MaGYAUR

MaGYAUR

A szuverén nemzetállamok hogyan élhetik túl 2022-őt?

Feledy Botond cikke Európáról

2022. május 02. - Magyaur
Feledy Botond: "Európa színeváltozása. Ma 18 éve Magyarország az Európai Unió tagállama! 33 éve pedig szabad ország. Nézzük meg, hogy az ukrán-orosz háború hogyan alakítja át az Uniót és mit várhatunk ettől. Az európai NATO-tagokat javarészt meglepetésként érte a háború. A francia hírszerzés főnökét még ki is rúgták, mert nem tudta előrejelezni Putyin döntését!
Sokkterápia. Egy konvencionális háború az EU határán. A két oldalon összesen több mint háromszázezer katona mozdult meg, közel ugyanennyi hacker szállt be moszkvai vagy kijevi oldalon a kibertérben zajló, sose látott méretű ütközetbe. Az orosz háborús bűncselekmények mintázata semmit se változott Budapest vagy Berlin 1944-45-ös ostroma óta. A nyugati országoknak kevés tyúkszeme maradt, amire érzékenyen reagálnának, de egy autoriter rezsim valódi háborúja ezt elérte – és itt mérte fel rosszul az orosz felderítés a várható európai reakciót.
A fordulatok február 24-e óta szaporodnak az EU határain belül. Nézzük, mit tesznek az uniós tagok és az általuk irányított európai intézmények ebben a konfliktusban:
- Elnyúló szankciós lista. 1091 személy és 80 intézmény került szankciós listára, az orosz bankrendszer 70%-a kikerült a nemzetközi SWIFT rendszerből, európai bankok és oroszok közt gyakorlatilag megszűntek a tranzakciók (hitel, betét, közös finanszírozás stb. ) Nem lehet többet az orosz energiaszektorba fektetni (ami az elöregedett orosz gépparknak és innovációnak pedig nagyon kéne). Orosz és belarusz hajók, repülők nem érkezhetnek európai (légi)kikötőkbe, gyakorlatilag alkatrészek sem kerülhetnek orosz félhez. Drónokat, félvezetőket és titkosító szoftvereket nem lehet Moszkvának eladni. A közös európai szankciós lista az egykori, háború előtti orosz export legalább 25%-át érinti már.
- Lábon lövés. Az eddigi számos közös kutatási projekttől (eramus, horizon stb. ) is elesett Oroszország a saját háborús manővere miatt.
- A Russia Today és a Szputynik adását az összes tagállamban felfüggesztették. A dezinformáció ellen majdnem minden tagállam új erőforrásokat vetett be.
- A „befagyasztás és lefoglalás” (freeze and seize) munkacsoport pedig nekiállt az orosz oligarchák vagyonának átvilágításához és lefoglalásához.
- A nyugat összezár az alkony helyett: A héten a hidegháború óta nem látott súlyú találkozót tartottak a németországi Ramstein légitámaszponton, amely az amerikai jelenlét egyik szimbolikus helyszíne a kontinensen. 40 ország honvédelmi vezetői döntöttek arról, hogy milyen felszereléssel segítik az ukránok védekezését, és megállapodtak abban, hogy havonta találkoznak.
- Védelmi kiadások növelése: A legtöbb európai ország nekifogott a védelmi költségvetése hízlalásának, a németek vezetnek egy több mint 100 milliárd eurós vállalással. (Összehasonlításul: az EU 2022-es éves költségvetése 170 milliárd euró a 27 tagállam és az összes intézménye számára...)
- Közös energia beszerzés. A vakcinabeszerzéshez hasonlóan az Unió belevághat az LNG gáz és az olaj közös beszerzésébe, tehát a 27 tagállam súlya összeadódna az alkuban, ahelyett, hogy leszalámizná őket Moszkva és a többi eladásban érdekelt ország.
- REpowerEU: 8 év késéssel a Krím annektálása után, de végre megértik az európai országok, hogy nemcsak a klíma ügyben, hanem az energiával való zsarolás ellenszereként is a megújulók az egyetlen megoldás. Az uniós jogszabály-kezdeményezés arra jó, hogy a hidrogén, a napelem és a többi megújuló végre a biztonságpolitikailag megérdemelt helyét is elfoglalja.
- Jobbról balra? Érdekes mozgás, hogy az eddig több országban is nyilvánvaló orosz kapcsolatokkal (és pénzzel) rendelkező szélsőjobb vajon gyengül-e majd trendszerűen, és az érkező gazdasági válság (infláció, energiaárak, ellátási láncok krízise) mennyire fog radikális baloldali szavazókat termelni.
- Kémjátszma. Az eddig európai országokból kiutasított közel 400 orosz kém egyrészt komoly csapás a moszkvai felderítésnek, másrészt jól mutatja az orosz penetráció „látható” mértékét, és leginkább sejteti a nem láthatót. Schrödert még nem tették ki az SPD-ből, illetve további német szocialista politikusok buktak le a Gazprom érdekek képviseletével.
Európa ráébredhet, hogy a belső immunitása nagyon legyengült: a kínaiak és az oroszok gond nélkül ejtették foglyul (elite capture) a legnagyobb (és persze néhány kisebb) tagállam fontos politikusát és döntéshozóját. Az is kiderült, hogy nincs pusztán szépszavú diplomácia haderő nélkül: vagyis hiába akar az unió a gazdaságdiplomáciával és emberi jogokkal dolgozni a világ megváltásán, ez csak akkor működik, ha hihető katonai elrettentő erő is társul hozzá. Nem bevetni kell, de az érveléshez szükséges. Néhány év, és ez kiépülhet.
Az elmúlt 30 év olyan nemzetközi vállalatokat hozott létre, amelyek gazdagabbak egyes nemzetállamoknál. A globalizációban a szuverén országok egyre többet veszíthetnek befolyásukból. A kérdés már nem az, hogy ki mit tud nyerni! A valódi kérdés úgy hangzik, hogy ki veszít kevesebbet. Ez az úgynevezett negatív összegű játszma. Az nyer, aki kevesebbet veszít, mint a másik. A szuverén nemzetállamok pedig egy módon tudnak megőrizni valamit hatalmukból: ha együttműködnek egymással. Ez a valódi vízválasztó: akár klímaváltozásról, akár kiberbiztonságról, háborúról vagy élelmiszerellátásról legyen szó. Senki sem önellátó, nem is lesz az, viszont egymásra csak akkor számíthatnak, ha megvan a szükséges bizalom. Azok fognak túlélni, akik közt működik a bizalmi tőke."

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7117821989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.05.02. 19:52:19

Igazából annyi történik, hogy Európa tovább hanyatlik, az USA pár cége pedig tovább zsírosodik az EU és a többi amcsi cég rovására. A kínaiak szintén jól járnak. Az ukránok megszívják de nagyon, az oroszok helyzete picit lesz rosszabb.

midnight coder 2022.05.02. 19:52:57

Ja, és a nagyon zöld európát azt hiszem elfelejthetjük. Nemigen lesz pénz zöldülésre.

midnight coder 2022.05.03. 07:35:55

Engem inkább az aggaszt egyébként, hogy az EU hogy fogja ezt túlélni.

nemecsekerno_007 2022.05.03. 12:26:53

Az EU totál becsicskult az USA-nak, meg lett az eredménye a lobbistáknak.
Az EU az USA luxusprostija.

Kreml propaganda osztály bérszámfejtés 2022.05.03. 14:19:35

@midnight coder: @nemecsekerno_007: Jó munkát végeznek az elvtársak. Az USA-zásért bónusz jár. De csalódott vagyok hogy a sorosozást kihagyták.

MEDVE1978 2022.05.03. 14:26:47

@midnight coder: A kedvencem igazából a mostani helyzetben az, hogy mindenki milyen gyorsan felejt. Most nem arra gondolok, hogy már nem divat a COVID (a háború elfújta). Igazából arra, hogy a németek mennyire hurráoptimizmussal fordulnak most az LNG import felé.
Hurrá! Mostantól nem vezetéken importálnak olcsón és viszonylag környezetkímélőn gázt a gonosz oroszoktól, hanem hála az égnek drágán, brutálisan környezetszennyezően (a hajó, ami az LNG gázt hozza irtózatosan környezetterhelő) a kedves modern rabszolgatartó Katariaktól, a boldog demokratikus Algériából.

body_andras 2022.05.03. 14:37:14

@midnight coder: Legalább lesz pénzünk megdögleni.

Lehetnék én is 2022.05.03. 15:05:09

Az utolsó két mondaton nem kellene a moslék koalícióban elgondolkodni? Csak mert a posztban benne van. AZ önellátás helyére bármilyen pozitív tevékenység behelyettesíthető (az abcúg Orbán nem).
Senki sem önellátó, nem is lesz az, viszont egymásra csak akkor számíthatnak, ha megvan a szükséges bizalom. Azok fognak túlélni, akik közt működik a bizalmi tőke

nemecsekerno_007 2022.05.03. 15:21:03

@Kreml propaganda osztály bérszámfejtés: Mindenkinek joga, hogy agymosott legyen, neked is. Szerencsére ez csak az ország egyharmada, így van esély rá, hogy jól jöjjünk ki ebből az USA-Orosz proxy háborúból.

Kreml propaganda osztály bérszámfejtés 2022.05.03. 16:02:34

@nemecsekerno_007: Maga elvtárs biztosan jól jön ki a sok rubellel a számláján.

Irbisz 2022.05.03. 16:10:45

@MEDVE1978:
micsoda ostoba álláspont. putint és az oroszokat meg kell állítani, ez pénzbe kerül, ezt a hülye is látja, az idedelegált fideszcsinovnyikokt kivéve.
lesz ebből veszteség? lesz bizony. de sokkal-sokkal kevesebb, mint ha ezt nem teszik meg.
hitlert is 1937-83-ban meg lehetett volna állítani, csak nem áldozott rá senki, mert sokallották az akkori medvék az árát. Aztán 1-2 év múlva már sajnálhatták, amikor a sokezerszeresébe került a világháború és a megállítása.
ezért kell most eurószázmilliárdokat a megállítására áldozni, hogy ez ne eurótizezermilliárdokba kerüljön pár év múlva.

