MaGYAUR

MaGYAUR

A rendkívüli helyzetekben Orbán vagy későn reagál, vagy "túlreagál"

2022. augusztus 22. - Magyaur

Mi a közös a vörösiszap katasztrófa, a földrajzinév-bizottság és az Országos Meteorológiai Intézet között? Az, hogy mindhárom ügyben Orbán Viktor, jogvégzett emberhez nem méltó módon - meg sem várva a vizsgálati folyamat végét – közvetlenül, vagy közvetett módon kijelölte a felelőst és mint valami pallosjoggal felruházott nagyúr személyesen, vagy megbízottja révén büntetést is kiszabott:

  • a 2010 október 4-én történt vörösiszap katasztrófánál „Orbán október 11-én napirend előtti felszólalásában bejelentette, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás alá vonják. Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a MAL Zrt. vezetését. Az országgyűlés rekord tempóban, október 11-én fogadta el a sajtóban lex MAL-nak becézett törvényt, amely – a honvédelmi törvény módosításaként – lehetővé teszi, hogy katasztrófahelyzetekben az állam átvehesse a magáncégek irányítását; az első ilyen a MAL Zrt./Wikipédia/
  • A bizottság 2011. március 7-én úgy határozott, hogy a Budapest-Ferihegyi repülőtér új neve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest-Ferihegy legyen és nem támogatták a második Orbán-kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér elnevezést. Az előbbiben ugyanis – mint elmondták – benne marad a Ferihegy védendő földrajzi név is, aminek az elhagyása nem lenne szerencsés, másrészt a kormány javaslata tulajdonképpen egymás mellé szórt tulajdonnevek halmozásából áll, ami így valószínűleg nem is tud elterjedni a köznyelvben. A kormány a 20:1 arányban hozott véleményt nem pusztán figyelmen kívül hagyta március 16-i döntésében, hanem azzal is megtorolta, hogy egyeseket eltávolított a bizottságból (a bizottság vezetőjét is leváltották). Március 21-én jelent meg az új kormányrendelet, mely szerint ettől fogva a kormány dönt a hivatalos földrajzi nevekről, ha ehhez kiemelt közérdek fűződik; egyúttal a bizottság hivatalban lévő tagjainak megbízatása megszűnik, az újonnan létrejövő testület létszámát pedig minimalizálják.” /Wikipédia/
  • augusztus 20-án elmaradt az ünnepi tűzijáték, a kormány és médiája rögtön meg is találta a felelősöket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese személyében.

Orbán a fenti „rendkívüli eseményekre” keleti despoták módjára reagál, vagyis mintha az igazság egyedüli letéteményese volna; maga ítélkezik.

De ami ennél sokkal aggasztóbb, hogy nem tudja kezelni a rendkívüli helyzeteket: vagy lassan reagál, mint például a 2015-ös migrációs hullámra, aztán a Covid-járványra és nemrégen az ukrajnai menekültáradatra, vagy túlreagálja a problémákat (lásd a fenti eseteket) amikor viszont hirtelen, „katonásan”, vagyis mindent egybemosva, szigorúan és példát statuálva dönt.

Miközben Orbán és hívei el vannak ragadtatva a vezérük éleslátásától és rapid döntéshozatalától - ezzel is bizonyítva a „nemzeti-keresztény vezérelv” fölényét a „teszetosza” Nyugattal szemben - aközben Magyarország tönkremegy a kormány előrelátásának hiányától és magának az államnak, benne az egészségügynek, oktatásügynek, szociális és nyugdíjpolitikának a működésképtelenségébe...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr917913689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schlumbergerna 2022.08.23. 07:33:59

És meddig kell még tűrnünk ezt a tarthatatlan állapotot?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.08.23. 07:57:51

@schlumbergerna: Sokáig, amíg van 1 millió jóltartott, 1.5 millió elkábított birka és olyanok az ellenzék vezéralakjai mint gyurcsány.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.23. 08:00:54

Zorbán alkalmatlan: vagy siet vagy késik.

Ez axióma a Nagy Ballib Enciklopédiából.

gigabursch 2022.08.23. 08:26:37

Az, hogy egy nehézipari komplexumnak (tk. Dunaferr is!) mi köze van a hadsereghez, az teljesen máshol kerül levezetésre, de ezek egyébként jogszabályban kimondottan - igyekszem helyesn használni a szókapcsolatot - 'hadi és hadi érdekeltségű üzemek'.

Itt szintén nem vizsgálva - pedig érdemes - az Apperitif törzs és a Miniszterelnökség döntési mechanizmusát, az OMSZ mellett nem tudok szó nélkül elmenni:

...
Szerintem egy teljesen normális elvárás adófizetői, hogy a meteorológusok ne baromságokat hadováljanak.

Igeni, szeretném látni csak az idei évre, járás szintre lebontva, háromnapos és hetes mozgóátlag vizsgálatával a beharangozott és a megvalósult csapadékmennyiség egymással milyen viszonyban van!

