindenkit átterelgetni a magánba. Wow el vagyok alélva.

konrada 2021.08.31. 11:45:19

Szép, pontos jellemzés!

...csak az az apró bibi benne, hogy elég a neveket kicserélni és máris pont annyira igaz a másik oldalra is.

...és így még mindig nem vagyok meggyőződve arról, miért őket kéne választani?
(Mert például a jellemzésből nem véletlen maradt ki a szakértelem hiánya, a koncepciótlanság, mert ezeket beleírva például már nem lehetne a másik oldal neveit kicserélni.)

Mankel 2021.08.31. 11:49:52

@konrada: Azért mert a politikus olyan mint a pelenka időnként bármilyen csodásan nedvszívó akkor is nyakig ülünk a szarban. Elfér a Fideszen egy józanító pofon NAGYON el vannak szállva és azt hiszik mindent lehet.
Koncepció itt se nagyon van csak szólamokban. Betonozni a másik csapat is tud.

konrada 2021.08.31. 11:50:19

@Mankel:
Így ahogy írod.

Viszont mekkora hülyének kell ahhoz lenni, hogy "a világgazdaság pénzbősége" idején - mikor az új EU-s tagállamok hasítottak - úgy elqrják, hogy gyakorlatilag vesztesként kerüljünk ki???
...s a probléma ott van, hogy azt az oldalt most is ugyanazok vezetik (orránál fogva).

Mankel 2021.08.31. 11:53:51

@konrada: nekem bevallom mindegy ki nyer. Vagy veszítsen a Fidesz és talán visszavesznek kicsit vagy nagyon veszítsen a balodal és akkor talán lefolyik a rossz vér. A legroszabb ha kicsit nyer a Fidesz (erre van a legnagyobb esély) mert akkor újabb 4 évet veszítünk.

konrada 2021.08.31. 11:55:53

@Mankel: Bár tudna. De mint írtam, igazából csak az elqrásban jeleskedtek.

...és a fő baj, hogy a felállás sokban hasonlít most is: akkor a maszopos platformok és a szadesz egymás közti vitái hoztak elvtelen kompromisszumokat, szétszabdalt gazdaságot, össze-visszarángatott vezetést, most ezt a sok akaratú katyvaszt az összefogás testesíti meg, amelyben nem elég egy nomenklatúrát etetni, hanem mindegyiket külön-külön, és ez hamar működésképtelenné teszi az alájuk tartozó területet: lásd Budapest példáját.

Mankel 2021.08.31. 11:59:53

@konrada: lehet szidni jobbra balra a BP-i vezetést de akkor is elketyeg a város. Dugo eddig is volt, kosz eddig is volt, csövesek eddig is voltak. A különbség a megnyírbált forrásokat eddig tarlósnak kipótolták a központból most meg nem szóval kevesebb a betonozás.

konrada 2021.08.31. 12:03:22

@Mankel: Neked lehet hogy mindegy.
De másnak nem, mert élni akar, és nem azon mérgelődni, hogy olyan hozzá nem értők kezében van újból a gyeplő, akik alapvető gazdasági tézisekben sem értenek egyet, és nem értenek a gazdaság működéséhez-működtetéséhez, amiből hamar lehet megint adócsalók paradicsoma, a f.szából megélők pihentetője, a "lehet külföldre menni" "szlovák" vállalkozói, vagy egy bécsi cukrászda, francia becsületrend, a hazai gazdaság átjátszásáért.

konrada 2021.08.31. 12:04:55

@Mankel: Elketyeg a város. Jó hangosan. A belváros útjain nem is lehet mást hallani, csak ketyegést.;)

Mankel 2021.08.31. 12:11:18

@konrada: más meg azért bosszankodik hogy a több száz milliárdért építünk a kínaiaknak egy fizetős egytemet amit kínaiak épetenek kínai anyagból amire ha meg tudja fizetni esetleg járhat pár magyar is megmagyar takarìthat. Jah meg a magyar állam beszáll a működtetésbe is. Vagy 35 évre kijátszák valakinek az autópályákat.
Ezek ugyanolyan elqurások mint a fletóéknál. A 0-os kamatok korában lehet azt játszani.

Mankel 2021.08.31. 12:13:22

@konrada: jah és ez akkor a csodálatostól 0ra romlott amint lecserélték a polgármestert. Ne már...

midnight coder 2021.08.31. 12:27:50

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ha valaki azzal jön, hogy ez az orbanisták ócska trükkje, akkor illik megemlíteni, hogy nem csak az övék. Ha a topic címe az lett volna, hogy a politikusok ócska trükkje... akkor legfeljebb az egyetértésemet fejezem ki.

midnight coder 2021.08.31. 12:29:29

@Mankel: Ez így igaz, egy pofon nagyon ráférne Orbánékra, csak ennek elég nagy ára lesz ha a jelenlegi ellenzék hatalomra jutásával jár.

midnight coder 2021.08.31. 12:33:41

@Mankel: Igazából az, hogy Budapest egy rakás szar kb. politikafüggetlen. Bárki is lesz a polgármester, a házakon ott maradnak a golyónyomok és a 100 év alatt rárakódott kosz, kivéve ott ahol már lerohadt a vakolat, az utcák teli lesznek kutyaszarral, a sarkok bûzlenek a kutyaszartól és a kutyahúgytól, a tereken ott fognak maguk alá hugyozni a hajléktalanok és más, bedrogozva üvöltözõ kétes elemek, a szemét ugyanúgy szét lesz dobálva, stb. Ahhoz, hogy Budapest változzon nem a fõpolgármestert kellene lecserélni, hanem a lakosság nagy részét.

midnight coder 2021.08.31. 12:35:29

@Mankel: Amúgy kb. a kínai egyetem kb. Orbánék egyik leginkább vállalható döntése. Inkább egyetemet építsenek a százmilliárdokból mint stadionokat.

Mankel 2021.08.31. 12:45:02

@midnight coder: az hogy ennyit költenek egyetemre az jó. Az hogy ebben a konstrukcióban az tragikus. Költhetnék magyar egyetemekre. Itt is lennének ám remek kutatók ha elég pénz paripa meg fegyver lenne. Nem kell ehhez kínából importálni.

Mankel 2021.08.31. 12:55:00

@midnight coder: Mármint majd lopnak? Jujj ilyet még nem láttunk soha. Azt azért ne gondoljul hogy a magyar kormánynak jelentős ráhatása van a magyar gazdadágra. Pár %-t tolhatnak erre vagy arra.
Attól én meg nem pánikolok hogy transzvécék lesznek meg horribe dictu kevésbé látványosan nyalunk a kínai kommunisza pártnak. Lényeges különbség nincs mind a kettő oldal neoliberális a multi seggnyalás magyarán marad. Az emberek jólléte meg úgy is ezen múlik. Ezért kell az identitáspolitikai vernyákolás különben feltűnne, hogy semmi különbség nincs a két fél között. Pl ha tényleg a fletó fújja a passzát szelet akkor az 1 kulcsos adó marad soha nem szidták sehol tudtommal.

midnight coder 2021.08.31. 12:59:39

@Mankel: Ha ezt a magyar egyetemekre költenék akkor kb. ugyanaz történnek mint az összes többi közpénzzel idehaza: ellopódna, anélkül hogy bármi eredménye lenne. A kicsi kínaiktól pedig rendelsz és õk szállítanak.

midnight coder 2021.08.31. 13:03:31

@Mankel: A multi seggnyalás valóban nem fog változni, mivel kis hazánknak lényegében nincs saját gazdasága, ergo vagy a multik vannak vagy lehet menni kapálni minimálbérért. Teccettek volna nem 40 évig szocializmust építeni amikor lehetett volna haladni, és nem szétlopni a maradékot és odatolni kabátgombért nyugatra. De ez a hajó már elment. Ergo bárki is nyer, a multiknak nyalás marad, és az EU-ból sem fogunk kilépni kb. ugyanezért. Multik nélkül itt kb. fél év múlva nyomor és lázadás lenne.

konrada 2021.08.31. 13:19:13

@Mankel:
Ezt nem írtam. De az olyasfajta ökörség, mely akkor csinál kerékpársávokat a fő utakon, mikor a többin csökken az áteresztőképesség (illetve meg is szűnik: lásd rakpart), illetve egymásra csúsztat különböző főutak korlátozással járó munkáit - ahhoz több mint butaság kell, ahhoz a kompetencia teljes hiánya szükséges.
És ha akarod sorolom: kezdték a körúti kerékpáros sávval, ami elfelezte a felhasználható útfelületet és sokszorosan csökkentette az áteresztőképességét. (Jól érted: 1 sáv esetén egy parkolóhelyet kereső, egy lerobbant autó, egy tanuló mazsola miatt nem dupla, hanem sokszoros a menetidő!)
Ezzel párhuzamosan: a belső utakon szembefordított egyirányúsítások, hagy ketyegjen ott is a város).
Aztán ráeresztették a Bajcsyn a metrófelújítást. Az természetesen szükséges, de milyen hülye ötlet, hogy úgy alakítottak ki az addig járható 3 sávból 1 buszsávot, hogy azt a középsőbe tették, hogy legyen hely a kerékpársávnak???
Az is rendben, hogy a rakpartot rendbe kell tenni, a főgyűjtőt alá kell rakni. De nem lehetett volna vele megvárni a Bajcsy felszabadítását??
...pláne a Blaha felújítását, mert így a 3 belsőbb gerincútból 3 veszítette el áteresztőképessége javát, amiből 1-ben nem is maradt.

...és ez csak a közlekedés része, azt fel sem emlegetem, amiért a programját megvalósítva az építkezések-fejlesztések helyett a megváltoztathatatlansági tilalmat hajtja végre.

konrada 2021.08.31. 13:26:15

@midnight coder:
De nem mindegy, hogy melyik multi seggét nyalják: azt, amely termeltet és ezáltal magyar szolgáltatást, alapanyagot, munkát exportál termékek formájában,
vagy azt, amely szolgáltat és ezáltal külföldi alapanyagot, szolgáltatást, munkát importál.
Mert az első ad valamiféle prosperitást, de a másik csak addig, amíg ezekre hitelt ad, és azzal meg tudják vásárolni azok, akiknek a munkaerőpiaca leszűkült azzal, hogy az alapanyag termeléséből, a csatlakozó szolgáltatásokban nem vesznek részt.

Mankel 2021.08.31. 13:30:37

@midnight coder: Arról akkor csak a Fidesz tehetne talán próbálják nem ellopni. Tudom nehéz lesz de talán megtehetik. Annyira öngyarmatosító a fidesz, hogy nem meri maga elkölteni az adófizetők pénzét mert ellopják?

midnight coder 2021.08.31. 13:35:38

@Mankel: Mert mikor volt itt olyan, hogy közpénzt költöttek el és nem lopták el a nagy részét?

morph on deer 2021.08.31. 13:35:55

@midnight coder:
“ Az illiberális demokrácia nem Orbánnal kezdõdött, hanem ezzel.”

Kezdjük ott, hogy maga orbán is csak illiberális államról beszélt, a ‘demokrácia’ szót a szájára sem vette, amikor bejelentette ezt a baromságot, ennek pedig a világon semmi köze ahhoz, amit 2006-ban Gyurcsány tett vagy nem tett.

Te valószínüleg az “antidemokratikus” szót kerested,- mivel a felsorolt kifogásaidból nagyjából arra lehet következtetni, csak azoknak az égadta világon semmi köze a liberalizmushoz!
Ezen túlmenően még azt sem ártana tudnod, hogy az, ha a rendőrség fegyvert használ az ellene utcakővel és tankkal támadó csőcskékkel szemben, az teljes egészében a demokratikus jogállam keretein belül is jogos, az ilyen életveszélyes támadás megállítása nem csak joga, de kötelessége is a rendőrnek, - még akár éles lőszerrel is! Ennek eldöntéséhez Gyurcsánynak semmi köze nem lehetett, ezt a rendőrök ott és akkor döntik el.

Az már csak ráadás, hogy időközben már orbánt is tájékoztatták arról, hogy mekkora marhaságot mondott, mert tavaly már szóba hozta, hogy talán egy jobb nevet kéne kitalálni erre a badarságra, mert az “illiberális” nem jött be.
Mondjuk ha tudta volna, hogy mit jelent a szó, és nem kezdi használni az antiliberális helyett, akkor nem egyből röhögik szembe világszerte, de nem volt szerencséje, nem így történt.

Ugyanez a helyzet a legutóbbi egetverő hülyeséggel, amit Kocsis Nembuzi Máté jelentett be, miszerint a kormány “petíciót indít” az ellenzékével szemben!
A szó jelentésével sincsenek tisztában, de legalább hirdetik, hogy mennyire műveletlen tahók alkotják a fideszt..!
Szinte már szánalmas.

Mankel 2021.08.31. 13:39:42

@konrada: nem kell sorolni nem érdekel. Tarlós alatt is volt egyszerre feltúrva sok kritikus csomópont.
Csak hát a nosztalgia mindent elfeledtet ugye? Meghát azokat a böszmeségeket a mi kutyánk kölyke csinálta így arra azért valahogy mindig volt indok. Khm..biódóm khm..
Szerinte se jobb se roszabb nem lett BP a polgicsre óta.
Szerintem mindegy ki van hatalmon. Az elkenzék a fidesz része aki orbánra szavaz az gyurcsánra is szavaz hisz ők tartják a víz felszínén es aki fletóra szavaz az orbánta szavaz, mert nem engedi lefolybi a rossz vért. Én a kétfarkú kutyákat támogatom remélem el tudnak indulni.

midnight coder 2021.08.31. 13:40:22

@konrada: Ez sem ilyen egyszerû. Ha Pl. betiltod a külföldrõl laptopot szállító cégek mûködését akkor egyrészt mattot adsz az összes magyar cégnek aki informatikai infrastruktúrát használ, másrészt ugye kis hazánkban eleve nem gyárt senki laptopot. De ha mondjuk a szlovák tejet árusító multit zárnád be akkor az EU többi országában is vígan bezárhatnák a magyar tejet árusító cégeket... Nem hiszem hogy ezzel a magyar mezõgazdaság annyira jól járna.

Mankel 2021.08.31. 13:41:05

@midnight coder: a fidesz becsületes es soha nem lopott semmit nem?

morph on deer 2021.08.31. 13:46:45

@midnight coder:
“ Ahhoz, hogy Budapest változzon nem a fõpolgármestert kellene lecserélni, hanem a lakosság nagy részét.”