Irbisz 2022.05.03. 16:24:21

az orbáni oroszbarát narratívával szemben egyébként az a nagy büdös igazság, az orosz medve ebbe a kalandba bele fog betegedni.
gazdasága gyenge és elmaradott, középtávon a szankciók úgy meg fogják roppantani, hogy "öröm" lesz nézni, nyugati technológia nélkül hadseregét se fogja tudni 21. századi szinten újjáépíteni. Mellesleg hadseregének és fegyvereinek renomája még nagyobbat esett, mint úgy általában az egész országé, pedig az is valahol balkáni hegyirablókéval vált egyenértékűvé, épeszű politikus már a vele szövetséges államok közül se hisz nekik. Legfeljebb úgy tesz, ha ez az érdeke.

Persze lélektanilag érthető, putint, de az egész oroszságot frusztrálja, hogy 20 éves uralma alatt országa elmaradottsága semmit se csökkent, gazdasági súlya és szerepe a világban erodálódik, semmit se adnak a világnak, hatalmi státuszuk csak energiahordozóitól és atomfegyvereitől függ.
A SZU alatt főleg, de még a cári oroszo. alatt is sokkal jelentősebb hatalmi tényezők voltak mint ma.
Amióta meg a szu széthullott, szerencsétlen oroszok semmire se lehetnek büszkék, se iparban, gazdaságban, kultúrában, művészetben, tudományokban tudnak olyasmit felmutatni, amit korábban igen. Életszinvonaluk is olyan (szar) amilyen, vezetőik, tehetős emberik is mind a haldokló Nyugaton fektettek be, szerettek élni, héderelni, nem a nagyszerű oroszországban. Ja, egy versenyképes termékük akadt, de arra se lehetnek büszkék, mer az az orosz maffia :)

szóval szegények, sikertelenek, de vannak álmaik és nagyhatalmi multjuk, szóval mi más marad szerencsétlen frusztrált oroszoknak, mint háborúzni

Irbisz 2022.05.03. 17:34:26

Mondjuk azt sem értem, mire fel ez a rohadt nagy oroszbarátság a köznép körében az utóbbi években, sose tettek jót velünk se a szovjetek, se az oroszok (cári időkben, meg mostanában sem), utálták is őket, ahogy kell.
Erre elég volt pár év orbáni oroszbarát propaganda, és minden korábbi évszázados tapasztalat ment a kukába és pármilliónyi orbánszavazó egyből putin és oroszország olyan nagy híve lett, hogy hihettelen.
Kb. olyan gyorsan fordult meg fidesszavazók hozzáállása, mint amikor 45-ben a volt nyilasok hirtelen átjelentkeztek tömegesen a kommunista pártba ...

eßemfaßom meg áll 2022.05.03. 18:50:47

@Irbisz: "Erre elég volt pár év orbáni oroszbarát propaganda" Azért a Demokratikusan Koalázó Gyurcsány Úr erősen megágyazott ennek az "oroszbarátságnak" fénykorában az évi rendszeres putyintalálozóival. Nem orbánnal ütötte együtt a vasat putyin amíg meleg, nem orbán Totokutyája nyalogatta putyin arcát a családi ebéden...

Ekrü 2022.05.03. 19:42:10

@Irbisz:
" putint és az oroszokat meg kell állítani, ez pénzbe kerül,"- No, te is hasonló vagy azokhoz,akiknek ha azt mondták,hogy ugorjon a kútba,akkor beleugrik. Mégis,mi a fene közünk van nekünk az Orosz-Ukrán háborúhoz? Tán az EU vagy a NATO tagja valamelyik? Akkor miért kéne idegen ország miatt csődbe mennünk vagy anyagi áldozatot hoznunk? Főleg úgy ,hogy a szóban forgó ország pont egy jottányit sem jobb az oroszoknál....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.03. 19:45:06

Butond téved. A kisemberik túlélik mind az agresszív NATO tömböt, mind a jövőtlen EU-t.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.03. 20:29:38

@Ekrü: "Mégis,mi a fene közünk van nekünk az Orosz-Ukrán háborúhoz?"

Sokkal több, mint bármely más országnak.

Egyrészt több, mint százezer magyar él Ukrajnában.

Másrészt ha Putyin leigázza Ukrajnát, a szomszédos országok következnek.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.03. 20:31:51

@eßemfaßom meg áll: "a Demokratikusan Koalázó Gyurcsány Úr erősen megágyazott ennek az "oroszbarátságnak""

Annyira, hogy a geci kénytelen volt ezt a "barátságot" növelni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.03. 20:33:49

@Irbisz: Az orosz matematika mindig is erős volt. A többiben igazad van.

MEDVE1978 2022.05.03. 20:36:45

@Irbisz: Jajj jönnek a gonosz oroszoooookkkkk....

Nem csak a drágaságról van szó, hanem a drasztikus váltásról, amikor a pandémiáig a teljes EU a klímaválság meg fog ölni minket témában fetrengett 2019 körrnyékén, utána COVID-oztunk kicsit, aztán tavaly az enyhülés idején már kezdett visszajönni a klíma téma. Most 2022 elején - még a háború előtt - is arról volt szó, hogy a németek a gázt látják tökéletes átmeneti energiahordozónak az ördögi nukleáris energia helyett. Aztán a háborúval a környezetvédelmet úgy dobták el, mint egy forrú krumplit. Immár nem baj, hogy a viszonylag kevéssé szennyező csővezeték helyett a brutálisan szennyezően szállított LNG-t veszik.
A másik az, hogy nem veszik a gonosz oroszoktól, cserébe megveszik demokrata katariaktól vagy algériaiaktól. A németek leálltak a szaúdi olajtól, de biztos vagyok benne, hogy sokan azzal is váltottak ki orosz forrást. Szaúdi barátaink ugye a legjobbak, ők éppen porrá bombázzák Jement.

Ez nem más, mint képmutatás. Gyakorlatban Magyarország olajfogyasztása csipszar, tehát tökmindegy, hogy mi az oroszoktól vesszük-e az olajat vagy máshonnan. Szimbolikus jelentősége van.

MEDVE1978 2022.05.03. 20:39:34

@_atpijkamo_: NA ne röhögtess. Putyin kockáztatja az atomháborút, hogy a számára értéktelen, de NATO tag Magyarországot megtámadja. Mesélj még, mit akar nálunk elfoglalni? Ennyire megfogta volna a Balaton látványa?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.05.03. 20:40:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A szovjet komcsikat is túléltük. Elég baj hogy a rendszerváltáskor a híveik nem lettek lámpavasra húzva.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.05.03. 20:41:52

@Ekrü: "a szóban forgó ország pont egy jottányit sem jobb az oroszoknál...." - nem támad meg másik országot és nem fenyeget atomháborúval. Szerintem meg sokkal jobb.

MEDVE1978 2022.05.03. 20:52:23

@_atpijkamo_: A hiba ott van, hogy Európa vezetői ma folyamatosan hibának látják az oroszokkal való kereskedelmet az utóbbi jó pár évben vagy akár az európai országok orosz energiafüggőségét. Holott ez az európai nyersanyagok viszonylagos hiánya miatt valahonnan be kell hozni az olajat, a gázt, az uránt. A norvég, angol (román stb.) mezők nem adnak elég olajat Európa önellátásához, máshonnan meg honnan importáltunk volna? A Közel-Kelet folyamatosan instabil volt már sok-sok éve, ráadásul a háborúk mellett ezek az országok sem ideálisak emberi jogi szempontból, ahogy Észak-Afrika sem. Az amcsi olaj és gáz mindig nagyon drága volt. A Kazahsztáni gáz és olaj pedig orosz függőségben lévő diktátortól jön. Így kézenfekvő választás volt az orosz nyersanyagimport és Gyurcsány és Orbán is jól döntött, hogy igénybe vette.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.03. 21:09:07

@MEDVE1978: "valahonnan be kell hozni az olajat, a gázt, az uránt."

De nem a ruszkiktól. Nem szabadna semmilyen módon támogatni az agresszort. Inkább el kell szenvedni az energiahordozók hiányát. Igen, szenvedünk emiatt, de sokkal kevesebbet, mint az ukránok a háborútól.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.03. 21:11:18

@MEDVE1978: "Putyin kockáztatja az atomháborút"

Hát sajnos elképzelhető. Ez a tömeggyilkos bármire képes. Senki nem gondolta volna, még Putyin fideszes felszópói sem, hogy megpróbálja elfoglalni Ukrajnát.

"„Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja”

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.05.03. 21:12:45

@Irbisz: Hitler alapvetően a nyersanyag és energiahordozók hiánya miatt vesztett. Ezzel az oroszokat nem lehet megfogni.Valamint a németek kétfrontos háborúra kényszerültek, és komoly légitámadások érték az iparukat. Talán olvasgass kicsit, mielőtt ostoba párhuzamokat próbálsz erőltetni.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.05.03. 21:15:56

@MEDVE1978: Az EU vezetése sajnos 68-as idealista seggfejekből áll. Persze a realitásokat sokáig nem lehet felülírni, de megpróbálják.

Camelotr 2022.05.03. 21:54:37

Még nem éltük túl fizikailag sem ezt a háborút. Ha nem válunk egy marék rádioaktív hamuvá, én már boldog leszek. A többit leszarom.

Viszont sajnos bennem ez az egész messze-messze nem az összetartozás érzetét erősítette fel. sokkal inkább az USA-ra már épp olyan ellenszenvvel tekintek, mint Kínára vagy épp Oroszországra. Az EU meg egy rakás USA seggnyaló jelen állás szerint. És ettől ők sem lettek szimpatikusabbak.

Evvan.

Billy Hill 2022.05.03. 22:15:08

"A legtöbb európai ország nekifogott a védelmi költségvetése hízlalásának, a németek vezetnek egy több mint 100 milliárd eurós vállalással." - Jaj, az nagyon jó, amikor Németország jól felfegyverkezik, eddig mindig bejött...!

