MaGYAUR

MaGYAUR

Hova tart a nyugati civilizációból kiábrándult TGM?

2022. január 09. - Magyaur

Tamás Gáspár Miklósnak a Mérce honlapján 2021. december 25-én megjelent, „Két évtized” című tanulmánya a nagytudású szerzőnek a nyugati civilizációval kapcsolatos zavarba ejtő ambivalenciájáról tanúskodik. A 2001-től 2021-ig tartó időszakról úgy tartja, hogy: „a civilizáció ebben a két évtizedben egyre csak hanyatlott. A közélethez… nélkülözhetetlen történeti tudás megszűnt”. Az esszéből megtudhatjuk, hogy a romlás mégsem totális, mert: „Nyugaton döbbenten (némelyek irigyen) bámulják a mai Kína világnézeti fejlődését, amely a maoista forradalom után visszatér a klasszikus forrásokhoz.” Másutt: „a „dekadens baloldal” (más jelzővel aligha lehet illetni) egymás után szünteti meg, tiltja be az ókortudományi, klasszika-filológiai tanszékeket az amerikai egyetemeken (mert a görög-római ókor a XIX. században keletkezett rasszizmus vétkébe esett), szemben egyébként a szocialista-kommunista-anarchista munkásmozgalom hagyományával, amely a teljes örökséget követelte valaha a proletariátusnak – és mindenkinek.”

TGM a történeti tudás megszűnését és a parlamenti kormányzás összeomlását a fejlett kapitalista jellegű európai és amerikai liberális parlamenti rendszerekre vonatkoztatja csak. Ezt írja: „miután a 2008-i válság állami beavatkozást követelt, kiderült, hogy a minisztériumokban, parlamenti bizottságokban, pártközpontokban nem találhatók elmék.” Olyan figurák kerültek elő, mint Donald Trump, vagy Emmanuel Macron, de – folytatja TGM - „ezekkel az „államférfiakkal” összehasonlítva a félelmetes diktátor, Putyin valóságos óriás.” Mitöbb a liberális francia „világi köztársaság”-ban ”…eközben tombol az 1945 óta nem látott nyílt és brutális fasizmus, élén az elavult történelmi típusnak tartott tankönyvi pszichopatával.” (t.i. Macronnal! – O.J. megjegyzése).

Tamás Gáspár szerint nincs demokrácia Nyugat-Európában, csak elkorcsosult „képviseleti kormányzat” és az „új „elitek” – a nagy korporációk tájékozott, kozmopolita, dúsgazdag szakemberei, a kormányzatok általában konzervatív, de a „pártpolitikától” viszolygó, a parlamenti ügymenetet (joggal) lenéző, jól képzett hivatalnokai továbbá a nagy egyetemek, kutatóközpontok, szakfolyóiratok fiatal tudósai… megpróbálják az államokat Max Weber-i szakmai gépezetté alakítani, aminek mintája természetesen a tág értelemben vett természettudomány és a matematizálható, empirikus társadalomtudomány. Ez a forrásaitól elzárt, eszményeitől elszakított, minimumra redukált „fölvilágosodás” (potenciálisan: „fölvilágosult abszolutizmus”) viszont háttérbe szorult az utóbbi időszakban kibontakozó vírus-járvány, környezeti katasztrófa és a migráció okozta válságok miatt.

Vajon nem mond ez ellent Tamás Gáspár kiindulópontjának? Úgy látszik mégiscsak volna itt civilizáció, kormányzóképes elit és potenciális kormányzási forma: a fölvilágosult abszolutizmus, de az a „fránya” képviseleti rendszer, a parlamentarizmus – aminek a megerősítéséért különben a magyar egyesült ellenzék életre-halálra küzd – mindezt akadályozza.

