MaGYAUR

MaGYAUR

Egy hír, ami akár el is döntheti a 2022-es választásokat:

Az idén haladta meg először a romániai GDP a magyarországit

2021. november 03. - Magyaur

Világbank: a romániai GDP idén először meghaladta a magyarországit

Economica.net 2021. október 30., szombat, 13:44

Romániában idén először haladta meg az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) mértéke a magyarországi mutatót, és ha marad ez a tendencia, akkor két éven belül Lengyelországot is megelőzheti – jelentette be pénteken Marcel Ionescu-Heroiu, a Világbank munkatársa egy Nagyszebenben tartott okos városok témában szervezett konferencián.

Az Economica.net román nyelvű gazdasági hírportál által közölt írás szerint a világbanki hivatalosság rámutatott: a számok azt mutatják, Románia európai viszonylatban is az egyik legjobb ütemben fejlődő ország. Közölte, 2020-ban már megelőzte Szlovákiát az egy főre eső bruttó hazai termék tekintetében, és ha marad ez a tendencia, mintegy két éven belül Lengyelországot is megelőzheti.

A Marcel Ionescu-Heroiu által közölt információkat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is megosztotta hivatalos Facebook-oldalán.

Romániában 2019 végén az uniós átlag-GDP 70 százalékát állította elő, ebben megelőzte Bulgáriát, Horvátországot, Görögországot, Lettországot és egy szinten volt Szlovákiával. 2006-ban, az európai csatlakozást megelőzően még csak az uniós GDP-átlag 40 százalékát állította elő Románia.

https://maszol.ro/gazdasag/Vilagbank-a-romaniai-GDP-iden-eloszor-meghaladta-a-magyarorszagit?fbclid=IwAR3yNWyffPIbW7_PBAAuGy6sd0E6y4_aRBGQ221gYg6QtFvNdIm7nRGfPr8

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr3816744626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2021.11.03. 10:06:57

A másik alternatíva ugye Gyurcsányék, az õ két ciklusuk alatt meg a szlovákok elõztek be minket.

11 Favágó 2021.11.03. 10:44:03

hu.tradingeconomics.com/country-list/gdp-per-capita?continent=europe

Románia- 11665
Magyarország - 16745
Lengyelország - 16945
Szlovákia - 20008

Magyaur 2021.11.03. 13:45:04

1.) Nincs két egyforma statisztika, mert különböző időpontban veszik fel azokat, más-más módszerrel. 2.) Az előbbiből következően nem is a konkrét számok a fontosak, hanem a tendenciák. 3.) Márpedig a román gazdaság dinamikája jobb, mint a magyaré, mert ez utóbbinál Orbán hagyta, hogy a magyar ipar a német nagyipar olcsó, nem sztrájkoló beszállítójává degradálódjon, hogy aztán így a fő céljaira koncentrálhasson: az uralmát bebetonozó nemzeti-keresztény hatalmi struktúra kiépítésére és hogy az európai nacionalista-konzervatív erők vezére legyen. 4.) Mivel "jó magyar úri/dzsentri" szokás szerint nem foglalkozott sem a gazdasággal sem a kereskedelemmel, sem az iskolarendszer fejlesztésével (hiszen nem a "globalista innováció" volt a fontos számára, hanem a nemzeti-keresztény elvek által kinevelt/ jólnevelt ifjúság), ezért Magyarország nemzetközi versenyképesége csökkent, Ráadásul a csodafegyver: a "Keleti nyitás" is kudarc volt. Sem Oroszország, sem Kína nem tudja pótolni az EU-t... de nincs is szándékukban! Magyarország ott tart, mint Trianon után: az Európával kompatibilis "Kisantant" körbeveszi az önsorsrontó Magyarországot!

Magyaur 2021.11.03. 14:24:02

Attól félek, hogy az Orbáni-Magyarországra egyre nagyobb borzadállyal, idegen testként tekintenek az EU-n belül, és Románia már rég nem Magyarországgal rivalizál, hanem Lengyelországgal...

istvankah 2021.11.03. 15:44:26

A páholyból nézem,ahogy a nemzethy tömeggyilkosok 1 újabb Mohács felé vezetik a maradékot!Amit ök kényelmes kastélyaikból vezényelnek le!

evilwolf 2021.11.03. 15:46:22

Már látszik, hogy a nagy kamu magyar gazdaság beadja a kulcsot, mert megállt Brüsszel.
Kiosztotta a lét a családra, haverokra, most meg STOP Brüsszel, STOP jólét?
Nincs mit adni a gazdag multiknak se, így azok meg már nagyban hajtják el a melósokat, emelik a munkanélküliséget.
Osztogat a nyuggereknek, visszafizeti az adót az orbángyerekeseknek, de nincs valójában miből.
Áll Paks2 és kínai egyetem, vasút építése, mert azokat a hiteleket is elqrta.
-----------
Ezek a cégek, amiket idehoztak, csak az olcsó magyar bérek miatt, az eszement mennyiségű támogatás miatt jöttek, viszont rendkívül szennyezik a környezetet.
Ez az embertelen luxusfidesz végig tönkreteszi a Duna vonalát, beleértve a Dunakanyart is.
------
STOP Brüsszel, s lőn, ha megáll Brüsszel és megáll a pénz, akkor biza a GDP látványosan megy a béka feneke alá.
Nyár közepén már csak kínlódtak a gyárak, a támogatás miatt nyomtak valami látszat termelést.
Októberben már több gyár futószalagon hajtotta el a dolgozóit.
Többnek olyan híre van, hogy leginkább a magyar dolgozókat zavarta el, az ukrán, szlovák, román maradt.
Köszönjétek meg Orbánnak a karácsonyi munkanélküliséget, mert Orbán és az embertelen luxusfidesz miatt a magyarok kerülnek lapátra, nem a külföldi melósok.
Az orbáni embertelen luxusfidesz igazi HAZAÁRULÓ, mert lehetővé teszi, hogy a magyar m nép kerüljön hátrányba a munkaerőpiacon.
Az orbáni embertelen luxusfidesz a saját népe ellen dolgozik.
---------
Szóval, megállt Brüsszel, s nem lesz meg az a 5,5% növekedés, amire alapozza a nyuggerek pénzosztását és az adóvisszafizetést.
Ezért ideges a a marcipán csaucseszku, mert megállt Brüsszel, nem kűdi a pízet.
Most már arrogánsan lép fel, pénzt követelve, mert érzi, hogy tökönszúrta magát.
-----
Áll Paks2 és a kínai egyetem, a vasút építése, mert azokat a hiteleket is elqrta.
Szerintem érik neki a Putyini meg a mandarin fenyítés.
Új csókok lesznek?

11 Favágó 2021.11.03. 19:26:41

@Magyaur: az ugye nem kérdés, hogy a 16700 több mint a 11700?
Az sem kérdés, hogy a szlovák szám mikor előzőtött bennünket, minat ahogy az sem, hogy ugyanakkor léptek nagyot a csehek, me értek utól minket a lengyelek?
Az sem kérdés, hogy abban az emút8évben egy hangyafasznyival sem kapott többet az oktatás és egészségügy, pedig qrva sok családi ezüstöt adtunk el és hitelt vettünk fel.
Továbbá az is valahol matematika, hogy ha az utóbbi 4-5 évben EU dobogósok voltunk GDP+ban, akkor az euban sokan nem zárkózhattak hozzánk, sajnos mi is csak lassan zárkózunk. De a zárkózás 2010 után már dicsőség.
Amúgy suttyókám csinálhatnál te is nagy magyar ipart, ha nem akarod a németet. Ebben segíteni nem tudok, nem tudom te hogyan is gondoltad.
A románoknál egyébként a nagy növekedés oka, hogy fajlagosan is 3* annyian mentek külföldre dolgozni, és utalgatnak haza. A libbant gondolkodók ebből megállapították, hogy milyen lyó a románoknak, az otthoni munkavállalóknak több lehetősége lesz. Ugyanez Mo-ra milyen kár, hogy itt hagyja az országot a tehetség.

BiG74 Bodri 2021.11.03. 20:09:49

Szerintem is biológiai végtermék van a magyar palacsintában, de közvetlen mutogatás romániára lehet nem ad korrekt összehasonlítást.
Örüljünk, hogy szomszédainknak jól megy, lesz kitől kölcsönkérni. Esetleg beruháznak nálunk a románok, ők is hozhatnak ide román egyetemet, vagy hírszerző pénzintézetet.

Boldeone2 2021.11.03. 20:22:16

Ilyenkor meg kellene adni, hogy egy főre jutó nominális GDP- ben , vagy egy főre jutó vásárlóerő- paritáson mèrt GDP- ben számították
Az előző èrtèk szerint mèg van kb. 20% különbsèg Magyarország javára. A paritáson mèrt GDP- ben èrdekes adatok jönnek ki, számít mit akar kihozni a statisztikai hivatal ...
Az átlagbèr \ minimálbér jobb mutató. Kètsègtelen, hogy a románok sokat fejlődtek
Ezt èszlelvèn a kormány jövő èvtől megemelteti a minimálbèrt és szakmunkás bèrminimumot
Ahhoz, hogy a bèrek relatív mèrtèkben is növekedjenek, a szomszèdokhoz kèpest , a forint árfolyamával kellene valamit csinálni, egyèbkènt az infláció hatása szèpen elviszi a bèrmelèst

morph on deer 2021.11.03. 21:26:49

@midnightcoder2:
” A másik alternatíva ugye Gyurcsányék, az õ két ciklusuk alatt meg a szlovákok elõztek be minket.”

Hány éve is?
Tizenkettő?
És még mindig oda mutogatsz vissza, mikor 2024-ben már magyar űrhajós megy az űrbe, mert az qrvafontos, mint tudjuk..?
Az már csak ráadás kérdés, - plusz pontért, - hogy szerinted akkor orbán mit csinált volna jobban, mint Gyurcsány, és miért?
(Már most szólok, hogy a több stadion nálam nem pozitívum!)
Szóval?

morph on deer 2021.11.03. 21:38:15

Az a fajta provinciális gondolkodásmód, amire orbán a felcsúti focipályán szocializálódva szert tett, egyszerűen alkalmatlanná teszi dicső vezérünket a mai európai valóság értékelésére, és az annak megfelelő vezetői magatartásra, ugyanis minden a kisstílű én/enyém szemléleten alapul!
ÉN járjak jobban, ENYÉM legyen a legnagyobb stadion, ÉN uralkodjak s várból, mert egyedül ÉN tudok mindent, stb., aztán itt állunk, a kastélyokkal, egyházi luxuséttermekkel, lovardákkal, velines-központokkal és szállodákkal, közben nincs “nemzeti” magyar ipar, oktatás és egészségügy, mert azoknál még a foci is fontosabb…
Mondhatnám, elkxrtuk, de azt legalább nagyon.

Magyaur 2021.11.03. 21:42:50

Kit érdekel Gyurcsány?
KIt érdekel Orbán?
Mindketten kivénhedt egymással elfoglalt ripacsok....

morph on deer 2021.11.03. 22:18:08

@Magyaur:
Az lenne a kisebbik baj, ha csak egymással lennének elfoglalva.
Csak éppen úgy hozta a sors, hogy a felcsuti ganajtúró jelenleg az egyszemélyi döntéshozó széles e hazában, és az - szerintem - túl sok a jóból
A rosszabb hírem az, hogy momentán úgy fest, hogy a koleszterin az ország utolsó reménye… Mindenesetre én a koleszterinnek drukkolok.

midnightcoder2 2021.11.04. 09:05:06

@morph on deer: "Az már csak ráadás kérdés, - plusz pontért, - hogy szerinted akkor orbán mit csinált volna jobban, mint Gyurcsány, és miért?"

Azt nem tudom, hogy Orbán mit csinált volna, de Megyó megpucsolása után kb. minden gazdasági elemzõ azt mondta, hogy be kellene húzni a fékeket mert elszállt a költségvetés. Fletónak akkor két lehetõsége lett volna: behúzza a féket és megmenti az országot, vagy gázt ad, és "visszahozza a szarból a kormányzást". Õ ez utóbbit választotta, aztán jött Öszöd. 19-ra lapot húzott, és persze nem nyert vele. És utána sem húzott el a csába, hanem azóta is szennyezi a közéletet a DK-jával. És azért teheti meg ma is Orbán amit csak akar, mert senki nem akar még egyszer Fletót látni az ország élén, viszont ha az ellenzék nyer akkor borítékolható hogy záros határidõn belül ott lesz.

midnightcoder2 2021.11.04. 09:13:55

@morph on deer: Na nem mintha a derék nyugat-európai vagy amcsi politkusok egy fokkal is sikeresebben vezetnék a saját országaiakat mint Orbán a miénket. Hol volt 30 éve Nyugat-Európa és az USA a világ többi részéhez képest, és hol tart ma? Az usákok bokáig fosták össze magukat a kínaiaktól és hidegháborút próbálnak bevezetni - ami kb. olyan, mint ha anno a Szovjetunió vezetett volna be COCOM listát - és kezdenek el keménykedni a világ többi részével mint anno Hitler tette. Az EU pedig egy kedélyes szociális otthonná vált aki ezt az egészet az esélytelenek nyugalmával figyeli, és közben lelkesen szaladgál fel és alá fakardot lóbálva mint egy kivénhedt Don Quijote hogy õ fogja megmenteni a világot, csak közben folyton elbotlik a járókeretben. A szomszédban pedig a négerek vigyorogva nézik és várják hogy mikor hasal el végleg hogy végre beköltözhessenek a lakásába.

11 Favágó 2021.11.04. 10:25:15

@morph on deer: Annak, hogy a szlovákok mikor, mely magyar vezetés alatt zizzentek el mellettünk sok relevanciája van MOST is.
1. Az a xaros impotens banda akkar megint dömntési pozícióba jutni.
2. Az akkori 5-6 éven keresztüli masszív lemaradás hatása később is érezhető ( ha te is 5 éven minimálbért keresnél a 6. vagy 15 évben is hiányozna az akkor meg nem keresett zs).
3. Nem csak a szlovákokhoz képest maradtunk el - ergo nem a szlovákok csináltak valamit qrva jól. hanem mi qrtunk el nagyon valamit.
4. A 2008-2009 hatása nálunk súlyosabb volt mint a szomszédoknál (ld még 2. pont újra).

11 Favágó 2021.11.04. 10:31:25

@morph on deer: Amúgy, ha csak mentünk volna a csehekkel és szlovákkokkal, ahogy az utóbbi 8 évben tesszük (kicsit a csehek után, szlovákok előtt) az a minimum elvárás lett volna. 1-2 % egyik évbe ide, másikban oda, összességében elfogadható. Annak az embernek a vízióit elfogadni, aki ennyit nem tudott elérni, súlyos hiba - ha meg ezt rá is akarjátok kényszeríteni az országra már bűn.

morph on deer 2021.11.04. 12:15:34

@midnightcoder2:
” Fletónak akkor két lehetõsége lett volna: behúzza a féket és megmenti az országot, vagy gázt ad, és "visszahozza a szarból a kormányzást". Õ ez utóbbit választotta, aztán jött Öszöd.”

Ez majdnem így van, azzal a különbséggel, hogy Fletónak konkrétan nem volt két lehetősége. Ha jobban megnézed, egy sem volt, hiszen erről szól az egész Őszöd.
Nem egyszemélyi vezetés volt, ráadásul koalíció, az elvtársak meg nem akartak változást, lényegében semmilyen irányban, csak a túlélésre játszottak, ebbe sokallt bele Gyurcsány és mondta el őket mindennek. Na erre aztán ott tettek neki keresztbe - a “sajátjai,”- ahol csak lehetett.
Szerintem akkor kellett volna szétrúgni azt az egész bagázst, vagy otthagyni őket, ahogy ígérte is, - ez volt igazából Gyurcsány hibája, - mondom: szerintem.
19-re tényleg lapot húzott már Medgyessy is, abban bíztak, hogy a ciklus végére utolérik magukat, ami akár meg is történhetett volna, de ebbe rombolt bele a válság, azért lett belőle ekkora pofon.

Azzal messze nem értek egyet, hogy ne lehetett volna felvenni a tempót, csak ahhoz hagyni kellett volna a szakembereket dönteni, - orbán helyett.
Sosem látott mennyiségű pénz ment gazdaságilag teljesen passzív befektetésekre, főleg presztízs okokból, a gazdasági felzárkóztatás helyett, abban a hitben, hogy ez majd mindig így lesz, aztán jött a járvány, és még ez sem változtatott ezen a mentalitáson, mert a látszat fenntartása mindennél fontosabb.
Az eredményt láthatjuk.
Szóval EZ a helyzet valódi oka, és nem a 15 évvel ezelőtti elqrás, ezzel nem ártana szembenézni, és nem csupán visszamutogatni. Szerintem.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.11.04. 15:10:17

@Magyaur: "Kit érdekel Gyurcsány?
KIt érdekel Orbán?
Mindketten kivénhedt egymással elfoglalt ripacsok...."

Nem mondod: Orbán az előválasztás után kiadta az ukázt: folytatni a gyurcsányozást! Aztán meg ki az az ellenzéki oldalon, aki nem Orbánnal foglalkozik, vagy ki az akinek immáron 11 éve nem vele kellene foglalkoznia??!

Nem gondolkodsz, ostoba paneleket tolsz és hülyeségeket írsz, posztoló.

BiG74 Bodri 2021.11.04. 17:16:13

@Magyaur:
Ha tud magyarázatot @Lesz még Magyar Köztársaság böffenésére, ossza meg kérem, mert sebesre vakarom a fejem!

midnightcoder2 2021.11.04. 17:41:21

@morph on deer: "Ez majdnem így van, azzal a különbséggel, hogy Fletónak konkrétan nem volt két lehetősége. Ha jobban megnézed, egy sem volt, hiszen erről szól az egész Őszöd. "

Öszöd már jóval Fletó hatalomra jutása után volt. Öszöd pont arról szólt, hogy visszahoztuk a szarból a kormányzást, de most már korrigálni kell mert már a puccs idején égett a ház, de mostanra már a fejünkre is szakad ha nem lépünk. De ha akkor nem ezt lépik hanem Fletó a népszerûségvesztés ellenére is bevédi az ország érdekeit (és az MSZP hosszú távú érdekeit is), akkor az öszödi beszéd el sem hangzik. Más kérdés, hogy akkor 2006-ban jó eséllyel Orbán nyer. De 2010-ben már nem. Csak ehhez nem egy Fletó hanem egy Bajnai kellett volna.

De igazából Fletóval még nem is ez a legnagyobb baj. Öszöd elhangzott, és akár szándékosan, akár véletlenül, de kiszivárgott. És nem csak az van benne hogy egekig ér a szar, de az is hogy hazudtunk éjjel és nappal, és semmit nem mertünk elõre tervezni, nehogy a választások elõtt kiderüljön hogy mire készülünk. Ilyen beszéd után Európában miniszterelnök nem maradhatott volna a helyén. És kormány sem. Ebben akkor ott a "hugyos" tüntetõknek rohadtul igazuk volt, ahogy Orbánnak is. Ehelyett történt ami történt - TV székház aminek a felelõsei nem lettek látványosan felelõsségre vonva, és október 23.-i szemkilövetés. Ez az egész sztori öszödtõl a szemkilövetésig legközelebb nagyjából Fehéroroszország környékén fordulhatott volna elõ. És ebben amúgy vastagon sáros volt persze nem csak Fletó hanem a tettestársak, és a magyar baloldali médiai is, lásd a tüntetõk dehumanizálása.

A legnagyobb gáz pedig az, hogy miután a patkány elhagyta a süllyedõ hajót, nem vonta le a következtetést és nem vonult ki végleg a politikából, hanem továbbra is velünk maradva akadályozza egy normális ellenzék kialakulását. Orbán már rég nem lenne velünk Fletó nélkül, és messze nem lehetne ennyire gátlástalan hatalmon sem. Ezért tartom én Fletót messze károsabb jelenségnek mint Orbánt.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.11.04. 17:44:42

@BiG74 Bodri: Vakargasd, gondolkodás helyett az is megteszi.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.11.04. 17:54:01

@midnightcoder2: "Orbán már rég nem lenne velünk Fletó nélkül"

Ezredjére is szar a duma, fideszes.

Orbán magát leválthatatlanná tette, egy egész rendszer dolgozik mellette és az ellenzék ellen.

Akárhányszor vonod ezt kétségbe, akárhányszor és akármilyen terjedelemben próbálod tagadni, ez az igazság.

midnightcoder2 2021.11.04. 17:56:37

"19-re tényleg lapot húzott már Medgyessy is, abban bíztak, hogy a ciklus végére utolérik magukat, ami akár meg is történhetett volna, de ebbe rombolt bele a válság, azért lett belőle ekkora pofon."

A válság csak 2008-ban jött el. A szocik kormányzása viszont folytamatosan szar volt.

https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=country:HUN:SVK&ifdim=world&tstart=1036364400000&tend=1541286000000&hl=hu&dl=hu&ind=false

Az olló már 2006-ban elkezdett nyílni - és nem egy nap alatt nyílt ki, azaz a valódi elkúrás idõpontjához nyugodtan visszaszámolhatsz egy-két évet.

"Azzal messze nem értek egyet, hogy ne lehetett volna felvenni a tempót, csak ahhoz hagyni kellett volna a szakembereket dönteni, - orbán helyett."

Nem tudni ki hozta ott a döntéseket. Az, hogy te Orbánt látod a kirakatban az egy dolog, az hogy valójában miben ki / kik döntenek és milyen prioritások alapján az egy másik.

Plusz, igazából nincs is olyan objektív ok, ami miatt azt lehetne mondani hogy természetes hogy a románok szarabbul élnek mint mi. Ok, Ceaucescu idején tényleg csórók voltak, de azóta eltelt 30 év. És a román sem alacsonyabb rendû faj / civilizáció mint a magyar. Nyilván csóróbbak, és nyilván ennek megfelelõen sok cég megy oda az olcsó munkaerõ miatt, és ugyanezért viszonylag gyorsan fejlõdnek is. Mi is jóval gyorsabban fejlõdünk önmagunkhoz képest mint Pl. a németek.

BiG74 Bodri 2021.11.04. 18:33:49

@Lesz még Magyar Köztársaság:
"Aztán meg ki az az ellenzéki oldalon, aki nem Orbánnal foglalkozik, vagy ki az akinek immáron 11 éve nem vele kellene foglalkoznia??!" Fejtsd ki, plz!

alöksz róz 2021.11.04. 18:36:33

@midnightcoder2: "És a román sem alacsonyabb rendû faj / civilizáció mint a magyar" - hát dehogynem.
erdélyi magyarok v románok viszonylatban jól látszik.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.11.04. 19:03:26

@BiG74 Bodri: Nem tudom. Van olyan szerinted, aki ellenzékiként nem Orbánnal foglalkozik?

BiG74 Bodri 2021.11.04. 20:09:57

@Lesz még Magyar Köztársaság:
Ha úgy gondolod csak orbánnal, akkor ezt most pejoratíve kell érteni? Hogy ebből áll az ellenzéki mivolt?
Vagy úgy, hogy ki a franccal foglalkozzon ha egyszer a fidesz minden mozzanatát orbán jegyzi.

tiltsál ki te gyökér 2021.11.05. 08:26:40

@morph on deer:
"Hány éve is?
Tizenkettő?"

Ha most kinyomom a szemed, akkor jogos lesz 12 év múlva a bírálatom, hogy keveset olvasol?

tiltsál ki te gyökér 2021.11.05. 08:27:56

@Lesz még Magyar Köztársaság:
"Orbán magát leválthatatlanná tette, egy egész rendszer dolgozik mellette és az ellenzék ellen."
Nofaszom. Akkor nem is lesz jövőre választás?

tiltsál ki te gyökér 2021.11.05. 08:34:30

Poland: 12700
Slovakia: 15180
Romania: 8810
Hungary: 12680
ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sdg_08_10/default/table?lang=en

Ezej a 2020as adatok. Lehet, hogy idén begorombultak, és odavertek a világnak, vagy hogy valaki hazudik

Fikalnyik Eugén 2021.11.05. 10:10:45

@midnightcoder2:
"Azt nem tudom, hogy Orbán mit csinált volna"

coub.com/view/1bvks4

0.5 bit 2021.11.05. 10:21:21

"Egy hír, ami akár el is döntheti a 2022-es választásokat"

Attól függ milyen irányban döntihet el. Kormányváltáshoz jelenlegi konstellációban az kellene, hogy Obrán beelőzze a Gyurcsányt is a legrosszabb vezetők listáján. Ehhez -1,6% elszalasztott GDP növekedést kellene felül múlnia.

A kormányváltáshoz a GDP központi témába emelése könnyen kontrapoduktív lehet. Más témát kellene keresnie az ellenzéki összefogásnak, nem ezt. Szerintem.

"... a kutatásban használt három adatbázisból kettő esetében Gyurcsány Ferenc, aki kormányzása alatt átlagosan nagyjából 1-1,5 százalékkal rontotta a gazdasági növekedést évente, bekerült a világ legrosszabb vezetői közé."

forrás:
index.hu/gazdasag/2017/12/22/gyurcsany_ferenc_vezeto_politikus_gdp_novekedes_tanulmany_kutatas_william_easterly/

Káttáni felügyelő 2021.11.05. 10:22:06

Ez csak stat. Aki úgy érzi, ott jobb az élet, azért üljön kocsiba, és nézzen át. :) Szabadon oda is költözhet. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.05. 10:25:16

@midnightcoder2:

"A németek közben a bezárt atomerőműveik mellett francia atomerőművekből importálnak áramot..."

Végig nagyon találó a hasonlatod, tetszett.

Tapi2021 2021.11.05. 10:30:09

Láttunk már olyat, hogy egy kormányzat hamisított számokat küldött a nemzetközi intézményeknek!
Melyik is volt az???

Egyébként meg 1. örüljünk a szomszédok sikerének! Rájuk fér. 2. Van honnan feljönniük!

Tapi2021 2021.11.05. 10:36:29

@11 Favágó: Ott a pont!
Tudják ők ezt, csak nem akarják érteni.
Meg, hazudozni kell, különben hogy kerülnek hatalomra??? :-(

Ménár Atya 2021.11.05. 10:54:26

Éljen gyurcsány!
Éljen gyurcsány!
Éljen gyurcsány!
:D:D

Tapi2021 2021.11.05. 10:56:35

@midnightcoder2: Orbánnak egyelőre nincsen hasonló formátumú és kvalitású alternatívája. Ezért továbbra is rá szavazunk, ráadásul jól is csinálja. A nemzeti-konzi-keresztény oldalon nincs más, aki jobban képviselne minket.

Mint mindenki, ő sem hibátlan, de a kínálatból messze a legjobb. Ráadásul már bizonyított is, nem csak igérget, meg papírra írogat "programokat", amikből aztán - mint általában - semmi sem lesz.
Ezért van kormányon és nem Fletó miatt. Fletó csak megkönnyíti a dolgát. Mert kiváló kontraszt ahhoz, hogy lehet egy országvezető olyan is, meg ilyen is, lehet választani, milyet akarunk inkább.
Fletó kiválóan megtestesíti azt, amit az ország a ballibektől mindenkor kapott és kaphat!!!
Külön magyarázatok nélkül. És az emberek ezt értik (remélem). Ezért hasznos a kampányokban, mert egyszerű és külön magyarázat nélkül érthető, mint/mert szimbólum.

De Fletó nélkül is rá(juk) szavaznánk, mert ma csak a Fidesz-KDNP képviseli azokat az értékeket és érdekeket, amelyek a mieink.

Ménár Atya 2021.11.05. 10:57:11

"Szerződés bizonyítja, hogy eladnák a Városházát"
Én azt hittem erre gondol a szerző,ami eldöntheti a választásokat.
Mert ez inkább veri a biztosítékot, a mutyi főváros ámokfutása, az embereknél :)

Sir Gombóc 2021.11.05. 10:57:23

@midnightcoder2: Jah, csak Orbán ugyanazt teszi, mint Gyurcsány, ahogy te fogalmazol, 19-re lapot húz folyamatosan. Mert nincs megalapozva a produkciója.

Tapi2021 2021.11.05. 11:02:31

@morph on deer: "Az eredményt láthatjuk."

Igen, épül az ország, gyarapodnak a családok, emberek...!

Tapi2021 2021.11.05. 11:10:10

@Sir Gombóc: Aha.
És minden kedden megbukik már tizenkét éve!!!

Tapi2021 2021.11.05. 11:21:59

@morph on deer: Jó mérce Orbán politikájának és sikereinek megméréséhez a hazai és nemzetközi balos-liberális-pogány... erők sivalkodásának és fokozódó gyűlölködésének zaja!
Minél nagyobb, annál biztosabb, hogy Orbán azt csinálja és képviseli, amivel mi, konzi-nemzeti-kereszténydemokraták megbíztuk.
A zajból lehet tudni, hogy olyat csinál, ami a fent említetteknek nem tetszik. Tehát védi a saját országát, kultúráját, népét, a keresztény hagyományokat, a határon túli magyarságot..., stb. és ellenáll a nekik fontosabb változtatásoknak, mint a bevándorlókkal előállított még olcsóbb munkaerő beszállítása, az iszlamizálás és a felboruló társadalmi béke árán is, az LMBTQ-gender pogány jogok, a nemzeti önfeladással járó EEÁ építése, stb.

Csak így tovább! :-) (A lengyelekkel ugyanez a bajuk! Ők sem állnak készen az önfeladásra. Már mint a mai többség. Mert ott is vannak balosok, akik készek feladni mindent pár üveggyöngyért, buksi simogatásért. Mint a magyar elvtársaik. )

Ben Franklin 2021.11.05. 11:27:30

A roman GDP/fo a magyarnal joval kevesebb, szoval az egesz poszt humbugra epul, amit egy kattintassal ellenorizhetett volna a szerzo

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita

Magyarorszag 17000
Romania 13000
nominalis GDP

Na nem mintha ennek tul nagy jelentosege lenne, mert ez nem az eletszinvonalat mutatja, arra jobb az arszinvonallal korrigalt GDPt nezni.

vashuszár 2021.11.05. 12:03:55

Nincs itt semmi baj, majd megint lesz egy Békemenet, ahol 500, mit 500, egy millió ember mondja ki, hogy addig jó nekünk, ameddig Orbán a vezérünk! Egyébként meg Gyurcsány, Soros, meg a migráncsok! A statisztika csak néphülyítés, liberális métely, nehogy már a szőrös talpú román mondja meg nekünk. Mi már ezer éve védjük Európát! Ha Márki Zay nyer, tönkre teszik, ha Orbán ,akkor ő teszi tönkre Magyarországot. Nekünk mindenből ez jut.

konrada 2021.11.05. 12:10:38

Tényleg érdekes hír, mert sehogy nem jön ki az eredmény.
Nem jön ki GDP-ben, nem jön le GNI-ben, de még PPP-ben sem.
Magyarország PPP-ben 2021-ben: 36,849 $
Románia meg: 33,833 $

...persze legyünk megengedőek: a poszter szimplán csak hülye hozzá, és ezért hasonlította a 2021-es román értéket a 2020-as magyarhoz, mert azt a román meghaladja. (2020-as magyar: 33,045 $)

GyMasa 2021.11.05. 12:11:56

@Magyaur:
"1.) Nincs két egyforma statisztika, mert különböző időpontban veszik fel azokat, más-más módszerrel."
Az lehet, de egy 50%-os különbséget soha a büdös életben nem dolgozik le Romáania egy év alatt.

" 2.) Az előbbiből következően nem is a konkrét számok a fontosak, hanem a tendenciák."
Ja, csak akkor miért a számokról szól a cikk címe?

" 3.) Márpedig a román gazdaság dinamikája jobb, mint a magyaré,..."
Mintha tavaly azt olvastam volna, hogy ez a "dinamika"éppen a túlfűtött gazdaságra utal, aminek ugye később jön el a böjtje.
Plusz, mintha ez a dinamika hitelfelvételből zajlana a szomszédnál.

"... mert ez utóbbinál Orbán hagyta, hogy a magyar ipar a német nagyipar olcsó,..."
Azért, ehhez azért hozzáfűzném, hogy durva K+F kapacitás is van ám Magyarországon!
A Boschnak pl. a legnagyobb fejlesztőközpontja Budapesten van.

"... nem sztrájkoló beszállítójává degradálódjon,..."
Jaja, az AUDInál sem volt sztrájk, amivel elértek 30%-os béremelést 2019-ban, aminek az lett a következménye, hogy gyakorlatilag az összes autógyárnak is emelnie kellett akkor, hasonló mértékben.
index.hu/gazdasag/2019/02/02/audi_sztrajk_szakszervezet_partok_bertargyalas/

konrada 2021.11.05. 12:14:04

Ja, és hozzá a poszternek egy link, mert én szégyellem, hogy ő így beégette magát, nem árt, ha koözölni akar valamit akkor több forrásból ellenőrizze:

statisticstimes.com/economy/countries-by-projected-gdp-capita.php

GyMasa 2021.11.05. 12:14:09

Amúgy, én is azt hittem, hogy, olyan "premature" cikk lesz az budapesti városháza eladásáról..
De, szerintem ebben a témában érdemes kivárni, amíg kifutja magát, és csak utána véleményt nyilvánítani.
(Pont, mint anno a Kósa-féle nigériai herceges történetnél.)

citrix 2021.11.05. 12:19:20

30 év telt el a szocializmus összedőlése óta. Több mint negyed évszázad. 30 év után itt tartunk hogy két tökéletlen de annál gátlástalanabb barom kezében van/lesz az ország. Az egyik a nemzeti színű maszlaggal tömi a népe fejét miközben a pereputtya egytől-egyig multimilliárdos lett. Persze ő maga szegény mint a templom egere. A másik jómadár a szocialista maszlaggal tömi a nép fejét, minden pénzt a szegényekre kell átcsoportosítani, meg kell adózatni aki nem minimálbéres. Ingyen mindent is nekik, emeljük a családit sokszorosára, hülye aki nem a f@rkából és segílyből él. Szép választási lehetőség, köszönöm szépen. Mindeközben már Románia is beelőz...

sírjatok 2021.11.05. 12:22:16

de jó hogy már négy különböző forrással bizonyították, hogy a poszter hülye, így nekem nem kell egy ötödiket keresnem...

apro_marosan_petergabor 2021.11.05. 12:29:38

A folyékony hazudozás a kommunizmusban sem vált be, most minek próbálkozni?
Románia?
Valaki elmegy oda, láthatja hol tartanak, a hazudozástól függetlenül...

Maxim Tsigalko 2021.11.05. 13:01:49

Én azt hittem, már rég leköröztek minket

:)

DFK 2021.11.05. 13:14:51

Én is azt hittem, hogy a Városháza elmutyizására gondolt a poszter...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.05. 13:19:33

@DFK:

Arról majd kiderül, hog a portás a bűnös.

ben2 2021.11.05. 13:30:06

Ez miért is döntheti el a 2022-es választásokat?

konrada 2021.11.05. 13:33:59

@sírjatok: Nem baj, nem nekünk írja, hanem olyanoknak, akik még a sokadik bizonyítás után is felszopást tart a bloggernek., mint az előzményed. (Szvsz. szerintem a blogger is tudja, hogy hülyeséget írt, csak felméri kik azok, akik mindent becumiznak. ...;))

body_andras 2021.11.05. 13:35:15

Úgy hogy eközben Romániában évek óta nincs kormányzás, az egészségügy a miénknél is katasztrofálisabb, vidéken pedig mindent felülmúló hülyeség tombol. járványról, oltásról nem is beszélve.
Kurvára a hajukra kenhetik a GDP-t.

body_andras 2021.11.05. 13:37:45

@apro_marosan_petergabor: Konkrétan elég Nagylak után pár km-t menni. De a kíváncsiak tolhatják még párszáz km-en is. _ Nincs _ egy emberhez méltó wc, benzinkút a pálya mellett, sehol. A pihenőkben összegyűlt népség láttán azt hinnéd, Pakisztánban vagy...

body_andras 2021.11.05. 13:39:31

@Tapi2021: "Értékeket". Ízlelgessük egy kicsit...

Ben Franklin 2021.11.05. 13:41:08

@body_andras: Mert sok pakisztani vendegmelos van Romaniaban

Amugy nem minden szar, a foutjaik rendbe vannak hozva, Erdelyben meg alt. a magyar faluk jol neznek ki, a roman telepesfalvak meg puttok

GyMasa 2021.11.05. 14:00:06

Amúgy ilyen hír volt már, amikor a román minimálbér "beelözte" a magyart.
Aztán arról is semmi perc alatt kiderült, hogy csak annyi történt, hogy változtak a román szabályok, és onnantól nem a bruttó bért tartották nyilván, hanem a szuperbrutto-t.