Na ebben maradéktalanul egyetértünk!
Ahol az emberek ennyire igénytelenek, nem törődnek a saját környezetükkel, - sem, - és még akkor sem vigyáznak rá, ha más véletlenül rendbe teszi, ott ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy ki a polgármester.
Még rengeteg fejlődnivalónk lenne ezen a téren is.

midnight coder 2021.08.31. 13:50:13

@morph on deer: "ennek pedig a világon semmi köze ahhoz, amit 2006-ban Gyurcsány tett vagy nem tett"

Egy fenét nem. Az, hogy Fletó barátunk akkor és ott írt ki minket az európai demokráciák sorából. Vagy szerinted mondjuk Macron a helyén maradhatott volna, ha a választások után lazán benyögi hogy azért nem csináltak terveket az elõzõ ciklusban arra az esetre mihez kezdenek majd a választások után, nehogy a választók megtudják mire készülnek? Ahogy az olyanok sem igazán férnek bele a demokrácia keretébe hogy a két utcával arrébb zajló kis létszámú erõszakos tüntetés résztvevõit belehajtjuk egy másik tüntetés békés résztvevõibe aztán válogatás nélkül szarrá verünk mindenkit. Ha ezt mondjuk Orbánék csinánák valamelyik mai balfék tüntetés résztvevõivel, szerinted milyen vernyákolás lenne a ballib részérõl?

midnight coder 2021.08.31. 13:51:19

@Mankel: Dehogynem. Ezért mondom, hogy amit kis hazánkban közpénzt állam bácsi elkölt az ellopódik.

Mankel 2021.08.31. 13:56:08

@midnight coder: Most komolyan megzavarodtam akkor neked miért nem mindegy ki lopja el a közpénzt?

konrada 2021.08.31. 13:56:50

@Mankel: és persze minden feltúráshoz gyorsan festettek is egy kerékpáros sávot, hogy a lúd legyen kövér...

konrada 2021.08.31. 14:07:30

@midnight coder: Félreértettél. A szolgáltatást például úgy értelmeztem, hogy a külföldi olyan terméket, szolgáltatást, munkát ad el, amely hazai is el tudna látni:
lásd: Ticket restaurant kontra Szép Kártya - több milliárdot szivattyúztak az előzővel ki - egy olyan szolgáltatásért, melyben gyakorlatilag nem sok hozzáadott érték van.
Vagy vegyük a tej, hús, cukor mizériát, amikor a magyar piacot felvásároló kereskedő cégek a saját piacukon túltermelő vállalataiktól szerezték be az itt eladott terméket,
vagy építőipar: a legtöbb hasznot adó tervezést, logisztikai szolgáltatást a cégek saját országukban végezték el,
vagy energetika: ahol kötelező haszonkulcs volt, de ettől még az anyacégeknél hatalmas "tanácsadói" költség is volt, ami az üzemeltetés költségét növelte...
...és sorolhatnám.

Nem véletlen, hogy a neresek ennyit tudnak lopni, mert ami ezekből itt marad, abból lopásra is több jut úgy, hogy arra nem kell még hitelt is felvenni.

Mankel 2021.08.31. 14:10:06

@konrada: nem csak elfelejtettek légkonditvrendelni a metróba... régen minden jobb volt.

konrada 2021.08.31. 14:18:30

@Mankel:
Azért nem mindegy, ki lopja el a közpénzt, mert ha eleve úgy lopják, hogy a külhoni cég nyit a számára egy bécsi bankszámlát, akkor abból nagyságrendileg kevesebb pénz fog a magyar gazdaságban megjelenni.
Hogy értsed egy triviális példával:
Ha a túlárazásból egy francia cég részesül, úgy abból persze leteszi a svájci bankba az alkotmányos költséget, de a kedvezményezett azt diszkréten nem idehaza költi el, hogy a fogalmatlanok ne lássák, hogy ő is lop. A többiből meg építi a tulaj saját Loire menti kastélyát francia munkaerővel, francia alapanyagból, szolgáltatásból, és üzemelteti azt francia munkaerővel, szolgáltatással.
Ha magyar, úgy a Túra menti kastélyát magyar munkaerő, nagy részben magyar alapanyaggal, szolgáltatással építi fel, majd a magyar helybeliek üzemeltetik, magyar szolgáltatással.

Az egyikben legfeljebb azt látod, hogy milyen elegáns órája van egy politikusnak, a másiknál meg hogy a vejkónak milyen kastélya lett.
De azért nem mindegy, hogy a 2 lopásból mi kerül vissza a magyar gazdaságba, mert a Loire menti kastély építéséből, üzemeltetéséből egy fillér se, míg a Tura mentiből...

konrada 2021.08.31. 14:24:23

@Mankel: Valóban. Nincs is annál fontosabb, mint egy 4 évszakos országban légkondi legyen 20 méterrel a föld alatt!;)))

(Jó, ne vicceljük el: valóban nagy probléma, hogy az évi átlag 40 hőriadós napon bele lehet pusztulni a metróba. De szvsz. fontosabb, hogy végre befejeződjön a felújítás, és végre vissza tudja táplálni a rendszerbe a metró azt az energiát, amit egyenlőre az alagút fűtésére használ. - Ezt egyébként végre megértette Karácsony is, nem véletlen nem mászkál már hőmérővel a metróban.;)

sírjatok 2021.08.31. 14:40:22

" Ráadásul az ellenség, a „mi közös” ellenségünk hatalmas és veszélyes! "

vicces a propagandán siránkozni, miközben a balliberális világkép kb. kimerül abban, hogy van a gonosz o1g, aki gonoszul kacagva teszi tönkre az országot, és vele szemben állnak a fiatal, modern, európai jóeNberek, akik nyugati segítséggel majd jól ellátják a baját.

orbán kb. 11 éve van hatalmon, és se az ország nem dőlt össze, se diktatúra nem lett, ahogy egyfolytában jósolgatjátok.

midnight coder 2021.08.31. 14:46:36

@Mankel: Az alapvetõen mindegy. Az a nem mindegy, hogy Fletóék ezen túl is elkúrták. Nekem nem az a bajom hogy Fletóék anno loptak - miért pont õk ne tették volna? Az más kérdés, hogy amikor azzal kampányolnak hogy de a másik mennyire lopós az finoman szólva picit hülyén néz ki. Nekem az a bajom, hogy Pl. a szlovákok úgy beelõztek minket az alatt a két ciklus alatt, hogy azóta sem sikerült beérni õket. És lehet mondani hogy de válság volt, csakhogy válság volt a szlovákoknál is.

midnight coder 2021.08.31. 14:50:34

@konrada: A metróban tényleg nem a legjobb 40 fokban, de a legtöbb BKV járgányban ennél 100x szarabb. Teccettek volna nem légkondi nélküli BKV buszokat, villamosokat beszerezni. Vagy olyanokat amiben döglött a légkondni, de nem lehet lehúzni az ablakokat és a motor az utastérben van és fût mint az állat. A BKV beszerzései mindig is kreatívak voltak. Arról nem beszélve, amikor van légkondi, csak a sofõr nem kapcsolja be mert spórol a benzinpénzzel.

Mankel 2021.08.31. 15:04:26

@konrada: ezt nem tudjuk. A magyar kegyeltek ebből a szempontból ugy működnek mint a multik. Offshore, adóoptimalizálás 1000rel. A kedvencem a mészáros szálodalánc volt aki azzal a lendülettel rúgta ki az osszes munkaválkalóját amint lehetett pont mint egy multi. Neki is csak egy segge egy gyomra van. Nekem mint adófizetőnek mindegy, hogy francia multi vagy magyar multi tömi a zsebét. Az a cél, hogy a lehető legkevesebb pénzért a lehető legjobb szolgáltatást vegyenek a pénzemből.

Mankel 2021.08.31. 15:06:58

@midnight coder: és orbán se tudta behozni a világ eggyik leghoszabb konjunktúràja és végtelen pénzesőlye alatt. Eggyik kutya másik eb.

birkamenet 2021.08.31. 15:12:42

@midnight coder: "Vicces ez azoknak a ballibáknak a részérõl akik átnevelõtanfolyamot szerveznek fehéreknek hogy ne legyenek annyira fehérek..."

Eszem azt a kis degenerált, agyváltó mütéten átesett kobakodat. Ebbe a Fake Newsba már ezerszer belebuktál, köszönhetően annak, hogy közismert funkcionális analfabéta vagy. És persze zsebnáci.

Hogy mi késztet téged arra, hogy az ÁlHír TV-s fake newsokból szinte naponta közhülyét csinálj magadból azt nem tudom.
Viszont küldöm a VALÓSÁG ot, nyilván nem a te szellemi képességednek, de aki nem fidernyák lebutított agyú, az érti:

Nem átnevelő tanfolyam volt, hanem vállalati belső kapcsolatokat fejlesztő tanfolyam.
Nem a ballibek szervezték, hanem a Coca Cola.
De tényleg arról volt szó, hogy a "Ne legyél annyira fehér", de az ember egy magadfajta mélyhülye fidernyáknak hiába is magyarázná, hogy ez csak annyit jelent, hogy ne tartsd magad felsõbbrendünek.

Nyilván neked az Übermensch magyar Panelprolinak ez nagyon fájó, hogy egy vállalat egy olyan országban, ahol a rasszizmus egy mindennapos dolog, a dolgozóknak azt a kultúrát közvetíti, hogy mindenki egyenlõ, aki meg többnek gondolja magát, csak azért mert hipó bõrszíne van, az meg vegyen vissza.
Amúgy van Coca Cola a törzshely kocsmádban?

konrada 2021.08.31. 15:23:45

@Mankel: Csak az értsd meg, hogy a gazdaság ökoszisztéma. Hogy értsd: lehet hogy a szomszéd faluban Jolánka olcsóbban vágja a hajad, de amíg a faluban te vagy a teszem azt a kertész, vagy akármi, Jolánka nem tőled fogja megrendelni a szolgáltatást, mert ott is van helyi kertész, de a helyi Rózsi fodrász meg nem tud téged kifizetni, mert nem keres, és ez igaz a többi szolgáltatóra, termelőre is.
Úgy spórolsz tehát, hogy a végén neked több károd van belőle, mint hasznod.

birkamenet 2021.08.31. 15:24:07

@midnight coder: "Az, hogy Fletó barátunk akkor és ott írt ki minket az európai demokráciák sorából"

Te drága agyváltó mütött idótája a NER rezsimnek: az az orbánod! Az illibernyák orbánodnbak van végtelen "Sikerlistája", hogy mire vitte az európai demokráciában:

Nem a Fletó korszaka volt, amikor Magyarországot Kleptokráciának hívják szerte a civilizált, demokratikus világban.

Nem a Fletó korszaka volt, amikor Magyarországtól EU támogatást fognak elvonni, mert a jogállamiságnak még az alapjait se tudja teljesíteni és noch dazu lopnak ezerrel.

Nem a Fletó korszaka volt, amikor az Európai Ügyészség alig várja, hogy bejuthasson Orbanisztánba és visszakövetelje az EU polgárok szétlopott pénzét.

És persze az se a Fletó korszaka volt, amikor a fideSS nevezetü fertõt már annyira szégyellték az európai Néppártok, hogy páros lábbal rúgták ki maguk közül.

birkamenet 2021.08.31. 15:34:44

@midnight coder: "Másrészt, a balfékek történetében is mindig volt egy aktuális mumus (persze az ellenoldal aktuális vezérén kívül) akikkel riogattak: "

Eszem azt a kis szorgalmas agyváltott kobakodat, úgy látszik, ma nagyon termeled az ÁlHír TV-s propgandát. Kisfidernyákom, már megint orbán gazdádról beszélsz! Kezdve az IMF-fel, folytatva a bankokkal, a nyugdíjat eltõzsdézõ manyuopokkal .............................................egészen mostanáig, hogy Soros, migráncs, Brüsszel, Kareigeri. Holnap már a Matyi is rajta lesz a listán.
Te meg az alig4 elemiddel el se tudsz számolni addig, amennyi ellenséget kikiáltott magának orbán az Elmútt10évben.

birkamenet 2021.08.31. 15:50:17

@midnight coder: "Trump illusztrációi az amcsi mainstream médiában. Szinte egy olyan ábrázolása sem volt ami nem egy videó közepérõl volt elcsípve a lehetõ legdehonesztáló képkockát elkapva"

Hát egy tartósan torzult pofájú elmebetegrõl aligha lehet Marcus Schenkenberg képet varázsolni. Viszont hallgass a Trump family egyik csemetéjére, akinek most jött ki a második könyve és Trumpról irja, hogy egy elmebeteg pszichopata, egy rasszista gyülölet szító, akit börtönbe kell vágni.
Te meg itt pityeregsz, hogy milyen kegyetlen már ez a VALÓSÁG a Trumppal????

kvadrillio 2021.08.31. 16:00:35

TÚL SOK a sztrókos, a szívrohamos, a szívizomgyulladásos........Norbika is korán ürül !!!!! GYÜHET A MÁSODIK SZTRÓK IS !!!!!

Szívrohamot kapott az Oasis egykori dobosa

kvadrillio 2021.08.31. 16:09:41

Mire figyeljünk trombózis után - Prof. dr. Blaskó György Trombózisközpont videó

""""".....A TROMBÓZIS , MINDIG AZ ELŐZŐ TROMBÓZIS TALAJÁN ALAKUL KI !!! """""

kvadrillio 2021.08.31. 16:57:59

háborodott fel Novák Katalin a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján kedden........

...... KATIKA ! ATTÓL, HOGY TE HÜJJJJJJE VAGY, MI MÉG NEM VAGYUNK AZOK !!!

kvadrillio 2021.08.31. 16:59:38

@kvadrillio: tooooood katika, gondúkozzni is kőnnne néha, nemcsak mantrázni a semmit !

Megbolondoult V. Orbán pápa 2021.08.31. 17:16:11

Az is az orbáni propaganda része, hogy gyurcsány tönkretette az országot. Mikor? Én nem észleltem. Volt egy világgazdasági válság ami minden országot padlóra küldött oszt jónapot. Ha becsődölt volna akkor az ország, akkor orbánc nem egy működő országot vett volna át, amit utána széplophatott. Nem is tudtak volna miből lopni, ha az ország nulla lett volna. Amúgyis Bajnai már minden válságkövetkezményt rendberakott mielőtt a pöffeszkedők hatalomra jutottak. Utána meglovagolták az évtizedes konjunktúrát. Minden ország fejlődött az utóbbi 10 évben, még jobban is mint orrbanisztán, ott ugyanis nem loptak szét mindent, hanem fejlődésre költötték a plusz forrásokat. Nálunk 2 méteres kilátókat építettek, mindent betonba öntöttek meg hasonlók. Úgyhogy nemhogy rosszabb volt a gyurcsány kormány teljesítménye, hanem kifejezetten jobb, mint a mostanié. Mindenhonnan okádják a gyurcsány alatt minden rossz volt, én ezt nem éreztem, ugyanolyan jól éltem, mint most, mivel nem orbántól vagy gyurcsánytól függtem hanem a saját képességeimtől.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2021.08.31. 17:20:58

Úgyhogy ne ijedjen meg senki a fideszes böfögéstől, hogy minden rosszabb lesz ha nem ők lesznek, ez csak a szokásos hazudozás, amivel félelmet keltenek. Bármi jobb az orbáni középkori hűbérrendszertől. Már a márciusi ifjak is az ilyen pöffeszkedő földesurak ellen küzdöttek, mint amilyen az orbáni hűbérrendszer kiszolgálói.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2021.08.31. 17:42:50

Orbánnak már szobra is van:
hu.wikipedia.org/wiki/V._Orb%C3%A1n_p%C3%A1pa#/media/F%C3%A1jl:FR-48-Mende31.JPG
A középkorban állították, úgyhogy a csuti már lejárt lemez.

