MaGYAUR

MaGYAUR

Az informatikusok kivándorlását okozhatja a katatörvény

SOS vészjelzés...

2022. július 14. - Magyaur

24.HU

Az informatikusok kivándorlását okozhatja a katatörvény

 Lányi Örs - 2022. 07.13.

 Az informatikai szakemberek tömeges elvándorlásának megakadályozása érdekében az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért új adónemet javasol a KATA átalakítása kapcsán. A szervezet közleménye szerint az ország versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú szektorokban, így a digitális ágazatokban egyre többen dolgoznak a hagyományos alkalmazotti viszonytól eltérő foglalkoztatási formában, akiknek meg kell teremteni az egyszerű és kompetitív adózás lehetőséget.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) adónem megváltoztatását az IVSZ előkészítetlennek és az ország versenyképessége szempontjából károsnak tartja.

Az IVSZ ezért azt kéri, hogy a módosítások csak 2023. január 1-jén lépjenek életbe és addig a digitális gazdaság szereplőivel egyeztetve új, egyszerűsített adónem kerüljön kidolgozásra. A szövetség javaslata szerint a törvényhozóknak olyan módon kellene átalakítania a magyar adórendszert, hogy az képes legyen követni a hagyományos foglalkoztatási formák fellazulását, illetve az atipikus formák térnyerését. Kiemelték: egy, a mostaninál rugalmasabb, a modern munkakörökhöz jobban igazodó rendszerrel a kormányzat fiskális bevételeinek növelése is könnyebb lenne. Az IVSZ szerint tehát szükség van egy olyan adónemre, amely:

  • egyszerű szabályok mentén stabil és kiszámítható,
  • alacsony belépési küszöb mellett támogatja az atipikus munkavégzést (részmunkaidő, digitális nomád),
  • adminisztrációja minden elemében digitalizált, átlátható és külső segítség nélkül is elvégezhető,
  • vélt adóelőnyökért nem ösztönöz fiktív gazdasági cselekményekre,
  • felfelé nyitott, így folyamatos átmenetet biztosít a komplexebb cégformák felé mind adminisztrációban, mint az összes adóteher változásában.

Az IVSZ szerint Magyarország digitális fejlődését fenyegető egyik legfőbb korlátozó tényező az informatikai és digitális munkaerőhiány.

Egy átfogó digitális munkaerőpiaci felmérés eredményei szerint a következő években a munkaerőpiac keresleti oldalán tovább bővül a magas szintű digitális felkészültséget igénylő munkahelyek aránya, amit a kínálati oldal nem képes követni, azaz tovább nő a munkaerőhiány. Az informatikus mérnökök és IT szakemberek esetében a hiány a legfrissebb felmérések szerint két éven belül a 26 ezer fő lesz.

Az IVSZ tagvállalatainak visszajelzései alapján a pandémia alatt széles körben elterjedt a távmunka lehetősége az informatikai és digitális munkakörökben dolgozó munkavállalók körében, megnyitva a kaput az atipikus foglalkoztatási formák előtt. Részben ennek hatására terjednek az atipikus foglalkoztatási formák: egyre több ilyen szakember dolgozik digitális nomádként, szabadúszóként egyszerre több hazai vagy külföldi megrendelőnek, és a teljes vagy hibrid home office munkarend is általánossá vált.

A szövetség szerint az egyébként is súlyos munkaerőhiánnyal küzdő magyar digitális gazdaság (és ezzel a nemzetgazdaság) versenyképességét súlyosan fenyegeti, ha bármilyen megfontolásból az eddiginél is több digitális és informatikus szakember dönt a magasabb fizetéssel kecsegtető külföldi munkavállalás mellett – akár tényleges kiköltözéssel, akár távmunkában vagy digitális nomádként.

Nem csupán az informatikusok külföldre költözése jelenti az egyetlen veszélyt.

Az IVSZ tapasztalatai alapján a hazai kkv-k technológiai fejlődését számos olyan tanácsadó, szabadúszó IT-szakember segíti, akik a katáról más adónemre áttérve drágábban tudják csak kínálni szolgáltatásaikat az egyébként is hagyományosan árérzékeny, és a DESI-index alapján a digitalizáció terén súlyos lemaradásokkal küzdő magyar kkv-szektornak. Így egy rugalmasabb adónem hiánya jelentősen visszavetheti a magyar gazdaság gerincét alkotó kkv-k modernizációját, amely jelentős hatással bírhat a hazai versenyképességre is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr9817882751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.07.14. 08:54:14

Igazából ez csak a magyar cégek versenyképességét csökkenti. Arról van szó, hogy a Gipsz Jakab Kft-nek annyi pénze nincs, hogy megfizessen a számára szükséges IT szolgáltatásokhoz egy profi főállású rendszergizdát, vagy pláne programozót bérköltségestől, viszont KATA-val már szűken belefért, pláne ha az illető nem csak egy cégnek dolgozott. Na most innentől kezdve a Gipsz Jakab Kft vagy visszatér az abakuszhoz, vagy teljesen feketén bíz meg valakit, már persze ha talál.

