MaGYAUR

MaGYAUR

Interjúrészlet Balázs Péterrel volt külügyminiszterrel és uniós biztossal

N. Vadász Zsuzsa interjúja, a Hírklikk 2021. december 25. számában

2021. december 29. - Magyaur

 „Ön szerint melyek voltak az orbáni külpolitika legnagyobb kudarcai 2021-ben?

Vitathatatlanul az egyik nagy kudarca Orbán külpolitikájának az uniós jogállamisági eljárás kimenetele, mert a jelek szerint a bírósági döntés az lesz, hogy elutasítják a magyar-lengyel keresetet. A második az, hogy nem sikerült összehoznia az Európai Parlamentben az általa megálmodott nagy szélsőjobb csoportosulást. A harmadik pedig, hogy nem sikerült egységbe kovácsolnia a visegrádi országokat, még úgy sem, hogy ő töltötte be a V4-ek elnöki tisztét.

Beszéljünk a sikerekről is.

A válasz erre felemás, igazán komoly sikert nem látok. A siker ugyanis az lenne, ha Magyarország nemzetközi pozíciói erősödtek, kapcsolatai fejlődtek volna, de Orbán Nyugat-Európában csak Boris Johnsonnál vizitált. Sajnos az idén is folytatódott az ország marginalizálódása, önmagunk kirekesztése.

Azért a magyar diplomácia igen aktív volt. Csak értek el sikereket is.

Sikereket csak az Európai Unión, Magyarország saját szövetségi rendszerén kívüli relációkban ért el a kormány. Orbán talán sikerként könyvelheti el, hogy valamit tett a Nyugat-Balkán európai felzárkóztatásáért azáltal, hogy Szerbiával, Boszniával, Albániával, Észak-Macedóniával, Koszovóval ápolta szorosan a kapcsolatot. Ezen túl, a magyar külpolitika a lassan magunk mögött hagyott évben is Európán kívül próbálta fejleszteni a gazdasági kapcsolatokat. Ma már se szeri, se száma a gazdasági vegyesbizottságoknak, már-már kezelhetetlen tömegben állítottak fel ilyeneket, ráadásul távoli országokkal. Nem látom be, hogy miért kell például a Fülöp szigetekkel ilyen bizottság, vagy, hogy miért éppen Ugandában van a legnagyobbnak mondott gazdaságfejlesztési programunk. Egy-két „siker” mesze az akciórádiuszunkon túl tűnik fel.

Milyen szerepe van a magyar diplomáciának az ország további tekintélyvesztésében, ahogy Ön fogalmazott: marginalizálódásában? Ennyire gyatrává süllyedt az állomány?

Külügyminisztérium több mint hét éve nincs Magyarországon, 2014 óta már csak Külgazdasági és Külügyminisztériumként funkcionál, s – teszem hozzá – nem csak a nevében. Ez meg is látszik, amikor az ember próbálja áttekinteni a mögöttünk maradó évet. Szijjártó példás buzgalommal repked szerte a világban, főleg gazdasági ügyekben. A gazdaság dominál a minisztérium tevékenységében, és elenyésző a külpolitika. Persze tudjuk, a külpolitikát egyértelműen és egy személyben Orbán csinálja, illetve részben Varga Judit igazságügyi miniszter, aki főleg az európai politikában aktív.

De a stáb, az állomány mégiscsak a minisztériumban van.

Valóban, s odatartoznak a külképviseletek, onnan irányítják a nagyköveteket, akiket egyébként egyetlen madzagon rángatnak. A külképviseletek ma Orbán szócsövei, parancsra írogatnak válaszcikkeket, reagálnak le dolgokat, s megrendelésre nyilatkoznak, mindezt a hazai belpolitikai kampány részeként. Várhatóan a következő hónapokban még inkább így lesz. Igaz, a diplomáciai testületnek pontos utasítások szerint kell működnie, nem hordanak ugyan egyenruhát, de úgy kell engedelmeskedni és jelenteni, mint a katonaságnál. Ettől persze még létezhetne a külügyminiszter által megvalósított és képviselt külpolitikai irányvonal.

Mit vár 2022-től? Milyen lesz a nemzetközi környezet Orbán számára, már ha marad tavasz után is? 