Boldeone2 2022.05.03. 22:54:29

@Billy Hill: Lassan ideèr a szomszèdba háború , már Karpátalját löveti Putyin. Nem sok más lehetősèg van, mint fegyverkezni . Nèmetországnak jóval több pènze van fegyverkezni , mint Oroszországnak, èn a magam rèszèről nem látok semmi kivetnivalót abban, ha Nèmetország valóban- újra - vezető országgá válik , túl az európai gazdasági főszerepen , katonailag is feltör
Nyilvánvaló , hogy csak egy erős hadsereg teheti helyre az EU világban betöltött szerepèt, ès az jelenthet valós fèket az orosznak

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.05.03. 23:03:27

@Boldeone2: A feminizált ny-európai férfi populáció nem alkalmas a háborúra.

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.03. 23:23:16

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Mi az hogy feminizált férfi? Már megint a nem átalakító műtétekről ábrándozol?

juletræ 2022.05.04. 06:00:45

@MEDVE1978:
Minden a sulyfuggvenyek kerdese.
Nyilvan øk se hulyek øk is latjak mindezt.
Azonban a ruszki kegyetlenkedes es annak a felismerese h itt most tenyleg a ruszkin mult (ti a gyenge felkeszultsegen) h nem foglalta el a fel Baltikumot - nos mindez tøbbet nyom a latban.

juletræ 2022.05.04. 06:05:16

@Irbisz: pontosan.
Nem a veszteseg tenye hanem a merteke a kerdes.
Az EU hu magahoz - a nagy de megis konszolidalt veszteseget valasztotta semmint hogy azzal hazardirozzon h szeszelyes barbarok mit fognak csinalni.
Magyarul biztosra ment, kart ment.

juletræ 2022.05.04. 06:16:32

@Irbisz:
1. Mind a nyugatnak mind a tuszkinak az az erdeke h ez a hulyeseg befejezødjøn es a ruszkik meggyengulve bar de ujra a nyugathoz csatlakozzanak kina ellen.
Restitucio ugyeben (sajnos) figyelembe kell venni a kontraproduktiv I VH-s nemet karterites/hadisarc esetet is.
Krtdes persze h hogy lehet a ruszki birodalmi gondolkodas meregfogat kihuzni ugy h atombombaik vannak.
2. Lattam egy filmet ahol foglyul ejtett orosz kiskatona spjaval csonalnak telefon interjut.
A draga papa (nacizas stb mellett) kifejtette h az ukran katonasag csurhe. Azert mert nem tiszteli a tekintelyt. Es azert nem tiszteli a tekintelyt mert (1) Zelenski csak ugy idamegy brstyizni a katonakkal es (2) a katonak hasonlo laza stilusban (nem karot nyelve szalutalva) fogadjak.

Nos az isten ovjon attol h az igy gondolkodo orosz nep szabadsagban felnøtt emberek føløtt hatalmat kapjon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.04. 06:24:00

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Azaz pl. hazaárulás volt Hitler ellen beszélni 1943-ban? Meg az 56-os felkelés is hazaárulás volt?

juletræ 2022.05.04. 06:24:33

@MEDVE1978:
Nezd nemet reszrol ott van 25 ev tøk elhibazott energiapolitikaja: egy atomhaborut istenitø, birodalmi almokat dedelgetø, szonszedjait megtamado orszagnak szolgaltattak ki magukat.

SZETINTED mit kene csinalni?
Mindent a regiben hagyni es fogadadt køtni h mikor vesxik be Litvaniat?
Szerintem a megujulo energia ugrasszetuen nøvexik ami nyersanyag hiannyal (es felvezetø hiannyal) fog parosulni.
Meg mindig jobb mintha a ruszki bombazna le es fisxtana ki minket (amihez MOST nincs ereje -tehat ez csak rajta mulik. Vagy rajta IS.)

juletræ 2022.05.04. 06:40:22

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
Technologia (føleg a nehezen kitermelhetø oljamezøknel ) kulcsfontossagu.
Nem is beszelve arrol h minden amit az ukranok kilønek a levegøben tele van jenki es europai mikroelektronikaval.
Hogy csinalsz gps vezerelt bombat IC nelkul? ;)

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.04. 06:42:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Láttuk megbukni a komcsikat, a Szu-t, ezt is látni fogjuk amint padlót fog.

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.04. 06:51:57

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Mitől lenne félős? Az nem a jóléttől függ, te vakhangya!

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.04. 06:53:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: 45-ben és 56-ban diktatúrák voltak Magyarországon. Az olyat mint te tárgyalás nélkül seggbe kúrtak volna egy ágyúcsővel.

midnight coder 2022.05.04. 07:33:46

@juletræ: Az Aliexpressen ma pár dollárért jobb elektronikát tudsz venni mint amit a 80-as, 90-es években a legfejlettebb amcsi haditechnikába építettek. És már akkor egész fasza kis cuccokat csináltak az akkori technológiával. Az elektronika iszonyú nagyot fejlődött az elmúlt 20 évben.

midnight coder 2022.05.04. 07:36:12

@juletræ: "Az EU hu magahoz - a nagy de megis konszolidalt veszteseget valasztotta semmint hogy azzal hazardirozzon h szeszelyes barbarok mit fognak csinalni."

Csak az EU enélkül is óriási szarban van. Az USA és ázsia mellett egyre veszít a jelentőségéből, közben itt van a szomszédban a problémás Afrika és Közel-kelet. Ha a nyakadig ér a szar, akkor hülye ötlet lemerülni hogy megkösd a cipőfűződ.

Boldeone2 2022.05.04. 08:28:35

@midnight coder:
Csak az EU enélkül is óriási szarban van. Az USA és ázsia mellett egyre veszít a jelentőségéből, közben itt van a szomszédban a problémás Afrika és Közel-kelet. "

Dehogy van szarban. A EU mèg mindig a világ politikailag legstabilabb tèrsège, ès gazdaságilag is erős. Ázsiában jelentős demográfiai robbanás volt az elmúlt èvtizedekben, jelentős rèszben ezért nőtt meg a GDP , meg alacsony szintről indultak ,de mèg mindig elkèpesztő messze vannak az EU magállamok egy főre eső nominál GDP- jètől, leszámítva a Japánt ès Koreát, amelyek mindketten a nyugati államok demokratikus szövetsègèhez tartoznak, meg pár olajgazdag , vagy stratègiai fekvèső kvázi városállamot
Kína impresszív fejlődèst mutatott, az elmúlt èvtizedekben , de ott is èvről- èvre szèpen csökken a potenciális növekedès, romlik a demográfiai helyzet , akár a közepes jövedelmű országok csapdájába is eshetnek. A 19. században - ahogy Indiának is - sokkal nagyobb volt a világgazdasági súlyuk , csak visszavettek elvesztett szerepükből
Afrikát pedig nem szabad leírni , mert ha az EU èsszerűbb módon politizálna, onnan óriási jövőbeli piacokat lehetne szerezni
Algèriából, Nigeriából, Angolból ki lehetne elègíteni a gázigènyeket elègíteni , Oroszország már sokadjára vált megbízhatatlan ellensèges partnerrè. Tudomásul kell venni, hogy az orosz mèg kèptelen kilèpni a birodalmi nacionalizmusból, a nyugatgyűlöletből , saját fejlődèsi csapdáiból
Amíg ez a jelenlegi csökött agyú , kivènhedt politikai generáció irányít, addig ellensègek maradnak . Majd ha már Navalnij lánya generációja kerül hatalomra , - remèljük egyszer így lesz - lehet kialakítani szorosabb kapcsolatokat

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.04. 08:30:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Van ezeken kívül még több, mint 190 ország, amit szintén nem támadott a NATO.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.04. 08:33:02

@Boldeone2: "Kína impresszív fejlődèst mutatott, az elmúlt èvtizedekben , de ott is èvről- èvre szèpen csökken a potenciális növekedès"

De még így is lehagyták Magyarországot. 30 éve 30 évvel voltak lemaradva, most 30 évvel előttünk járnak. Hatalmasat fejlődtek, míg mi alig.

Boldeone2 2022.05.04. 08:36:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Irak, Szerbia, Szíria, Líbia, Afganisztán, stb."

Irak megtámadott más országokat , ott 43 ország szövetsège avatkozott be, ENSZ határozatok alapján.
Szerbia rövid intermezzo volt, Koszovó miatt, de senki nem akarata elfoglalni Szerbiát
Szíriában az orosz volt a sokkal jelentősebb beavatkozó, a nèpirtó diktátor Asszad oldalán , (ott is nèpet irtottak az oroszok ..)
Líbiában mi volt? Nagyjából semmi , nem szàllta meg az USA
Afganisztán pedig addig volt többè- kevèsè èlhető ország, amíg az USA ès szövetsègesi ott voltak, előtte- utána tálib rèmuralom

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.04. 08:48:54

@Boldeone2:

Mindent ki lehet magyarázni.

Hitler is azért támadott 39-ben, mert a lengyelek elnyomták a német kisebbséget.

Ekrü 2022.05.04. 08:56:32

@_atpijkamo_:
'Egyrészt több, mint százezer magyar él Ukrajnában."- Talán beszélgess el velük. Számukra egykutya,hogy orosz vagy ukrán fennhatóság alatt élnek. Bár ahogy mesélték,ennél az ukrán kormánynál bármi jobb....
"Másrészt ha Putyin leigázza Ukrajnát, a szomszédos országok következnek. "- Úgy gondolod ,hogy NATO tagországként nem kapunk védelmet a NATO-tól? Vagy ,hogy Putyin majd Magyarország miatt összetűzésbe kerül a világ egyik legnagyobb védelmi rendszerével? Ugye most viccelsz....