HaD 2022.07.14. 08:54:19

Elért a folyamat a végéhez...a fedezet nélküli(elpazarolt 1000 milliárdok) fizetés emelések annak a tervenek a részei melynek eleve az infláció volt a végcélja és ezzel az hogy a kisembereket visszanyomják a létminimum a röghözkötöttség szintjére. A katásdi azon bujtatott béremebelö projekt része volt ami azt célozta meg hogy mikor beszakadnak az árak(most) akkor ne milliók menjenek és verjék szét az un elit kis játszóterét...ez afféle ragadozó taktika...most a csorda futkos ide oda más csordák meg unottan nézik ahogy el elhullik a hajszában egy két haver...dehogyis megy innen külföldre senki...a magyar taktika sem nyelvismereti sem képzettségi oldalról nem ezt támogatta ....az usa meg a ruszki banda jót mulat a trumpék által elökészített "bulin"...európa meg szivatóra téve ....egy az egyben váltják a dollárt ...döl ki a zs...a magyar forint esete csak egy további lyuk a zsákon...

lobaszopiatej 2022.07.14. 10:00:55

Pont az informatikai terület az egyik, ahol bújtatott foglalkoztatásként üzemel a KATA, komoly létbizonytalanságot okozva a rendesen bejelentett munkaviszonyúakkal szemben.

Lehetnék én is 2022.07.14. 10:57:19

egy átalányadó sem rossz azért

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.14. 11:55:57

De kivándorlás előtt még gyorsan éhesen elesnek a járdán, nem?

Rubasov nertárs 2022.07.14. 13:30:31

A legjobb informatikus eddig is koccoltak nyugatra.
A probléma az, hogy ezután mennek a közepesek is.
A midnightcoder által említett Gipsz Jakab Kft. úgy fog keresni infóst, hogy a jelentkezésnél előnyt jelent, ha a jelentkező látott már életében honlapot.

havrilla 2022.07.14. 13:33:03

Szerencsétlen egy társaság vagytok a firkásszal együtt.
Senki nem fog elmenni, mert már máshol sem egyszerű megélni.
Miért hazudtok magatoknak?

Rodney_2 2022.07.14. 17:56:23

@havrilla: @midnight coder:
Fizetik Nyugaton a progresszív SZJA-t. Ott van Kurt Úrfi aki azt írta korábban hogy ezért nem megy el mert itthon bejelentett alkalmazottként jobban keres mintha Nyugaton kellene laknia a progresszív adó megfizetése után.
Vannak informatikus barátaim, akik szarrá keresték magukat a KATA maximális kihasználásával, sajnos ez adó és járulékfizetés (vagy társadalmi) szembontból közel feketegazdságot jelentett eddig is. legfeljebb legális volt :( Az alkalmazott IT szakemberek meg eddig sem szerették az ilyeneket.
Az engedélyezett közteherelkerülás is árt annyit a gazdaságnak és társadalmonak mint a NER lopások. Hoppá... Katázó ITs (és egyéb) tömeg = Lölö :p

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.07.14. 19:24:05

@havrilla: sőt, még azok is visszajönnek akik elmentek! :))
Persze. Ide a feudalizmusba! :))

midnight coder 2022.07.14. 20:50:01

@Rodney_2: Nézd, azok a cégek akik fizetőképes multiknak dolgoztak, azok eddig sem igazán alkalmaztak katásokat, már csak azért sem, mert ők maguk is multik. Én is ilyen helyen dolgozom, a kata itt fel sem merül, ahogy más megoldás sem mint az alkalmazotti jogviszony. De azelőtt jópár évig dolgoztam mint szabadúszó programozó hazai cégeknek, ott bizony még KATA-val is jóval kevesebbet kerestem volna (de akkor amúgy is csak EVA volt) mint így alkalmazottként.

midnight coder 2022.07.14. 20:56:50

@havrilla: "Senki nem fog elmenni, mert már máshol sem egyszerű megélni."

