MaGYAUR

MaGYAUR

Európa "Trianonja": a nemzetállamokra való szétesés volt

2022. július 21. - Magyaur

A "vármegye", a "főispán", (az állampolgárokat akár botütéssel is büntető) "csendőr" elnevezések az Orbán kormánynak azt a szándékát fejezik ki, hogy "ne előre, hanem hátra" menjen Fidesz-Magyarország. A férfisoviniszta, nacionalista Hadiállam fanatikus hívei megvetik korunk Jog-alapú "liberális/kalmár" szellemét és példaképnek tekintik az európai középkor teljesen félreismert, barbárnak hitt, szerintük pusztán Erőn és Erőszakon alapuló társadalomszervezési módját. Merthogy ezt akarják átültetni a mai korba...

A középkori Európa a Római birodalom romjain épült fel, annak a görög-bizánci válfaját Kelet-Európában, a latin-katolikus válfaját pedig Nyugaton vitte tovább. A középkori Nyugat-Európa, latinosan "Occidens", - aminek szerves részét képezte a Magyar királyság - a világtörténelem egyik csúcsteljesítményekre képes civilizációja volt. Ami az Occidens-t megkülönböztette minden korabeli és későbbi tradicionális társadalomtól az az önigazgató, szabad és szabadszellemű város volt! A korszak jelmondata, hogy a "városi levegő szabaddá tesz" nemcsak arra utalt, hogy a szabad királyi városokba már nem érte el a jobbágyokat a földesúr és a püspök keze, hanem arra is, hogy a babonákat egyre inkább leküzdő technikai és tudományos tudás a kereskedő-polgárság üzleti tehetségével párosulva Európát, néhány száz év alatt, a világ urává tette.

A középkori Európa, ahova az orbánista kormány látszólag vissza akar térni egységes volt: vallási, nyelvi (latin), jogi szempontból (római jog), valamint a vállalkozó, önigazgató városok, városszövetségek miatt. A nyelvek szerinti identitás nem nagyon számított. Ha egy horvátot megkérdeztek volna akkor arról, hogy ő kinek tartja magát, akkor azt válaszolta volna hogy ő katolikus, a horvát királyságban él, amely királyságnak és a magyar királyságnak közös az uralkodója (aki valószínűleg nem is volt magyar) és hogy ő a horváton kívül még esetleg több nyelven ért, beszél; attól függően hol él.

Csak az anyanyelvi prédikációt követelő protestánsok, a feudális abszolutizmus elleni harcban a központi hatalom ellen a nemzeti öntudatból fegyvert kovácsoló köznemesség és polgárság fogják az egységes európai civilizációt darabjaira szétzúzni... ahogy tette ezt a trianoni békeszerződés, immár nemzetiségi identitás alapján, Nagy-Magyarországgal.

Az Európai Unió létrehozása annak a felismerése, hogy Európa csak úgy töltheti be újra méltó szerepét a világ nagyhatalmai közt, csak akkor lehet sikeres, ha a nemzetállami torzsalkodásokat és kiskirályos allűröket minden nemzet félreteszi és összefog az alapjaiban közös civilizáció jegyében! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr317887823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xebu 2022.07.21. 14:00:52

Azon mindig csodálkozom, mikor az Orbán veri az asztalt, hogy az EU milyen gyenge mert ki van szolgáltatva a nagy államoknak (USA, Kína, Orosz), akkor miért válaszol úgy, hogy akkor lesz erős az EU, ha szétszedjük 27 nemzeti tagállamra, akik laza konföderációban vezetik az EU-t.
Miért lenne erősebb 27 szaros nemzeti állam, mint az egységes európai államok szövetsége? Nem inkáb fordítva? Azzal, hogy folyton folyvást tökön szúrjuk a EU-t, pont az USA, Kína, Orosz érdekeket szolgáljuk. És persze lehet, hogy kiharcolunk magunknak egy kis előnyt a többi EU tagállamhoz képest, de együtt nagyobb előnyhöz jutnánk el... Ahogy a vicc is mondja, mikor kérdezik Pista bácsit , hogy nem zavarja, hogy a szép felesége megcsalja? Válasz: "Inkább vagyok résztulajdonos egy menő lokálban, mint kizárólagos tulajdonos egy rozzant faluszéli csehoban."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.21. 16:25:29

A RB szétesett végleg. Újraépítése, különösen liberális alapon, abszurd elképzelés, szerencsére semmi esélye.

Rodney2 2022.07.22. 00:17:26

Majd Putyin egyesíti Európát, akkor örülhetsz :)
Szerited a Római Birodalom hogyan egyesített?? Milyen népirtások árán??

György Csaba Nagy 2022.07.22. 17:48:38

Érdekes olvasmány a történelem. A Római Birodalom adminisztratív egysége alatt a sokszínű népesség széles körű autonómiája működött, a kiküldött helytartók alatti adminisztratív és katonai szervezet csaknem kizárólag helyiekből állt, ez éltette évszázadokig. Bukását a rabszolgamunka alacsony termelékenysége okozta. A feudális, középkori állam korántsem nemzetállam, csak a király és udvara igyekezett azzá tenni, de valódi hatalomgyakorlói a földesurak voltak, akiket a király kénytelen volt partnerként kezelni, koronként és országonként változó sikerrel. A városok Olaszországban korán, máshol a középkor végén vagy után váltak hatalmi tényezőkké. A nemzetállam a kibontakozó kapitalizmus terméke. A jelenkorban pedig furcsa ellentmondó folyamat tanúi vagyunk: a gazdaság globalizálódásával szemben a nemzetállamok jelentős száma szétesik. Ennek csak egyik oka a népek eltérő vágyai, életfelfogása és kultúrája, a másik, sztem alig felismert ok a helyi politikai vezetőréteg törekvése, hogy lehető legnagyobb rendelkezési jogot kiharcolva jó üzletet csináljanak maguknak. Szerencsére ez zsákutca: a háborúk helyiek, a gazdaság a nyerő tényező, az pedig nemzetek feletti, és egyre inkább olyanná válik, ezzel kiküzdi a többi tevékenység és szabályozás nemzetek feletti egységesülését: nyelv, jog, adó, korlátozottan még a kultúra terén is. No nem holnapra, de az irány előre ez.

midnight coder 2022.07.23. 10:44:03

Ja, ezekben a remek felvilágosult középkori városokban voltak Pl. a boszorkányégetések, a nyilvános akasztások, itt ürítették ki a szart a házak ablakán keresztül az utcára, mászkáltak a patkányok fel és alá az utcákon, terjedt a pestis, a fekethimlő, a kolera. És persze az országok uralkodói szorgalmasan háborúztak egymással.

Lehetnék én is 2022.07.23. 20:43:01

és a királyságról mi a véleményed?
elég régi, de sok helyen működik.
nekünk viszont eszünkbe se jusson, mert elmaradot, suttyó despota államnak fogunk látszani (bár az EU-ban vagy Európában különösen sem 1-2 ilyen állam működik)
süti beállítások módosítása