A Joda visszatér 2021.08.31. 18:13:05

@birkamenet: Legalább nem aludt el egy másik ország vezetőjével való tárgyalás közben.:)

gigabursch 2021.08.31. 18:23:16

@midnight coder:
Csak a Dell.
Három év garival...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 18:29:56

@sírjatok: viszont az orbáni elmúttizenegy évben messze elmarad a fejlődésünk a lehetőségeinktől.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 18:35:10

@midnight coder: " Mert mikor volt itt olyan, hogy közpénzt költöttek el és nem lopták el a nagy részét"

Hihetetlen érveid vannak. Ez mentesíti a mostaniakat?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 18:36:33

@midnight coder: a kínai egyetem öngól. Miből épül? Kinek? Te tényleg NER kompatibilis vagy.

sírjatok 2021.08.31. 18:42:27

@Igazamvanvagyigazamvan?: nyilván ha utólag igazgatjuk a célt, akkor bármelyik lövésről be lehet bizonyítani, hogy mellément. Továbbá ha 30 ember közül a második vagy, akkor már lehet azon sírni, hogy miért nem az első. Ezzel szórakoztok, ennyi maradt nektek.

sírjatok 2021.08.31. 18:43:51

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Ez mentesíti a mostaniakat?"

Ha két lovat foghatsz, a szekér elé, az egyik büdös, a másik meg büdös, féllábú és harap, akkor a simán csak büdös ló a jobb. De nyilván te ott lennél elmagyarázni, hogy nem, ez a ló nem jó mert büdös.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 18:43:57

@midnight coder: "Ha valaki azzal jön, hogy ez az orbanisták ócska trükkje, akkor illik megemlíteni, hogy nem csak az övék"

Neked kötelező megemlítened.
Nem, ez érvelési hiba. Relativizálás.
Tisztelt bíróság, igaz, hogy öltem, de illik megemlíteni, hogy Sztálin még több embert ölt meg!
Avagy azt akarod mondani, hogy Orbánnak nincs egy saját ötlete? Mindent lop? Nemár!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 18:47:50

@sírjatok: igen, én mondjuk azt várnám, hogy a büdös lovat mossa le a gazdája.
Egyébként gazdasági összehasonlításban sem produkál jobbat a mostani bagázs, annak ellenére, hogy az MN B élén nem maszopos van...
Viszont mintha gyarapodna a kritika Matolcsy részéről...van valami belső feszültség?
Valami mégse olyan fényes, mint amilyennek mondják?

sírjatok 2021.08.31. 18:48:03

@Megbolondoult V. Orbán pápa: "Minden ország fejlődött az utóbbi 10 évben, még jobban is mint orrbanisztán"

biztosan volt ország, amelyik jobban fejlődött, de az országok többsége nem fejlődött jobban. Ennek sok oka lehet, de az biztos, hogy amit sugallasz, az nem igaz.

sírjatok 2021.08.31. 18:49:05

@Igazamvanvagyigazamvan?: "igen, én mondjuk azt várnám, hogy a büdös lovat mossa le a gazdája."

Én meg azt, hogy szálljon le Gábriel arkangyal, és hozza el a Földre az örök mennyországot. Az én tervem sokkal jobb mint a tiéd.

A realitás meg ez a két ló.

kvadrillio 2021.08.31. 18:50:16

Koronavírus: aggasztóak a szennyvízadatok

a aggasztó az, hogy mindezt Orbán csinálta a lazításaival.......

sírjatok 2021.08.31. 18:52:22

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Egyébként gazdasági összehasonlításban sem produkál jobbat a mostani bagázs,"

Megint csak: ez egy kijelentés különösebb alátámasztottság nélkül. Ki lehet ragadni statisztikákat, hogy egyes években, vagy akár az összes évben voltak országok, amik jobban teljesítettek, de ettől ez még nem lesz megalapozott. Alapozd meg jobban, hogy mitől teljesítünk most rosszul, úgy, hogy nem kiragadott éveket nézel, hanem folyamatokat, és ahol a "rosszul" az abszolútértékben rosszat jelent, nem pedig azt, hogy "van nálunk jobb".

kvadrillio 2021.08.31. 18:53:08

EZ HAZUGSÁG !!!!!

Vakcinák: új hír érkezett a vérrögképződésről

A koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) sokkal nagyobb eséllyel okoz vérrögképződést, mint a vakcinák, amelyeknél ez felléphet mellékhatásként.
Csernátony Csaba, 2021. augusztus 30. hétfő, 12:35
Fotó: MTI Fotó / Rosta Tibor

Megosztom

Az AstraZeneca- és a Pfizer/BioNTech-oltás hatásait vizsgálták brit kutatók 29 millió brit állampolgár adatai alapján.

A British Medical Journal tudományos szaklapban megjelent eredmény szerint némileg megnő az esélye a stroke-nak a Pfizer vakcinája után, és a vérrögképződés az AstraZeneca vakcinája után, de a veszély jóval hosszabb ideig áll fenn, és nagyobb is a koronavírus-fertőzés során - idézi a tanulmányt a 24.hu
Kapcsolódó

Koronavírus: 521 új fertőzöttet találtak hétvégén Magyarországon
Koronavírus: 521 új fertőzöttet találtak hétvégén Magyarországon

Összehasonlításképpen: minden 10 millió Pfizerrel beoltott emberre 143 ischaemiás stroke jut statisztikailag számolva, míg fertőzés után ez a szám 1699. A trombocitopéniával kapcsolatban az Astrazeneca után 10 millió beoltottnál 107 esetet regisztráltak és 66 vénás vérrögöt, fertőzés esetében ezek a számok 934-re és 12614-re ugrottak.

koronavírus
vakcina
oltás
pfizer
astrazeneca

a
18.20 évesek feküdtek sztrókkal a mellettem lévő szobákban.....

sírjatok 2021.08.31. 18:53:25

@kvadrillio: aggasztó, hogy Orbán egymaga meg tudná állítani a koronavírust, de nyilván gonoszságból nem teszi.

Jézusom.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 18:56:06

@sírjatok: nem, a realitás az, hogy Orbán első időszaka messze átgondoltabb volt, mint a mostani. Most politikai , ideológiai irányítás írja fölül az ország gazdasági érdekeit. Mert Orbán zseniálisan meglátta, hogy a plebs vezérszavakra mozdul.
Mert a NER a 100 alatti IQ-val bíró választók szavazataira épít. Nem, ez nem kritika.
A kritika az, hogy te is NER kompatibilis vagy.

sírjatok 2021.08.31. 18:56:19

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Nem, ez érvelési hiba. Relativizálás."

Nem. Ha az egyik fél morális alapon ítélkezik, akkor igenis elvárható, hogy ő maga az adott, általa morálisan elfogadhatatlannak lefestett szituációban feddhetetlen legyen, különben ez visszaüt. Lásd még: Vizet prédikál és bort iszik.

sírjatok 2021.08.31. 18:58:04

@Igazamvanvagyigazamvan?: Értem, ez esetben neked nem is orbánnal van bajod, hiszen ő népigényt elégít ki, hanem a néppel van bajod. Szomorú, mert azt nem lehet választáson leváltani.

BiG74 Bodri 2021.08.31. 18:58:47

@sírjatok: A realitás az, hogy vettél két lovat példának, aztán felruháztad azt általad fontosnak és igaznak vélt jellemzőkkel politikai elfogultságod alapján. Amúgy viszot nem mondtál semmit, legalábbis semmi újat, amit nem hallottunk volna már milliószor.
Annyira rühellem az ilyen példabeszédeket, melyek józan parasztiész köntösben debilkednek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 19:01:10

@sírjatok: hadd ne írjak közgazdasági elemzést ezen a felületen. De nem túl bonyolult, még neked sem. Nézd meg, a GDP hogyan alakult a két időszak alatt.
Nézd meg, mennyi EU támogatás jutott egyiknek, másiknak.
Nézd meg, a manyup pénzeket ki tette félre, ki használta fel a számok tupírozására. Nézd meg, az ellenségeink hogyan járultak hozzá a gazdaság fejlődéséhez.

sírjatok 2021.08.31. 19:01:41

@BiG74 Bodri: a realitás az, hogy bemutattam, hogy ha két lehetőség van, és mindkettő rendelkezik ugyanazon hátránnyal, akkor nem utasíthatod el az egyiket olyan alapon, hogy rendelkezik azzal a bizonyos hátránnyal, amivel egyébként a másik is, mert az logikátlan.

Ha ezt sikerült elfogadnod, akkor mehetünk tovább.

sírjatok 2021.08.31. 19:02:30

@Igazamvanvagyigazamvan?: "hadd ne írjak közgazdasági elemzést ezen a felületen. "

ok, akkor én meg hadd ne higgyem el az ilyen állításokat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 19:02:32

@sírjatok: az a te bajod, hogy csak két pólusban tudsz gondolkodni. Mi, és mindenki más, aki ellenség.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 19:03:15

@sírjatok: már többször bemásoltam a KSH adatait. Sose hitted el...

sírjatok 2021.08.31. 19:04:35

@Igazamvanvagyigazamvan?: a két pólus a realitás jelenleg. Mondom, én elképzelni bármit el tudok, de a szememmel azt látom, hogy 2022-ben a fidesz fog megmérkőzni a koalícióval. Szerinted nem így lesz?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 19:04:55

@sírjatok: amúgy mit nem hiszel? Hogy több EU támogatás jött? Vagy hogy a GDP alakulása elérhető a KSH honlapján?
Ja, pártgyűlésen nem ezt mondták.

sírjatok 2021.08.31. 19:05:19

@Igazamvanvagyigazamvan?: "már többször bemásoltam a KSH adatait"

jó sok van nekik pedig, szerintem nem férne ide 5000 karakterbe, pláne nem többször.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 19:06:04

@sírjatok: úgy látom, már terelsz. Újabb érvelési hiba...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 19:07:03

@sírjatok: igen, olyan sok, hogy a te képességeidet meghaladja, hisz több, mint három.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 19:08:32

@sírjatok: miért, ha bemásolom, hogy a gdp 4%-kal nőtt átlagosan 2010 óta, míg 2008-ig 5%-kal, akkor elfogadod?

A Joda visszatér 2021.08.31. 19:09:05

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Emlékeztetnélek a 2002-2010 közötti kb. ezer milliárdos privatizációs bevételre, valamint arra, hogy Orbánék nyakába szakadt az idős korba lépett Ratkó-generáció, komoly többletterhet róva a nyugdíj és egészségbiztosítási kasszára.

sírjatok 2021.08.31. 19:10:07

@Igazamvanvagyigazamvan?: data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?locations=HU-AT-HR

Tessék, itt van MO GDP növekedése összehasonlítva Ausztriával meg Horvátországgal. Két random környező országot választottam. Nyilván lehet olyan időszakokat találni, amikor jobb volt Horvátország, de összességében elég meggyőzőnek tartom a magyar adatokat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 19:10:29

@sírjatok: indexe és implicit árindexe (1995–)<>

ÉvA bruttó hazai termékértéke, folyó áron, milliárd Ftvolumenindexeimplicit árindexeelőző év = 100,0%előző év = 100,0%

19955 836,5xx19967 122,3100,1121,919978 834,6103,1120,3199810 442,8103,9113,8199911 637,5103,1108,1200013 324,1104,5109,6200115 398,7104,1111,0200217 433,9104,7108,1200319 133,8104,1105,4200421 077,5104,8105,1200522 549,0104,2102,6200624 316,3104,0103,7200725 701,4100,2105,4200827 217,4101,1104,8200926 458,393,3104,2201027 431,3101,1102,5201128 501,5101,9101,9201228 920,498,6102,9201330 290,9101,9102,8201432 742,2104,2103,7201534 937,3103,8102,8201636 167,5102,1101,4201739 233,4104,3104,0201843 350,4105,4104,8201947 524,0104,6104,8

sírjatok 2021.08.31. 19:11:48

@Igazamvanvagyigazamvan?: "úgy látom, már terelsz. Újabb érvelési hiba"

mi abban a terelés, hogy 2022-ben Orbán vs baloldali koala lesz? Azt mondtad, hogy csak két pólusban tudok gondolkodni, mert ezt látom realitásnak. Mi a harmadik (negyedik, stb) pólus szerinted?

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 19:12:46

@A Joda visszatér: És mennyi EU-s pénz kapott a szoci kormány? 10 milliárd eurót? Orbánék meg vagy 40 milliárdot. No meg a 10 milliárd euró manyup. Az adósság meg 75 milliárd euró volt a szocik alatt, most meg már bőven 100 milliárd felett tartunk.

sírjatok 2021.08.31. 19:12:59

@Igazamvanvagyigazamvan?: " ha bemásolom, hogy a gdp 4%-kal nőtt átlagosan 2010 óta, míg 2008-ig 5%-kal, akkor elfogadod? "

arra azt mondanám, hogy mintha szégyellősen kihagynád a 2008-2010-es időszakot.

sírjatok 2021.08.31. 19:14:48

@Igazamvanvagyigazamvan?: data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?locations=HU-RO-SI-SK

Magyar, román, szlovák, szlovén adatok. Tökre együtt mozgunk velük. Hol a leszakadás, meg az elbaszás?

sírjatok 2021.08.31. 19:16:14

@Igazamvanvagyigazamvan?: data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?locations=HU-UA-PL-RS

Magyar, ukrán, szerb, lengyel adatok. A lengyelekkel együtt vezetünk. Hol a leszakadás meg az elbaszás?

sírjatok 2021.08.31. 19:17:41

@Igazamvanvagyigazamvan?: data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?locations=HU-DE-FR-GB

Magyar, német, francia, angol adatok, természetesen rájuk verünk (ennek nyilván az alacsonyabb bázis az oka, de akkor is). Hol az elbaszás, leszakadás?