Boldeone2 2022.05.04. 09:06:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Minden agresszív diktatúra kitalál valami "casus bellit" a háborúra, de attól mèg nem lesz a nemzetközi jog szerint jogos. A nemzetközi jog egyèrtelműen rendelkezik, a "jus ad bellum " ügyèben:
- csak a saját terület megvèdèse jogos
- vagy ENSZ határozat kell ( ilyen szinte soha nincs ) mondjuk ha extrèm nèpirtas folyik valahol okkènt

Az orosz èrvei mind sorra elbuknak , amit a legjobban az aránytalan beavatkozás is mutat: nemcsak Donbasst akarják felszabadítani" , hanem egèsz Ukrajnát elfoglalni ! A trójai háborút sem szèp Helènáèrt vívták , mint tudjuk ..
A többi érv megint nevetsèges:" nacitlánítás " amikor fèl Oroszország ultranacionalista , vicc az egèsz, " Bagoly mondja verèbnek !"

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.04. 09:09:22

@Ekrü: Talán beszélgess el velük. Számukra kurvára nem egykutya, hogy ázsiai ruszki tömeggyilkosok vagy Európába tartó ukránok fennhatósága alatt élnek-e.

"nem kapunk védelmet a NATO-tól?"

Sokra megyünk a NATO védelemmel, miután Lebombázzák a nagyvárososokat, és meghal félmillió civil.

Ha zebrán elüt egy autó, és nyomorék leszel, kievés vigasz, hogy neked volt előnyöd.

"Putyin majd Magyarország miatt összetűzésbe kerül a világ egyik legnagyobb védelmi rendszerével?"

Putlernek nem okozott gondot összetűzésbe kerülni praktikusan az egész világgal. Egy őrült diktátor őrültségekre képes, mint ezt az ukrajnai népirtás fényesen bizonyítja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.04. 09:09:27

@Boldeone2:

"csak a saját terület megvèdèse jogos
- vagy ENSZ határozat kell "

Tehát az USA bnevatkozása Szerbiában, Irakban (az első háborút leszámítva), Szíriában, Afganisztánmban, Líbiában, stb. mind agresszió.

Boldeone2 2022.05.04. 09:16:13

@Ekrü: Egyrèszt pont úgy lenne a legnagyobb veszèly egy NATO -Oroszorszag háborúra, ha Lviv környèkèig , vagy a lengyel határig nyomnák az ukrán hadsereget. A lengyelek ott már beszállnának a küzdelembe..
Másrèszt, tegyük fel , győz az orosz....Akkor mi lenne a garancia, hogy nem kapnának a kisebb szomszèdos országok is ultimátumot hogy: vonják ki a NATO csapatatok...Náci a kormány nem tetszik, stb...
Az oroszt most ès Ukrajnában kell valahol megállítani , ennyi.

Boldeone2 2022.05.04. 09:23:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szinte mindegyik esetben volt ENSZ - határozat
Egyedül a szerbiai beavatkozás kerdèses

A tálib rezsimet fel kellett ( volna ) számolni . Szaddam Husszein , ahogy Asszad kőkemèny, agresszív , nèpirtó diktatúrák voltak ahol indokolt volt a külső beavatkozás . Pl Irakban 43 ország avatkozott be

Szerbia esetèben az ENSZ határozat : "határozat hivatkozik az ENSZ Alapokmány VII. fejezetére, s így teljesítésének megtagadása lehetőséget ad a Biztonsági Tanácsnak a térség békéjének és stabilitásának fenntartása érdekében további akciók és intézkedések meghozatalára (egy külső fegyveres beavatkozás jóváhagyásához azonban nem elegendő ez a kitétel, ahhoz egy következő határozatot is kellett volna hozni, de erre orosz és kínai ellenállás mellett természetesen nem kerülhetett sor)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.04. 09:26:22

@Boldeone2:

Egyikre se volt ENSZ-határozat. Nézz utána.

A szerb ENSZ-határozat a háború UTÁNI időszakra szólt. Magára a háborúra nem volt határozat.

Ismétlem: egyedül az első iraki háború esetében volt ENSZ-határozat.

MEDVE1978 2022.05.04. 09:42:24

@_atpijkamo_: Nézz a térképre. Ma volt egy interjú Hernádival, abban sok érdekes dolgot mond el.
telex.hu/gazdasag/2022/05/04/hernadi-zsolt-legyunk-realisak-lehet-hogy-mas-filmet-fogunk-nezni-de-a-szereplok-ugyanazok-lesznek

Itt világosan elmondja, hogy át lehet állni, de az kb. 550 millió dollárba fog kerülni. A Mol egyébként is diverzifikál, ezért "csak" 70% az orosz olaj aránya.
Az oroszoknak kb. mindegy, hogy MAgyarország vesz-e olajat vagy nem, kis fogyasztók vagyunk. Nekünk viszont nagyon fontos.
Ha az a kérdés, hogy a magyar gazdaság földbe álljon-e és 20% legyen-e az infláció és így Putyin a kieső magyar bevételek miatt esetleg fél nappal kevesebb ideig háborúzik, akkor én azt választom, hogy inkább ne legyen. Az amerikaiak és a németek könnyen dumálnak, az olajimportjuk már régóta biztosított máshonnan. A képmutatás netovábbja.

MEDVE1978 2022.05.04. 09:44:39

@_atpijkamo_: Nézz a térképre. Ma volt egy interjú Hernádival, abban sok érdekes dolgot mond el.
telex.hu/gazdasag/2022/05/04/hernadi-zsolt-legyunk-realisak-lehet-hogy-mas-filmet-fogunk-nezni-de-a-szereplok-ugyanazok-lesznek

Itt világosan elmondja, hogy át lehet állni, de az kb. 550 millió dollárba fog kerülni. A Mol egyébként is diverzifikál, ezért "csak" 70% az orosz olaj aránya.
Az oroszoknak kb. mindegy, hogy MAgyarország vesz-e olajat vagy nem, kis fogyasztók vagyunk. Nekünk viszont nagyon fontos.
Ha az a kérdés, hogy a magyar gazdaság földbe álljon-e és 20% legyen-e az infláció és így Putyin a kieső magyar bevételek miatt esetleg fél nappal kevesebb ideig háborúzik, akkor én azt választom, hogy inkább ne legyen. Az amerikaiak és a németek könnyen dumálnak, az olajimportjuk már régóta biztosított máshonnan. A képmutatás netovábbja.

Boldeone2 2022.05.04. 09:51:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Azok a beavatkozások általában szèles körű nemzetközi konszenzus alapján , jogosan ès szüksègszerűen törtèntek. Az egyhangú ENSZ határozatokat , meg szinte mindig a kèt diktatórikus rezsim , Biztonsági Tanács állandó tag akadályozza...( Oroszország ès Kína)

Boldeone2 2022.05.04. 09:56:14

@MEDVE1978: A lènyeges kèrdès az, hogy - eddig - miért nem diverzifikálták az energiaforrásokat Orbánèk. Túl erős orosz - függősèget alakítottak ki, Paks 2 is hiba volt orosz- projectkènt ( nem en bloc )
Holott Putyin már èvekkel megmutatta valódi arcát : megöletett , bebörtönzött ellenzèkiek , fokozódó háborús szerepvállalás , Oroszország már korábban is problèmás ország volt...

MEDVE1978 2022.05.04. 10:15:02

@juletræ:
Szerintem mást értünk az elhibázott német energiapolitikán. Én úgy gondolom, hogy az atomenergia kivezetése miatt elhibázott, nem pedig az orosz gázkitettség miatt.

Egy birodalmi Oroszország elképzelésbe egyébként bőven belefér egy prosperáló Magyarország. Az orosz modell egyébként is népszerűtlen, a háború oka kis részben az is, hogy Putyin valamivel szórakoztatja a hazai közönséget, elterelve a figyelmet az óriási gondokról otthon. Oroszország széteshet a század folyamán, egyszerűen túl nagy a kínai, muzulmán és nyugati nyomás rajta.

Az azonban számos okból egy rossz feltevés, hogy az oroszok NATO tagállamot támadnának meg. Elsőként meg kell nézni, hogy az orosz állam hol háborúzott az utóbbi 20 évben vagy hajtott végre katonai akciót: Csecsenföld, Grúzia, Szíria, Líbia (támogatott magánhadsereg), Kazahsztán (beavatkozás tüntetések leverésére), Ukrajna. A közös ezekben, hogy egyik sem egyértelmű nyugati érdekszféra, NATO vagy EU tag, illetve nem erős USA szövetséges. Ebből azért látszik, hogy Putyin nem hülye és nem támad meg NATO tagállamot. Ukrajna megtámadása elsősorban azért volt meglepetés, mert az utóbbi időben semmi lényeges vagy új nem történt a hadszíntéren és az alacsony szintű konfliktusról a nyugat nem látta, hogy miért lenne érdemes felforrósítani. Valamint az ukránok annyiszor kiáltottak farkast, hogy már senki sem hitt nekik (talán 2021 őszén hallottam azt, hogy különböző ukrán hivatalnokok az utóbbi 2 évben 52-szer nyilatkozták, hogy az orosz invázió a küszöbön áll). Emellett világosan látni, hogy az éles teszt mennyire megmutatta az orosz hadsereg gyengeségét. Számítások szerint az oroszok a szárazföldi erők felét vetették be, rossz a koordináció, a kezdeti haditerv szinte mindenütt megbukott (Kijev blokádja / elfoglalása, Janukovics puccs, nyugati tengerpart elfoglalása egyaránt sikertelen volt, még Harkivot sem tudták bevenni). Az ukránokhoz ömlik a nyugati fegyver, míg az oroszok alkatrészhiány miatt előbb-utóbb komoly nehézségekkel néznek majd szembe. Putyin gyakorlatilag még hárommal tudja emelni a tétet:
1. Hadiállapot és mozgósítás május 9-én. Ez még könnyen elképzelhető, ezzel további jelentős élőerőt lehet bevonni. De ez önmagában nem elég, ettől még az ukránok ugyanúgy előnyben maradnak a modern fegyverekkel.
2. Nukleáris csapás Ukrajnára. Na ez az a helyzet, amikor azt mondom, hogy minden szankció és diplomáciai kapcsolatok megszakítása (nomeg jódtabletta és a gyerekek lezavarása a pincébe). Viszont Putyin is tudja, hogy ezzel szélesre tárná Pandorra szelencéjét és gyakorlatilag szinte minden hatalom (inkluzíve valószínűleg Kína) egyértelmű céljává válna az, hogy leváltsák.
3. Háború valamelyik NATO taggal. Ez lényegében a világvége. Mivel az orosz hadsereg nagyon gyenge, ez előbb-utóbb valószínűleg atomháborút jelentene. Szintén alapvetően kilövési engedély Putyinra, nem lepne meg, ha egy ilyen döntés előtt a saját környezetéből ölné meg valaki.