Kollégám a norvégokhoz ment el, de eddig még nem panaszkodott. Még a lakbér után is jóval többet tudott félretenni mint itt a nettója volt, plusz az asszony pedagógus és kinn majdnem annyit keres mint ő. Jó, mondjuk ehhez norvégul is meg kellett tanulni és nem kezdő szinten, ami úgy nagyjából 5 éves tanulás volt nekik. De mint programozó vagy rendszergizda egy multinál meg lehet élni az angollal is, azt pedig kb. minden komolyan vehető informatikus beszéli.

Rodney_2 2022.07.15. 01:07:55

@midnight coder: Jó példát hoztál, az európai olajsejkséget ahol a pénz a fán terem (illetve a tengerből jön). Vegyünk egy átlagos nyugateurópát ahova el lehet menni. És ahol most remek piaci rezsi van + 50% körüli felső adókulcs (hogy legyen miből finanszírozni a majommigránsokat és nemváltó műtéteket)

havrilla 2022.07.15. 01:08:48

@midnight coder:
Jó, ez volt eddig. Mondjuk egy éve. De azóta nagyot változott a világ és még nagyot fog. Ott "nyugaton" írtózatosan már megdrágult az élet és még nincs vége. Német barátaim igen csak szívják a fogukat. Kezdenek lkialakulni a gázárak pl. Kiderült, hogy az amerikai LNG ( feldolgozással ) és a máshonnan kapott gáz négyszer annyiba kerül, mint az eddigi. Már morgolódnak a "bevándorlók", mert kezdik csökkenteni a segélyeket. Ebből sem lesz békés élet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.07.20. 06:13:44

@Rodney_2: Így van. Én ma annyit keresek mint egy velem egy kvalitású német, vagy osztrák kétharmada kb. De van itthon mindenem, ha kint kéne lakást bérelnem és megfizetni a szolgáltatásokat nem lennék anyagilag előrébb. A KATA megváltoztatása érthető. Engem az háborított fel, hogy míg én 6,3 millió TB fizettem tavaly, egy KATA-s meg 600 ezret, akkor ugyanazt az EÜ szolgáltatást kapjuk? Jó nekem lesz nyugdíjam, a KATA-s meg a küszöböt fogja rágni.
De nem így kellett volna ezen változtatni, hanem kiszámíthatóan.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.07.20. 06:17:52

@midnight coder: A multik nem engedik a KATA-t, mert nekik nem éri meg hogy rájuk szálljon a NAV. A nagy informatikai cégek már a céges beszámlázásokat sem engedtél 20 évvel ezelőtt sem. Más a jogi helyzet egy alkalmazottal szemben, mint egy hirtelen felszívódó bt-vel.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.07.20. 06:21:30

@havrilla: Csak az ismeretségi körömből 7 embert tudok aki az utóbbi 3 évben elhúzott Londonba, Szingapúrba, Bécsbe.

midnight coder 2022.07.20. 07:40:52

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Na ja. Csak egy átlag magyar Bt-nek esélye sincs arra, hogy megfizessen egy nagy informatikai céget. És igen, idehaza lehet jól keresni alkalmazottként egy külföldre dolgozó nagy multinál. És igen, én sem fogok kimenni, mert ilyennél dolgozom és megvan a házunk, autó, stb. És már nem is vagyok fiatal. De ha 25-30 éves lennék és csóró, fel sem merülne bennem, hogy idehaza maradjak.

midnight coder 2022.07.20. 07:41:58

@havrilla: Itt is szar lesz, max. annyival lesz jobb, hogy itt a nép már megszokta.

Medgar 2022.07.20. 09:58:12

@havrilla: A hülyeségeidet a hiradó.hu-n told kérlek. @midnight coder:

havrilla 2022.07.20. 10:26:40

@Medgar:
Nem kell a segítség, elég hülyék vagytok ti saját magatoktól is!

havrilla 2022.07.20. 10:27:13

@midnight coder:
Szasr lesz, csak a teféle szar alakoknak!

birkamenet 2022.07.20. 10:51:48

@midnight coder:

Hú te észkombájn, 12 éve fújod, hogy ha bezetnének egy magasabb adókulcsot egy elit fizetésnek számitó határtól, akkor lelépne mindenki, mert a progressziv adókulcsos adózás maga a pokol. Errefel most itt reklámozod, hogy a haverod az egyik legmagasabb adókulcsú Norvégiában milyen f.aszául megél.
Te se leszel már hülyébb.

birkamenet 2022.07.20. 11:00:17

@midnight coder: @Rodney_2:

Amelyik informatikus nem tud 500 ezres fizetésért elmenni dolgozni, az annyit is ér.

birkamenet 2022.07.20. 11:05:56

@havrilla:

Te full idióta fidernyák troll, éppenségel Orvanisztán az, ahol azenergia számla a 8-10-szeresére ugrik.
Hallgass orbán fôispánodra, oszt zuhanyozz havonta csak egyszer, világitsál gyertyával, oszt akkor talán marad pénzed Tündérmesében a kajára is.

belekotty 2022.07.20. 12:37:58

@birkamenet: 500 ezer? Annyiért Kurt a telefont nem veszi fel.