Konzervatív, állam-központú/etatista fordulatnak tűnik ez annál a Tamás Gáspár Miklósnál, aki korábban összekapcsolta a marxi szabadság-, illetve a munkamegosztás-nélküli társadalom eszményt a párizsi 1968-as diáklázadás anarchista és hedonista életmód-követeléseivel! Úgy tűnik TGM nem elemezte ki a saját pálfordulását, hiszen tulajdonképpen nem is a „konfliktusokat generáló” civilizáció” vált lehetetlenné, hanem szerinte maga a lázadás és a forradalom, ezt írja: „érző és gondolkodó fiatal emberek, az „értelmiséginek” szidalmazott belső száműzöttek kisebb csoportokba húzódnak, elvonulva, mint a Dekameron elbeszélői. Itt nem éledhetnek újra a XX. század elejének nagy folyóiratai, irodalmi és filozófiai mozgalmai – amelyek hátterében mindig a szocializmus rejtett ereje állt, ami rég elszivárgott - csak a „szecesszió”, a kivonulás, az elfordulás, a hátat fordítás, az ironikus mosoly fátyla mögött a legvadabb megvetés. Olyan rég nem hallott szavak válnak időszerűvé, mint a „mélabú” és az „ábránd”.

Ugyanakkor Tamás Gáspár Miklós nem vált teljesen rezignálttá. Bár részben a liberális parlamenti demokráciákra, részben a saját alkotói tevékenységére is vonatkozik az írása kezdőmondata, miszerint „már több mint húsz év eltelt ebből az évszázadból, és nem alkottunk semmit”, mintha mégis talált volna egyfajta kivezető utat. „…a Kínai Népköztársaság új politikai filozófusainak kutatásai, amelyek a vetélkedő vesztfáliai rendszer helyett „az égalatti” ókori kínai koncepciójára támaszkodnak: ez az alárendelt hatalmak kulturális betagozódása (írásrendszer, hierarchikus-intellektualista hagyomány, alkalmazkodó szokásrend), lehetőleg erőszakmentesen. Ezért nem bomlott Kína nemzetállamokra. A nagyon érdekes kínai teoretikusok a Nyugat erejének és problémáinak forrásait az ókorban keresik (talán majd állást is kínálnak a munka nélkül maradt amerikai klasszika-filológusoknak…), és nagyobb erőfeszítés nélkül rábukkantak persze Thuküdidésznél arra a fordulatra, amelynek során a Periklész utáni „demagógok” úgy szereztek többséget, hogy megígérték a meghatározó csoportok érdekeinek kielégítését (ami különbözik a közjótól, és gyakran szemben áll vele; ha mindig a közvetlen érdek érvényesült volna, ma nem állna egyetlen ókori és középkori templom, palota se, mindaz a lenyűgöző szépség és büszke bölcsesség eltűnnék, ami vigasztalhat  bennünket a civilizáció nyomorúságáért). De a kínai (régi és új) teoretikusok éppen a harmónia és a civilizáció azonosságában (tian hszia) hisznek, a filozófus-hivatalnokok által vezetett racionális állam küldetésében.”

Egyre inkább az lehet az érzésünk, hogy a szociális érzékenységű, de a szellemi arisztokratizmusba zárkózó, a Nyugatból kiábrándult Tamás Gáspár Miklós elfogadná azt a bizonyos klasszika-filológusi katedrát Kínában…

 

https://merce.hu/2021/12/25/tgm-ket-evtized/

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr716807908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.01.09. 12:37:48

Igazából TGM elég jól látja a nyugati civilizáció hanyatlását. Persze a baloldali agresszió, akarom mondani progresszió csak egy tünete a hanyatlásnak, mint anno a nácik hatalomra jutása is csak következmény volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.09. 12:50:06

TGM elég jól látja a dolgokat. A baj vele, hogy megoldásai rosszak.

ulpius66 2022.01.09. 13:23:36

TGM egy szekus besúgó. Pont.

Több tucat embert küldött börtönbe, esetleg vérpadra. Pont.