Ben Franklin 2021.11.05. 14:08:27

Viszont jo hir, hogy a szlovakokat utolertuk. Na nem GDP/foben, hanem atlagfizetesben

Ménár Atya 2021.11.05. 14:09:58

Egy hír, ami akár el is döntheti a 2022-es választásokat:

"Nyakunkon az energiaválság, minikályha eszkábálására oktat a német katasztrófavédelem"
:)
Mindeközben magyarországon:
Még egy hideg és hosszú tél esetén sem lesz gázhiány Magyarországon
Ez valóban eldöntheti a választásokat, .........egész európában :)

midnight coder 2021.11.05. 14:27:17

@Lesz még Magyar Köztársaság: "Orbán magát leválthatatlanná tette, egy egész rendszer dolgozik mellette és az ellenzék ellen. "

Egy nagy lószart tette leválthatatlanná. Karácsony is simán vitte Budapestet az önkormányzatin. Csak míg régen egy nagyjából kb. ugyanolyan erõs FIDESZ és MSZP/SZDSZ versenyzett, ma pedig hogy úgy mondjam eléggé színes társaság próbálja leváltani a Patást, ahol a legerõsebb erõ az a Gyurcsány vezette DK amit még ebben a társaságban is többen utálnak mint nem. Ez az ami miatt az Orbán elég nehezen leváltható.

midnight coder 2021.11.05. 14:30:48

@citrix: Ez sajna elég korrekt leírása a helyzetnek.

ebella 2021.11.05. 14:49:29

Köszönjük Köpcös!

birkamenet 2021.11.05. 15:02:06

Ez a hír fogja eldönteni a választást:

KARIGERI ELADTA A FIDESZ SZÉKHÁZAT!
fidesz.fakewewsgyar.hu

Több ismeretlen, név nélkül maradni akaró forrássunk a Hír TV Bayer showjából és Rogán Antal propaganda minsiztériumából megerösítette, hogy kezükben vannak a Magyar Vizsla által elkészített dokumentumok, miszerint Karigeri, közismertebb nevén Stop Karácsony Gergely! titokban eladta a Fidesz székházát. A befolyó milliárdokat átcsatornázta a járási MSZMP-s párttitkár apjának az ofcsór számlájára, aki ezt ebböl a pénzböl elprivatizálta magának a körülötte 100 km.es körzetben levö összes köbányát.

A Fidelitasz erre a botányra tüntetést hirdetett meg Karigeri háza, a Lendvay utca 28 elé, ma 18 órára. Megkérnek minden fidesz párttagot hogy ugyanúgy utazzanak fel mint két hete a Békemenetre, aki otthon marad, arra kemény pártszankció vár. A megjelenés a tüntetésen teljesen önkéntes.

Ménár Atya 2021.11.05. 15:44:59

@birkamenet:
Mi van fitymatyi , telepakoltak a migrik és elengedtek? :D
Hazudsz,mint a gazdád, bár ezt már megszoktuk :)
index.hu/belfold/2021/11/05/szerzodes-bizonyitja-hogy-karacsonyek-eladnak-a-varoshazat/
Ez egy indexes hír ráadásul :)
Na most röfögj valamit vén alkesz, had nevessünk az ostobaságodon,ahogy véded a gazdit :D
Ezt meg ne felejtsd el, a kínos szereplésed végét:
youtu.be/mymvU1Yydvw?t=643

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.11.05. 17:01:52

@Ménár Atya: Még mindig nem heverte ki hogy beverte a fejét a zuhanásnál.

birkamenet 2021.11.05. 17:11:56

@Ménár Atya:

Csuhás, csuhás, miért nem maradsz térden orbán fütyije elött egész nap, abban legalább nincs semmi kockázatod? Meg mást úgyse tudsz te végstádiumos idiótája a NER gazdádnak.

Most elöször is megkérdezném, hogy mit bögfögsz itt székház botrányról, amikor az csak bizonyítottan a fidesses (= ruszki bérenc) gazdádnak volt? Tudod, amikor Vityerovics arra kapta a székházat az állami vagyonosztás során, hogy meghúzodjon benne az akkor még igen csóresz pártja és nem arra, hogy milliárdokért eladja és abból a pénzböl finanszírozza a faterja rablóprivtaizációját?

Másodszor meg azt kérdeznem meg a te alignyóccosztályos (de az is 70 évnyi alkoholizmustól leépült) agymaradványodtól, hogy van-e fogalmad arról, hogy ki bízta meg ezt a közismert cégtemetöbe bejelentett, egy gazdasági bünözö által vezetett céget, hogy lépjen fel a városháza nevében mint ingatlan eladó?
Elárulom neked: a fideSS.

birkamenet 2021.11.05. 17:13:49

@pincébezuhanási tudományok doktora:

tetszik amikor ti félkegyelmü büdös komcsik egymásnak adjátok az adut, hogy mekokra agysebészek vagytok ám azzal az alignyócc ostályotokkal! Csak mert 12 évig dolgoztatok meg érte!

pragmatika 2021.11.05. 17:28:23

"Romániában idén először haladta meg az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) mértéke a magyarországi mutatót, és ha marad ez a tendencia, akkor két éven belül Lengyelországot is"

Ja. Miközben a GDP arányos államadósságuk meg gyorsuló ütemben nő.
A lakosságuk 1/3-a meg nyugat-európából küldi haza a jövedelmét.
Csakhogy a számok mögé is benézzünk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.05. 18:04:33

Bennem felmerült az is, hogy itt talán egyszerűen megetették a Fideszt. Talán valóban szó sincs a Városháza eladásáról, csak egy obskurus szerződésfélével beadtak az indexnek egy féknyúzt, hogy a dolog tisztázásával diszkreditálják a kormánymédiát.

ember100 2021.11.05. 18:43:24

@midnightcoder2:
Helló !

Ja ha holnap meghalna Gyurcsány akkor elővennék Dobrevet lásd Ekurtuk film ha ő is elmenne megtalálnák az Apró klánt ha az sem lenne ....
Folytathatnám a Fényességes Vezető harcolni akar !!!!

GyMasa 2021.11.05. 18:51:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szerintem várjunk pár napot még.
Ez engem kisértetiesen a Kósa-féle nigériai herceges történetre emlékeztet.

Ménár Atya 2021.11.05. 19:09:18

@birkamenet:
:D:D:D
Mi van fitymatyi, rosszul lett az utolsó agysejted is :D
Na aggódj, dől még a csontváz bőven, pedig épp csak elkezdte a gyurcsány klán a lopást budapesten :D
Bkv tender megvan, abba is belebuktak a gazdáid :)
Na ne idegeskedj, csípjük ám az idiótaságaid, mindig megerősíted miért nem szabad a hülye fajtádra szavazni, tolvaj nácikra nem szabad,mint amilyen aD"obrev K"lára párt :D:D

apro_marosan_petergabor 2021.11.05. 19:10:54

Muhaha, komoly beírás, cenzúrázós...

A Joda visszatér 2021.11.05. 19:15:55

Talán nem ártana megnézni, hogy a járvány miatt milyen korlátozások voltak Romániában, valamint azon országokban, amelyekkel összehasonlításra kerül..

A 2019-es adatok:

hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_egy_f%C5%91re_jut%C3%B3_GDP_szerinti_list%C3%A1ja_(nomin%C3%A1lis)

Magyarország: 16470 USD
Románia : 12 887 USD

birkamenet 2021.11.05. 22:43:55

@Ménár Atya:

Szegény szériaalkoholistám, neked már eszed se maradt kifejezni magad, mert ami kijön nálad a diszfunkcionális agyadból, az még a mongolidiótát is alulmúlja. Ennyi vagy fidernyák birkaként és még le se akarsz állni reklámozni ezt az állatfajt.

Az ifjabb nézöknek persze arra jó vagy, hogy lássák és megértsék, hogy a Rákosi, Kádár, Ceaucescu, Brezsnyev meg az egyéb büdös komcsik miféle vakhitü idiótákra lényekre tudták alapozni a diktatúráikat. Ahogy Sztalin hívgta ezeket: a hasznos hülyék.
Te is hasznos vagy, csak nem se a magyar társadalomnak.

birkamenet 2021.11.06. 03:15:50

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

A közgazdasági idióta matolcsy megint nagyot alkotott. A nagyokoskodásai közepette elfelejtette megemliteni, hogy a román államadósság 50% (szemben Orbanisztán rekord 85%-ával) igy aztán a következő években bőven lesz terük további beruházási, fogyasztási expanzióra, miközben orbánék titokban már arra készülnek, hogy a 2022-es (bármilyen eszközzel) megnyert választás után akkora megszoritó intézkedést vezessenek be az államcsőd elkerülése érdekében, hogy a Bokros csomag bolhafing volt ahhoz képest.

Igy Orbanisztán 2022-ben Romániának már csak a hátsó felét fogja látni.

Ménár Atya 2021.11.06. 07:15:39

@birkamenet:
Fitymatyi, te igen ostoba,
Magyarország adósságát a náci párt főnöke, gyurcsány ferenc és bandája hozta össze.
:D
Ne hazudozz te migri köcsög, orbánék 52 % al adták át a kasszát , fletóék meg rávertek 30 % -t, ellopták a pénzt az emberek zsebéből, ezek a tények kis buta pöcsfej :D
Meg ez te 20 néven írogató xarházi náci felszopó :
youtu.be/mymvU1Yydvw?t=643
:D:D:D

sírjatok 2021.11.06. 07:31:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Tehát 9 év alatt Romániát ezer lakosra vetítve 10, Magyarországot 3,5 munkaképes ember hagyta el. Ez a maradó lakosság szempontjából előnyös is lehet (munkahelyek szabadultak fel, illetve a hazautalt jövedelmek is segítik az otthonmaradt családtagok fogyasztását)"

Fantasztikus cikk :) Ha a magyarok mennek ki külföldre, akkor nemzethalál, a zorbán hibája. A a románok 3x annyian, akkor az milyen hasznos, mert munkahely szabadul fel! :D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.06. 07:53:23

@Ménár Atya:
Államadósság
2010 - 78 milliárd euró
2021 szeptember 30 - 111 milliárd euró

birkamenet 2021.11.06. 08:47:16

@Ménár Atya:

Te alkesz szülők félkegyelmű bulgár birka gyereke, életed egyetlen szerelme orbán 2002-től az összes kasszafosztási törvényt megszavazta amellyel aztán államcsődbe jutott az ország. És még dicsekedett is vele a Gyurcsány elleni vitáiban!
Úgyhogy már megint magadat sz.pattad meg két Csuhás térdre! aktus között, amikor pofázással próbálkozik a szád az oboázás helyett.

birkamenet 2021.11.06. 08:52:28

@sírjatok:

Oszt kijafaszt érdekel, hogy a román hazád orbánja mit kúr el ott? Azon aggódjál, azon sirbakoljál, ne más országok gondján.

Ménár Atya 2021.11.06. 09:07:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @birkamenet:
Ó, most már akkor mégis csak államcsődbe vitte az országot a náci fletó és bandája ?! :D:D
Fitymatyi te igen ostoba, eddig ezt tagadtad :D
És mesélj már akkor kicsit a dübörgő gazdaságról a panon pumáról , meg a trükkök százairól :D

sírjatok 2021.11.06. 09:08:39

@birkamenet: Ja ja, a románokkal nem kell törődni, csak kivéve mondjuk a fenti posztban, olyankor mégis kell a románokkal törődni :D

retardált

Ménár Atya 2021.11.06. 09:08:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
2002 52 %
2010 81%
2020 81%
:D
Ne erőlködj, nem érted :)

Minden ballib bérretteg 2021.11.06. 09:37:25

KÉne szólni az eorustatnak is, hogy a hazugságok hitelesebbek legyenek:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita
Poland * Eastern Europe Europe 35,957 2021 34,265 2020 33,221 2019
British Virgin Islands * Caribbean Americas N/A N/A 34,200 2017
Hungary * Eastern Europe Europe 35,088 2021 33,084 2020 32,945 2019
Slovakia * Eastern Europe Europe 34,815 2021 31,832 2020 32,730 2019
Latvia * Northern Europe Europe 33,394 2021 32,019 2020 30,898 2019
Romania * Eastern Europe Europe 32,950 2021 31,946 2020 29,941 2019

body_andras 2021.11.06. 10:09:48

@Ben Franklin: félreérthető volt az utalásom. nem, nem feltételezem hogy akár egy paki vagy bármilyen keleti nép is pont oda vágyilk. én a színvonalra gondolok.
persze, egy-két dolog rendbe van téve romániában. valaminek épülni, szépülnie kell, ha már lopnak a közbeszerzéseken.
én a színvonalra gondolok. kiszállok, érted, az A1 autópályán, ami a nemzet fóvárosába tart, egy pihenőnél. fekáliaszag, meg olyan pofák, hogy a szemük se áll jól. az az érzésem van hogy sipirc innen. benzinkút címszó alatt le van baszva egy konténer a placc közepére, amiben egy bazárt rendeztek be. ha megáll egy román kombi, a csomagtartót kinyitva mintha a favellák összecsukható változata ugrana ki onnan. ez csak egy apró részlet, nyilván nem általánosítható korrajz arról, ahogy ott elég sokminden kinéz. na erre mondom azt, hogy a GDP-nek az apja f*szát...

birkamenet 2021.11.06. 10:51:52

@sírjatok:

te agysorvadt birkája a NER gazdádnak, GDP-k és az egyes országok fejlödési pályájának az öszesonlítása a nemzetközi gazdasági elemzés alapvetö része, még a matollcsid is állandóan ezeken futtatja az agyát.

De hogy hány migri ment el egyik-másik diktatúrából (és milyen okok miatt) se nem része az összehasonlító statisztákaknak és gazdaságpolitkáknak, se senki le se szarja, hogy egy másik birka országból esetleg még többen migráltak el, tehát milyen fasza is magyar birkának lenni. A te pöttömnyire zsugorított orbáni agyad tehát tiltakozhat VALÓSÁG ellen, de ez a téged is ki le nem szar?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.06. 10:53:43

@Ménár Atya: Már elismered a 81 százalékos GDP arányos államadósságot? :-)) Ne erőlködj, nem érted hogy a gazdasági növekedés hitelből és EU-s pénzből történik.

birkamenet 2021.11.06. 10:54:43

@Ménár Atya: "Fitymatyi te igen ostoba, eddig ezt tagadtad :D"

Én nem vagyok az elmeorvosod te alkesz bulgárbirka, hogy a Matyi bérretegéseidböl és a fantomvilágodból kigyógyitsam az agymaradványodat.
Ellenkezöleg, minél leépültebb az agyad, annál több hasznot hozol az elenzéknek! Csak ma plusz 5%-ot hoztál Gyurcsánynak. Csajk így tovább Csuhás térdre!

A Joda visszatér 2021.11.06. 11:27:27

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

GDP arányosan hogy alakult, mert ugye ez a lényeges mutató.

6.Lenin 2021.11.06. 11:30:12

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Töki még nem unod ezzel erőlködni? Mit számít az adósság, ha növekedés van belőle? Akkor lenne baj, ha az a növekedés lefelé történne, mint 2010 előtt.
Mikor fogod már ezeket megérteni?
Én eddig kocsit általában kölcsönből vettem, pedig meg volt rá a pénzem, de azt inkább befektettem, és az kitermelte a törlesztő részletet+ nyereséget. Mire lejárt a kölcsön a kocsi ingyen volt., eladtam, és vettem egy újat megint kölcsönre. Érted te ezeket? Persze egy hajléktalannak ezt hiába is magyaráznám.

A Joda visszatér 2021.11.06. 11:33:54

@Magyaur: Mert ugye Lengyelországra nem pont úgy tekintenek, mint ránk.

magyarnarancs.hu/publicisztika/elmulatjak-243193

"A lengyel kormány a Jog és Igazságosság párt (PiS) 2015-ös hatalomra kerülése óta hadban áll az Európai Unióval. A viszály egyik oka: a lengyel bíróságok függetlensége ellen intézett kormányzati támadás."

sírjatok 2021.11.06. 11:43:38

@birkamenet: értem, ha románia jobb valamiben, akkor össze kell vele hasonlítani, ha meg rosszabb öt másikban, akkor az meg kit érdekel, ez így hiteles és helyes :P

te se leszel már hülyébb

sírjatok 2021.11.06. 11:44:32

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Ne erőlködj, nem érted hogy a gazdasági növekedés hitelből és EU-s pénzből történik. "

Szemben a remek Gyurcsány-korral, amikor a gazdasági növekedés NEM történt meg a hitelből.

Andy73 2021.11.06. 12:20:57

Elképzelem aprilisban a választás napját. Szavazó nézegeti az európai GDP adatokat, utána indul szavazni. Szerintem inkább a fizetését meg a szamlaegyenleget nézi. Az inkább eldönti a választást. Sokan vannak, akiknek drasztikusan csökkent a fizetésük reálértéke ebben az inflációban, de azért van, akinek nem.

A Joda visszatér 2021.11.06. 12:30:45

@Andy73:

Persze, ha majd tavasszal a 2021-es évre vonatkozó magyar-román GDP/capita összehasonlítás az utóbbira nézve lesz kedvezőtlen, nem sokat fogsz olvasni róla a baloldali médiában.:D

a nagy hohoohooo 2021.11.06. 12:33:30

@midnightcoder2: Ugye tudod ez a fejedbe idomított orbáni NER sötétség igazolása?

Ménár Atya 2021.11.06. 13:01:10

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Igazad van, ,mindenki otthon ül, és várja a hitelt meg az eus pénzt, az itt jelenlévő multik pedig csak orbán kitalált agyszüleményei :D
B+ ma nagyon gyenge vagy.

Ménár Atya 2021.11.06. 13:02:53

@birkamenet:
Ó, most már akkor mégis csak államcsődbe vitte az országot a náci fletó és bandája ?! :D:D
Fitymatyi te igen ostoba, eddig ezt tagadtad :D
És mesélj már akkor kicsit a dübörgő gazdaságról a panon pumáról , meg a trükkök százairól :D
Kínos a sötétséged,amikor találkozol a valósággal mi? :D
youtu.be/mymvU1Yydvw?t=643

a nagy hohoohooo 2021.11.06. 13:03:14

@midnightcoder2: A 200l-es évtől kezdődően a magyar kormány gazdaságpolitikája - főként
költségvetési-államháztartási politikája - fellazult; egyre nagyobb mértékben rendelődött alá a
2002-es,választások győzelmi céljainak.A FIDESZ által vezetett koalíciós kormány által 2000 decemberében elfogadott
úgynevezett "kétéves költségvetés" nemcsak Torgyán József kormányból való eltávolítását
készítette elő, hanem az ezen az úton megtett első komolyabb lépés volt.
A 2002-es választási évben a tényleges államháztartási hiány már júniusban, azaz a
balliberális koalíciós kormány hivatalba lépése előtt jelentősen meghaladta a tervezettet, -
mint Matolcsy György a FIDESZ vezette kormány volt gazdasági minisztere nyilatkozta -
választási győzelem esetén az új kormányzati ciklust megszorításokkal kezdték volna
(Matolcsy).
Magyarul:az MNB-nek nem maradt devizája a költségvetés fedezésére,biztonsági tartaléknak .
Ebben a kivéreztetett állapotában érte az országot az USA-ból kiindulő pénzügyi hitelválság,amit szerencsére Gyurcsány az EU,Barrosó,és Merkel támogatásával 24 óra alatt az IMF hitellel kivédett,másnap betették a pénzt az MNB-be és elmúlt a veszély,annyira nemvolt csőd ,hogy 2010-ben orbángazdád dícsérte -lásd :a FAZ-Merkelnek és Barrosónak"
Orbán Viktor 2010 júliusában Angela Merkel német kancellárnál tett látogatását. elismerte: a szocialista kormányok korrekt módon és "válságkezelésből jelesre vizsgázva" adták át az ország irányítását. Orbán akkor kijelentette, hogy Magyarország "világbajnok teljesítményt" nyújt a pénzügyi konszolidációban. A közlemény felidézi, hogy Orbán Viktor 2010. november 10-én egy FAZ-interjúban úgy fogalmazott: "Magyarország két másik kormánya" olyan lépéseket tett, amik "összességében többet tesznek ki, mint amire más európai ország vállalkozói.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/10/orban_europa_kalapot_emelhet_bajnainak_es_orbannak/

A FIDESZ A MÚLTAT IS HAMISÍTJA: GÖRÖGORSZÁG NEM UGYANABBÓL A HELYZETBŐL INDULT 2010-BEN, MINT MAGYARORSZÁG.

y-gen.blog.hu/2015/07/13/_multhamisitas_fidesz?fbclid=IwAR3Uy65PtocGSsck1XuqDtPdIzgonzXuXD7QVLST1aw1nhmBPj1NeVRXVoc

Az Orbán-rendszer két alaphazugsága.
Ami a másik fő hazugságot, a gazdasági örökséget illeti, itt is ugyanez a helyzet. Az Orbán-csapat ugyan a kormányváltás után a szekrényekből kiesett "csontvázak" tömegéről beszélt,
www.civilhetes.net/az-orban-rendszer-ket-alaphazugsaga?fbclid=IwAR3ilMw7OxuR6o8anPSQidUzb_ThfjLH_-mYY8v1i9mTRTh7Onb2tX5eO5s

Tehát ez az „államadósságos-tönkretételes-IMF”-es duma nem egyéb, mint a Fidesz 2010-es választási propagandája, a jobboldali legendagyártás egyik legszívósabb, újra és újra felböfögött mócsingja.
aztán a megvezetett jónép megszavazta Orbánt,Nem utolsósorban az IMF hitel nagyobb részét már az Orbán kormány költötte el. Csak a kormánykasszában hagyott Bajnai 1860 milliárdot belőle, amit szintén Orbánék használták fel .Többek között abból vásároltak 500 milliárdért MOL-részvényeket,amit eltőzsdéztek,jött a forintbedöntés,Kósa és Szíjjártó
Kósa és Szíjjártó bedöntötte a forintot, és mivel Orbánnak Merkel és Barroso nem engedélyezte a 7% -os hiányt, azért, hogy osztogatni tudjon az ő hatalomba pátyolgató nemzetthy oligarcháknak lenyúlta a manyup 3000 célját.
Orbán pofonért utazott Brüsszelbe
INDEX
2010.06.04. 13:00
Kódolva volt, hogy Brüsszel nem fog asszisztálni a Fidesz-kormány körvonalazó azon egészségét, hogy az eddig vállaltnál jóval kisebb hiányszámot mond be.
Mint ismert, Barroso gyakorlatilag azt közölte Orbánnal, nem tűri el az EU, ha nagyobb költségvetési hiányt hoz ki a Fidesz a hivatalos, az EU felé is vállalt célnál, Orbánt azonban ez nem nagyon hat meg, ő ragaszkodott ahhoz, hogy a szerinte valós helyzetet fel kell tárni.
index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/04/miert_kemenyitett_be_az_europai_bizottsag/

.Hogy miért volt 2006?Orbán észlelte-,tudta,hisz ott volt,ő dolgozta ki az EU csatlakozás folyamata,szabályai,a vállalt kötelezettségek mintegy 80%-át-mekkora pénzözön fog ránkömleni a felzárkóztatás éveiben,Orbánnak irtózatos nagy megalázás volt ,hogy az EU csatlakozást nem ő hanem Medgyessy írta alá-Medgyessy udvariasan felajánlotta Orbánnak azt a tollat amivel aláírta a csatlakozás szerződést,és az tahó sértődésében visszautasította
hehee....-minden előzetes felmérés ellenére ami az ő győzelmét mutatta 2002-ben, elvesztette a hatalmát,holott már beígérte az őt pénzelő oligarcháknak,csakhogy hatalomra jusson,illetve a hatalommal megszerezhető pénzekhez.
Az IMF-t pedig azért kellett menesztenie,hogy végre ellenőrizetlenül folyhasson a szabadrablás. Orbán elzavarta az olcsóbb IMF-t ,mielőtt lenyúlta a 3000 milliárd manyupot,majd 8000 milliárdos "nemmegszorítással" hazazavarta az IMF-t amivel az volt a baja,hogy nem hagyták belőle lopni,osztogatni a haveroknak,és helyette a jóval drágább dollárhitellel még jobban eladósította az országot,a drágább kamatozású dollárkölcsönöket bocsájtott ki.

6.Lenin 2021.11.06. 13:04:00

@Andy73:

Az emberek minden racionalitást nélkülözve, zsigerből szavaznak. Kevesen szavaznak úgy, hogy meg is tudnák magyarázni, hogy miért is úgy voksoltak, ahogy.

Ménár Atya 2021.11.06. 13:04:06

@Liba bizottság:
Arról ne is beszéljünk, hog az eu csatlakozás egyik feltétele volt :)
De ezt az agyatlanok már nem nagyon értik.

Ménár Atya 2021.11.06. 13:06:45

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Na ugye, hogy ugye?! :)
Amúgy oda csak véletlenül kerültél, csak matyinak ment.

6.Lenin 2021.11.06. 13:06:49

@Liba bizottság:

Aztán le is állították, miután rájöttek, hogy miért is erőltetik. Csak Mo-on tartottak ki a végsőkig.

Che21 2021.11.06. 13:17:02

Értem én, hogy magyar györgy jogász, de azért az általános iskolai matektudásnak meg kéne még lennie valahol.

Ja, hogy ballibsi is.
Így már értem, azoknak mindig gondjaik vannak a számokkal.

a nagy hohoohooo 2021.11.06. 13:18:31

@Liba bizottság: Mindig széles mosoly szalad körbe az arcomon amikor a NER nemzetthy elhülyítés rendszere idomított segédmunkása (vagy valamék sz.rcsimbókja -feldobja a fejében idomított nemzetthy lakájsz.art oszt a vezérimádattól bambán tátott szájjal aládzsavel hehee..

Meglepő? A devizahiteleket 2001. nyarán az I. Orbán-kormány engedélyezte, a „2001. évi XCIII. törvény a devizakorlátozások megszüntetéséről, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról” című jogszabállyal.
A PSZÁF mentségére legyen mondva, hogy ők tényleg szóltak. Elmagyarázták a devizahitelek működését például a 2006 szeptemberi dátumú tájékoztató füzetükben (amely itt olvasható). De az Origo.hu is már 2004 szeptember 15-én ezzel a címmel írt cikket: „PSZÁF: kockázatosak a devizahitelek”

Gyurcsány Ferenc 2005-ben jelezte, hogy baj lesz a devizahitelekkel - itt a levél
Szerző: hir.ma itt: devizahitel ügyek 2013.08.01 09:39
Korábban többször olvashatták, hogy Kásler Árpád törvényszék elé kívánja állítani a bűnösöket a devizahitel szerződésekkel kapcsolatban, mert nem csak az aktuális törvényhozás, ítélkezés, kormány tehet a kialakukt helyzetről, hanem az elődjeinek is felelnie kell.

Gyurcsány Ferenc a Facebook oldalára kitett egy levelet, mely szerint ő már 2005-ben jelezte, hogy nem szabad devizahiteleket adni az embereknek, mert komoly baj lehet belőle.

Gyurcsány levele azt bizonyítja, hogy a devizahiteleket még 2001-ben a Fidesz engedélyezte.

A levelet Gyurcsány dr. Guba Ferenc közgazdász-politológusnak írta.
hir.ma/belfold/devizahitel-ugyek/gyurcsany-ferenc-2005-ben-jelezte-hogy-baj-lesz-a-devizahitelekkel-itt-a-level/123522

www.portfolio.hu/bank/20190415/kiraly-julia-a-devizahitelekrol-maskepp-emlekszem-mint-csanyi-sandor-320985
PSZÁF: kockázatosak a devizahitelek.
www.origo.hu/gazdasag/hitel/20040914pszaf.html

Nem szégyell a baromságával idepofátlankodni, ahelyett, hogy kanalazott volna egy tányér IQ levest....höhöö....sztem szórakoztató vagy,lehet ,hogy szadista disznó vagyok, de élvezem nézni a vergődésed,ha rádnézek tényleg egy illegális bevándorlót látok aki a Lipótról vándorolt ki a közéletbe épülésünkre ...höhöö..nem kell mindjárt összeszarnod magad! Előbb mosd ki a szádat, a sorrend fontos!..és te folyton felcseréled....höhöö..

Che21 2021.11.06. 13:19:44

@a nagy hohoohooo:

"A 2002-es választási évben a tényleges államháztartási hiány már júniusban, azaz a
balliberális koalíciós kormány hivatalba lépése előtt jelentősen meghaladta a tervezettet, -
mint Matolcsy György a FIDESZ vezette kormány volt gazdasági minisztere nyilatkozta -
választási győzelem esetén az új kormányzati ciklust megszorításokkal kezdték volna
(Matolcsy).
Magyarul:az MNB-nek nem maradt devizája a költségvetés fedezésére,biztonsági tartaléknak .
Ebben a kivéreztetett állapotában érte az országot az USA-ból kiindulő pénzügyi hitelválság,..."

Hej de elegánsan át tetszettünk ugrani hát évet.

Che21 2021.11.06. 13:22:32

@a nagy hohoohooo:

"Orbán 2001--ben,a 2002-s választásokra osztogatásként bevezette a devizahitelt,amit Gyurcsány,a PSZÁF is ellenzett"

lárifári kláriferi annyira ellenezte, hogy 2010-ig fenntartotta

Andy73 2021.11.06. 13:30:11

@a nagy hohoohooo: a boszme csak a sajat kormányáról beszélt Őszödon, az előző másfél-ket évről. De jövőre már nem ez fog dönteni, bár az azért számítani fog, hogy mennyire tud a háttérben maradni. Ez a jelek szerint nem nagyon megy neki, így továbbra is a kerékkötője a kormányváltásnak.

a nagy hohoohooo 2021.11.06. 13:31:30

@midnightcoder2: Kommentelj minnél többet és többször ritkán látni olyan embert, aki egyszerre nem csak enni meg szarni tud, hanem a klavit is kezeli..
Mivel uszított a FideSS 2006-ban ?Majd megismételték 2010 a választásokra és utána a Varga féle csontvázbrigád ,Gyurcsányék eltitkolták a költségvetés valós számait .
Sőt az Elqúró propagandafilmben is höhöö..

Trükkök százai höhöö..
De az volt a trükk ,hogy hülyét csinált belőled orbángazdád.A trükkök százai azok az intézkedések, amit a mindenkori kormány hoz annak érdekében, hogy tartani tudja a költségvetési tervet - mint ahogy azt az Orbán-kormány próbálta meg a kiadások visszafogásával 2010 végén - ám a hiánycélt így sem sikerült elérni -Ebből szinte semmi sem igaz. A költségvetést nem hamisították meg, a hiányt nem titkolták el, a konvergencia-jelentést nem hamisították meg.
Ez legenda, ami arra épül, hogy a márciusi hiányadatot nem a választás előtt, hanem csak az április 7-i választás napját követő hétfőn tették fel a Pénzügyminisztérium honlapjára.Nem titkoltak és nem hamisítottak semmit. Ezek a évek óta terjesztett állítások rágalmak. Tényleg cuki mikor olyanról próbálsz észt osztani, amiről fogalmad sincs.Arról, hogy Gyurcsány meghamisította-e a közérdekű adatokat.Az ügyészség legalább kétszer utasította el a Fidesz feljelentéseit a költségvetési adatok meghamisításának ügyében.-
Vaskos tévedés
Daróczi Dávid elmondta, a kereset jogi megítélése a jogászok dolga, tartalmilag azonban vaskos tévedésre épül. A 2006-os választások előtt ugyanis a Gyurcsány-kormány minden korábbinál részletesebb adatokat tárt a nyilvánosság elé az államháztartás állapotáról, készített egy tételes leltárt, amit a Pénzügyminisztérium az interneten is publikált, így azzal bárki megismerkedhetett. Ez alapvetően eltér a 2002-es kormányváltás előtti gyakorlattól, hiszen az akkori parlamenti többség módosította a vonatkozó törvényt, hogy a kormánynak ne kelljen ilyen leltárt csinálnia, közölte a kormányszóvivő.

index.hu/belfold/gyfper0910/?fbclid=IwAR12WXcXlyxG5iKcbqRaOahUftU1YTTFubOOQvzHDZGYAtXl8uIMIFONFHQ
Emlékeztetett, a 2002-es választások után az új kormánykoalíció viszont komolyan vette az Országgyűlés eredeti szándékát, visszaemelte a jogszabályba a leltárkészítés kötelezettségét, és a Gyurcsány-kormány ennek megfelelően közzé is tette a tételes leltárt.

DR. VERES JÁNOS

DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! Ha megengedik, először néhány eddig elhangzott dologra szeretnék reagálni.
Navracsics frakcióvezető úr tett ma egy kijelentést, amelynek a valóságtartalmával kapcsolatban valóban merülhet fel kétség. Frakcióvezető úr, szeretném egyértelművé tenni, hogy a Pénzügyminisztérium mind ebben az évben, mind az elmúlt évben minden egyes hónapban az előre közölt publikációs naptár szerinti időpontban nyilvánosságra hozta azokat az adatokat, amelyeket a költségvetésről, a fő folyamatokról Magyarországon nyilvánosságra kell hozni. Ez a naptár januárban közzétételre került, és pontosan tartalmazta azt, hogy minden hónapban az adott hónap ötödik munkanapját követő első munkanapon kerül közzétételre ez az adatsor. Nem követi ezt el minden magyar közintézmény. Nagyon sok magyar közintézmény, amely független a kormánytól, nem tesz közzé ilyen publikációs naptárt, hanem véletlenszerűen hoz információkat nyilvánosságra, de a Pénzügyminisztérium nem ezt teszi. Nem merült fel, tisztelt frakcióvezető úr, egyetlenegy alkalommal sem kétely sem belföldön, sem külföldön a nyilvánosságra hozott adatok tartalmával, hitelességével kapcsolatban. Kérem, hogy ezt vegye figyelembe.
www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/OGYNaplo-orszaggyulesi-naplo-1990-2019-4/20062010-1BF01A/2006-evi-oszi-ulesszak-1C4374/2006-oktober-6-18-szam-1C43EF/a-kormany-iranti-bizalom-kinyilvanitasarol-szolo-orszaggyulesi-hatarozati-javaslat-altalanos-vitaja-1C4438/dr-veres-janos-1C44FE/?fbclid=IwAR3ouN4mDgVTByftF2KkYcUqHvJ1-N5fEshCE9s3PwWd5y8ofTbnFQsEJ0Y

www.parlament.hu/documents/static/biz38/bizjkv38/KTB/1002021.htm?fbclid=IwAR3NBYqh-plDgaNNFac5UXDRw1z9bnBHams6s9OcoCdgK861JSmz6txGBmo

A stabilizációs program kulcsa a kormányfő. Így amíg Gyurcsány Ferenc hivatalban marad, a piacok részéről nem várható erős reakció a belpolitikai problémákra.

Köszönjük a nyilvános emocionális önkielégítést...jó röhögni rajtad hehee.. seggbuta orbánseggszolga hehee...gratula, hogy amikor a fürdőben állva, pucéran lenézel csak 1 fäszt látsz, de amikor a tükörbe tekintesz, akkor kettőt heheee.

a nagy hohoohooo 2021.11.06. 13:46:01

@Che21: Na itt szakadt ki belőlem a röhögés. Hihetetlen a mihígmélymagyar emberek politikai kultúrája, tisztánlátása, realitásérzéke. De tanulni sose akartak ,nem is tudtak.
Nem véletlenül találták ki annak idején a vagyoni és a műveltségi cenzust. Műveltségi cenzust most is el tudnék képzelni és általános iskolai végzettséghez kötném a szavazati jogot. A mai fideszszavazók nagy része kb. az éti csiga értelmi szintjén van,

a nagy hohoohooo 2021.11.06. 14:24:27

@midnightcoder2:Ajh, én hülye, akkor eddig rosszul csináltuk.
Meg voltunk győződve, hogy a tanulás segít a magadfajtákon, de most felhomályosítottál, hogy nem ,csak a verés hehee..

2005.10.06. 17:12 még jól állt a gazdaság .Sokkal kedvezőbb a hiány a vártnál.Az államháztartás hiánya 63 milliárd forint lett szeptemberben a tervezett 93,1 milliárd forinttal szemben - hozta nyilvánosságra a Pénzügyminisztérium.A helyi önkormányzatok nélkül számított deficit így harmadik hónapja jobb a prognózisnál.

Az ÁSZ jelentésből :
A Gripen-kiadások, illetve az Állami Autópálya-Kezelő Rt. általi autópálya-építések ,(nagyfokú árfolyam-gyengülés, hozamemelkedés), amely a devizahitelek egyre nagyobb elterjedése miatt recesszió-közeli állapotba juttathatja a gazdaságot. Ennek veszélyére a jegybank már a nemrég megjelent pénzügyi stabilitási jelentésben is nyomatékosan felhívta a figyelmet.

