MaGYAUR

MaGYAUR

Az „ezeréves állami múlt” blabla

Minden nemzetállam hazudik a múltjáról!

2022. június 22. - Magyaur
  • Minden nemzetállam motiválni akarja az állampolgárait (már csak azért is, hogy fékezze a munkaerő elvándorlását). A régi piszkos ügyeket elhallgatja, csúsztat, sőt ha kell akkor kreál új „Fake History”-t annak érdekében hogy kialakítsa tömegméretekben a nemzetállamért való rajongást és önfeláldozást. Az olyan embert pedig, - tudóst is - aki igyekezne tárgyszerű maradni és „demisztifikálni” az állam születési eposzát hazaárulással gyanúsíthatják.
  • A monarchikus birodalmak esetében egyszerű volt a helyzet: az uralkodó isten kegyelméből uralkodott és a társadalmi hierarchia szent és örök volt. De a birodalmak romjain létrejött nemzetállamok elitje már nem hivatkozhatott a nemesi kék vér felsőbbrendűségére, új módon, új mítoszok révén kellett alátámasztania az uralomhoz való jogát. Ezért született meg a nemzetállami nacionalizmus, amely a nemzetállamok 19-20. századi határait visszavetítve az európai múltba „dicső múltat” fabrikált egy-egy ország lakosságának. Holott a nemzet szót csak a „nemesi nemzet=nemesi zárt klub” értelmében használták a modern nemzetállamok 18. századi létrejöttéig - amúgy a vallási hovatartozás volt a meghatározó és nem a nyelvhasználat!
  • Az orbánisták azért kapaszkodnak a soha nem létezett homogén és szuverén „Nagy Magyarország” eszméjébe, mert úgy érzik nincs elég legitimitásuk. Nevetséges, hogy a most bevezetni szándékozó „ősi” magyar szónak gondolt „ispán” elnevezés a magyar honfoglaláskor már itt élt szlávok tisztségnevéből a „zsupán”-ból ered… Sem a királyok nem voltak „fajtiszta magyarok”, hiszen még az Árpádházi királyok is összevissza házasodtak, nem beszélve az Anjou Nagy Lajosról és a román kenéz családból származó Mátyás királyról; sem a lakosság nem volt etnikai szempontból egységes. Hiszen a tatár, török hadak pusztításainak fő áldozatai a termékeny sík területeken élő magyarok voltak, és a betelepülésekkel, betelepítésekkel egyre csak csökkent a magyar népesség aránya az összlakossághoz képest.
  • Lehet, hogy formálisan jogszerű a Fidesz kétharmad, de mindenki tudja, hogy nem legitim, mert a jogszerűséghez jogállam kellene és az nincs. Magyarán nincs érdemi parlamenti munka, nincs mindenkihez eljutó közmédia és a távolabbi cél az állam és egyház összevonása, tehát az árukapcsolás hit és nacionalizmus közt. És mivel eddig a politikai hatalom a speciális, kelet-európai értelemben vett legitimitását az állandó életszínvonal emelkedés biztosította, ezért a most kezdődő lavinaszerű gazdasági romlás maga alá temetheti Orbán rendszerét.
  • Orbán és az általa létrehozott, a mai Magyarországot uraló, húsz valahány nagycsalád/klán véd- és dacszövetégének az a szándéka, hogy magát a kommunizmus elleni harcok hősévé maszkírozza és mint ilyet a régi, a nemesi címet karddal megszerző nemességhez kapcsolja… Ily módon is hangsúlyozva a magyar történelem, egyébként nem létező folyamatosságát, kontinuitását.

https://hvg.hu/itthon/20220621_Ujjaeleszti_a_foispanok_intezmenyet_a_kormany_az_ezereves_magyar_allamisag_jegyeben

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr1217864253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.22. 15:06:50

Magyarok alapították 1100 éve. Ez elegendő. Mi az, hogy homogén?

evilwolf 2022.06.22. 18:05:30

Ha már ezt a múltat nézzük, nem kellene felnégyelni az új trónkövetelőt, mint a Vikidált?

evilwolf 2022.06.22. 18:10:23

Vagy vegyük azt alapul, hogy a magyar nyelv 1836 óta hivatalos Magyarországon, legyen megint a német vagy a latin.
Vagy vissza a monarchiát.

Magyaur 2022.06.23. 07:27:47

@ez a nevem senki: A nem dinasztikus, tehát modern, polgári értelemben vett magyar állam születése 1920. Trianon egyszerre volt a halála a többnemzetiségű magyar "birodalomnak" és születése a magyar államnak!

midnight coder 2022.06.23. 09:08:09

@Magyaur: Trianon az akkori "EU" szétesése volt nemzetállamokra. Más kérdés, hogy a határok megállapításánál fontos szempont volt a térség leendô destabilizálása, ezért finoman szólva nem mindig az etnikai viszonyok voltak a szempont. Másrészt az új nemzetállamok jól leszarták a kisebbségek jogait. Ezért is szólt ilyen jó nagyot errefelé a második világháború.

midnight coder 2022.06.23. 09:10:57

Amúgy Orbánnak ez a vármegyés, fôispános balfaszkodása csak arra jó, hogy legyen beszédtéma a sajtóban.

György Csaba Nagy 2022.06.23. 11:54:32

Az Orbánba csomagolt kisgömböc telhetetlen: kevés neki a megszerzett hatalom, a vele járó anyagiak, ő játszani is akar, újabb képtelenségeket vágva révedt választói arcába. Az egész országnép ül a nézőtéren, s ámul Cipolla kifogyhatatlan trükkjein. Himnuszunk veretes szavai szerint "megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt". Így már csak a jelen maradt, hogy azt is elkúrjuk, s tesszük is. Kár, hogy mindig épp jelen van.

ez a nevem senki 2022.06.23. 13:39:53

az új rend
szám
okra is fel
vésik a magor logót ez már vegy
tiszt
a nácizmus

midnight coder 2022.06.23. 17:22:25

@György Csaba Nagy: Könnyen teheti, elvégre nincs ellenzéke. Hû csatlósa, Fletó gondoskodik errôl. Ezért aztán kb. bármekkora balfaszságot megengedhet magának. És amíg a nép hüledezik, hogy mekkora marhaság ez már megint, addig sem foglalkozik a valódi problémákkal.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.06.23. 23:17:00

@midnight coder: höhöhö valaki írta, nem adiig lesz fecó amíg dk lesz vagy fecó önmagában, hanem addig amíg fidesz lesz.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.06.23. 23:18:28

@midnight coder: amúgy ennél jobban mi a lószart tudott volna fecó elkúrni, mint ahogyan ezek tették...?!
süti beállítások módosítása