MaGYAUR

MaGYAUR

Macron most francia elnök; de egyszer szívesen lenne az „Európai Állam” elnöke is!

2022. április 24. - Magyaur
  • A trend világos: a Le Pen és Orbán által képviselt „erős nemzetállam + gyenge, decentralizált Európa” koncepció megbukott!
  • Putyin gyilkos hadjárata Ukrajnával szemben egyrészt lejáratta a Putyin által támogatott és ezért a cinkosainak tekintett európai politikusokat, ily módon Marine Le Pen-t is, másrészt az ukránok hősi küzdelme felértékelte a NATO-t és az EU-t is, hiszen ezeknek az ukrán tagságáért sokan készek voltak meghalni!
  • De az elmúlt évek válságai: a Brexit, a Covid-járvány, Oroszország Ukrajna-elleni agressziója és mindezek mögött csendben megbúvó, valamint az egyre súlyosabb környezetvédelmi vészhelyzet a szorosabb összefogás és egység felé terelik az EU-t.
  • Közben az Egyesült Államok és angolszász szövetségesei, amennyire lehet ki akarnak maradni az európai kontinens ügyes-bajos dolgaiból, hiszen számukra a Délkelet-ázsiai térség jelenti az igazi stratégiai problémát.
  • Mivel jelenleg Nagy Britannia elhatárolódott a kontinentális Európától és Kína messze van, ezért az eurázsiai térségben újra előállt a 19. század eleji kétpólusú felállás: nyugaton a párizsi erőközponttal, keleten a moszkvai erőközponttal. Akkor Napóleon hiába vette be Moszkvát a háborút elvesztette és a feudális „Szent Szövetség” uralma következett 1848-ig.
  • Macron az Európa jövőjével foglalkozó, 2017-es, Sorbonne-on tartott beszédében ezt mondta: „jövőnk biztosításának egyetlen módja […] egy szuverén, egyesült és demokratikus Európa újjáépítése” – A globális kihívásokkal szemben. Macron 2021 decemberben megerősítette álláspontját, amikor ismertette a francia EU-elnökség prioritásait, amelyek között szerepel a „szuverénebb” Európa melletti elkötelezettség is. A prioritások között szerepelt a schengeni övezet reformja, a közös európai védelmi stratégia és az új európai növekedési modell előmozdítása.” (Euractiv, 2022. január 28.)
  • Macron készen áll az „Európa erős embere” szerepre. Ehhez először meg kell nyernie a hátországát, és meg kell nyugtatnia a francia szuverenistákat. Ezt követően a következő lépés az uniós közvélemény felkészítése lesz egy új európai alkotmányozási folyamatra.
  • Ami a magyar vonatkozást illeti: nem kizárható, hogy Orbán a következő hónapok és évek pénzügyi és külpolitikai szorongatottságában, hirtelen pálfordulással egyszerre támogatójává válik Emmanuel Macronnak, hiszen jellemző rá, hogy mindig is vonzódott az erőt sugárzó politikusokhoz...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5817815635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.04.25. 07:05:00

A franciáknál gyõzött a Macron. Ergo kb. semmi sem változott. Ja, szeretne az egyesült Európa elnöke lenni. Ilyesmit már Hitler is szeretett volna. Csak azok a fránya realitások.

midnight coder 2022.04.25. 07:07:48

"Közben az Egyesült Államok és angolszász szövetségesei, amennyire lehet ki akarnak maradni az európai kontinens ügyes-bajos dolgaiból"

Az egész konfliktust õk hozták létre. Ha nem cseszegetik Putyint évtizedek óta, akkor ma béke van Ukrajnában. Más kérdés, hogy az idõzítés nem jó nekik, és végül pont a szarnak adtak egy nagy pofont, mert az egésszel azt érik el, hogy Kína nyer egy nagy piacot ahonnan a nyugati multik kivonultak.

Magyaur 2022.04.25. 09:19:58

@midnight coder: Nincsenek "realitások" a politikában: minden mozog és minden mozgatható!:)

Magyaur 2022.04.25. 09:21:46

@midnight coder: Valóban, egyelőre főleg az Egyesült Államok tartja a frontot (már csak a Biden-család ukrajnai kötődései miatt is), de ez amolyan tűzoltás. Amerika figyelme már Barack Obama óta Kínára és a Csendes-óceáni térségre irányul. Az angolszászok (még az ausztrálok számára is) számára bosszantó, hogy 1914 óta mindig a Közép-, és Kelet-Európából indulnak ki háborúk, amikből nem maradhatnak ki... Hosszú távú érdekük egy ütőképes, az európai kontinenst megvédeni képes hadsereg felállítása a NATO-n belül, vagy kívül...

ulpius66 2022.04.25. 09:45:48

@Magyaur:

Magyar Úr!

Ha ennyien támogatják az ötletedet az "Európai Egybesült Állatok" megalakításához, akkor talán erről kezdeményezz egy népsavazást!

Rubasov nertárs 2022.04.25. 10:18:34

Ahhoz, hogy Macron az USE elnöke legyen, ahhoz kéne, hogy legyen USE, amihez 4 dolog kell (emlékeztetőül):

i.) közös nyelv MINDEN (!) tagállamban
ii.) Közel azonos gazdasági, kulturális fejlettségi szint a tagállamokban
iii.) Egységes monetáris, -és gazdaságpolitika, beleértve a közös valutát (euró) MINDEN (!) tagállamban.
iv.) Egységes és kizárólagos uniós állampolgárság az EU területén, azaz a tagállami (nemzeti) állampolgárság eltörlése.
Mivel ezekből egy sem valósult meg és nem is látszik megvalósulni, ezért Macron sem lesz USE elnök, "csak" EU-s erős ember.