Mit vártok egy ilyen szardarabtól????????

Bandibacsi34 2022.01.09. 15:54:26

TGM 100 evet késett. De ha akkor él elteszik az útból a tisztogatások során. Nem veszi figyelembe pl a demográfiai valtozasokat: a nyugati feherctarsadalmak eloregednek, a fiataljaik aranya keves es nem lesz pont emiatt kapható semmifele forradalomra. Majd örököl a szülőktől. A nem feherek nagy resze pedig inkabb csak a minimumban gondolkodik(meg), de a BLM miatt majd megszervezi magat(aztan ugyanugy jarnak majd, mint a forradalmarok Sztalin hatalomra kerulese utan). TGM mar tul feher lesz neki. Lassan a kis agyaban rajon, hogy ebben a szeljobb felelmeinek van igaza, az o fajtaja maga alatt vágta a fát, csak ciki lenne ezt bevallani. A konzervativ fordulat csak ideiglenes, amig a demografiai viszonyok nem eszkallalodnak elegge.

midnight coder 2022.01.09. 16:37:51

@Bandibacsi34: A BLM egy egészen új kísérlet. Eddig az összes tömeggyilkos diktatúra úgy jött létre, hogy az ideológia a többséget állította be áldozatnak, és egy kisebbséget jelölt meg mint bûnöst. A náciknál a németek voltak az áldozatok, a zsidók a bûnösök. A kommunistáknál a munkásosztály illetve a parasztság az áldozat, a kapitalisták a bûnösök. Mindig egy kisebb, önmagát fegyveresen megvédeni képtelen társaság lett megtéve bûnbaknak. Most viszont a 80% arányú fehéreket akarja pellengérre állítani a 13% néger. Ráadásul egy olyan országban, ahol az átlagpolgár nem fegyvertelen, ergo az a szép forgatókönyv hogy a keretlegények majd szépen beterelik a védtelen lakosságot a vagonokba nem biztos hogy mûködni fog. Szerintem kicsit elsiették ezt a dolgot az agresszívek: egyrészt meg kellett volna várniuk, amíg a négerek számaránya meghaladja a fehérekét, másrészt elõzõleg le kellett volna fegyverezni a lakosságot. Így soha nem fog összejönni nekik az új Holocaust.

camilló 2022.01.09. 17:00:08

@midnight coder: A tőkéseket nem mondanám fegyvertelen védtelen sajnálni való áldozatoknak. Elég, ha csak az orosz polgárháborút nézzük meg, de a győztes forradalmak is megküzdöttek a győzelemért.

midnight coder 2022.01.09. 17:05:08

@camilló: Amíg fennállt a törvényes rend, addig a karhatalom megvédte a polgárokat, de amint ez megszûnt, a keretlegények pont úgy hurcolták el õket mint a náci kollégáik.

camilló 2022.01.09. 17:18:25

@midnight coder: Megjegyezni kívánom, hogy a zsidók is azért lettek bűnbakok, mert a tőke helyett őket állították a bajok okozóinak. Törvényes rend? "Imádkozzál és dolgozzál! Mindig volt gazdag és mindig volt szegény! Ez a világ rendje...." Remélem nem kell elmagyaráznom mit is jelent az idézet mondanivalója...

gmihaly621 2022.01.09. 18:49:08

Elgondolkodtató írás, érdekes hizzászólások. TGM megöregedett, attól az "annyi minden"-től amit szeretett, majd nem szeretett, most lett csömöre. Ez is meg volt, az is megvolt, mi nem volt még meg neki?

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.01.09. 20:05:31

A szocialista-kommunista-anarchista filozófus TGM fájlalja, hogy a dekadens szocialista-kommunista-anarchista baloldal felszámolja a tudományt.

Amikor a forradalom a saját várad ellen fordul, na az már nem okés. Mondhatni, visszanyal a fagyi.

