MaGYAUR

MaGYAUR

Egy hír, ami akár el is döntheti a 2022-es választásokat:

Az idén haladta meg először a romániai GDP a magyarországit

2021. november 03. - Magyaur

Világbank: a romániai GDP idén először meghaladta a magyarországit

Economica.net 2021. október 30., szombat, 13:44

Romániában idén először haladta meg az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) mértéke a magyarországi mutatót, és ha marad ez a tendencia, akkor két éven belül Lengyelországot is megelőzheti – jelentette be pénteken Marcel Ionescu-Heroiu, a Világbank munkatársa egy Nagyszebenben tartott okos városok témában szervezett konferencián.

Az Economica.net román nyelvű gazdasági hírportál által közölt írás szerint a világbanki hivatalosság rámutatott: a számok azt mutatják, Románia európai viszonylatban is az egyik legjobb ütemben fejlődő ország. Közölte, 2020-ban már megelőzte Szlovákiát az egy főre eső bruttó hazai termék tekintetében, és ha marad ez a tendencia, mintegy két éven belül Lengyelországot is megelőzheti.

A Marcel Ionescu-Heroiu által közölt információkat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is megosztotta hivatalos Facebook-oldalán.

Romániában 2019 végén az uniós átlag-GDP 70 százalékát állította elő, ebben megelőzte Bulgáriát, Horvátországot, Görögországot, Lettországot és egy szinten volt Szlovákiával. 2006-ban, az európai csatlakozást megelőzően még csak az uniós GDP-átlag 40 százalékát állította elő Románia.

https://maszol.ro/gazdasag/Vilagbank-a-romaniai-GDP-iden-eloszor-meghaladta-a-magyarorszagit?fbclid=IwAR3yNWyffPIbW7_PBAAuGy6sd0E6y4_aRBGQ221gYg6QtFvNdIm7nRGfPr8

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr2216744626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.10. 22:11:20

Nettó reálkeresetek növekedése:

Nem loptak időszak - 2002-2010: 13,7%

Loptak időszak - 2010-2020: 61,2%

www.ksh.hu/stadat_files/mun/hu/mun0070.html

alöksz róz 2021.11.11. 00:27:58

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: már sokszor rámutattam, milyen faszságokat bírni. legtöbbször fel se fogtad.
így hát csak olvasgatom és röhögök rajta.

konrada 2021.11.11. 07:21:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "@konrada: megint tök mindegy miért, veszteséges volt. "

Na ez az!

...és nem te vagy itt egyedüli, aki nem az okokra kíváncsi, hanem csak a végeredményre.
No ilyenek szoktak rossz döntéseket (s nem csak magukra, másokra is - igaz, ők ezt fel sem fogják) hozni, mert nem tudják, mi miért van, és miből keletkezik, így elkövetik ugyanazon hibákat, illetve hatalomra juttatják vissza olyanokat, akik egykor azokat okozták.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.11. 07:51:18

@alöksz róz: Te sem írni sem olvasni nem tudsz. "milyen faszságokat bírni" Érved semmi. Ugyanazt a a baromságot köhögöd fel újra és újra. Nem kéne covid tesztre menned?

@konrada: A KGST összeomlott, az Antall kormány pedig megnyitotta a piacokat és ömlött befelé a támogatott cukor. A KGST piac összeomlása mellett a magyar export a nyugat felé kellett hogy forduljon. Na az úgy nem megy hogy az EU-s cukor nem jöhet be, de mi vihetjük ki a búzát meg a disznót. Arrafelé nem hülyék vannak hogy egyoldalú kereskedelmet lehessen folytatni.

konrada 2021.11.11. 08:53:55

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Persze hogy nem hülyék. Ezért építettek ki ott a hidegháború során - olyan területeken is, ahol egyébként normális gazdasági környezetben nem tudnának önellátóak lenni - olyan kapacitásokat, melyek nagy befektetéssel, és állandósult támogatásokkal képesek a piac követelményeit kielégíteni, sőt - figyelembe véve a mezőgazdaság ciklikusságát, időjárás-érzékenységét - megfelelő tartalékokat képezni. S ha találkozik az állami beavatkozás a piaccal, úgy túltermelni is.

Így ez a szubvenciók segítségével (valós termelési költségek alatt) túltermelő nyugati élelmiszeriparnak már csak azért sem lehetett versenytárs a magyar, mert a magyar gazdaság nem tudta azt megtámogatni, illetve a hagyományos piacára rászabaduló nyugati cégekkel versenyezni ugyanezen okok miatt, de legfőképp azzal nem, hogy a piacszerzés miatt a támogatással megtermelt élelmiszert azok a valós ár töredékéért - dömpingáron látták el, ráadásul úgy, hogy azok egy részét olyan hitelből, melyen a pántlika a helyi termelőegységekben a privatizáció apportja volt.

Szóval azt csak a fogalmatlanok hitték (és hiszik el a mai napig) hogy nem baj, ha nem marad a kialakult piacainkon fizetőképes kereslet, mert a nyugat felszívja majd azt, mert gőzük sincs arról, hogy akkor nem volt versenyképes termelési struktúránk, árelőnyünket az ottani hazai termelők nagymértékű támogatása megette, valamint ott - miközben ide nyomatják a "világ proletárja egyesüljetek" internáci szövegét a közös piac szépségeiről, a hazai pályájukon már rég kialakult az a gazdasági önvédelem, melyben "vásárolj hazait" akkor is, ha az drágább, mert azzal az ország gazdaságát véded... ...és ha mégis marad még kevésbé öntudatos polgár, ...nos akkor jönnek azok az "élelmiszer-egészségügyi problémák", amelyek vagy igazak vagy nem, de ha nem elég önkorlátozó a polgár számára, akkor a helyi NÉBI tiltja be a behozatalt, nehogy már verseny legyen.

...mert te ezek szerint nem emlékszel, hogy még csatlakozás után is sok évnek kellett eltelni, míg a magyar mezőgazdaság megkapta azt a támogatást, mint a nyugati, de elég későn ahhoz, hogy a megvásárolt privatizátor kormányok addigra átjátszák (no legyünk jóhiszeműek: a veszteségből kiszálltak) a piacon konkurens cégeknek...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.11. 10:08:25

@konrada:

Az EU-ban a mezőgazdaság mindig is feneketlen hordó volt, a mezőgazdasági szubvenciók a költségvetés igen jelentős részét teszik ki, ráadásul eszetlen túltermelésre ösztözöznek, elég csak a tejtermelésre és a vajhegyekre gondolni. Nem csoda, hogy a magyar ipar és mezőgaxzdaság a rendszerváltáskor masszívan veszteséges lett, nyilván nem tudott versenyezni az agyontámogatott nyugati termékekkel - ahogy te is írod.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.11. 12:51:30

@atomic power 1986DucaDuca: az azért nem kéne, hogy a világválságot is beleszámold. Érdekes , a manyup 3000 milliárdját figyelmen kívül hagyod. Mint az EU támogatást is...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.11. 13:01:07

@atomic power 1986DucaDuca:
EU támogatás 2004-2010: 4000 milliárd Ft
2010-2020: 15000 milliárd Ft.
Tehát segíjen élünk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.11. 13:05:21

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A manyupok 3000 milliárdja eleve az állami nyugdíjalap rovására került a manyupokhoz, így ez nem számolható az állami költségvetés bevételeként.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.11. 13:09:23

@konrada: talán nem emlékszel, de a cukor akkor vált eladhatatlanná, amikor a nádcukor megjelent az európai piacon.
Talán nem emlékszel, de a broiler csirke technológiát mi adtuk el a "baráti" afrikai országoknak.
Talán nem emlékszel, de az almásainkat ki kellett volna vágni, lecserélni, az almánk csak a szovjetek felé volt eladható, bár ott is voltak problémák a minőséggel, léalmát küldtünk.
Talán nem emlékszel, de a napraforgót az vágta haza, hogy a növényolajgyárat visszaadtuk eredeti tulajdonosának.
Talán nem emlékszel, de a magyar áruknak nem volt nyugati piaca. Tehát be kellett volna törni egy beállt, olcsó , de minőségi beszállítókksl teli piacra.
Mennyiségi problémák is voltak: magyar bor. Egyszerűen tem termett annyi egy-egy borvidéken, ami az európai piacon meg tudjon jelenni. Ára messze magasabb volt más boroknak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.11. 13:11:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: de. A manyup extra megtakarítás volt, ugyanis a nyugdíjalap nem halmoz fel. Amit kifizettek nyugdíjra a szocik, azt hitelből fedezték, miközben a manyupban nőtt a pénzállomány. Például állampapírt vettek...

6.Lenin 2021.11.11. 13:41:23

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Te most mindenképpen bizonyítani szeretnéd, hogy miért is nyomorult a te életed? Miért nem azokat kérdezed, akik 2010 óta jobban élnek? Félsz attól, hogy a válasz az lenne, mert most dolgoznak, és meg is fizetik a munkájukat?Neked meg a munka az büdös?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.11. 13:44:53

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Pontosan. Ami a manyupokhoz került, az az államháztartásban plusz hiányként jelent meg, mert hitelből kellett pótolni. Aztán a manyupok megszűnésekor az államhoz visszakerült 3000 milliárd nagy részéből visszafizették a 3000 milliárd hiány pótlására felvett hitelt.

Az állam gyakorlatilag 3000 milliárd kamatmentes hitelt nyújtott a manypoknak, amelyeknek könnyű volt hozamot elérni az ingyen pénzből. Amikor az állam visszavette a 3000 milliárdot, azzal még nem vált számára az ügylet nullszaldóssá, mert a pótlásra felvett hitel után kamatot kellett fizetnie. Sőt mivel a manyupok jórészt állampapírt vettek, jó eséllyel abból a kamatból értek el hozamot, amelyet az állam fizetett nekik azért, mert kölcsönvette tőlük a kamatmentesen nekik juttatott pénzt.