.......eladósította a költségvetést a következő kormányoknak.
Ebben az állapotban érte az országot az USA-ból induló lakáshitel -pénzügyi válság,amit Gyurcsány az IMF hitellel kivédett ,majd Bajnai 4%-ra egyensúlyba hozta a gazdaságot. ,
Ez a folyamat csúcsosodott ki a 2006-os időszakra
ÁSZ :Jelentés az államháztartás központi alrendszerének adóssága és éven túli kötelezettségvállalásának ellenőrzéséről :
Az adósságkezelés stratégiai célja 2008-ig a költségvetés hosszú távon minimális költséggel és elfogadható kockázatok vállalásával (együttes optimalizálás) történő, egységes szemléletű finanszírozása, a válság hatására
2009-től a piaci finanszírozás helyreállítása volt.Az államadósság hat év alatti 8190,0 Mrd Ft növekedéséhez döntően
(86,7%-ban) a központi alrendszer hiánya18 járult hozzá. A hiány államadósság-növelő hatása annak ellenére volt magas, hogy a deficit csökkentésére irányuló intézkedések következtében az éves központi költségvetési hiány a
2006. évi 1961,6 Mrd Ft-ról 2010-re 853,9 Mrd Ft-ra csökkent, illetve az elsődleges egyenleg 2008-tól 2010-ig pozitívvá vált. a büdzsé átvállal a Nemzeti Autópálya Rt.-től egy 178 milliárd forintos hitelt, emellett elenged kisebb összegű követeléseket.Az autópálya-fejlesztések a 2004–2006.
években végig szerepet játszottak a költségvetési hiány szintjének megemelkedésében, amire
2006-ban rárakódott az addicionalitási kritérium szempontjából.Egyszeri hatásoknak tekintjük
• az autópálya-építést,
• bizonyos követelések elengedését (például
az iraki adósság elengedése 2006-ban),
• a sokéves átlagot meghaladó mértékû árvízkiadásokat,
• az önkormányzatoknak általában a választási évre visszavezethetõ deficitnövekedését,
• a Gripen vadászrepülõgépek vásárlásának
sajátos statisztikai elszámolásából eredõ,
kiugró tételeket.Az autópálya-társaságok adósságának átvállalása 2006-ban 415,9 Mrd Ft-tal,
2007-ben 58,1 Mrd Ft-tal növelte az államadósságot ,csak a Gripen-beszerzés költségei 5,2 százalékra viszik majd fel a tervezett 4,7 százalékról a jövő évi deficitet A kedvezményes lakáshitelek deviza és kamattámogatások, áfa-visszatérítési jogcím 2000 és 2006 közti 124 milliárdos növekményt okoztak..Amint a 4. ábrán látható, 2001–2002-ben a családi jellegû szja-kedvezmények növekedése .okozta a családtámogatások GDP-arányos
szintjének emelkedését, 2003-ban viszont az új
kormány a családi pótlékot emelte. 2004-ben a
családtámogatások összege csökkent, 2005-ben
GDP-arányosan szinten maradt, 2006-ban viszont ismét jelentõsen növekedett a családi
pótlék nagy mértékû – a lényegében megszûnõ
adókedvezmény összegét meghaladó – emelése
következtében. A vizsgált 6 év alatt a családtámogatások GDP-arányos összegében mintegy
0,2 százalékpontos növekedés következett beAz MNB által lehívott hitel nem növelte az államadósságot24, az az MNB mérlegében szerepel az IMF-fel szembeni kötelezettségként a devizatartalékok között. Az MNB devizatartalékait a magyar állam által lehívott IMF/EB források is
növelték25, Az államadósság 64,2%-os növekedése ellenére a központi alrendszer finanszírozása 2006-2011 között minden évben, ezen belül a 2008. évi pénzügyi,
finanszírozási válság alatt is biztosított volt. 2008-ban 6,9 Mrd euróval, 2009-ben 5,9 Mrd euróval.
2011-ben a központi költségvetési hiány csökkenő trendje egyszeri intézkedések (MOL részvény vásárlása19,áfa-visszatérítés) miatt 1481,1 Mrd Ft-ra nőtt.

a nagy hohoohooo 2021.11.06. 14:30:45

@midnightcoder2: A GDP 2006-2011 III.
negyedév között összesen 26,1%-kal bővült.
A Gripen-kiadások, illetve az Állami Autópálya-Kezelő Rt. általi autópálya-építések ,(nagyfokú árfolyam-gyengülés, hozamemelkedés), amely a devizahitelek egyre nagyobb elterjedése miatt recesszió-közeli állapotba juttathatja a gazdaságot. Ennek veszélyére a jegybank már a nemrég megjelent pénzügyi stabilitási jelentésben is nyomatékosan felhívta a figyelmet.
EDP-JELENTÉS
Publikációk
EDP-jelentések
Az Eurostat által kiadott sajtóközlemények
Sajtóközlemények - Jelentés a kormányzati szektor hiányáról és adósságáról - 2007. október 1.
A nemzeti számla számítások keretében elkészültek a kormányzati szektor 2006. évi II. előzetes adatai. Eszerint a kormányzati szektor előzetes "maastrichti" hiánya 2006-ban 2 188,2 milliárd Ft volt, a GDP 9,2%-a. A hiány mintegy 24 milliárd Ft-tal magasabb a 2007. áprilisban publikáltnál, amely főként a Gripen gépek lízingelésének felülvizsgált becsléséből adódik. A GDP-arányos hiány megegyezik a tavasszal publikálttal. Az adatokat a KSH a túlzott hiány eljárásról (Excessive Deficit Procedure - EDP) szóló jogszabály alapján, a nemzeti számlák európai rendszerében (ESA95) foglalt módszertani előírásoknak megfelelően jelentette az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak.
A kormányzati szektor adóssága az MNB adatai alapján 2006. végén 15 592,5 milliárd Ft volt, a GDP 65,6%-a.
"2008-ban a magyar GDP 157 milliárd dollár volt, 2016-ban csak 139 milliárd" (forrás: Csaba László) A gondolkodás nem ártalmas, de sajnos nem is ragályos! 2006-ban a GDP 3,9%-kal nőtt (ez szerinted erőteljes visszaesés?), miután 2004-ben tetőzött 5,0%-kal, melyet azóta sem sikerült felülmúlnia a gazdaságnak, holott ömlik a brüsszeli tankokból a pénz; 2008-ban 0,9%-os volt a növekedés, 2009-ben - világgazdasági válság 2008 októbere körül tört ki, ha elkerülte volna a figyelmedet - 6,6%-osvisszaesés.
Ha a 2008-ra mint utolsó békeévre tekintünk, úgy azt a GDP-értéket 2014-ben sikerült hajszálra elérni (emlékeztetlek ismét: közben a brüsszeli bombázók szórták a mannát, az éves GDP 3-5%-át).
2018: ha eszedbe jut, akkor 2018-ra a teljes, 2020-ig tartó támogatási időszak pénzét lehívja a kormány... ja, ennyi ingyen pénzzel én is csodát tudnék tenni, nem 4,5%-ot.
Forrás: www.ksh.hu/.../hun/xstadat/...
A magyar lecsúszást egy pénzügyi világválság is befolyásolta, valamint az aljas fideszesek árokásó tevékenysége ebben az időszakban is. Gyurcsány a nehéz helyzetben sem fosztotta meg az embereket a megtakarított magán nyugdíj alaptó. Viktor volt az aki az első alkalommal rácsapott a 3.000 milliárd forint készpénzre. De még a Takarékpénztárakat is lenyúlta.
2006-ban.az év végén megkezdődtek a megszorítások, ennek hatására a költségvetés már 2008-ban elsődleges többletet mutatott.A negyedik szakaszban, 2007 végétől 2010 végéig az adósságráta 80 százalékra emelkedett. Ez alapvetően a világgazdasági válság következménye: a GDP emiatt bekövetkezett visszaesése, a lehívott, de fel nem használt IMF-EU-hitelekből képzett finanszírozási tartalékok növekedése és az árfolyamveszteség.Bajnai lehozta a hiányt 4%-ra ,annyira nem volt csőd ,hogy orbángazdád Merkelnek és Barrosonak dicsérte ,hogy Magyarország két egymást követő kormánya-Gyurcsán-Bajnai jobban oldotta meg a pénzügyi ingatlanhitelválságot és abból kialakult gazdasági válságot mint Európa bármelyik kormánya:
nekem Lösimon "seggembe ragadt sok napos szaros vécépapirok" című keresztyényi eposza tetszett, jobban kifejezi a fidesz rezsim értékeit...Kizárólag a segítségnyújtás vezérel, de hát nekem is pénzbe kerültek az intelligencia-tabletták, amelyeknek csomagjáért száz eurót kérek. A tablettákból napi egy, különösen hülye gyerekeknél, napi két szemet ajánlott, étkezés előtt...hehe..

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.06. 14:46:46

@a nagy hohoohooo:

"Magyarul:az MNB-nek nem maradt devizája a költségvetés fedezésére,biztonsági tartaléknak ."

Ez így nem igaz!

A devizatartalékot nem azért tartják, hogy a költségvetést fedezze! Nem
az állam tulajdona, nem közösségi pénzeszköz. A devizatartalék-kezelés alapvetô céljai:

– a monetáris politika támogatása (a forint árfolyamsávon belül tartása érdekében végzett intervenció),
– tranzakciós célok (adósságkezelés támogatása, krízishelyzet kezelése),
– vagyonkezelési cél. (Bár a tartalék tartásának költségei az ország hitelminôsítésének javulásával jelentôs mértékben csökkentek, az MNB tisztán vagyonfelhalmozási célból 2002-ben nem kívánt tartalékot tartani.)

2002-ben a Monetáris Tanács májusban és augusztusban megvizsgálta a tartalék nagyságát. A tartalék szintje az akkori körülmények között a biztonságos monetáris politikához szükséges 9 milliárf eurós szinten volt az egész év folyamán. Nem volt szükség tartalékcélú forrásbevonásra, sôt az állami devizahitel-felvételek 2002. évi szüneteltetésével lehetôség nyílt a tartalékok csökkentésére is.:

A tartalékok állománya a 2002. év során 11,7 milliárd eurós szintrôl december végére 9,9 milliárd euróra csökkent, ami alapvetôen annak az eredménye, hogy az állam az év során nem jelent meg a nemzetközi tôkepiacokon új kötvénykibocsátással, ugyanakkor az adósságtörlesztés a devizatartalékok terhére folyamatosan történt.

birkamenet 2021.11.06. 15:09:31

@sírjatok:

Te agysorvadt fideSS székház portása, ezerszer el lett neked magyarázva, hogy a Gyurcsány korszakbeli eladósodás - amit a fieSSed minden elemében MEGSZAVAZOTT! - 99%-ban a te zsebedbe ment minimáladó eltörlés, 50%-os béremelés, 13. havi nyugdíj, lakáskamattámogatás meg ezernyi ingyenvilággal.

2010-töl meg úgy nyúlt le töled orbános 11 év szakadatlan megszorítással meg a teljes manyup lenyúlásával még annál is többet mint amennyi adósságot Gyurcsány összehozott, hogy annak 99%-a a NER gazdáid zsbébe ment.

Neked csak a négyévenkénti tüzifa meg két kiló krumpli maradt nettó haszonnak az illibbant történelmi lecsúszásból. Ezért tartozol te az 1%-hoz.

birkamenet 2021.11.06. 15:19:06

@Ménár Atya: "Ó, most már akkor mégis csak államcsődbe vitte az országot a náci fletó és bandája "

Te most jöttél rá erre te NER-idiótája? Talán elaludtad, hogy 2002-töl a maszop-fideSS páros kéz a kézben szavazta meg a kasszafosztást? Hogy a félkegyelmü, közgazdasági idóta orbánod mondta akoriban, hogy "Mident megszavazunk ami jó az embereknek", így a fideSS tettetárs volt a történelmi eladósításban.

Ja persze amikor a megszoritások jöttek volna, hogy mégiscsak elkerülje az ország az államcsödöt, akkor persze Vityerovics gazdád semmi konszolidációt nem szavazott meg.

Ez amúgy nem baj, mert ez az ellenzék dolga, csak éppen az ilyen szaros szájú közvészelyes manipuátorknak akkor el kellett volna tünniük örökre a politikai térképröl.

Na nem baj, majd 2022-ben MZP eltünteti orbánt és a teljes NER hálóztatát a börtönökbe. Téged meg a Kubatov listáról fog melléjük bepaterolni.

Ménár Atya 2021.11.06. 15:36:32

@birkamenet:
Ó, most már akkor mégis csak államcsődbe vitte az országot a náci fletó és bandája ?! :D:D
Fitymatyi te igen ostoba, eddig ezt tagadtad :D
És mesélj már akkor kicsit a dübörgő gazdaságról a panon pumáról , meg a trükkök százairól :D
Kínos a sötétséged,amikor találkozol a valósággal mi? :D
youtu.be/mymvU1Yydvw?t=643

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.06. 16:00:11

"Nem utolsósorban az IMF hitel nagyobb részét már az Orbán kormány költötte el."

Erről van valami hiteles link, mert a portfoli.hu másképp tudja!

3906,7 milliárd Ft-ot használtak fel az IMF-EU hitelkeretből! (bankmentő csomagot nem számolva, mert azt visszafizették a bankok)

262 milliárdot költöttek a 2008-as költségvetési hiány fedezésére
770 milliárdot vitt el a 2009-ben lejárt állampapírok finanszírozása
567 milliárdért vett vissza állampapírt az ÁKK 2009-ben
Mintegy 470 milliárd forint ment el a 2009-es deficit finanszírozására
A 2010-es költségvetési hiány is felemésztett 327,6 milliárd forintot

www.portfolio.hu/gazdasag/20160405/hatalmas-tehertol-szabadulunk-meg-mire-koltottuk-az-imf-hitelt-229691

A 3906,7 Ft-ból a jelenlegi kormány felhasznált a MOL részvények vásárlására 498,6 milliárd Ft-ot, plusz mintegy 500 milliárd forintot lehet a számlájára írni!

Ez a teljes felhasznált összeg 25-26%-a!

Akkor, hogy jön ki az, amit Ön állít?

6.Lenin 2021.11.06. 16:44:23

@Liba bizottság:

Lehet, otthon az asztal alatt és nagyon halkan.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.06. 17:43:20

@sírjatok: Egy percig nem állítottam hogy gyurcsány nem ugyanezt csinálta.

@Ménár Atya: Szóval a multik a kulcsa a magyar felemelkedésnek, nem mészáros lölö. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.06. 17:50:37

@atomic power 1986DucaDuca: Hitelből fizették vissza a hitelt. Fantasztikus! A 4 százalékos kamatozású hitelt kiváltották 5 százalékos kamatozású hitelekkel.

"2012-BEN ÉS 2013-BAN A LEGNAGYOBB TÖRLESZTÉST HAJTOTTUK VÉGRE, ELŐBB 3,3 MILLIÁRD EURÓT FIZETETT VISSZA AZ ORSZÁG AZ IMF FELÉ, MAJD 2013-BAN A TELJES FENNMARADÓ ÖSSZEGET KIFIZETTE MINTEGY 3,5 MILLIÁRD EURÓ ÉRTÉKBEN, ÍGY AZ ÉV VÉGÉRE MÁR CSAK 3,5 MILLIÁRDNYI ADÓSSÁGUNK MARADT. EHHEZ PERSZE KELLETT AZ IS, HOGY 2013-BAN 5,25 MILLIÁRD DOLLÁRNYI DEVIZAKÖTVÉNNYEL LÉPJEN KI A PIACRA AZ ÁKK."

"Az öt éves dollárkötvény 4,125, a 10 éves 5,375 százalékos fix kamattal került kibocsátásra – közölte ma az Államadósság Kezelő Központ Zrt. A 3,25 milliárd dollárnyi 5 és 10 éves forrásbevonással az idei kibocsátási terv fele teljesült.

A 2013. február 12-i tranzakció keretében 1,25 milliárd amerikai dollár összegű, 5 éves futamidejű 4,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat, továbbá 2 milliárd dollár összegű, 10 éves futamidejű évi 5,375 százalékos fix kamatot fizető sorozat került piacra – közölte ma az ÁKK közleményben. Az 5 éves papír hozama 3,35, a 10 évesé 3,45 százalékkal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai kormánykötvények hozamát "

frikazojd · http://kocs.ma 2021.11.06. 19:40:28

nekem az tetszik amikor a fideszmédia sorban szedi össze megint a gyurcsány-legendáriumot, közben nincs olyan eleme amit a fidesz ne csinált volna meg. kétszer.

6.Lenin 2021.11.06. 19:54:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Te egy dolgot soha nem fox megérteni, mert cseléd módon gondolkodsz.

egy cseléd kap enni, ha kinyalja az ura seggét, és maradékot kap, de neki ez kedvező, mert önállóan éhen döglene.

a szabad ember ott eszik, ahol neki jólesik, azt, amit akar, és annyiért amennyit a kajáért kérnek, ez neki nem eget verő szempont. A szabad embernek a szabadsága sokat ér, és hajlandó érte sokat is áldozni.

Te seggnyaló ezt soha nem fogod megérteni.

Mo szeretne már végre szabad lenni- amennyit a körülmények engednek-és nem hajlandó ismét csak harmadrendű szolga lenni egy állítólag szabad nemzetek egyenjogú, egyenrangú szövetségében. Nektek seggnyalóknak ez magas. Ti morzsákért kinyalnátok bárkinek a seggét, csak morzsa legyen.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.06. 21:00:38

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Hitelből fizették vissza a hitelt. Fantasztikus! A 4 százalékos kamatozású hitelt kiváltották 5 százalékos kamatozású hitelekkel."

Azok, akik így cselekdtek, valamit érthettek a gazdaságpolitikához!

Itt a végeredmény, az output államadósság, GDP relációban!

Magyarország nominális államadóssága:

2002: 9 224,2 milliárd Ft
2010: 20 041,00 milliárd Ft
2020: 36 684,34 milliárd Ft

Nominális államadósság növekménye évente:

2002-2010: 1352,1 milliárd Ft

2010-2020: 1664,334 milliárd Ft

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP):

2002: 17 433, 859 milliárd Ft
2010: 27 431, 270 milliárd Ft
2020: 47 988,000 milliárd Ft

GDP növekménye évente:

2002-2010: 1352,1 milliárd Ft

2010-2020: 2055,673 milliárd Ft

2002-2010 között 1000 milliárd Ft államadósság növekmény 924 milliárd Ft GDP növekedést eredményezett évente.

2010 és 2020 között 1000 milliárd Ft államadósság növekmény 1235 milliárd Ft GDP növekedést eredményezett évente.

2010 és 2020 között több, mint egyharmaddal nagyobb hatékonysággal állította elő az ország a a hazai bruttó összterméket, mint 2002 és 2010 között.

Ha az inflációt is figyelembe vennénk, még nagyobb lenne a különbség!

6.Lenin 2021.11.06. 21:09:52

@atomic power 1986DucaDuca:

Elveszed tőlük a morzsákat? Kegyetlen vagy velük.

Szerintem ismerik ezeket a számokat, csak kiválogatják-egyoldalúan-azokat, ami nekik morzsákat jelentenek. Ha nem ismernék, nem tudnának mit támadni. Így tálalva én is látom az értelmét, hogy hátha valakik tényleg megértik mivel is szeretnék őket átverni, ha csak az egyik oldalát igyekeznek a folyamatoknak bemutatni.

ertelmetlensegi 2021.11.06. 21:40:30

Most is magasabb a minimálbér Romániában. Az ÁFA sem 27%, ami Magyarországi és világrekord.
Oszt jó napot!

Boldeone2 2021.11.06. 21:48:42

@atomic power 1986DucaDuca:

2010 és 2020 között több, mint egyharmaddal nagyobb hatékonysággal állította elő az ország a a hazai bruttó összterméket, mint 2002 és 2010 között."

- Hagyjuk már ezt a bullshit dumát! 2010- ben volt egy világválság , egyrèszt , a balti államokban 10+ % GDP - csökkenès volt pl, jóval több , mint Magyarországon , másrèszt a GDP- azt nem az Orbán- kormány állítja elő, hanem a nagy nemzetközi multik , aki a nemzetközi konjunktúrától függenek
Ahogy a kedvezőtlen kamatozású hitelt is csak úgy lehet leváltani , ha adott a nemzetközi környezet
Tehát , ha az ECB nulla közeli lending rate- eket alkalmaz , akkor le lehet cserèlni , ha meg nem , akkor nem. Vilagválságban mèg hitelt sem nagyon adnak , vagy extra kamatra ...
Az ország GDP-jènek jelentős rèszèt ès az export 80%-át, a nagy nemzetközi multik adják : Audi, Mercedes , Suzuki, Fextronics, Samsung , Robert Bosch ès társai meg vagy kèt energia - konglomerátum ès a viccair
Ha van külpiaci konjunktúra , akkor nő a GDP, ha pedig nem , akkor nem. Ez egy kicsi ès nyitott gazdaság
Az államadósság nominál èrtèken mindig nőtt , nèha a GDP- hez viszonyítva valamelyest csökkent
Az , hogy 2010- től le tudtunk egy időre GDP- arányosan dolgozni belőle szinten az EU - nak köszönhető : kb 45 milliárd euro nettó forrás- szubvenció - èrkezett ,ezen időszak alatt, a nyugati cègek exportja - ismètlem a nyugati ès nem a magyar - átforgatták a mindig negatív kereskedelmi mèrlegünket pozitívba , a kedvező trend kb 2016- ig megmaradt vagyis : megjavult a nettó finanszírozási kèpessèg
A tőkememèrleg javulása - azt szintèn a nyugati " segítsèg miatt javult szintèn hozzájárult ehhez
Csak egy fogyatèkos nem érti meg , hogy :
- ECB zéró kamatok+ EU szubvenciók+ 11 èv külső konjunktúra ès nyugati cègek beruházásaival lehetetett GDP- arányosan valamelyest csökkenteni az államadósságot
Mihelyst az EU ès a nagybefektetők nem " állnak jót " az országèrt , azonnal összeomlik az eddigi szerencsès világ

Csak jelzem : a külkermèrleg már csak gyengèn pozitív, de a tőkemèrleg mèg jó - köszönhetően az EU forrásoknak ès befektetőknek . Ha bármely külső feltètlen megváltozna , akkor drasztikusan csökkenne az ország nettó finanszírozási kèpessège is !!!

Ami viszont a kormány felelőssége lett volna - a gazdaság többè- kevèsbè önjáró rendszer , ha nem cseszik szèt szandèkosan - a közszfèra bèremlèse ès nyugdíjakè
Ebben viszont óriási elmaradások vannak, most kapkodnak a választas előtt..

Boldeone2 2021.11.06. 22:08:46

Egyèbkènt igaz a hír : A román átlagbèr ès minimálbér is elèrte\ megközelítette a magyart ,nominál èrtèken. Az árak valamelyest alacsonyabbak mint nálunk
Szomorú , de már a románok - szinte minden román - azt hirdeti, hogy már jobban èlnek ,mint a Magyarok
Pl nemzetközi fórumokon azt mondják , hogy miért akarja vissza Magyarország Erdèlyt , amikor Erdèly nagyvárosaiban magasabb nettó havi bèrek vannak már mint az Alföldön...
Megnèztem a numbeo adatait ,- azt ugye nem kormányok hamisítják- ès ezt találtam,átlag nettó havi bèrre:
Kolozsvár : 895 USD, Temesvár : 849 USD , Debrecen: 782 USD , Szeged : 772 USD

Akárhogy nèzzük , ez egy nagy szègyen az országnak , a pènzrontás, a 10 èves negatív reálkamat megtette a hatását : a gyenge forint elinflálta a magyar bèreket a szomszèdokhoz kèpest
Már lassan 12-14 èv eltelt , ès mèg itt a kormánypárti blogtársak mindig a Gyurcsányira mutogatnak , hogy azèrt alacsony a magyar bèrszínvonal ès az egy főre jutó fogyasztás ....

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.06. 22:30:32

@Boldeone2:

"Hagyjuk már ezt a bullshit dumát! 2010- ben volt egy világválság "

Miért, most nincs?

Az a bullshit duma, amikor valaki a világválságra hivatkozik. A világválság nem csak Magyaroszágot érintette, hanem a régiós versenytársainakt is. De jó, akkor vegyük ki a világválságot a diszkusszióból!

Abban a relációban is botrányosan teljesített az ország.

Egy főre jutó GDP növekedés vásárlóerő-paritás alapján (2003-2007) USD

Magyarország 29%, Szlovákia 51,3%, Csehország 40,4%, Lengyelország 38,9%

átlag Magyarország nélkül 43,5%

29%<43,5%

Egy főre jutó GDP növekedés vásárlóerő-paritás alapján (2015-2019) USD

Magyarország 26,7%, Szlovákia 21,3%, Csehország 19,9%, Lengyelország 27,1%

átlag Magyarország nélkül 22,8%

26,7%>22,8%

Államháztartás bruttó adósságának növekedése, csökkenése (2003-2007)

Magyarország. +7,6%, Szlovákia -9,9%, Csehország -0,8%, Lengyelország -2,1%

Átlag Magyarország nélkül: -4,27%

+7,6%>>-4,27%

Államháztartás bruttó adósságának növekedése, csökkenése (2015-2019)

Magyarország -9,9%, Szlovákia -3,9%, Csehország -9,2%, Lengyelország -5,3%

Átlag Magyarország nélkül: -6,13%

-9,9%<-6,13%

ÖSSZEGZÉS:

2003-2007

Magyarországon 3,8% egy főre jutó vásárlóerő paritáson számolt GDP növekedéssel 1% államadósság növekedés társult.

A régió másik három országában 10,2% egy főre jutó vásárlóerő paritáson számolt GDP növekedéssel 1% államadósság csökkenés társult.

MAGYARORSZÁGON TEHÁT 11,87 SZÁZALÉKPONTTAL NAGYOBB RELATÍV ADÓSSÁGEMELKEDÉS MELLETT 2,7 SZER KISEBB NÖVEKEDÉS TÁRSULT, MINT A RÉGIÓ MÁSIK HÁROM ORSZÁGÁBAN.

2015-2019

Magyarországon 26,7% egy főre jutó vásárlóerő paritáson számolt GDP növekedéssel -9,9% államadósság csökkenés társult.

A régió másik három országában 22,8% egy főre jutó vásárlóerő paritáson számolt GDP növekedéssel -4,27% államadósság csökkenés társult.

MAGYARORSZÁGON TEHÁT 2,3 SZER NAGYOBB ADÓSSÁG CSÖKKENTÉS MELLETT 1,17 SZER NAGYOBB EGY FŐRE JUTÓ VÁSÁRLÓERŐ PARITÁSON SZÁMOLT GDP NÖVEKEDÉS TÁRSULT.

", egyrèszt , a balti államokban 10+ % GDP - csökkenès volt pl, jóval több , mint Magyarországon , másrèszt a GDP- azt nem az Orbán- kormány állítja elő, hanem a nagy nemzetközi multik , aki a nemzetközi konjunktúrától függenek

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.06. 22:51:18

@Boldeone2:

"másrèszt a GDP- azt nem az Orbán- kormány állítja elő, hanem a nagy nemzetközi multik , aki a nemzetközi konjunktúrától függenek"

Ez a többi KKE országban is így van.
Az ilyen multikhoz kell felnőniük a nemzethez hű magyar vállalkozóknak, amit a kormánynak segíteni kell.

"Ami viszont a kormány felelőssége lett volna - a gazdaság többè- kevèsbè önjáró rendszer , ha nem cseszik szèt szandèkosan...."

Ezt csinálták 2002-2010 között. Azt nem mondom, hogy szándékosan, de hozzá nem értésből biztosan!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.06. 22:51:47

@atomic power 1986DucaDuca: Csakhogy a két válság szerkezete teljesen más. Elég baj hogy nem érted. A hitelválságnál bankok százai mentek tönkre. Nem volt hitelezés, minden iparág visszaesett. Az informatika cégek már 2007-ben kezdték az elbocsájtásokat, mert a jelzálogválság miatt a bankok problémái okozták az informatika projektek leállását. A SUN, a Compaq, IBM, HP sorban küldték el itthon is az embereket. Tucatnyi jó ismerősöm a szakmából vesztette el az állását. A koronavírusnál az informatika szárnyalt, a bankok kaszáltak mert az emberek egy része nem tudta elkölteni a pénzét, a másik része meg hitelből kellett hogy éljen. Vissza is pattant a gazdaság ahogy csökkentek a korlátozások és a felgyűlt pénzeket elkezdték költeni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.06. 22:54:30

@atomic power 1986DucaDuca: "Az ilyen multikhoz kell felnőniük a nemzethez hű magyar vállalkozóknak, amit a kormánynak segíteni kell."

Na akkor mondj egy Orbánhoz hű vállalkozót aki versenyképes bármelyik multival szemben a szabad piacon. Minden fideszes geci tolvaj az állam csecsén éldegél. Már többször feltettem ezt a kérdést, hol sikeres Lölöke versenyhelyzetben. Sosem tudtátok megválaszolni.

Boldeone2 2021.11.06. 22:54:39

@atomic power 1986DucaDuca: Hagyjuk már ezt a bullshit dumát! 2010- ben volt egy világválság "
Miért, most nincs?"

Ciklikus gazdasági világválság nincs , a gazdasági alapok mindenhol rendben voltak, csak a covid miatt egy időre zárni kellett. A bizinyítèk , hogy a munaknèlkülisèg csak alig nőtt meg, de az infláció brutálisan elszabadult, a régi fogyasztas megmaradt

Egy főre jutó GDP növekedés vásárlóerő-paritás alapján (2015-2019) USD
Magyarország 26,7%, Szlovákia 21,3%, Csehország 19,9%, Lengyelország 27,1%"

- De, miért csak nègy olyan èvet számolsz, ami jobban sikerült???? 2010-2015 között mi törtèn??
Egyèbkènt, meg a nettó áltlag ès nominál bérek sokkal pontosabb statisztikát adnak, mint a GDP amit a több szervezet gyakran 10-15 %- os pontatlansaggal ad meg

A lènyeg : bèrekben nem értünk utol senkit, vagyis ez megint egy bukott érv...

Államháztartás bruttó adósságának növekedése, csökkenése (2015-2019)
Magyarország -9,9%, Szlovákia -3,9%, Csehország -9,2%, Lengyelország -5,3%"

- Ez megint egy önkènyesen kiválasztott 4 èves időszak , nem beszèlve arról hogy nálunk eleve nagyobb volt az államadósság, vagyis egy kènyszerű folymamat a csökkentèse, máshol pedig nem volt rá kènyszer hogy csökkenjen

Magyarországon 26,7% egy főre jutó vásárlóerő paritáson számolt GDP növekedéssel -9,9% államadósság csökkenés társult.
A régió másik három országában 22,8% egy főre jutó vásárlóerő paritáson számolt GDP növekedéssel -4,27% államadósság csökkenés társult"

Ez megint total èrtelmetlen: egy eleve kevèsbè eladósodott országnak nem " lètèrdeke " a gyors adósságcsökkentès , az az eladósodottabb országoknak ,mint Magyarorszag a fontos

Boldeone2 2021.11.06. 23:00:14

@atomic power 1986DucaDuca: Az ilyen multikhoz kell felnőniük a nemzethez hű magyar vállalkozóknak, amit a kormánynak segíteni kell."

- Te degenerált! A nemzethez nem hű egy vállakozó sem , hiszen a saját erdekèt nèzi mind , ezért is kèpesek több tízmilliárd forint állami pènzt minden szemrebbenès nèlkül eltenni, amit többek között a hozzád hasonló fogyatékosok adójából vesznek el , ès vègül adják oda a Fidesz burzsoáziának, akik ebből egy nyaralás alatt 500 milliót elhajókóznak , repülőznek ..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.06. 23:06:25

@atomic power 1986DucaDuca: Aha. És akkor szépen egészítsd ki ezeket a számokat azzal hogy 2004-2010 10 milliárd euró jött támogatásként, 2011-2020 között pedig 45 milliárd euró.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.06. 23:12:39

@Liba bizottság: Ja, Orbánéknál is voltak komoly gondok 2012-ben és 2016-ban. A 2012-es évben visszaesés volt, pedig még válság sem volt. A 2016-os növekedés is szánalmas volt.

Boldeone2 2021.11.06. 23:13:43

@atomic power 1986DucaDuca: Ezt csinálták 2002-2010 között. Azt nem mondom, hogy szándékosan, de hozzá nem értésből biztosan!"

Te birkaiskolás! Már fent elmagyaráztam neked : 2009- ig a magyar gazdaságban, a rendszerváltás óta mindig a GDP 7-9% át kitevő masszív mèrleghiany volt . Nem lehett csodát tenni , mivel nem volt elèg külső tőkebefektetès ès nem jött mèg annyi külső szubvenció ami kiegyensúlyozza a mèrleghiányt . Az ECB kamatok pedig 4,2% - ig emelkedtek , a dollárkamatok meg fentebb , ès erre jött a világválság ... A világválság után viszont:
1. egy időre jól visszaesett a belső fogyasztás , csökkent az import , a külső konjuntúra erősödèse miatt viszont felfutott az export , így 2016 így masszív kereskedelmi mérleg plusz keletkezett
2. Felfutottak az EU szubvenciók, szinten 2009 után ---ami masszív tőkemérleg - javulást eredmènyezett
3. Az ECB kamatok lementek a nullára --- óriási pènzbősèg\ olcsó forrás lett ..

Ha a fenti három külső paramèterben valamilyen drasztikus változás törtènne, akkor közèptavon újra letèrdelne az ország

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.06. 23:30:28

@Liba bizottság: Az EU támogatás a GDP 3-4 százaléka Orbán időszakában. Van még kérdés?

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.06. 23:31:11

@Boldeone2:

"Egyèbkènt igaz a hír : A román átlagbèr ès minimálbér is elèrte\ megközelítette a magyart ,nominál èrtèken."

Mennyi a garantált bérminimum Romániában? Van egyáltalán? Magyarországon a garantált bérminimum magasabb a minimálbérnél, és sokkal tööben érintettek benne. Magyarországon a gyermeket nevelők komoly adókedvezményekben részesülnek, ezek nem tükrözödnek a bérstatisztikákban. A bérek euróra váltása árfolyamhatás miatt torzul.

Boldeone2 2021.11.06. 23:32:50

@Liba bizottság: Azért ne feledjük , az államháztartási hiány - csökkenesèben szerepe van , hogy 27%- os áfát fizetünk, a társasági nyeresègadó egy kis tètel , az Áfához kèpest. Azt se feledjük, hogy az EU - ból èrkezik èvi több milliard euró nettó forrás ,és azt sem ,hogy a nemzetközi piacon majdnem ingyen mèrik a pènzt ...Közben pedig a nagy nemzetközi cègek dolgoznak, amiből csak csorog vissza a munkavállalóknak akik fogyasztanak ,így adóznak az államnak ..
A lènyeg, mihelyst változnak a külső körülmènyek, úgy az államháztartás egyensúlyi helyzete romolhat, ahogy látjuk is ..és nem is cèl most a kis hiány ...

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.06. 23:33:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Csakhogy a két válság szerkezete teljesen más. "

Azért hasonlítottam össze az országokat azonos időszakban!

Boldeone2 2021.11.06. 23:36:25

@atomic power 1986DucaDuca: Mennyi a garantált bérminimum Romániában? Van egyáltalán? Magyarországon a garantált bérminimum magasabb a minimálbérnél, és sokkal tööben érintettek benne. Magyarországon a gyermeket nevelők komoly adókedvezményekben részesülnek, ezek nem tükrözödnek a bérstatisztikákban"

- A garantált bèrminimum kb Indifferens , a nettó bèrstatisztikban már a gyermekkedvezmèny is benne van, plusz : az egy főre jutó fogyasztásban sem előzzük a romanokat

Boldeone2 2021.11.06. 23:41:41

A vásárlóerő - paritáson számított nettó bér 1991 dollár Magyarorszagon, 1931 dollár Romániában Tehát " meg " egy nyúlfarnyival vezetünk, ( talán ) de ha Erdèlyt nèzzük, ott már jobban keresnek ,mint mondjuk az Alföldön ...
A trend az nem túl szívderítő...

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.06. 23:44:42

@Boldeone2:

"De, miért csak nègy olyan èvet számolsz, ami jobban sikerült???? "

Azokat az éveket hasonlítottam össze mindkét kormányzat esetében, amikor nem volt válság, konjunktúra volt. Tehát a legjobb éveket!

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.06. 23:48:54

@Boldeone2:

"Egyèbkènt, meg a nettó áltlag ès nominál bérek sokkal pontosabb statisztikát adnak, mint a GDP amit a több szervezet gyakran 10-15 %- os pontatlansaggal ad meg"

Egy ország fejlettségét legjobban a GDP-vel lehet meghatározni. A bérpolitika ettől függetlenül eltérő lehet. Van ahol a beruházásokra, K+F-re helyezik a hangsúlyt, van ahol a fogyasztásra.

Boldeone2 2021.11.06. 23:52:27

@atomic power 1986DucaDuca:

ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Minimum_wage_statistics

Itt van egy ábra, amely jól mutatja, hogy a minimálbér hogyan változott az elmúlt 10 èvben, az EU- ban . Egyèrtelmű, az Orbán - kormány kudarca. A számok nem hazudnak !

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.06. 23:54:50

@Boldeone2:

"....nem beszèlve arról hogy nálunk eleve nagyobb volt az államadósság, vagyis egy kènyszerű folymamat a csökkentèse, máshol pedig nem volt rá kènyszer hogy csökkenjen"

Ezért komoly az a teljesítmény, ami Magyarországon a makrogazdaságban végbement 2010-2019 között. Az összes versenytársunkhoz képest nagyobb GDP növekedést értünk el a maastrichti államadosság 1%-os változására vetítve, ami a mi esetünkben folyamatos csökkenést jelentett.

birkamenet 2021.11.06. 23:55:22

@atomic power 1986DucaDuca:

Aklor a tengernyi ömleményedet leforditom a birkáknak a VALÓSÁGRA, csak hogy ők is értsék:

2010: államadósság 81%
2022: államadósság 83% - ez 25 éves rekord!

2010: Magyarország az EU 28-ak között GDP/ fő PPP alapon: 17-ik hely
2020: szégyenletes 23-ik hely.

Orbanisztán mindenkinél szarabbul teljesitett 2010 óta. Jövőre már a románoknak is csak a hátukat nézhetik.

Boldeone2 2021.11.06. 23:57:11

@atomic power 1986DucaDuca: Egy ország fejlettségét legjobban a GDP-vel lehet meghatározni. A bérpolitika ettől függetlenül eltérő lehet. Van ahol a beruházásokra, K+F-re helyezik a hangsúlyt, van ahol a fogyasztásra."

A GDP- t több fèle módszertannal lehet számítani, jobban lehet csalni. Éppen a K+F et Orbánèk kezdtèk maskèpp számítani A GDP- ből senki nem vesz egy kiló kenyeret, a median bér számít, az egy főre eső fogyasztás stb.. a többi blabla

Boldeone2 2021.11.07. 00:00:54

@atomic power 1986DucaDuca: Ezért komoly az a teljesítmény, ami Magyarországon a makrogazdaságban végbement 2010-2019 között. "

1. Ami vègbement a gazdaságban elsősorban nagy nyugati nagybefektetői vittèk vèghez , nem Orban ès sleppje
2. Így is Európa egyik legszegènyebb országa maradtunk , bèrekben nem èrtünk utol senkit . A többi meg blabla..