Mit kellene most tenni? Hagyni a dolgokat. Ukrajna kapja továbbra is a segélyeket, meg a fegyvereket. Eddig is nagyon jól védekezik. Közben lassan növelni kell a nem orosz nyersanyagok arányát az importban szép lassan. Vannak orosz szövetséges, de nem orosz kazahok például, akik sok gázon ülnek. De még ezt a döntést sem hoznám meg, nagyon korán van. Egy fél évet várni kellene, hogy a háború befejeződik-e és mi utána az új helyzet. Mert ha netán bukik Putyin, akkor az EU-nak egyértelmű érdeke lehet a kereskedelmi kapcsolatok helyreállítása Oroszországgal.

Ekrü 2022.05.04. 10:16:19

@_atpijkamo_:
"Számukra kurvára nem egykutya, hogy ázsiai ruszki tömeggyilkosok vagy Európába tartó ukránok fennhatósága alatt élnek-e."- Szerintem te még kárpátaljai magyart még életedben nem láttál....ha láttál volna és beszélnél velük,nem beszélnél marhaságot. Ezt az EU-ba tartó Ukrajnát pedig sürgősen felejtsd el. Nem véletlen,hogy a nyugati országoknak eszük ágában sincs még beszélni sem a gyorsított tagságról Ukrajna esetében. És ennek bizony nem Putyin vagy a háború az oka ,hanem az ukrán nacionalizmus.
"Sokra megyünk a NATO védelemmel, miután Lebombázzák a nagyvárososokat, és meghal félmillió civil." és "Putlernek nem okozott gondot összetűzésbe kerülni praktikusan az egész világgal. "-No éppen ezért kell nekünk nem húzogatni a medve bajuszkáját és kimaradni ebből az egész cirkuszból. Úgy talán megúszhatjuk a bombákat.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.05.04. 10:26:09

@áltudományos memetikai pszichovírus: Elkényelmesedett, dagi szójafiúk, akikből a nyugati oktatási rendszer a férfiasság csíráját kiöli. A sorkatonaságot is szinte mindenhol megszüntették.

Ekrü 2022.05.04. 10:29:15

@Boldeone2:
" A lengyelek ott már beszállnának a küzdelembe.."- Ez legyen a lengyelek dolga. De kétlem,hogy a lengyel kormány direktbe beleavatkozna addig míg a határ másik oldalán megy a huzavona.
"Akkor mi lenne a garancia, hogy nem kapnának a kisebb szomszèdos országok is ultimátumot hogy: vonják ki a NATO csapatatok..."- Ez ellen nem tudunk mit tenni. Gondolom az amerikai és nyugati országok villámgyorsan kiszolgáltatnának bennünket, pont úgy ahogy anno cserben hagytak 56-ban vagy ahogy az ukránokat is hagyják most veszni, bárhogy kommunikálnak. De ezen nem segítene az sem ,ha nyíltan ellenségeskednénk az oroszokkal,sőt csak rontanánk a helyzeten.
"Az oroszt most ès Ukrajnában kell valahol megállítani , ennyi. "- Azt mégis ,hogy képzeled ezt el? Mert ugye a NATO-nak és a nyugati hatalmaknak esze ágában sincs nyíltan beleavatkozni. Ez a szankciósdi pedig a vicc kategória. Nem az oroszokat teszi tönkre ,hanem az EU-t. Azért az orosznak ott az egész ázsiai piac,az EU hozzájuk képest bakfitty. Itt egyedül Amerika nyerne az egészen ,mert elsózhatná méregdrágán a palagázát. Bocs,de azért tönkremenni,hogy az amerikaiaknak jó legyen, nem jó üzletnek tűnik számomra.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.05.04. 10:29:42

@juletræ: Ugyanezek a dumák mentek Hodorkovszkij letartóztatásakor, majd később a Krím megszállásakor. Nem jött be.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.05.04. 10:35:40

@Boldeone2: Szted ma Ukrajna területén az atomerőművek nem termelnek áramot?

Boldeone2 2022.05.04. 11:23:29

@Ekrü: Ez legyen a lengyelek dolga. De kétlem,hogy a lengyel kormány direktbe beleavatkozna addig míg a határ másik oldalán megy a huzavona."

- Ez nem " huzavona ", hanem egy háború, amely ha túl közel kerülne a lengyel határhoz , a lengyelek belesodródnának , vagy belèpnènek

Gondolom az amerikai és nyugati országok villámgyorsan kiszolgáltatnának bennünket, pont úgy ahogy anno cserben hagytak 56-ban vagy ahogy az ukránokat is hagyják most veszni, bárhogy kommunikálnak. "

Egyrèszt , gyökeresen más politikai helyzet volt 56- ban. Nem , nem hagynának cserben minket, NATO- tagok vagyunk , nem is lehetne maskèpp, a NATo csapatok többek között azért is jönnek ide . Ukrajnát sem hagyják veszni , pedig nem NATo - tag

De ezen nem segítene az sem ,ha nyíltan ellenségeskednénk az oroszokkal,sőt csak rontanánk a helyzeten."

- A többi szövetsèges ország ezt máskèpp gondolja , ès több segítsèget ad Ujrajnának

" Ez a szankciósdi pedig a vicc kategória. Nem az oroszokat teszi tönkre ,hanem az EU-t. Azért az orosznak ott az egész ázsiai piac,az EU hozzájuk képest bakfitty"

- Butaság ! A szankciók mindenkire hatnak . Oroszország szènhidogènei 70%- át az EU- ba szállítja. A gázvezetèkek kièpítèse Kínába èvekbe tart, a kieső EU piacot nem olyan könnyű pótolni. Szibèriában pl transzverzális utak nem is léteznek ..Norilsból út sincs Oroszországba...
Viszont , nyugati technológiai nèlkül Oroszország csak vegetálni fog
Kína sem fog be fektetni, ha bizonytalannak látja a helyzetet. Oroszország gazdaságilag nem tètel , a kanadai GDP is nagyon...

. Itt egyedül Amerika nyerne az egészen ,mert elsózhatná méregdrágán a palagázát. Bocs,de azért tönkremenni,hogy az amerikaiaknak jó legyen, nem jó üzletnek tűnik számomra."

- Az hogy neked mi számít jó üzletnek , nem számít! Az orosz agresszió egèsz Európa ellen irányul ,vagyis váltani kell!

MEDVE1978 2022.05.04. 11:27:57

@Boldeone2: Sajnos nincs igazad, ez wishful thinking. Az EU egyre hanyatlik, kicsit kezd olyan lenni, mint a 90-es évek elején a fejlődésben megrekedt Japán, nagy az esélye, hogy ugyanolyan stagnáló valami lesz belőle.

A realitás sajnos az, hogy a világkereskedelem hangsúlya áttevődött a Csendes-Óceáni térségre. Szinte mindent Dél-Kelet Ázsia gyárt, Kína és India óriási piacok és termelőkapacitások egyaránt, párosulva az egyébként is fejlett Japánnal, Dél-Koreával. Sokat elmond az is, hogy az innováció nagy része most már az USA-ban történik, az egyetemek, kutatóintézetek ott szárnyalnak, Európa egyre inkább visszacsúszik ezen a téren. Míg 30 éve még volt relevanciája Európának az informatikában(például angol számítógépgyártás, Spektrum, Commodore etc.), ma már ez gyakorlatilag nulla. A világ google-t, instagrammot, twittert, facebookot, windowst, tik-tokot használ szoftvernek, Apple, Huawei, Samsung telefont használ, a számítógépeket a Lenovo, HP, Acer, Asus, Dell stb. gyártják. Ezek mind kivétel nélkül amerikai vagy dél-kelet ázsiai cégek.
A csipgyártás fellegvára Taiwan, ahol a világ csipjeinek 93%-át gyártják.

Európában igazából még maradt némi gyógyszeripar, vegyipar, autó- és gépgyártás, ami magas technológiai szinten van.

Afrikára alapvetően igaz lenne, amit mondasz, ha nem lenne nagyjából a kontinens déli része egy piaci kudarc. A piaci kudarc alatt azt értem, hogy egyszerűen olyan magasak a betelepülés költségei (biztonsági kiadások, infrastrukturális kiadások, szállítási kiadások, mukaerőképzési kiadások stb.), hogy egyszerűen a működőtőke jelentős része nem tud bemenni ezekre a helyekre, így érdemi gazdaságfejlődés sem történik. Ezért nyersanyagtermelő / mezőgazdasági termelő még ma is Afrika döntő része. Emellett viszont brutálisan magas a szaporulat, ami állandó társadalmi feszültségeket okoz, mivel a gazdasági növekedés mértéke nem éri el a természetes szaporodás mértékét. Magyarul folyamatosan csak szegényebbek lesznek. Gyakorlatilag szinte senkinek nincs annyi pénze, hogy ezt értelmesen meg lehessen oldani. Így viszont arra kell felkészülni, hogy az egész csak rosszabb lesz.

Boldeone2 2022.05.04. 11:30:25

@Ekrü: Nem az oroszokat teszi tönkre ,hanem az EU-t. "

- Rövid távon mindkét fèlnek rossz. Hosszú távon az EU- nak jó, ha elsőkènt lèpi meg az energiafordulatat ès minèl jobban\ hamarabb áttèr a nem foszilis energiára, közben meg Afrikával bővíti a kapcsolatait ...
Az orosz meg 20 èv múlva is ugyanott fog tartani , vagy még rosszabb lesz: nincs egy èpkèzláb magas hozzáadott èrtèket előállító iparága szinte, amivel ki tud menni a nemzetközi piacra ... ha fenn akarja tartani a szènhidrogèn export eddigi ütemèt , akkor kb 20 èvi tartalèkuk van...