Sadist 2022.04.25. 10:29:16

Semmi sem reprezentálhatná jobban a franciák hitvány takonygerincűségét, hogy még mindig nem hajtották el ezt a gerontofil kis faszkupakot :)

Magyaur 2022.04.25. 15:17:32

@Rubasov et.:
Az Európai Köztársaság feltételei:
Kiindulópontok: A nemzetállamok mesterséges képződmények, amelyeket a vesztfáliai béke valamint többek közt az első és második világháború lezáró békerendszerek rögzítettek. Előtte a középkorban nem voltak "nemzeti" határok, csak birtokhatárok (igaz volt, ami a király dinasztiájának birtokhatárait jelölte). Egy elképzelt új Európa az Osztrák-magyar Monarchi mintájára képzelhető el:
1.) Ma praktikusan az angol a közös nyelv Európában, de a nyelvi probléma megoldódik a Mesterséges Intelligencia fordító és tolmácsprogramjaival 2.) a Monarchiában nem teljes egyenlőség a tartományok, régiók közt, mégis működött a Monarchia (nem létezik homogén állam a világban sem, a törpeállamokat kivéve!) 3.) A közös pénz már létezik. Természetesen ahogy a Monarchiában közös volt a külügy, hadügy, úgy a pénzügy is közös európai irányítás alá kerül! 4.) A nemzetállamok pont úgy fognak kikopni, ahogy ma Orbán kiradírozza a magyar önkormányzatiságot! Az európai állampolgárság lesz a lényeg, a többi csak büszkén vállalt lokálpatriotizmus. Mindebből következően, ha minden jól megy, akkor már Macron politikai pályafutása végén Európából egységesen működő nagyhatalom lehet!

MEDVE1978 2022.04.25. 15:47:38

1. Nemzetállam témában: ugyanott áll az EU, ahol 10 vag 20 éve, az integráció az euró óta igazából nem nagyon haladt előre. Ez is konstans válságmenedzsmenthez vezet. Óriásiak a nemzeti ellentétek és a vélemények a megoldásokról.
2. Ez nem látszott meg Le Pen eredményén, eddig nem nagyon végzett ilyen jól.
3. És itt látszanak legjobban az EU határai. A Brexit, amikor igazából a britek ellen kell közös frontot mutatni ment talán a legjobban. De a másik két téma már jóval kevésbé. A COVID járványban lassú fellépés volt, ami rengeteg ember életét követelte. Ráadásul az EU mindenkinek egy kicsit elve ahhoz vezetett, hogy a britek (Astrazeneca) konkrétan átverték az uniót, a franciák pedig lekésték a fejlesztést és belebuktak. Az ukrán helyzet határai is világosan láthatók: a németek, osztrákok nem hajlandók a legdurvább szankciókat (gáz, olaj) meghúzni, ahogy mi se és ahogy valószínűleg a többi állam nagy része sem (csak ők megbújnak, hogy más vigye el a balhét).
4. Az USA-nak gazdaságilag nagyon fontos a Csendes-Óceán térsége, amit már korábban is sokkal nagyobb figyelemben részesített.
5. "Mivel jelenleg Nagy Britannia elhatárolódott a kontinentális Európától és Kína messze van, ezért az eurázsiai térségben újra előállt a 19. század eleji kétpólusú felállás: nyugaton a párizsi erőközponttal, keleten a moszkvai erőközponttal." Kétszáz év alatt semmi nem történt volna? De történt. Van egy NATO, van egy EU, a németek hadsereget hoznak létre stb. Az erőközpontok nem csak ezek, a francia csak egy az európaiak közül.
6. Amivel nem jutott kb. egy centit sem előrébb. Nem véletlenül. Az euroövezet integrációjában a következő lépés az adósságunió. amit a gazdagabb nyugati államok nem akarnak.
7. Lehet, hogy Macron az EU legerősebb embere akar lenni, de ez már otthon sem megy neki. A németek pedig nem véletlenül Scholzobotot választották meg Frau Merkel után, aki ugyanolyan szürke és ugyanolyan változatlan, nyugodt politikát kínál. Ezzel szemben erősen szembenáll Macron radikális változtatási viszketegsége. A többi nettó befizető alapvetően nem szereti, mert igazából az egyik fő célja az, hogy átcsoportosítson pénzeket a mediterrán országokhoz, csak ezt mindenféle szép tervekbe öltözteti. A mediterrán országok, meg néhány hagyományos szövetségese persze szereti, de ez édeskevés.
8. Orbán néhány területen érdekközösségben van Macronnal. Ilyen a menekültkérdés, mert a franciáknak minden kell, csak több arab és néger nem, Macron pedig érzi, hogy a szélsőjobb részben azért olyan erős Franciaországban, mert jönnek a migránsok. Másik pont például az energiakérdés. Amióta a németek 2012-ben meghülyültek és elkezdték bezárni az atomerőműveiket, azóta a franciák az atomenergia fő támogatói az EU-ban, mi pedig ugyanezt akarjuk (meg egy több energiát termelő Paksot).
süti beállítások módosítása