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.07. 00:01:17

@Boldeone2:

"A nemzethez nem hű egy vállakozó sem , hiszen a saját erdekèt nèzi mind........",

Nem összeegyeztethetetlen a vállakozói réteg és a nemezeti érdek. A mészáros Csoport 30.000 embert foglakoztat, és több mint 100 milliárd Ft-ot fizet be évente a költségvetésbe.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.07. 00:08:35

@Boldeone2:

"Már fent elmagyaráztam neked : 2009- ig a magyar gazdaságban, a rendszerváltás óta mindig a GDP 7-9% át kitevő masszív mèrleghiany volt . Nem lehett csodát tenni.."

Senki sem várt csodát, de azárt ezt sem:

kellie-leeson.squarespace.com/assets/publications/2017/shrinkingdictators.pdf

7. táblázat

Boldeone2 2021.11.07. 00:08:39

@atomic power 1986DucaDuca: Nem összeegyeztethetetlen a vállakozói réteg és a nemezeti érdek. A mészáros Csoport 30.000 embert foglakoztat, és több mint 100 milliárd Ft-ot fizet be évente a költségvetésbe."

- ès mennyit vesz ki? Csak a hotelbiznisze 17 milliárdot kapott, a Mátrai erőmű 43 millirdjába került az államnak ...
Az 500 milliós nyari nyaralás nem a semmiből jön..
Egyèbkènt, meg ki látta azt a 100 milliárdot . Senki . Ő mondta , vagyis nem mondta senki ...

Boldeone2 2021.11.07. 00:11:13

@atomic power 1986DucaDuca: Egy 30-40 oldalas anyagot nem fogok most elolvasni , de a " shrinking dictators " abban Orbán is benne van, ugye ???

Boldeone2 2021.11.07. 00:14:57

@Liba bizottság: Amit linkeltèl, egy 2019- es hír, egyèbkènt meg a nettó bér kiszámításánál eleve benne van a családi adókedvezmény , a KSH is ezt számítja ,nem pedig az anèlküli bért . Az egy főre eső nettó fogyasztás is azt igazolja, hogy rossz a magyar berhelyzet

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.07. 00:15:40

@Boldeone2:

"A GDP- ből senki nem vesz egy kiló kenyeret, a median bér számít, az egy főre eső fogyasztás stb.. a többi blabla"

Mindig az a blabla, amiben sikeres a kormány. Egyébként, ha nem a GDP-ből, akkor miből van a kenyér?

birkamenet 2021.11.07. 00:18:30

@Liba bizottság:

Tudjuk hogy a fidernyák liba arra büszke, hogy orbán nem az IMF-hez firdult hitelért, hanem Azerbajdzsánhoz meg Moszkvához. Azóta mindkettőnek a szolgájává vált.

Most meg vagonokban veszi fel a devizahitelt, mert a hitelen kitartott kisfidernyákoknál elfogyott az utolsó forint is.

Na meg mivel az államadósság naponta ir új történelmi csúcsokat, most már a kinai kommunista eftársainál bazsevál sok milliárd dollárnyi hitelért, mert tudja, hogy a választási kasszafosztásainak államcsőd lesz 2022-ben a következménye.

Oszt az IMF-hez menni kuncsorogni hitelért pont akkora öntökön szúrás lenne, mint ahogy most csak kinyalja az EU seggét a migrik átengedésének a felajánlásával, csak hogy az EU utalja az 1000 miliárdos támogatásait.

Boldeone2 2021.11.07. 00:20:32

@atomic power 1986DucaDuca: Egyébként, ha nem a GDP-ből, akkor miből van a kenyér?"

A GDP rèsze , fő rèsze a fogyasztás , de mivel sokkal komplexebb mutató, mint mondjuk a nettó bér vagy a minimalbèr, stb, könnyebb is hamisítani. A bérek ennèl pontosabb kèpet adnak. Aki minimalbères ,vagy nyugdíjas az az elmúlt 11 èv nagy vesztese volt

birkamenet 2021.11.07. 00:24:02

@Liba bizottság:

Persze hogy frankó a magyar átlagfizetés Orbanisztánban. Ezért lépett le 1 milió ember Nyugatra.

De az Orbanisztánban ragadt magyaroké se rossz: ha dolgozik napi átlag 11-12 órát, akkor már tényleg majdnem annyit is keres mint amennyit a KSH kimutat.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.07. 00:27:38

@Boldeone2:

"Egy 30-40 oldalas anyagot nem fogok most elolvasni , de a " shrinking dictators " abban Orbán is benne van, ugye ???"

Itt van magyarul is , tömören.

index.hu/gazdasag/2017/12/22/gyurcsany_ferenc_vezeto_politikus_gdp_novekedes_tanulmany_kutatas_william_easterly/

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.07. 00:32:05

@Boldeone2:

Itt van az ábra , amely nem hazudik a valós trendekről:

ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Minimum_wage_statistics

Már megint euróban, bruttóban, családi adókedvezmények nélkül.

Az alábbi ábrán látszik, hogy melyik kormány tett a legtöbbet a bérekért.

www.oeconomus.hu/oecogram/jelentosen-nott-a-brutto-es-a-netto-realber-2013-ota-oecogram/

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.07. 00:34:38

@Boldeone2:

..."de mivel sokkal komplexebb mutató, mint mondjuk a nettó bér vagy a minimalbèr, stb, könnyebb is hamisítani."

Már megszoktuk. Minden hamis, amiben sikeres a kormány. ha a GDP-t hamisítják, akkor a béreket miért hisszük el?

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.07. 00:36:45

@Boldeone2:

"Egyèbkènt, meg ki látta azt a 100 milliárdot . Senki . Ő mondta , vagyis nem mondta senki"

Az 500 milliót ki látta?

Boldeone2 2021.11.07. 00:48:42

@atomic power 1986DucaDuca: 500 milliót ki látta?"

- Követtèk Lölő utazásait , ès annak az óriasjachtnak, amit használt a többi NER - potentáttal együtt , van egy minimális napi üzemköltsège . Az 500 millió , a magánrepülőzèssel együtt egy alulbrcsült összeg

Már megszoktuk. Minden hamis, amiben sikeres a kormány. ha a GDP-t hamisítják, akkor a béreket miért hisszük el?"

- Ha te mondod , lehet a bèreket is hamisítják , de mèg így az egyik sereghajtó vagyunk ...
Emlèkezzünk csak vissza: Orbanèk sem az Eximbank adóssagat , sem az MNB alapítványait nem akartak az államadósságba számítani, amíg az EU rájuk nem szólt... 2011- től meg a GDP- számítás módszertanát változtatták meg , hogy nagyobb eredmèmyeket számítsanak ( K+ F)

Etniez 2021.11.07. 00:50:39

@Ménár Atya: Erről meg kiderült közben, hogy kamu.

Egy kényszertörlés alatt lévő cég írt egy papírt, amit senki nem írt alá a Polgármesteri Hivatalból.

Tehát ha én holnap gyártok egy papírt, miszerint vevőt keresek a Parlamentre, akkor az azt jelenti, hogy a Fidesz árulja, ugye?

Olyan ostoba vagy, neked szól a NER.

Boldeone2 2021.11.07. 00:54:52

@atomic power 1986DucaDuca: Az alábbi ábrán látszik, hogy melyik kormány tett a legtöbbet a bérekért."

1. Nem a kormánytól függenek a bèrek , hanem nagyon nagy mertèkben a gazdasági szereplők teljesítmèmyètől , elsősorban a külső konjuktúratól
2. Ahol a kormany sokat tudott volna tenni : közalkalmazotti bèrek, nyugdíjak, ott keveset tett ..

Ki az az "oeconomus ", egy Orbán csókos haveri intézet ?

Boldeone2 2021.11.07. 01:01:51

@atomic power 1986DucaDuca: ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Minimum_wage_statistics
Már megint euróban, bruttóban, családi adókedvezmények nélkül."

Mièrt , nettóban jobb a helyzet , úgy hogy Orbánèk a minimálbèrt is jól megadóztatják ????Ne viccelj már! A Lengyeleknèl pl van 500 zlotyi\ gyerek családi pótlèk mindenkinek
Az új magyar minimalbèr , 200 ezer Ft brt , jövőre , kb. 370 euró nettó lesz...nem nagy "kaland" .... Megeszi az infláció ...ès közben a rivális országok is emelni fognak ...

Ménár Atya 2021.11.07. 07:59:07

@Etniez:
:D:D
Hát persz kisfiam , ez is csak félreértés,mint a bkv tender amit mi ostobák nem értettünk, de visszaléptek mégis amikor kiderült a mutyizás :))

"FRISSÍTÉS 2.:
A Telex értesülése szerint a főváros már be is adta a feljelentést. A lapnak sikerült elérnie Beák Attilát, aki cáfolta, hogy a főváros bízta volna meg a Városháza eladásával. Ugyanakkor azt mondta, hogy „a kiszivárgott magánjogi szerződés hátteréről nem adhat felvilágosítást” – ezzel igazolta a valódiságát."
Ebben az a legszebb, hogy az index és hasonlók ugrottak rá .
Ha tavasszal nem nyer gyurcsány és bandája, az az érzésem, hogy karigeriék xarban lesznek, túl sokat hazudtak,miközben nem csináltak semmit két évig, szegény fletó meg majd megin jón hagy majd bele döglött ebbe is :D:D
Ez azért kínos kissé :)

Ménár Atya 2021.11.07. 08:04:20

@Boldeone2:
"Mièrt , nettóban jobb a helyzet , úgy hogy Orbánèk a minimálbèrt is jól megadóztatják ????"
Ettől a marhaságtól már szabadulni kellene.
A minimálbérből éljen gyurcsány és bandája, ők ezt nagyon szerették anno ,és hangoztatták is.
Az emberek tisztességes bérből szeretnének élni , azt viszont ez a kormány nem adóztatja agyon, mint tette a szoci kormány fletóval az élen.
Politikai hisztinek ez nagyon jó, de amugy marhaság.

Big Blaster 2021.11.07. 08:30:45

@midnightcoder2: demagók vagy. 12-20 évvel ezelőtti dolgokkal példálózol, amikor totál más volt a politikai és gazdasági környezet. Fogalmad sem lehet róla, hogy milyen lett volna, ha egy baloldali kormány vezeti az országot az elmúlt 12 évben és nem is fogjuk megtudni soha.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.07. 09:03:05

@Boldeone2:

"2011- től meg a GDP- számítás módszertanát változtatták meg , hogy nagyobb eredmèmyeket számítsanak ( K+ F)"

Az ESA 2010 bevezetésével együtt a szellemi tulajdonú termékek (immateriális javak) egyre nagyobb szerepe miatt vezették be a K+F elszámolást. Tehát ezt az egységes Eurostat módszertana írta elő, nem a kormány találta ki. A többi uniós országban is bevezették az ESA2010 módszertant, nem csak nálunk. Mintegy 25 mutató az, ami érintette a GDP-t. (Pl.: belekerültek az elszámolásba a katonai kiadások is. Ilyenkor persze újraszámolják évekre visszamenőleg a GDP-t a revízió folyamán.

A kelet-európai térségnek ugyanis az az egyik tőkevonzó előnye, hogy a nyugatihoz képest alacsonyabbak a bérei. A jelenlegi bérszínvonal tarthatatlanul alacsony, az azonnali nyugati bérek esetében azonban teljesen megszűnne a működőtőke érdekeltsége, hogy Kelet-Európában jelen legyen. Ezzel a beruházások meghatározó forrása esne ki, amelyet hazai megtakarításokból csak hosszú távon lehetne pótolni, és akkor is csak részlegesen. Teljesen multik nélkül ma már egyetlen gazdaság sem működik. A köztes időszakban az ország gazdasági és társadalmi összeomlást szenvedne el.

"Nem a kormánytól függenek a bèrek , hanem nagyon nagy mertèkben a gazdasági szereplők teljesítmèmyètől , elsősorban a külső konjuktúratól"

Esetleg a termelékenységtől. A bérek relatíve alcsony tartása viszont jelentkezik a tőkevonzó képességben. A működőtőke addig érdekelt magyarországi jelenlétben, amíg a bérek relatíve alacsonyak. Multik nélkül ma már egyetlen gazdaság sem működik.

"Ki az az "oeconomus ", egy Orbán csókos haveri intézet ?"

És még hamisítja az adatokat is, mint a KSH!

Azért a KSH adataiból könnyen látható, hogy 2002-2010 között kb. 13 %-al emlkedtek a reálkeresetek, 2010 után napjainkig meg 50 % fölött.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli042.html

Persze ezek hamis adatok!

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.07. 09:15:27

@Boldeone2:

"Követtèk Lölő utazásait , ès annak az óriasjachtnak, amit használt a többi NER - potentáttal együtt , van egy minimális napi üzemköltsège . Az 500 millió , a magánrepülőzèssel együtt egy alulbrcsült összeg"

Bige László tevékenységét is ilyen lelkesedéssel figyelik ezek a paparazzók?

birkamenet 2021.11.07. 09:25:52

@atomic power 1986DucaDuca:

Bammeg te fedett fidernyák bértroll ezzel "A Mérszaros csoport 30 ezer embert" foglalkoztat nevezetű központi panel propagandával. A Gázszerelő ezt ki se mondta ezt a mondatot a médiában, te már akkor is irtad ezt. Te vagy a Roggyanttóni személyesen?

Ahhoz meg már teljesen agyilag rokkantnak kell lenni, hogy valakinek az okozza az örömét az életben, hogy egy putriból kikapart félanalfabéta stróman egy kisvárosnyi lakosságot gyarmatizált le magának pár év alatt a NER gazdája segitségével.

Ilyenkor mégiscsak leszünk gyarmat?

birkamenet 2021.11.07. 09:33:19

@atomic power 1986DucaDuca:

A te orbán kormányod sikere a fengernyi szelektiv és fake magyarázatokkal meghamisitott statisztikád helyett pár mondatban lssgefoglalható:

1. Lecsúszás az EU-ban a kegfejlettlenebb gazdaságú országok közé
2. Egymillió magyar gazdasági és politikai migri lépett le Orbanisztánból
3. Az elmúlt 25 év rekordállamadóssága, amit tengernyi kinai hitelből akarnak visszafizetni
4. 31 ezer rekord covid halott

És ennek a 4 sikertörténetnek még korántsem vagyunk a végén, mert mindegyik gyorsuló pályán van!

Ménár Atya 2021.11.07. 10:46:49

@birkamenet:
Te ostoba fitymatyi, már megint ökörségeket beszélsz, de hát mást nem is vár az ember egy ilyen idiótától :D
"
1. Lecsúszás az EU-ban a kegfejlettlenebb gazdaságú országok közé
- Valóság: Rekord gazdasági növekedés felminősítés , óriás befektetések beáramlása

2. Egymillió magyar gazdasági és politikai migri lépett le Orbanisztánból
-Tudjuk ez évenként történt, és mára mínusz 2 millióan vagyunk....... Az meg ne zavarjon, hogy az Eu egyik fő vívmánya a szabad munkaerőáramlás, tehát csak a magadfajta idióták hiszik, hogyha valaki bécsbe megy dolgozni akkor kivándorolt valami egzotikus vidékre.
Valójában csak épp ott dolgozik, mintha mondjuk pestről debrecenbe költözne. :D

3. Az elmúlt 25 év rekordállamadóssága, amit tengernyi kinai hitelből akarnak visszafizetni
Valóság:
2002 fidesz 52%
2010 maszop-szadesz 81%
2020 fidesz 81%
Tehát hülye vagy.

4. 31 ezer rekord covid halott"
Valóság:
Rekord : Peru 5966/mil fő
Európa Bulgária 3636f/ mil fő
Megint hazudtál vén alkesz migri agyagedény
Ezért kerültél ide : :D:D:D
youtu.be/mymvU1Yydvw?t=643

apro_marosan_petergabor 2021.11.07. 10:51:02

A folyékony hazudozás a kommunizmusban sem vált be, most minek próbálkozni?
Románia?
Valaki elmegy oda, láthatja hol tartanak, a hazudozástól függetlenül...

Ménár Atya 2021.11.07. 10:52:10

"A te orbán kormányod sikere a fengernyi szelektiv és fake magyarázatokkal meghamisitott statisztikád helyett pár mondatban lssgefoglalható:"

Tanulj meg írni ostoba paraszt, és igyál kevesebb kannás tablettást :D:D
Fengernyi issgfoglalható hüjeséged veszéjben a lyogállamiság :D:D:D
Kunhalmival egy suliba jártál mi? :D
Ilyen az Fitymatyi, amikor vissznyal a fagyi :D:D
És ezt ne felejtsük el, ennek tükrében érthető, hogy nem megy ez neked, hiszen egy ötödikes tananyag egyszerű kérdésén is elhasaltál:
youtu.be/mymvU1Yydvw?t=643

Boldeone2 2021.11.07. 10:54:13

@atomic power 1986DucaDuca: Azért a KSH adataiból könnyen látható, hogy 2002-2010 között kb. 13 %-al emlkedtek a reálkeresetek, 2010 után napjainkig meg 50 % fölött."

- Egyrèszt a reálkeresetek növekedèsèt alapvetően a magánszektor konjunktúrája biztosítja , ami egy kicsi ès erősen külpiaci - függő országban a külső konjuntúrától függ. 2010- ben volt egy világválság , úgy kell tekinteni a számokat
Ahol sokat tud tenni egy kormany , ott èvekig nem tett semmit: a közalkalmazotti bèrek pl, közben meg az infláció dolgozott
Amit a privát cègek bért emeltek, az meg a nem a kormány erènye elsősorban, hanem egy piaci folyamat eredmènye

A közszféra egyes szegmenseiben ma is tarthatatlan bérek vannak, pl egyetemi oktatás , vagy a nyugdíjak 11 èv alatt jelentős èrtèkvesztèst szenvedtek el, köszönhetően az "inflációkövető " emelèsnek. Az inflálciót pedig meglehetősen manipulált fogyasztói kosárral számítják

Etniez 2021.11.07. 11:13:20

@Ménár Atya: Leírtad újra, hogy semmilyen bizonyíték nincs a vádaskodásra..

n3spr3ss0 2021.11.07. 11:17:31

@Liba bizottság: Erőlködj csak, de felesleges, ez a nép most is nagy lendülettel ugrik bele az adósságokba, Gyurcsány nélkül is.

arthurthedent 2021.11.07. 11:51:59

@Boldeone2: "Ahol sokat tud tenni egy kormany , ott èvekig nem tett semmit: a közalkalmazotti bèrek pl, közben meg az infláció dolgozott"

A valóság ezzel szemben az, hogy a fidesz minden évben emelte a minimálbért és ezzel a közalkalmazotti béreket, az ellenzék és a rajongói pedig minden évben hevsen tiltakoztak ellene, hogy ti. az orbán tönkreteszi a gazdaságot, mert nem tudják kigazdálkodni a vállalkozások. A tanárok komoly emelést kaptak, az egészségügy komoly emelést kapott még a normál emelésen felül is.

"A közszféra egyes szegmenseiben ma is tarthatatlan bérek vannak, pl egyetemi oktatás ,"
A "tarthatatlan" és a "mai is" kifejezések ütik egymást. Az egyemi oktatók bére alacsony, mindig is alacsony volt. Évtizedek óta alacsony. Azaz nem tarthatatlan.

Főleg azért alacsony, mert magyarország egy viszonylag szegény ország, az volt a hetvenes évek óta. Ahhoz, hogy jelentősen több fizetést kapjanak az oktatók jelentősen több adót kellene fizetni. Ha meg hajlandóak ennyiért fizetni, akkor marad is minden a régiben.

"2010- ben volt egy világválság , úgy kell tekinteni a számokat"
Hogy pontosak legyünk 2008-2009-ben volt egy gazdasági világválság. Magyarországon azért volt még 2012-ig válság, mert a baloldal földbe kormányozta az országot. A világ köszöni szépen egészen jól megvolt 2010-ben.

hu.wikipedia.org/wiki/A_2008%E2%80%932009-es_gazdas%C3%A1gi_vil%C3%A1gv%C3%A1ls%C3%A1g_kronol%C3%B3gi%C3%A1ja

"Amit a privát cègek bért emeltek, az meg a nem a kormány erènye elsősorban, hanem egy piaci folyamat eredmènye"
Klasszikus elfogultság mérték:
1) kedvenceim, rossz hír: a piac tehet róla, világválság
2) kedvenceim, jó hír: a kormány nagyszerűen teljesített
3) másikak, rossz hír: a kormány valamit nagyon elrontott
4) másikak, jó hír: ó, igen, a piaci folyamatok miatt volt.

GyMasa 2021.11.07. 12:06:42

@Etniez:
Igen, és az egyik szart egy másikra kell leváltani, nem egy jóra, ugye?

GyMasa 2021.11.07. 12:14:16

@arthurthedent:
És, azt se feledjük, hogy azért az egyetemeken minden kutatónak van valami mellékállása, legtöbbször a tanszéken belül, és összességében azért igencsak jól keresnek...
Meg eljárnak tanfolyamokra, meg konferenciákra is...

a nagy hohoohooo 2021.11.07. 12:31:05

@atomic power 1986DucaDuca: Összetömörítem a B1-ből ,.. nagy sikerre való tekintettel,márminthúgy a teféle segghülye orbánseggszolgálatos újra és újra feldobják saját szarukat ,oszt bambán tátott szájjal aládzsavelnek ööö,..... visszatapsolnak ,replay hehehe...

a nagy hohoohooo
2015.08.11. 11:32:53
@prosperitas: Mindenkinek jogában áll hülyének lenni, mondta a múlt század kilencvenes éveiben Simicska Lajos, és úgy fest, ez a jog a mai napig él,benned.
Szellemi vakoknak neked sem a szemedben van a hiba,hanem a mögötte lévő sötétség...brhüüüü....neked is a tanáraid voltak a hülyék..brhüüüüüüü,a link azé'van,mert abban van az információ,mint tojásban az élet,s nem mint a sötétség a fejedben
Kicsit számoljunk!
Ha megnézi az adósság növekedés 2001. III. negyedéve után indult el. www.origo.hu/itthon/20110119-orban-viktor-beszede-az-europai-parlamentben.html
Van egy grafikon, ami ábrázolja az adósság alakulását. Látható rajta, hogy 2001. III. negyedévig csökken, utána emelkedik. Így van?
Ki vezette az országot 2001. III. negyedévben és még utána egy kicsit? Ha jól emlékszem, akkor a Fidesz.
Tehát kinek az idején fordult át az adósságcsökkenés emelkedésbe? Ugye a Fidesz.Éppen a Fidesz küzd az államadósság ellen?
eszakonline.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3835:eppen-a-fidesz-kuezd-az-allamadossag-ellen&catid=65:ez-toertent&Itemid=105
És ehhez nem is kell nagyon előre gondolkodni, feltételezni valamit, csak rá kell nézni a grafikonra és elő kell venni egy választási naptárt
De a tények nagyon zavaró dolgok (főleg ha nem akarjuk figyelembe venni őket)

Ráadásul még azt is elég érdekes lenne állítani, hogy az előző (MSZP) kormány miatt indult el az adósság növekedés, mert akkor hogy lehet, hogy még vagy 3 évig csökkent, utána kezdett el növekedni.
Néhány gyöngyszem az államadóssághoz :

Államadósság 2002 április (MSZP hatalomátvétel): 8280 milliárd forint
Államadósság 2010 április (Fidesz hatalomátvétel) 19212 milliárd forint
Államadósság 2012 december (jelen állás): 20653 milliárd forint

Mindeközben az MNB devizatartaléka 2002-ben: 9,9 milliárd euró
Az MNB devizatartaléka 2010-ben: 36 milliárd euró

Linkeket most nem mellékelnék, hogy a blogmotor még szóba álljon velem, de ?you know I?m good for it?.
És közben vót egy kis világválság:informaciok.eu/index.php/bulvar/2008-2008-as-gazdasagi-valsag-hatasa-magyarorszagon
Végezzünk egy kis számolást. Az MSZP és az ?elmúltnyócév? ugye tehát 11.000 milliárd forinttal növelte az államadósságot, mindeközben ugyanakkor 26 milliárd euróval nőtt az MNB devizatartaléka. Jelen euróárfolyammal számolva az ugye 7670 milliárd forint. Vagyis a NETTÓ államadósság-növekedés 3400 milliárd forint. A kettő között igen szoros összefüggés van, már csak azért is, mert a sokat emlegetett IMF-hitel java részét pont az MNB devizatartalékainak növelésére vettük fel (hogy elkerüljük a 350 forint feletti euró árfolyamot).

Ezzel szemben a Fidesz 2 éve alatt egyrészt nőtt az államadósság abszolút értékben 1400 milliárd forinttal, de ne felejtsük el, hogy ehhez még besíbolták a 3000 milliárdos MANYUP-pénzeket is. No, ennek nem 100%-a lett oda, egy kis részét (kb. 1000 milliárd forintot) az MNB még ki tud mutatni, mint az állam tulajdonában lévő vagyoneszközt (értékpapírok, részvények, miegymás). Vagyis a Fidesz 1400+2000 milliárd forinttal növelte a nettó államadósságot, egyszerűen azzal a trükkel, hogy 2000 milliárd forintnyi, a magyar állammal szembeni pénzügyi kötelezettséget egyszerűen nem ismert el (technikailag ez azt jelenti, hogy 2010 óta a a magyar állam csődben van).

Summa summarum: a Fidesz KÉT ÉV alatt tüntetett el annyi pénzt, mint az MSZP 8 év alatt? és most ugye megy a rohadtgyurcsányozás meg a rohadtbajnaizás?

Ja, és még valami. Az MSZP által felvett IMF-hitel legalább megvan, ott csücsül a jegybanki tartalék formájában. Annak most ver a seggére Matolcsytok .A Fidesz által felvett 500 milliárdos IMF-hitelből viszont 200 milliárd már odavan, hiszen a MOL-részvények értéke azóta ennyivel csökkent.
A Fidesz és az államadósság :
kiszamolo.hu/a-fidesz-es-az-allamadossag/

Bónusz:Aha ,akkor biztos ettől nőtt a dzsídípí :

www.napi.hu/magyar_gazdasag/elszallt_az_allamadossag_megis_trukkoztek_vargaek.593342.html

És hol tart ma:Új magyar államadósság-rekord születhet ... - Napi.hu
www.napi.hu/.../uj_magyar_allamadossag-rekord_szulethet_hamarosan....
2015. júl. 1. - Az államadósság-kezelő a GDP-arányos adósság kiszámításához saját becslést alkalmaz, a költségvetési törvényhez tartozó makropályában ...
Rekordközelbe ugrott a magyar államadósság ... - Napi.hu
www.napi.hu/.../rekordkozelbe_ugrott_a_magyar_allamadossag_mutatju...
1 órája - Augusztus 7-én a központi költségvetés adóssága az előzetes adatok alapján 25 205,7 milliárd forintot tett ki - közölte az Államadósság Kezelő ..
b1.blog.hu/2018/01/11/nehez_eldonteni_hogy_orban_ujabb_kirohanasa_ostoba_fenyegetozes_totalis_amnezia_vagy_a_kommunizmus_g?layout=1?desktop
Ki a felelőtlenebb gazda?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.07. 12:57:10

@GyMasa: Ez elég rosszul tudod, nem sok egyetemi tanár ismerősöd lehet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.07. 12:59:42

@atomic power 1986DucaDuca: Bige László a piacról szerzi a vagyonát, nem orbán seggének nyalása után állami, túlárazott megrendelésből.

Wildhunt 2021.11.07. 13:08:18

@Liba bizottság: a vállalatit vezette be. Uniós kötelezettség volt. A lakosságra Ferkó terjesztette ki, kompenzálandó a szocpol eltörlését. Nem volt az még olyan régen.

GyMasa 2021.11.07. 14:33:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
És, melyik része nem igaz? Az egész vagy csak részei?
Nekem a BME VIK-ről vannak ismerőseim és ott ez volt e helyzet, igaz, annak már 15 éve, de nem hiszem, hogy sokat változott volna a helyzet azóta.

GyMasa 2021.11.07. 14:36:15

@Liba bizottság:
Az a baj, hogy a baj megelőzése érdekében sem tettek semmit, pedig, a szituáció egyáltalán nem volt új vagy ismeretlen. Pontosan ugyanez már egysze, valamikor a 90-es évek elején Ausztráliában ugyanígy lejátszódott.

Boldeone2 2021.11.07. 16:17:48

@arthurthedent: A valóság ezzel szemben az, hogy a fidesz minden évben emelte a minimálbért és ezzel a közalkalmazotti béreket"

- A valóság ezzel szemben az ,hogy az elmúlt 10 èvben Magyarországon volt ez egyik legkisebb minimalbèr- emelès az újonnan csatlakozott országok között. A többi V3 országban szignifikánsan nagyobb a minimalbèr , Románia pedig utólèrte Magyarorszagot!

ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Minimum_wage_statistics

Átfogó közalkalmazotti bèremelès nem volt , sőt évekig , a kormányváltást követően semmilyen sem. Az egèszsègügyben pl a szakdolgozók az új közszolgálati jogviszony bevezetesèvel elveszettèk az eddigi bèremelèseik egy rèszèt, az új statuszban

Az egyemi oktatók bére alacsony, mindig is alacsony volt. Évtizedek óta alacsony. Azaz nem tarthatatlan."

- Vagyis az nektek, meg a kormánynak redben van , hogy fiatal egyetemi adjunktusok 200 nettókat visznek haza ? Ebből az fog következni, hogy sokan külföldön találják meg a boldogulásukat ,az ország elveszi őket mint humánerőforrást

Főleg azért alacsony, mert magyarország egy viszonylag szegény ország, az volt a hetvenes évek óta. Ahhoz, hogy jelentősen több fizetést kapjanak az oktatók jelentősen több adót kellene fizetni. "

- Szegény ország ? Orbánèk alatt száguld a gazdaság , nem? Pont az egyetemi oktatók bèrère nincs pènz? Oktatásra nincs pènz, vagy egèszsègügyre , de a haveri kör százmilliárdos ingyen forrásokat akvirál, a sportra ès a határon túliakra is százmilliárdos összeg megy el , ahogy kormányzati kommunikációra \ propagandára is ..
Lenne pènz, csak a s.ar szerkezetű költsègvetèst kellene átalakítani

Hogy pontosak legyünk 2008-2009-ben volt egy gazdasági világválság. Magyarországon azért volt még 2012-ig válság, mert a baloldal földbe kormányozta az országot. A világ köszöni szépen egészen jól megvolt 2010-ben."

- Nem volt jól meg a világ , a Magyarországnál is kisebb ès nyitottabb országok 10+%- os GDP- csökkenèst szenvedtek el
Ha Orbán van hatalmon , ugyanúgy- rosszul - járt volna az ország , mert 2009 előtt elve masszív kereskedelmi mérleg hiányunk volt mindig, a külső tőkeforrások mèg kevesek voltak, a nemzetközi kamatlábak meg először 4% felè mentek, majd a válság idején már nem is hiteleztek . Ha Orbán győz 2006- ban, akkor Orbán nyakába borult volna az összes problèma , amit a gazdasági világválság ès az azt időben megelőző hitelvalsag okozott

Boldeone2 2021.11.07. 16:40:07

@arthurthedent: Amit a privát cègek bért emeltek, az meg a nem a kormány erènye elsősorban, hanem egy piaci folyamat eredmènye"
Klasszikus elfogultság mérték"

1. A gazdasági fejlődès nagyságát leginkább a külső konjuntúra határozza meg , ès azok a nagy cègek , amelyek beintegráltak a világgazdasagba . A kis- ès közèpvallakozasok is ezeknek a nagy világgazdaságba integrált multiknak dolgoznak jelentős rèszben
Ha van egy világválság , akkor egy a magyarhoz hasonló kicsi ès nyitott gazdaság azonnal letèrdel , ha nemzetközi konjuktúra van , akkor meg felfut a nagy multikra alapozott gazdaság
Ehhez a kormány is hozzá tud valamit tenni: befektetèsi támogatásokat ad , a hazai vállalkozásoknak kedvező hitelt ,vagy szubvenciót ad -de a makrotrendekkel szemben nem nagyon tud menni , másrèszt, valakinek meg kell fizetni ezeknek a támogatásoknak "árát " . Magyarország mèg szegèny ország, ha nem lennènek az EU- támogatások , akkor negatívba fordulna a tőkemèrleg ès vègül a fizetèsi mèrleg is, aminek vège a további , jelentős eladósodás lenne

2. A kormány fő feladata az , hogy a költsègvetès adott keretei között meghatározza a prioritásokat , ezen lehet vita : mennyit kapjon az egèszsègügy , az oktatás , a nyugdíjasok, a sport, a határon túliak , vagy támogatott vállalkozásokra
A vita a prioritásokról folyik : ki fizessen kevesebbet\többet a költsègvetèsbe ès azt milyen prioritások szerint osszák el a költsègvetèsen belül

midnight coder 2021.11.07. 17:04:53

@a nagy hohoohooo: A trükkök százait maga Fletó emlegette a tettestársak elõtt:

"Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük."

Azt a részt azért elõkereshetnéd amúgy agyhalottkám, hogy hol mondtam én hogy Fletó meghamisította az adatokat. Amúgy persze ezen sem csodálkoznék: ez a bélféreg bármit megtenne a hatalomért.

Ami az egy fõre esõ GDP-t illeti, ez sajna csak 2018-ig van meg, de elég szépen mutatja a szlovákokkal összevetve hogy mikor lett elkúrva, nem kicsit de nagyon.

https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=country:HUN:SVK&ifdim=world&tstart=1036623600000&tend=1541545200000&hl=hu&dl=hu&ind=false

Ha megnézed ezt a grafikont:
hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1ga#/media/F%C3%A1jl:Hungarian_government_debt_to_GDP_ratio_1995-.png

akkor kb. láthatod, hogy a növekedés 2000 közepe óta folyamatos volt - ekkor kezdtek Orbánék osztogatni - és ezt sajna Megyóék sem hagyták abba, miazhogy, nagyon is nem.

A manyup kb. az értelmesebb balosok szerint is baromság volt ebben a formájában, max. a felszámolás módjáról vitatkoznak. De olyan böszmeséget, hogy a FK-ból áttszünk 8%-ot a manyup számlára, majd a hiányzó összeget pótoljuk a költségvetésbõl, erre állampapírt adunk ki, amit a manyup jól felvásárol ország nem csinált még rajtunk kívül.

Azzal a tablettával pedig ne spórolj, ha egyszer felírta neked a doki akkor szedd be bármennyibe is került, a hiánya szemmel láthatóan rosszat tesz neked :-)

Boldeone2 2021.11.07. 17:14:39

@arthurthedent: A tanárok komoly emelést kaptak"

A nagy túrót kaptak komoly emelèst ! A fizetèsüket èvekre befagyasztották, a 2014- es minimakbèrhez közöttèk. Menekülnek a pályáról

www.portfolio.hu/gazdasag/20211106/arcpirito-ajanlatot-kaptak-a-tanarok-a-szakmunkas-bert-se-adna-meg-nekik-a-kormany-509012

Egy kezdő pedagógus ,általános iskolai , 153 ezer nettót ( 430 euro ) visz haza . Milyen èletperspektíva ez egy fiatalnak ???

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.07. 17:24:50

@midnight coder: Ez így van. A manyup baromság volt. Azért is mert egy nagyobb válság rengeteg veszteséget okozhatott. Annak meg mi értelme volt hogy az állam hitelből tette bele a pénzt és közben 60 százalék államkötvényt kellett venniük a pénztáraknak. Baromság volt az egész, akkor találták ki amikor még hittek a világ pénzügyi rendszerének stabilitásában. Én nem is léptem be soha.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.07. 17:41:06

@a nagy hohoohooo:

Kedves Czippel Ferenc!

"Ha megnézi az adósság növekedés 2001. III. negyedéve után indult el."

Ferikém, feltalálta a kanálban a mélyedést?

"kinek az idején fordult át az adósságcsökkenés emelkedésbe? Ugye a Fidesz."

Ferikém! Felfedezte a spanyol viaszt is?

"Éppen a Fidesz küzd az államadósság ellen?"

Hát ki, ha a druszájának nem ment?

"De a tények nagyon zavaró dolgok (főleg ha nem akarjuk figyelembe venni őket)"

Hát még a hozzá nem értés!

"Ráadásul még azt is elég érdekes lenne állítani, hogy az előző (MSZP) kormány miatt indult el az adósság növekedés, mert akkor hogy lehet, hogy még vagy 3 évig csökkent, utána kezdett el növekedni."

Na. ez már valami. Csakhogy az Orbán kormány kevesebb maastrichti adósssággal adta át a kormányzást, mint amennyivel átvette!

Medgyessy Péter miniszterelnök 2003. július 16-i beszéde:

"A magyar gazdaság erejét mutatja, hogy megteremtõdtek a feltételei annak, hogy Magyarországon is rövid idõn belül be lehessen vezetni az eurót. Az elõttünk álló négy évben leszorítjuk az inflációt 3%-ra. A belsõ államadósság nem haladhatja meg a 60%-ot. Az államháztartás hiánya pedig nem haladja meg a 3%-ot."

Ebből lett 71,8% gdp arányos államadósság 2008-ra! Még a válság előtt. A kormány "fiskális alkoholizmusa" miatt!

"Az MSZP és az ?elmúltnyócév? ugye tehát 11.000 milliárd forinttal növelte az államadósságot, mindeközben ugyanakkor 26 milliárd euróval nőtt az MNB devizatartaléka."

16,4 milliárd euró volt a devizatartalék az IMF-EU hitel lehívása előtt. Ebből lett 2011. végére 37,8 milliárd euró. A növekmény az IMF-EU hitelkeretből lehívott 14,2 milliárd euróból uniós transzferekből és kötvénykibocsátásokból állt.