Baromi jó üzlet volt a manyupoknak, az államnak - és így az egész lakosságnak - már kevésbé.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.11. 14:09:16

Az egész manyup-rendszer ott lett elcseszve, hogy az állami nyugdíjbevételek rovására ment a pénz a manyupokba. Az állami nyugdíjjárulékon FELÜL kellett volna fizetni a manyupokba, de mivel egy adott kor alatt kötelező volt a manyup-tagság, politikailag kivitelezhetetlen volt a dolgozók további terhelése.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.11. 15:11:19

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"azért nem kéne, hogy a világválságot is beleszámold."

Ne számoljuk bele a világválságot! Nézzük a teljesítményt konjunktúrában a visegrádi országok viszonylatában.

Egy főre jutó GDP növekedés vásárlóerő-paritás alapján (2003-2007) USD

Magyarország 29%, V3-ak átlaga 43,5%

Egy főre jutó GDP növekedés vásárlóerő-paritás alapján (2015-2019) USD

Magyarország 26,7%, V3-ak átlaga 22,8%

Államháztartás bruttó adósságának növekedése, csökkenése (2003-2007)

Magyarország. +7,6%, V3-ak átlaga -4,27%

Államháztartás bruttó adósságának növekedése, csökkenése (2015-2019)

Magyarország -9,9%, V3-ak átlaga: -6,13%

2003 és 2007 között:

1% pont államadósság növekedésre 3,8% pont egy főre jutó vásárlóerő paritáson GDP növekedés társult.

A V3-aknál 1% államadósság csökkenéshez járult 10,2% egy főre jutó vásárlóerő paritáson számolt GDP növekedés.

2015 és 2019 között:

Magyarországon -9,9% államadósság csökkenéshez társult.26,7% egy főre jutó vásárlóerő paritáson számolt GDP növekedés.

A V3-aknál -4,27% államadósság csökkenéshez társult 22,8% egy főre jutó vásárlóerő paritáson számolt GDP növekedés.

"EU támogatás 2004-2010: 4000 milliárd Ft
2010-2020: 15000 milliárd Ft.
Tehát segíjen élünk"

Ezeket a "segélyek"-et kompenzációs célból kapjuk. Mégpedig azért, mert az egységes uniós piacon veszteségeket szenvedünk el, mivel:

1. a régi uniós országok számára belépésünk többlet export lehetőséget jelentenek, melyek jelentős profitot generálnak náluk.

2. A kiskereskedelemben, a pénzügyi szolgáltatások, telekommunikáció, üzleti tanácsadás terén is jelentős profit maximalizálás történik a régi uniós országokban a piacnyitásunk következtében.

3. A régi uniós országokból érkező beruházók az olcsó, de szakmailag kiváló magyar munkaerő alkalmazásával szintén jelentős profitra tesznek szert, pl.: autóipari, elektronika, háztartási cikkek gyártásában vagy a back-office, az informatika, a kutatás és a fejlesztés terén.

4. A régi uniós tagországok a termelési költségeiket is csökkentik a saját piacukon azáltal, hogy a KKE országokból nagy létszámban vándorolt hozzájuk képzett munkaerő. Ezzel két legyet ütöttek egy csapásra: bérköltséget és képzési költséget takarítottak meg. Az egységes munkaerőpiac eredményeként a fejlettebb nyugat-európai EU tagországok gazdaságai a saját piacaikon is hasznot húznak az olcsóbb keleti munkaerő által végzett szolgáltatásokból.

5. Az uniós transzferek számottevő hányada is profit formájában visszakerül a nettó befizető országokhoz.

Következmények: Az EU-szintjén növekszik a gazdaságban a hozzáadott érték, de a magasabb jövedelem és nagyobb jólét elsősorban a régi uniós, más néven fogadó országokban keletkezik. A kivándorlás viszont munkaerőhiányt okoz a KKE országokban, ami rontja növekedési potenciáljukat.

Konklúzió: közvetve a fogadó országok, régi uniós országok nettó befizetését az EU költségvetésbe részben a KKE-országok kivándorlói teremtik meg.

"Érdekes , a manyup 3000 milliárdját figyelmen kívül hagyod."

Ez az állam pénze volt, amit kihelyezett a magánnyugdíj pénztárakhoz, majd visszavette, mikor óriási hitelfelvétellel járt az állami költségvetésre nézve. Tehát nem plusz pénz volt.

a nagy hohoohooo 2021.11.11. 18:48:58

@atomic power 1986DucaDuca: Sztem szórakoztató vagy,lehet ,hogy szadista disznó vagyok, de élvezem nézni a vergődésed,ha rádnézek tényleg egy illegális bevándorlót látok aki a Lipótról vándorolt ki a közéletbe épülésünkre..höhöö..

Nézzük a tényeket:
A nagy magánnyugdíj-hazugság valódi tétje.
nol.hu/belfold/20101020-a_paravan_mogott-852771
A manyup rendszerrel egyszerűen áttértünk volna egy részben öngondoskodás, igazságosabb és kiszámíthatóbb modellre, mert jól tudja MINDENKI, hogy nem tarthatók a nyugdíjak és hamar olyan mértékig fog elfogyni a nyugdíjpénz, hogy szavazások ide vagy oda, emberek nem fognak _semmi_ nyugdíjat kapni, függetlenül attól, hogy mennyit dolgoztak.
A FideSS pedig olyan választás elé állította az embereket, hogy, "gyertek vissza, vagy agyonlőlek!" Na ez a nagy FideSS opció.
Amúgy legyenek ellenségek az öngondoskodók, oké, tudod mit, akkor nincs nyugdíjkövetelésem az államtól, viszont akkor oldják meg, hogy azt a rengeteg pénzt, amit nyugdíjjárulék címen lenyúl az állam tőlem, az maradjon az én zsebemben. A bruttó bérem 10 %-a kapásból.
Ha azt mondod, hogy tartsam meg, akkor egy szavam sincs és beszélhetünk opcióról.
Az viszont nem opció, hogy elrabolja tőlem az állam és cserébe ha lenne sem kapnék utána semmit!
Röviden összegezném:
Az 1997. évi LXXXII. törvény (a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról
Az 5. § (4) bekezdése
a pénztártag követelése a tulajdonlás elve szerint a pénztártag T U L A J D O N A, amely e törvényben foglalt módon örökölhető, illetve erre vonatkozóan kedvezményezett jelölhető."
Jah, a kilépés opció volt, csak éppen azzal fenyegettek, hogy megvonják az állami nyugdíjad... jellemző a FideSSes szabadságfelfogásra, hogy ezt még mindig opciónak gondolják.
1. A magyarok saját kormányuk általi intézményesített megzsarolása és kirablása történelmi bűntett volt. Ilyen volumenű zsarolásos rablásra az elmúlt 50 évben sincs példa.
2. Az elrabolt 3 billió felélése, eltüntetése szintén történelmi mértékű, döbbenetes pazarlás, közvagyon elverése, elkúrása. Így mulat egy magyar úr. 3 millió magyar pénzén.
3. A 3 billiós (azaz a GDP 10,5%-át kitevő) vagyont úgy élték fel, hogy eközben 1 (EGY!) százalékkal csökkent az államadósság. Hol a többi lóvé? Nincs sehol. Azaz a 10,5% -ból 9,5%-ot feléltek, eltüntettek.
Azaz Magyarország nettó államadóssága 9,5%-kal nőtt.
A Magánynyugdíj Pénztári vagyon (MNYP) lenyúlásával kapcsolatban még pontosabban kellene fogalmazni a társadalom felé. Ugyanis a következő összefüggések nem, vagy nem egyértelműen kerültek a közfigyelem középpontjába. A MNYP-befizetéseket, a korábbi törvények alapján, a nyugdíjjárulék egy részéből kötelezően és automatikusan átirányította a rendszer az előző kormányok idején a magánynyugdíj-számlákra. Ez, alapvetően a 2000-es években, ennek mértékében terhelte az akkori szocialista kormányok költségvetési egyensúlyát, nyilván hozzájárult a deficit és ily módon az adósságállomány növekedéséhez. Viszont, és ez volt a célja, ez az áldozat a következő évtizedekben jelentősen tehermentesítette volna a majdani nyugdíjkasszát éppen egy olyan időszakban, amikor demográfiai és kivándorlási okok miatt a járulékbefizetések visszaesése veszélyeztette volna a nyugdíj-járandóságok állami teljesítését.
Amit azonban külön is ki kell emelni, mert eddig nem kapott kellő hangsúlyt az ellenzék és szakértők részéről, hogy az előző kormányok erőfeszítéseit 2011-ben az Orbán-kormány felhasználta, magyarul ellopta, és a felhasználásával úgy dicsekszik (pl. a bruttó államadósság némi mérséklése), mintha saját érdeme lenne. Ugyancsak ki kellene emelni, hogy Orbánék nem csak a 2011-ben elvett MNYP-t használták fel saját eredményként, hanem az azóta eltelt 6 évben be nem fizetett, mintegy ezermilliárdos nagyságrendű (pontos számot érdemes lenne kiszámolni) MNYP összegeket is. Azaz, az Orbán-kormány nem csak a korábbi kormányok által félretett ezermilliárdokkal saját teljesítményként kérkedik, hanem hasonló nagyságrendű terhet helyez a következő kormányok és generációk vállára. Pont egy olyan jövőbeli időszakban, amikortól megszűnnek az évi átlag 1,500-1,800 milliárd forintos (a GDP 4-5%-át kitevő) EU-támogatások, de hosszú távra bejönnek pl. PAKS 2 hiteltörlesztései és egyéb terhei, valamint az elhalasztott feladatok (pl. egészségügy, tömegközlekedés, bérfejlesztések, stb.) súlyos és elkerülhetetlen költségei. Mindezt a legjobb esetben is felelőtlen kalandor-politikának lehet tekinteni. Mindezt nem lehet elégszer publikálni, mert a társadalom javarésze ma sem érti.
"Eltőzsdézte" a nyugdíjpénzt a kormány.
hvg.hu/gazdasag/20120326_magannyugdijpenztarak_allam_vagyonkezeles