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 19:18:20

@sírjatok: 2008 és 2010 között mintha lett volna valamilyen válság. Neked nem rémlik?

sírjatok 2021.08.31. 19:21:04

@pincébezuhanási tudományok doktora: jaja, de, rémlik. És? Más országokban nem volt? Nézegesd a linkelt statisztikáimban, hogy melyik ország hogyan vette.

A Joda visszatér 2021.08.31. 19:21:51

@pincébezuhanási tudományok doktora: Orbánék növelték az állami vagyont is, míg szociszadeszék pénzt húztak az állami vagyon eladásából.
A kohéziós pénzek felhasználásához pedig komoly önrészt kell biztosítani a lehíváshoz..

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 19:25:59

@sírjatok: A KSH statisztikát nézd, hány országnak voltak rosszabb, vagy hasonló adatai mint Magyarországnak! No meg egy csomó országnál már egy évvel előtte bekövetkezett a visszaesés. Nézegessed csak és szembe jön neked a valóság!

www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdec100.html

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 19:27:52

@A Joda visszatér: Milyen állami vagyonokra gondolsz? Olyan nagy üzletekre mint például a Mátrai Hőerőmű? Nem kell a kamu! Az állami vagyon értéke nagyon nehezen becsülhető.

sírjatok 2021.08.31. 19:27:55

data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?locations=HU-RO-SI-SK

egyébként ezen a statisztikán elég látványos, hogy mennyire fosul teljesített MO 2002-2010 közt, és azóta mennyire együtt mozog a térséggel. 5%-os növekedéssel vágtok fel, mialatt a románoknál, szlovákoknál 10% is volt, szlovéneknél meg 7. Manapság ekkora különbség elképzelhetetlen.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 19:29:27

@sírjatok: mert Ausztria, Szlovénia, Ukrajna nem teljesen más gazdasági környezet?

sírjatok 2021.08.31. 19:30:46

@pincébezuhanási tudományok doktora: 2007-ben milyen válság volt, hogy MO 0.2%-ot bírt növekedni, mialatt szlovákia 10%-ot, szlovénia és románia meg hetet? Természetesen egyébként 2006-ban és 2008-ban is sokkal rosszabbak voltunk náluk, és nem ilyen tizedszázalékokkal. Arról is a válság tehet?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 19:31:09

@sírjatok: igen, jól látszik, hogy nem volt rosszabb 2008 előtt sem...öngól.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 19:33:50

@sírjatok: Aha. Csak éppen a válságnál mindannyian pont ugyanannyit zuhantak. A fidesz alatt pedig alig volt különbség.

sírjatok 2021.08.31. 19:35:41

@Igazamvanvagyigazamvan?: igen, jól látszik, hogy nem volt rosszabb 2008 előtt sem...öngól

data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?locations=HU-RO-SI-SK

Te mit nézel?
2006: Magyarország növekedése 4%, a többié 6, 8, 8.
2007: Magyarország növekedése 0.2% (!), a többieké 7, 7, 11 (!).
de már az előtte lévő években is gyengébben teljesítettünk, bár akkor még nem szakadtunk le ennyire.

sírjatok 2021.08.31. 19:36:44

@pincébezuhanási tudományok doktora: "Aha. Csak éppen a válságnál mindannyian pont ugyanannyit zuhantak"

Aha, csak éppen nem mindegy, hogy növekszel 30%-ot, azután esel tízet, vagy növekszel 10%-ot, aztán esel tízet.

sírjatok 2021.08.31. 19:38:03

@pincébezuhanási tudományok doktora: "Neki van egy narancs színű szemüvege. :-))"

Nyilván, meg a worldbanknak is narancs színű a szemüvege.

data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?locations=HU-RO-SI-SK

2006: Magyarország növekedése 4%, a többié 6, 8, 8.
2007: Magyarország növekedése 0.2% (!), a többieké 7, 7, 11 (!).
de már az előtte lévő években is gyengébben teljesítettünk, bár akkor még nem szakadtunk le ennyire.

A Joda visszatér 2021.08.31. 19:39:13

@pincébezuhanási tudományok doktora:

Jelentősen nőtt az állami vagyon Orbánék alatt, míg a szociszadesz ámokfutás alatt jelentősen csökkent, bevételeket biztosítva számukra.
Viszont egy alapvető dologról elfeledkeztek kispajtások az összevetés során: Orbánék egy szörnyű állapotban lévő magyar gazdaságot és államháztartást vettek át 2010-ben, míg szociszadeszék egy jó állapotban lévőt. Annyira így volt ez, hogy a 2002-es kampányban nem is kritizálták a Fidesz kormány gazdasági teljesítményét.

alöksz róz 2021.08.31. 19:39:23

@pincébezuhanási tudományok doktora: pityu, neked nem rémlik úgy, mintha nem lett volna vége annak a válságnak egy csettintésre a 2010-es magyarországi kormányváltáskor? böngészgesd még egy kicsit a statisztikáidat :D

kárárámaispj 2021.08.31. 19:42:15

@Mankel: "lehet szidni jobbra balra a BP-i vezetést de akkor is elketyeg a város. Dugo eddig is volt, kosz eddig is volt, csövesek eddig is voltak. "
Ja, hogy akkor kell elkezdeni szidni a vezetést, ha a város totálisan leáll, és nemtudom utcai harcok törnek ki a szeméthegyek között??? Ember, nem tudom, hogy hol élsz, de nézz már körül itt Bp-n.
Dugók eddig is voltak. De most csak az van. Este 9kor is.
Kosz volt. Csak nem ekkora. És mondjuk nem jutott Tarlós eszébe, hogy leszereltesse a kukákat. Meg mondjuk olyan sem jut eszébe normális embernek, hogy csinál egy közpark szerű szart, nem tesz ki kukát, de kiírja, hogy mert műanyagmentes akar lenni. Nem attól lesz műanyagmentes, hogy nem tudod eldobni a szemetet..
Csövesek eddig is voltak. Csak nem ennyien, nem ennyire erőszakosan, és -ugye emlékszünk még a kirekesztő és európaellenes hajlékonytörvényre? Ami ellen ez a hős liberális ferdefejű barom kiállt. Jelek szerint nem csak szavakkal, hanem tettekkel is.

Úgyhogy, Bp szépen megy lefele. És ennek a faroknak eddig két éve telt el.

sírjatok 2021.08.31. 19:42:29

data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?locations=HU-RO-SI-SK

Magyarország, Románia, Szlovénia, Szlovákia.

2006: Magyarország növekedése 4%, a többié 6, 8, 8.
2007: Magyarország növekedése 0.2% (!), a többieké 7, 7, 11 (!).
2008: Magyarország növekedése 1% (!), a többieké 4, 4.5 és 9.

Lehet ezt magyarázni, csak minek. Emésztgessétek.

alöksz róz 2021.08.31. 19:47:15

@Igazamvanvagyigazamvan?: én meg bemásolom, hogy mi vót 2014-19 között, na bumm.

egy sosenem látott fántásztikusan száguldó gazdasági környezetben dolgozhattatok, lippsik, oszt lemaradtatok mindenkitől.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 19:49:20

@sírjatok: És nézd meg a 2009-es visszaeséseket is!
@alöksz róz: Ja, még 2012-ben is sikerült visszaesést produkálni, míg mások már növekedtek.
@A Joda visszatér: Ne verd magad! Ha átszámolod euróra 2010-ben 43 milliárd euró volt, 2020-ban pedig 49 milliárd.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 19:51:11

@sírjatok: Ostoba vagy. Egy-egy évre nincs értelme összehasonlítani, mert éves elcsúszással jelentkezett a válság egyes országokban.

sírjatok 2021.08.31. 19:52:18

@pincébezuhanási tudományok doktora: "És nézd meg a 2009-es visszaeséseket is!"

Megnézheted te is. Csak Szlovénia volt nálunk rosszabb. Magyarok: -6.7, Szlovénia -7.5. A többiek -5.5 körül.

"Ja, még 2012-ben is sikerült visszaesést produkálni, míg mások már növekedtek."
Szlovéniának is volt visszaesése, de igen, ez valóban egy megcsúszás volt. Viszont 2014-ben, 2018-ban és 2019-ben csoportelsők voltunk, ami utoljára 2000-ben volt.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 19:53:30

@kárárámaispj: Aha. Csövesek eddig is voltak. Csak Tarlós alatt a készenléti rendőrség hajtotta el őket az utcáról. Érdekes most nem teszik. Csak nem Karácsony lejáratása a cél?

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 19:55:21

@sírjatok: Egy százalékon vered magad? Az simán múlik azon melyik országnál mennyi az export arány. Mekkora a lakosság eladósodottsága, stb.

alöksz róz 2021.08.31. 19:57:53

@pincébezuhanási tudományok doktora: mint ahogy az egész eu-ban szinte mindenkinek. ez okos embereknél a válság egyik biztos jele :-)
de lencsés pityu megszakérti

sírjatok 2021.08.31. 19:59:08

@pincébezuhanási tudományok doktora: "Egy százalékon vered magad? "

2006: Magyarország növekedése 4%, a többié 6, 8, 8.
2007: Magyarország növekedése 0.2% (!), a többieké 7, 7, 11 (!).
2008: Magyarország növekedése 1% (!), a többieké 4, 4.5 és 9.

Ez nem egy százalék.

Lеncsés István 2021.08.31. 20:03:46

@alöksz róz: Te anonimusságban fetrengő ! Neked fáj az igaz , de nekem tényem van !

sírjatok 2021.08.31. 20:04:19

@pincébezuhanási tudományok doktora: ennyi maradt neked, a gúnyolódás.

Fletó alatt volt hogy 10%-kal maradtunk el más, hasonló helyzetben lévő országokhoz képest. Ma ilyesmi elképzelhetetlen. Lehet azon gúnyolódni, hogy "csak" 1%-kal vagyunk jobbak mindenki másnál, tehát szinte alig, de ez egy jelentősen jobb teljesítmény, mint 10%-kal rosszabbnak lenni. Értem hogy ez zavar téged, és érzelmi okokból nem fogadod el, de hát nem is igazán neked írom, hanem azoknak, akik csak olvasnak.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 20:06:33

@sírjatok: Románia meg 2 százalékot vert Magyarországra 2016 és 2017-ben.

sírjatok 2021.08.31. 20:08:30

Na megyek most. Búcsúzóul még egyszer:
data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?locations=HU-RO-SI-SK

Magyarország, Románia, Szlovénia, Szlovákia.

2006: Magyarország növekedése 4%, a többié 6, 8, 8.
2007: Magyarország növekedése 0.2% (!), a többieké 7, 7, 11 (!).
2008: Magyarország növekedése 1% (!), a többieké 4, 4.5 és 9.
2009: Éljen, nem MO a legrosszabb, mert csak 6.7%-ot esett vissza, tehát egy országnál jobb volt, kettőnél meg rosszabb.

2010 óta 2012 kivételével nagyon erősek vagyunk, 2014-ben, 2018-ban és 2019-ben csoportelsők. Lehet magyarázni, hogy de jó volt Gyurcsány. Sziasztok.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 20:09:35

@sírjatok:
2010 euró 270 forint
2021 euró 350 forint

államadósság
2010 73 milliárd euró
2021 105 milliárd euró

sírjatok 2021.08.31. 20:10:52

@pincébezuhanási tudományok doktora: 2007-ben Magyarország 0.2%, Szlovákia 10.5%. Ez több mint 10% különbség.

" Románia meg 2 százalékot vert Magyarországra 2016 és 2017-ben. "
Igen, vannak ilyen évek is. Meg olyanok is, mikor mi teljesítünk jobban. De olyan már nincs, mint 2006-7-8-ban, hogy gyakorlatilag egy helyben állunk, amíg a többiek brutál módon elhúznak. Bye.

sírjatok 2021.08.31. 20:11:25

@pincébezuhanási tudományok doktora: Látom belátod, hogy buktad a GDP vitát, és egy új frontot készülsz nyitni, de arra már nem leszek itt.

alöksz róz 2021.08.31. 20:13:35

@pincébezuhanási tudományok doktora: egy hónap alatt több mint 3%-kal csökkentette a fidesz az euróban számolt államadósságot. és ez még semmi, mert egy hónap alatt több mint 3%-kal növelte az ország euróban számolt vagyonát. ésígytovább ésígytovább. zsenik ezek, én mondom.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 20:13:45

@sírjatok: Ja, miután feltöröltem veled a padlót, azt hiszed hogy a törölköző amit az edződ bedobott, győzelmi zászló. A kiütés után még nem tisztultál ki. :-))

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 20:14:50

@alöksz róz: "egy hónap alatt több mint 3%-kal csökkentette a fidesz az euróban számolt államadósságot." - ez mikor volt?

Lеncsés István 2021.08.31. 20:16:18

@alöksz róz: Anonimusságban fetrengve hazudozol .

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 20:20:08

@alöksz róz: Ez hazugság. Egy hónapja 37200 milliárd volt, most pedig 37800 milliárd.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 20:25:53

@alöksz róz: Ezeket az ordas hazugságaidat valamivel megpróbálnád igazolni?

midnight coder 2021.08.31. 20:36:56

@pincébezuhanási tudományok doktora: "Csak Tarlós alatt a készenléti rendőrség hajtotta el őket az utcáról."

Egy nagy lófaszt hajtott el. Kb. két hétig tartott az egész, addig amíg téma volt a sajtóban. Utána ugyanott voltak a csövik ahogy azóta is. Viktor bácsitól ez is csak egy elterelõ hadmûvelet volt hogy legyen egy gumicsont a ballib sajtónak amit rágni lehet.

midnight coder 2021.08.31. 20:40:08

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Ez mentesíti a mostaniakat? "
Szövegértelmezés... Ebben a mostaniak is benne vannak. Általában véve úgy a gengszterváltástól (valójában jóval azelõttõl) igaz, hogy a közpénz legfontosabb tulajdonsága az, hogy ellopják. Igen, ebben Orbánék is benne vannak, és kb. mindenki elõttük.

A Joda visszatér 2021.08.31. 20:45:16

@Igazamvanvagyigazamvan?: @pincébezuhanási tudományok doktora:

Furcsány már jóval a válság előtt elismerte zárt körben 2006 közepén, hogy komoly gondban van az ország. Az elhíresült beszédben olyanok hangzottak el, hogy "annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt mi korábban nem tudtuk volna elképzelni".

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 20:48:41

@A Joda visszatér: Igen. És? Látszott az hogy a gazdasági növekedést az eladósodással érték el 2005-ben és hogy ebből baj lesz.

A Joda visszatér 2021.08.31. 20:50:08

@pincébezuhanási tudományok doktora:

Elismerte már 2006-ban, hogy pocsék helyzetben van az ország.

kárárámaispj 2021.08.31. 20:52:54

@midnight coder: A faszt nem. Zavargászták kicsit a hajlékonyokat, és rend volt. Na, eddig tartott.