Ezt főleg annak tükrében igénylem, hogy a hazai és a nemzetközi fronton is a világ szuper-számítógépeinek számító kapacitásából a metorológia kb (helyszíntől, forrástól és értelmezéstől függően) 15-40 %-ot emészt fel.
Ez egy, az adókból, vastagon kibélelt mutatvány.
Ekkora adótömeghez pontosan ekkora elvárt pontosság és teljesítmény is igényelt az adózók részéről (vállalkozások és lakosság részéről)

Az meg, hogy az elmúlt bő három évtizedben eddig egyetlen meteorofantasztát még nem vontak idehaza felelősségre - az a módszerváltásunk szégyene.

Nem hat meg, hogy épp milyen diszpicsa vagy kebelcsoda osztja az észt a képernyőn, meg az se, hogy mennyi reklám fityereg az egyes időjós oldalakon. Az eredmény számít!

(ezt kivastagítanám, ha a blog.hu tudna ilyet)
S mindaz a mezőgazdasági kár, amit ezáltal okoztak (hibás (mű)trágyázás, elkésett vetés, rossz aratás), kisült erdősítések, stb. az mind az OMSZ homlokára pecsételendő billog.
Nem ide, nem most, hanem folyamatosan.

A vendéglátó szektor szintén tudna hasonlókat mondani...

ulpius66 2022.08.23. 09:39:06

Magyar Úr!

Orbán életében döntött már jól is?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.08.23. 10:08:00

@gigabursch: Elképesztő mennyire hülye vagy és arrogáns. Fingod nincs az időjárás modellezésről. Ha egy rendes modellhez tudni kellene a magas légköri viszonyokat kb négyzetkilométerenként, amihez csak Magyarországon napi kb. 90 ezer meteorológiai léggömböt kellene felküldeni. Hogy tudni kellene a felhőkben lévő víz diszperziójának szemcseméretét, mert a parciális nyomás függ attól a felületi feszültség miatt. Hogy mennyire befolyásolnak a lokális változások, például hogy egy négyhajtóműves sugárhajtású óriásgép átrepül egy eső felhőn. Hogy mennyire befolyásolnak a felszíni viszonyok, például hogy az eső után két nappal már újra zöldek a füves részek. Hogy a szomszédban az oroszok éppen mit bombáztak széjjel és mennyi port, kormot juttattak a légkörbe. Még egy csomót tudnék felsorolni. Ez a megszólalásod is mutatja mennyire ostoba, tudatlan, de ugyanakkor magabiztosan véleményt mondó barom vagy.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.08.23. 10:09:03

@ulpius66: Hogy hogy nem vagy egy ellenzéki blogról kitiltva? Nem azt hazudtad?

istvankah 2022.08.23. 15:21:27

@ulpius66: A geci nem véletlenül kapta a címet!A geci is kb 5 percig tud mozogni,hogy feljusson a hű-velybe!Neki már lassan 30 éve sikerült beágyazódni,de normális "utódot" még nem sikerült kidolgoznia!

Magyaur 2022.08.23. 22:21:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró, Ulpius@ulpius66: Orbán minden szempontból alkalmatlan az ország vezetésére. Még talán a focihoz ért valamennyire, de azzal vége is...

HaD 2022.08.25. 09:42:17

...ez jó ....jogvégzett ember...akit a bibóban keltettek azok végzettsége legfeljebb arra jó-de arra nagyon-hogy egy elöre lejátszott rablógazdálkodást lenyomjanak a nép torkán agitpropos erényekkel. èn is qrva bátor lettem volna ha a mentorom apósa a belügyminiszter és minden infót pro és kontra megkaptam volna(plusz védelmet)...ezek a "jogászok" azért kerültek kiválsztásra mert a lehetö legrátermettebbek voltak ...mármit abból a szempontból hogy a leggátlástalanabb módon mindenre kaphatóak voltak...többnyire zsarolhatóak is(lásd pl szájert). Monnyuk a következö zseni a szígyártó aki mint közgazdászi tudásra hivakozva osztja az észt...mint sportközgazdász:):)...aki egy percet nem dolgozott soha....afféle kiszes kiemelés ökelme....

HaD 2022.08.25. 09:46:58

...ennek az országos gazembernek a mondókája tönnbyire össze vissza zavaros mondatok melyekben arra törekszik(vagy aki a szájába adja...a szavakat..is:))hogy a tutit megmondónak hasson a lebutított nép elött...afféle szofisztikai trükk...sokszor ha lenne valódi ellenpont akkor az megkérdezhetné hogy hallja e magát és mesélje már el hogy az adott mondat minden egyes szava mit jelent abban az összefüggesben ahogy összedobálta/ööszedobálták neki...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.25. 23:29:39

@HaD: Látom, te sem vagy jó véleménnyel erről a Magyar úrról.
süti beállítások módosítása