a nagy hohoohooo 2021.11.11. 18:54:34

@atomic power 1986DucaDuca:
Azok a rendszerek, melyek ezt a három alap elvet nem követik, európai és klasszikus értelmezésben nem tekinthetők társadalombiztosításnak még akkor sem, ha a társadalom minden tagját érintik. Tehát, az önkéntes pénztárak, melyek a tagok közti szolidaritást felvállalják,de nem törvényileg kötelező a belépés, és nincs mögötte állami garancia, nem részei a társadalombiztosításnak, csupán kiegészítik a társadalombiztosítási rendszert.
A Magyarországon létrehozott önkéntes magánnyugdíjpénztárak ily módon nem képezik részét az államháztartásnak, noha kapcsolatban állhatnak vele (állampapírba való befektetés, befektetési kedvezmények révén). Ugyanez mond ható el a törvényileg kötelező magánnyugdíjpénztárakról is,ahol a három alapelv közül viszont hiányzik a szolidaritás, és nincs kötelező készfizető állami garancia sem. Lényegében ezek a formák ? még ahol kötelező jellegű is a belépés ? kiegészítő jellegű, mondhatni üzleti biztosítások. Akkor is, ha nonprofit alapon szerveződnek.
A nyugdíjpénztárak eszközei, noha az egyén későbbi, esetleg több évtizeddel későbbi anyagi biztonságát szolgálják, lényeg
ében jelenleg befektethető, a költségvetés és adott esetben
a vállalatok által azonnal és hosszú távra felhasználható megtakar
ítást jelentenek.
...a magánnyugdíjpénztár megoldja azt a problémát, amit részben
saját létrehozása okozott. "
Lásd :A mellényt újra kell gombolni.
Mítoszok és realitás a társadalombiztosítási reformról-
polgariszemle.hu/archivum/21-2006-aprilis-2-evfolyam-4-szam/92-a-mellenyt-ujra-kell-gombolni
Ajh, én hülye, akkor eddig rosszul csináltuk.
Meg voltunk győződve, hogy a tanulás segít a magadfajtákon, de most felhomályosítottál, hogy nem ,csak a verés hehee..
nekem Lösimon "seggembe ragadt sok napos szaros vécépapirok" című keresztyényi eposza tetszett, jobban kifejezi a fidesz rezsim értékeit...Kizárólag a segítségnyújtás vezérel, de hát nekem is pénzbe kerültek az intelligencia-tabletták, amelyeknek csomagjáért száz eurót kérek. A tablettákból napi egy, különösen hülye gyerekeknél, napi két szemet ajánlott, étkezés előtt...hehe..

.Akik mnyp tagok voltak és még akkor mentek nyugdijba, akkor a megállapitott nyugdij
75 %-át az államtól, a 25 %-át pedig a mgny-tól kapták. A mnyp megtakaritásukból
fizetett 25 % nyugdijnál választhatták, hogy pl. havonta kérnek 10 eFt-ot és ezt addig kapják, amig kitart az összegyüjtött pénzük, vagy kérhették egy összegben is. A lényeg, hogy a mnyp-ból annyit kapnak, amennyit befizettek. De az állami nyugdijból mindenképpen CSAK 75 %-ot kaptak! Tehát, akik most nem fizetnek,
azoknak kevesebb mgny-tól kapott nyugdijuk lesz. A nyugdijjárulékként pedig
10 %-ot vonnak le (ez oszlik meg állami és magánnyugdijra). Azon is el lehet gondolkodni, miért a mgny vagyona "fáj" a kormánynak? Ugyanis évekkel ezelőtt még
a fenti nyugdijjárulékon felül a munkáltató fizetett a bruttó bér után 24 % nyugdijjárulékot (ez is a nyugdijak kifizetéséhez kapcsolódó alap volt). Jelenleg a mun-
káltató 27 % szociális hozzájárulást fizet, ami ugye adó, tehát ebből arra költ a költség-
vetés, amire akar. Persze, hogy "nyögik" a nyugdij kifizetéseket! Véleményem szerint a
mnyp pénztárak meghagyásával a nyugdijrendszer már fontos lépést tett volna az
átalakitás felé, vagyis ma már majdnem hogy 2 lábon állna, és nem terhelné a költségvetést annyira.
Vagyis a mnyp einstanddal a FideSS a jövőt élte fel!

6.Lenin 2021.11.11. 19:01:42

@a nagy hohoohooo:

Olyan tablettát szeretnél másokra sózni, ami még nálad is ellentétes hatást váltott ki , eddig? Bedőlt már valaki?

Most is lehetőséged van magadról gondoskodni, ha úgy gondolod, hogy az állami nyugdíjad kevés lesz, az elfekvőn dorbézolnod.

a nagy hohoohooo 2021.11.11. 19:03:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Milyen sötétségben élsz...Picit aggaszt, hogy: .túlterheled az agyad, de úgy látom, nem bánt holmi gondolkodás ...... ez olyan: nézegetem magam a tükörben ... hm ... nem nézek ki teljesen hülyének ... és mégis ... . (régen ezt úgy mondtuk, hogy tollas a hátam? Nem? Akkor nem nézzetek madárnak!)
Manyup-einstand: hülyére vett ország

tenytar.blog.hu/2012/01/11/manyup_einstand_hulyere_vett_orszag

nepszava.hu/1072626_hova-tunt-az-emberek-penze-vajon-mire-tapsoltak-el-a-3000-milliardot

www.origo.hu/gazdasag/20140306-a-magan-nyugdijpenztari-rendszer-tortenete.html
Dehát az evolúció .., nade ilyen gyorsan gyártja a selejtet?...höhöö..

6.Lenin 2021.11.11. 19:10:57

@a nagy hohoohooo:

"hova-tunt-az-emberek-penze-vajon-mire-tapsoltak-el-a-3000-milliardot"
Nem unod még a rugózást ezen a hülyeségen?

Többek között ez a pénz is hozzájárult ahhoz-szerencsére- , hogy ez a kormány talpon maradjon, mert a haladóék szépen előkészítették a bukásukat, de megoldották.
Gondolom ezt a részér képtelenek vagytok feldolgozni, ezért rugóztok egy évtizede. persze, mert előre csurgott a nyálatok, ha a bukásra gondoltatok. így jártatok, köcsögök.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 11:22:22

@atomic power 1986DucaDuca: hülyeségeket beszélsz. Ugyanazt a selejtet nyomod, amit már megcáfoltam. Nem számolhatsz gdp per capita összehasonlítást vásárlóerő paritáson. Ugyanis csal. Amíg egy ház nálunk 10 misi, a szomszédban 2 millió, nincs értelme...ha a lakosságszám csökken, mint Romániában, akkor megint becsaptad magad.
De, ha úgy gondolod, akkor ezen szempont alapján Románia beért minket, miközben államadóssága fele a miénknek....ciki...miközben az Orbán kormány alatt a gdp arányos adósságunk magasabb, mint Gyurcsány alatt bármikor!!!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 11:24:11

@atomic power 1986DucaDuca: a manyup: az, hogy valami jogilag nem büntethető, mert a törvényeket a tolvaj hozza, még erkölcsileg elítélhető a lopás. Tudod, a forradalmak ezek kicsúcsosodásai.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 11:27:52

@6.Lenin: igen, képtelen vagyok feldolgozni, hogy egy fideszes nem hajlandó belátni, ami 3000 milliárd megtakarítás volt az egyik oldalon, az később az adósság csökkentésére lett fordítva, tehát Orbán az emberek/magánszemélyek megtakarításából tette rendbe ideiglenesen a kasszát. Az ért ideiglenesen, mert azóta az államadósságunk az egekben, sosem volt ilyen magas Gyurcsány alatt!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 11:33:21

@6.Lenin: "Most is lehetőséged van magadról gondoskodni, ha úgy gondolod, hogy az állami nyugdíjad kevés lesz, az elfekvőn dorbézolnod"

Ugye te teljesen hülye vagy?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 11:35:21

@6.Lenin: jelenleg Orbán azt rebesgeti, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan. Az el se jut a demagóg, csökött agyadig, hogy pont a manyup jelentette volna a megoldást. Szánalmas vagy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 11:37:59

@6.Lenin: "most mindenképpen bizonyítani szeretnéd, hogy miért is nyomorult a te életed? Miért nem azokat kérdezed, akik 2010 óta jobban élnek? Félsz attól, hogy a válasz az lenne, mert most dolgoznak, és meg is fizetik a munkájukat?Neked meg a munka az büdös"

Kösz, ezzel elismerted, hogy érveid nincsenek, igazam van.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 11:42:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: majdnem. A manyup pénz mintegy 40%-a állampapírban volt, így azt azonnal "elégették". Tehát, nem hitel visszafizetésre, hanem direkt adósságcsökkentésre fordították. Aztán egy részéből MOL részvényt vásároltak. Ez megint nem ment az IMF hitel kiváltására. Arra piaci hitelt vettek fel, 6% helyett 8-9-11%-on....naaagy biznisz!

6.Lenin 2021.11.12. 13:14:41

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Neked nincsenek. a másik seggfejnek is leírtam, a manyup is arra ment el, hogy az Orbán túlélte az eltervezett bukását. Egy szolgalelkű fel sem tudja fogni, hogy a szabadság az drága dolog. hiába is magyaráznám neked.
Milyen jobb érvet szeretnél annál, hogy a jelenlegi kormány még ma is hatalmon van? Pedig azt nem lehet mondani, hogy a sok szar tróger-itthon, és külföldön- ne próbált volna meg sok mindent, hogy tönkre tegye ezt az országot. Nem jött össze eddig nekik.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.12. 15:43:19

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"a manyup: az, hogy valami jogilag nem büntethető, mert a törvényeket a tolvaj hozza, még erkölcsileg elítélhető a lopás."

