MaGYAUR

MaGYAUR

Az Ember csak átutazó vendég a Földön

Minden más elképzelés költészet, manipuláció és önbecsapás

2021. október 31. - Magyaur

A legsérülékenyebb, ezért a legtalálékonyabb állat: az Ember csak a 21. század elejére lett képes valós helyén kezelni magát és szerepét a Föld élővilágában. Az embernek szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy nincs menekülési útvonal számára: nem léteznek sem mesés túlvilági „vadászmezők”, mennyországok/poklok, sem más Föld-pótló bolygók, mert azok mind élhetetlenek

A Föld az, ahol élnünk, halnunk kell, még akkor is ha az élet csíráiról, a szerves molekulákról és a jégbefagyott vízről kiderült, hogy tele van velük a világűr. Ezeknek nagyszámú és véletlenszerű egymásra találásából szökken szárba az élet, annak valamilyen formája, majd enyészik el, ha úgy hozza a szükségszerűség.

Ahogy Ady Endre írta: „Az Élet szent okokból élni akar”, vagyis nem tudjuk mi hajtja: nincs oka, nincs célja. Megtelepszik, ahogy az egysejtűek, vagy a vírusok és aztán vagy elpusztul, vagy változik, alkalmazkodva túlél. Vagyis le kell számolni azzal hiedelemmel, hogy a fajok (nemzetek, vallások) harcban állnak egymással és a legerősebb, legnagyobb, legszámosabb „győz”, mert nem létezik győzelem, csak átalakulás, amelyben az adaptációs, alkalmazkodási képesség a döntő tényező! És ahogy nincs győztes, úgy „vesztes” sincs; a kozmoszban nem létezik „tragédia”; ezeket csak az érző és helyét kereső ember látja bele a dolgokba.

A magát a természet urának képzelő „ember-állat” csak átutazó, epizódszereplő a földi bioszféra történetében - előtte is volt, utána is lesz élet. A kérdés az, hogy mit kezdünk ezzel az igazsággal?

Korábban a tudatlanság miatt, ma részben a hamis biztonságérzetet adó „Tradíció”, részben a hatalmat kisajátító és fenntartó nemzetállami és/vagy vallásos elit manipulációja miatt a társadalmak figyelmét elterelik másodlagos politikai, vallási és szociális témákkal, holott az emberi nem legfőbb felelőssége az élővilág, benne a saját fajának fenntartása. Mivel az ember a legkevésbé ösztön-automatizmusok által vezérelt állat, ezért jelenlegi bioszféra fenntartása érdekében – mint egy jó szülő, idősebb testvér, vagy istenség - kötelessége mindent megtenni. A jutalom a világ színességén és szépségén túl önmagunk megmentése is, hiszen az ökoszisztéma összeomlása maga alá temetné az emberi civilizációt, de magát az emberi fajt is.

Előre, csak bátran előre Greta!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5516740794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyaur 2021.10.31. 09:04:05

Ez a nap híréhez kapcsolódik + nem árt kidugni a fejünket a rövid távú, sokszor a Fidesz által diskurzus árjából és messzebb nézni! qubit.hu/2021/10/31/a-ma-kezdodo-klimacsucs-tetje-sikerul-e-legalabb-2-fokra-csokkenteni-a-globalis-felmelegedes-merteket

midnight coder 2021.10.31. 09:59:10

"A legsérülékenyebb, ezért a legtalálékonyabb állat: az Ember csak a 21. század elejére lett képes valós helyén kezelni magát és szerepét a Föld élővilágában."

Most képes rá a legkevésbé. 100 éve még az átlagpolgár többé-kevésbé benne élt a természetben. Grétikének és a többi hasonló észlénynek a természet kb. a TV-ben látott rajzfilmekbõl van meg.