Boldeone2 2022.05.04. 11:51:18

@MEDVE1978: Az EU nem hanyatlik , leginkább arról van szó, hogy a magországok már már elve brutálisan magas egy főre jutó GDP- vel rendelkeznek , több mint 50 ezer USD \ èv. Ezt Kínának is nehéz lesz utolèrni , 12700 USD \ èv, nem beszèlve Indiáról ahol ez 2600 usd\ èv körül van
Az EU már ott van , ahol Ázsia elsöprő többsège soha nem lesz. Kivétel Korea , de ott is rossz demográfiai mutatók vannak
Kínában szintèn romlik mind a demográfiai mind a potenciális növekedès
Kína kb 1980 - ban volt a minimumon, azóta növeli vg- i rèszarányat , de még mindig nincs ott, ahol a 19 században, ahogy India sem ( arányaiban )
Olyan ez mint rèszvènyek árfolyama : minèl hosszabb idősíkon nèzed, annál inkább más trend rajzolódik ki, de a jövőt mèg így sem tudja senki megjósolni!

Ami biztos volt eddig : az EU a világon a legstabilabb demokrácia , sokkal stabilabb mint az USA, ami biztató jövőt vetít előre
A technológiában a kutatásban kissè elmaradt az USA- tól, de az alapok jók , ezen lehet korrigálni !
Az átlag európai jóval kvalifikáltabb mint az átlag amerikai
Ott az elit egyetemek valóban csak elitnek szólnak, az átlag azt sem tudja hol van Bukarest ..
Ha meg felbosszantják, felègeti Amerikát ...
Iyen ordító társadalmi különbségek nincsenek Európában . Van gond a migránsokkal, de nem az egèsz rendszert veszèlyeztetik, mint az USA- ban a faji vagyoni különbsègek

Az EU meg mindig egyfajta etalon a világban , mint a demokráciák közössége . NAGY baj ,hogy ezt a bèket ès stabilitást töri meg Putler haborúja

Afrikát nem írnám le: a kínaiaknak már megéri ott lenni
Ghana, Botswana, Namíbia számos bèkès, stabil ország van amely fejlesztèsre èrdemes.

Boldeone2 2022.05.04. 12:04:59

@MEDVE1978: Az EU- ra visszatérve : a gazdaságilag viszonylag kevèsbè fejlettek kiválóan fejlődnek . Lengyelország , Románia a balti államok mind nagy potenciális növekedèsi ütemet mutatnak. A skandináv államok , Nèmetország sem teljesítettek nagyon rosszul , dacára a nagyon magas GDP- nek. A strukturális problèmák inkább Dèl- Európa egy rèszère jellemzőek, az húzza le az EU- t
A " Magállamok" a továbbra is a világ legfejlettebb règióit adják , sőt , talán az Alpok vidèke - Svájcon kívül is - a világ egyik , ha nem a legfejlettebb területèt adja HDI - alapján

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.05.04. 12:21:12

@Boldeone2: A mag Európa súlyos demográfiai válsággal és gazdasági visszaeséssel lesz kénytelen szembenézni 15-20 év múlva, amikor a mostani korai 50-esek kikopnak a munkahelyekről. A behurcolt iszlám lakosság ugyanis nem nagyon akar a helyükre lépni. A társadalom működőképessége is kérdéses lesz.

Boldeone2 2022.05.04. 12:30:53

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: A demográfiai problèmák Kínát is el fogják èrni , idővel ( egykèzes meg társai )
Az európai munkaerőt lehet pótolni Ukrajnából, meg ázsiai dolgosabb országaiból . Az USA- ban is bevádorlók adják a nèpessègtöbbletet elsősorban . A lènyeg hogy jól kell választani bevándorlót

MEDVE1978 2022.05.04. 12:36:38

@Boldeone2:
" A lènyeges kèrdès az, hogy - eddig - miért nem diverzifikálták az energiaforrásokat Orbánèk."

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ. Bocs, ettől falra tudnék mászni. Miért diverzifikálták volna? Mi volt 2022-ig az általános európai gazdasági stratégia: a) Oroszországot el kell különíteni és gazdaságilag elszigetelni. vagy b) Oroszország egy adottság a keleti határainkon, ami bizonyos nyersanyagokat nagyon olcsón tud nekünk nyújtani és piac is. Hát persze, hogy a b). Németország még a hatályos uniós szabályozást is megfúrta kb. 1-2 éve azért, hogy a Nordstream 2-t tovább építhesse. Egyedül az EU papolt arról, hogy energia import diverzifikáció, de de facto mindenki leszarta, mert nagyságrendekkel olcsóbb volt behozni a gázt.

Orbán és előtte Gyurcsány is teljesen racionális döntést hozott, amikor az orosz import mellett döntött. Gáz- és olaj esetében biztosan, szerintem urán esetében is. Az egyedüli kérdés Paks bővítése, hogy azt miért oroszokkal tervezte el (megjegyzem nem volt egyedül, mert még a finnek is az oroszoktól akartak mostanáig atomerőművet rendelni).

A válasz tehát: azért nem diverzifikálták, meg diverzifikálták csak ennyire mert a piaci logika ezt diktálta! ORoszország 2014 után lett hivatalosan is problémás ország, de csak annyiban, hogy egy keleti korrupt államban elfoglalt egy olyan részt, ami eleve finoman szólva sem az ukrán nép őshazája. Az EU nem véletlenül hitte azt, hogy ez az egész konfliktus alacsony intenzitású marad rendkívül hosszú ideig, hiszen Oroszország Transzisztrián át, Dél-Abházián kersztül, egészen Dél-Oszétiáig ugyanazt a modellt működtette és azok is alvó konfliktusok.

Ekrü 2022.05.04. 12:48:06

@Boldeone2:
"Rövid távon mindkét fèlnek rossz. "- Az EU-nak rosszabb. Nem véletlen,hogy már a németek is lázadoznak. Szerinted meddig lehet rávenni egy népet,hogy a saját érdeke ellenében egy idegen hatalom miatt, aki ráadásul hivatalosan nem is a szövetségese, nélkülözzön?
"Hosszú távon az EU- nak jó, ha elsőkènt lèpi meg az energiafordulatat ès minèl jobban\ hamarabb áttèr a nem foszilis energiára, közben meg Afrikával bővíti a kapcsolatait ..."- Áttérni a fosszilis energiára akkor lehet ,ha van hozzá megfelelő technológia, hogy úgy állítsák elő, hogy mindenki számára megfizethető legyen. Addig az egész nem más mint kísérletezgetés ,no meg a gazdagok kiváltsága.
Legújabb hír:
"Az Európai Bizottság az orosz kőolajimport fokozatos betiltását javasolta kedden," de "Magyarország 2023-ig felmentést kaphat az olajszankciók alól. "
Nos, ha ehhez hozzáteszed az Vladimir Dzhabarov reagálását:
"az Európai Bizottság szankcióscsomagja ellenére is megveszik majd az orosz olajat a nyugati országok, csak éppen harmadik ország beiktatásával."
No meg azt,hogy a hírek hatására a forint őrült erősödésbe kezdett,akkor nem lesz nehéz összerakni,hogy hogyan is fognak a nyugati országok orosz olajhoz jutni.
2023 végére pedig a háború is bőven véget érhet....

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.05.04. 12:53:11

@Boldeone2: Hát ez az..De Európa nem jól választott. Sajnos a pc idiotizmus blokkolja a racionális gondolkodást. Az USA-ban legalább van egy nagy váltópárt, amely ezt képviseli. Az EU-ban erre esély sincs.

eßemfaßom meg áll 2022.05.04. 12:56:08

@Boldeone2: 2003-ban az usa melyik országot védte meg iraktól?

eßemfaßom meg áll 2022.05.04. 13:01:08

@_atpijkamo_: "Európába tartó ukránok" az ukránok szeretnének bekerülni az eu-ba de kb semmilyen feltételnek nem feleltek meg eddig sem meg ezután sem fognak szóval nem tartanak azok sehova.

eßemfaßom meg áll 2022.05.04. 13:03:38

@Boldeone2: "miért nem diverzifikálták az energiaforrásokat Orbánèk" amiért a többi oroszokkal üzletelő EU ország sem.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.04. 14:35:07

@MEDVE1978: "Itt világosan elmondja, hogy át lehet állni, de az kb. 550 millió dollárba fog kerülni."

Ebben kivételesen nem hazudott. Azt hallgatta el, hogy évekig nem fizettek osztalékot, mert erre az átállásra tették félre a pénzt. Meg azt is elhallgatta, hogy nem feltétlenül kell átállni, mert az arab olajból is ki lehet keverni egy hasonló összetételűt.

Szóval nem kéne Magyarországnak a ruszkikkal, halálos ellenségeinkkel kollaborálni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.04. 14:36:20

@eßemfaßom meg áll: A ruszkik meg éppen a kőkorszakba tartanak, azt szeretnétek ti, fideszesek követni. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.04. 14:37:08

@MEDVE1978: "20% legyen-e az infláció"

Már most nagyobb, és egyre nő. Ruszkiszopással nem jutsz előbbre, hanem hátra.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.04. 14:38:44

@Ekrü: "No éppen ezért kell nekünk nem húzogatni a medve bajuszkáját és kimaradni ebből az egész cirkuszból. Úgy talán megúszhatjuk a bombákat. "

A lengyelek sokkal rokonszenvesebbek a gyáva magyaroknál. Én szégyellem magam a fasz fideszesek helyett.

áltudományos memetikai pszichovírus 2022.05.04. 15:30:07

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Ezért aranyat ér a sok ukrán menekült nő és gyerek. Keresztények és fehérek. A férfiak meg Európa és az USA támogatásával aprítják a ruszkikat.