Rodney_2 2022.07.20. 13:26:46

@birkamenet: Norvégia nem jó példa, az olyan mint egy olajsejkség. Ha nem lenne olajuk, akkor kb a fjordokban termelhető energiából és halászatból élnének, az kicsit átrendezné a jövedelmi viszonyokat (bár Izlandon is jól élnek, a franc tudja miből, ott tényleg csk halászat van meg geotermikus energia)

"Amelyik informatikus nem tud 500 ezres fizetésért elmenni dolgozni, az annyit is ér."
Ebben kivételesen egyetértünk. Gondolom a kisebb cégek rendszergazdáira gondolt, akik nem dolgoznak napi 8 órát?? Vagy esetleg több cégnél csinálják és ezért eddig nyugodtan számlázgattak?? A lényeg valahol ott lehet, hogy a kisebb béna cégeknek is szükségük van informatikára nem csak a nagyoknak

Rodney_2 2022.07.20. 13:36:45

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Így van. Illett volna január 1-től változtatni. De akik most kimentek tüntetni, akkor is kimentek volna. Meg lehetett volna "konzultálni" az érintettekkel:
- Hé köcsög, akarol-e annyi közterhet fizetni mint a többi ember?
- Nem akarok, mert önző individualista félázsiai vagyok, mindenki mást leszarok.
- Akkor gebedj meg, akkor is megváltoztatjuk a szabályokat.
- Akkor elmegyek a feketegazdaságba.
- Jó de az meg bűncselekmény, majd jól rádszáll az adóhatóság mert most már tudjuk, hogy eddig mivel és hogyan foglalkoztál. Háháhá

midnight coder 2022.07.20. 13:42:18

@birkamenet: "Amelyik informatikus nem tud 500 ezres fizetésért elmenni dolgozni, az annyit is ér."
Ja, csak tudod az az informatikus aki két határral arrébb az agresszív adózás + lakhatás + kaja után nettó 500 ezret félretenni, az annyit is ér. Ja, és azért a pénzért cserébe ott valóban szolgáltat is az állam, azaz Pl. nem maszek dokihoz jársz ha élni akarsz. Itt meg az agresszív adózás hatása annyi lenne, hogy nem három station épül fel hanem öt.

midnight coder 2022.07.20. 13:46:03

@Rodney_2: "- Jó de az meg bűncselekmény, majd jól rádszáll az adóhatóság mert most már tudjuk, hogy eddig mivel és hogyan foglalkoztál. Háháhá"

Amire pedig az a válasz, hogy
- Akkor meg kihúzok nyugat-európába és Orbán bácsi pedig javíthatja személyesen a Pistike Bt PHP-s kódját vagy hordhatja a pizzát a saját kis piszkos kezével...

Lehet hogy ez hamarosan változni fog, de most nyugat-európában minden vonalon munkaerőhiány van. Ha pedig eljön az esedékes összeomlás, akkor itt sem lesz fasza.

Rodney_2 2022.07.20. 14:09:08

@midnight coder: Erre nem lehet az a megoldás, hogy akkor a zemberek ne fizessenek közterheket. A lineáris adó lényege, hogy mindenki arányosan hozzáteszi a részét a közöshöz (nem csak kivesz belőle, mint kommunistáéknál nyugaton).
Soha nem rendelek pizzát, mert az csak frissen jó :p

Minden ballib bérretteg 2022.07.20. 15:14:19

Az az informatikus, aki ki akart menni, már kiment.
Az informatikus szakma az nem az, ahol a munkáltató tud zsarolni azzal, hogy vagy KATA-s lehetsz vagy mehetsz a fenébe, mint ahogyan ezt teszik számos területen, az adócsalás mintapéldányai.
Az informatikus talál számos bejelentett munkahelyet, versenyképes fizetéssel.

Ez csak bérrettegés.

Mankel 2022.07.20. 15:22:11

@Rodney_2: fura 3 éve még lőtéri kutyát nem érdekelte a katás adócsaló? Mit csinált mini feri?!

Minden ballib bérretteg 2022.07.20. 15:26:47

@Mankel: Válságban nyilván számít.
Miért szerinted rendben van, hogy vannak cégek, akik minden munkavállalójukat KATA-ra kényszerítették, hogy adót csaljanak ilyen módon ?