"Jelen euróárfolyammal számolva az ugye 7670 milliárd forint. Vagyis a NETTÓ államadósság-növekedés 3400 milliárd forint."

Az államadósság növekedésében benne van a devizatartalék növekedés nagy része, ezért nem lehet kétszer számolni!

"Summa summarum: a Fidesz KÉT ÉV alatt tüntetett el annyi pénzt, mint az MSZP 8 év alatt? és most ugye megy a rohadtgyurcsányozás meg a rohadtbajnaizás?"

Kedves Czippel Feri!

Ne égesse már magát ilyen hiányos közgazdasági ismeretekkel! Mit fognak szólni a volt katonái, ha ezt megtudják?

a nagy hohoohooo 2021.11.07. 20:49:39

@atomic power 1986DucaDuca:Köszönöm ,hogy mindig bízol bennem ,hogy csak én tudlak sz.rrá alázni höhöö..
Mindig széles mosoly szalad körbe az arcomon amikor a NER nemzetthy elhülyítés rendszere idomítottja feldobja a fejében idomított nemzetthy lakájsz.art oszt a vezérimádattól bambán tátott szájjal aládzsavel...

www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/OGYNaplo-orszaggyulesi-naplo-1990-2019-4/20062010-1BF01A/2006-evi-oszi-ulesszak-1C4374/2006-oktober-6-18-szam-1C43EF/a-kormany-iranti-bizalom-kinyilvanitasarol-szolo-orszaggyulesi-hatarozati-javaslat-altalanos-vitaja-1C4438/dr-veres-janos-1C44FE/?fbclid=IwAR3ouN4mDgVTByftF2KkYcUqHvJ1-N5fEshCE9s3PwWd5y8ofTbnFQsEJ0Y

index.hu/belfold/gyfper0910/

y-gen.blog.hu/2015/07/13/_multhamisitas_fidesz?fbclid=IwAR1dazv_h4PMuEUqtE1R8Z0v46YxeYA4Fi9eqz9Pzzh5xlaMfQ7x54s67Lw

www.parlament.hu/documents/static/biz38/bizjkv38/KTB/1002021.htm?fbclid=IwAR3FDNnpAFKrwRGU4KPfC1c8owlIXRVQYEHenBjWw-KXwLrx5W9QeCvf_O8

24.hu/fn/gazdasag/2011/03/03/tevhitek_magyar_allamadossagrol/

Hogyan alakult az államadósság? Sajnos a fenti gondolatok nem adnak felmentést az utóbbi évek teljesítménye alól, ugyanis 2001 után a GDP-arányos államadósság is emelkedett: 53,6 százalékról 2004 végéig (módszertantól függően) 57,2 vagy 60,3 százalékra, és az idén bizonyosan tovább duzzad az állomány. Az emelkedés nyilvánvalóan jelzi a korábbi egészséges államháztartási folyamatok megszakadását, illetve a fenntarthatatlan fiskális pozíció jelenlétét a gazdaságban. Ugyanakkor a növekedés mértéke mutatja, hogy nincs szó visszafordíthatatlan folyamatokról, bár ahhoz nyilvánvalóan komoly kiigazításra lenne szükség.

Mindig érdekelt igaz-e az, hogy akik elvesztik valamely végtagjukat vagy szervüket azok érzik sokáig, hogy mint ha még meglenne.
Te is szoktad érezni még az agyad?.
-Amit Magyarországon éppen az első Orbán kormány okozott:"A hazai gazdaság a devizahitelek súlya miatt hátránnyal (bár korántsem akkor hátránnyal, mint amire a kormány hivatkozik, miszerint “Magyarország Görögország szintjén volt”) indult 2001-ben,2010-re már nagyjából a többi mutató rendben volt.
"A gazdaság bővülésének egyik legfőbb motorjaként működő hitelezési expanzió miatt ezek az országok rendkívül sérülékeny állapotban szembesültek a likviditási válsággal.."

Aztán gyere máskor is hehee..mindig élvezem amikor a segghüle orbánseggszolga feldobja a gazdája szarát hehee...oszt a vezérimádattól bambán tátott szájjal alááll...tomtom....úgyse olvasod heeehee...az orbánseggszolgáknak két ....a te értelmi képességedre tekintettel :2 szó már meghaladja az értelmed.
Tudod ha majomnak tükröt tartanak, az dühbe jönnek és összetöri a tükröt..hehe ..
Ha ki akar törni a kultúra, engedjünk utat neki!
Meg nem gátolnám a nép egyszerű gyermekét, hogy még nagyobb hülyét csináljon magából

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.07. 21:11:54

@Liba bizottság: A hitelmoratórium csak elodázza a bajt. Súlyosan deficites államháztartás mellett nem csökkenthetnek adót.

GyMasa 2021.11.07. 21:31:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Igen, pont ezért kellett volna 2002-ben AZONNAL megtiltani minden deviza alapú forint hitelezést!
Csak, ugye mennyire kényelmes vol NEM fizetni a HUF alapú lakáshitelek után a kamattámogatást, hanem áttolni az eégszet a devizaalapú HUF hitelezésre!
De, tudod mit mondok neked!
Azt is lehetett volna csinálni, hogy felállítanak BÁRMI korlátot a lakossági devizaalapú HUF hitelezésnek!
ILyenek, mint:
- Megtiltani, a bankoknak, hogy 3 hónapos deviza swapokkal fedjenek le egy 25 éves hitelszerződést
- Megtiltani a bankoknak, hogy úgy árazzák a hiteleket, mintha ők viselnék a teljes kockázatot, miközben a kockázat összes költségét a hitelfelvevővel fizettetik ki!
A bankok a 3 hónapos swapokkal fedték le a 10+ éves hiteleket, mert az, ugye olcsóbb volt, mint a 10+ éves!
Aztán, amikor beütött 2008, akkor ugye hirtelen megdrágultak a 3 hónapos swapok.
És, mit csináltak a bankok?
Nem nyelték be a saját kapzsiságuk miatti plusz költségeket (írták le a spec. erre félretett pénzből), hanem egy az egyben áthárították az ügyfelekre.
Aztán, ott a CDS felár is!
Az ugye alapvetően egy kockázati felár.
Mint olyan a lényege, hogy abból halmozok fel tartalékot az esetlegesen bebukott hitelek veszteségeinek a finanszírozására.
Ehhez képest, itthon mi történt?
Szépen beszdték a CDS feláarat, majd, amikor bebukott egy hitel, azt nem leírták, hanem a teljes összeget (plusz, ugye a durva pluszköltségeket) is követelték azonnal az ügyfeleken...

Ezt most mind leírtam neked, de nincs semmi illúzióm nincs róla, hogy képes lennél csak részben elismerni, ha iagzam van!

birkamenet 2021.11.07. 23:43:29

@midnight coder:

Látom hogy elöléptettek a troll fokozatban, a sírjatok meg atomic agysebész fidernyák bértrollok most már neked küldik a központi anyagot a statisztikákról meg linkekröl, amelyekröl maguk se tudják, hogy mit jelentenek.

Legalább a fizu emelkedett, ha más nem kapsz majd több krumplit?

Etniez 2021.11.07. 23:44:16

Az Index végképp lement kutyába: index.hu/belfold/2021/11/07/rejtelyes-video-jelent-meg-egy-fovarosi-ingatlannal-kapcsolatban/

Szóval egy teljesen nyilvános információt Anyonimus maszkban kell felmondani, mint valami titkos hírt.

De ehhez a "cikkhez" már senki nem adta a nevét. Vajon ki írta? Rogán?

birkamenet 2021.11.07. 23:45:49

@GyMasa:

te okostóni, a bankoknak akármit is megtiltani 2002-töl, az MNB meg a PSZÁF reszortja vótt akkor, oszt egész véletlenül nem két FIDESSES ember vezette azokat?

birkamenet 2021.11.07. 23:56:27

@Etniez:

megszopatták az indexet, de kegyetlenül. Annyit se tudtak, hogy kurvára mindegy, hogy egy szerzödést ki ír alá meghatalmazottként, a nagy kérdés az, hogy hol az a szerzödés, amin a tulaj (a faék agyú fidernyákok kedvéért: Karigeri) a meghatalmazottat megbízza a Városháza eladásával, ráadásul felhatalmazva a további megbízók bevonásának a jogával. Csak ez számít, nem a közvetitök. Itt meg már egyértelmü Karigeri lejáratásának a buktája.

A végén kiderül majd hogy tényleg Roggyanttóniék vásárolták meg ezt a bünözöt, hogy álcázzon egy jó kis Karigeri lejáratást.

Szerencsétlen faagyúaknak még az se jutott el a tudatukig, hogy Karigeri lejáratásának az értelme 2 hete lejárt és a Stop táblákra új célpontokat kell ragasztani a Soros, a Brüsszel, a Gyurcsány, a Karigeri után.

GyMasa 2021.11.08. 00:03:33

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Hát, nem szokta...
Pl. még mindig az államadósság nominális értékét hozza fel példának, a fidesz rossz gazdálkodását bemutatni, amikor a világon SENKI nem használja azt a számot semmire.
A GDP arányos adósságot szokták használni.
Nem is igazán értem, hiszen számtalan olyan valóban objektív érték is van, amit felhozhatna úgy, hogy nem csinál hülyét magából...

birkamenet 2021.11.08. 00:10:27

@atomic power 1986DucaDuca:

Tényleg pöttömnyi agyú fidárnyákom, már hetek óta nem valaszoltál arra, hogy amikor nyomod a tengernyi fasságodat a 2002-es eladósítási kurzusról, akkor mit lapitasz nyusziszarként a füben, hogy a tény az, hogy a fideSSed az összes eladósítási törvényt MEGSZAVAZTA.
Ahogy orbán mondta: "MI mindent megszvazunk, ami jó az embereknek!"

Akkor ezek szerint 2002-2006-ban a fideSSes gazdád szerint minden jó volt, ezeket ő meg is szavazta.

Hallgass tehát a gazdádra, aki az eladósítási kurzusban tettestárs volt, a konszolidációban meg mindent meg akart akadályozni, hogy minél hamarabb államcsődbe jusson az ország.

birkamenet 2021.11.08. 00:19:46

@atomic power 1986DucaDuca: "Az államadósság növekedésében benne van a devizatartalék növekedés nagy része, ezért nem lehet kétszer számolni!"

Ekokra fasságokat írni- láqtszik hogy magad se érted, hogy mit makogsz. Na de fidernyák bértrollként mi mást is várhatna el az ember?

A devizattartaléknak köze sincs az államadósság csökkenéshez vagy növekedéséhez, viszont a devizatartalék módosulása pont azt államháztartási egyenleg változásának a lekövetöje.
Ja, hogy ezt a fogalmi összefüggést megértsd, azért ahhoz picit többet kellne tudni a fidess központi brossúrák szintjénél.

a nagy hohoohooo 2021.11.08. 07:01:42

@atomic power 1986DucaDuca:
Az államadósságról – a GKI háttér-elemzése.

I. Az államadósság 1989-2010 közötti alakulásának szakaszai

www.gki.hu/language/hu/2011/04/19/cikk-az-allamadossagrol-a-gki-hatter-elemzese/

www.mkt.hu/docs/2007-12-07-15-36-01-Ohsorge-Romhanyi.pdf?fbclid=IwAR18JR3_xLgFB7vXIhQhIpdxXfT_6303Qe_LIUH3VU8mN2i_e_gn0PxTIpE
idomított orbánvalagszolgálatos feldobja saját szarát,oszt a vezérimádattól bambán tátott szájjal alászalad Az Európai Bizottságnak az EU-tagországok gazdaságáról kiadott 2009 őszi összefoglalója szerint Magyarország államadósságának mértéke valóban az európai átlaghoz közelít. A magyar államadósság 2009-ben az egyéves GDP 79,1 százalékát tette ki, és az EU becslései szerint 79,8 százalék lesz 2010-ben. Az eurozóna tagországainak átlaga tavaly 78,2 százalék volt, 2010-re pedig 84 százalékig kúszhat fel. Ez tehát nem azt jelenti, hogy Magyarország képes csökkenteni adósságát, hanem hogy a többi EU-ország adósodik el. (Az eladósodás oka ugyanakkor a legtöbb esetben az, hogy állami költekezéssel, hitelfelvétellel próbálták megfékezni gazdaságuk lassulását, amire a korábbi években felelőtlenül gazdálkodó Magyarország nem is lett volna képes, a válságban ugyanis nem jutott hitelhez a nemzetközi pénzpiacokon.)"Az államháztartási hiányt idén 3,8 százalék alatt tartja Magyarország", amivel "az unió 5. legalacsonyabb költségvetési hiányát mondhatja..

látom te fejed is visszakívánkozik a valagadba ,tessék élvezd :"írja Orbán Viktor miniszterelnök a Financial Times-nak az EU-elnökség átvétele aprópóján írt cikkében.A kormányfő szerint büszkén mondhatjuk, hogy 2010-ben sikerült tartani a 3,8 százalékos hiányt, és idén már 3 százalék alá szorítjuk a deficitet, miközben mi leszünk az egyetlen EU-tag, amelyik csökkenti államadósságát.
De hogyan is sikerült mindez? Orbán felsorolja a fenti eredményekhez vezető lépéseket. Eszerint a költségvetési szférában megszűnt a 13. havi fizetés, eltörölték a 13. havi nyugdíjakat is. Az áfa kulcsa 25 százalékra nőtt, emelkedett a nyugdíjkorhatár. Mindezen intézkedések azonban valójában még a 2009 májusában hivatalba lépett Bajnai-kormányhoz kötödnek"

www.origo.hu/itthon/20100222-bajnai-gordon-orszagertekelo-allitasok-valosagtartalma.html?fbclid=IwAR2rx1mhqdSEENKm-HBHfOnnW1xOVclb7SaY3i7w4gaz8Ey4oJGFhqb8kFw
Ugye elgondolkodtál azon, hogy hozzászólásod a fejedben lévő sötétség visszaigazolása? Igyekezz fiú! Ismertesd magad minél szélesebb körben! ..
www.delmagyar.hu/orszag-vilag/bajnai-a-kormany-a-csaladi-ezustot-is-felelte-3064465/?fbclid=IwAR0Frk_iXDCHC4OOoxoJLVqGaeY-G5ZUXt12ekwORzq73X19lylPlBDBKPk
DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Bizottság! (Nagy zaj az MSZP-s képviselők soraiban.) Először is, amit nem szokás tenni, az előterjesztő, illetve a meghívott nem azzal kezdi, hogy megjegyzést tesz az elnök kijelentéseire, de azt kell mondanom, tisztelt elnök úr, hogy valami félreértés van, és nem ugyanarról az ítéletről beszélünk. Legalábbis nem úgy tűnik. Mert az az ítélet, amire ön volt szíves hivatkozni, a Fővárosi Ítélőtáblának az a jogerős ítélete azt mondta ki, hogy a Központi Statisztikai Hivatalnak nyilvánosságra kell hoznia azt a notifikációs jelentést, amit kiküldtek az Európai Unió statisztikai hivatalának Luxemburgba, tehát az Eurostatnak. Ez kizárólag erről szól, és ebben sem ezermilliárdról, sem adateltitkolásról, főleg hamisításról nincs szó.
www.parlament.hu/documents/static/biz38/bizjkv38/KTB/1002021.htm

.Szerencsétlen szellemi korlátolt csak röhögni lehet rajtad hehee...tanujj tinó...Széles mosollyal nyugtázom,hogy fingod sincs a témához,a dolgokhoz, helyből olyan hülyék vagytok mint más nekifutásból, a szellemi színvonalatok a bányászbéka segge alatt van

Nzoltan 2021.11.08. 07:35:48

@Liba bizottság: Nem ért rá mert épp Magyarországot sározta az európai körútján, még jobban alátéve a forint árfolyamának és azzal a devizahiteleseknek.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.08. 09:14:41

@birkamenet:

"A devizattartaléknak köze sincs az államadósság csökkenéshez vagy növekedéséhez, viszont a devizatartalék módosulása pont azt államháztartási egyenleg változásának a lekövetöje."

Ha a devizatartalékot devizakötvény kibocsátásából, devizahitel - felvételből növelik, akkor miért is nem nő az államadósság?

J

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.08. 09:50:13

@a nagy hohoohooo:

"Az Európai Bizottságnak az EU-tagországok gazdaságáról kiadott 2009 őszi összefoglalója szerint Magyarország államadósságának mértéke valóban az európai átlaghoz közelít."

Feri bácsi kedves! Ez Önnek újdonság, hogy idehozza? A magyar GDP arányos államdóssággal nem az volt a legnagyobb probléma, hogy százalékos értékben magas, hanem a szerkezete:

- nagyon magas volt a devizaarány, több, mint 40%
- nagyrészt a külföldnek voltunk eladósodva, az állam nettó külső adóssága: 52% felett volt
- a lakossági devizahitel aránya 67%, és óriási volt a nem teljesítő hitelek állománya
- a lakosság GDP arányos hitelállománya több, mint 36 százalék volt
- a Magyar Nemzeti Bank mérlege a GDP arányában 40 százalék volt, emiatt kicsi volt a monetáris mozgástér, nem tudta az MNB támogatni a hitelezést, a kötvénypiac stabilizálását, a bankrendszer likviditását.
- emellett azt is figyelembe kell venni, hogy mennyi az egy főre jutó GDP, mert egy adott, hasonló maastrichti államadóssággal (GDP százalékában) rendelkező ország nagyobb egy főre jutó GDP-vel könnyebben fizeti a kamatokat mint, egy kevésbé fejlett ország.

Feri bácsi! Mindig másról beszél, mint ami a téma volt! Így nem fogjuk megérteni egymást! Én Nagyon tisztelem Önt a fegyveres erőknél folytatott szolgálatért, de úgy látom, hogy a gazzdaság nem az Ön területe! Beidéz mindenféle linkeket, aminek semmi köze azokhoz a témákhoz, amivel én foglalkoztam!

Igen! Csúnyán beszél a Feri bácsi! Személyeskedik! Ez méltatlan az Ön múltjához!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 10:45:23

@pragmatika: nézzünk a számok mögé! 2020 vége: Románia 44% Magyarország 81%.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 10:54:08

@atomic power 1986DucaDuca: "16,4 milliárd euró volt a devizatartalék az IMF-EU hitel lehívása előtt. Ebből lett 2011. végére 37,8 milliárd euró. A növekmény az IMF-EU hitelkeretből lehívott 14,2 milliárd euróból uniós transzferekből és kötvénykibocsátásokból állt"

Akkor a fidesz mégse vette át olyan szar állapotban a kasszát? Akkor az imf hitelt mégse élték fel?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 10:57:59

@atomic power 1986DucaDuca: "MNB) Nem tört meg tavaly sem a korábbi években megszokott trend: a jegybanki tartalékok értéke 1,35 milliárd euróval 12,1 milliárd euróra nőtt. Az ország bruttó devizaadóssága 2000 december végén 26,9 milliárd euró volt, szemben az 1999 december végi 24,4 milliárd euróval"

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 11:00:48

@atomic power 1986DucaDuca: az utóbbi a 2001-es adat. Tehát, a fidesz idején kisebb volt a tartalék?
A maszopnak a 16 milliárdot is meg kellett támogatni, hogy a válság alatt ne legyen támadható a forint. A fidesz esetében egy válság ugyanilyen veszélyt jelentett volna.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.08. 11:03:20

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Akkor a fidesz mégse vette át olyan szar állapotban a kasszát? Akkor az imf hitelt mégse élték fel?"

3906,7 milliárd Ft-ot használtak fel az IMF-EU hitelkeretből! (bankmentő csomagot nem számolva, mert azt visszafizették a bankok)

262 milliárdot költöttek a 2008-as költségvetési hiány fedezésére
770 milliárdot vitt el a 2009-ben lejárt állampapírok finanszírozása
567 milliárdért vett vissza állampapírt az ÁKK 2009-ben
Mintegy 470 milliárd forint ment el a 2009-es deficit finanszírozására
A 2010-es költségvetési hiány is felemésztett 327,6 milliárd forintot

www.portfolio.hu/gazdasag/20160405/hatalmas-tehertol-szabadulunk-meg-mire-koltottuk-az-imf-hitelt-229691

A 3906,7 Ft-ból a jelenlegi kormány felhasznált a MOL részvények vásárlására 498,6 milliárd Ft-ot, plusz mintegy 500 milliárd forintot lehet a számlájára írni!

Ez a teljes felhasznált összeg 25-26%-a!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 11:03:57

@atomic power 1986DucaDuca:
"Ötéves csúcsra emelkedett novemberben az MNB nemzetközi tartaléka – derül ki a jegybank hétfő reggel megjelent statisztikájából. A növekedés borítékolható volt, hiszen az ÁKK 2,5 milliárd euró értékben adott el devizakötvényeket"

Fordul a trend? Devizában adósodunk el???

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 11:05:21

@atomic power 1986DucaDuca: plusz az addig megtakarított manyup 3000 milliárdja...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 11:09:00

@atomic power 1986DucaDuca: a kormány a költségvetés hiányát, a lejáró hiteleket mindig is újabb hitelekkel fedezte! Butaság azt állítani, hogy az imf hitel nélkül nem lett volna meg ez az igény. Az Orbán kormány is hitelt vesz fel, csak Matolcsy piaci hitelre váltotta az IMF hitelt, rosszabb kondíciókkal.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.08. 11:14:07

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"A maszopnak a 16 milliárdot is meg kellett támogatni, hogy a válság alatt ne legyen támadható a forint. A fidesz esetében egy válság ugyanilyen veszélyt jelentett volna."

Igen, ha nem növelik a devizatartalékokat, és ugyanolyan fiskális őolitikát folytatnak!

midnight coder 2021.11.08. 11:15:09

@Etniez: Pontosan ez a helyzet. Ráadásul amíg Fletó velünk marad, addig jó eséllyel a Patás is.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 11:15:32

@atomic power 1986DucaDuca: "prognózis szerint az idén 1860 milliárd forinttal, az év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság, ami 1,1 százalékponttal emeli a GDP-hez viszonyított arányát"

ez 2019-ben volt....még 76%-os gdp arányos államadóssággal számoltak. Ténylegesen 81% lett.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 11:16:27

@atomic power 1986DucaDuca: nem növelték, csökkentették a tartalékot 2000-2001 viszonylatában.

midnight coder 2021.11.08. 11:21:08

@Big Blaster: Azt azért láttuk hogy mi volt Fletóék elõtt, aztán mit sikerült két ciklus alatt összehozniuk, és azt is hogy utánuk mi lett. Nem mintha ez utóbbi annyira fényességes lenne, de azt amit Fletóék alkottak egyedi volt a maga nemében... És ez sok-sok polgárt tántorít el Orbánék leváltásától, és sokakat állít mellé csak az, hogy Fletó ne kerülhessen vissza. Ergo Fletó és kis családjának a távozása még akkor is indokolt lenne, ha egy zsenirõl beszélnénk. De nagyon nem az.

Amúgy meg baloldal? Ne viccelj. Baloldal már 30 éve nincs magyarországon. Illetve talán a Thürmer-féle Munkáspárt ha még él ott valaki... A baloldal az a dolgozók érdekeit képviseli. A mai balliberalizmusnak pedig ez kb. a legutolsó szempont. Fontosak a deviáns kisebbségek, fontosak a különféle gazdasági csoportok érdekei, de a dolgozó áltagpolgár pont le van szarva.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 11:29:00

@atomic power 1986DucaDuca: 2016-ig az MNB elnöke Járai Zsigmond volt. A forint árfolyamának, az irányadó kamatláb meghatározásának kizárólagos feladatkörével. A Monetáris Tanács tagjaként az ország pénzügypolitikájának meghatározója.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.08. 11:29:24

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Fordul a trend? Devizában adósodunk el???"

Benne vagyunk a célsávban: 20%

akk.hu/

Jobbra fent, kördiagram alatt.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.08. 11:40:33

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"nem növelték, csökkentették a tartalékot 2000-2001 viszonylatában."

Hol van az előírva, hogy mindenáron növelni kell? A devizatartalék kezelésének komoly költségei vannak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 11:52:35

@atomic power 1986DucaDuca: most még benne vagyunk. Hisz a forintalapú kibocsátás eddig jól ment. Már nem sül, devizában kellett felvenni nem kevés hitelt.
De az egész onnan indult, hogy: a válság alatt hitelre volt szükség, fedezni a hiányt. Nincs különbség a válság után sem, hitelre van szükség.
A 2002-2010-es időszak pénzügypolitikáját a fidesz is meghatározta. Többek között a két forduló közti padlássöpréssel, a devizatartalékkal, Járai ténykedésével.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 11:59:04

@atomic power 1986DucaDuca: "A jegybankok devizatartalékát túlnyomó részben fix kamatozású eszközök, főképp magas hitelminősítésű, rövid lejáratú állampapírok, szupranacionális és ügynökségi kötvények alkotják. Ezek azok az eszközök, amelyek a befektetési palettán a lehető legkisebb hitelkockázatot jelentik a befektető számára"

Nem, a devizatartalék nem azt jelenti, hogy dollárt vásárolunk, amit naporta meg kell forgatni vasvillával, hogy ne dohosodjon.
Vásárolunk más állam kötvényéből, amin akár nyerhetünk is.

konrada 2021.11.08. 13:13:28

@Igazamvanvagyigazamvan?: "nézzünk a számok mögé! 2020 vége: Románia 44% Magyarország 81%."

Nézzünk: 2010 vége: Románia 30%, Magyarország 80%."

Azaz Románia adóssága GDP arányosan 10 év alatt 14% ponttal nőtt (46%-kal), Magyarországé 1% ponttal (1,01%-kal).

...ettől még a románok vannak adósságban jobb helyzetben, mert ők a 2002-es 25%-ról indultak, és értek a 44%-os mai helyzethez, míg a magyarok 54%-ról....
De ezt "Tudjukkiknek" köszönhetjük...

midnight coder 2021.11.08. 14:29:54

@Igazamvanvagyigazamvan?: "a két forduló közti padlássöpréssel"

Ezzel csak az a bajom, hogy a D209 "két pénzügyminisztere van az országnak" még 2003-ban is arról beszélt, hogy milyen fasza állapotban van az ország és 2006-os magyar eurót vizionált. Aztán mind tudjuk csak 2010-re lett euró, és az is csak a szlovákoknak.

"De az egész onnan indult, hogy: a válság alatt hitelre volt szükség, fedezni a hiányt"
Ezzel meg az a bajom, hogy elég szép egyenletesen ment ott fel az államadósság a válság elõtt is.
2002: 55% / 40520, 2006: 64.6% / 62007 2010: 80.6% / 79101 millió euró.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.08. 17:47:37

@Liba bizottság: Egyetértek.

@GyMasa: Túlbonyolítottad. A devizahitelekkel, amelyek többsége jelzáloghitel volt, egyszerű lett volna a megoldás. Ahogy az USA-ban van. Az elsétálás joga. Az adós csak a jelzálog tárgyáig felel. Ha nem tudja fizetni, ugrik a jelzálog, de onnan kezdve minden adóssága megszűnik. Amit addig befizetett, visszakapja, de ugrik az ingatlan. A bankok csak tőkeerős, nagy önrésszel adtak volna csak hitelt és például autóra egyáltalán nem adtak volna.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 17:58:12

@midnight coder: igazad van, én pus,tán azt szeretném kihangsúlyozni, hogy a helyzet nem olyan fekete-fehér, ahogy leírják a fideszes érzelmű hozzászólók.
A 2002 utáni időszak a magas kamatok időszaka volt. Nem csak nálunk. Más országokban is. Az exportot kellett emelni, hogy nőjön a gdp. 2010 után alacsony kamatok, pénzbőség a piacokon, és az EU támogatások segítették a kassza rendberakását, miközben a talicskázókat tárt karokkal vártuk, és sikerült is a gdp termelésben 50% fölé emelni a részesedésüket.
Ezek pedig exportot termelnek...
Tehát, visszamutogatni úgy, hogy a tényeket figyelmen kívül hagyva csak néhány adatot figyelve bírálunk, kicsit zavaró.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 18:03:16

@midnight coder: pont nem lényeges, az államadósság mennyi, fontosabb, hogy ezt a pénzt mire fordítjuk.
De felhívnám figyelmedet, hogy nem az államadósságról beszélsz, hanem annak arányáról a gdp-hez.
Mellesleg, ha hitelt veszel fel 6%-ra, akkor jobban fog nőni az adósság, mintha 2-4 %-on tudod felvenni.
Ne feledd, 2011 végén 8-%-on, 2012 elején 11%-on akart felvenni hitelt Matolcsy. Utóbbit le sem jegyezték...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 18:04:16

@midnight coder: de, hogy a helyzet sokkal bonyolultabb, az is mutatja, hogy milyen volt az adósbesorolásunk....

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.08. 18:12:08

@midnight coder: 2012-2015 között a besorolásunk olyan szinten volt, mint a '90-es évek közepén...2010-ig három fokozattal magasabb volt. Mégis, az utóbbi időszakban kaptunk olcsóbban hitelt. Miért?
Mert az európai, amerikai jegybankok alacsonyan tartották az irányadó kamatokat, miközben pénzt öntöttek a piacra. Ezt a pénzt a nagyobb , de még elfogatható rizikójú, magasabb kamatot ajánló magyar államkötvénybe fektették.

GyMasa 2021.11.08. 18:26:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Igen, igazad van.
Az,es az egyablakos bankváltás kötelezövé tétele simán, magától megoldotta volna a problémát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.08. 18:35:06

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ha jól emlékszem, pár éve nálunk is felmerült az elsétálás bevezetése, aztán valahogy elsikkaldt.

Ennek a bevezetése növelte volna a hitelkamatokat, nem?

birkamenet 2021.11.08. 18:43:58

@Ménár Atya:

Gratulálok te alkoholbeteg fideSS-ÁVÓs, így még senki nem szopatta meg magát mint te!

Kiderült, hogy a Városházi mutyi fö mozgatója Ganspeger, a fideSSes ex-el-privatizátor. Hát ezt is ElQrtátok Roggyanttónival!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.08. 18:45:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Lehet, de akkor sincs az hogy felvett húsz millát, a háza ér harmincat, de az adóssága 50 millió.

birkamenet 2021.11.08. 18:47:30

@midnight coder:

Oszt orbánnak mikor lesz ejrója te észlénye a NER hazádnak? Majd ha 400-ig gyengiti a felkegyelmü matolcsy a forintot? A Tündérmese már 2011-ben megvótt, akkor miért nincs még most se ejró???

birkamenet 2021.11.08. 18:51:26

@konrada: "ttől még a románok vannak adósságban jobb helyzetben, mert ők a 2002-es 25%-ról indultak, és értek a 44%-os mai helyzethez, míg a magyarok 54%-ról....
De ezt "Tudjukkiknek" köszönhetjük... "

Tugggyuk NER harcos: orbánodnak is, aki 2006-ig teljes frakcióval szavazta meg az összes államadósság robbantó törvényt. De ez már 20-szor le lett írva ebben a blogban.
De ne izgulj, nem 3 nappal vagy lemaradva a VALÓSÁGRÓL hanem 40 évvel.Mint az összes fidernyák agysebész.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.08. 21:23:44

Valami készül. Az oroszok szórakoznak a gázzal. A fehéroroszok ráöntik az EU-ra a migránsokat.
www.portfolio.hu/global/20211108/eroszakos-betores-lengyelorszagban-hatarkeritest-dontott-a-tomeg-2-509428
Biztos Soros jóban lett Lukasenkóval.
birca sehol.

Mi lesz itt?

birkamenet 2021.11.08. 21:41:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

bircát orbán kiparancslta a Birkamenetre, csakúgy mint Ekrüt meg még néhány másik fidernyák bértrollt. Ezért most hiányzik most innen 79 fikanick. A birkameneten aztán a bértrollok bekapták a covidot az importált covid-román birkáktól, azóta a lélegeztetőgépen vannak.

Orbánnak többet ért az egész fidernyák párttagságot meg troll brigádot felzavarni Pestre, hogy ünnepeltesse magát, minthogy emiatt elvesztett a Cabaccság harcban pár ezer harcost. Illetve jobbágyot.

Valszeg nem számit ennyi veszteség, hiszen a 2022-es választás végeredménye már rég be van táplálva a szerverbe. És már 5 órát se kell leállni, hogy kijöjjön a mindent elsöprő fidernyák győzelem. Hogy ne nagyon búsuljank a ballibek, meg hogy nehogy gyanút fogjanak, orbánnak ezúttal elég lesz egy 56%-os országos győzelem is. Ehhez csak az kell, hogy az ellenzek altal nem ellenőrzött szavazási helyeken a fidess mindenhol 126%-ot kapjon. Meglesz ez a matek, meglássátok!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.08. 21:43:00

@birkamenet: Pedig szívás lesz nekik, mert úgy néz ki mindenütt lesz ellenzéki számlálóbiztos.

Motorogre 2021.11.08. 21:55:14

Vissza a GDP.re : sose hagyom megzavarni magam a statisztikai adatokkal. Tessék körülnézni, a lakosság életkörülményeit, színvonalát életminőséget nem csak ez határozza meg - de tény hogy nagyon erősen hat rá. Népes rokonság él Romániában, vidéken is, a fővárosban is (ott dolgoztam magam) - értelmes őszinte emberekkel beszélgetve lehet véleményt formálni.
Azt mondanám: most döntetlen, de keleti szomszédainknak jobbak a perspektívái.

birkamenet 2021.11.08. 23:52:14

@Liba bizottság:

Mi van frissen verbuvált fidernyák fikanick, te pótolod a birkamenetről a lélegeztetőgepre menetelt birkákat? Miért nem csináltok hetente birkamenetet, ennyi áldozatot meg kell hozni a vezirért.

birkamenet 2021.11.09. 00:01:00

@Liba bizottság:

Mindent elmond az elveszett orbáni évtizedről, hogy 2021-ben ti fidess trollok azon kapálóztok a jégen, hogy bebizonyitsátok, hogy Orbanisztán akkor is fejlettebb Romániánál!

Ha nem bedöglik le 2022-ben a szerverbe előre betáplált végeredmény és orbán túlélhet még 4 évet, akkor 2025-ben azon fogsz kapálózni, hogy Orbanisztán akkor is fejlettebb Afganisztánnál!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.09. 00:23:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Nem értem, mi a litvánok és főleg az EU problémája azzal, hogy Fehéroroszország felől tömegesen érkeznek a migránsok. Egy hete van talán, hogy egy EU-s 3.14csa azt találta nyilatkozni, hogy migránsok nélkül az EU nem birkózott volna meg a járvánnyal:

"A koronavírus-járvány sokak szemét felnyitotta arra vonatkozóan, hogy a bevándorlók nélkülözhetetlenek a gazdaságunk és társadalmunk számára − jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos Brüsszelben. Ylva Johansson civil szervezetek bevonásával tartott hatodik Európai Migrációs Fórumon elmondott beszédben hangsúlyozta:

Migránsok nélkül Európa nem tudott volna megbirkózni a világjárvánnyal, sok alapvető feladatot ellátó munkavállaló − köztük orvosok, nővérek, bolti eladók vagy takarítók − ugyanis migráns vagy bevándorló hátterű volt.

Kiemelte, hogy a járvány utáni helyreállítás csak akkor történhet meg, ha a bevándorlók és migránsszervezetek is részt vesznek benne.

A migránsok hozzánk tartoznak, ennek elismeréséhez ragaszkodnunk kell − fogalmazott a belügyi biztos, aki szerint jobban kellene hangsúlyozni, hogy NEM KELL FÉLNI A MIGRÁCIÓTÓL ÉS A BEVÁNDORLÓKTÓL." (kiemelés tőlem)

index.hu/kulfold/2021/10/27/brusszel-migracio-europai-unio-jarvany-koronavirus-ylva-johansson-bevandorlas/

Európában már javában dúl a 4. hullám, oszt katonákkal zavarják vissza a segítségünkre siető virológus, epidemiológus, agysebész és ápolónő migránsokat?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.09. 06:12:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez szép volt. Szólok a fideszeseknek, hogy jár egy kiló krumpli neked. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.09. 06:16:11

@birkamenet: Ez jó volt. Tényleg, amikor már azon kell vitázni, hogy Magyarország vagy Románia tart előbbre, az nagyon szánalmas Orbánra nézve. És Románia nem a szocik alatt jött fel mellénk.

body_andras 2021.11.09. 09:03:57

napok óta címlapos ez a dörgedelem baromság

satie · http://321.hu/sas 2021.11.09. 09:42:27

bár közelít, de még nem haladta meg. A háztartási fogyasztás már meghaladta

konrada 2021.11.09. 10:07:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem feltétlen. A bankok saját jól felfogott érdekük, hogy ne fizessenek rá.
És már akkor is megvolt a lehetőségük - amivel most élnek - hogy vizsgálják a hitelező adósságait, jövedelmét, valamint a kölcsönfolyósításnál eleve a vételi érték (piaci ár) 80%-ára értékelik a vásárlandó ingatlant: ezzel biztosítva, hogy egyéni csőd esetén a jelzáloguk értékesítésénél a maradék 20% a költségeiket fedezze.

konrada 2021.11.09. 10:10:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ejnye-ejnye! Nicknév melletti matyimentes.blog.hu reklámmal felszopást tartasz neki???;)))) Hiányzik a blogod lételeme???;)))

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.09. 10:14:03

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Tényleg, amikor már azon kell vitázni, hogy Magyarország vagy Románia tart előbbre, az nagyon szánalmas Orbánra nézve. És Románia nem a szocik alatt jött fel mellénk."

De Magyarország a szocik alatt adósott el!

1990: Magyarország 20 milliárd az USD, 66,3%
Románia: 0, azaz nulla államadósság

2002-2010 között a maastrichti államadósság 54,6%-ról növekedett 80%-ra - 25,4% pontos növekedés
2020: Magyarország maastrichti államadóssága 80% körül - stagnálás a 2010-es évhez képest.