A Joda visszatér 2021.08.31. 20:52:56

@pincébezuhanási tudományok doktora:

Ha esetleg az államadósság növekedésére céloztál volna, az szinte minden országban folyamatosan nő.( De például Ceausescunak sikerült csökkentenie.:))
Éppen ezért fontosabb mutató a GDP arányos államadósság, amelyet Orbánék a pandémia kezdetéig jelentősen mérsékeltek.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 20:55:02

@A Joda visszatér: Csakhogy amikor a gazdaság beszarik, attól az államadósság ugyanannyi marad.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 20:58:46

@A Joda visszatér: Éves szinten meg Mo. 5,1 százalék, Románia meg 4,4. nagy cucc. oda ne rohanjak!

kárárámaispj 2021.08.31. 21:00:44

@pincébezuhanási tudományok doktora:
"Érdekes most nem teszik. Csak nem Karácsony lejáratása a cél?"
Ja. Miután ez a derék ferdefejű barom még a városházát is meg akarta nyitni, majd nekiáll a rendőrség hajkurászni a hajlékonyokat.

De te most komolyan ennyire sötét vagy?
Van egy polgármester, aki.
1. Mindennel foglalkozik, vírustól gazdasági kérdéseken át, fudán egyetemen át Kína elítéléséig
2. Mindenre ráér, napi 8 facebook posztban magyarázza el, hogy mire költene el 3000miliárd hitelt,
3. Közben mozgalmat alapít, külföldre jár megbeszélésekre, és miniszterelnöknek indul
Közben, a dugók miatt járhatatlan a város, retek van, minden csomóponton csövesbandák garázdálkodnak, és az a kormány hibája? Meg a rendőrségé?
Akkor tulajdonképpen ennek a nyírtassi baromnak mi is a dolga? Egyáltalán minek van főpolgármester?

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 21:00:55

@A Joda visszatér: Mert ha elveszted az állásod, vagy csökken a fizetésed, attól még ugyanannyival tartozol. Most játszod a hülyét? Szó se róla, hiteles.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 21:02:10

@kárárámaispj: "minden csomóponton csövesbandák garázdálkodnak, és az a kormány hibája? Meg a rendőrségé?" - igen, mert a közrend fenntartása állami feladat. Te hol élsz?

alöksz róz 2021.08.31. 21:03:06

@midnight coder: "Egy nagy lófaszt hajtott el. Kb. két hétig tartott az egész, addig amíg téma volt a sajtóban. Utána ugyanott voltak a csövik ahogy azóta is." - ez mondjuk nem egészen így volt, mert tényleg sokkal kevesebb csöves volt a közterületeken.

felköltöztek a villamosokra.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 21:03:30

Na mentem! Ha jön matyi esetleg, szóljatok neki hogy nyom nélkül törölni fogom!

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.31. 21:05:29

@A Joda visszatér: Aha. És nézd meg hogy hívták le ezerrel az EU-s pénzeket! Na tényleg megyek...

A Joda visszatér 2021.08.31. 21:07:39

@pincébezuhanási tudományok doktora:

De fogd már fel, hogy hiába jössz az államadósság növekedésével, mert ez mindenhol nő, és ha csökken , az sem feltétlenül jó, lásd Ceausescu Romániája.
Egy államháztartás kissé másképpen működik, mint a saját kis háztartásod.
Több értelme van egy céghez hasonlítani, amely ha tud növekedni, akkor a hitelállománya növekedése sem probléma.

kárárámaispj 2021.08.31. 22:27:03

@pincébezuhanási tudományok doktora: Ja, csak amikor a polgármester kijelenti, hogy illegitim a hajlékonytörvény, és nem engedélyezi a rendőröknek, hogy tegyék a dolgukat, illetve az önkormányzati területeken és bkk területeken nem hagyják őket dolgozni, akkor nem a rendőrség dolga. Mellesleg ugye van olyan, hogy közterületfelügyelet.

kárárámaispj 2021.08.31. 22:34:05

@pincébezuhanási tudományok doktora:
"nézd meg hogy hívták le ezerrel az EU-s pénzeket! "
Na, szóval, az EU-s pénzek lehívásával mások is pontosan ugyanúgy vannak.
A másik része, hogy attól, mert lehívsz pénzt még nem fog nőni a gdp.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 23:05:39

@A Joda visszatér: csakhogy nem ez volt a kérdés. Most, ha figyeltél, Matolcsy figyelmeztet arra, hogy ez a gazdaságpolitika bezuhanáshoz fog vezetni. Miért? Mert megszűnik az aranyeső, mert nincs tartalék, mert a gazdaság megtorpan. Nem én mondom, Matolcsy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 23:06:32

@kárárámaispj: de, nőni fog. A pénzek lehívása ugyanis valamihez kötött.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 23:08:26

@sírjatok: nem, a többiek nem húztak el brutál módra.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 23:10:05

@sírjatok: vazze, úgy érvelsz, mint a szovjetek! A Szovjetunió 10%-os növekedése mellett, az USA csak 1%-ot nőtt! De mihez képest!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 23:20:33

@sírjatok: te tényleg gyári hülye vagy. Amit belinkeltél, az az éves növekedés. Tehát az előző év a 100%.
Namost: ha az előző év jó volt, mint a 2001-es, akkor onnan növekedni nehezebb, mint egy eleve beszakadt bázisról.
Ha az előzô éved 100 volt, akkor 5% növekedés ötöt jelent.
Ha 50 volt, akkor 2,5-öt...
Milllyen bravúros, hogy a válság után a fidesz produkált egy 2012-es évet!!!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 23:23:13

@alöksz róz: "STADAT – 3.1.2. A bruttó hazai termék (GDP) értéke forintban, euróban, dollárban, vásárlóerő-paritáson (1995–)" www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt015.html

Nesze idióta, sírjál!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 23:24:00

@sírjatok: "STADAT – 3.1.2. A bruttó hazai termék (GDP) értéke forintban, euróban, dollárban, vásárlóerő-paritáson (1995–)" www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt015.html

Neked is, hogy lásd az óriási fejlődést!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 23:31:22

@sírjatok: egyenlegeként adódó – nettó transzfer példátlan mértéke. 2010 és 2019 között e transzferek összesen 40,5 milliárd eurót, a GDP arányában évente átlagosan 3,6 százalékot tettek ki. Az EU által 2018-ig közölt, nemzetközileg is összehasonlítható (pénzforgalmi) adatok alapján a GDP-arányos nettó kifizetés – a hazai kimutatással megegyezően – évi átlagban 3,7 százalékot ért el

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 23:38:30

@alöksz róz: "gyenlegeként adódó – nettó transzfer példátlan mértéke. 2010 és 2019 között e transzferek összesen 40,5 milliárd eurót, a GDP arányában évente átlagosan 3,6 százalékot tettek ki. Az EU által 2018-ig közölt, nemzetközileg is összehasonlítható (pénzforgalmi) adatok alapján a GDP-arányos nettó kifizetés – a hazai kimutatással megegyezően – évi átlagban 3,7 százalékot ért el"

Na, ez nem volt Gyurcsánynak.
Ja, levonnád a gdp éves növekedéséből???

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 23:42:43

@A Joda visszatér: a gdp arányos államadósság egy hitelképességi mutató.
Visszafizetni a hitel összegét kell, nem a százalékot.
De az EU segíj nélkül nem volna ilyen szép a képlet.

"gyenlegeként adódó – nettó transzfer példátlan mértéke. 2010 és 2019 között e transzferek összesen 40,5 milliárd eurót, a GDP arányában évente átlagosan 3,6 százalékot tettek ki. Az EU által 2018-ig közölt, nemzetközileg is összehasonlítható (pénzforgalmi) adatok alapján a GDP-arányos nettó kifizetés – a hazai kimutatással megegyezően – évi átlagban 3,7 százalékot ért el"

Namost ezt vond le a gdp növekedéséből...ja, hogy nincs is?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.31. 23:52:29

@A Joda visszatér: 99.601 millió euro, 146.070 millió.
tehát 2019 és 2010 között 46.469 millió euró a növekedés. Ebből az az átok EU 40.500 milliót utalt...
Tehát, a fidesz regnálása alatt sikerült önerőbôl 6.000 millió eurós növekedést felmutatni. Tíz év alatt!!!
Taps, őrjöngés!
Hisz ez 6%!!! Igaz, tíz év alatt...
ami 0,6%, gyakorlatilag stagnálunk!

A Joda visszatér 2021.08.31. 23:55:23

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Hogy is fogalmazott a böszme 2006-ban?

"A világgazdaság pénzbősége, és trükkök százai.." ;)

A Joda visszatér 2021.08.31. 23:58:26

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Orbánék egy brutális gazdasági válság után vették át az országot, amely válság legyengült állapotban érte el az országot két évvel azelőtt.
Szociszadeszék viszont 2002-ben egy jó állapotú gazdaságot vehettek át Nagy különbség.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 00:08:05

@A Joda visszatér: igen, most viszont Matolcsy mondta ki: tartalék nélkül bukunk.
A Böszme kimondta, Orbán nem.
Ezért Gyurcsányahibááás!
Tudod, ha nem a Habonyra hallgatnál, még észre is vehetnéd, 2010 óta a FED és az Európai Központi Bank öntötte a pénzt a piacokra, miközben a kamatokat alacsonyan tartotta.
Ez lecsapódott idehaza is.
A fidesz ezt remekül kihasználta, az államadósságot forintban nominálta.
Ja, ha belegondolsz(tudom, nem fogsz), a hiteled egy része a kamatteher.
Namost, nem mindegy, hogy 8, vagy 4 %-on veszed fel.
Viszont mindennek vége egyszer, az alapkamatok emelkednek, ezzel az államadósságunk is nőni fog.
A fidesz zseniális húzása viszont azt eredményezi, hogy az infláció elengedésével kevesebbet kell visszafizetnie a hitelezőinek, mert forintban van az adósság. Hogy a magyar parasztnak, aki MÁK-ot vett, nem lesz mákja?
Csakhogy az infláció veszélyes fegyver, erre figyelmeztet Matolcsy.
Ha a belső(az áruk áremelkedése) és a külső (a forint más devizákhoz mért értéke) infláció egyszerre indul el, az inflációs spirált eredményezhet.
A forint támadható lesz, amit csak a tartalék( amit most osztogatnak szét) bevetésével lehet megállítani. Ha egyáltalán...

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.09.01. 00:10:11

@Igazamvanvagyigazamvan?: Vigyázz, csak egyszer vonhatod le! Amikor először hozzájárul, akkor egyszer megdobja. A következő évben amikor adják akkor már nem járul hozzá a növekedéshez. Amikor már nem adják akkor egyszer csökken annyival a GDP növekedés.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.09.01. 00:15:28

@kárárámaispj: Ugye viccelsz? Mióta van a polgármesternek joga bármiben is korlátoznia a rendőrséget?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 00:16:20

@A Joda visszatér: na, pont ezért: egy jó gazdaság további növekedése nehezebb feladat, mint egy válság után talpraállni.
A válságot ugyanis nem a gazdaságunk állapota okozta. Mindenhol volt válság. Ráadásul ajándékpénzek peregtek az égből...

Egy példa: a tőzsdei befektetők olcsón, sok pénzhez jutottak, hála a FED-nek.
Oda fektetik, ahol kedvező kamatot kapnak rá, és viszonylag biztonságos.
Namost: a központi bankok alacsonyan tartották a kamatlábakat, pont azért, hogy a pénz a gazdaságba kerüljön, ne megtakarítási számlákra.
Magyarország ezzel hatalmas lehetôséget kapott. Így kerülte el 2012-ben az államcsődöt. Ha emlékszel, 2012 elején 11%-os kamattal sem fedezték le a kibocsátott állampapírokat!!!
Az alacsony kamatok viszont lehetővé tették, hogy 2012 tavaszán az új kibocsájtást már alacsonyabb kamatok mellett is el tudjuk adni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 00:17:26

@pincébezuhanási tudományok doktora: vigyázz, itt a konkrét összeggel számoltam. Nem százalékokkal.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 00:18:21

@pincébezuhanási tudományok doktora: mivel minden évben újabb összeget kaptunk, az az összeg az azonos év gdp-jéhez járul hozzá.

alöksz róz 2021.09.01. 00:41:04

@Igazamvanvagyigazamvan?: mit akarsz má még, proli? már elismertem h benéztem

alöksz róz 2021.09.01. 00:50:57

@Igazamvanvagyigazamvan?: ja, amint levontad az államadósság-növekedést a gyurcsányéból.

egy olyan fasza általános konjunktúra, jó gazdasági lehetőségek idején, amikor mindenki hatalmas ütemben fejlődött, növekedett, államadósságot csökkentett, és volt pénz dögivel, ti képesek voltatok az adósságot növelni és a gazdasági növekedést a földbe állítani, a többiek úgy otthagytak mint a picsa. ez a külöbség. nagy bravúr ez, keveseknek sikerült volna ilyen hülyének lenni, tényleg kihúzhatod magad.
ezzel szemben Orbán Viktor Úr Miniszterelnök Úr kiválóan kormányozva a lehetőségekhez képest nagyszerű eredményeket ért el ehehehe

alöksz róz 2021.09.01. 00:56:37

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Nesze idióta, sírjál!" - mi akarsz má még, proli? már elismertem h benéztem.

na így. az előző válasz úgy látom rossz hsz-re ment. nehogy má azt hidd h ebben igazad van.

konrada 2021.09.01. 07:53:46

@pincébezuhanási tudományok doktora:
államadósság
2010 73 milliárd euró
2021 105 milliárd euró

Kúrtúrfi! Ebbe állandóan belefogsz, de mindig beégsz, és még sem tanulsz.
Nézzük akkor újra az adatokat:
2002 40,5 mrd €
2010 79 mrd €
változás 8 év alatt: +95%

2010 79 mrd €
2021 105 mrd €
változás 11 év alatt: 33%

Azért ez elég jól mutatja, hogy kik qrták el jobban.

S jó hogy betetted az € árfolyamot is, mert így az elqrás egyik okát máris tudjuk: miközben inflációban 2002-2010 között 40% körül volt a vásárlóerő csökkenés különbsége a 2 fizetőeszköz között, addig az árfolyam csak alig 10%-ot nőtt. Így ha kivesszük a valóban kicsi reálbérnövekményt a játékból, akkor is látjuk, hogy kb harmadával nőtt a magyar fizetőeszköz cserearány értéke, amit nem lehetett kinövekedni termelékenység növekvéssel, így a magyar munkaerő árú egyre inkább hátraszorult az exportpiacon, míg a szolgáltatószektor-kereskedelemben meg előre tört az import.