Az egyértelműen látszik, hogy az új amerikai adminisztráció nemzetközi téren is aktivizálódik, külügyminisztere, Antony Blinken pedig felkészült, profi diplomata. Az Egyesült Államok erősebben lesz jelen a nemzetközi színéren, mint az utóbbi időben volt. Európa irányát, sorsát, dinamizmusát pedig a német-francia tandem fogja meghatározni. S ez nem lesz kedvező Orbán számára. Elsősorban ez fogja meghatározni a magyar külpolitika nemzetközi környezetét, ami azzal együtt is igaz, hogy vannak további, jelentősen befolyásoló, ma még ismeretlen elemek, nem emberi tényezők, mint például a koronavírus-járvány alakulása, ami bénítja a gazdaságot, korlátozásokkal jár, lázadásokat vált ki, főleg a szélsőjobb irányából és mérgezi a politikát. De ilyen befolyásoló tényező lehet akár egy váratlan vulkánkitörés, amely megbénítja a nemzetközi repülési forgalmat stb.

Sok ilyen területen egybeesik a magyar és az összeurópai érdek- A magyar külpolitika, ha fű alatt is, azért többször együtt ment a többi uniós tagállammal. Erre vajon számíthatunk-e a jövőben is?

Az említett kihívásokra sokszor a magyar, illetve lengyel vétó miatt nem sikerül közösen reagálni. Holott jó eszköz lenne – nekünk is –, ha az Európai Unió kontinentális méretekben tudna intézkedni, de ehhez közös akarat kellene, ám ezt az akaratot a magyar-lengyel páros gyengíti, Orbán és Kaczyński a saját belpolitikai érdekeit viszi ki Brüsszelbe. Ez hasonlít ahhoz, mint amikor David Cameron felfújta a pártbéli, belső, Európa-konfliktusát, ami végül elvezetett a Brexithez. Általában nem jó, ha a politika magasabb szinten akarja megoldani a kisebb problémát, vagy megfordítva. Orbán a nagyobb problémákat megpróbálja alacsonyabb szinten kezelni, ilyen például a migráció, azt követeli, hogy ezt adják vissza nemzeti hatáskörbe. De ha valamit, akkor a transzkontinentális méretű migrációt, vagy a globális járványt nem lehet nemzeti szinten elintézni, a problémák megoldása ugyanis mindig azon a szinten keresendő, amelyiken maga a probléma jelentkezik. Kormányunk azonban a saját problémáit kiteríti a brüsszeli asztalra, a kontinentális problémákat pedig megpróbálja szűk, nemzetállami keretek közé szorítani.

Milyen nemzetközi fogadtatásra, környezetre készüljön az ellenzék, ha sikerül megnyerni a tavaszi országgyűlési választásokat?

Az előválasztástól kezdeném a választ: az igazi siker volt, hosszú évek óta az ellenzéki oldal első, valódi politikai sikere. Demokratikus, átlátható módon találtunk egy motivált és minden jel szerint alkalmas miniszterelnök-jelöltet Márki-Zay Péter személyében, akinek az első nemzetközi szereplései is pozitívak voltak. Megfelelő a fellépése, a nyelvtudása, jók a válaszai, nem véletlenül aratott sikert a bemutatkozása. Ha nyer az ellenzék, akkor a nemzetközi dimenzióban könnyebben kap politikai hitelt, mint idehaza. A nemzetközi közegben elfogadják azt, akit megválasztottak, elfogadják, hogy ő képviseli az országot, s esélyt kap arra, hogy megmutassa, mit kíván, mit fog tenni. Egy új kormányfőnek legalább száz napos hitele van, amíg a tetteivel igazolhatja az ígéreteit. Márki-Zay Péter és a mögötte állók alkalmasak arra, hogy visszaszerezzék Magyarország becsületét. Más kérdés, hogy itthon nehezebb dolga lesz a győztes ellenzéknek, nem fogja megkapni a szükséges és általánosan megadott száz napot Márki-Zay kormánya. Ha ugyanis a Fidesz ellenzékbe kerül, akkor az első perctől kezdve, nagyon elszánt ellenfele lesz a kormányzás zavartalan működésének. De ha a kormány megkapja a nemzetközi támogatást, akkor talán itthon is sikeres lehet.

Engedjen meg egy utolsó, immár személyes kérdést. Ha győz az ellenzék, készen áll-e arra, hogy feladatot, pozíciót vállaljon a kormányban, a kormány mellett?

Én az elmúlt években a V21 csoportosulásban politizáltam, ha van rá igény, akkor ezen a szinten most is és a jövőben is szívesen segítjük az ellenzéket a sikeres átmenet reményében, majd pedig az első vonalban lévőket.

És Ön menne első vonalba?

