MaGYAUR

MaGYAUR

Nem az amerikaiak érdeke az ukrajnai háború!

2022. május 01. - Magyaur
Ez olyan, mintha a II. világháború kirobbantásáért az Egyesült Államok lenne a felelős, mert a tömegtermelésen alapuló iparát képes volt gyorsan hatékony hadiiparrá átalakítani és végül nyertese lett a fasizmus elleni háborúnak! A piacra és globális kereskedelemre alapozódó gazdaság érdeke a normális üzletmenet, nincs szüksége a nemzetállami határok feszegetésére (erre jött rá az amúgy hibrid kereskedő-hadiállam Kína és nem célja a határok átrajzolása és a fizikai hódítás - egyelőre).
A hadiállam elavult rögeszméje a birodalmi terjeszkedés, abban a digitális korban, amikor a valóságos határok már egyre kevésbé védenek meg a kiber-bűnözéstől és kiber-háborútól.
A háborút olyan Nyugat-ellenes, nemzeti-birodalmi-vallásos irracionális célokért indította el Putyin, amiket minden hadiállamot kiépíteni akaró populista lelkesedik az Iszlám Államtól, Trump-on át Orbánig...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5717821317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyaur 2022.05.01. 21:38:44

Ukrajna az EU-hoz akar csatlakozni, ezt akarja megakadályozni Oroszország és bekebelezni véglegesen Ukrajnát. De Ukrajna (még az ukrajnai oroszok sem) nem akar része lenni a putyini impotens hatalmi gépezetnek...ez a lényeg.

Márki_Zay Péter 2022.05.01. 22:10:44

Örülök hogy nem hagyta ki Orbán Viktort mert Orbán Viktor nélkül semmit nem ért volna ez az írás. Mondjuk így sem de ez csak az én magánvéleményem amit megtartok magamnak. Ezt a háborút egyébként Orbán Viktor indította és ne hagyjuk hogy fiainkat a frontra küldje ezért szavazzanak rám mert én sosem mondtam azt hogyha a NATO úgy akarja akkor fegyvert és katonákat is küldenék Ukrajnába.

midnight coder 2022.05.02. 07:24:26

"A piacra és globális kereskedelemre alapozódó gazdaság érdeke a normális üzletmenet, nincs szüksége a nemzetállami határok feszegetésére"

Hány háborút is vívott az USA a II világháború óta? És ebből hányat a saját határain belül?

Nem az USA érdeke? Ki a fene fog LNG-t szállítani Európának aranyért? Megmentettük az amcsik haldokló palagáz üzletágát.

Amúgy meg nemzetállami határok? Hol nemzetállam Ukrajna? A fél ország más országokból lett összelopva. A világon amúgy pont nem a vonalzóval meghúzott "nemzetállami határok"-nak kellene hogy a norma legyen, hanem annak, hogy az ott lakók szavazhassanak arról, hogy hova is akarnak tartozni. És mindjárt semmi értelme nem lenne a terület alapú háborúknak.

midnight coder 2022.05.02. 07:27:05

@Magyaur: Ukrajna a NATO-hoz akart csatlakozni. Az EU-hoz csatlakozás még annyira nem zavarta volna a ruszkikat. Más kérdés, hogy egyrészt az EU-nak esze ágában nem lett volna felvenni őket, legalábbis záros határidőn belül, másrészt ha netán most politikai gesztusként mégis megteszi majd, azt az ukrajna fogja megszívni mint a torkosborz. Azzal nagyobbat bukna az az ország, mint az orosz megszállással, de így a kettő végképp toxikus lesz.

Randy Marsch 2022.05.02. 08:05:18

tulajdonképpen semmi nem Amerika érdeke, de valahogy mégis ők profitálnak mindenből és ők jönnek ki mindig a legjobban. de hát nekik nem érdekük semmi.

Lehetnék én is 2022.05.02. 09:53:46

Nem amerikai fegyvereket adnak ukrajnába, nem amerikai hitelből, miközben nem amerikai dollár erősödik az euróval szemben és nem amerika akarja az európai energiabalanszot egy kis palagázbizniszért beborítani...