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága az Emberi Jogok Európai Egyezményének betartását vizsgálta, mikor ítéletet hozott. Ezek szerint az Emberi Jogok Európai Egyezmény nem erkölcsös.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.12. 16:41:30

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Nem számolhatsz gdp per capita összehasonlítást vásárlóerő paritáson. Ugyanis csal."

Az egész közgazdászvilág ezt a paramétert használja az összehasonlító elemzésekben, mert így tudják kiszűrni a valutaárfolyamok ingadozásait. Akkor én miért ne tehetném? A folyóáras összehasnlítások sokkal torzabb eredményt adnának!

"De, ha úgy gondolod, akkor ezen szempont alapján Románia beért minket, miközben államadóssága fele a miénknek....ciki...miközben az Orbán kormány alatt a gdp arányos adósságunk magasabb, mint Gyurcsány alatt bármikor!!!"

Maastrichti adósságráta:

2021.06.30.
77,6%
Ez a legutóbbi ismert érték!

akk.hu/

A maastrichti államadósságok aránya: Magyarország/Románia

2002: 2,24
2010: 2,7
2020:1,69

Én nem úgy látom, hogy Románia beért minket!

statisticstimes.com/economy/countries-by-projected-gdp-capita.php

Big Blaster 2021.11.12. 17:28:46

@arthurthedent: OK, pontosítok. Szerintem nem Gyurcsány volt az, aki alapvetően kisiklatta az MSZP-t, hanem az elvtársak, akik nem voltak képesek mögé állni. Többet foglalkoztak azzal, hogy egymás alá tegyenek, mint az ország vezetésével. Ez tény. Sok hibát fel lehet róni az akkori vezetésnek, de ezekkel együtt sem lett volna akkora bukó, ha nem üt be a válság.
Egyébként a jelenlegi kormány, az állítólag sokkal erősebb gazdasági háttérrel nem bukna bele egy hasonló válságba? Dehogynem. Még az sem kizárt, hogy ennek tanúi leszünk jövő tavasszal. A globális világgazdasági folyamatoknak való kitettség kb. semmivel nem jobb, mint 2010 előtt. Az államadósság már most több, mint Gyurcsányék idejében volt. Magyar ipar kb. nincs. Ha az autóipari multik lehúzzák a rolót pár hónapra, és utcára kerül pár tízezer ember, mindjárt nem lesznek olyan jók a gazdasági mutatók.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.12. 18:06:38

@Big Blaster:

"nem Gyurcsány volt az, aki alapvetően kisiklatta az MSZP-t, hanem az elvtársak, akik nem voltak képesek mögé állni"

Vagyis Gyurcsány alkalmatlan volt vezetőnek. Egy erős, karizmatikus vezető maga mögé tudta volna állítani az efftársakat.

6.Lenin 2021.11.12. 18:30:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Gyurcsánynak a "maga mögé" az kevés, mert figyelni kell nehogy valaki hátba szúrja. Ő MAGA ALÁ akar gyűrni mindenkit, az a biztos, szerinte.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 07:56:09

@Liba bizottság: mondd, ha egy autòpálya felépül, ha buszokat vesz Budapest, akkor az nem a magyar gazdaságot segíti?
Ha felépül egy stadion, ha vesznek egy lélegeztetőgépet, azt a német turistáknak veszik?
Szerinted, amikor a nyugati cégek termelik a gdp 52%-át, miről beszélsz???

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 08:00:53

@Liba bizottság: tehát olyan1.800 milliárd a Bajnai sara, a többi vagy elment államadósság csökkentésre, vagy megtakarítás lett, vagy a MOL-ba fektették...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 08:01:28

@Liba bizottság: 1.800 milliárd, kontra 3000 milliárd manyup....

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 08:10:25

@Liba bizottság: "dinamikájára, de nagyjából annyira lehet szó szerint venni, mint amikor Lázár János ugyanebből a logikából kiindulva arról beszélt, hogy Magyarország valójában többet veszít az EU-tagsággal, mint amennyit nyer. Akkor tételesen cáfoltuk a magyar kormány állításait"

Ugyanebből a cikkből.
Mellesleg ez ugye a mi esetünkben csak részben igaz. Mi például az osztrákoktól vásárolunk.

De , hogy lásd az érvelés hibáját: ha nincs EU támogatás, akkor Ladát gyártanánk Győrben?
Orbán szolgálati autója Niva lenne?
Ugyanúgy a németet részesítenénk elónyben. Csak nem tudnánk megfizetni.
De. Az a német itt végez beruházást. Tehát, amikor a Mercedes gyárát felhúzta, akkor azt a Németországban megtermelt nyereségéből tette. Igen, az új utat az EU fizette, ami szintén a németek adójából jött össze.
Ez a rusnya német, ha nem tolná ki talicskával, akkor nem lenne a fele gdp, és export. Azaz haldokolnánk.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 08:21:38

@atomic power 1986DucaDuca: "egész közgazdászvilág ezt a paramétert használja az összehasonlító elemzésekben, mert így tudják kiszűrni a valutaárfolyamok ingadozásait. Akkor én miért ne tehetném? A folyóáras összehasnlítások sokkal torzabb eredményt adnának"

Nem, nem ezt használják. A valutaárfolyamok ingadozását pont nem szűri ki. A devizaárfolyam már érdekesebb lehet, de amit használnak, az a gdp per capita, ami még mindig csak hamis képet ad, hisz a lakosság számával oszt, nem a dolgozók számával, tehát a termelékenységrôl nem ad képet.
Ha a lakosság száma 23 millió, a gdp 2.3 milliárd, majd öt év alatt, a kivándorlás miatt a lakosság száma 18 millióra apad, míg a gdp továbbra is 2.3 milliárd, szerinted nőtt a gazdaság????
Pedig, gdp per capita szépen alakul...
És ezt nem fogja módosítani az sem, hogy az inflációval változtatod. Az amúgyis mesterséges szám, a fogyasztòi kosarat az állam /jegybank határozza meg.

atomic power 1986DucaDuca 2021.11.13. 10:45:30

ne bagatellizájuk már a vásárlóer-paritáson számolt paramétereket csak azért, mert az ebből generált számítások esetleg politikai szempontból előnytelen eredményre vezetnek.

A vásrlóerő paritáson számolt egy főre eső GDP nagyon fontos mutató a különböző országok fejlettségének összevetésére.
A vásárlóerő-paritásnak komoly szerepe van a strukturális -és kohéziós alapok támogathatósági feltételeinek kialakításában az EU-ban.

Az IMFszintén figyelembe veszi a vásárlóerő-paritást, amikor dönt a tagok kvótáiról. Adott ország kvótája határozza meg többek között az IMF-nek fizetendő pénzügyi hozzájárulást. A kvóta számítási képletében a vásárlóerő-paritáson számolt GDP súlya 20 %.
Éppen ezért, mivel fontos paraméterről van szó, 2007-től az Európai Összehasonlítási Program
elnevezésű nemzetközi statisztikai együttműködés keretében készült
számítások eredményein alapulnak. A programban 37 európai
ország és az Eurostat működik közre, célja az egyes országok nemzeti
valutáira érvényes vásárlóerő-paritások számítása.

Az ESA 2010-ben alkalmazott fogalmak nemzetközi szinten összehasonlíthatók, mivel:

a) az ESA 2010-ben szereplő fogalmak összhangban vannak a nemzeti elszámolásról szóló világszintű iránymutatásokban, azaz az SNA 2008-ban szereplő fogalmakkal
b) nemzetiszámla-adataikat a tagállamok az ESA 2010-nek megfelelően juttatják el valamennyi nemzetközi szervezetnek
c) a fogalmak nemzetközi összehasonlíthatósága döntő jelentőségű a különböző országok statisztikáinak összehasonlításakor.

Az ESA 2010-ben alkalmazott fogalmak összhangban vannak a más társadalom- és gazdaságstatisztikákban használtakkal, mivel Az ESA 2010 olyan fogalmakat és osztályozási rendszereket (pl.: Gazdasági tevékenységek statisztikai nómenklatúrája az Európai Unión belül – NACE Rev. 2. (1)) alkalmaz, amelyek a tagállamok más társadalom- és gazdaságstatisztikáiban, például az iparstatisztikában, külkereskedelmi statisztikában és munkaügyi
statisztikában is használatosak; a fogalmak közötti különbségek tehát minimálisak. AZ ESA 2010 ezen fogalmai és osztályozásai ezenkívül összhangban vannak az ENSZ fogalmaival és osztályozásaival is.
A társadalom- és gazdaságstatisztikákkal való harmonizáció elősegíti az ezen adatokkal való kapcsolatot és összehasonlítást, így garantálni lehet a nemzeti számlák adatainak minőségét.

Az ESA 2010 az SNA 2008 fogalmain alapszik, amely rendszer világszerte minden ország számára iránymutatást nyújt a nemzeti elszámolás összeállításához. A

"tehát a termelékenységrôl nem ad képet."

Arra , és a népességcsökkenésre ott vannak a szatellit-és kiegészítő számlák.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.13. 13:19:51

@Liba bizottság:

"Orbánék állami tulajdon növelő vásárlásait"

Ne aggódj, ha jövőre ne adj' Isten a mai ellenzék győz, mindent újra eladnak, perse a vételárnál sokkal olcsóbban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.13. 13:31:05

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Bennem ilyenkor mindig az a kérdés merül fel, mennyiben tekinthető a magyar gazdaság fejlődésének, a GDP növekedésének az, ha egy külföldi cég Magyarországon épít fel egy gyárat (összeszerelő üzemet többnyire).