...s hogy visszakanyarodjunk az elejére: ezt a negatív külker mérleget kellett finanszírozni a közel megduplázódó adósságállománnyal. Na ez igazi elqrás volt!
...szóval valld be mackó, te sz... jársz ide!;))

A Joda visszatér 2021.09.01. 10:00:23

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ma összehasonlíthatatlanul jobb állapotban van a magyar gazdaság, mint Gyurcsány alatt bármikor is volt. Még a pandémiával együtt is. Az államháztartási mutatók jók, és a pandémia előtt az EU legnagyobb növekedését produkáló országa voltunk.
Matolcsyra hivatkozol, persze idézni már nem mered.

A Joda visszatér 2021.09.01. 10:01:52

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"A világgazdaság pénzbősége, és trükkök százai.."

A Joda visszatér 2021.09.01. 10:03:03

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"egy jó gazdaság további növekedése nehezebb feladat, mint egy válság után talpraállni."

Egy jó állapotú gazdaság szétbaszása nehéz, vagy inkább könnyű feladat?

kárárámaispj 2021.09.01. 10:24:19

@pincébezuhanási tudományok doktora: "Ha beruházod a lehívott pénzt, akkor hozzájárul a GDP-hez."
HÁt mondjuk ugye nem feltétlen. Ha nyersz pénzt arra, hogy vegyél német gépet, akkor a német GDP-hez fog hozzájárulni.

De egyébként ez teljesen teoretikus kérdés, hiszen a lehívott pénzeket ellopták, vagy nem?

Szóval talán ki kéne találni, hogy most ellopták a pénzt, vagy gdp-t növeltek belőle.

A polgármesternek meg azért csak van némi beleugatása, hogy mit csináljon a rendőrség. A közterületfelügyeletről nem is beszélve.

Egyébként, abban a teljesen elképzelhetetlen esetben, ha ennek a nyomorultnak tényleg semmibe nincs beleszólása, semmiről nem tehet, semmit nem tud tenni akkor mégis mi a szarért tartjuk? Van 45 tanácsadója bazmeg, és arra jutnak, hogy leszedetik a kukákat? Marha érdekes, hogy amikor az index elkezdett írni az Őrsről, akkor mind a zuglói mint a kőbányai polgi azonnal reagált, küldtek ki rendőrt, de az Őrs fővárosi tulajdon, nem tudnak érdemben csinálni ezek ketten semmit.

A Joda visszatér 2021.09.01. 10:38:14

@kárárámaispj:

Télleg..ha ellopta a Zorbány, hogy növelheti a GDP-t? Libsilogic.:)

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 17:21:13

@kárárámaispj: talán a gdp fogalmát kéne megismerned előbb.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 17:27:15

@A Joda visszatér: Matolcsy György jegybankelnök egy augusztus 13-i cikkében egy lehetséges és közeli nagy összeomlásra figyelmeztetett, ebben pedig a Minsky-pillanat eljövetelét vetített előre, miközben azt is problémának nevezte, hogy nagyon magasak az államadósságszintek

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.09.01. 17:30:33

@kárárámaispj: Ha ellopták akkor hozzájárult a GDP-hez, mert itt maradt Lölö számláján. A GDP fogalmát vedd át! A polgármesterek pedig nem küldhetnek rendőrt, az a kerületi rendőrkapitány hatásköre.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 17:30:51

@kárárámaispj: a lehívott pénzek egy részét lopták el. De úgy is lehet lopni, hogy olcsón vesz meg a korszakos zseni Mészáros cégeket. Amit aztán drágán ad el az államnak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 17:32:58

@kárárámaispj:  előállított javak aszerint, hogy milyen céllal kerülnek felhasználásra, két nagy csoportba sorolhatók: fogyasztási javakról és termelőeszközökről beszélhetünk. Ennek alapján a GDP-t is két összetevőre bonthatjuk: fogyasztásra és beruházásra. Nyitott – vagyis a külfölddel kereskedelmet folytató – gazdaságban azonban bizonyos javakat (fogyasztási javakat és termelőeszközöket egyaránt), ahelyett hogy az országban felhasználnának, exportálnak más országokba; a belföldi fogyasztás és beruházás egy része pedig más országokban előállított, azaz importált javakból származik. Mindezek következtében a GDP kiszámítására szolgáló egyenlet ilyen alakot ölt:

GDP = fogyasztás + beruházás + export – import

Viszont a közgazdászok általában szeretik különbontani a magán és közösségi fogyasztást. Az exportból kivonva az importot kapjuk a nettó exportot. A GDP egyenlete így:

GDP = háztartások fogyasztása + kormányzati fogyasztás + beruházás + nettó exportGDP = C + G + I + NX

Tudom, hosszú. Bocs, hogy terheltelek...

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.09.01. 17:33:12

@konrada: Hol vitattam a 2002 és 2010 közötti dolgokat? Te nem tudsz olvasni? Arról beszéltem hogy az államadósság továbbra is nő.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 17:36:34

@kárárámaispj: és most gondolkodj: a német, importált gép javak előállítására lesz használva. Amiket exportálunk.
Nem, az EU támogatások nem az Audi, Mercedes, stb gépvásárlására használható fel. Viszont ezen cégek termékeit javarészt exportálják...

alöksz róz 2021.09.01. 18:14:45

@Igazamvanvagyigazamvan?: csak nem tudod egy az egybe megfeleltetni, ennyi.
vagy "levonni".

alöksz róz 2021.09.01. 18:19:14

@pincébezuhanási tudományok doktora: ne vedd magadra oszt kész.
a ballib most a jövő évi választásokra valami legendát szeretne építeni h nem is volt szar az akkori kormányzás, ezen dolgoznak a bérkommentelői is. a másik csapat meg ugrik rá.

kárárámaispj 2021.09.01. 18:32:08

@Igazamvanvagyigazamvan?:
" német, importált gép javak előállítására lesz használva. Amiket exportálunk."
Na, akkor még egyszer.
Szóval, uniós pályázaton nyerek és veszek egy német faipari gépet, hogy azzal majd én fát vágok.
EZ hol is számít bele a magyar bruttó hazai össztermékbe?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 18:38:15

@kárárámaispj: ott, hogy a faipari gépre nincs uniós pénz. De. Amennyiben beruházol, az megjelenik a gdp-ben. Ennyire nem lehetsz gyenge.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 18:42:00

@alöksz róz: ez igaz. Ahogy a két időszakot sem. Például sose vonod le a manyup pénz 3 milliárdját az államadósságból. Vagy sose hivatkozol arra, az MNB elnöke ki volt 2001-2007 között. Tudod, akinek jogában állt meghatározni az irányadó kamatot...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 18:46:22

@kárárámaispj: övekedéshez. Ugyanakkor a 2000-2008-as időszak összességében még egész jó időszaka a magánberuházásnak, hiszen a kilenc év során zsugorodást csak egyszer láthattunk, illetve három évben volt stagnálással felérő gyenge növekedési hozzájárulása. A válság óta sokkal egyenetlenebbül alakul a magánberuházások szerepvállalása: 2011-12 után 2015-ben újra negatív volt a növekedéshez történő hozzájárulása.

Még érdekesebb a kormányzati beruházások (vörös oszlop) mintája. A válság előtt a választási ciklikusság volt megfigyelhető, 2012-től pedig a folyamatosan egyre nagyobb növekedési hozzájárulás.

OLYANNYIRA, HOGY A TAVALYI 2,9%-OS GDP NÖVEKEDÉS FELÉT AZ ÁLLAMI BERUHÁZÁSOK MAGYARÁZZÁK. MÁSKÉPPEN MEGFOGALMAZVA: AMENNYIBEN 2015-BEN CSAK AZ ELŐZŐ ÉVI (HISTORIKUSAN AMÚGY IS MAGAS) SZINTEN MARADNAK A KORMÁNYZATI BERUHÁZÁSOK, AKKOR A MAGYAR GAZDASÁG - CETERIS PARIBUS - MINDÖSSZE 1,4%-OS GDP-BŐVÜLÉSRE LETT VOLNA KÉPES

kárárámaispj 2021.09.01. 18:49:01

@Igazamvanvagyigazamvan?:
De, én ilyen gyenge vagyok. Itt mondod, hogy nincs uniós pénz faipari gépre, én meg konkrétan tudom, hogy van.
Na, de ha kapok X összeget erre a gépre, amit aztán ki is küldök németbe, akkor azzal itt mit állítottam elő, hogy nőjön a gdp?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 18:50:00

@kárárámaispj: "2009-ben mélyrepülésbe váltott a gazdaság, amit az uniós pénzek beáramlása sem tudott fékezni. Az elemzés szerint minden 1000 forint uniós támogatás ugyan 501 forinttal növelte a magyar GDP-t, de ez a V4-es tagállamok összehasonlításában átlagosnak nevezhető"

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 18:51:40

@kárárámaispj:
GDP = háztartások fogyasztása + kormányzati fogyasztás + beruházás + nettó exportGDP = C + G + I + NX

van ott egy szó: beruházás

alöksz róz 2021.09.01. 18:54:59

@kárárámaispj: persze h nem fog menni, nem ment az igazmondó ferenc meséje se.
(de mégis muszáj nekik fullba nyomni a kretént, mert a dk az ellenzék vezető pártja, és ott van a szövetségben az mszp is. a sok mszpszdsz-es háttéremberről nem is beszélve.)

kárárámaispj 2021.09.01. 18:57:00

@Igazamvanvagyigazamvan?: "exportáltál. Adóztál."
Most komolyan, ennyire hülye vagy, hogy két mondatot nem bírsz megérteni?

Uniós támogatásból veszek egy gépet németből. EZ hol export? Mit adózok, ha nettóban vásárolok eu tagországból? Hol termeltem én bármit ami beleszámítana a GDP-be?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 18:57:13

@kárárámaispj: figyelj, ha beruházol, azzal, hogy vásároltál egy gépet, azt termelésre fordítod. Mondjuk az Audi, ha beruház Győrben, akkor az ott legyártott motort, gépjárművet nem Magyarországon adja el. Ezzel az exporttal nő a gdp. Mivel az itteni cége vásárolt, azaz beruházott, azzal nő a cég itteni értéke. A megtermelt áru magasabb áron kerül értékesítésre, mint a költségei. A keletkezett differencia után adózik. A dolgozói adóznak, a nettó bérüket elköltik. Ezzel az állam bevételét növelik, adó, illeték, stb formájában.
Mi nem világos???

A Joda visszatér 2021.09.01. 18:57:19

@Igazamvanvagyigazamvan?: Igen, globálisan értve. a magyar GDP arányos államadósságoknál sokkal rosszabbak vannak a világban.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 18:58:34

@A Joda visszatér: nem ez volt a kérdés. Viszont vannak sokkal jobbak is. Hülye érveid vannak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 19:01:27

@A Joda visszatér: a gdp arányos adósság egy hitelmutató. Viszonyszám.
Visszafizetni akkor is az adott összeget kell, ha a gdp csökken. Lásd a mutató növekedése a Covid miatt.
Ezért én nem is vizsgálom 2008 és 2020-21 eredményeit, mert unfair.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 19:03:28

@kárárámaispj: a beruházásod növeli a cég értékét. Szerinted mit amortizáltatsz???
Társasági adó?

A Joda visszatér 2021.09.01. 19:03:42

@alöksz róz:

infostart.hu/gazdasag/2006/07/03/financial-times-a-magyar-a-legsebezhetobb-gazdasag-54964

"A lap közli: a nemrég újjáválasztott magyar kormány takarékossági programmal válaszolt a növekvő hiányra; a program jórészt adóemelésekből áll.

A Financial Times elemzői úgy látják: az a gazdaságpolitika, amely ilyen erőteljesen támaszkodik az adóemelésre, árthat a gazdasági növekedésnek, és ezzel további terheket róhat a közfinanszírozási rendszerre.

A napilap elemzése szerint a magyar gazdaságban meglévő bajok egyike, hogy a folyó fizetési mérleg várhatóan 8,4 százalékos hiánya jórészt a robbanásszerű hazai hitelállomány-növekedésből táplálkozik."

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 19:05:36

@alöksz róz: az a baj, hogy nincsenek meg az alapismereteitek sem, így aztán ez olyan, mint a templomból kijövő Maris nénivel beszélgetni a müonokról.

A Joda visszatér 2021.09.01. 19:06:22

@Igazamvanvagyigazamvan?:

És ez a mutató szerepel a maastrichti kritériumok között. Nem véletlenül, hisz sokkal reálisabb képet nyújt az adott gazdaságról.

alöksz róz 2021.09.01. 19:07:23

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Az elemzés szerint minden 1000 forint uniós támogatás ugyan 501 forinttal növelte a magyar GDP-t" - nebassz, az előbb még itt verted magad, hogy az évi 3,7% uniós támogatást le kell vonni a gdp-ből :-)

kárárámaispj 2021.09.01. 19:07:49

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Az akkor számítana bele, ha azt a beruházás összegét én állítottam volna elő. Bruttó hazai össztermék. A GDP az egy területen, adott idő alatt előállított végső felhasználásra szánt javak (termékek és szolgáltatások) összességének értéke. Én lófaszt nem állítok elő. A német legyártja a gépet, és eladja. Ő előállította, az ő gdp-je nőtt.

Mondd csak, a fogyasztást is írtad, ugye? Tehát ha itt minden háztartás fogyaszt, az beleszámít.
Ha Etiópia kap segélyt, amiből vesz kenyeret, akkor az ő GDP-je száguld szerinted?

A Joda visszatér 2021.09.01. 19:09:15

"A Financial Times szerint nincs Európában sebezhetőbb gazdaság a magyarnál, mivel mind a folyó fizetési mérleg, mind az államháztartás hiánya 10 százalékhoz közelít, az adóemelések pedig lassíthatják a gazdasági növekedést."