György Csaba Nagy 2022.05.02. 12:41:22

Magyaur, ezesetben nagyon melléfogtál. Addig rendben, hogy nem az USA kezdte a háborút, de rácsapott, mint gyöngytyúk a takonyra. Még vmikor a 70-es években írta meg Brzezinszki "A nagy játszma" című horrorját, s az USA héjái azóta is lesik az alkalmat, hogy lehet bekeríteni és meggyengíteni Oroszhont. A héjákjat joggal radikalizálta, hogy több sikertelen háborújukkal nem igazolhatják a hadra költött pénzhegyeket, s azzal sem tudnak mit kezdeni, hogy mára Kína vált fő veszéllyé, szorgosan bekerítik a hajdani vetélytársat. E célra lett alkalmas Ukrajna, a nemzetépítés mámorában Nyugatba kapaszkodó orosz-szomszéd közepes hatalom. Nem zavarta őket, hogy a korrupcióban fulladozó és szegény országot Európa nyakába varrni igyekezzenek, hisz ezzel csak egy konkurenst gyöngítenének. Putyint lépéskényszerbe hozta Ukrajna NATO-tagságának réme. Nincs mentsége, ő és a Nyugat is rosszul mérte fel az erőviszonyokat, az ukrán ellenállás erejét és saját hadserege morálját, a két nép álmodott testvérisége helyett végleg elidegenítette őket, s most maga sem lát kiutat. Az USA viszont nagy ajándékot kapott: kis anyagi áldozattal, fegyverrel amit pár év múlva úgyis kidobni kényszerülne, idegen földön, idegen vérrel vívnak meg helyette háborút a már nem fő, de veszélyes ellenséggel. A jövő rémisztő: Putyin nagy hibája teremtette szorult helyzetében tovább rombolja Ukrajnát, a harc ki tudja hová fajul, s ezt az USA a kényelmes ingyen-nyerő helyzetéből használja ki, belerángatva Európát a menekülthullám hátrányaiba. Ők sajna a konfliktus elhúzódásában érdekeltek, és Európa nem döntésképes tényezője a megoldásnak. Atomháborúba vsz. nem torkollik a helyzet, de hogy ki és mikor építi újjá Ukrajnát, és hogy jutunk el ennek lehetőségéhez. az megjósolhatatlan.

MEDVE1978 2022.05.02. 14:29:50

Olyan hülyén van megfogalmazva, hogy az "érdeke". De. Itt sok mindenkinek érdeke sok minden. Az oroszoknak alapvetően érdeke az, hogy fenntartsák a nagyhatalmi státuszuk illúzióját. Korábban ennek a képnek része volt, a nagy, cselekvőképes hadsereg. Most egy kicsit meztelen a király, mert ennek a határaira - az orosz hadsereg rossz állapotára - rámutatott a jelenlegi ukrán konfliktus. Ezzel az oroszok egyedüli nagyhatalmi státuszt biztosító eszközei a nukleáris fegyverek maradtak. Világos lett, hogy egy közepesen nagy konfliktusban nem volna képes győzelmet aratni, csak nukleáris eszközökkel. Tehát az oroszoknak érdeke volt megtámadnia Ukrajnát. Sokat írtam erről, de röviden: az orosz modell nem vonzó a környező országok számára. Egy döntően beteg, nagy társadalmi egyenlőtlenségekkel küszködő, autokratikus társadalmi modellt hoz. Ebből az okból kifolyólag a korábbi szatellitállamok folyamatosan fordulnak el tőle és próbálnak a nyugati modell felé orinetálódni a jólét reményében. Ez már háromévtizedes tendencia. Még a muzulmán fenyegetésben élő Örményország is inkább nyugati irányba akar menni. Az oroszoknak természetesen ez nem ízlik, hiszen minél kisebb az érdekszféra, annál kisebb a hatalom, a befolyás.

Az amerikaiak egyértelmű érdeke az oroszok hanyatlása. Nem nehéz kitalálni miért. Az oroszok számos területen versenytársak (fegyveripar, nyersanyagok stb.) ráadásul Kína ideális nyersanyagbázisát jelenthetik, sőt ebből a szempontból Európával is szoros viszonyba kerülhetnek. Ez nem jó az USA-nak, mivel ők kimaradnak a bizniszből. Egyébként az USA palagáz szempontjából kifejezetten jól jár a dologgal, mert exportálhat a hülye németeknek, akiknek - mivel leállították az atomerőműveiket - most már nincs más választásuk, mint folyékony gázt venni. Nyilvánvaló emellett, hogy Ukrajna is egy piac, tehát, ha az oroszok nincsenek ott/ kevésbé vannak ott, az amerikai tőke is be tud menni. Említettem, hogy Kína ideális beszállítói lehetnek az oroszok, de ami még rosszabb hír az amerikaiaknak, hogy növelhetik a befolyásukat Indiában, illetve az arab országokban is. Itt az USA mind ellenérdekelt. Emellett Biden népszerűtlen, egy olyan háború, ahol jó pozíciót tud felvenni, egyértelműen visszahozhat szavazókat (jelenleg ez nem látszik, mert Biden borzasztó rossz elnök, ezt sem tudja meglovagolni).