A beruházást a magyar állam általában tetemes összegekkel támogatja, ez sokszor a teljes beruházási összes 10%-át vagy még többet is kitesz. A beruházó ezen felül sok évre adókedvezményt kap.

Nem azt mondom, hogy ennek nem így kellene történnie, mert akkor még ezektől is elesnénk, meg hát a munkabér utáni és egyéb adók azért befolynak, emberek munkát kapnak. De ettől még mindig a mondjuk német gazdaság nő, a profit túlnyomó része is ott landol.

Vagyis ha teszem azt a német ipar negyede Magyarországra települ, attól Magyarország hirtelen az európai élvonalba tör? Nem hiszem.

Te hogy látod ezt?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 17:23:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: van benne igazság. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy amit itt fektetnek be, az itt termel. A magyar ipar csakis akkor fejlődhet, ha van piaca. Nem igazán látom a versenyképességünket a világpiacon, tehát leginkább a beszállítás az út, amin elindulhatunk.
A támogatás azért kell, mert nem jönnének ide. Elveszítenénk versenyképességünket.
A magyar mérnök szellemi fölénye csak mítosz. Egyrészt látható, hogy visznek gyártást mondjuk Romániába, Törökországba is, másrészt , ha a magyar szellemi kapacitás kell nekik, az mozdulni fog. Koreába, Kínába, Szlovákiába, bárhová. Romániába is.
Tehát, a legjobb, ha ide vonzuk.
Ha az EU -ban nem volnánk benne, ugyanúgy versengenénk a szaros német befektetőkért, ugyanúgy kitalicskáznák a pénzt( miért ne? A nyereséget a cég termelte. Ugyanezt várjuk el a magyar cégek külföldi leányaitól is, nemde?), csak nem kapnánk támogatást az EU-tól.
Az Audi meg nem zokogott volna, ha Győr helyett Poznanban épít gyárat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 17:27:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Talán figyelj egy kicsit jobban Orbán szavaira: legyen tőkeexportunk! A magyar cégek terjeszkedjenek külföldön és küldjék haza a nyereséget!
Miért? Mert sose leszünk elég tőkeerősek ahhoz, hogy saját iparunk eltartson bennünket.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 17:31:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a német a Magyarországon termelt termékét rendszerint exportálja. Ez az export a magyar gazdaságban jelentkezik, a pozitív oldalon. Ha nem lenne a német, nem lenne értékelhetô gdp.
A gdp 52%-át kûlföldi cégek hozzák össze. Szerinted?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 17:38:55

@Liba bizottság: az ország semmire se menne, ha a nyugati cégek nem termelnék meg a gdp52%-át, ha az export java nem az ô kivitelükből adódna, ha a máshol megtermelt nyereségükből nem itt ruháznának be.

Ha nem lennének, mi maradna a magyar iparból?
Ikarus? MOL? Vicc.
És akkor gondoljuk végig:
ha nem volnánk az EU része, a nyugati vállalatokat akkoris csalogatnánk ide. Mint mondjuk Törökország.
Azok ugyanúgy kivinnék a hasznot, hisz ők termelték meg. A MOL-tól ugyanazt várjuk el, amit külföldön termelt hasznot, azt küldje haza.
Tehát, egy sokkal hátrányosabb versenyhelyzetben még EU támogatást sem kapnánk!!!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 21:23:43

@Liba bizottság: de tényleg, a 10 milliós Magyarország az EU gazdasági meghatározója.(-:
Ennyire nem lehetsz naiv.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 21:28:47

@atomic power 1986DucaDuca: de a termelékenységről nem ad képet.
de ne bagatelizáljuk. Akkor Románia gyorsabban fejlôdött, mint az orbáni Magyarország.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 21:33:54

@Liba bizottság: okè, dekára kiszámolták. Mit? Hogy felzárkóztatni olcsóbb, mint kihasználn? Ha nem adnak pénzt, szerinted mi mást választhattunk volna? A Szovjetunió szétesett, kgst piacaink megszűntek, itt egy óriási piac, ahova nem vesznek be, miközben keletről dôl az olcsó áru. Nyilván nem fogadtuk volna el, ha feleennyit adnak.

vagy semmit.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 21:35:54

@Liba bizottság: "
És ugye mi vagyunk az egyetlen olyan ország, ahol multik termelik a GDP magas arányát. Mellesleg ehhez a produktumhoz hazai beszállítók láncolatai is kellenek""

Hát te tényleg liba vagy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:05:21

@Liba bizottság: például Szerbia, Ukrajna nem tagok. Pedig Ukrajna nagyobb piac, olcsóbb munkaerővel. A horvátok is 2013-ban, tehát 9 évvel utánunk lettek tagok.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:25:08

@Liba bizottság: azt, hogy liba vagy.
A következtetés másik fele, hogy egy régi fidesz lemezt fújsz, Orbán már hónapokkal ezelőtt más irányt tűzött ki.
A következtetés: a multik joggal használják fel azt a nyereséget, amit megtermelnek.
A multik tulajdonosai több ezer ember.
Ezek jellemzően nem kizárólag magyarok. Ebből is látszik, mennyire felültél a fidesz uszításának.
A multik lényeges tényezői gazdaságunknak, nem véletlen, hogy az Orbán kormány is KEDVEZMÉNYEKKEL SEGÍTI A BETELEPÜLÉSÜKET!

Az EU segély teljesen más ügy, mint a multik itthoni működése.
De kérdeznék valamit: ha te fizetsz az importált gázért, akkor a nyereséget hol fogja elkölteni az orosz???
Amikor kifizetted a telefonod árát, a nyereséget BE SE HOZTÁK! És mégis, te egy idegen állam idegen cégének nyereségét növelted, ami ráadásul rontotta a magyar külker-mérleget!!!
Liba, hazaáruló vagy? Kiviszed a magyarok nyereségét az országból?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:31:12

@Liba bizottság: sose mondtam, hogy a Vöröskereszt szervezte az EU-t. Amit állítok, az EU tagság előnyös számunkra is. Te , illetve a fideszesek állítják, hogy kizsákmányolnak a mocskok minket, mert hogy képzelik, hogy kiviszik a nyereséget?

Még egy: itt termel a Suzuki, az IBM , és még sokan mások. Japán, az USA, vagy Dél-Korea például nem fizet segélyt, mint az EU. De az oroszok, kínaiak sem.
Tehát az EU aki kizsákmányol, mert a német Audi itt fektetett be???
Gágágá.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:33:20

@Liba bizottság: "Próbálkozz meg az értő olvasással a fentebb linkelt Oettinger interjú kapcsán. Világosan elmagyarázza, hogy miért előnyös ez a nyugatnak"

Liba Libusov, sose mondtam, hogy ez nem előnyös a nyugatnak. Azt mondtam, hogy nekünk IS előnyös.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:35:59

@Liba bizottság: egyszerre vették fel Ciprust, Litvániát, Lengyelországot, Szlovéniát, Csehországot, Máltát, stb. velünk. Teljesen más fejlettséggel és más földrajzi területen....

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:40:21

@Liba bizottság: "Nyilvánvalóan nem állnak pontos számítások emögött a kijelentése mögött. Rámutat az EU-s gazdaság fontos dinamikájára, de nagyjából annyira lehet szó szerint venni, mint amikor Lázár János ugyanebből a logikából kiindulva arról beszélt, hogy Magyarország valójában többet veszít az EU-tagsággal, mint amennyit nyer. Akkor tételesen cáfoltuk a magyar kormány állításait"

A cikkből, amit Bibliaként kezelsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:42:45

@Liba bizottság: "Nem szabad arra használni a költségvetést, hogy azon keresztül szabjunk ki politikai büntetéseket

– tette világossá Oettinger. – A strukturális alapok azért vannak, hogy versenyképesebbé tegyék a gyengébb régiókat"

A cikkből, még mindig. A te Istened, Oettinger nyilatkozta.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.13. 22:47:28

@Liba bizottság: Ja, a MOL-ra nem válaszoltam. Orbán visszaszerezte a tulajdont, amit Gyurcsány eladott.
Indifferens, semmi köze ahhoz a tényhez, hogy az IMF hitel egy jelentős része fel sem lett használva, megtakarítás lett belőle, vagy nem a Gyurcsány kormány költötte el.
Azt sem változtatja, hogy a manyup 3000 milliárdja a maszop költségvetésben megtakarítás volt, amit az Orbán kormány felhasznált.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.14. 01:17:40

@Liba bizottság: "jövőben az állami vagyonnal kapcsolatos döntésekbe sem a parlament, sem a kormány nem tud beleszólni, hanem azokról a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban döntenek. Az ügylet piaci értéke mintegy 700 milliárd forint volt. Így az állam részesedése mind a Molban, mind a Richterben 5-5 százalékéra csökkent, ám ez sem tartott sokáig. Jelenleg tárgyalja a parlament a Mol maradék 5,2 százaléknyi részesedésnek (piaci értéken) mintegy száz milliárd forintnyi részvénycsomag elajándékozását a most létrehozandó Mol – Új Európa fantázianevű alapítvány számára, így piaci értéken két év alatt mintegy 800 milliárd forintnyi részvényvagyontól szabadította meg a kormány az MNV-t, s ezen keresztül az adófizetőket"

Erre a MOL-ra gondolsz?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.14. 01:22:24

@Liba bizottság: A MOL megvásárlása nem volt gazdasági kérdés. Politikai volt. Ugyanis, akkor még Gyurcsány volt Putyin kiskedvence, és azt rebesgette a Fidesz, hogy a miniszterelnökséfe után az oroszokat fogja képviselni, mint MOL elnök. Merthogy itt lesz az orosz gáztartalék tárolása..
aztán jött Orbán, és Ausztriában lett....
Tehát, meg kellett venni a MOL-t, politikai okokból. De az, hogy erre az IMF hitelt használták, nem Gyurcsány vétke. Ez Orbán döntése volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.14. 11:00:31

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"például Szerbia, Ukrajna nem tagok. Pedig Ukrajna nagyobb piac, olcsóbb munkaerővel. "

Ukrajna politikailag labilis, kockázatos ott nagyobb beruházásba fogni. A kockázatot ráadásul a Nyugat is fokozza az oroszok elleni szankciókkal és Ukrajna katonai támogatásával. Mert hát mi történik, ha egy Ukrajnába telepített nagy üzemben megszűnik a gáz- vagy áramszolgáltatás? Ez nem is annyira irreális szcenárió. Az oroszokkal fennálló de facto hadiállapot sem növeli a stabilitást.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.14. 11:17:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ez mind igaz, de ez csak egy példa volt. tessék szíves lenni nem támadni a példát.
Mondjuk Ukrajna EU tagsága volt a szituáció.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.14. 11:21:45

@Liba bizottság: segíj helyesen.
Mivel nem kell visszafizetni, így nem hitel. Lehetne még támogatás is, de mint tudjuk, Magyarország az EU motorja, minek támogatni?