Amúgy nem szocialista-kommunista-anarchistaként megértem, együtt érzek vele, és többségében én magam is undorral szemlélem mindazt, amiről ír.

camilló 2022.01.10. 05:25:28

@Lesz még Magyar Köztársaság: A mai ellenzéknek köze nincs sem a szocializmushoz, sem a kommunizmushoz, sem az anarchizmushoz. Pont olyan neoliberális, mint az éppen hatalmon lévő alakulat.

Bandibacsi34 2022.01.10. 06:14:58

@camilló: Az ELET joval bonyolultabb, mintsem hogy egy tenyezo alapján lehetne politikai torespont. Most hasonlo a helyzet az 1890-1914(20)közötti evekkel: akkor kozjogi szempontok alapjan volt meg a hivatalos toresvonal es a szocialis szempontok szonyeg ala voltak soporve. Ma a kulturharc van a kozpontba allitva TGM is inkabb ezzel foglalkozott, a neolkberalizmussal meg senki sem foglalkozik. Mivel megy a nemzetallam szetverese, igy a neoloberalizmus helyzete egyre jobb: beengedi az olcso es korlatlanul jövő munkaerot pl Afrikabol Europaba, Del-Amerikabol az USA ba es Kanadaba, Közép-Azsiabol Oroszországba a munkaerohianyra hivatkozva. Csahogy nem szamol a hosszú tavu kovetkezmenyekkel(lasd korabban pl Erdely elromanositasa, meg korabban Haiti rabszolgafelkeles es meg szamatalan pelda).
@midnight coder: van 23% is az a 13%, csak a statisztikat kozmetikazzak ott is. Persze bizonyos varosokban van a koncentracio es a problémák is. Lasd Detroit total lezullott az autoipar szetesese utan, vagy a tengerparti varosok, ahol sok volt a kepzetlen munkaeroigeny(Baltimore, Boston, NY, stb.) vagy Washington DC. vsziont nagy a koncentracio. A bevandorlas szinten magas az USA ban (Kanadaba meg nagyobb folrg a 3ik világból meg konnyebb is mint europaikent).

2022.01.10. 07:13:31

TGM csak egyszer írna egy cikket, amiben nem írja le az establishment szót !

midnight coder 2022.01.10. 14:52:27

@camilló: Persze hogy mindig volt és lesz. A legnagyobb társadalmi különbség Észak-Koreában van. A csóró mezei polgár éhezik, az ország élén álló zsírdisznó pedig figyelmeztet hogy nem kéne annyit enni elvtársak! De a béketáborban pont így volt, max. nem volt ekkora sajtója. Kádárék idején egy-egy vadászaton több ezres nagyságrendben lõtték a fácánt, külön emberek töltötték a puskát, hogy a "vadász" elvtásaknak csak elsütniük kelljen. Egyik elvtárs budai villában lakott, a másik elvtárs 15 másik elvtárssal a munkásszállón. Mindenki állat egyenlõ, de vannak egyenlõbbek...

midnight coder 2022.01.10. 14:53:41

@Bandibacsi34: Még 23%-os kisebbségbõl is érdekes ötletnek tûnik koncentrációs táborba küldeni a többséget.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.01.10. 15:02:30

@camilló: De ki beszél itt a magyar ellenzékről? Én biztosan nem. A tudománynak, művészetnek nyugaton, USÁ-ban és Ny-Európában mentek neki kőkeményen. Azok a könyvégető, professzorokat egyetemekről eltávolító, a gyermekeken elvégzett nemváltó műtétek ellen felszólalókat ellehetetlenítő, sőt bíróság elé citáló, stb. veszedelmes agyrokkantak pedig szockom-anarchisták, semmi közük a neoliberalizmushoz.