Billy Hill 2022.07.20. 15:26:51

(Mi van még a KATA meg az alkalmazotti adózás között? Mindenképp kell számlákkal baszakodni?)

Minden ballib bérretteg 2022.07.20. 16:22:31

@Billy Hill: Szerintem az EVA-t nem szüntették meg. De ebben nem vagyok biztos.

Minden ballib bérretteg 2022.07.20. 16:26:23

@Minden ballib bérretteg: Boccs.. az EVA megszünt, de helyette lett az átalányadózás:

acounto.com/atalanyado-2022/

Mankel 2022.07.20. 16:29:53

@Minden ballib bérretteg: hát komolyan az elmúlt 100 év legjobb 10 éve után az első felhőre összeesik a rendszer?!
Jah hát tetszettek volna a Fideszre szavazni és nem miniferit a hatalomra juttatni. Akkor most nem lenne csökkentve a rezsi csökkentés. Meg adót se emelnének!

havrilla 2022.07.20. 17:04:15

@birkamenet:

Miért haudsz még magadnak is kisköcsög?
Na ezért lesz Orbánnak mindig kétharmada, mert ekkora seggfejek vagytok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.07.20. 17:10:58

@midnight coder: indeed.com USA oldala. repkednek a 100 ezer dollár feletti éves fizetések.
www.indeed.com/jobs?q=sql%20programmer&l&vjk=242c1a0660a1e518 52 ezer találat
Egy DB2 adminisztrátor otthonról, ki se kell menni az USA-ba 130 ezer zöldhasú/év
Van rendszer adminisztrátor állás 200 ezerért is, de USA állampolgár lehet csak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.07.20. 17:22:09

Meghal Orbán, menne már a mennyországba. Bekopog. Kijön Szent Péter és azt mondja neki!
– Hát, eléggé félrevezető életed volt, ígérgettél aztán kiderült, hogy loptál, csaltál, hazudtál. De van egy lehetőséged. 1 napot el kell töltened a pokolban, egyet a mennyben és aztán dönthetsz hol szeretnél lenni az idők végezetéig.
Így is lett. Orbán lemegy körülnézni a pokolba. Ott az összes cimborája, pálinkáznak, disznót sütnek, fociznak. Nem akar hinni a szemének.
Miután eltöltött egy napot, felnéz a mennybe is. Látja, hogy hatalmas békesség, az emberek kiegyensúlyozottak, minden tökéletesen működik az ott levők teljes megelégedésére. Lejár a nap és döntenie kell. Kérdi Szent Péter:
– Nos, hol szeretnél élni?
– Hát, a földieknek ne mondjátok meg, de én inkább a poklot választom.
– Rendben, legyen hát.
Lemegy a pokolba, maga Lucifer nyitja ki a kaput, ahogy belép, be is csapódik mögötte. Látja ám, hogy a barátai koszosak, büdösek, a szemétből esznek. A családtagjait meg éppen nyárson sütik.
Odafordul Luciferhez.
– Lucifer bátya! Tegnapelőtt nem ez volt itt!
– Ja, kérem, az volt a kampány, aztán választottál; ezek pedig itt a reformok…

gigabursch 2022.07.21. 07:39:47

@midnight coder:
Talán te tudod a legjobban, hogy milyen mennyiségben vannak jelen a piacon az indiai és egyéb informatikusok.

belekotty 2022.07.21. 08:30:40

@gigabursch: Akiknek túlnyomó része gyorsatalpalón végzett, önálló munkára alkalmatlan. Dolgoztam ilyenekkel, a szájukba kell rágni mindent. Ha az interjú szakmai részében belekérdezel a részletekbe kiderül hogy nincsenek mélyebb ismereteik. Ettől még vannak nagyon jók, de az az elenyésző kisebbség. Továbbá ebből a merítésből a jókat a multik régen kimazsolázták. A külföldi informatikus itthoni költségeit pegig a Gipsz Jakab Bt. nem tudja kitermelni. Homeofficeban pedig az időeltolódás miatt nem igazán lehet velük dolgozni, hogy ők Indiából krampácsolnak. Na meg kockázatos is valakit Indából beengedni a rendszeredbe, akit csak videón láttál.

belekotty 2022.07.21. 08:34:55

@gigabursch: Különben meg ha igazad lenne, akkor nem lenne az USA-ban ekkora informatikus hiány, hanem ott lenne fél India. Ha jól tudom azon a területen ahol Kurt melózik, kb 50 ezer betöltetlen hely van az USA-ban.
süti beállítások módosítása