Ilyen igény nem merült fel, így erre nem tudok válaszolni. De a támogatási hajlandóságom megvan."

https://hirklikk.hu/kozelet/harom-nagy-kulpolitikai-kudarca-volt-2021-ben-orbannak-kapott-meretes-pofont-is/391515/?fbclid=IwAR3p00tiySeem

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6516795648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11 Favágó 2021.12.29. 07:56:29

valaki emlékszik erre a Balász Péterre, mint külügyérre?
Én megnéztem. 1 évet volt a boglyas asszony után a 2010 armageddonig.
És szerinte átláthatóan, demokratikusan választották meg MZP-t.
Ennyit számít...

gmihaly621 2021.12.29. 08:19:10

"valaki emlékszik erre a Balász Péterre, mint külügyérre?
Én megnéztem. 1 évet volt a boglyas asszony után a 2010 armageddonig.
És szerinte átláthatóan, demokratikusan választották meg MZP-t.
Ennyit számít...'
Valóban sokat számít a 2022-es ogy. választás, mert Hájfejű Balázs Péter Hülyelvtárs vélekedése csak ennek a függvényében érvényes.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.29. 10:01:42

Balázsnak nem tetszik a kormány tevékenysége = ez azt jelenti, a kormány tevékenysége pozitív.

MAXVAL bircaman közirtó 2021.12.29. 13:05:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: és képzeld a ballibek nem szeretnek szart enni. Ez mit jelenthet?

MAXVAL bircaman közirtó 2021.12.29. 14:29:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: és engedj vissza a blogodra te geci, imádom, amikor arról írsz pl, hogy már iskolás korodban is hülye voltál, de büszke voltál magadra

ulpius66 2021.12.29. 21:43:52

Ki a faszom az a Balázs Péter?

Ballibsi celeb, színész, focista vagy valami percemberke?

Rodney_2 2021.12.30. 00:24:28

@MAXVAL bircaman közirtó: "képzeld a ballibek nem szeretnek szart enni"

A ballibek szeretnek mindenféle koszos niggerek előtt letérdelni, ha úgy alakul le is szopják őket. Szeretnek progresszíven adózni, hogy a koszos niggereket willkommenskulturozhassák.
A ballibek szeretnek mindenféle szexuális perverziót és társadalomrombolást mint cool dolgot beállítani.
A ballibek szeretnek zöldülni, ami praktikusan azt jelenti, hogy széjjelbasszák az iparuk maradékát is aztán majd csodálkoznak, hogy nem lesz pénz segélyre, buzulásra és a végén kajára se.
A ballibek szeretnek mindenkit szélsőjobbosnak, nácinak nevezni és megvetni, akik nem akarnak részt venni az ő haláltáncukban és kollektív öngyilkosságukban.
A ballibek az evolúció zsákutcája, idióta, degenerált genetikai selejtek.

MAXVAL bircaman közirtó 2021.12.30. 09:30:01

@Rodney_2: várj várj, kicsit sokat írsz, nem fostál be?

A bircát húzom, hozzád nem szólt a fene se, ha nem vagy birca. Amennyire elbírtam olvasni, igazad van. De nem cáfoltad, amit a szarnemevésről írtam. Ebben a tekintetben egyetlen komolyan vehető érvet sem írtál az esszédben.

Rodney_2 2021.12.30. 13:09:00

@MAXVAL bircaman közirtó: Ha nem lennél idióta, értenéd, hogy azt írtam, hogy ti csak szart vagytok képesek enni, sőt zabáljátok két pofára. Ez a ballibsiség lényege: a komplett idiotizmus.

MAXVAL bircaman közirtó 2021.12.30. 14:45:06

@Rodney_2: faszom, jegyezd már meg, hogy én fideszes birca vagyok!

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.12.30. 18:04:10

"...nem sikerült egységbe kovácsolnia a visegrádi országokat, még úgy sem, hogy ő töltötte be a V4-ek elnöki tisztét."

Miért kell valótlanságokat dumálnia egy művelt, intelligensnek látszó embernek?! A táborlogika és a megfelelési kénszer felülírja a valóságot Balázsnál is? Úgy látszik igen.

A V4 legutóbb megtartotta csúcstalálkozóját, amin részt vett Emanuelle Macron francia köztársasági elnök is. A találkozón képviseltette magát mindegyik tagország és köztük teljes volt az egyetértés.

BiG74 Bodri 2021.12.31. 08:32:53

@MAXVAL bircaman közirtó:
Rodney fingot tudsz? Egymás után kettőt?

MAXVAL bircaman közirtó 2021.12.31. 09:22:10

Meg lehet próbálni. De vajon milyen a rodney-fing? Olyan zsíros hatású, csekély intenzitású sunyi rettenet lehet, amikor résen kell lenni, hogy az ember közben be ne fossantson.

BiG74 Bodri 2021.12.31. 09:38:56

@MAXVAL bircaman közirtó:
Most, hogy mondod, igazad lehet. Már nem igazán fing kategória, inkább amolyan hasmenéses cuccal ledugózott elkésett gyenge pukkanatok felgyülemlése. Hagyjuk!
süti beállítások módosítása