"Vagyis le kell számolni azzal hiedelemmel, hogy a fajok (nemzetek, vallások) harcban állnak egymással és a legerősebb, legnagyobb, legszámosabb „győz”, mert nem létezik győzelem, csak átalakulás, amelyben az adaptációs, alkalmazkodási képesség a döntő tényező! "

Valójában ez kb. az emberig volt így. Az evolúció valójában küzdelem - arról szól, hogy az nyer aki sikeresebben alkalmazkodik a körülményekhez. Ha jégkorszak jön akkor ki növeszt fehér bundát, ha forróság van akkor kinek lesznek szép nagy fülei a hõleadáshoz, ha ragadozni kell akkor kinek lesznek szép nagy fogai és karmai, stb. Aztán jött az ember, akinek nem kell sok ezer év ahhoz hogy hosszú fehér bundát növesszen, hanem megnyúzza a jegesmedvét és kabátot csinál belõle. Az emberi intelligencia a leghatékonyabb fegyver amit az evolúció valaha dobott. Ezért aztán az eleve hülyeség, hogy az emberiség majd ki fog pusztulni. Egy fenét. Max. megritkul. De az elõbb-utóbb Grétiékék tevékenysége nyomán is be fog következni.

"hiszen az ökoszisztéma összeomlása maga alá temetné az emberi civilizációt, de magát az emberi fajt is."

Egy fenét temetné. Az emberiség az ökoszisztémának csak egy kis részét használja a saját fenntartására. Semmivel sem lenne kevesebb kajád ha kipusztulnának az orángutánok vagy a tigrisek, de még csak a lajhárok pusztulását sem követné a tiéd. Persze 100 éven belül te legalábbis egészen biztosan kipusztulsz - és igazából onnantól fogva neked édesmindegy, hogy 1000 év múlva lesz-e emberiség.

"Előre, csak bátran előre Greta!"
Ja, nincs olyan szervezet a világon aki annyit tett volna a globális felmelegedésért mint a zöldek. Ezek az istennek barmai még a mai napig záratják be Európában az atomerõmûveket hogy helyette fosszilis energiával termeljenek áramot. Ja, hajrá zöldek, elõre a bolygó pusztulásáért!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.10.31. 11:19:16

Megjött az első propagandamajom.
Viszont az atomerőművekkel nekem sincs bajom.

evilwolf 2021.10.31. 13:57:03

Carpe diem!
Akkor is, ha hiszel a feltámadásban.

midnight coder 2021.10.31. 14:11:36

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Látom. Amúgy itt nem csak az atomerõmû a probléma, hanem az egész dologhoz való hozzáállás. Itt a problémákat nem Kovács 245 Józsika fogja egyénileg megoldani, és fõleg nem azzal, hogy nem vesz mûanyag szatyrot. Ha már Józsikáról beszélünk, õ leginkább azzal tudná védeni a bolygót, ha nem dobná el a szatyrot az erdõ szélén vagy akár csak az utca közepén. Meg mást sem. De nem fogjuk ezt mondani, elvégre a legtöbb szemetelõ tahó, és mivel tahó általában csóró is, ami ma persze elnyomottat jelent, ilyet pedig egy zöld nem fog bírálni.

De az eleve egy nettó hazugság, hogy a globális problémákat majd lokálisan a mezei polgár fogja megoldani. Egy fenét. Ezt az államok, cégek tudják megcsinálni. És persze nem úgy, hogy a multik a szent zöldrefestési program keretében végigcsináltatnak minden dolgozóval egy két órás tanfolyamot, ami amúgy azon túl hogy két órán át feleslegesen pörgött több ezer dolgozó számítógépe és munkaideje, igazából lószart sem ért. Egy rakás területen technológiaváltás kell. Ami ebbõl a mezei polgárra vonatkozik az leginkább a ne szaporodj mint a tetû lehetne, különös tekintettel a fejlõdõ országokra. Csak hát ezt a szélsõbalos zöldek nemigen fogják hangsúlyozni.

Elég visszaemlékezni a freonos problémára. A zöldek évekig mondták hogy nagy a baj mert a polgár dezotort használ és jön az ózonlyuk. Ettõl persze a polgár nem akart büdös maradni, és lám jött a lyuk. Erre már a politikusok is léptek, a cégek is léptek, és lám megállt a freon felhalmozódása és még a polgár sem bûzlik jobban mint korábban.