/ 2006 július / Szerencsére a net nem felejt.:)

alöksz róz 2021.09.01. 19:15:28

@Igazamvanvagyigazamvan?: muhaha.
a lehetetlenre vállalkoztál, amikor a gyurcsány-kormány eredményeinek megvédéséért indultál harcba, bérkommenter...
szemezgetéssel, csúsztatással, milettvolnázásással igen kevés leszel.

alöksz róz 2021.09.01. 19:16:26

még ceteris paribussal is.

alöksz róz 2021.09.01. 19:18:32

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Ezért én nem is vizsgálom 2008 és 2020-21 eredményeit, mert unfair." - de a 2010-12-t természetesen úgy vizsgálod, mintha a kormányváltáskor hopp elmúlt volna válság :D

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 22:04:15

@alöksz róz: nem, a 2012-es bezuhanás az IMF elzavarása miatt volt, tudatosan bevállalt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 22:05:31

@kárárámaispj: bocs, nem tudlak képezni, hülye akarsz maradni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 22:06:37

@kárárámaispj: A gdp ettől kicsit konkrétabb. Bemásoltam, elolvashatnád.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 22:16:27

@alöksz róz: ad.1 . nem én kezdtem hasonlítgatni a két időszakot.
ad.2. ha nem lett volna világos, azt akarom mondani, hogy nem lehet összevetni így a két időszakot.
ad.3. Abból infultunk ki, hogy a gdp növekedés magasabb volt 2010 után, ezt cáfoltam.
ad.4. nem én csùsztatok, nem bizonyítottad, hogy az EU pénzek nélkül is olyan jól állnánk.
ad.5. nekem nem tetszett a 2010 előtti időszak gazdálkodása sem, de a tényeket azért figyelembe kéne venni.
Orbán lenyúlt 3000 milliárdot a megtakarításból. Az IMF hitel egy része le sem lett hívva. Az IMF 5,5% kamatozású hitelét piaci kamatozású hitelből pótolta.
Igen, 2012 elején a 11%-os kamatú állampapírjaink nem lettek megvásárolva.
ad.6. 2006-ig Járai volt a jegybank elnöke. Magason tartotta az alapkamatot.

kárárámaispj 2021.09.01. 22:22:42

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Nem volt nehéz a kérdés, nem nagyon sikerült rá válaszolnod.
Felteszem megint.
Ha, uniós pályázatból veszek egy német gépet, akkor az miért növelné az én általam előállított javak értékét?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 22:22:59

@alöksz róz:  idei első negyedévben a szezonális és naptárhatást is figyelembe véve éves szinten 1,5 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság; a kiigazítatlan adatok szerint is 0,7 százalék volt a visszaesés. A kormányváltás óta nem alakult ilyen rosszul a GDP. A gazdaság lényegében recesszióba zuhant, a mostani visszaesése az elemzők által vártnál is nagyobb"

2012-ről...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 22:24:34

@kárárámaispj: mert beruházás, idióta! Mert termelni fog, azaz új terméket álít elő, ami fogyasztásra kerül. Mert a céged értéke/vagyona ezzel nőni fog.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 22:27:19

@kárárámaispj: Üzembe helyezett tárgyi eszköz (12-15): azok az eszközök, amelyeket a vállalkozó rendeltetésszerűen használatba vett. Az üzembe helyezés feltételeinek teljesülésekor üzembe helyezési okmányt kell kiállítani. Az okmányon feltüntetett értéken kell a tárgyi eszközt aktiválni, azaz bruttó értéken állományba venni

kárárámaispj 2021.09.01. 22:50:44

@Igazamvanvagyigazamvan?: Értem. Tehát a cég értéke beleszámít a GDP-be? Ejha. Akkor ha az OTP értéke-ami számítható csökken, akkor csökken a GDP? Mert én nagyon nem így tudom.
A géppel termelni fogok? Az biztos. Amikor majd termelek, akkor az majd beleszámít a GDP-be, az is biztos.

Azzal, hogy uniós pénzből veszek egy német gépet a német GPD is nő, meg a magyar is ugyanannyival? Ez mégis hogy van?

kárárámaispj 2021.09.01. 22:53:20

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ne gyere a könyveléssel, baszod. Az egy más szakma. Tárgyi eszköz, beszarok..
GDP- előállított javak értéke.
A német gyár állítja elő azt a nyomorult gépet, nem a német GDP-be számít bele szerinted?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 22:59:40

@kárárámaispj: GDP = háztartások fogyasztása + kormányzati fogyasztás + beruházás + nettó exportGDP = C + G + I + NX

van ott egy szó: beruházás
képes vagy értelmezni?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 23:02:09

@kárárámaispj: mihelyst megvetted azt a gépet, az már nem német, hanem magyar. A te vállalatod értékét növeli.
Nem, a beruházás nem azt jelenti, hogy csak magyar terméket vehetsz. Már nincs is olyan...

kárárámaispj 2021.09.01. 23:17:28

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ember!
A vállalat értéke mióta számít bele a GDP-be? Hahó! Az otp értéke fel le megy, mint minden tőzsdei cégé- semmi köze a GDP-hez.
"mihelyst megvetted azt a gépet, az már nem német, hanem magyar." :D:D:D:D:D: Istenem. Ne add a hülyét.
Fogd már fel, hogy a gdp az a megtermelt javak összessége. Ha te veszel egy gépet, azzal te nem teremtettél semmit, nem csináltál semmit, nem növelted az előállított javak értékét. Aki legyártotta, és megkapta a pénzt érte , az növelte a GDP-jét. Ez azért nem olyan bonyolult.

Ne írd le többet a képletedet, mert valahol nagyon el van baszva.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 23:50:56

@kárárámaispj: idióta. Az a gdp képlet a hivatalos..
ennyi ésszel hogy vagy képes élni?
Leírom: beruházás.
Most nézd meg, mit jelent!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 23:55:08

@kárárámaispj: "GDP - Ecopédia" ecopedia.hu/gdp
"GDP: nominális, reál GDP jelentése, GDP adatok értelmezése gazdasági döntéseink során" elemzeskozpont.hu/gdp-nominalis-real-gdp-jelentese-gdp-adatok-ertelmezese-gazdasagi

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 23:55:49

@kárárámaispj: Folyó termelőfelhasználás: a termelési folyamat során az elszámolási időszakban más termelőegységtől vásárolt termékek és szolgáltatások értéke, amelyeket új termékek és szolgáltatások előállításához használnak fel

Forrás:"Bruttó hazai termék (GDP) – Módszertan" www.ksh.hu/docs/hun/modszgyors/gdpmodsz15.html

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 23:58:11

@kárárámaispj: "Bruttó hazai termék (GDP), piaci beszerzési áron

Termelési oldalról:

+ az alapáron számított bruttó hozzáadott értékek összege

+ termékadók

– terméktámogatások

Felhasználási oldalról:

+ háztartások végső fogyasztási kiadásai

+ államháztartás végső fogyasztási kiadásai

+ nonprofit intézmények végső fogyasztási kiadásai

+ bruttó állóeszköz-felhalmozás

+ készletváltozás

+ export

– import

"

ugyanonnan.
Bruttó állóeszköz felhalmozás. Ízlelgesd, nyeld le, emészd meg.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.01. 23:59:52

@kárárámaispj: szerinted a lakossági fogyasztás csak akkor növeli a gdp-t, ha magyar terméket vesz? Az Audi , ha győri, akkor igen, de ha német, akkor nem???

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.02. 00:04:35

@kárárámaispj: "A bruttó állóeszköz-felhalmozás tartalmazza az elszámolási időszakban vásárolt vagy saját termelésben előállított tárgyi eszközök és immateriális javak értékét, a használt tárgyi eszközök értéknövekedését, a külföldről származó tárgyieszköz-apportot, valamint a pénzügyi lízing konstrukcióban beszerzett tárgyi eszközök értékét"

Szintén ugyanonnan. De tudom, hüje a ksh...

alöksz róz 2021.09.02. 00:07:59

@Igazamvanvagyigazamvan?: ja, egész európában problémát okozott, hogy a magyarok elzavarták az imf-et. ne fárassz, papám

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.02. 00:08:50

@alöksz róz: sosem mondtam ilyet. Szalmabáb érvelés.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.02. 00:11:37

@kárárámaispj:
külföldről származó tárgyieszköz apport. Növeli a gdp-t.
Mijaf..?
Ha az Audi vesz Németországban egy gépet, ami a német gdp-t növeli, de azt Magyarországon állítja üzembe, mint a győri gyárának eszközét, akkor az a magyar gdp-t növeli???
Na, most szo..od le magad!

alöksz róz 2021.09.02. 00:15:37

@Igazamvanvagyigazamvan?: nem tudom miből indultatok ki, és má le is szarom. szóltam, hogy lehetetlen küldetésre vállalkoztál, oszt ennyi, a továbbiakban nem érdekel.
csináld tovább a dolgodat, nem fogok beleszólni

kárárámaispj 2021.09.02. 00:43:04

@Igazamvanvagyigazamvan?: ÉS A MINUSZ IMPORT HOL MARAD????
Okoskodsz a mérlegképes könyvelőiddel baszod, közben nem vagy képes három mondatot értelmezni.
Veszel egy német gépet, amit németben gyártottak. Akkor azt importálod az országba te ostoba. Azt nem itt termelted meg.
Azt a mínusz importot nagyon nehezen vagy képes felfogni.
"a lakossági fogyasztás csak akkor növeli a gdp-t, ha magyar terméket vesz? "
Igen bazmeg. Képzeld, csak akkor. Még a neve is az, hogy domesztikusan előállított érték.
Ha veszel valamit ezer forintért, és azt az eladó a földben termelte, akkor 1000 forinttal növelted a gdpt. Ha viszont az eladó külföldről vette 800ért, és hozta be, (importálta) akkor 1000-800 (TUDOD, MINUSZ IMPORT) akkor kétszázzal növelted a gdpt.
Nem érezted nagyon hülyének magad, amikor leírtad, hogy ha német autót veszel, akkor az a magyar fogyasztás miatt a magyar gdp-t növelné?

"Ha az Audi vesz Németországban egy gépet, ami a német gdp-t növeli, de azt Magyarországon állítja üzembe, mint a győri gyárának eszközét, akkor az a magyar gdp-t növeli?"
Nem. Beruházott x összeget, importált x összeget, tehát a magyar gdp-hez semmi köze a gépnek.

Örülök, hogy segíthettem megoldani ezt a hatalmas problémát, és innentől nem fogsz bután nézni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.02. 09:06:21

@kárárámaispj: idióta vagy. A ksh egyértelműen leírta. De te okosabb vagy náluk. Szerinted a külföldről származó apport az belföldön lett megtermelve????
Na, nem csodálkozom, hogy a fidesz elkötelezett híve vagy. Igazán NER kompatibilis.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.02. 09:09:44

@kárárámaispj:. Beruházott x összeget, importált x összeget, tehát a magyar gdp-hez semmi köze a gépnek

szemben a KSH definíciójával:

bruttó állóeszköz-felhalmozás tartalmazza az elszámolási időszakban vásárolt vagy saját termelésben előállított tárgyi eszközök és immateriális javak értékét, a használt tárgyi eszközök értéknövekedését, a külföldről származó tárgyieszköz-apportot, valamint a pénzügyi lízing konstrukcióban beszerzett tárgyi eszközök értékét

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.02. 09:10:44

@alöksz róz: igazad van, tényleg lehetetlen elmagyarázni bármit NER kompatibilis egyéneknek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.02. 09:15:18

@kárárámaispj: te, nagyonhülye, akkor a magyar iparnak nincs is a gdp-hez semmi köze? Nincs olyan termék, amelyik ne tartalmazna import alapanyagokat.
És igen, ha veszel egy Toyotát, a vállalkozásodba, az ugyanúgy a te tulajdonod lesz, mint a győri Audi, amennyiben az utóbbit veszed.
Nem marad japán.
De a győri Audi sem magyar, az Audi termelése nem növelheti a magyar Gdp-t, mert nem magyar gépeken, importált alkatrészekből szerelik össze az autót.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.02. 09:16:59

@kárárámaispj: és igen, idióta, ha megveszed a narancsot, az is növeli a gdp-t, mert FOGYASZTÁS!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.02. 17:13:42

@alöksz róz: azt mondtad, lehetetlenre vállalkoztam. Igazat adtam neked.

alöksz róz 2021.09.02. 17:17:21

@Igazamvanvagyigazamvan?: nem ez történt.
mint ahogy szalmabáb érvelésnek se lehet nevezni, hogy a mellébeszélésed ellenében ragaszkodtam az eredeti állításomhoz.

A Joda visszatér 2021.09.02. 17:43:16

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Talán bizonyos mutatókat is figyelembe vehetnéd esetleg az összehasonlításnál, amelyek miatt a Financial Times Európa legsebezhetőbb gazdaságának nevezte a magyart 2006 közepén.
Aztán így kapta el az országot a válság. Ebben a balliberált ámokfutás következtében előállt sérülékeny állapotban.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.02. 18:49:55

@A Joda visszatér: a Financial Times arról is írt, hogy küszöbön az IMF-Orbán kormány megállapodás.
De ne keverd a dolgokat, nem mondtam, hogy a maszop alatt jobb volt a helyzet. Azt mondtam, hogy most se jó.
Azt mondtam, hogy lehetne jobb. Tehát, nem kéne összevetni a két időszakot, mert nem ismerünk minden információt.
Azt mondtam, hogy Matolcsy is bírálta a gazdaságpolitikát több cikkében.
Azt mondtam, hogy arra nem érdemes verni magad, hogy az EU segíj és a külföldi tőke viszi a gazdaságot.
Azt mondtam, hogy a hiány egyre magasabb. Nem, nem a gdp arányos.
Azt mondtam, hogy ez azt jelenti, hogy a meglévô tartozás visszafizetését újabb hitelekkel tudják fedezni, sôt, hogy az állam fizetôképes maradjon, többet kell felvenni.

Eleddig egyetlen dologgal cáfoltatok, azt is én hoztam fel. 1000 Ft Eu támogatás 500 Ft GDP növekedést hoz. A kérdés: hová tűnik a másik fele?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.02. 18:51:02

@A Joda visszatér: ja, és az MNB elnöke 2016-ig Járai Zsigmond volt....nem kimondottan maszop tag.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.02. 18:52:01

@alöksz róz: az, hogy olyan dologgal vitázol, amit nem mondtam, a szalmabáb érvelés definíciója.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.02. 18:53:39

@kárárámaispj: idióta. A vállalat értéke nem, de annak növekedése beleszámít. Beruházás. Próbáld értelmezni ezt a magyar szót.

alöksz róz 2021.09.02. 19:10:00

@Igazamvanvagyigazamvan?: nem, a kontextust nem lehet figyelmen hagyni. ugyanis te reagáltál az én állításomra.

kárárámaispj 2021.09.02. 21:49:33

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Nem, nem vagyok okosabb a KSH-nál, de te nem bírod értelmezni az általad belinkelt mondatokat.
Minusz import. Ha te beruházol a cégedbe x összeget, majd importálsz x összegért gépet, akkor x-x=0 ennyivel növeled a gdp-t

" idióta, ha megveszed a narancsot, az is növeli a gdp-t, mert FOGYASZTÁS!"
Azt ami itthon termett te barom. Akkor növeli a gdp-t. Ha kintről hozod, akkor minusz import. Előbb leírtam.
Ha kiküldesz afrikába pénzt és te azért megkapod a narancsot, akkor az nem növeli a magyar gdp-t, hiszen teljesen mindegy, hogy hol eszed meg, afrikában, a repülőn, vagy Budapesten. Ha az importőrtől veszed, ezer forintért, aki 800ért importálta, akkor 1000-800 tehát 200 forinttal növelted a GDP-t, mert fogyaszttál.