Ekrü 2022.05.04. 15:51:54

@_atpijkamo_: Szerinted ki a fenét érdekel,hogy te ki miatt szégyenled magad? :))))))))))

Boldeone2 2022.05.04. 16:05:29

@MEDVE1978: Mi volt 2022-ig az általános európai gazdasági stratégia: (....) Oroszország egy adottság a keleti határainkon, ami bizonyos nyersanyagokat nagyon olcsón tud nekünk nyújtani és piac is

Ez volt az elhibázott gazdasági stratègia ...Nem voltak jelek hogy Oroszországban baj van? Dehogynem ..csak Merkelèk vakok voltak, az atomenergia kivezetèsènek hülyesègèről most ne is beszèlünk ...
A lènyeg : szemet hunytak Oroszország külső ès belső disznóságai felett
Túl vagyunk már Politkovszkaja , Boris Nemcov meggyilkoltatásán, politikai párok betiltásán, alkotmányos rendszer-módosításokon , meg több orosz háborún... Minden hosszú távú gazdasági döntès, ( Nordstream 2) egyúttal politikai döntès ès kockázatvállalás is . Ezt Nèmetország bebukta
Pedig, már èvek óta látni lehetett , hogy baj lesz Oroszországban ...
Egyèrtelmű, hogy felelősek az európai politikusok is , főkènt Merkel , hogy így alakult az EU- Oroszország viszony , ma már látszik : elbukott az eddigi energiapolitika. Hü--lyèk voltak , kevèsbè előrelátók.

Boldeone2 2022.05.04. 16:11:17

@Ekrü: Az EU-nak rosszabb. Nem véletlen,hogy már a németek is lázadoznak"

- Dehogy rosszabb, csak azt te nem látod , mi megy Oroszországban. A havi 12000 rubelt akviráló kisnyugdíjas nem èl meg, cègek százai mennek el, áruhiány van , a nyugati termèkek nem vagy alig kaphatók , pl gèpkocsi is alig kapható
Hosszú távon meg nem lesz sem technológia sem tőke az orosz gazdaság működtetèse
Maguk az oroszok is 10-12%- os recesszót prognosztizálnak erre az èvre , Ilyen közel nem lesz az EU - ban...

Ekrü 2022.05.04. 17:22:07

@Boldeone2:
"Dehogy rosszabb, csak azt te nem látod , mi megy Oroszországban. "- A különbség abban van,hogy míg az oroszok hozzá vannak szokva a rosszhoz addig a németek nincsenek. Az oroszok pont olyan sz@rul élnek most is mint eddig,a németeknél viszont egyre nagyobb az életszínvonal romlása, ráadásul ők hozzászoktak,hogy ha valami nem teszik akkor mennek az utcára. Márpedig az aki hozzá van szokva a jóhoz, mert úgy gondolja,hogy ez neki az alapból jár, az bizony nem szívesen húzza össze a nadrágszíjat, még ha csak kicsikét kell is.... Szerinted hol lesz nagyobb a robbanásveszély a lakosság körében?

Boldeone2 2022.05.04. 18:47:30

@Ekrü: Nèmetországban közel 3000 euró ( 2900 ) a nettó átlagbèr , hol fog ott robbani bármi is? A világ egyik leggazdagabb országáról van szó, fejlett szociális rendszerrel. Esèly nincs ott semmilyen társadalmi robbanásra! Viszont , az oroszok egy idő múlva bele fognak fáradni a lètharcba, mert a neheze még csak most fog következni...Hiába nyomták vissza a rubel árát mestersègesen , az árak magasan maradtak . Èppen a fiatal , diplomások menekülnek az országból ...Biden most akar könnyített vízumot adni a kutatóknak ...Az orosz egy belülről rohadó társadalom , ami csak gyorsulni fog...

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.05.04. 19:36:51

@Boldeone2: Egész más az orosz és a német lakosság tűréshatára életszínvonal csökkenés terén. Az oroszoknál a középosztály 20% a németeknél 70. A nyakukba szakad a rengeteg ukrán menekült, és a fekete leves Afrikából, mert Salvini csak 2023 után fogja tudni megállítani a négeráradatot.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.05.04. 19:44:08

@áltudományos memetikai pszichovírus: Őket aprítják a ruszkik. Gyalogok az USA sakkjátszmájában..

Egyre több a temetés Ukrajnában, egyre idegesebbek az emberek:

youtu.be/VA7h9hLbMVo

Ekrü 2022.05.04. 20:38:50

@Boldeone2:
"Nèmetországban közel 3000 euró ( 2900 ) a nettó átlagbèr , hol fog ott robbani bármi is? "- Amikor majd a Hansi megelégeli,hogy már nem tudja megvenni a drága sörét, a folyamatosan emelkedő rezsiszámla miatt. Vagy amikor Ahmed rájön,hogy kevesebb segélyt kap,mert kel a pénz a dráguló olaj és gázárakra.
Ahogy az előttem író is elmondta,más a tűréshatára a nyugati embereknek,akik a nélkülözést még csak hírből sem ismerik és más az oroszoknak akik világ életükben szegények voltak.

"A világ egyik leggazdagabb országáról van szó, fejlett szociális rendszerrel. "- Gondolom anno ezt gondolták a Rómaiak is...azt egy barbár nép győzte le őket....:))))))

Lehetnék én is 2022.05.04. 20:51:27

@Boldeone2: ha a diverzifikálás egyértelmű és jelentős drágulást jelent egy gazdaságilag közepesen fejlett államnak, akkor modjuk citromsárga filctoll beszerzésnél erősen elindul a diverzifikáció felé, energiforrások beszerzése terén pedig kivár, nem dominál, márt csúnyán rábaszik. Vagy nem lesz semmije, vagy lesz másik leköteleződése, de qrva drágán

Boldeone2 2022.05.04. 21:24:28

@Ekrü: Most nem mondtál semmit nagyjából, csak pusztán spekulációkat , amelyeket a szèlmèdia terjeszt , amelyek a putyini propagandától erednek . Azokból a forrásokból , amelyek eddig is megpróbáltak zavart kelteni a nyugati országokban
Csakhogy , Nèmetországban az elsöprő többsèg eleve mèrsèkelt, vagy haladó politikát követ ès támogatják Ukrajnát
Az átlag nèmet pontosan tudja miről van szó, hogy az árak a putyini háborús politika miatt emelkednek , mert már háború előtt sem küldtek rendesen gázt , stb... A szankciókban pedig egyetértett az összes kormány , nem vèletlenül , hiszen nincs más járható út
Az EU , Nèmetország van olyan erős, ès gazdag , hogy szubvenciókkal , támogatásokkal tompítsák a szankciók hatásait, az átlag nyugati ember meg van olyan bölcs hogy megèrtse : nem volt más lehetősèg, Putyin nem adott más lehetősèget
De, megérti a szegènyebb lengyel, cseh, vagy balti állampolgar is : Putyin nem adott más lehetősèget, ellenünk is harcol ..
Meg kell nézni Lengyelországot, ott a kemèny jobboldal is megértette , miről van szó most
Egyedül a bizonyos magyar politikai erők nem értik, a putyini propaganda fogságában ...
Ma már minden nap a CNN főoldalra kerül az ország, most az olaj- szanciók miatt ..
Nyilvánvaló, hogy ennek meg fogjuk " inni a levèt " előbb- utóbb...

Boldeone2 2022.05.04. 21:33:22

@Lehetnék én is: Vègül mindig az lesz a drága, amikor teljes mèrtèkben kiszolgáltatott egy beszerzèsi forrásnak az ország
Itthon is lenne forrás , nagyon drága , de hazai forrás : Makói- Bèkèsi árok , mèlyen , de kb 600 milliárd köbméter gáz lehet
A magyar fogyasztás èvi kb 10 md, ezt idővel le lehetne vinni akár 8 md- re is...( Atomerőmű) A jelen kitermelést kb 1,2 -1,5 md köbmèter meg kipótolni kb èvi 2-2,5 md köbmèterrel a Makói árokból. Így már rögtön csak 4-5 md köbmètert kellene behozni ...
Többet nem lesz olcsó az orosz gáz , lèpni kell ..Ehhez kellene vagy 5 md euro hitel stb , de vègül megèrheti...

Ekrü 2022.05.04. 23:41:44

@Boldeone2:
"Most nem mondtál semmit nagyjából, csak pusztán spekulációkat , "- Ehhez képest elég szépen elvitatkozgatsz velem erről a semmiről. :)))))
"Csakhogy , Nèmetországban az elsöprő többsèg eleve mèrsèkelt, vagy haladó politikát követ ès támogatják Ukrajnát "- Persze,egészen addig míg a saját bőrükön nem érzik majd ennek a politikának a káros hatásait...
"Az átlag nèmet pontosan tudja miről van szó, hogy az árak a putyini háborús politika miatt emelkednek ,"- Tessék??? Én eddig azt hittem,hogy minden emiatt a gaz Orbán miatt van...személyesen ő emeli az árakat nap mint nap...leaglábbis az ellenzéki média ezt sulykolja a nap 24 órájában....:))))))
"mert már háború előtt sem küldtek rendesen gázt , "- No ez erős csúsztatás. Küldték volna ők rendesen,ha az ukránok nem csapolták volna meg rendszeresen. Hiába,no ,tolvaj egy népség....Pont emiatt épültek meg az alternatív útvonalak.
"A szankciókban pedig egyetértett az összes kormány , "- No ez sem igazán igaz. Ha jól tudom az energetikai kérdésben nem igazán van egyetértés és nem csak a mi részünkről.
"az átlag nyugati ember meg van olyan bölcs hogy megèrtse : nem volt más lehetősèg, Putyin nem adott más lehetősèget " - Hát persze...Egészen addig,míg nem jön a tél és vele együtt a gáz sem jön.Azt ülhet a polgár nagykabátban és melegedhet a cserép alá dugott gyertya fénye mellett. :))))
"De, megérti a szegènyebb lengyel, cseh, vagy balti állampolgar is :"- Aha. Kár ,hogy nem egyformán. A lengyelek történelmi okokból eleve utálják az oroszokat,ráadásul neki ez most amúgy is jól jön, így haladékot kaptak a szénbányáik bezárásának ügyében. Ami ügye nagyon is környezetszennyező,de a jó ügy érdekében a nyugati államok hajlamosak szemet hunyni egy kis környezetszennyezés felett.
A csehek könnyen beszélnek,ők messze vannak egy esetleges orosz megtorlástól,miért is ne küldenének fegyvereket, hisz nem közvetlenül tőlük lépi át a szállítmány a határt. Szlovákiát jótékonyan kihagytad a felsorolásból,gondolom eszedbe jutott közbe,hogy az energetikai kérdésben ők bizony a mi álláspontunkat erősítik.
Ami pedig a balti államokat illeti,ha jól tudom ott azért nem ennyire rózsás a helyzet. A bolgárok nem ,hogy nem adnak fegyvert, de ők még azt is megtiltották,hogy rajtuk keresztül egy másik NATO országba szállítsanak. Biztos náluk is dübörög a Putyini propaganda.:)))))
"Ma már minden nap a CNN főoldalra kerül az ország,"- Na ne mond....juj de megijedtem. :))) Mégis miért kéne egy olyan sajtó véleménye érdekeljen ami köztudomású, hogy a balliberális érdekeket védi. Ha jól tudom épp most buktak le,hogy a választások alatt törvénytelen előnyhöz juttatták valamelyik főmuftiuk testvérét.