2021.11.14. 18:07:24

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a fidesz a multikat általában szidja. eközben a multinacionális gyáripart támogatja. azért, mert a fideszbn senki se tud autót gyártani. ahhoz nem értenek. ezért a high tech ipari termelést internacionalizálják. mondván, hogy ezzel az "állam munkahelyet teremt". egy autókereskedést viszont akármelyik fidesz képviselő el tudna vezetni. a kereskedelmi szolgáltató szektort nacionalizálják ebből következően. mert ez az elemi érdekük. és azt mondják, hogy mert ez a közakarat. és a többség ezt általában elfogadja leszámítva budapestet és néhány vidéki nagyvárost ahol a globális szolgálatásokat akarják felfuttatni. debrecenben is épült egy ilyen irodaház. évek óta töküresen áll. megépült. csak nem nyították meg. nincs elegendő bérlő.
forestoffices.hu/

2021.11.14. 18:19:22

@Igazamvanvagyigazamvan?:
csak ugye az eu forrásokat nem lehet szabadon elkölteni. a németek nagyobb beszállítói hányadot akarnak. azt a kereskedők nem engedik. a kereskedőket tekintik aljanépnek. akiket a hogyishívjákokkal azonosítanak. sorosisták. az összes nép tud, vagy könnyen megtanul kereskedni. ahhoz nem kellenek idegenek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 09:59:39

@Liba bizottság: azért, mert a gáz az oroszok tulajdona. Ausztriában bértárolják.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 10:01:14

@Liba bizottság: " olyan értelemben nagyon is gazdasági kérdés volt, hogy Orbánéknak pénzébe került, Gyurcsányéknak meg pénz hozott"

És most megint eladják. Te nem olvasod, amit idéztem neked?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 10:03:35

@Liba bizottság: a lényeden ez mit sem változtat. Az IMF hitel egy részéből MOL részvényt vettek. Ez nem írható Gyurcsány számlájára. Ezt az összeget Orbán költötte el.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 10:05:34

@Liba bizottság: " parlament a Mol maradék 5,2 százaléknyi részesedésnek (piaci értéken) mintegy száz milliárd forintnyi részvénycsomag elajándékozását a most létrehozandó Mol – Új Európa fantázianevű alapítvány számára, így piaci értéken két év alatt mintegy 800 milliárd forintnyi részvényvagyontól szabadította meg a kormány az MNV-t, s ezen keresztül az adófizetőket"

Libusom, mekkora üzlet az országnak elajándékozni a MOL-t, amit hitelből vettünk?

6.Lenin 2021.11.15. 10:14:44

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Írtam már neked, hogy egy szolgalelkű sose fogja megérteni milyen a szabadság (drága).

2021.11.15. 12:01:14

@Igazamvanvagyigazamvan?:
az orbán kormány elképzelése, hogy nacionalizálja a pénzügyi kereskedelmi és a szolgáltató szektort. a nacionalizálás az többségi nemzeti tulajdonlást jelent. ez lehet államosított köztulajdon, vagy magántulajdon. haveri államkapitalizmus lényegében. ami ugye a neoliberális elképzelések szerint nem tartható, mert az állam rossz gazda. és ezek mellett internacionalizálja a high tech ipari termelést. ennek nyertese a német járműipar. lásd bmw. vagy monjuk a general electric healhcare kockázati tőkealapja és a bosztoni mit is irodát nyitott debrecenben.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2406768
john malkovich-ot is elhozták. egy feketét. és a mandineren a kommentelők azt mondanák, hogy jobbra "a hölgynek elég erősen zsidó feje van". a fidesz nem multiellenes, tőkeellenes, antiglobalista vagy antiszemita párt. hanem válogat. a massachusetts institute of technology kéri. az jöhet. és vegyenek részt a tudományos alapporgram kidolgozásában, amit a magyar népegészségügy szolgálatába állítanak. és a soros alapítványt nem kéri. az nem jöhet. mert társadalmi progamot azt novák katalin képes is gyártani. nem kérik ehhez new york 57. utcájának segítségét. ezt majd megoldja kolozsvárról gál kinga, aki a libe bizottság alelnöke és ezek szerint nagyon ért az alapjogokhoz. különösen a kisebbségek jogaihoz, mert kisebbségi magyar.

Big Blaster 2021.11.15. 15:50:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ebben lehet igazság, de feltétlenül csak az lehet jó miniszterelnök, aki karizmatikus?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.15. 16:57:33

@Big Blaster:

Nem, de épp Gyurcsány példája mutatja, hogy kiélezett helyzetben nagy előny lehet.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.16. 01:36:09

@6.Lenin: nem, még nem írtad. Szép dolog, hogy így beismered.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.16. 01:38:30

@Liba bizottság: talán az is új neked, hogy az oroszokkal kötött legutóbbi megállapodásunk értelmében az orosz gáz nem Ukrajnán keresztül, hanem Szerbiából és Ausztriából jön....

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.16. 01:41:59

@cvsvrs: nem, a gazdasági javulást nem a politikánk hozza, hanem a FED és az Európai Központi Bank politikája.
Az EU támogatásai. Segítek kicsit: az EU pénzek nélkül 2010 óta 1-1,5%-os GDP növekedést tudtunk produkálni. Azért ez nem oly fényes....

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.16. 01:59:52

@cvsvrs: a politikánk azt hozta magával, hogy a forint romlik. Az olcsóbb deviza támogatja az exportot egy mítosz, így, önmagában nem igaz.
Gondolj bele: az export importon alapul. Tehát, hogy olcsóbban exportálj, drágábban szerzel be.
Az olcsóbb forint a munkaerő költségeit csökkentené, csakhogy tartósan nem mûködik, mert feszültséget szül, infláció, sztrájk, forradalom.
Az olcsó munkaerő is mítosz, mint látod, meg kell találni az arányt, különben a munkások egyszerûen kivándorolnak. Lásd Románia katasztrofális lélekszámcsökkenése.
Tehát: nagy kitettségű ország esetében, ahol az infláció és a reálbér nagy szerepet játszik a versenyképesség alakulásában a saját deviza rontása csak rövid távon működhet.

A másik veszély az inflációs spirál. Ha a belső inflációt fűtjük( ami idehaza történik a mesterséges bérkiáramlással, nyugdíjemeléssel), és ez találkozik a külső piaci változásokkal, ami a deviza leértékelôdéséhez vezet, Argentína esete alakul ki. Kontrollálhatatlan infláció.
És ezt megtámogatja a hitelképesség romlása, ami megdrágítja a hitelhez jutást.
Két adalék: a magyar adósságbesorolás 1998-ban volt olyan rossz, mint most...
A legutóbbi hitelfelvételünk nem forintban, hanem dollárban van denominálva.

élhetetlen 2021.11.16. 02:34:36

@Liba bizottság: Csak visszanéztem egy kicsit. Azt látom, idézni bármiből tudsz, gondolkodni kevésbé. „És minden eurónak, amit az EU Lengyelországnak ad, nagy része Németországba jön vissza. A lengyelek arra használják ezt a pénzt, hogy a német építőiparnak adnak belőle megrendeléseket, német gépeket és német teherautókat vásárolnak.”. Igen, de lengyelországi tulajdonban maradnak az épületek, gépek. Megpróbálom egy hétköznapi hasonlattal. Valaki ad neked ötven millát, csak úgy. Te ebből a pénzből megveszed az ötven millás nyaralóját (vagy csak 45-ért, hogy maradjon is valami másra költhető kp.), a pénz nagy része visszakerül ahhoz aki adta, de lesz egy saját tulajdonú, drága nyaralód, de te úgy látod, hogy nem kaptál semmit. Aztán kitalálod, hogy ez mennyire megérte annak, aki a pénzt adta, pl. megszabadult a fenntartás költségeitől, te voltál nagyvonalú, hogy elfogadtad. Így gondolod?
Az IMF hitel blama volt. A kínai kölcsön, orosz kölcsön, devizakötvény kibocsátás, letelepedési kötvény, az nem blama, csak adósság. Majdnem olyan okos vagy, mint egy tavalyi kommentelő, aki azt írta, hogy, dehát a kötvény az befektetés, csak azt nem tudta, hogy nem a kibocsájtónak, legfeljebb a vevőnek.
Más. „Egyébként is kínosan kerülöd szociszadeszék privatizációs bevételeinek témáját.”. Te sem beszélsz a Párizsi udvar , a fél belváros privatizációjáról, sem a teljes Balaton part eladásáról, sem az alapítványokba adott milliárdokatt érő ingatlanokról, és arról sem, hogy miért kell milliárdokkal támogatni magánszállodák építését. Kormányzati milliárdokból épül a tokaji luxusszálloda | Magyar Hang | A túlélő magazin. „ a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy-pályázatok keretében még 2018-ban 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást adott a Tokaj Csurgó Völgy (TCSV) Kft.-nek”.