Egyébként, ha nem lennél ostoba barom, akkor magad is belátnád, hogy azzal, hogy veszel egy német gépet Németországban, és azt áthozol egy vonalon még nem növelted az itthon előállított javak értékét.

kárárámaispj 2021.09.02. 21:51:17

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Beruházás. Próbáld értelmezni ezt a magyar szót."
Te meg azt a kettőt, hogy MÍNUSZ IMPORT:

Te ostoba fasz, szerinted ha holnap mindenki minden vagyonát kiküldi az aliexpresszen kínába, akkor felszáll a magyar GDP, hiszen hurrá fogyaszt az ország?
Ennyire nem lehetsz hülye bazmeg.

A Joda visszatér 2021.09.02. 22:11:52

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Te azt próbálod sugallni, hogy most is szar, akkor is szar volt, holott ég és föld a különbség. Ma semelyik komoly gazdasági lap nem nevezné Európa legsebezhetőbb gazdaságának a magyart. Minden mutatóban sokkal jobb a mostani gazdasági helyzet, mint a 2008-as válság előtti.

"Azt mondtam, hogy Matolcsy is bírálta a gazdaságpolitikát több cikkében"

Lehet, de soha nem mondaná azt, hogy ne lenne sokkal -sokkal jobba helyzet., mint a kétezres évek közepén, és ne lenne sokkal ütésállóbb a magyar gazdaság.Eleve inkább egy globális jelenségről beszélt.

"Azt mondtam, hogy a hiány egyre magasabb. Nem, nem a gdp arányos."

Hol nem? A pandémia időszakában vagyunk. (Egyébként a GDP arányos államadósság is nőtt.)

És a mostani növekedésünk várakozáson felüli:

www.portfolio.hu/gazdasag/20210901/itt-a-magyar-gdp-adat-kiderult-mitol-robbant-fel-a-magyar-gazdasag-498644

"Összességében a második negyedév folyamatai alapján az látszik, hogy a magyar gazdaság kifejezetten erős teljesítményt mutat. A GDP növekedése ebben az időszakban meghaladta az eurózóna átlagos teljesítményét is. A koronavírus-válság előtti időszakban a magyar gazdaság növekedése gyorsabb volt az eurózónáénál, amit a járvány megtört (elveszett a növekedési előny). Most viszont 4%-ponttal gyorsabban nőtt a magyar gazdaság, mint az euróöveztet."

MAXVAL bircaman közirtó 2021.09.03. 14:41:59

Egyre többször matyitalanítanak. Nemtom miért.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.03. 18:27:27

@kárárámaispj: sajna te vagy a hülye. Nem tudok segíteni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.03. 18:44:00

@kárárámaispj: talán, ha az import fogalmával megismerkednél, az segítene...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.03. 18:46:13

@A Joda visszatér: "magyar gazdaság gyors kilábalásának köszönhetően a GDP elérte a válság előtti szintet az idei második negyedévben"
bődületes növekedés!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.03. 18:48:15

@kárárámaispj: a beruházás nem import. Az import az áruk és szolgáltatások összessége, amit más országból hoznak be, értékesítésre. Ha a gépet eladod, az import. Ha termelni fogsz vele a saját vállalkozásodban, akkor beruházás.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.09.03. 18:49:44

@kárárámaispj: sőt, ha egy importált gépet megveszel egy másik cég árukészletéből, az sem import a te szemszögedbōl.

jani_33 2022.01.15. 00:46:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @sync: @midnight coder: @Rodney_2: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @pincébezuhanási tudományok doktora: @alöksz róz: @BiG74 Bodri: @A Joda visszatér: @Mankel: @morph on deer: @Igazamvanvagyigazamvan?: @Halibuli: @berne: @konrada: @sírjatok: @birkamenet: @kvadrillio: @Megbolondoult V. Orbán pápa: @gigabursch: @kárárámaispj: @Lеncsés István: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró : @MAXVAL bircaman közirtó: Ez a blogger úgy döntött, hogy a nácik és embertelen pszichopatákat öleli keblére, és szopja le, és engem tilt ki. Úgy döntött, hogy náci csicskás lesz. Hogy erejét megfeszítve küzd a nácikért, ahelyett, hogy letiltaná őket. Úgyhogy ez a blog is megkapja a méltó büntetését. Egyszerűbb lett volna a helyeset dönteni, a helyeset cselekedni, és kevesebbet is szívtál volna, te kis idióta, hiszen a nácik és pszichopaták hülyék ahhoz, hogy úgy szopassanak, ahogy én szopatlak. Most szopsz is, és ráadásul a rossz oldalra is álltál. Csak egy bocsánatkérésbe, és a nácik törlésébe kerül, és mindjárt rendben lesz a blogod. Mégiscsak helyesebb, és szárazabb, tisztább érzés is egyben.

jani_33 2022.01.15. 00:58:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @sync: @midnight coder: @Rodney_2: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @pincébezuhanási tudományok doktora: @alöksz róz: @BiG74 Bodri: @A Joda visszatér: @Mankel: @morph on deer: @Igazamvanvagyigazamvan?: @Halibuli: @berne: @konrada: @sírjatok: @birkamenet: @kvadrillio: @Megbolondoult V. Orbán pápa: @gigabursch: @kárárámaispj: @Lеncsés István: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró : @MAXVAL bircaman közirtó: @jani_33: Ez a blogger úgy döntött, hogy a nácik és embertelen pszichopatákat öleli keblére, és szopja le, és engem tilt ki. Úgy döntött, hogy náci csicskás lesz. Hogy erejét megfeszítve küzd a nácikért, ahelyett, hogy letiltaná őket. Úgyhogy ez a blog is megkapja a méltó büntetését. Egyszerűbb lett volna a helyeset dönteni, a helyeset cselekedni, és kevesebbet is szívtál volna, te kis idióta, hiszen a nácik és pszichopaták hülyék ahhoz, hogy úgy szopassanak, ahogy én szopatlak. Most szopsz is, és ráadásul a rossz oldalra is álltál. Csak egy bocsánatkérésbe, és a nácik törlésébe kerül, és mindjárt rendben lesz a blogod. Mégiscsak helyesebb, és szárazabb, tisztább érzés is egyben.

jani_33 2022.01.15. 01:14:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @sync: @midnight coder: @Rodney_2: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @pincébezuhanási tudományok doktora: @alöksz róz: @BiG74 Bodri: @A Joda visszatér: @Mankel: @morph on deer: @Igazamvanvagyigazamvan?: @Halibuli: @berne: @konrada: @sírjatok: @birkamenet: @kvadrillio: @Megbolondoult V. Orbán pápa: @gigabursch: @kárárámaispj: @Lеncsés István: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró : @MAXVAL bircaman közirtó: @jani_33: Ez a blogger úgy döntött, hogy a nácik és embertelen pszichopatákat öleli keblére, és szopja le, és engem tilt ki. Úgy döntött, hogy náci csicskás lesz. Hogy erejét megfeszítve küzd a nácikért, ahelyett, hogy letiltaná őket. Úgyhogy ez a blog is megkapja a méltó büntetését. Egyszerűbb lett volna a helyeset dönteni, a helyeset cselekedni, és kevesebbet is szívtál volna, te kis idióta, hiszen a nácik és pszichopaták hülyék ahhoz, hogy úgy szopassanak, ahogy én szopatlak. Most szopsz is, és ráadásul a rossz oldalra is álltál. Csak egy bocsánatkérésbe, és a nácik törlésébe kerül, és mindjárt rendben lesz a blogod. Mégiscsak helyesebb, és szárazabb, tisztább érzés is egyben.

jani_33 2022.01.15. 01:26:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @sync: @midnight coder: @Rodney_2: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @pincébezuhanási tudományok doktora: @alöksz róz: @BiG74 Bodri: @A Joda visszatér: @Mankel: @morph on deer: @Igazamvanvagyigazamvan?: @Halibuli: @berne: @konrada: @sírjatok: @birkamenet: @kvadrillio: @Megbolondoult V. Orbán pápa: @gigabursch: @kárárámaispj: @Lеncsés István: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró : @MAXVAL bircaman közirtó: @jani_33: Ez a blogger úgy döntött, hogy a nácik és embertelen pszichopatákat öleli keblére, és szopja le, és engem tilt ki. Úgy döntött, hogy náci csicskás lesz. Hogy erejét megfeszítve küzd a nácikért, ahelyett, hogy letiltaná őket. Úgyhogy ez a blog is megkapja a méltó büntetését. Egyszerűbb lett volna a helyeset dönteni, a helyeset cselekedni, és kevesebbet is szívtál volna, te kis idióta, hiszen a nácik és pszichopaták hülyék ahhoz, hogy úgy szopassanak, ahogy én szopatlak. Most szopsz is, és ráadásul a rossz oldalra is álltál. Csak egy bocsánatkérésbe, és a nácik törlésébe kerül, és mindjárt rendben lesz a blogod. Mégiscsak helyesebb, és szárazabb, tisztább érzés is egyben.

jani_33 2022.01.15. 01:36:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @sync: @midnight coder: @Rodney_2: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @pincébezuhanási tudományok doktora: @alöksz róz: @BiG74 Bodri: @A Joda visszatér: @Mankel: @morph on deer: @Igazamvanvagyigazamvan?: @Halibuli: @berne: @konrada: @sírjatok: @birkamenet: @kvadrillio: @Megbolondoult V. Orbán pápa: @gigabursch: @kárárámaispj: @Lеncsés István: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró : @MAXVAL bircaman közirtó: @jani_33: Ez a blogger úgy döntött, hogy a nácik és embertelen pszichopatákat öleli keblére, és szopja le, és engem tilt ki. Úgy döntött, hogy náci csicskás lesz. Hogy erejét megfeszítve küzd a nácikért, ahelyett, hogy letiltaná őket. Úgyhogy ez a blog is megkapja a méltó büntetését. Egyszerűbb lett volna a helyeset dönteni, a helyeset cselekedni, és kevesebbet is szívtál volna, te kis idióta, hiszen a nácik és pszichopaták hülyék ahhoz, hogy úgy szopassanak, ahogy én szopatlak. Most szopsz is, és ráadásul a rossz oldalra is álltál. Csak egy bocsánatkérésbe, és a nácik törlésébe kerül, és mindjárt rendben lesz a blogod. Mégiscsak helyesebb, és szárazabb, tisztább érzés is egyben.

pista18727 2022.03.21. 00:49:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @sync: @midnight coder: @Rodney_2: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @pincébezuhanási tudományok doktora: @alöksz róz: @BiG74 Bodri: @A Joda visszatér: @Mankel: @morph on deer: @Igazamvanvagyigazamvan?: @Halibuli: @berne: @konrada: @sírjatok: @birkamenet: @kvadrillio: @Megbolondoult V. Orbán pápa: @gigabursch: @kárárámaispj: @Lеncsés István: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró : @MAXVAL bircaman közirtó: @jani_33:
Ez a blogger úgy döntött, hogy a nácik és embertelen pszichopatákat öleli keblére, és szopja le, és engem tilt ki. Úgy döntött, hogy náci csicskás lesz. Hogy erejét megfeszítve küzd a nácikért, ahelyett, hogy letiltaná őket. Úgyhogy ez a blog is megkapja a méltó büntetését. Egyszerűbb lett volna a helyeset dönteni, a helyeset cselekedni, és kevesebbet is szívtál volna, te kis idióta, hiszen a nácik és pszichopaták hülyék ahhoz, hogy úgy szopassanak, ahogy én szopatlak. Most szopsz is, és ráadásul a rossz oldalra is álltál. Csak egy bocsánatkérésbe, és a nácik törlésébe kerül, és mindjárt rendben lesz a blogod. Mégiscsak helyesebb, és szárazabb, tisztább érzés is egyben.

pista18727 2022.03.21. 06:43:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @sync: @midnight coder: @Rodney_2: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @pincébezuhanási tudományok doktora: @alöksz róz: @BiG74 Bodri: @A Joda visszatér: @Mankel: @morph on deer: @Igazamvanvagyigazamvan?: @Halibuli: @berne: @konrada: @sírjatok: @birkamenet: @kvadrillio: @Megbolondoult V. Orbán pápa: @gigabursch: @kárárámaispj: @Lеncsés István: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró : @MAXVAL bircaman közirtó: @jani_33: @pista18727:
Ez a blogger úgy döntött, hogy a nácik és embertelen pszichopatákat öleli keblére, és szopja le, és engem tilt ki. Úgy döntött, hogy náci csicskás lesz. Hogy erejét megfeszítve küzd a nácikért, ahelyett, hogy letiltaná őket. Úgyhogy ez a blog is megkapja a méltó büntetését. Egyszerűbb lett volna a helyeset dönteni, a helyeset cselekedni, és kevesebbet is szívtál volna, te kis idióta, hiszen a nácik és pszichopaták hülyék ahhoz, hogy úgy szopassanak, ahogy én szopatlak. Most szopsz is, és ráadásul a rossz oldalra is álltál. Csak egy bocsánatkérésbe, és a nácik törlésébe kerül, és mindjárt rendben lesz a blogod. Mégiscsak helyesebb, és szárazabb, tisztább érzés is egyben.

pista18727 2022.03.21. 08:52:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @sync: @midnight coder: @Rodney_2: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @pincébezuhanási tudományok doktora: @alöksz róz: @BiG74 Bodri: @A Joda visszatér: @Mankel: @morph on deer: @Igazamvanvagyigazamvan?: @Halibuli: @berne: @konrada: @sírjatok: @birkamenet: @kvadrillio: @Megbolondoult V. Orbán pápa: @gigabursch: @kárárámaispj: @Lеncsés István: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró : @MAXVAL bircaman közirtó: @jani_33: @pista18727:
Ez a blogger úgy döntött, hogy a nácik és embertelen pszichopatákat öleli keblére, és szopja le, és engem tilt ki. Úgy döntött, hogy náci csicskás lesz. Hogy erejét megfeszítve küzd a nácikért, ahelyett, hogy letiltaná őket. Úgyhogy ez a blog is megkapja a méltó büntetését. Egyszerűbb lett volna a helyeset dönteni, a helyeset cselekedni, és kevesebbet is szívtál volna, te kis idióta, hiszen a nácik és pszichopaták hülyék ahhoz, hogy úgy szopassanak, ahogy én szopatlak. Most szopsz is, és ráadásul a rossz oldalra is álltál. Csak egy bocsánatkérésbe, és a nácik törlésébe kerül, és mindjárt rendben lesz a blogod. Mégiscsak helyesebb, és szárazabb, tisztább érzés is egyben.
süti beállítások módosítása