Ugyanekkor 2010-2020 között Románia az államadósságát 29,6%-ról 47,4 %-ra növelte (17,8 % pont növekedés)

Tehát a román növekedés fogyasztás és hitelorientált. Jóval kisebb a beruházsi rátájuk, mint a magyar.

A magyar növekedés beruházás centrikus.

Romániát az elmúlt években a laksosság több, mint egyharmada elhagyta, ez is oka volt a gyors fajlagos felfutásank.

statisticstimes.com/economy/countries-by-projected-gdp-capita.php

Magyarország jobban szaporodik! 2021.11.09. 10:31:41

@atomic power 1986DucaDuca: "De Magyarország a szocik alatt adósott el!"

Amit a Fidesz rendre megszavazott, ahogy ez a kommentekben többször is le van írva.
Akkor tehát a Fidesz az ország nagy eladósítója?
Vagyis a szocik mindent jól csináltak? Mit mond Habony Árpi, mit kell hazudnotok?

konrada 2021.11.09. 10:33:55

@atomic power 1986DucaDuca:
Egyébként - ha nem qrják el - a GDP 1%-át kitevő adósságnövekedés alaphelyzetben a GDP-t 1%-kal növeli. Szóval ahogy 25,4%pontos adósságnövekedés a magyar GDP cca. 13-15%-os külső finanszírozású növekedésével járt, úgy a román növekedésből is 7-10% annak tudható be.
Ezzel csak az a probléma, hogy a megelőlegezett növekedési pályát egyszer vissza kell fizetni, ami például a magyar gazdaságnál 2010 után a kamatvisszafizetési kötelezettség miatt 2-4% olyan teher, amely közel hasonló mértékben fogja vissza a GDP növekedését.
...persze megfelelő gazdaságpolitikával az eladósodttság mértékéből ki lehet nőni, de sokkal lassabban azon országoknál, ahol nincs fékként ekkora teher.

Magyarország jobban szaporodik! 2021.11.09. 10:39:44

@atomic power 1986DucaDuca: "A magyar növekedés beruházás centrikus."

Ez csak egyszeri növekedés, aminek nincsen folytatása!
Orbánék az EU támogatásból a legegyszerűbb beruházásokkal és a leggyorsabb pénzlenyúlással tudták csak a rátát feltornázni. A jövőre tekintettel nincsen semmi tartós értéket termelő beruházás!

Portfolio:

21. századivá kell tenni a hazai beruházások szerkezetét

A beruházások mértéke mellett azok szerkezete is meghatározó a gazdasági felzárkózás szempontjából - ezt mutattuk be korábbi cikkünkben. A hazai beruházási ráta historikusan és nemzetközi összevetésben is magas szintre emelkedett az elmúlt években, ugyanakkor szerkezete még a 20. századi gazdasági struktúrát tükrözi. Magas arányt képviselnek benne ugyanis az építési beruházások, miközben az immateriális javakba és zöld gazdaságba történő befektetések aránya mérsékelt.

A hazai költségvetési beruházások GDP-arányos szintje nemzetközi összevetésben kiemelkedő, 2020-ban a GDP 6,4 százalékát tették ki, ami az EU-27 országok körében a legmagasabb hányad. Az uniós átlag a GDP 3,3 százaléka volt. A hazai beruházások szerkezetét az Európai Unión kívüli országokkal összevetve is szembetűnő, hogy hazánkban magas a költségvetési beruházások súlya, míg a magánberuházások jelentősége alacsonyabb.

Az állami beruházásokon belül meghatározó az építményberuházások szerepe. A nemzetgazdasági beruházások szektorális vizsgálata azért is fontos, mert az állami és magánberuházások jellemzői eltérőek. A kormányzat beruházásainak közel háromnegyede építési beruházás, míg a gépberuházások és az immateriális javakba (például: kutatás-fejlesztés, számítógépes szoftverek és adatbázisok, licencek) történő beruházások elsősorban a magánszektorra jellemzőek. Magyarország beruházási szerkezete az elmúlt években tovább tolódott az építési beruházások felé:

A BERUHÁZÁSI RÁTA 2017 ÉS 2020 KÖZÖTTI BŐVÜLÉSE KIZÁRÓLAG AZ ÉPÍTMÉNYBERUHÁZÁSOK NÖVEKEDÉSÉNEK VOLT KÖSZÖNHETŐ.

Magyarország jobban szaporodik! 2021.11.09. 10:46:38

@konrada: "Egyébként - ha nem qrják el - a GDP 1%-át kitevő adósságnövekedés alaphelyzetben a GDP-t 1%-kal növeli."

Ezt melyik Matolcsy mesekönyvben olvastad?
Mert ugye majd a Mercedes meg Audi attó fognak többet termelni, hogy az anyák több családi pótlékot kapnak, a 25 év alatti kiskeresetűek nem fog adót fizetni és a NER lovagok újabb milliárdokat kapnak a luxus yachtok vételére, az úszómedencéik csökkentett rezsijű fűtésére?

konrada 2021.11.09. 10:56:40

@Magyarország jobban szaporodik!: "miközben az immateriális javakba és zöld gazdaságba történő befektetések aránya mérsékelt."

Ezek a gazdag emberek hobbijai, amik alapvetően nem igazán adnak hozzá egy ország (vagy ember, vagy egyéb szervezet) gyarapodásához.
Hogy értsük: felfogadhatsz 100 szakértőt hogy megszakértsen (ezek tudása például immateriális jav...): egyén esetén pszihómokust, életvitel-tanácsadót, illetve vehetsz közlekedésre villanyautót, amivel összességében 1,5-2x drágábban oldod meg ugyanazt a feladatot -A pontból B pontba eljutást.
De egy szegénynek ahhoz, hogy közelítsen az életvitele a gazdagéhoz, alapvetően nem ebben kell követni őket, hanem olyanokban, amelyek megteremtése után már lehet költeni játékokra, hiszen az infrastruktúra már megvan hozzá.

(És elfogadom, ha leteremtesz földhöz ragadottságomért, de a ma immateriális javak - zöldberuházások megteremtésében élenjárók is először a hagyományos infrastruktúrák megteremtésével kezdték, azok nélkül - ezen lépcső megkerülésével nem nagyon lehet haladni...)

konrada 2021.11.09. 11:00:01

@Magyarország jobban szaporodik!: ...mondom, ha nem qrják el, mert abból a hitelből legalább annyi haszna van a gazdaságnak, hogy az nullszaldósra kihozza a befektetését.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.09. 14:43:59

@konrada: qrvajó befektetésnek kell lennie annak, ami kitermeli a kb 3 százalékos kamatát meg a tőkét. Például a stadionok ilyenek. :-)) Meg Mészáros izocukorgyára. Milliárdos veszteséggel. Meg az állami segítséggel épített, mára bezárt éticsiga feldolgozó. A sok vissza nem térítendő állami támogatásról nem is szólva a csőd szélén álló szállodaiparnak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.09. 14:46:34

@konrada: "gyébként - ha nem qrják el - a GDP 1%-át kitevő adósságnövekedés alaphelyzetben a GDP-t 1%-kal növeli." mindenképpen növeli, mert a fogyasztás és a beruházás is a GDP része. Kivéve azt az importot amit az előbbiek generálnak. Meg amit kivisznek nyereséget, meg offshorba.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.09. 14:49:20

@konrada: Ez a link régóta ott van. Emlékezzünk csak Brendel Mátyásra és ámokfutására! Az a szóbeszéd járja, hogy valaki felismerte az utcán és lekevert neki egyet, azért tűnt el.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.09. 14:50:19

@body_andras: Többek között azért mert olyanok is beröfögnek mint te.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.09. 14:51:16

@Liba bizottság: Én meg lerántom a leplet rólad, mennyire tudatlan vagy. Ott van a röfid előtt a sok link.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.09. 15:37:57

@Liba bizottság: Körberöhöglek! 2019-es adatokkal jössz? Miért nem olvasod el mielőtt belinkeled?

midnight coder 2021.11.09. 15:52:55

@Igazamvanvagyigazamvan?: Az, hogy mennyibe kerül neked a hitel alapvetõen nem független attól, hogy milyen a minõsítésed, az pedig függ a GDP arányos államadóssagodtól is.

midnight coder 2021.11.09. 15:55:27

@birkamenet: Igazából Orbánnak leginkább azért nincs ejrója mert nem akar. Az ejró ugyanis elég kétélû fegyver.

midnight coder 2021.11.09. 15:57:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: " Emlékezzünk csak Brendel Mátyásra és ámokfutására! Az a szóbeszéd járja, hogy valaki felismerte az utcán és lekevert neki egyet, azért tűnt el."

Azért ez nem volt szép dolog az illetõtõl. Mármint, hogy nem vette videóra és tette fel a youtube-ra. :-)

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.09. 17:23:54

@Magyarország jobban szaporodik!:

"Amit a Fidesz rendre megszavazott, ahogy ez a kommentekben többször is le van írva.
Akkor tehát a Fidesz az ország nagy eladósítója?
Vagyis a szocik mindent jól csináltak? Mit mond Habony Árpi, mit kell hazudnotok?"

A kormányzati felelősség az MSZP-SZDSZ kormányt terhelte. Emlékezzünk a főbb választási szlogenekre: "Magyarország többet érdemel" vagy a "Jóléti rendszerváltás" szükségességének hirdetése. Ennek gyakorlati lépései gyengítették meg végzetesen a magyar gazdaságot.

A "jóléti rendszerváltás" ígérete eredetileg jóval szerényebb voltak, a választási ígéretek is visszafogottak voltak. A választási dokumentum ugyan tartalmaz egy autópálya-fejlesztési programot, azonban a 800 kilométeres sztrádaépítési ígéret nem jelenik meg. A dokumentumban még a járulékok emelésének lehetősége is szerepelt.

A kampányban mégis nagyvonalú ígéretek jelentek meg.

A kezdeti szerény ígéretek az MSZP-n belüli lobbicsoportok követelései miatt erősödtek fel.

A szocialisták túl akarták licitálni a kormánypárt választási igéreteit.

A száznapos program még az utolsó pillanatokban is módosult. Temészetesen a nagyobb költekezés irányába! Az eredeti anyagban az 50 százalékos közalkalmazotti béremelés még négy év alat valósult volna meg. Ehelyett Lendvai Ildikó egy választás előtti sajtótájékoztatón már a pedagógusbérek 150 százalékos emeléséről beszélt, és kijelentette azt is, hogy nem lesz gázáremelés.

Magyarorszgnak 2003-ig GDP növekedési többlet volt a régiós országok átlagához képest. Innentől kezdve növekedési hátrányba kerültünk. 2006-tól már évente átlagosan 3,3%-os volt a növekedési hátrányunk. Pedig globális konjunktúra, valamint a felzárkózó térségekre jellemző, tőkebeáramlás vezérelte növekedés az egész régiót magával húzta ebben az időszakban.

A magyar növekedés azonban egyensúlytalanságokkal járt, ami óriási növekedési áldozatot követelt.
Ebben az időszakban nem csak a régiós társaknál nőttünk lassabban, hanem 1 százalékponttal az EU-hoz képest is. Ez nagyon súlyos jelenség volt, mivel a technológiai élvonalhoz közelebb álló országokhoz a felzárkózó országoknak gyorsabb GDP-dinamikát kellett volna produkálni.

élhetetlen 2021.11.09. 18:42:21

@6.Lenin: Ügyes vagy. Azért kíváncsi lennék, hány évre vettél fel kölcsönt a kocsira, és, ha pl. három, akkor mi volt az a befektetés, ami 3 év alatt 100 %-nál több hasznot hozott, mert ugye nyereség is maradt. Tőzsde guru vagy, vagy uzsorás, esetleg államkötvényt vettél?

6.Lenin 2021.11.09. 18:58:15

@élhetetlen:

Rengeteg befektetés van (valamit olcsón megveszek, és jóval jobb áron tudom eladni, mert az eladó nem tudta, mit is ad el). Tőzsde, bank nem érdekel, államkötvény se,( bár az utóbbiból van, de azon nincs haszon)
Gondolod, hogy itt leírnám a jó tippeket?Ja, és minden legális. (ha te valaminek nem tudod az értékét, azzal csak magadat bünteted)

élhetetlen 2021.11.09. 19:38:44

@6.Lenin: Szép eszmefuttatás. Nézzünk egy átlag magyart. Mennyivel lenne szabadabb az EU nélkül? Nekem csak egy dolog jut eszembe, ami még sok ember fejében él, hogy megvehetné a sérült görbe uborkát első osztályú áron. Fel tudsz sorolni még pár dolgot, amiben az EU korlátozza az átlag magyar, amiért cselédnek kéne éreznünk magunkat? Azt ne feledd, hogy a kormány a „rabszolgatörvényt” nem az EU nyomására hozta, hanem a cégek seggének kinyalása volt a cél. Önként, dalolva.
Az EU legfeljebb annak néz utána néha, hogy mire megy el a fejlesztésre adott pénz. Emlékszel Tiborcz világítási ügyére? Attól cseléd valaki, ha normálisnak tartja, hogy, ha kiderül a gebasz, akkor nem hívjuk le az uniós pénzt, kifizetjük az egészet adóból, mert csak az a fontos, hogy a főninek jó legyen, Te beszélsz szabadságról? Itt a seggnyaló te vagy. Mert azt nem eszem be, hogy EU-va, vagy anélkül, Fidesszel vagy anélkül akkora menő vagy, mint sugallod, mert akkor nem itt lógnál a blogokon, van jobb lehetőség is, dagonyázhatnál Mallorcán is.

6.Lenin 2021.11.09. 20:10:04

@élhetetlen:

Alapjáraton mi ketten ég, és Föld a gondolkodás módunk. Minden ember magáért felelős. Én soha nem éreztem magam cselédnek. Ha valami nem stimmelt, váltottam. Ja, és tanultam és dolgoztam. Amiből én jól megéltem, még a Kádárék alatt is. A EU tök nem érdekel. Jártam elég sokat Münchenben és környékén.
A Fideszt támogatom, rájuk szavazok, mert az egyetlen normális alakulat. Amíg nem lesznek jobbak, és élek , addig őket fogom támogatni. Ha lesznek jobbak, majd azokat fogom.
Lógok a blogon? Nyugger vagyok már 17. éve Megvan mindenem ami egy nyugodt, kényelmes élethez kell. Megteremtettem magamnak. mások hogyan élnek, az az ő bajuk, vagy a szerencséjük Miért kéne nekem bárki seggét nyalni? Soha nem szorultam másokra. Te nagyon el vagy tájolódva.

élhetetlen 2021.11.09. 20:20:03

@6.Lenin: Érdekes, ezek után vannak még ötleteim. Guberálsz, és néha, mint szakértő, találsz valamit, amiről a tulaj nem tudja, hogy mennyit ér, aztán ezen keresel. Ugyanis, ha tisztességes régiségkereskedő vagy, akkor megmondod az eladónak, hogy mennyit ér, és még kereshetsz rajta, de egy percig sem gondolom, hogy erről van szó. „Tőzsde, bank nem érdekel, államkötvény se”. Esetleg felvásárolsz csődbe ment családoktól olcsón lakásokat, tehát hullarabló vagy, vagy marad az uzsorás? „Ja, és minden legális. (ha te valaminek nem tudod az értékét, azzal csak magadat bünteted)”. Tudja az értékét, de kényszerhelyzetben van? Ez a hullarablás, de ez neked, mint tisztességes polgárnak belefér. Teheted, hol gátol ebben az EU? Szabadságod még nincs korlátozva, de én üdvözölném, ha lenne egy európai bíróság, ami az ilyen ügyleteket vizsgálhatná.

6.Lenin 2021.11.09. 20:47:35

@élhetetlen:

Elég szegényes a fantáziád, és dől belőle az irigység. A multi megmondja neked, hogy azt a méregdrága telőt esetleg gyerekek rakták össze fillérekért? Te a világ dolgaiban nagyon el vagy tévedve. Én arra mindig is nagyon vigyáztam, hogy mindig minden legális legyen

Azért, mert ennyire szegényes a világképed, rögtön valakit gyaláznod kell? Nyomorult életed lehet. Azt tudom, hogy szeretnétek, ha egy eu-s bíróság mindenkit elítélne, aki képes magáról gondoskodni. Közben fogalmad sincs arról, hogy ott mekkora gazemberek vannak, és mennyire kihasználják a hozzád hasonló nyomorultakat, de ha neked az az élet, csináld. Én biztos nem irigylek tőled semmit.

Valaki megveszi milliárdokért egy celeb szaros gatyáját az megfizeti a valódi értékét? Vagy aki azért fizet, hogy megnézi-pénzért- a Berki nejének szülését az egy valódi értéket fizet meg? B+, te nagyon el vagy tévedve. Keresett a fasz jó néhány milliót a hülyéken. Az is elítélendő? Ha vannak olyan barmok, akik ezért fizetnek, miért ne használná ki?

élhetetlen 2021.11.09. 20:56:00

@Liba bizottság: Tudod, én tudom miért választottam az élhetetlen nevet, és nem azért mert az vagyok. De hogy egy liba miért választja a liba nevet, az rejtély.
„az adósok 93,5%-a nem élt a moratóriumban maradás lehetőségével, vagyis képes fizetni a hiteltörlesztőit.”. Fizeti, akkor is, ha alig marad másra. Nem tudod, hogy a moratórium ideje alatt a kamatos kamat az ketyeg? Esetleg úgy látja valaki, hogy most nyög, mert pár év múlva sem lesz annyi pénze, hogy milliókkal többet fizessen be?

birkamenet 2021.11.09. 20:59:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem értem, mi a litvánok és főleg az EU problémája azzal, hogy Fehéroroszország felől tömegesen érkeznek a migránsok."

Ne is áltasd magad, hogy valaha is megérted. Egy tipikus fidernyák funkcionális analfabétának ez olyan megoldhattalan feladat marad, mint hogy hogyan lehet 12 év alatt elvégezni a nyócc osztályt.

s 2021.11.09. 21:03:08

- Gyere haza, magyar!
- Honnan? Romániából? Én már itthon vagyok.

birkamenet 2021.11.09. 21:05:19

@élhetetlen:

ez a fidernyák birka úgy döntött, hogy mesterséges intelligenciát hajt végre magán és birkából felminösítette magát libává. Ennyi.
Meg annyi, hogy az összes szava meg számai azugság. Az adódok több mint 50%-a retteg, hogy mi lesz vele, ha vége a hitelmoratóriumnak. Ezért hosszabbította meg orbán 2022-re, nehogy a választás elött 1 millió hitelből kitartott fidernyák panelproli dőljön be a Tündérmesében.

élhetetlen 2021.11.09. 21:55:58

@6.Lenin: „Alapjáraton mi ketten ég, és Föld a gondolkodás módunk.”. Ez igaz. „Én soha nem éreztem magam cselédnek”, én sem, még az EU tagság alatt sem. „A Fideszt támogatom, rájuk szavazok, mert az egyetlen normális alakulat. Amíg nem lesznek jobbak, és élek , addig őket fogom támogatni. Ha lesznek jobbak, majd azokat fogom.”.
Mi a jó abban, hogy Hódmezővásárhely fideszes polgármestere megbízza Tiborczot a város világításával, aztán kiírnak egy pályázatot, ahol a feltétel az, hogy csinált már ilyet. Persze, egyetlen jelöltként megnyerte az összes pályázatot, és tönkrevágta sok település közvilágítását, és mikor ez kiderült, nem is kértük az EU-s pénzt, amit erre szántak, hogy ne nézhessék meg, hogy mi történt, kifizettük az adóból. „dől belőle az irigység”. Mit és, kitől irigylek én? Az más, hogy a közös tulajdont viszik ki magánalapítványokba, és ez felháborító, de köze nincs az irigység fogalmához. „ egy eu-s bíróság mindenkit elítélne, aki képes magáról gondoskodni.”. Nem csak a nyilvánvaló simliket, csalásokat.
Mi a pozitívum abban, hogy Mészáros körbevásárolta a Balatont, és még pár haver azt is elérte vásárlással, hogy adott Balaton parti falu lakói ne tudjanak lemenni a vízre. Más, milliárdokat adni magánszállodák építésére, mert majd felvesznek húsz takarítónőt, miközben a haszon magán zsebbe megy? Ezt te nem látod. Nekem szegényes a világképem?

élhetetlen 2021.11.09. 22:00:39

@birkamenet: „Az adódok több mint 50%-a retteg, hogy mi lesz vele, ha vége a hitelmoratóriumnak.”. Így van.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.09. 22:37:26

@alöksz róz: Ha arról lenne felvétel, az jobban élvezném mint a pincébe zuhanást.

élhetetlen 2021.11.09. 22:50:39

@Liba bizottság: Kedves, vagy nem kedves Liba. „Simán kifizeti mellényzsebből ezt a 11 milliárdos büntit.:D”. Ja, ha elég gazdag vagy, akkor az ötezer forintos parkolási bírság lehet öt millió? Ez érv? Ráhúzták. Tiborcz ügyében meg Polt, azt mondta, minden törvényes volt, akkor is, ha nagyon kilógott nemcsak a lóláb, de a lóf.sz is. Az, hogy valami törvényes, ne firtassuk abban az országban, ahol kétharmaddal egy éjszaka hoznak törvényt, és nincs ellensúly, vagy fék, és esély sem, az agyament törvények életbelépésének megakadályozására. Elmehetsz a ….. legelőre.

alöksz róz 2021.11.09. 23:29:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: jaja. tuti el is sírja magát egy pofontól :-)

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.10. 01:12:23

@midnight coder: jól írod, is.
" képeken nem látszik sem a nyugdíjpénztár államosításának, sem az uniós támogatásoknak a hatása. Az előbbi kevés híján 3 ezer milliárd forint volt egyösszegben, illetve évente a GDP közel 3%-a, ami azóta nem megy nyugdíjpénztárba, hanem a költségvetésben marad (ez a tétel már sokkal több, mint az egyszeri 3 ezer milliárd forint volt), az utóbbi 2013 és 2020 között 8.300 milliárd forint volt, az előtte lévő hét éves ciklusban pedig 8.200 milliárd forint. Ezekkel az összegekkel együtt nőtt így az államadósság 2005 óta.

Ha össze akarjuk hasonlítani a két grafikont, elég szerencsés dolgunk van, 2008 szeptemberében egy világválság tört ki és 2010-ben választás volt, ami szintén elmondható 2020 márciusáról és 2022-ről. (Bár a mostani válság messze nem hozott akkora gazdasági visszaesést és pénzügyi felfordulást, mint a 2008-as.)

A 2008-as válságban másfél év alatt 15.797 milliárd forintról 2010 március végére 19.411 milliárdra nőtt az államadósság, ez 22,8%-os növekedés.

2020 február és 2021 szeptembere között 29.683 milliárdról kicsivel 40 ezer milliárdra nőtt az államadósság, ez 34,7%-os növekedés. Másképp nézve 2010 és 2020 között nőtt forintban annyit az államadósság, mint 2020 márciusa óta másfél év alatt.

GDP arányosan nézve most nagyjából ugyanott tartunk, mint 2009-2010-ben, valahol 80% környékén van a magyar GDP arányos államadósság. (Sajnos pontos adatot csak nagy időbeli késéssel tesznek közzé."

No nédda' a Kiszámoló blogon kiszámolták, amit mondtam...eltûnt az EU támogatás, a manyup pénz, az államadósság dinamikája pedig nem alacsonyabb, mint a maszop/gyurcsány alatt!!!

arthurthedent 2021.11.10. 07:51:45

@Igazamvanvagyigazamvan?: "eltûnt az EU támogatás, a manyup pénz, az államadósság dinamikája pedig nem alacsonyabb, mint a maszop/gyurcsány alatt!!!"

Ja, eltűnt. Az egyik pillanatban ott volt, a másikban meg már nem. Puff... senki sem tudja hogy hova tűnhetett. :D

Persze visszafizettük az IMF kölcsönt, visszavettük az elkótyavetyélt MOL pakettet, kivezettük a frank alapú lakossági hiteleket, kikerültünk a túlzottdeficit állapotból, az alapkamat sincs az egekben és az infláció sem, a reálbérek jelentősen növekedtek, meg még sorolhatnánk, de a manyup nyilván eltűnt. Persze aki tudni akarja, az rágugliz és akkor mégiscsak lehet tudni, hogy mi lett vele, de mindegy.

Mondjuk az is igaz, hogy az mszp kábé ugyanennyit szedett be privatizációból, csak annak a sorsa senkit sem érdekel.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.10. 08:26:12

@arthurthedent: miért, nem tűnt el? Ott van? Ami látszik: az adósság folyamatosan nő, egyre gyorsuló dinamikával. Tehát, az IMF hitel visszafizetése úgy történt, hogy piaci hitellel pótolták...

6.Lenin 2021.11.10. 08:49:04

@élhetetlen:

Te ezekhez simán hülye vagy. Ennyi.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.10. 10:01:21

@konrada:

"Egyébként - ha nem qrják el - a GDP 1%-át kitevő adósságnövekedés alaphelyzetben a GDP-t 1%-kal növeli."

Erről ez jut eszembe:

2002-2010 között átlagosan 1000 milliárd Ft-tal nőtt évente az államadósság. Az átlagos, évenkénti GDP növekmény 924 milliárd Ft volt.

Ugyanez 2010 és 2020 között így néz ki: 1000 milliárd Ft átlagos évenkénti államadósság növekmény 1235 milliárd Ft átlagos évenkénti GDP növekedést eredményezett.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.10. 10:16:21

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"No nédda' a Kiszámoló blogon kiszámolták, amit mondtam...eltûnt az EU támogatás, a manyup pénz, az államadósság dinamikája pedig nem alacsonyabb, mint a maszop/gyurcsány alatt!!!"

Van más dinamika is! Pl. : GDP növekedés üteme!

2002-2010 között átlagosan 1000 milliárd Ft-tal nőtt évente az államadósság. Az átlagos, évenkénti GDP növekmény 924 milliárd Ft volt.

Ugyanez 2010 és 2020 között így néz ki: 1000 milliárd Ft átlagos évenkénti államadósság növekmény 1235 milliárd Ft átlagos évenkénti GDP növekedést eredményezett.

Mindez úgy, hogy a 2002-2010 közötti időszak "fiskális alkoholizmus miatt" egy csomó teher áthúzódott 2010 utánra. Ne csak a beérkező uniós transzferekt nézzük, hanem azokat az extrém kiadásokat is, amelyek a magyar gazdaságot az államadósságon felül terhelték, jobban, mint a régiós versenytársainkat.

sírjatok 2021.11.10. 11:48:44

@atomic power 1986DucaDuca: ezeknek magyarázhatod. A remek szakértői kormányzás alatt messze a régió leggázabb adatait hoztuk, most meg együtt megyünk velük, sőt néha az élre törünk. Ezek vakok, komolyan. Van egy elhatározásuk, és ahhoz szemezgetik hozzá a tényeket.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.10. 11:59:06

@sírjatok:

"ezeknek magyarázhatod."

Igazad van. Nehéz legyőzni egy okos hozzászólót egy vitában, de a hülyéket lehetetlen. Akinek nem inge, ne vegye magára!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.10. 14:32:56

@atomic power 1986DucaDuca: Aha. 2002-2010 között 1000 milliárddal nőtt az államadósság. Ebből vond le hogy kb 300 milliárdot félre raktak a manyupba.
Az rögtön csak 700 milliárd. A devizatartalék azonos szinten áll tehát azzal nem kell számolnunk. Aszocik alatt jött 10 milliárd euró, az kiüti a manyupot, marad az 1000 milliárd mégis.
A fidesz elbaszott 3000 milliárd manyupot, akkor szépen ezt add hozzá az adósság növekedésükhöz! Évi 300 milliárd, plusz jött 45 milliárd euró. 4,5 milliárd évente, azt csapd hozzá a forrásokhoz, mintha adósság növekedés lett volna. Az úgy 1500 milliárd. Na most akkor mi van? megint saját dugádba dőltél. Mért kell mindig felmosnom veled a padlót?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.10. 14:34:51

@sírjatok: Nektek van elhatározásotok és a nyilvánvaló tényeket észre sem veszitek, vagy csak simán hazudtok.

@atomic power 1986DucaDuca: Így van. Az okos enged és röhög rajtatok. A hülye meg a troll pedig felmossa veletek a padlót, mert a hülyéknél is hülyébbek vagytok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.10. 14:43:06

@Liba bizottság: Ne fárassz! A hazai cukoripar rettenetes veszteséget termelt. 1991-ben 1 millárd forintos volt a vesztesége.
ezredveg.vasaros.com/z/html/zk_Szerdahelyi_Katalin_A_Magyar_cukoripar.html

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.10. 14:46:26

@Liba bizottság:
"„A hatások eredőjeként 1990-ben még 10 milliárd forint nyereséget termelő állami élelmiszeripar a következő évre már összesítésben veszteséges lett.”

konrada 2021.11.10. 15:17:58

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Na jó, de ne feledkezzünk meg az okozat felemlegetése mellett az okról sem.

...bár tény és való, hogy a magyar élelmiszeripar jóval alacsonyabb minőségben, kevésbé hatékonyan termelt, de azt még kibírta volna az alacsony beszerzési ár és munkaerő miatt.

Viszont: rászabadult a piacra az az M zárolt nyugati élelmiszer, melyet a hidegháború végével nem volt értelme betárolni, olyan dömpingáron, mely mélyen a valós ára alatt volt, ráadásul olyan hitelkonstrukcióban, mely az azonnali fizetés helyett privatizációval lehetett kielégíteni.

Így esélye se maradt a magyar élelmiszeriparnak felnőni a feladathoz, mert olyan mértékben lettek a beragadt, vagy ki nem fizetett árukkal forráshiányosak, melyet az állam nem tudott, a bankrendszer meg nem akart meghitelezni, többek között azért sem, mert a rendszerváltást igazából piacszerzésre, és a konkurencia felszámolására használták fel. (Ami az ő szempontjukból érthető, csak az itt köpködőknek érteniük kell, nem kell feltétlen elalélni a jóságos nyugat idealizálásától...)

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.10. 16:00:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"2002-2010 között 1000 milliárddal nőtt az államadósság. Ebből vond le hogy kb 300 milliárdot félre raktak a manyupba."

A MANYUP számlákon gyűlő pénzek legnagyobb része úgy képződött, hogy az állami nyugdíjjárulék egy részét csoportosították át ide. Az állami nyugdíjkasszából kieső pénzt meg hitelből biztosították.

"A fidesz el.......szott 3000 milliárd manyupot, akkor szépen ezt add hozzá az adósság növekedésükhöz!"

Nem adhatom hozzá. A 2010-es 78 092,3 millió euróról 2011-re 71 903,6 millió euróra csökkent a nominális államadósság. Azaz 6 188,7 millió euróval.

"Évi 300 milliárd, plusz jött 45 milliárd euró. 4,5 milliárd évente, azt csapd hozzá a forrásokhoz, mintha adósság növekedés lett volna."

Az uniós transzferek nem adósság növelő tényezők, hanem a kompenzációs céllal kapjuk.
Egyik uniós országban sem képezik részét a maastrichti adósságnak. Magyarországgal se tegyünk kivételt!

alöksz róz 2021.11.10. 16:10:00

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: papám, ne legyél ilyen büszke arra a sok fogalmatlanságra, amiket beírogatsz

(vagy lehetsz rá büszke is, de akkor csak kiröhögteted magad)

élhetetlen 2021.11.10. 16:45:15

@Liba bizottság: „Hazánkba látogatott a LIBE-bizottság”. Olvastam, csak nem gondoltam, hogy libák lépnek fel ellenük.

élhetetlen 2021.11.10. 16:54:46

@6.Lenin: Lenyűgöző érvelés! Büszke vagy magadra?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.10. 17:03:13

@alöksz róz: Érveid persze nincsenek.
@atomic power 1986DucaDuca: Tök mindegy honnan, félre lett téve. Az Eu transzferek pedig beépültek a GDP-be. Semmit nem cáfoltál.
@konrada: megint tök mindegy miért, veszteséges volt.

Big Blaster 2021.11.10. 17:36:27

@midnight coder: nem feltétlenül Fletó volt a leggyengébb láncszem abban a csapatban. Ha nem ellenszélben kellett volna kormányoznia, illetve nem üt be a válság, teljesen máshogy alakult volna minden. De igen, igazad van, valóban alkalmatlan idióták gyülekezete volt az MSZP, és szívem szerint örülök, hogy nagyjából eltűntek a süllyesztőben. Abban is igazat adok, hogy Fletónak, ha van benne némi gerinc, le kellett volna mondania és előrehozott választásokat kiírni, mielőtt kitört a balhé 2006-ban, illetve mindenkinek jobb lenne, ha most a nyugdíjas éveit töltené, valahol jó messze az országtól, ahelyett, hogy próbál visszakapaszkodni a hatalomba.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.10. 17:44:31

index.hu/gazdasag/2021/11/10/szijjarto-peter-ruanda-afrika-segelyhitel/

"Sziijártó Péter olyan segélyhitelt jelentett be, amilyenre még nem volt példa

Magyarország 52 millió dolláros kötött segélyhitel-programot indít Ruandában, ami az eddigi legnagyobb volumenű program, amelyet hazánk eddig valaha is elindított Afrikában – jelentette be Szijjártó Péter"

Így mulat egy magyar úr.

Etniez 2021.11.10. 17:51:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Lehet, hogy rám gondolt a hölgy. Én ugyanis migráns vagyok UK-ban és covid-osztályon is dolgoztam.

élhetetlen 2021.11.10. 17:58:59

@Liba bizottság: Úgy tűnik, a Liba bizottságban is.

arthurthedent 2021.11.10. 18:01:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Az úgy 1500 milliárd. Na most akkor mi van?"

Végig hatalmas volt az államháztartási hiány, de mégsem, mert most jól kiszámoltad. Elk.rták, de mégsem, mert most kiszámoltad. Majdnem beborult az ország, de mégsem, mert te most kiszámoltad. ELadósodott a lakosság frankban, mert az olyan szépen pörgeti a gazdaságot, de mégsem, mert most jól kiszámoltad. Eladtak mindent, elprivatizáltak, de nem is, mert te most jól kiszámoltad.

Megmondom mi van: az egész nyolc éves ámokfutást pár általános iskolás matekbohóckodással ki tudod magyarázni MAGADNAK, mert rohadtul elfogult vagy.

arthurthedent 2021.11.10. 18:10:37

@Big Blaster: "nem feltétlenül Fletó volt a leggyengébb láncszem abban a csapatban. "

Azért egy párttól az ember joggal várja el, hogy legalább abban biztosak lehetünk, hogy nem a leghülyébbet teszik meg miniszterelnöknek. Ez a "lehet, hogy nem a leghülyébb" igen-igen alacsony lác ám!

"Ha nem ellenszélben kellett volna kormányoznia,"
Amit meg kell magyarázni az már el van b.va.

"illetve nem üt be a válság, teljesen máshogy alakult volna minden. "
Amikor nem ütött be a válság teljesen máshogyan alakultak a dolgok? Ja, nem, elk.rták mindenféle válság nélkül is. A szocik mindig minden országban el.rják.

"Abban is igazat adok, hogy Fletónak, ha van benne némi gerinc, le kellett volna mondania és előrehozott választásokat kiírni, mielőtt kitört a balhé 2006-ban, illetve mindenkinek jobb lenne, ha most a nyugdíjas éveit töltené, valahol jó messze az országtól, ahelyett, hogy próbál visszakapaszkodni a hatalomba."

Persze, ez nyilvánvaló.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.10. 18:50:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Az Eu transzferek pedig beépültek a GDP-be. "

Eddig úgy tudtam, hogy ellopták!

birkamenet 2021.11.10. 20:19:57

@atomic power 1986DucaDuca: "
"Az Eu transzferek pedig beépültek a GDP-be. "
Eddig úgy tudtam, hogy ellopták! "

De örülök, hogy egész nap mutatod, hogy milyen egy igazi fidernyák funcionális analfabéta.

Tudod te betanított majom, attól, hogy az EU pénzt orbán vágja zsebre a 3-szorosan túlárazott stadion meg mijafaszom építésekkel, attól az még GDP marad!
Csak a GDP nem a te zsbedbe megy, hanem a gazdádéba!
Igaz, négyévente megkapod a krumplidat, ennyi GDP neked a segghülye fidessbirkának elég is.

birkamenet 2021.11.10. 20:21:32

@Liba bizottság:

A 2002-2010-es eladósodást orbán teljes egészében végig megszavazta, tehát helyeslte azt a felcsúti hordószónok.

Akkor neked mi nem tetszik ebben a korszakban?

birkamenet 2021.11.10. 20:26:49

@atomic power 1986DucaDuca:

te meg a hírhedt fidernyák GDP dinamika. Itt a VALÓSÁG az orbáni lecsúszás dinamikájáról:

2010: államadósság 81%
2022: államadósság 83% - ez 25 éves rekord!

2010: Magyarország az EU 28-ak között GDP/ fő PPP alapon: 17-ik hely
2020: szégyenletes 23-ik hely.

Orbanisztán mindenkinél szarabbul teljesitett 2010 óta. Jövőre már a románoknak is csak a hátukat nézhetitek.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.10. 21:08:14

@atomic power 1986DucaDuca: Hihetetlen milyen ostoba vagy. Az EU-s pénz fejlesztésekre van, ami egy-az egyben a GDP-hez adódik. Tök mindegy mennyit lopnak el belőle.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.10. 21:19:20

Bocsánatot kérek az offért, de nem bírom megállni:

"Az első Artemis-leszállás most legkorábban 2025-ben várható, a NASA közlése szerint a küldetésben legalább egy nő és egy színes bőrű űrhajós is részt vesz."

telex.hu/kulfold/2021/11/10/amerikai-urhajozas-nasa-holdraszallas-2025-artemis-program

OK, női és feka kvóta kipipálva, de homoszexuális vagy egyéb LMBTQ-űrhajós nem is lesz? Pfuj, homofób NASA!