camilló 2022.01.10. 16:31:42

@Lesz még Magyar Köztársaság: Az USA-ban szockom anarchista? Te hol élsz és mit olvastál pl. az anarchizmusról? De mondjuk Marxot is emlegethettem volna:)

camilló 2022.01.10. 16:40:08

@midnight coder: Maradjunk abbaa, hogy Észak-Korea legfeljebb a nevében kommunista. Egyébként a Dzscse politikát követik aminek köze sincs Marxhoz, vagy akár Leninhez. Ne próbáld már bemesélni, hogy a Kádár rendszerben nagyobb volt a zsakadék mint most. A több ezeres fácánlövöldözés Lézer Jani műfaja, ahogy a háziállat rénszarvas lövést sem Gyurcsány követte el. Egyébként valóban volt olyan, hogy több száz fácánt lőttek ki, de kicsit más okból, mint Lézer Jani és bandája. Jelesül azért mertr nevelt fácánok voltak, amiket exportáltak, de csak úgy vették át, ha lövés érte, mert ezt gondolták garanciának arra, hogy vadon nevelkedtek. Volt olyan megyei pártitkár aki nagy házban lakott? Volt és volt olyan bányász aki tőle is nagyobb házban lakott? Volt! Ha szétnézel a vidéki Magyarországon akkor a falvak házainak a 95%-a a Kádár rendszerben épült. Falun sportot csináltak abból, kinek nagyobb a háza. szóval ne keverd a szezont a fazonnal!

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.01.10. 17:46:58

@camilló: "Az USA-ban szockom anarchista?"

Bizony. Láthatóan semmit semmit nem tudsz kik csinálják most a balhét.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.01.10. 17:50:30

@camilló: Hogy értsed is, nem a demokrata establishmentre gondolok, akik hatalmon vannak, de akiket ők engednek szabadon rombolni.

camilló 2022.01.10. 17:54:47

@Lesz még Magyar Köztársaság: Tudom, kik az anarchisták szocik, stb.
Olyanok az USA-ban nincsenek!

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.01.10. 18:05:27

@camilló: Akkor csak sajnálni tudlak. Fogalmad sincs a neomarxista áramlatról, ami George Floyd halálát követően szabadult el igazán az országban. TGM a dekadens baloldal kapcsán ott Amerikában őket említi. Anarchisták döntögetnek emlékműveket és teszik mindazt, amiről írtam. Olvass, nézz, tájékozódj!

MEDVE1978 2022.01.10. 19:34:35

Nem tudom, hogy valaki látta-e a South Park Family Guy-os részét. Rövid összefoglaló: A Family Guyban megjelenik Mohamed, ami miatt a terroristák megfenyegetik az USA-t, hogy robbantanak. Ezt követően Cartman és Kyle (a főhősök) elmennek a Family Guy stúdiójába, hogy meggyőzzék a stúdió vezetőit, hogy vegyék le a show-t a műsorról. A lényeg most nem ez, hanem amikor elérnek oda, rájönnek, hogy FAmily Guy poénjait nem emberek írják, hanem lamantinok (tengeri tehenek), amik színes gömböket túrnak fel az orrukkal. A gömbökben szavak vannak, ezekből a szavakból rakják össze a poénokat.

Na pont ez az érzésem TGM-nél a legtöbb esetben. Van valami téma és az óriási könyvtárból (ez TGM) agya, hirtelen hozzájön egy részlet, amit addig forgat, amíg jó esetben az passzol. De ha nem passzol, nem konzekvens, nem illik bele hosszú távon, az is mindegy, jöhet a következő poén (tézis).

camilló 2022.01.11. 05:41:25

@Lesz még Magyar Köztársaság: Amerikában a baloldalnak, neomarxistának gondolt alakulatoknak közük sincs ezekhez az eszmékhez. Mondjuk nem először fordul elő, hogy valaki nem tudja értelmezni a politikai irányokat. Tőled nevesebb emberrel is előfordult, hogy a liberalizmust összekeverte (az gondolta) a baloldali szabadság (emberi) gondolatával.
süti beállítások módosítása