élhetetlen 2021.11.16. 03:20:10

@6.Lenin: „egy szolgalelkű sose fogja megérteni milyen a szabadság (drága)”. pl a letelepedési kötvény. a bevétel jó részét lenyúlták a „közvetítők), tehát a névértéknél kevesebb jött be, de névérték plusz kamatot kell visszafizetni. Ez bizony drága, de neked ez a szabadság. Bravó. A Fudan most nem tudom, hol tart, de az utolsó hírek azok voltak, hogy a kínaiak annyi kölcsönt adnak, amennyit majd kifizetünk a kínai tervezőknek és kivitelezőknek, aztán mint adósságot ezt az összeget vissza is kell fizetnünk kamatostól. Ez is jól hangzik. Bp-Belgrád vasút. Hogyne, kikötnek Pireuszban, átjönnek vagy három országon, de majd nálunk vámoltatnak, és abból megtérül. Publikáltak valami szerződést, ami egy normális embert megnyugtatna, hogy ez nem kidobott adópénz? Szabadság. Vettünk tengeri kikötőt, ahova egy rendes hajó nem tud bemenni, viszont sok pénz kell a terület rekultiválására. Majd jó lesz valamelyik havernak yacht kikötőnek. Szabadság, és igen, drága.
És most jöhet a megdönthetetlen cáfolatod: „Te ezekhez simán hülye vagy. Ennyi.”. Égesd csak magad, ennyi érvvel nem fogsz okosabbnak látszani.

6.Lenin 2021.11.16. 16:55:57

@élhetetlen:

Amiket sorolsz annak nagy része mese. De legyen igazad. Mit mond a kedvencetek MZP? A cél szentesíti az eszközt. Ők a hatalomért mindent felrúgnának simán, te meg tapsikolnál, pedig a vége csúnya bukás lenne.
2010 után a Fidesznek elő volt készítve egy jó nagy bukás. Túl kellett élni, és szerencsére túl is élte, eddig még 2x is. Kellett a pénz, amit szabadon felhasználhatott. erre volt jó a bankadó, a manyup megszüntetése (ez amúgy is csalásra épült) Az, hogy a kötvényekből befolyt pénzt ellopták volna teljes egészében, libsi mese.
Gondolom kurván nem tetszett nekik, hogy a Fidesz túlélte az eltervezett bukását. Erről szól ez a nóta. Egyre szabadabbak vagyunk, vagyis jól hasznosították a pénzt.

élhetetlen 2021.11.16. 22:36:43

@6.Lenin: „Mit mond a kedvencetek MZP?”. Nehezedre esne egyes számban beszélni velem? Nem vagyok része semmilyen csoportosulásnak, csak látom, amit látok. MZP-t nem kedvelem, Orbán-2.
„Amiket sorolsz annak nagy része mese”. Természetesen, mint egyszerű gyalog, nem kértem ki hivataloktól adatokat, csak olvasgatok. Pl. ezt: Mi is az a bevándorlási kötvény? | CIVILHETES. Lehet, hogy kamat nincs, de kötvényenként 29 ezer euró az értékesítő magáncégeknél marad a cikk szerint. És nem olvastam, hogy a kormány cáfolta volna ezt. Origo: A Letelepedési Kötvényprogram jelentős kamatmegtakarítást eredményezett az állam számára (origo.hu). „A program elindításakor megállapított kedvező kamatfeltételeknek köszönhetően …” Lehet , hogy van kamat is? „Az, hogy a kötvényekből befolyt pénzt ellopták volna teljes egészében, libsi mese.”Nem beszélt senki teljes egészében ellopott pénzről, csak állami veszteségről.
Pireusz. Igen, az EU erőltette a privatizációt, mert Görögország nem tudta törleszteni az adósságait, de nem mondta meg, hogy mit adjanak el. Pireusz eladása szerintem rossz döntés volt. Ha a kínai hiteleket nem tudjuk fizetni, mit engedünk át nekik? A várat?
„Jó ötlet-e a trieszti magyar kikötõ? | Agrárium, mezőgazdaság és élelmiszeripar (agrarszektor.hu)”. Ezt nem ragozom, esetleg nézd meg, hogy miért írtam, hogy ahova egy rendes hajó nem tud bemenni. Szóval ezek a mesék?
A privatizáció lehet jó is, rossz is. Mikor a Matávot eladták, az volt az eredménye, hogy 15 év helyett 3 nap alatt kaphattál telefont. Azon már akkor is kikattantam, hogy a Mekinek, KFC-nek eladták az épületrészeket, ha bérbe adják 30 évre, akkor is kitermelték volna a befektetést, és a hasznukat, és az épületek a közvagyonban maradtak volna. Most ez van a Párizsi udvarral, a Klotid palotákkal, a fél belvárossal, (a kormány is elad, nem bérbe ad), nem beszélve az alapítványokba kitolt közvagyonról.
Ez már csak az erkölcsi hozzáállásodról szól: „Kellett a pénz, amit szabadon felhasználhatott. erre volt jó a bankadó, a manyup megszüntetése”. Kell a pénz, elvehetik banktól, mint magáncégtől, magánembertől, mert annyival vannak a 2/3-dal más helyzetben, hogy hoznak egy éjszaka alatt egy törvényt, és ekkor már törvényesen veszik el, míg szegény rabló, bankrabló nem hozhat törvényt, lecsukják, pedig neki is csak kellett a pénz.
Nem, nem megy ez nekünk, nem fogunk egyetérteni.
Baromságnak tartom a rezsicsökkentést ebben a formában . Te is tudod, hogy mérik a gáz-, a víz- az áramfogyasztást. Lehetne az is, hogy kvóta, (többféle módszer van a szükséges fogyasztás megállapítására), addig a mennyiségig szegénynek, gazdagnak olcsóbb, akinek meg telik a luxusra, az azt már fizesse meg. Most mi van? Egy csomó háztartás vidéken, ahol víz van, áram van, és slussz. Nincs vezetékes gáz, nincs csatornázás, nincs úszómedence, és fával fűtenek. Kapnak havi pár száz forint csökkentést, míg van, aki havi 30 ezret, pedig nem szorul rá. MZP hozzáállása meg a másik baromság.
A 13. havi nyugdíj is baromság. Nevezhetnék 13. havi juttatásnak, és fizethetnék mindenkinek az átlag nyugdíjat. Az államnak nem kerülne többe, a kisnyugdíjasoknak megoldhatná a téli rezsit, aki meg havi 800 ezret kap, az nem érezné meg. Én is kevesebbet kapnék, de akkor is ez lenne helyes, de te ezt nem érted.

6.Lenin 2021.11.17. 09:26:02

@élhetetlen:

Mi a faszért van egy országnak kormánya? Nem az ott lakók jólétének a biztosítására?
Szerinted egy erősebbnek a seggét nyalni, és kiszolgálni?
Csak ennyi a kettőnk gondolkodása közti különbség. Te szolgalelkű vagy, én meg szabad ország szabad polgára szeretnék maradni. Végre most (még) szabadok vagyunk.
Én a valóságról próbálok beszélni, te meg hazudsz, mert kellemetlen a valóság, hiszen TI ezt soha nem voltatok képesek megoldani, mindig csak kiszolgáltatok valakit.

Ennyi a lényeg.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 00:47:04

@Liba bizottság: tehát, a te és az én pénzemből megvették, majd odaadták egy alapítványnak, ami az ő irányításuk alatt áll. És te ennek örülsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 00:48:48

@cvsvrs: Épp ma olvastam egy cikket, ahol Czikán ( az első Orbán kormány minisztere) arról értekezik, hogy a romló forint miért rossz. De te nyilván villamos vagy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 00:50:50

@cvsvrs: "eu támogatásokból lényegében német munkagépeket lehet vásárolni, betelepülő német cégeknek lehet infrastruktúrát építeni. ami elsősorban a németeknek jó"

Marhaság. A Suzuki nem német, az IBM sem, a Hankook sem, stb.
De az új buszok sem a németnek jók.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 00:54:07

@cvsvrs: "Az emelkedő infláció és a romló külkereskedelmi adatok után a forint tovább gyengült a vezető devizákkal szemben. Szeptemberben 5,5 százalékra emelkedett az infláció az előző havi 4,9 százalékról, kilenc éve nem láttunk ekkora drágulást. Az is kiderült, hogy augusztusban 467 millió eurós hiány keletkezett a magyar külkereskedelmi mérlegben. Az elmúlt 15 évben ennél csak egyszer láttunk nagyobb deficitet.

A ROMLÓ MAKROGAZDASÁGI ADATOK MEGJELENÉSE UTÁN AZ EURÓ/FORINT KURZUS ÁTMENETILEG 360-AS SZINT FELETT IS JÁRT."

Nem kéne a gazdasági kérdésekkel foglalkoznod. Nem a te világod.