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.10. 22:11:20

Nettó reálkeresetek növekedése:

Nem loptak időszak - 2002-2010: 13,7%

Loptak időszak - 2010-2020: 61,2%

www.ksh.hu/stadat_files/mun/hu/mun0070.html

alöksz róz 2021.11.11. 00:27:58

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: már sokszor rámutattam, milyen faszságokat bírni. legtöbbször fel se fogtad.
így hát csak olvasgatom és röhögök rajta.

konrada 2021.11.11. 07:21:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "@konrada: megint tök mindegy miért, veszteséges volt. "

Na ez az!

...és nem te vagy itt egyedüli, aki nem az okokra kíváncsi, hanem csak a végeredményre.
No ilyenek szoktak rossz döntéseket (s nem csak magukra, másokra is - igaz, ők ezt fel sem fogják) hozni, mert nem tudják, mi miért van, és miből keletkezik, így elkövetik ugyanazon hibákat, illetve hatalomra juttatják vissza olyanokat, akik egykor azokat okozták.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.11. 07:51:18

@alöksz róz: Te sem írni sem olvasni nem tudsz. "milyen faszságokat bírni" Érved semmi. Ugyanazt a a baromságot köhögöd fel újra és újra. Nem kéne covid tesztre menned?

@konrada: A KGST összeomlott, az Antall kormány pedig megnyitotta a piacokat és ömlött befelé a támogatott cukor. A KGST piac összeomlása mellett a magyar export a nyugat felé kellett hogy forduljon. Na az úgy nem megy hogy az EU-s cukor nem jöhet be, de mi vihetjük ki a búzát meg a disznót. Arrafelé nem hülyék vannak hogy egyoldalú kereskedelmet lehessen folytatni.

konrada 2021.11.11. 08:53:55

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Persze hogy nem hülyék. Ezért építettek ki ott a hidegháború során - olyan területeken is, ahol egyébként normális gazdasági környezetben nem tudnának önellátóak lenni - olyan kapacitásokat, melyek nagy befektetéssel, és állandósult támogatásokkal képesek a piac követelményeit kielégíteni, sőt - figyelembe véve a mezőgazdaság ciklikusságát, időjárás-érzékenységét - megfelelő tartalékokat képezni. S ha találkozik az állami beavatkozás a piaccal, úgy túltermelni is.

Így ez a szubvenciók segítségével (valós termelési költségek alatt) túltermelő nyugati élelmiszeriparnak már csak azért sem lehetett versenytárs a magyar, mert a magyar gazdaság nem tudta azt megtámogatni, illetve a hagyományos piacára rászabaduló nyugati cégekkel versenyezni ugyanezen okok miatt, de legfőképp azzal nem, hogy a piacszerzés miatt a támogatással megtermelt élelmiszert azok a valós ár töredékéért - dömpingáron látták el, ráadásul úgy, hogy azok egy részét olyan hitelből, melyen a pántlika a helyi termelőegységekben a privatizáció apportja volt.

Szóval azt csak a fogalmatlanok hitték (és hiszik el a mai napig) hogy nem baj, ha nem marad a kialakult piacainkon fizetőképes kereslet, mert a nyugat felszívja majd azt, mert gőzük sincs arról, hogy akkor nem volt versenyképes termelési struktúránk, árelőnyünket az ottani hazai termelők nagymértékű támogatása megette, valamint ott - miközben ide nyomatják a "világ proletárja egyesüljetek" internáci szövegét a közös piac szépségeiről, a hazai pályájukon már rég kialakult az a gazdasági önvédelem, melyben "vásárolj hazait" akkor is, ha az drágább, mert azzal az ország gazdaságát véded... ...és ha mégis marad még kevésbé öntudatos polgár, ...nos akkor jönnek azok az "élelmiszer-egészségügyi problémák", amelyek vagy igazak vagy nem, de ha nem elég önkorlátozó a polgár számára, akkor a helyi NÉBI tiltja be a behozatalt, nehogy már verseny legyen.

...mert te ezek szerint nem emlékszel, hogy még csatlakozás után is sok évnek kellett eltelni, míg a magyar mezőgazdaság megkapta azt a támogatást, mint a nyugati, de elég későn ahhoz, hogy a megvásárolt privatizátor kormányok addigra átjátszák (no legyünk jóhiszeműek: a veszteségből kiszálltak) a piacon konkurens cégeknek...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.11. 10:08:25

@konrada:

Az EU-ban a mezőgazdaság mindig is feneketlen hordó volt, a mezőgazdasági szubvenciók a költségvetés igen jelentős részét teszik ki, ráadásul eszetlen túltermelésre ösztözöznek, elég csak a tejtermelésre és a vajhegyekre gondolni. Nem csoda, hogy a magyar ipar és mezőgaxzdaság a rendszerváltáskor masszívan veszteséges lett, nyilván nem tudott versenyezni az agyontámogatott nyugati termékekkel - ahogy te is írod.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.11. 12:51:30

@atomic power 1986DucaDuca: az azért nem kéne, hogy a világválságot is beleszámold. Érdekes , a manyup 3000 milliárdját figyelmen kívül hagyod. Mint az EU támogatást is...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.11. 13:01:07

@atomic power 1986DucaDuca:
EU támogatás 2004-2010: 4000 milliárd Ft
2010-2020: 15000 milliárd Ft.
Tehát segíjen élünk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.11. 13:05:21

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A manyupok 3000 milliárdja eleve az állami nyugdíjalap rovására került a manyupokhoz, így ez nem számolható az állami költségvetés bevételeként.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.11. 13:09:23

@konrada: talán nem emlékszel, de a cukor akkor vált eladhatatlanná, amikor a nádcukor megjelent az európai piacon.
Talán nem emlékszel, de a broiler csirke technológiát mi adtuk el a "baráti" afrikai országoknak.
Talán nem emlékszel, de az almásainkat ki kellett volna vágni, lecserélni, az almánk csak a szovjetek felé volt eladható, bár ott is voltak problémák a minőséggel, léalmát küldtünk.
Talán nem emlékszel, de a napraforgót az vágta haza, hogy a növényolajgyárat visszaadtuk eredeti tulajdonosának.
Talán nem emlékszel, de a magyar áruknak nem volt nyugati piaca. Tehát be kellett volna törni egy beállt, olcsó , de minőségi beszállítókksl teli piacra.
Mennyiségi problémák is voltak: magyar bor. Egyszerűen tem termett annyi egy-egy borvidéken, ami az európai piacon meg tudjon jelenni. Ára messze magasabb volt más boroknak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.11. 13:11:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: de. A manyup extra megtakarítás volt, ugyanis a nyugdíjalap nem halmoz fel. Amit kifizettek nyugdíjra a szocik, azt hitelből fedezték, miközben a manyupban nőtt a pénzállomány. Például állampapírt vettek...

6.Lenin 2021.11.11. 13:41:23

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Te most mindenképpen bizonyítani szeretnéd, hogy miért is nyomorult a te életed? Miért nem azokat kérdezed, akik 2010 óta jobban élnek? Félsz attól, hogy a válasz az lenne, mert most dolgoznak, és meg is fizetik a munkájukat?Neked meg a munka az büdös?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.11. 13:44:53

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Pontosan. Ami a manyupokhoz került, az az államháztartásban plusz hiányként jelent meg, mert hitelből kellett pótolni. Aztán a manyupok megszűnésekor az államhoz visszakerült 3000 milliárd nagy részéből visszafizették a 3000 milliárd hiány pótlására felvett hitelt.

Az állam gyakorlatilag 3000 milliárd kamatmentes hitelt nyújtott a manypoknak, amelyeknek könnyű volt hozamot elérni az ingyen pénzből. Amikor az állam visszavette a 3000 milliárdot, azzal még nem vált számára az ügylet nullszaldóssá, mert a pótlásra felvett hitel után kamatot kellett fizetnie. Sőt mivel a manyupok jórészt állampapírt vettek, jó eséllyel abból a kamatból értek el hozamot, amelyet az állam fizetett nekik azért, mert kölcsönvette tőlük a kamatmentesen nekik juttatott pénzt.

Baromi jó üzlet volt a manyupoknak, az államnak - és így az egész lakosságnak - már kevésbé.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.11. 14:09:16

Az egész manyup-rendszer ott lett elcseszve, hogy az állami nyugdíjbevételek rovására ment a pénz a manyupokba. Az állami nyugdíjjárulékon FELÜL kellett volna fizetni a manyupokba, de mivel egy adott kor alatt kötelező volt a manyup-tagság, politikailag kivitelezhetetlen volt a dolgozók további terhelése.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.11. 15:11:19

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"azért nem kéne, hogy a világválságot is beleszámold."

Ne számoljuk bele a világválságot! Nézzük a teljesítményt konjunktúrában a visegrádi országok viszonylatában.

Egy főre jutó GDP növekedés vásárlóerő-paritás alapján (2003-2007) USD

Magyarország 29%, V3-ak átlaga 43,5%

Egy főre jutó GDP növekedés vásárlóerő-paritás alapján (2015-2019) USD

Magyarország 26,7%, V3-ak átlaga 22,8%

Államháztartás bruttó adósságának növekedése, csökkenése (2003-2007)

Magyarország. +7,6%, V3-ak átlaga -4,27%

Államháztartás bruttó adósságának növekedése, csökkenése (2015-2019)

Magyarország -9,9%, V3-ak átlaga: -6,13%

2003 és 2007 között:

1% pont államadósság növekedésre 3,8% pont egy főre jutó vásárlóerő paritáson GDP növekedés társult.

A V3-aknál 1% államadósság csökkenéshez járult 10,2% egy főre jutó vásárlóerő paritáson számolt GDP növekedés.

2015 és 2019 között:

Magyarországon -9,9% államadósság csökkenéshez társult.26,7% egy főre jutó vásárlóerő paritáson számolt GDP növekedés.

A V3-aknál -4,27% államadósság csökkenéshez társult 22,8% egy főre jutó vásárlóerő paritáson számolt GDP növekedés.

"EU támogatás 2004-2010: 4000 milliárd Ft
2010-2020: 15000 milliárd Ft.
Tehát segíjen élünk"

Ezeket a "segélyek"-et kompenzációs célból kapjuk. Mégpedig azért, mert az egységes uniós piacon veszteségeket szenvedünk el, mivel:

1. a régi uniós országok számára belépésünk többlet export lehetőséget jelentenek, melyek jelentős profitot generálnak náluk.

2. A kiskereskedelemben, a pénzügyi szolgáltatások, telekommunikáció, üzleti tanácsadás terén is jelentős profit maximalizálás történik a régi uniós országokban a piacnyitásunk következtében.

3. A régi uniós országokból érkező beruházók az olcsó, de szakmailag kiváló magyar munkaerő alkalmazásával szintén jelentős profitra tesznek szert, pl.: autóipari, elektronika, háztartási cikkek gyártásában vagy a back-office, az informatika, a kutatás és a fejlesztés terén.

4. A régi uniós tagországok a termelési költségeiket is csökkentik a saját piacukon azáltal, hogy a KKE országokból nagy létszámban vándorolt hozzájuk képzett munkaerő. Ezzel két legyet ütöttek egy csapásra: bérköltséget és képzési költséget takarítottak meg. Az egységes munkaerőpiac eredményeként a fejlettebb nyugat-európai EU tagországok gazdaságai a saját piacaikon is hasznot húznak az olcsóbb keleti munkaerő által végzett szolgáltatásokból.

5. Az uniós transzferek számottevő hányada is profit formájában visszakerül a nettó befizető országokhoz.

Következmények: Az EU-szintjén növekszik a gazdaságban a hozzáadott érték, de a magasabb jövedelem és nagyobb jólét elsősorban a régi uniós, más néven fogadó országokban keletkezik. A kivándorlás viszont munkaerőhiányt okoz a KKE országokban, ami rontja növekedési potenciáljukat.

Konklúzió: közvetve a fogadó országok, régi uniós országok nettó befizetését az EU költségvetésbe részben a KKE-országok kivándorlói teremtik meg.

"Érdekes , a manyup 3000 milliárdját figyelmen kívül hagyod."

Ez az állam pénze volt, amit kihelyezett a magánnyugdíj pénztárakhoz, majd visszavette, mikor óriási hitelfelvétellel járt az állami költségvetésre nézve. Tehát nem plusz pénz volt.

a nagy hohoohooo 2021.11.11. 18:48:58

@atomic power 1986DucaDuca: Sztem szórakoztató vagy,lehet ,hogy szadista disznó vagyok, de élvezem nézni a vergődésed,ha rádnézek tényleg egy illegális bevándorlót látok aki a Lipótról vándorolt ki a közéletbe épülésünkre..höhöö..

Nézzük a tényeket:
A nagy magánnyugdíj-hazugság valódi tétje.
nol.hu/belfold/20101020-a_paravan_mogott-852771
A manyup rendszerrel egyszerűen áttértünk volna egy részben öngondoskodás, igazságosabb és kiszámíthatóbb modellre, mert jól tudja MINDENKI, hogy nem tarthatók a nyugdíjak és hamar olyan mértékig fog elfogyni a nyugdíjpénz, hogy szavazások ide vagy oda, emberek nem fognak _semmi_ nyugdíjat kapni, függetlenül attól, hogy mennyit dolgoztak.
A FideSS pedig olyan választás elé állította az embereket, hogy, "gyertek vissza, vagy agyonlőlek!" Na ez a nagy FideSS opció.
Amúgy legyenek ellenségek az öngondoskodók, oké, tudod mit, akkor nincs nyugdíjkövetelésem az államtól, viszont akkor oldják meg, hogy azt a rengeteg pénzt, amit nyugdíjjárulék címen lenyúl az állam tőlem, az maradjon az én zsebemben. A bruttó bérem 10 %-a kapásból.
Ha azt mondod, hogy tartsam meg, akkor egy szavam sincs és beszélhetünk opcióról.
Az viszont nem opció, hogy elrabolja tőlem az állam és cserébe ha lenne sem kapnék utána semmit!
Röviden összegezném:
Az 1997. évi LXXXII. törvény (a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról
Az 5. § (4) bekezdése
a pénztártag követelése a tulajdonlás elve szerint a pénztártag T U L A J D O N A, amely e törvényben foglalt módon örökölhető, illetve erre vonatkozóan kedvezményezett jelölhető."
Jah, a kilépés opció volt, csak éppen azzal fenyegettek, hogy megvonják az állami nyugdíjad... jellemző a FideSSes szabadságfelfogásra, hogy ezt még mindig opciónak gondolják.
1. A magyarok saját kormányuk általi intézményesített megzsarolása és kirablása történelmi bűntett volt. Ilyen volumenű zsarolásos rablásra az elmúlt 50 évben sincs példa.
2. Az elrabolt 3 billió felélése, eltüntetése szintén történelmi mértékű, döbbenetes pazarlás, közvagyon elverése, elkúrása. Így mulat egy magyar úr. 3 millió magyar pénzén.
3. A 3 billiós (azaz a GDP 10,5%-át kitevő) vagyont úgy élték fel, hogy eközben 1 (EGY!) százalékkal csökkent az államadósság. Hol a többi lóvé? Nincs sehol. Azaz a 10,5% -ból 9,5%-ot feléltek, eltüntettek.
Azaz Magyarország nettó államadóssága 9,5%-kal nőtt.
A Magánynyugdíj Pénztári vagyon (MNYP) lenyúlásával kapcsolatban még pontosabban kellene fogalmazni a társadalom felé. Ugyanis a következő összefüggések nem, vagy nem egyértelműen kerültek a közfigyelem középpontjába. A MNYP-befizetéseket, a korábbi törvények alapján, a nyugdíjjárulék egy részéből kötelezően és automatikusan átirányította a rendszer az előző kormányok idején a magánynyugdíj-számlákra. Ez, alapvetően a 2000-es években, ennek mértékében terhelte az akkori szocialista kormányok költségvetési egyensúlyát, nyilván hozzájárult a deficit és ily módon az adósságállomány növekedéséhez. Viszont, és ez volt a célja, ez az áldozat a következő évtizedekben jelentősen tehermentesítette volna a majdani nyugdíjkasszát éppen egy olyan időszakban, amikor demográfiai és kivándorlási okok miatt a járulékbefizetések visszaesése veszélyeztette volna a nyugdíj-járandóságok állami teljesítését.
Amit azonban külön is ki kell emelni, mert eddig nem kapott kellő hangsúlyt az ellenzék és szakértők részéről, hogy az előző kormányok erőfeszítéseit 2011-ben az Orbán-kormány felhasználta, magyarul ellopta, és a felhasználásával úgy dicsekszik (pl. a bruttó államadósság némi mérséklése), mintha saját érdeme lenne. Ugyancsak ki kellene emelni, hogy Orbánék nem csak a 2011-ben elvett MNYP-t használták fel saját eredményként, hanem az azóta eltelt 6 évben be nem fizetett, mintegy ezermilliárdos nagyságrendű (pontos számot érdemes lenne kiszámolni) MNYP összegeket is. Azaz, az Orbán-kormány nem csak a korábbi kormányok által félretett ezermilliárdokkal saját teljesítményként kérkedik, hanem hasonló nagyságrendű terhet helyez a következő kormányok és generációk vállára. Pont egy olyan jövőbeli időszakban, amikortól megszűnnek az évi átlag 1,500-1,800 milliárd forintos (a GDP 4-5%-át kitevő) EU-támogatások, de hosszú távra bejönnek pl. PAKS 2 hiteltörlesztései és egyéb terhei, valamint az elhalasztott feladatok (pl. egészségügy, tömegközlekedés, bérfejlesztések, stb.) súlyos és elkerülhetetlen költségei. Mindezt a legjobb esetben is felelőtlen kalandor-politikának lehet tekinteni. Mindezt nem lehet elégszer publikálni, mert a társadalom javarésze ma sem érti.
"Eltőzsdézte" a nyugdíjpénzt a kormány.
hvg.hu/gazdasag/20120326_magannyugdijpenztarak_allam_vagyonkezeles

a nagy hohoohooo 2021.11.11. 18:54:34

@atomic power 1986DucaDuca:
Azok a rendszerek, melyek ezt a három alap elvet nem követik, európai és klasszikus értelmezésben nem tekinthetők társadalombiztosításnak még akkor sem, ha a társadalom minden tagját érintik. Tehát, az önkéntes pénztárak, melyek a tagok közti szolidaritást felvállalják,de nem törvényileg kötelező a belépés, és nincs mögötte állami garancia, nem részei a társadalombiztosításnak, csupán kiegészítik a társadalombiztosítási rendszert.
A Magyarországon létrehozott önkéntes magánnyugdíjpénztárak ily módon nem képezik részét az államháztartásnak, noha kapcsolatban állhatnak vele (állampapírba való befektetés, befektetési kedvezmények révén). Ugyanez mond ható el a törvényileg kötelező magánnyugdíjpénztárakról is,ahol a három alapelv közül viszont hiányzik a szolidaritás, és nincs kötelező készfizető állami garancia sem. Lényegében ezek a formák ? még ahol kötelező jellegű is a belépés ? kiegészítő jellegű, mondhatni üzleti biztosítások. Akkor is, ha nonprofit alapon szerveződnek.
A nyugdíjpénztárak eszközei, noha az egyén későbbi, esetleg több évtizeddel későbbi anyagi biztonságát szolgálják, lényeg
ében jelenleg befektethető, a költségvetés és adott esetben
a vállalatok által azonnal és hosszú távra felhasználható megtakar
ítást jelentenek.
...a magánnyugdíjpénztár megoldja azt a problémát, amit részben
saját létrehozása okozott. "
Lásd :A mellényt újra kell gombolni.
Mítoszok és realitás a társadalombiztosítási reformról-
polgariszemle.hu/archivum/21-2006-aprilis-2-evfolyam-4-szam/92-a-mellenyt-ujra-kell-gombolni
Ajh, én hülye, akkor eddig rosszul csináltuk.
Meg voltunk győződve, hogy a tanulás segít a magadfajtákon, de most felhomályosítottál, hogy nem ,csak a verés hehee..
nekem Lösimon "seggembe ragadt sok napos szaros vécépapirok" című keresztyényi eposza tetszett, jobban kifejezi a fidesz rezsim értékeit...Kizárólag a segítségnyújtás vezérel, de hát nekem is pénzbe kerültek az intelligencia-tabletták, amelyeknek csomagjáért száz eurót kérek. A tablettákból napi egy, különösen hülye gyerekeknél, napi két szemet ajánlott, étkezés előtt...hehe..

.Akik mnyp tagok voltak és még akkor mentek nyugdijba, akkor a megállapitott nyugdij
75 %-át az államtól, a 25 %-át pedig a mgny-tól kapták. A mnyp megtakaritásukból
fizetett 25 % nyugdijnál választhatták, hogy pl. havonta kérnek 10 eFt-ot és ezt addig kapják, amig kitart az összegyüjtött pénzük, vagy kérhették egy összegben is. A lényeg, hogy a mnyp-ból annyit kapnak, amennyit befizettek. De az állami nyugdijból mindenképpen CSAK 75 %-ot kaptak! Tehát, akik most nem fizetnek,
azoknak kevesebb mgny-tól kapott nyugdijuk lesz. A nyugdijjárulékként pedig
10 %-ot vonnak le (ez oszlik meg állami és magánnyugdijra). Azon is el lehet gondolkodni, miért a mgny vagyona "fáj" a kormánynak? Ugyanis évekkel ezelőtt még
a fenti nyugdijjárulékon felül a munkáltató fizetett a bruttó bér után 24 % nyugdijjárulékot (ez is a nyugdijak kifizetéséhez kapcsolódó alap volt). Jelenleg a mun-
káltató 27 % szociális hozzájárulást fizet, ami ugye adó, tehát ebből arra költ a költség-
vetés, amire akar. Persze, hogy "nyögik" a nyugdij kifizetéseket! Véleményem szerint a
mnyp pénztárak meghagyásával a nyugdijrendszer már fontos lépést tett volna az
átalakitás felé, vagyis ma már majdnem hogy 2 lábon állna, és nem terhelné a költségvetést annyira.
Vagyis a mnyp einstanddal a FideSS a jövőt élte fel!

6.Lenin 2021.11.11. 19:01:42

@a nagy hohoohooo:

Olyan tablettát szeretnél másokra sózni, ami még nálad is ellentétes hatást váltott ki , eddig? Bedőlt már valaki?

Most is lehetőséged van magadról gondoskodni, ha úgy gondolod, hogy az állami nyugdíjad kevés lesz, az elfekvőn dorbézolnod.

a nagy hohoohooo 2021.11.11. 19:03:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Milyen sötétségben élsz...Picit aggaszt, hogy: .túlterheled az agyad, de úgy látom, nem bánt holmi gondolkodás ...... ez olyan: nézegetem magam a tükörben ... hm ... nem nézek ki teljesen hülyének ... és mégis ... . (régen ezt úgy mondtuk, hogy tollas a hátam? Nem? Akkor nem nézzetek madárnak!)
Manyup-einstand: hülyére vett ország

tenytar.blog.hu/2012/01/11/manyup_einstand_hulyere_vett_orszag

nepszava.hu/1072626_hova-tunt-az-emberek-penze-vajon-mire-tapsoltak-el-a-3000-milliardot

www.origo.hu/gazdasag/20140306-a-magan-nyugdijpenztari-rendszer-tortenete.html
Dehát az evolúció .., nade ilyen gyorsan gyártja a selejtet?...höhöö..

6.Lenin 2021.11.11. 19:10:57

@a nagy hohoohooo:

"hova-tunt-az-emberek-penze-vajon-mire-tapsoltak-el-a-3000-milliardot"
Nem unod még a rugózást ezen a hülyeségen?

Többek között ez a pénz is hozzájárult ahhoz-szerencsére- , hogy ez a kormány talpon maradjon, mert a haladóék szépen előkészítették a bukásukat, de megoldották.
Gondolom ezt a részér képtelenek vagytok feldolgozni, ezért rugóztok egy évtizede. persze, mert előre csurgott a nyálatok, ha a bukásra gondoltatok. így jártatok, köcsögök.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 11:22:22

@atomic power 1986DucaDuca: hülyeségeket beszélsz. Ugyanazt a selejtet nyomod, amit már megcáfoltam. Nem számolhatsz gdp per capita összehasonlítást vásárlóerő paritáson. Ugyanis csal. Amíg egy ház nálunk 10 misi, a szomszédban 2 millió, nincs értelme...ha a lakosságszám csökken, mint Romániában, akkor megint becsaptad magad.
De, ha úgy gondolod, akkor ezen szempont alapján Románia beért minket, miközben államadóssága fele a miénknek....ciki...miközben az Orbán kormány alatt a gdp arányos adósságunk magasabb, mint Gyurcsány alatt bármikor!!!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 11:24:11

@atomic power 1986DucaDuca: a manyup: az, hogy valami jogilag nem büntethető, mert a törvényeket a tolvaj hozza, még erkölcsileg elítélhető a lopás. Tudod, a forradalmak ezek kicsúcsosodásai.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 11:27:52

@6.Lenin: igen, képtelen vagyok feldolgozni, hogy egy fideszes nem hajlandó belátni, ami 3000 milliárd megtakarítás volt az egyik oldalon, az később az adósság csökkentésére lett fordítva, tehát Orbán az emberek/magánszemélyek megtakarításából tette rendbe ideiglenesen a kasszát. Az ért ideiglenesen, mert azóta az államadósságunk az egekben, sosem volt ilyen magas Gyurcsány alatt!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 11:33:21

@6.Lenin: "Most is lehetőséged van magadról gondoskodni, ha úgy gondolod, hogy az állami nyugdíjad kevés lesz, az elfekvőn dorbézolnod"

Ugye te teljesen hülye vagy?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 11:35:21

@6.Lenin: jelenleg Orbán azt rebesgeti, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan. Az el se jut a demagóg, csökött agyadig, hogy pont a manyup jelentette volna a megoldást. Szánalmas vagy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 11:37:59

@6.Lenin: "most mindenképpen bizonyítani szeretnéd, hogy miért is nyomorult a te életed? Miért nem azokat kérdezed, akik 2010 óta jobban élnek? Félsz attól, hogy a válasz az lenne, mert most dolgoznak, és meg is fizetik a munkájukat?Neked meg a munka az büdös"

Kösz, ezzel elismerted, hogy érveid nincsenek, igazam van.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 11:42:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: majdnem. A manyup pénz mintegy 40%-a állampapírban volt, így azt azonnal "elégették". Tehát, nem hitel visszafizetésre, hanem direkt adósságcsökkentésre fordították. Aztán egy részéből MOL részvényt vásároltak. Ez megint nem ment az IMF hitel kiváltására. Arra piaci hitelt vettek fel, 6% helyett 8-9-11%-on....naaagy biznisz!

6.Lenin 2021.11.12. 13:14:41

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Neked nincsenek. a másik seggfejnek is leírtam, a manyup is arra ment el, hogy az Orbán túlélte az eltervezett bukását. Egy szolgalelkű fel sem tudja fogni, hogy a szabadság az drága dolog. hiába is magyaráznám neked.
Milyen jobb érvet szeretnél annál, hogy a jelenlegi kormány még ma is hatalmon van? Pedig azt nem lehet mondani, hogy a sok szar tróger-itthon, és külföldön- ne próbált volna meg sok mindent, hogy tönkre tegye ezt az országot. Nem jött össze eddig nekik.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.12. 15:43:19

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"a manyup: az, hogy valami jogilag nem büntethető, mert a törvényeket a tolvaj hozza, még erkölcsileg elítélhető a lopás."

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága az Emberi Jogok Európai Egyezményének betartását vizsgálta, mikor ítéletet hozott. Ezek szerint az Emberi Jogok Európai Egyezmény nem erkölcsös.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.12. 16:41:30

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Nem számolhatsz gdp per capita összehasonlítást vásárlóerő paritáson. Ugyanis csal."

Az egész közgazdászvilág ezt a paramétert használja az összehasonlító elemzésekben, mert így tudják kiszűrni a valutaárfolyamok ingadozásait. Akkor én miért ne tehetném? A folyóáras összehasnlítások sokkal torzabb eredményt adnának!

"De, ha úgy gondolod, akkor ezen szempont alapján Románia beért minket, miközben államadóssága fele a miénknek....ciki...miközben az Orbán kormány alatt a gdp arányos adósságunk magasabb, mint Gyurcsány alatt bármikor!!!"

Maastrichti adósságráta:

2021.06.30.
77,6%
Ez a legutóbbi ismert érték!

akk.hu/

A maastrichti államadósságok aránya: Magyarország/Románia

2002: 2,24
2010: 2,7
2020:1,69

Én nem úgy látom, hogy Románia beért minket!

statisticstimes.com/economy/countries-by-projected-gdp-capita.php

Big Blaster 2021.11.12. 17:28:46

@arthurthedent: OK, pontosítok. Szerintem nem Gyurcsány volt az, aki alapvetően kisiklatta az MSZP-t, hanem az elvtársak, akik nem voltak képesek mögé állni. Többet foglalkoztak azzal, hogy egymás alá tegyenek, mint az ország vezetésével. Ez tény. Sok hibát fel lehet róni az akkori vezetésnek, de ezekkel együtt sem lett volna akkora bukó, ha nem üt be a válság.
Egyébként a jelenlegi kormány, az állítólag sokkal erősebb gazdasági háttérrel nem bukna bele egy hasonló válságba? Dehogynem. Még az sem kizárt, hogy ennek tanúi leszünk jövő tavasszal. A globális világgazdasági folyamatoknak való kitettség kb. semmivel nem jobb, mint 2010 előtt. Az államadósság már most több, mint Gyurcsányék idejében volt. Magyar ipar kb. nincs. Ha az autóipari multik lehúzzák a rolót pár hónapra, és utcára kerül pár tízezer ember, mindjárt nem lesznek olyan jók a gazdasági mutatók.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.12. 18:06:38

@Big Blaster:

"nem Gyurcsány volt az, aki alapvetően kisiklatta az MSZP-t, hanem az elvtársak, akik nem voltak képesek mögé állni"

Vagyis Gyurcsány alkalmatlan volt vezetőnek. Egy erős, karizmatikus vezető maga mögé tudta volna állítani az efftársakat.

6.Lenin 2021.11.12. 18:30:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Gyurcsánynak a "maga mögé" az kevés, mert figyelni kell nehogy valaki hátba szúrja. Ő MAGA ALÁ akar gyűrni mindenkit, az a biztos, szerinte.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 07:56:09

@Liba bizottság: mondd, ha egy autòpálya felépül, ha buszokat vesz Budapest, akkor az nem a magyar gazdaságot segíti?
Ha felépül egy stadion, ha vesznek egy lélegeztetőgépet, azt a német turistáknak veszik?
Szerinted, amikor a nyugati cégek termelik a gdp 52%-át, miről beszélsz???

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 08:00:53

@Liba bizottság: tehát olyan1.800 milliárd a Bajnai sara, a többi vagy elment államadósság csökkentésre, vagy megtakarítás lett, vagy a MOL-ba fektették...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 08:01:28

@Liba bizottság: 1.800 milliárd, kontra 3000 milliárd manyup....

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 08:10:25

@Liba bizottság: "dinamikájára, de nagyjából annyira lehet szó szerint venni, mint amikor Lázár János ugyanebből a logikából kiindulva arról beszélt, hogy Magyarország valójában többet veszít az EU-tagsággal, mint amennyit nyer. Akkor tételesen cáfoltuk a magyar kormány állításait"

Ugyanebből a cikkből.
Mellesleg ez ugye a mi esetünkben csak részben igaz. Mi például az osztrákoktól vásárolunk.

De , hogy lásd az érvelés hibáját: ha nincs EU támogatás, akkor Ladát gyártanánk Győrben?
Orbán szolgálati autója Niva lenne?
Ugyanúgy a németet részesítenénk elónyben. Csak nem tudnánk megfizetni.
De. Az a német itt végez beruházást. Tehát, amikor a Mercedes gyárát felhúzta, akkor azt a Németországban megtermelt nyereségéből tette. Igen, az új utat az EU fizette, ami szintén a németek adójából jött össze.
Ez a rusnya német, ha nem tolná ki talicskával, akkor nem lenne a fele gdp, és export. Azaz haldokolnánk.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 08:21:38

@atomic power 1986DucaDuca: "egész közgazdászvilág ezt a paramétert használja az összehasonlító elemzésekben, mert így tudják kiszűrni a valutaárfolyamok ingadozásait. Akkor én miért ne tehetném? A folyóáras összehasnlítások sokkal torzabb eredményt adnának"

Nem, nem ezt használják. A valutaárfolyamok ingadozását pont nem szűri ki. A devizaárfolyam már érdekesebb lehet, de amit használnak, az a gdp per capita, ami még mindig csak hamis képet ad, hisz a lakosság számával oszt, nem a dolgozók számával, tehát a termelékenységrôl nem ad képet.
Ha a lakosság száma 23 millió, a gdp 2.3 milliárd, majd öt év alatt, a kivándorlás miatt a lakosság száma 18 millióra apad, míg a gdp továbbra is 2.3 milliárd, szerinted nőtt a gazdaság????
Pedig, gdp per capita szépen alakul...
És ezt nem fogja módosítani az sem, hogy az inflációval változtatod. Az amúgyis mesterséges szám, a fogyasztòi kosarat az állam /jegybank határozza meg.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.13. 10:45:30

ne bagatellizájuk már a vásárlóer-paritáson számolt paramétereket csak azért, mert az ebből generált számítások esetleg politikai szempontból előnytelen eredményre vezetnek.

A vásrlóerő paritáson számolt egy főre eső GDP nagyon fontos mutató a különböző országok fejlettségének összevetésére.
A vásárlóerő-paritásnak komoly szerepe van a strukturális -és kohéziós alapok támogathatósági feltételeinek kialakításában az EU-ban.

Az IMFszintén figyelembe veszi a vásárlóerő-paritást, amikor dönt a tagok kvótáiról. Adott ország kvótája határozza meg többek között az IMF-nek fizetendő pénzügyi hozzájárulást. A kvóta számítási képletében a vásárlóerő-paritáson számolt GDP súlya 20 %.
Éppen ezért, mivel fontos paraméterről van szó, 2007-től az Európai Összehasonlítási Program
elnevezésű nemzetközi statisztikai együttműködés keretében készült
számítások eredményein alapulnak. A programban 37 európai
ország és az Eurostat működik közre, célja az egyes országok nemzeti
valutáira érvényes vásárlóerő-paritások számítása.

Az ESA 2010-ben alkalmazott fogalmak nemzetközi szinten összehasonlíthatók, mivel:

a) az ESA 2010-ben szereplő fogalmak összhangban vannak a nemzeti elszámolásról szóló világszintű iránymutatásokban, azaz az SNA 2008-ban szereplő fogalmakkal
b) nemzetiszámla-adataikat a tagállamok az ESA 2010-nek megfelelően juttatják el valamennyi nemzetközi szervezetnek
c) a fogalmak nemzetközi összehasonlíthatósága döntő jelentőségű a különböző országok statisztikáinak összehasonlításakor.

Az ESA 2010-ben alkalmazott fogalmak összhangban vannak a más társadalom- és gazdaságstatisztikákban használtakkal, mivel Az ESA 2010 olyan fogalmakat és osztályozási rendszereket (pl.: Gazdasági tevékenységek statisztikai nómenklatúrája az Európai Unión belül – NACE Rev. 2. (1)) alkalmaz, amelyek a tagállamok más társadalom- és gazdaságstatisztikáiban, például az iparstatisztikában, külkereskedelmi statisztikában és munkaügyi
statisztikában is használatosak; a fogalmak közötti különbségek tehát minimálisak. AZ ESA 2010 ezen fogalmai és osztályozásai ezenkívül összhangban vannak az ENSZ fogalmaival és osztályozásaival is.
A társadalom- és gazdaságstatisztikákkal való harmonizáció elősegíti az ezen adatokkal való kapcsolatot és összehasonlítást, így garantálni lehet a nemzeti számlák adatainak minőségét.

Az ESA 2010 az SNA 2008 fogalmain alapszik, amely rendszer világszerte minden ország számára iránymutatást nyújt a nemzeti elszámolás összeállításához. A

"tehát a termelékenységrôl nem ad képet."

Arra , és a népességcsökkenésre ott vannak a szatellit-és kiegészítő számlák.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.13. 13:19:51

@Liba bizottság:

"Orbánék állami tulajdon növelő vásárlásait"

Ne aggódj, ha jövőre ne adj' Isten a mai ellenzék győz, mindent újra eladnak, perse a vételárnál sokkal olcsóbban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.13. 13:31:05

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Bennem ilyenkor mindig az a kérdés merül fel, mennyiben tekinthető a magyar gazdaság fejlődésének, a GDP növekedésének az, ha egy külföldi cég Magyarországon épít fel egy gyárat (összeszerelő üzemet többnyire).

A beruházást a magyar állam általában tetemes összegekkel támogatja, ez sokszor a teljes beruházási összes 10%-át vagy még többet is kitesz. A beruházó ezen felül sok évre adókedvezményt kap.

Nem azt mondom, hogy ennek nem így kellene történnie, mert akkor még ezektől is elesnénk, meg hát a munkabér utáni és egyéb adók azért befolynak, emberek munkát kapnak. De ettől még mindig a mondjuk német gazdaság nő, a profit túlnyomó része is ott landol.

Vagyis ha teszem azt a német ipar negyede Magyarországra települ, attól Magyarország hirtelen az európai élvonalba tör? Nem hiszem.