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.05.02. 14:34:20

A cím egy baromság. Aztán jön a baromság 10 sornyi magyarázása.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.05.02. 14:36:20

@György Csaba Nagy: "Addig rendben, hogy nem az USA kezdte a háborút, de rácsapott, mint gyöngytyúk a takonyra."

Előidézte, aztán mikor kitört: rácsapott.

György Csaba Nagy 2022.05.02. 17:46:48

@Lesz még Magyar Köztársaság: Az USA szította a belső feszültséget Ukrajnában, szította a vágyat az EU-hoz és NATO-hoz, de sztem ő sem számolt Putyin drasztikus ellenlépésével, s még kevésbé a háború mostani kimenetelével. Ők is Kiev 3. napi elestéről beszéltek. Stratégiai gondolkodást nem lehet pénzen venni, sőt a jelek szerint hatékony kémhálózatot sem. De viszonylag hamar felismerték az ölükbe hullott hatalmas ajándékot, és gyakorlatias gátlástalansággal kihasználják azt.

midnight coder 2022.05.02. 19:18:53

@MEDVE1978: Az amcsik ezzel odaadták az orosz nyersanyagokat és a piacot a kínaiaknak. Azok pedig köszönik szépen, és még erõsebbek lesznek. Ráadásul ezen a piacon szart sem érnek az embargóik is, mert a ruszkik nem sok amcsi technológiát használnak, és kb. szarnak arra, hogy az a vén hülye mit tilt meg nekik és mit nem.

MEDVE1978 2022.05.02. 21:11:17

@midnight coder: Egyébként nem egészen és nem azonnal. Olvastam anno erről egy elemzést. A kínaiak felé talán egy csővezeték megy, aminek nem túl magas a kapacitása. Persze lehet építeni újat és az oroszok rajta is vannak egyen, de kb. két év, amíg elkészülhet. Azt hiszem orosz folyékonygáz terminál nincsen, tehát lefagyasztva nem tudnak szállítani gázt. Olajat persze tartályhajóval igen, Vlagyivosztokból, de kérdés, hogy ez mennyire tud megvalósulni, úgy, hogy mindenki más is terheli a szállító infrastruktúrát.
A másik nagy fejlemény, hogy mindenki - az oroszok, a kínaiak, a japánok, az európaiak is - az indiaiaknak udvarol. Ugyanis egy nagyon nagy, dinamikus piac, jelentős gazdasági erővel.

Billy Hill 2022.05.03. 22:27:06

Mivel mindjárt itt a Star Wars Day... Darth Vader sem felelős a klónháborúkért, de a galaktikus birodalom létét azért ügyesen kihasználta... ;-)

Bandibacsi34 2022.05.05. 08:48:08

Dehogynem! Persze nem az atlagamerikaié, hanem a hadiipari, olaj-gazipari es a pénzügyi elite is mas-mas okokbol! Az USA ezen komplexuma a nagy nyertes, mert mar 2014 ota meg lett tervezve a dolog. Egyresz allandoan haboru kell valahol(Irak, Szerbia, Irak, Jemen) hogy a hadianyagokat el lehessen adni. Most leselejtezik a regi(lejaro) fegyvert, lőszert. Kiprobaljak az uj fegyvereket. A NATO tagok fegyverkeznek(es amerikai fegyvereketvesznek). A kőolaj-földgáz ara felmegy. Igy a palaolaj kitermelese mar megeri az arat. Az olcso orosz konkurrencia kiutve Europaban(ok viszont vehetnek meg az USA reszere a belso fogyasztas olcson tartasara). A Covid hiszteria miatti kezarasok inflaciot generaltak, ami most az aremelkedeseket is okozza. Ezt most jol ra lehet huzni Putyinra igy elmaradnak a felelosegre vonasok. Masreszt ujabb allamkolcsonoket stb vesznek fel. Embereket sem kell bealdozni sajat reszrol. Oroszorszagot jol helyere lehet tenni.

Éhes ló 2022.05.06. 20:56:06

Az ukrán háború a majdanon kezdődött nulanddal és az ő 5 milliárdjával és a puccsal.
Aki ezt elhazudná az egy aljas tetű.
süti beállítások módosítása