élhetetlen 2021.11.18. 01:15:21

@Liba bizottság: Először is, nem beszéltem kölcsönről. „nagyvállalati tőkeszempontok nem modellezhetők le magánemberek közötti kölcsönügyletekkel.”. De, akkor is, ha nem érted. Ha valakitől kapsz egy összeget, és ezt nála költöd el, az áru a tiéd, tehát kaptál valamit. Megtehetné azt is, hogy egyszerűen az árut (pl. a munkagépeket) adja oda ingyen, te akkor is azt magyaráznád, hogy de ez neki is előnyös. Úgy tudom, csak arról van szó, hogy a gyengébb országok kevesebbet fizetne be, és többet kapnak a közösből, mert az volt a cél, hogy valahogy szintre hozzák a gyengébb országokat, legyen egy egységes megélhetési szintű Európa. Ezt bukták.
Vissza az elejére. Nem kapunk EU-s pénz, nem gond, veszünk fel kínai hitelt, abból veszünk munkagépet, vagy faekével szántunk. Próbáld meg átgondolni.
És a többi okosságod. „hogy oda lehessen adni az egyetemi alapítványi kuratóriumoknak, vissza kellett vásárolni, ami pénzbe került. Míg kláriferinek bevétele volt az eladásból.”Orbánéknak azért nincs bevétel az eladásból, mert, ez is csak egy példa, Mészáros megveszi olcsón a lerohasztott mátrai erőművet, kiveszi belőle osztalékként a tartalék alapot is, és utána a kormány drágán megveszi.
Most az adópénzedből vásárolnak, aztán ingyen adják oda egy kuratóriumnak, tehát a közös állami vagyont csökkentik, azzal, amit te is fizettél ki. „Kiadás-bevétel. Nem nehéz megérteni a különbséget.”. Igen, a vásárlás kiadás, az ingyen odaadomnál nincs bevétel. Ez a jó üzlet! Bár én minden állami tulajdonnál inkább a hosszú távú bérbeadást preferálnám, a bérlőnek 30 évre is megéri felújítani, és marad az ingatlan tulajdonjoga, pl. lehetett volna ez is a Párizsi udvarnál is. Remélem, nem vagy közgazdász szakértő, mert azért ott sem hátrány a gondolkodási képesség.

élhetetlen 2021.11.18. 02:34:26

@6.Lenin: „Mi a faszért van egy országnak kormánya? Nem az ott lakók jólétének a biztosítására?”. És ezt szerinted ez a kormány biztosítja? Nem, lásd az ilyen szuper rendelkezések, hogy fizetnek az orvosoknak a plusz műtétekért, mert ha az orvosnak öt helyett tíz műtétet kell végrehajtani, nem fárad el, és a vége felé már nem hibázik. Ja. Itt a jólét.
„Szerinted egy erősebbnek a seggét nyalni, és kiszolgálni?”. Index - Belföld - Putyinék bankja a világ összes kedvezményét megkapja Orbántól . Mondj még egy multit, ahol a teljes vezetés, és a családtagjaik, a vendégeik is diplomáciai mentességet élveznek. Ez nem azt jelenti, hogy a kormány nyalja Putyin seggét? Neked ez a szabadság? Neked az orosz, és kínai hitel vagy a devizahitel a szabadság? A forint alapú kötvény az jó a lakosságnak, most inflálják el, de te szabad vagy, én meg képes vagyok gondolkodni. Én vagyok szolgalelkű, miközben te vagy egy olyan közeg része, aki még nem is tud egyes számban beszélni, kivéve, ha azt mondja, hogy hazudsz. Ezt egy papagáj is megtanulhatja.
Ez a „hazudsz”, ez szánalmas, mert nem hiszem, hogy meg tudod mondani, hogy mit hazudtam.
Személyes. Nem tudom, mitől vagy szabadabb, mint 2010 előtt, esetleg sikerült beépítened a szomszéd telkét is, mert jóban vagy a polgival? Kenesén, a szabad strand bal oldalán, van egy vitorlás kikötő. Ezt most bővítik a strand felé, és hogy a strandolókat „megóvják”, lekerítenek bójákkal egy területet, azaz kapunk egy nagy lavórt, nem úszhatsz be a vízbe, addig, amíg kedved van, mert még tíz vitorlás tulajnak kell a kényelem. Beszélhetnénk azokról a Balaton parti falvakról, ahol már nem lehet lemenni a partra, pereskedni kell, hol nyernek, hol nem. Ez a szabadság? Te beszélsz valóságról?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.18. 12:15:24

@élhetetlen:

"Nem tudom, mitől vagy szabadabb, mint 2010 előtt"

Abszolút igazad van, ebben egyetértek veled. 2010 előtt sokkal nagyobb volt a szabadság: pl. azonosító nélküli rohamrendőrök szabadon, minden következmény nélkül kilőhették a szemedet. Tudom, ez elcsépelt szöveg, de attól még változatlanul igaz marad.

6.Lenin 2021.11.18. 12:51:39

@élhetetlen:

Mo előzményeinek ismeretében mikor volt ekkora fejlődés, mint az utolsó 12 évben? Ti észnél vagytok?
Én azt elhiszem, hogy szeretnétek, ha mindenkinek csak annyira rövid lenne az emlékezete, mint nektek, de ezt mire alapozzátok, vagy várjátok el másoktól is?

40 évig lerabolunk mindent, a másik meg hozza rendbe 15 perc alatt?

élhetetlen 2021.11.18. 22:03:44

@Liba bizottság: „Nem velem vitatkozol, hanem az EU pénzügyi biztosával Oettingerrel”. Veled vitatkozom, csak feleslegesen, mert csak idézel, nem gondolkodsz. „A cégeik illetve a cégeik által gyártott gépekkel fejlődik a keleti infrastruktúra”, de mi ezzel semmit nem nyerünk, ugye? Csak nekik jó. „Nem mellesleg a szintén nyugati szolgáltató multik egy fejlettebb, jobb infrastruktúrájú, logisztikájú országban szintén jobb profitokat realizálhatnak majd.”. Újra, de mi ezzel semmit nem nyerünk, ugye? (Egy példa, A Matávot megvette a Deutsche Telekom, akkor eljött az, hogy 15 év helyett 3 napot kellett várni egy telefonra, de ugye csak nekik érte meg, mert kivitték a hasznot).
Értem, hogy mit mondott Oettinger, csak te nem érted a lényeget, hogy azért adnak pénzt, hogy tudjunk termelni mi is, akkor is, ha csak beszállítók vagyunk. Az hülyeség, hogy azért adnak pénzt, mert nekik is jó, ha nem adnának, akkor is gazsulálna az állam a nagy gyáraknak, mert egyébként csupasz seggel élnénk, mert gatyára sem telne.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 22:59:20

@Liba bizottság: " való átadással párhuzamosan az állam önállóságot adott az egyetemeknek"

Te stand up comedy-ben lépsz fel? Rég röhögtem ilyen jót!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 23:00:46

@6.Lenin: sajna pont nem volt semmivel jobb az ország gazdasági helyzetkihasználása 2010 után.

élhetetlen 2021.11.18. 23:05:14

@6.Lenin: „mikor volt ekkora fejlődés, mint az utolsó 12 évben?„. Ez nézőpont kérdése, hogy mit tekintesz fejlődésnek, mert én a Nemzeti Galéria kipaterolását a várból, a biodom építését nem tekintem fejlődésnek, és azt sem, hogy Várkert bazár felújítása után egy évvel már mállott le a vakolat, mert a vízszigetelésről nem gondoskodtak. És azt sem tekintem fejlődésnek, hogy ha kurva sok pénzért létrehoznak egy egészségügyi felhőt, ja, eddig az jó lenne, de, ha hozzácsapják, hogy kell a körzetitől a papír igazolás, hogy ő írta fel, akkor csak adtak a szarnak egy pofont, de jó drágán. Szerinted fejlődés, hogy a Balatont bekerítik lezárt partszakaszú szállodákkal, lakóparkokkal, kikötőkkel. Én azt látom, hogy ami közkincs volt, az már csak a kiváltságosak birodalma, és ezt nem tekintem fejlődésnek.
CSOK. Akinek volt 20 millája, az kapott annyi támogatást, amennyit. Akinek nem volt, az költse a bevétele minimum felét albérletre. A fejlődés az lett volna, ha bérlakásokat építettek volna stadionok helyett, 40 nm kezdő párnak, aztán, ha jönnek a gyerekek, átmegy egy nagyobba. És az állami bérlakás fenntartható lenne, kisebb bérleti költséggel is.
Megírnád, hogy mi az akkora fejlődés? A GDP szöveg nem érvényes, mert, mint tudjuk, a stadion építés is emeli, de utána már csak költeni kell rá vs. bérlakások építése, ami szintén növelné a GDP-t, csak utána megállna a saját lábán, nem úgy, mint a stadionok. Mi is fejlődött olyan sokat a három ciklus, és előtte is volt egy, alatt? Ez azért nem 15 perc volt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 23:06:17

@Liba bizottság: mégegyszer, liba. Ha nem Magyarországra, akkor más orszàgba telepít gyárat a mocskosmulti. Például Szlovákiába. Ausztriába. Szlovéniába. A magyar pedig oda fog átjárni dolgozni...
Van rá példa. Most épp Románia a soros...oda jár a magyar dolgozni...
Mégegyszer: ha a nyugati kitalicskázza a hasznot, megteheti .Ő termelte.
Ha a magyar megtermeli a hasznot, haza talicskázhatja. Ezt akarja Orbán.
Hogy van az, hogy nem vagy képes felfogni Orbán szavait? Nem rágták meg előre? Hiába, mióta nincs Habony...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 23:13:02

@Liba bizottság: te, az nem világos, hogy a multi nem Magyarországon akarja eladni a termékét? Szerinted itt elkel ennyi Audi, Mercedes???
Tehát, ide jön a mocsok, kurvasok pénzt fektet be Magyarországon, támogatja az oktatást, képzést, beszállítókat tart el, külföldre adja el a terméket, ami export növelő, de kiviszi a hasznot?
Hülye vagy? Amit máshol termelt meg hasznot, azt hozta Magyarországra!
És neked az fáj, hogy az EU még támogat is minket!
Annyira sötét vagy, hogy a vakond azt hiszi, hazaért!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.18. 23:15:56

@Liba bizottság: "égha így is lenne, akkor is jobban örülnék, mintha az oroszok kezében lenne"

Mire gondolsz? Paks? Gondolod, az áram jobb kezekben van az oroszoknál?
süti beállítások módosítása