Te hogy látod ezt?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 17:23:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: van benne igazság. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy amit itt fektetnek be, az itt termel. A magyar ipar csakis akkor fejlődhet, ha van piaca. Nem igazán látom a versenyképességünket a világpiacon, tehát leginkább a beszállítás az út, amin elindulhatunk.
A támogatás azért kell, mert nem jönnének ide. Elveszítenénk versenyképességünket.
A magyar mérnök szellemi fölénye csak mítosz. Egyrészt látható, hogy visznek gyártást mondjuk Romániába, Törökországba is, másrészt , ha a magyar szellemi kapacitás kell nekik, az mozdulni fog. Koreába, Kínába, Szlovákiába, bárhová. Romániába is.
Tehát, a legjobb, ha ide vonzuk.
Ha az EU -ban nem volnánk benne, ugyanúgy versengenénk a szaros német befektetőkért, ugyanúgy kitalicskáznák a pénzt( miért ne? A nyereséget a cég termelte. Ugyanezt várjuk el a magyar cégek külföldi leányaitól is, nemde?), csak nem kapnánk támogatást az EU-tól.
Az Audi meg nem zokogott volna, ha Győr helyett Poznanban épít gyárat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 17:27:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Talán figyelj egy kicsit jobban Orbán szavaira: legyen tőkeexportunk! A magyar cégek terjeszkedjenek külföldön és küldjék haza a nyereséget!
Miért? Mert sose leszünk elég tőkeerősek ahhoz, hogy saját iparunk eltartson bennünket.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 17:31:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a német a Magyarországon termelt termékét rendszerint exportálja. Ez az export a magyar gazdaságban jelentkezik, a pozitív oldalon. Ha nem lenne a német, nem lenne értékelhetô gdp.
A gdp 52%-át kûlföldi cégek hozzák össze. Szerinted?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 17:38:55

@Liba bizottság: az ország semmire se menne, ha a nyugati cégek nem termelnék meg a gdp52%-át, ha az export java nem az ô kivitelükből adódna, ha a máshol megtermelt nyereségükből nem itt ruháznának be.

Ha nem lennének, mi maradna a magyar iparból?
Ikarus? MOL? Vicc.
És akkor gondoljuk végig:
ha nem volnánk az EU része, a nyugati vállalatokat akkoris csalogatnánk ide. Mint mondjuk Törökország.
Azok ugyanúgy kivinnék a hasznot, hisz ők termelték meg. A MOL-tól ugyanazt várjuk el, amit külföldön termelt hasznot, azt küldje haza.
Tehát, egy sokkal hátrányosabb versenyhelyzetben még EU támogatást sem kapnánk!!!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 21:23:43

@Liba bizottság: de tényleg, a 10 milliós Magyarország az EU gazdasági meghatározója.(-:
Ennyire nem lehetsz naiv.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 21:28:47

@atomic power 1986DucaDuca: de a termelékenységről nem ad képet.
de ne bagatelizáljuk. Akkor Románia gyorsabban fejlôdött, mint az orbáni Magyarország.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 21:33:54

@Liba bizottság: okè, dekára kiszámolták. Mit? Hogy felzárkóztatni olcsóbb, mint kihasználn? Ha nem adnak pénzt, szerinted mi mást választhattunk volna? A Szovjetunió szétesett, kgst piacaink megszűntek, itt egy óriási piac, ahova nem vesznek be, miközben keletről dôl az olcsó áru. Nyilván nem fogadtuk volna el, ha feleennyit adnak.

vagy semmit.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 21:35:54

@Liba bizottság: "
És ugye mi vagyunk az egyetlen olyan ország, ahol multik termelik a GDP magas arányát. Mellesleg ehhez a produktumhoz hazai beszállítók láncolatai is kellenek""

Hát te tényleg liba vagy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:05:21

@Liba bizottság: például Szerbia, Ukrajna nem tagok. Pedig Ukrajna nagyobb piac, olcsóbb munkaerővel. A horvátok is 2013-ban, tehát 9 évvel utánunk lettek tagok.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:25:08

@Liba bizottság: azt, hogy liba vagy.
A következtetés másik fele, hogy egy régi fidesz lemezt fújsz, Orbán már hónapokkal ezelőtt más irányt tűzött ki.
A következtetés: a multik joggal használják fel azt a nyereséget, amit megtermelnek.
A multik tulajdonosai több ezer ember.
Ezek jellemzően nem kizárólag magyarok. Ebből is látszik, mennyire felültél a fidesz uszításának.
A multik lényeges tényezői gazdaságunknak, nem véletlen, hogy az Orbán kormány is KEDVEZMÉNYEKKEL SEGÍTI A BETELEPÜLÉSÜKET!

Az EU segély teljesen más ügy, mint a multik itthoni működése.
De kérdeznék valamit: ha te fizetsz az importált gázért, akkor a nyereséget hol fogja elkölteni az orosz???
Amikor kifizetted a telefonod árát, a nyereséget BE SE HOZTÁK! És mégis, te egy idegen állam idegen cégének nyereségét növelted, ami ráadásul rontotta a magyar külker-mérleget!!!
Liba, hazaáruló vagy? Kiviszed a magyarok nyereségét az országból?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:31:12

@Liba bizottság: sose mondtam, hogy a Vöröskereszt szervezte az EU-t. Amit állítok, az EU tagság előnyös számunkra is. Te , illetve a fideszesek állítják, hogy kizsákmányolnak a mocskok minket, mert hogy képzelik, hogy kiviszik a nyereséget?

Még egy: itt termel a Suzuki, az IBM , és még sokan mások. Japán, az USA, vagy Dél-Korea például nem fizet segélyt, mint az EU. De az oroszok, kínaiak sem.
Tehát az EU aki kizsákmányol, mert a német Audi itt fektetett be???
Gágágá.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:33:20

@Liba bizottság: "Próbálkozz meg az értő olvasással a fentebb linkelt Oettinger interjú kapcsán. Világosan elmagyarázza, hogy miért előnyös ez a nyugatnak"

Liba Libusov, sose mondtam, hogy ez nem előnyös a nyugatnak. Azt mondtam, hogy nekünk IS előnyös.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:35:59

@Liba bizottság: egyszerre vették fel Ciprust, Litvániát, Lengyelországot, Szlovéniát, Csehországot, Máltát, stb. velünk. Teljesen más fejlettséggel és más földrajzi területen....

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:40:21

@Liba bizottság: "Nyilvánvalóan nem állnak pontos számítások emögött a kijelentése mögött. Rámutat az EU-s gazdaság fontos dinamikájára, de nagyjából annyira lehet szó szerint venni, mint amikor Lázár János ugyanebből a logikából kiindulva arról beszélt, hogy Magyarország valójában többet veszít az EU-tagsággal, mint amennyit nyer. Akkor tételesen cáfoltuk a magyar kormány állításait"

A cikkből, amit Bibliaként kezelsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:42:45

@Liba bizottság: "Nem szabad arra használni a költségvetést, hogy azon keresztül szabjunk ki politikai büntetéseket

– tette világossá Oettinger. – A strukturális alapok azért vannak, hogy versenyképesebbé tegyék a gyengébb régiókat"

A cikkből, még mindig. A te Istened, Oettinger nyilatkozta.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:47:28

@Liba bizottság: Ja, a MOL-ra nem válaszoltam. Orbán visszaszerezte a tulajdont, amit Gyurcsány eladott.
Indifferens, semmi köze ahhoz a tényhez, hogy az IMF hitel egy jelentős része fel sem lett használva, megtakarítás lett belőle, vagy nem a Gyurcsány kormány költötte el.
Azt sem változtatja, hogy a manyup 3000 milliárdja a maszop költségvetésben megtakarítás volt, amit az Orbán kormány felhasznált.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.14. 01:17:40

@Liba bizottság: "jövőben az állami vagyonnal kapcsolatos döntésekbe sem a parlament, sem a kormány nem tud beleszólni, hanem azokról a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban döntenek. Az ügylet piaci értéke mintegy 700 milliárd forint volt. Így az állam részesedése mind a Molban, mind a Richterben 5-5 százalékéra csökkent, ám ez sem tartott sokáig. Jelenleg tárgyalja a parlament a Mol maradék 5,2 százaléknyi részesedésnek (piaci értéken) mintegy száz milliárd forintnyi részvénycsomag elajándékozását a most létrehozandó Mol – Új Európa fantázianevű alapítvány számára, így piaci értéken két év alatt mintegy 800 milliárd forintnyi részvényvagyontól szabadította meg a kormány az MNV-t, s ezen keresztül az adófizetőket"

Erre a MOL-ra gondolsz?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.14. 01:22:24

@Liba bizottság: A MOL megvásárlása nem volt gazdasági kérdés. Politikai volt. Ugyanis, akkor még Gyurcsány volt Putyin kiskedvence, és azt rebesgette a Fidesz, hogy a miniszterelnökséfe után az oroszokat fogja képviselni, mint MOL elnök. Merthogy itt lesz az orosz gáztartalék tárolása..
aztán jött Orbán, és Ausztriában lett....
Tehát, meg kellett venni a MOL-t, politikai okokból. De az, hogy erre az IMF hitelt használták, nem Gyurcsány vétke. Ez Orbán döntése volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.14. 11:00:31

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"például Szerbia, Ukrajna nem tagok. Pedig Ukrajna nagyobb piac, olcsóbb munkaerővel. "

Ukrajna politikailag labilis, kockázatos ott nagyobb beruházásba fogni. A kockázatot ráadásul a Nyugat is fokozza az oroszok elleni szankciókkal és Ukrajna katonai támogatásával. Mert hát mi történik, ha egy Ukrajnába telepített nagy üzemben megszűnik a gáz- vagy áramszolgáltatás? Ez nem is annyira irreális szcenárió. Az oroszokkal fennálló de facto hadiállapot sem növeli a stabilitást.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.14. 11:17:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ez mind igaz, de ez csak egy példa volt. tessék szíves lenni nem támadni a példát.
Mondjuk Ukrajna EU tagsága volt a szituáció.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.14. 11:21:45

@Liba bizottság: segíj helyesen.
Mivel nem kell visszafizetni, így nem hitel. Lehetne még támogatás is, de mint tudjuk, Magyarország az EU motorja, minek támogatni?

2021.11.14. 18:07:24

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a fidesz a multikat általában szidja. eközben a multinacionális gyáripart támogatja. azért, mert a fideszbn senki se tud autót gyártani. ahhoz nem értenek. ezért a high tech ipari termelést internacionalizálják. mondván, hogy ezzel az "állam munkahelyet teremt". egy autókereskedést viszont akármelyik fidesz képviselő el tudna vezetni. a kereskedelmi szolgáltató szektort nacionalizálják ebből következően. mert ez az elemi érdekük. és azt mondják, hogy mert ez a közakarat. és a többség ezt általában elfogadja leszámítva budapestet és néhány vidéki nagyvárost ahol a globális szolgálatásokat akarják felfuttatni. debrecenben is épült egy ilyen irodaház. évek óta töküresen áll. megépült. csak nem nyították meg. nincs elegendő bérlő.
forestoffices.hu/

2021.11.14. 18:19:22

@Igazamvanvagyigazamvan?:
csak ugye az eu forrásokat nem lehet szabadon elkölteni. a németek nagyobb beszállítói hányadot akarnak. azt a kereskedők nem engedik. a kereskedőket tekintik aljanépnek. akiket a hogyishívjákokkal azonosítanak. sorosisták. az összes nép tud, vagy könnyen megtanul kereskedni. ahhoz nem kellenek idegenek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 09:59:39

@Liba bizottság: azért, mert a gáz az oroszok tulajdona. Ausztriában bértárolják.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 10:01:14

@Liba bizottság: " olyan értelemben nagyon is gazdasági kérdés volt, hogy Orbánéknak pénzébe került, Gyurcsányéknak meg pénz hozott"

És most megint eladják. Te nem olvasod, amit idéztem neked?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 10:03:35

@Liba bizottság: a lényeden ez mit sem változtat. Az IMF hitel egy részéből MOL részvényt vettek. Ez nem írható Gyurcsány számlájára. Ezt az összeget Orbán költötte el.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 10:05:34

@Liba bizottság: " parlament a Mol maradék 5,2 százaléknyi részesedésnek (piaci értéken) mintegy száz milliárd forintnyi részvénycsomag elajándékozását a most létrehozandó Mol – Új Európa fantázianevű alapítvány számára, így piaci értéken két év alatt mintegy 800 milliárd forintnyi részvényvagyontól szabadította meg a kormány az MNV-t, s ezen keresztül az adófizetőket"

Libusom, mekkora üzlet az országnak elajándékozni a MOL-t, amit hitelből vettünk?

6.Lenin 2021.11.15. 10:14:44

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Írtam már neked, hogy egy szolgalelkű sose fogja megérteni milyen a szabadság (drága).

2021.11.15. 12:01:14

@Igazamvanvagyigazamvan?:
az orbán kormány elképzelése, hogy nacionalizálja a pénzügyi kereskedelmi és a szolgáltató szektort. a nacionalizálás az többségi nemzeti tulajdonlást jelent. ez lehet államosított köztulajdon, vagy magántulajdon. haveri államkapitalizmus lényegében. ami ugye a neoliberális elképzelések szerint nem tartható, mert az állam rossz gazda. és ezek mellett internacionalizálja a high tech ipari termelést. ennek nyertese a német járműipar. lásd bmw. vagy monjuk a general electric healhcare kockázati tőkealapja és a bosztoni mit is irodát nyitott debrecenben.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2406768
john malkovich-ot is elhozták. egy feketét. és a mandineren a kommentelők azt mondanák, hogy jobbra "a hölgynek elég erősen zsidó feje van". a fidesz nem multiellenes, tőkeellenes, antiglobalista vagy antiszemita párt. hanem válogat. a massachusetts institute of technology kéri. az jöhet. és vegyenek részt a tudományos alapporgram kidolgozásában, amit a magyar népegészségügy szolgálatába állítanak. és a soros alapítványt nem kéri. az nem jöhet. mert társadalmi progamot azt novák katalin képes is gyártani. nem kérik ehhez new york 57. utcájának segítségét. ezt majd megoldja kolozsvárról gál kinga, aki a libe bizottság alelnöke és ezek szerint nagyon ért az alapjogokhoz. különösen a kisebbségek jogaihoz, mert kisebbségi magyar.

Big Blaster 2021.11.15. 15:50:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ebben lehet igazság, de feltétlenül csak az lehet jó miniszterelnök, aki karizmatikus?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.15. 16:57:33

@Big Blaster:

Nem, de épp Gyurcsány példája mutatja, hogy kiélezett helyzetben nagy előny lehet.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.16. 01:36:09

@6.Lenin: nem, még nem írtad. Szép dolog, hogy így beismered.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.16. 01:38:30

@Liba bizottság: talán az is új neked, hogy az oroszokkal kötött legutóbbi megállapodásunk értelmében az orosz gáz nem Ukrajnán keresztül, hanem Szerbiából és Ausztriából jön....

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.16. 01:41:59

@cvsvrs: nem, a gazdasági javulást nem a politikánk hozza, hanem a FED és az Európai Központi Bank politikája.
Az EU támogatásai. Segítek kicsit: az EU pénzek nélkül 2010 óta 1-1,5%-os GDP növekedést tudtunk produkálni. Azért ez nem oly fényes....

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.16. 01:59:52

@cvsvrs: a politikánk azt hozta magával, hogy a forint romlik. Az olcsóbb deviza támogatja az exportot egy mítosz, így, önmagában nem igaz.
Gondolj bele: az export importon alapul. Tehát, hogy olcsóbban exportálj, drágábban szerzel be.
Az olcsóbb forint a munkaerő költségeit csökkentené, csakhogy tartósan nem mûködik, mert feszültséget szül, infláció, sztrájk, forradalom.
Az olcsó munkaerő is mítosz, mint látod, meg kell találni az arányt, különben a munkások egyszerûen kivándorolnak. Lásd Románia katasztrofális lélekszámcsökkenése.
Tehát: nagy kitettségű ország esetében, ahol az infláció és a reálbér nagy szerepet játszik a versenyképesség alakulásában a saját deviza rontása csak rövid távon működhet.

A másik veszély az inflációs spirál. Ha a belső inflációt fűtjük( ami idehaza történik a mesterséges bérkiáramlással, nyugdíjemeléssel), és ez találkozik a külső piaci változásokkal, ami a deviza leértékelôdéséhez vezet, Argentína esete alakul ki. Kontrollálhatatlan infláció.
És ezt megtámogatja a hitelképesség romlása, ami megdrágítja a hitelhez jutást.
Két adalék: a magyar adósságbesorolás 1998-ban volt olyan rossz, mint most...
A legutóbbi hitelfelvételünk nem forintban, hanem dollárban van denominálva.

élhetetlen 2021.11.16. 02:34:36

@Liba bizottság: Csak visszanéztem egy kicsit. Azt látom, idézni bármiből tudsz, gondolkodni kevésbé. „És minden eurónak, amit az EU Lengyelországnak ad, nagy része Németországba jön vissza. A lengyelek arra használják ezt a pénzt, hogy a német építőiparnak adnak belőle megrendeléseket, német gépeket és német teherautókat vásárolnak.”. Igen, de lengyelországi tulajdonban maradnak az épületek, gépek. Megpróbálom egy hétköznapi hasonlattal. Valaki ad neked ötven millát, csak úgy. Te ebből a pénzből megveszed az ötven millás nyaralóját (vagy csak 45-ért, hogy maradjon is valami másra költhető kp.), a pénz nagy része visszakerül ahhoz aki adta, de lesz egy saját tulajdonú, drága nyaralód, de te úgy látod, hogy nem kaptál semmit. Aztán kitalálod, hogy ez mennyire megérte annak, aki a pénzt adta, pl. megszabadult a fenntartás költségeitől, te voltál nagyvonalú, hogy elfogadtad. Így gondolod?
Az IMF hitel blama volt. A kínai kölcsön, orosz kölcsön, devizakötvény kibocsátás, letelepedési kötvény, az nem blama, csak adósság. Majdnem olyan okos vagy, mint egy tavalyi kommentelő, aki azt írta, hogy, dehát a kötvény az befektetés, csak azt nem tudta, hogy nem a kibocsájtónak, legfeljebb a vevőnek.
Más. „Egyébként is kínosan kerülöd szociszadeszék privatizációs bevételeinek témáját.”. Te sem beszélsz a Párizsi udvar , a fél belváros privatizációjáról, sem a teljes Balaton part eladásáról, sem az alapítványokba adott milliárdokatt érő ingatlanokról, és arról sem, hogy miért kell milliárdokkal támogatni magánszállodák építését. Kormányzati milliárdokból épül a tokaji luxusszálloda | Magyar Hang | A túlélő magazin. „ a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy-pályázatok keretében még 2018-ban 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást adott a Tokaj Csurgó Völgy (TCSV) Kft.-nek”.

élhetetlen 2021.11.16. 03:20:10

@6.Lenin: „egy szolgalelkű sose fogja megérteni milyen a szabadság (drága)”. pl a letelepedési kötvény. a bevétel jó részét lenyúlták a „közvetítők), tehát a névértéknél kevesebb jött be, de névérték plusz kamatot kell visszafizetni. Ez bizony drága, de neked ez a szabadság. Bravó. A Fudan most nem tudom, hol tart, de az utolsó hírek azok voltak, hogy a kínaiak annyi kölcsönt adnak, amennyit majd kifizetünk a kínai tervezőknek és kivitelezőknek, aztán mint adósságot ezt az összeget vissza is kell fizetnünk kamatostól. Ez is jól hangzik. Bp-Belgrád vasút. Hogyne, kikötnek Pireuszban, átjönnek vagy három országon, de majd nálunk vámoltatnak, és abból megtérül. Publikáltak valami szerződést, ami egy normális embert megnyugtatna, hogy ez nem kidobott adópénz? Szabadság. Vettünk tengeri kikötőt, ahova egy rendes hajó nem tud bemenni, viszont sok pénz kell a terület rekultiválására. Majd jó lesz valamelyik havernak yacht kikötőnek. Szabadság, és igen, drága.
És most jöhet a megdönthetetlen cáfolatod: „Te ezekhez simán hülye vagy. Ennyi.”. Égesd csak magad, ennyi érvvel nem fogsz okosabbnak látszani.

6.Lenin 2021.11.16. 16:55:57

@élhetetlen:

Amiket sorolsz annak nagy része mese. De legyen igazad. Mit mond a kedvencetek MZP? A cél szentesíti az eszközt. Ők a hatalomért mindent felrúgnának simán, te meg tapsikolnál, pedig a vége csúnya bukás lenne.
2010 után a Fidesznek elő volt készítve egy jó nagy bukás. Túl kellett élni, és szerencsére túl is élte, eddig még 2x is. Kellett a pénz, amit szabadon felhasználhatott. erre volt jó a bankadó, a manyup megszüntetése (ez amúgy is csalásra épült) Az, hogy a kötvényekből befolyt pénzt ellopták volna teljes egészében, libsi mese.
Gondolom kurván nem tetszett nekik, hogy a Fidesz túlélte az eltervezett bukását. Erről szól ez a nóta. Egyre szabadabbak vagyunk, vagyis jól hasznosították a pénzt.

élhetetlen 2021.11.16. 22:36:43

@6.Lenin: „Mit mond a kedvencetek MZP?”. Nehezedre esne egyes számban beszélni velem? Nem vagyok része semmilyen csoportosulásnak, csak látom, amit látok. MZP-t nem kedvelem, Orbán-2.
„Amiket sorolsz annak nagy része mese”. Természetesen, mint egyszerű gyalog, nem kértem ki hivataloktól adatokat, csak olvasgatok. Pl. ezt: Mi is az a bevándorlási kötvény? | CIVILHETES. Lehet, hogy kamat nincs, de kötvényenként 29 ezer euró az értékesítő magáncégeknél marad a cikk szerint. És nem olvastam, hogy a kormány cáfolta volna ezt. Origo: A Letelepedési Kötvényprogram jelentős kamatmegtakarítást eredményezett az állam számára (origo.hu). „A program elindításakor megállapított kedvező kamatfeltételeknek köszönhetően …” Lehet , hogy van kamat is? „Az, hogy a kötvényekből befolyt pénzt ellopták volna teljes egészében, libsi mese.”Nem beszélt senki teljes egészében ellopott pénzről, csak állami veszteségről.
Pireusz. Igen, az EU erőltette a privatizációt, mert Görögország nem tudta törleszteni az adósságait, de nem mondta meg, hogy mit adjanak el. Pireusz eladása szerintem rossz döntés volt. Ha a kínai hiteleket nem tudjuk fizetni, mit engedünk át nekik? A várat?
„Jó ötlet-e a trieszti magyar kikötõ? | Agrárium, mezőgazdaság és élelmiszeripar (agrarszektor.hu)”. Ezt nem ragozom, esetleg nézd meg, hogy miért írtam, hogy ahova egy rendes hajó nem tud bemenni. Szóval ezek a mesék?
A privatizáció lehet jó is, rossz is. Mikor a Matávot eladták, az volt az eredménye, hogy 15 év helyett 3 nap alatt kaphattál telefont. Azon már akkor is kikattantam, hogy a Mekinek, KFC-nek eladták az épületrészeket, ha bérbe adják 30 évre, akkor is kitermelték volna a befektetést, és a hasznukat, és az épületek a közvagyonban maradtak volna. Most ez van a Párizsi udvarral, a Klotid palotákkal, a fél belvárossal, (a kormány is elad, nem bérbe ad), nem beszélve az alapítványokba kitolt közvagyonról.
Ez már csak az erkölcsi hozzáállásodról szól: „Kellett a pénz, amit szabadon felhasználhatott. erre volt jó a bankadó, a manyup megszüntetése”. Kell a pénz, elvehetik banktól, mint magáncégtől, magánembertől, mert annyival vannak a 2/3-dal más helyzetben, hogy hoznak egy éjszaka alatt egy törvényt, és ekkor már törvényesen veszik el, míg szegény rabló, bankrabló nem hozhat törvényt, lecsukják, pedig neki is csak kellett a pénz.
Nem, nem megy ez nekünk, nem fogunk egyetérteni.
Baromságnak tartom a rezsicsökkentést ebben a formában . Te is tudod, hogy mérik a gáz-, a víz- az áramfogyasztást. Lehetne az is, hogy kvóta, (többféle módszer van a szükséges fogyasztás megállapítására), addig a mennyiségig szegénynek, gazdagnak olcsóbb, akinek meg telik a luxusra, az azt már fizesse meg. Most mi van? Egy csomó háztartás vidéken, ahol víz van, áram van, és slussz. Nincs vezetékes gáz, nincs csatornázás, nincs úszómedence, és fával fűtenek. Kapnak havi pár száz forint csökkentést, míg van, aki havi 30 ezret, pedig nem szorul rá. MZP hozzáállása meg a másik baromság.
A 13. havi nyugdíj is baromság. Nevezhetnék 13. havi juttatásnak, és fizethetnék mindenkinek az átlag nyugdíjat. Az államnak nem kerülne többe, a kisnyugdíjasoknak megoldhatná a téli rezsit, aki meg havi 800 ezret kap, az nem érezné meg. Én is kevesebbet kapnék, de akkor is ez lenne helyes, de te ezt nem érted.

6.Lenin 2021.11.17. 09:26:02

@élhetetlen:

Mi a faszért van egy országnak kormánya? Nem az ott lakók jólétének a biztosítására?
Szerinted egy erősebbnek a seggét nyalni, és kiszolgálni?
Csak ennyi a kettőnk gondolkodása közti különbség. Te szolgalelkű vagy, én meg szabad ország szabad polgára szeretnék maradni. Végre most (még) szabadok vagyunk.
Én a valóságról próbálok beszélni, te meg hazudsz, mert kellemetlen a valóság, hiszen TI ezt soha nem voltatok képesek megoldani, mindig csak kiszolgáltatok valakit.

Ennyi a lényeg.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 00:47:04

@Liba bizottság: tehát, a te és az én pénzemből megvették, majd odaadták egy alapítványnak, ami az ő irányításuk alatt áll. És te ennek örülsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 00:48:48

@cvsvrs: Épp ma olvastam egy cikket, ahol Czikán ( az első Orbán kormány minisztere) arról értekezik, hogy a romló forint miért rossz. De te nyilván villamos vagy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 00:50:50

@cvsvrs: "eu támogatásokból lényegében német munkagépeket lehet vásárolni, betelepülő német cégeknek lehet infrastruktúrát építeni. ami elsősorban a németeknek jó"

Marhaság. A Suzuki nem német, az IBM sem, a Hankook sem, stb.
De az új buszok sem a németnek jók.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 00:54:07

@cvsvrs: "Az emelkedő infláció és a romló külkereskedelmi adatok után a forint tovább gyengült a vezető devizákkal szemben. Szeptemberben 5,5 százalékra emelkedett az infláció az előző havi 4,9 százalékról, kilenc éve nem láttunk ekkora drágulást. Az is kiderült, hogy augusztusban 467 millió eurós hiány keletkezett a magyar külkereskedelmi mérlegben. Az elmúlt 15 évben ennél csak egyszer láttunk nagyobb deficitet.

A ROMLÓ MAKROGAZDASÁGI ADATOK MEGJELENÉSE UTÁN AZ EURÓ/FORINT KURZUS ÁTMENETILEG 360-AS SZINT FELETT IS JÁRT."

Nem kéne a gazdasági kérdésekkel foglalkoznod. Nem a te világod.

élhetetlen 2021.11.18. 01:15:21

@Liba bizottság: Először is, nem beszéltem kölcsönről. „nagyvállalati tőkeszempontok nem modellezhetők le magánemberek közötti kölcsönügyletekkel.”. De, akkor is, ha nem érted. Ha valakitől kapsz egy összeget, és ezt nála költöd el, az áru a tiéd, tehát kaptál valamit. Megtehetné azt is, hogy egyszerűen az árut (pl. a munkagépeket) adja oda ingyen, te akkor is azt magyaráznád, hogy de ez neki is előnyös. Úgy tudom, csak arról van szó, hogy a gyengébb országok kevesebbet fizetne be, és többet kapnak a közösből, mert az volt a cél, hogy valahogy szintre hozzák a gyengébb országokat, legyen egy egységes megélhetési szintű Európa. Ezt bukták.
Vissza az elejére. Nem kapunk EU-s pénz, nem gond, veszünk fel kínai hitelt, abból veszünk munkagépet, vagy faekével szántunk. Próbáld meg átgondolni.
És a többi okosságod. „hogy oda lehessen adni az egyetemi alapítványi kuratóriumoknak, vissza kellett vásárolni, ami pénzbe került. Míg kláriferinek bevétele volt az eladásból.”Orbánéknak azért nincs bevétel az eladásból, mert, ez is csak egy példa, Mészáros megveszi olcsón a lerohasztott mátrai erőművet, kiveszi belőle osztalékként a tartalék alapot is, és utána a kormány drágán megveszi.
Most az adópénzedből vásárolnak, aztán ingyen adják oda egy kuratóriumnak, tehát a közös állami vagyont csökkentik, azzal, amit te is fizettél ki. „Kiadás-bevétel. Nem nehéz megérteni a különbséget.”. Igen, a vásárlás kiadás, az ingyen odaadomnál nincs bevétel. Ez a jó üzlet! Bár én minden állami tulajdonnál inkább a hosszú távú bérbeadást preferálnám, a bérlőnek 30 évre is megéri felújítani, és marad az ingatlan tulajdonjoga, pl. lehetett volna ez is a Párizsi udvarnál is. Remélem, nem vagy közgazdász szakértő, mert azért ott sem hátrány a gondolkodási képesség.

élhetetlen 2021.11.18. 02:34:26

@6.Lenin: „Mi a faszért van egy országnak kormánya? Nem az ott lakók jólétének a biztosítására?”. És ezt szerinted ez a kormány biztosítja? Nem, lásd az ilyen szuper rendelkezések, hogy fizetnek az orvosoknak a plusz műtétekért, mert ha az orvosnak öt helyett tíz műtétet kell végrehajtani, nem fárad el, és a vége felé már nem hibázik. Ja. Itt a jólét.
„Szerinted egy erősebbnek a seggét nyalni, és kiszolgálni?”. Index - Belföld - Putyinék bankja a világ összes kedvezményét megkapja Orbántól . Mondj még egy multit, ahol a teljes vezetés, és a családtagjaik, a vendégeik is diplomáciai mentességet élveznek. Ez nem azt jelenti, hogy a kormány nyalja Putyin seggét? Neked ez a szabadság? Neked az orosz, és kínai hitel vagy a devizahitel a szabadság? A forint alapú kötvény az jó a lakosságnak, most inflálják el, de te szabad vagy, én meg képes vagyok gondolkodni. Én vagyok szolgalelkű, miközben te vagy egy olyan közeg része, aki még nem is tud egyes számban beszélni, kivéve, ha azt mondja, hogy hazudsz. Ezt egy papagáj is megtanulhatja.
Ez a „hazudsz”, ez szánalmas, mert nem hiszem, hogy meg tudod mondani, hogy mit hazudtam.
Személyes. Nem tudom, mitől vagy szabadabb, mint 2010 előtt, esetleg sikerült beépítened a szomszéd telkét is, mert jóban vagy a polgival? Kenesén, a szabad strand bal oldalán, van egy vitorlás kikötő. Ezt most bővítik a strand felé, és hogy a strandolókat „megóvják”, lekerítenek bójákkal egy területet, azaz kapunk egy nagy lavórt, nem úszhatsz be a vízbe, addig, amíg kedved van, mert még tíz vitorlás tulajnak kell a kényelem. Beszélhetnénk azokról a Balaton parti falvakról, ahol már nem lehet lemenni a partra, pereskedni kell, hol nyernek, hol nem. Ez a szabadság? Te beszélsz valóságról?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.18. 12:15:24

@élhetetlen:

"Nem tudom, mitől vagy szabadabb, mint 2010 előtt"

Abszolút igazad van, ebben egyetértek veled. 2010 előtt sokkal nagyobb volt a szabadság: pl. azonosító nélküli rohamrendőrök szabadon, minden következmény nélkül kilőhették a szemedet. Tudom, ez elcsépelt szöveg, de attól még változatlanul igaz marad.

6.Lenin 2021.11.18. 12:51:39

@élhetetlen:

Mo előzményeinek ismeretében mikor volt ekkora fejlődés, mint az utolsó 12 évben? Ti észnél vagytok?
Én azt elhiszem, hogy szeretnétek, ha mindenkinek csak annyira rövid lenne az emlékezete, mint nektek, de ezt mire alapozzátok, vagy várjátok el másoktól is?

40 évig lerabolunk mindent, a másik meg hozza rendbe 15 perc alatt?

élhetetlen 2021.11.18. 22:03:44

@Liba bizottság: „Nem velem vitatkozol, hanem az EU pénzügyi biztosával Oettingerrel”. Veled vitatkozom, csak feleslegesen, mert csak idézel, nem gondolkodsz. „A cégeik illetve a cégeik által gyártott gépekkel fejlődik a keleti infrastruktúra”, de mi ezzel semmit nem nyerünk, ugye? Csak nekik jó. „Nem mellesleg a szintén nyugati szolgáltató multik egy fejlettebb, jobb infrastruktúrájú, logisztikájú országban szintén jobb profitokat realizálhatnak majd.”. Újra, de mi ezzel semmit nem nyerünk, ugye? (Egy példa, A Matávot megvette a Deutsche Telekom, akkor eljött az, hogy 15 év helyett 3 napot kellett várni egy telefonra, de ugye csak nekik érte meg, mert kivitték a hasznot).
Értem, hogy mit mondott Oettinger, csak te nem érted a lényeget, hogy azért adnak pénzt, hogy tudjunk termelni mi is, akkor is, ha csak beszállítók vagyunk. Az hülyeség, hogy azért adnak pénzt, mert nekik is jó, ha nem adnának, akkor is gazsulálna az állam a nagy gyáraknak, mert egyébként csupasz seggel élnénk, mert gatyára sem telne.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 22:59:20

@Liba bizottság: " való átadással párhuzamosan az állam önállóságot adott az egyetemeknek"

Te stand up comedy-ben lépsz fel? Rég röhögtem ilyen jót!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 23:00:46

@6.Lenin: sajna pont nem volt semmivel jobb az ország gazdasági helyzetkihasználása 2010 után.

élhetetlen 2021.11.18. 23:05:14

@6.Lenin: „mikor volt ekkora fejlődés, mint az utolsó 12 évben?„. Ez nézőpont kérdése, hogy mit tekintesz fejlődésnek, mert én a Nemzeti Galéria kipaterolását a várból, a biodom építését nem tekintem fejlődésnek, és azt sem, hogy Várkert bazár felújítása után egy évvel már mállott le a vakolat, mert a vízszigetelésről nem gondoskodtak. És azt sem tekintem fejlődésnek, hogy ha kurva sok pénzért létrehoznak egy egészségügyi felhőt, ja, eddig az jó lenne, de, ha hozzácsapják, hogy kell a körzetitől a papír igazolás, hogy ő írta fel, akkor csak adtak a szarnak egy pofont, de jó drágán. Szerinted fejlődés, hogy a Balatont bekerítik lezárt partszakaszú szállodákkal, lakóparkokkal, kikötőkkel. Én azt látom, hogy ami közkincs volt, az már csak a kiváltságosak birodalma, és ezt nem tekintem fejlődésnek.
CSOK. Akinek volt 20 millája, az kapott annyi támogatást, amennyit. Akinek nem volt, az költse a bevétele minimum felét albérletre. A fejlődés az lett volna, ha bérlakásokat építettek volna stadionok helyett, 40 nm kezdő párnak, aztán, ha jönnek a gyerekek, átmegy egy nagyobba. És az állami bérlakás fenntartható lenne, kisebb bérleti költséggel is.
Megírnád, hogy mi az akkora fejlődés? A GDP szöveg nem érvényes, mert, mint tudjuk, a stadion építés is emeli, de utána már csak költeni kell rá vs. bérlakások építése, ami szintén növelné a GDP-t, csak utána megállna a saját lábán, nem úgy, mint a stadionok. Mi is fejlődött olyan sokat a három ciklus, és előtte is volt egy, alatt? Ez azért nem 15 perc volt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 23:06:17

@Liba bizottság: mégegyszer, liba. Ha nem Magyarországra, akkor más orszàgba telepít gyárat a mocskosmulti. Például Szlovákiába. Ausztriába. Szlovéniába. A magyar pedig oda fog átjárni dolgozni...
Van rá példa. Most épp Románia a soros...oda jár a magyar dolgozni...
Mégegyszer: ha a nyugati kitalicskázza a hasznot, megteheti .Ő termelte.
Ha a magyar megtermeli a hasznot, haza talicskázhatja. Ezt akarja Orbán.
Hogy van az, hogy nem vagy képes felfogni Orbán szavait? Nem rágták meg előre? Hiába, mióta nincs Habony...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 23:13:02

@Liba bizottság: te, az nem világos, hogy a multi nem Magyarországon akarja eladni a termékét? Szerinted itt elkel ennyi Audi, Mercedes???
Tehát, ide jön a mocsok, kurvasok pénzt fektet be Magyarországon, támogatja az oktatást, képzést, beszállítókat tart el, külföldre adja el a terméket, ami export növelő, de kiviszi a hasznot?
Hülye vagy? Amit máshol termelt meg hasznot, azt hozta Magyarországra!
És neked az fáj, hogy az EU még támogat is minket!
Annyira sötét vagy, hogy a vakond azt hiszi, hazaért!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 23:15:56

@Liba bizottság: "égha így is lenne, akkor is jobban örülnék, mintha az oroszok kezében lenne"

Mire gondolsz? Paks? Gondolod, az áram jobb kezekben van az oroszoknál?
süti beállítások módosítása