Ekrü 2022.05.04. 23:53:51

@Boldeone2:
"Itthon is lenne forrás , nagyon drága , de hazai forrás"- Gondolod ,ha megérné kibányászni már rég nem tette volna meg bármelyik kormány? Azért a saját pénztárcájának senki sem az ellensége...
"A magyar fogyasztás èvi kb 10 md, ezt idővel le lehetne vinni akár 8 md- re is...( Atomerőmű) "- Melyik? Az amelyiket az ellenzék már 10 éve folyamatosan támad és akadályoz?
"Többet nem lesz olcsó az orosz gáz "- Már hogyne lenne. Csak azoknak az országoknak nem lesz akiknek a kormánya képes lesz a saját országuk/népük jóléte ellen tenni. De az ilyen kormányokat el kell zavarni a fenébe.

sírjatok 2022.05.05. 01:03:39

@_atpijkamo_: várnak önkénteseket ukrajnába, lehet menni. pofázni könnyű, meg más faszával verni a csalánt

Nancsibacsi 2022.05.05. 07:36:29

@Boldeone2: Ja, meg lehet napelemet tenni a házra, meg powewallt, és megpróbálni eltárolni a nyári napsütés adta áramot télig - hagyjuk.
A realitás kb az, hogy SEMMI lehetőség sincs kiváltani a földgázt. A realitás az, hogy NINCS infrastruktúra ahhoz se, hogy többszörös árba kerülő LNG-t vegyünk helyette - ami így már durván környezetszennyezőbb lenne mint pl. a lignit, mert hát nem véletlenül olyan drága. Orosz gáz kell - amelyik angol vagy spanyol vagy holland azt mondja hogy nem, az költözzön ide, és csökkentse a gázfogyasztását 80 százalékkal, hogy legyen neki elég a hazai forrás. Ha egy év alatt nem fagy meg, nézzük meg hogyan csinálta.

Irbisz 2022.05.05. 07:45:25

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
"Hitler alapvetően a nyersanyag és energiahordozók hiánya miatt vesztett. Ezzel az oroszokat nem lehet megfogni.Valamint a németek kétfrontos háborúra kényszerültek, és komoly légitámadások érték az iparukat. Talán olvasgass kicsit, mielőtt ostoba párhuzamokat próbálsz erőltetni."

mnl.gov.hu/mnl/baml/hirek/nemetorszag_el_fogja_vesziteni_a_vilaghaborut_80_eve_jelent_meg_lajos_ivan_szurke
tanulatlan kis hülye, gondolom ezt a könyvecskét se ismerted, csak puffogtatod a közhelyeket középiskolai emlékeid alapján, kezd ezzel a másnak ajánlgatott olvasgatást.
"Lajos Iván 1939 júniusában jelentette meg az akkori németbarát közgondolkodással homlokegyenest szembe menő művét Németország esélyeiről egy leendő háborúban. A „Németország háborús esélyei a német szakirodalom tükrében” című munka közvetlenül a világégés előtt azt ecsetelte, hogy a németek miért nem nyerhetnek meg egy esetleges háborút, mindezt német forrásokra támaszkodva."

szóval eked kéne olvasgatni, de jó sokat. Hitler akkor is veszített volna, ha eléri a kaukázusi meg közel-keleti olajmezőket és egyéb term.i erőforrásokat rejtő területeket (hiába voltak ezek nagy céljai), mégpedig azért, mert a régi mondás szerint a "A háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz. ".
a szövetségesek gazdasági potenciálja annyival nagyobb volt, hogy globális szinten ez eleve eldöntötte a háború kimenetelét. Többen is voltak sokkal, így hiába volt a fejlett és jólszervezett német hadsereg, csak elhúzni tudták az elkerülhetetlent.
putin oroszországa ezzel szemben nemcsak borzasztó mennyiségi és minőségi hátrányba van a NATO-hoz képest, de emberanyaga is sokkal kisebb. A gazdasági potenciálról ne is beszéljünk, vicc a kettőt még össze is hasonlítani.
Viszont van atomfegyverük elég sok, és amilyen frusztráltak, tényleg képesek lesznek bevetni.

De nem is értem, mit makogsz katonai erőviszonyokról? a szegény oroszo. inkább szánnivalóan szegény tízmilliói életét javítaná fegyverkezés és háború helyett. Ja, hogy az nem megy, 20 év putin alatt alig van fejlődés, se a gazdaság, se az életszinvonal nem nő, inkább csak nő az elmaradás? Hát ez is különbség hitlerhez viszonyítva, ő az akkori világ egyik legerősebb, leggazdagabb és fejlett országát vezette, nem egy roskadozó, szegény, ám birodalmi álmokat dédelgető középhatalmát.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.05.05. 07:51:16

@Irbisz: Azért próbálsz kényszeresen buta párhuzamot vonni a II. világháború és a mostani helyzet között, mert nem ismered a történelmet. Olvass többet, írj kevesebbet!:)

Irbisz 2022.05.05. 07:52:06

@Nancsibacsi:
hogyne lenne lehetőség a földgáz leváltására, csak nem azonnal, mert nem készült senki ilyen gyors átmenetre.
Olvass utána, a földgáz hidrogénnel való helyettesítése évek óta aktuális téma, komolyabb műszaki akadálya nincs, "csak " annyi, hogy jelenleg a hidrogén előállítása drága. Még az orosz kapcsolat miatt ezen a téren elég lusta magyar MVM is aktivan vizsgálja már ennek lehetőségét.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.05.05. 07:56:01

@Irbisz: “ Hitler akkor is veszített volna, ha eléri a kaukázusi meg közel-keleti olajmezőket és egyéb term.i erőforrásokat rejtő területeket ”

Látod, kis hülye ez kapásból egyáltalán nem biztos. Leginkább azért, mert a bakui olajmezők elvesztésével a könnyen elérhető kőolajhoz szokott szovjet hadi
gazdaság térdre kényszerült volna, és vereséget szenvednek, mielőtt megnyílt volna a nyugati front.

Irbisz 2022.05.05. 07:56:41

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
nálad láthatóan többet tudok róla.
De nem kell tipikus orosz módon terelned, az analógia csak annyi volt, olcsóbb most megállítani oroszországot, mint később sokkal nagyobb költséggel/áldozatokkal.
Tudod, ezt nevezik proaktivitásnak, okos ember megelőzi a bajt, nem utána kapkod fűhöz-fához (te valamiért nem ez a kategóai vagy). Az hogy ezt nem értetted, és elkezdtél téves dolgokat felsorolni a 2. Vh-ról, az a te képességeid (hiányát) jelzi csak.

Irbisz 2022.05.05. 07:58:44

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
De, teljesen biztos. Ha rest vagy utánakeresni, legalább a linket olvasd el, nem kell félni új információktól. Na jól van, van aki kerüli ezeket, nehogy egyszerű világképét összezavarják.

midnight coder 2022.05.05. 08:08:41

@Boldeone2: "Ez volt az elhibázott gazdasági stratègia ...Nem voltak jelek hogy Oroszországban baj van? "

Miért, hol nincsen? Az amcsik kedvenc szövetségese, ahonnan mostantól mi is hozzuk majd a naftát Szaud-Arábia. Ott szerinted minden rendben van? Katar? Venezuela?

midnight coder 2022.05.05. 08:12:53

@Irbisz: "Olvass utána, a földgáz hidrogénnel való helyettesítése évek óta aktuális téma, komolyabb műszaki akadálya nincs, "csak " annyi, hogy jelenleg a hidrogén előállítása drága."

Tulajdonképpen az Enterprise ûrhajó felépítésének is csak egy akadálya van: a hajtómû az, amit nem tudunk megépíteni. Ja, van persze pár más kisebb dolog is, de igazából csak ezek hiányoznak, Pl. magát a hajótestet simán meg tudnánk csinálni.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.05.07. 10:30:15

@Irbisz: Minek keressek utána, amikor nyilvánvalóan hülyeségeket beszélsz. Ha a szovjet elveszti a kőolaját, a háborút is elveszíti, és ezt nem tudod cáfolni. Vagyis a háború '42 végéig nyitott volt.

eßemfaßom meg áll 2022.05.12. 13:20:35

@Irbisz: "a földgáz hidrogénnel való helyettesítése évek óta aktuális téma, komolyabb műszaki akadálya nincs, "csak " annyi", az árán kívül, hogy kompletten át kellene hozzá alakítani mindent. Már az is problémás, hogy kicsit hozzákeverjenek a földgázhoz.
süti beállítások módosítása