2021.10.31. 20:36:54

"Évmilliók jönnek az ember után, rohadt érzés, de én szeretem" :) www.youtube.com/watch?v=rJhs8redf1c

Demosz 2021.10.31. 23:45:10

@midnight coder: Ezzel csak egyet lehet érteni ! Gratulálok, kiváló írás !

midnight coder 2021.11.01. 08:17:50

Még egy apróbb dolog: a pandémiának van egy roppant pozitív hatása: a homeoffice. Naponta egész Budapest útnak indul és utazik átlag úgy egy órát a melóhelyéig, majd utána ugyanez vissza. Ennek a tömegnek úgy a fele azért teszi meg ezt az utat naponta, hogy átüljön az otthoni laptopja elõl a céges laptopja elé. Na most, a pandémia szépen megmutatta, hogy a világ prímán mûködik úgy is, hogy Gipsz Jakabka az otthoni laptopja elõtt tölti a napot, ugyanakkor a közlekedéssel kapcsolatos CO2 kibocsájtása úgyszólván nullára csökkent. Ehhez képest a zöldek mélyen kussolnak a témáról, és az ellen sem nagyon hallottam még tiltakozást a zöldek részérõl, hogy a cégek egy része igyekszik visszahozni a dolgozókat az irodákba. Pedig ezen túl van a dolognak számos további környezetvédelmi vonzata: az irodaépületek felépítése, illetve állandó átalakítgatása sem kis környezeti terhelés, nem beszélve az általuk elfoglalt potenciális zöldterületrõl. Aztán ott van még a fenntartásuk, Pl. fûtés, légkondi - különösen a remek üvegpaloták esetében.

ramipali 2021.11.01. 09:08:27

Milyen érdekes,hogy felébredtetek.Vagy olvassátok a Bibliát is?
Ők mind úgy haltak meg, hogy hittek, bár az ő idejükben nem teljesedtek be az ígéretek, viszont távolról látták és örömmel fogadták azokat, és nyilvánosan kijelentették, hogy ők idegenek és ideiglenes lakosok azon a földön.

midnight coder 2021.11.01. 11:35:31

@ramipali: Még egy rajongója a zsidó mitológiának. Pedig a skandi sokkal jobb: jön majd Grétike és a Ragnarök.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 12:43:28

@midnight coder: " fenét temetné. Az emberiség az ökoszisztémának csak egy kis részét használja a saját fenntartására. Semmivel sem lenne kevesebb kajád ha kipusztulnának az orángutánok vagy a tigrisek, de még csak a lajhárok pusztulását sem követné a tiéd"

Ez lenne az ökoszisztéma?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 12:45:00

@midnight coder: "ek az istennek barmai még a mai napig záratják be Európában az atomerõmûveket hogy helyette fosszilis energiával termeljenek áramot"
Csúsztatás.

György Csaba Nagy 2021.11.01. 14:53:43

Az ember valóban csak átutazó vendég a bolygón. A Nap elfogja emészteni a Földet, sőt vsz. egész rendszerét hidrogénkészletének felemésztésekor, úgy 3-5 milliárd év múlva. Ezt a csekély időt kell kihasználnunk meglévő és később teremtendő problémáink megoldására. Ehhez rendelkezik fajunk a szükséges képességekkel, s jórészt a tudással is, s ami még hiányzik, annak megteremtését ugyan mi akadályozhatná meg? Hagyjuk a pesszimizmust a temetkezési vállalkozókra, már infláció van világvége-jóslatokban. Voltés van egy evolúciónak nevezett csoda, mely szénből, kalciumból és egyéb közönséges elemekből, gyakorit és ritkát helyére téve létrehozott élő szervezeteket, majd ezek csúcsán az embert, benne az emberi agya, mely a világ legbonyolultabb és leghatékonyabb rendszere. Fajunk az első, amely nem csak elszenvedője a természeti körülményeknek, hanem azok alakítója, tette élhetővé a bolygót majd 8 milliárd fajtársa számára. Ne köpködjük szembe az evolúciót, sem fajunkat, mert egy valós csoda részesei vagyunk. Ne abszolutizáljuk a biodiverzitást: a mezőgazdálkodással abba alaposan belenyúltunk, s azért kárhoztatni eszement dolog. Annak van helye a bolygón, aki-amely az embernek hasznos, beleértve a gyönyörködtetést is. Van és lesz dolgunk elég, hogy gondolkodva, a kölcsönhatásokra ügyelve alakítsuk környezetünket még élhetőbbé. Sztem még fontosabb társadalmi problémáink megoldásán munkálkodni.
süti beállítások módosítása