MaGYAUR

MaGYAUR

Donáth Anna javaslata és a Norvég Alap esete

2022. szeptember 16. - Magyaur

Mi a demokrácia lényege? Hogy ne lehessen egyetlen politikai-gazdasági-egyházi intézménynek sem kizárólagos hatalmi monopóliuma! A polgári-liberális demokrácia nem más, mint a hatalmi elit teljhatalmának és szuverenitásának korlátok közé szorítása választásokkal, a végrehajtó hatalom (=kormány) országgyűlési, bírói és a média általi ellenőrzésével. Ezzel áll szemben a „vezérelv”, amely valamilyen létező; vagy létező, de eltúlzott; vagy egyszerűen kitalált vészhelyzetre hivatkozva korlátlan hatalmat biztosít az uralkodónak, illetve a mögötte álló elitnek. A vezérelvű politika nem tűri a kontrollt, mert vagy „Isten kegyelméből”, vagy a mögötte álló „homogén társadalom” fikciójából indul ki. Ezért gyűlöli minden vezérelvű politika az „egységes nép-nemzetnek” már a létükkel is ellentmondó kisebbségeket, önkormányzatokat és civileket… no meg a kívülről érkező „belügyekbe való beavatkozást”.

Most ott tartunk, hogy az Európai Unió megelégelte a vezérelvű orbáni rendszer Unió-, és demokráciaellenségét és csak szigorú ellenőrzés mellett adna pénzt. Mivel csak a pénzosztogatáshoz, de az ország hosszú távú érdekeit szem előtt tartó kormányzáshoz nem értő Orbán-kormány elvesztette az adójukat közös kasszába fizető európaiak bizalmát, ezért Donáth Anna az alábbi javaslattal próbálta menteni a menthetőt, hogy: "a pénzekre végre közvetlenül /az Európai Unió-nál/ is pályázhassanak az önkormányzatok, a helyi vállalkozók és a civil szervezetek!"

Bárcsak lenne foganatja a konstruktív javavaslatnak, de ismerve Orbán Viktor beállítottságát ennek vajmi kevés az esélye; emlékezzünk a Norvég Alap históriájára!

Inkább veszni hagyja a pénzt, csak ne kelljen osztoznia rajta („Ó borzalom!”) a kormánytól független civilekkel…

https://hu.euronews.com/2021/08/04/elveszitette-magyarorszag-a-norveg-alap-77-milliard-forintos-tamogatasat

 

 

https://hu.euronews.com/2021/08/04/elveszitette-magyarorszag-a-norveg-alap-77-milliard-forintos-tamogatasat

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6717932651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2022.09.16. 10:32:00

Sajnos a Donáth Anna féle javaslat nem bír realitással. Ahhoz, hogy az EU civileknek meg önkormányzatoknak tudjon közvetlenül pénzt adni, az egész uniós rendszert felül kellene vizsgálni.
Ez évekbe tellne, illetve egyhangúlag kellene a Tanácsban dönteni róla. Jól hangzó rágógumi.

törppicur 2022.09.16. 11:35:52

A civileket senki nem választja, senki nem kérheti számon, nincs jogutódja. Alapből nincs feladata, csak amit talál magának, addig, amíg kedve van hozzá.
A civilek függetlenségét elég nehéz megállapítani, számonkérni. Ha támoogatod, sokkal nagyobb köröket kellene lefutnod az ellenőrzéssel, mint most. Még egy nyomorult céghálód sincs.
Csak pl. a makizajt támogató MMM szerinted független? Mert szerintem sem, de őt támogatná Brüsszel. A CÖF szerinted független? Sszerintem sem, kapna az EU-tól pénz? Nem. Jogos? Nem

gigabursch 2022.09.16. 12:40:36

Ne hazudj!

Ha nem tudod, hogy mi a demokrácia, akkor ülj vissza az 5. osztályba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.16. 13:17:13

A pogári-liberális modell lényege: a nagytőke teljhatalma valósuljon meg, minden választástól függetlenül.

Mi ebből nem kérünk.

a nagy hohoohooo 2022.09.16. 20:21:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: gratula birka , kár, hogy akinek két bitnél több agykapacitása van, simán (mondhatni "csont nélkül") átlát rajta, de azért köszi, hogy fáradtál, ha egy csepp eszed lenne talán még féleszű is lehetnél..

a nagy hohoohooo 2022.09.16. 20:22:45

@MEDVE1978: ..bújj vissza a jómeleg orbánakolba ,az való neked nem a kommentelés höhöö..

Rubasov nertárs 2022.09.16. 21:11:03

Ezt tartom a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Mivel sem az EU, sem a kormány nem tud arcvesztés nélkül megegyezni ez a rendszer lesz a "kecske is jóllakott és a káposzta is megmaradt".
Az oka az, hogy ezzel lényegében az EU finanszírozná közvetlenül a magyar állam feladatainak egy részét, így borítékolható, hogy amennyi euro-t kapnak pl. az önkormányzatok, annyival vágja meg a kormány a büdzséjüket.

camilló 2022.09.17. 05:39:48

@a nagy hohoohooo: Nem védve Bircát! "Szitkozódással azok szoktak érvelni, akiknek nincsenek érveik." A "demokráciákban" mindig felvetődik a kérdés, hogy kinek a demokráciája? Az a demokrácia, amiről a liberális elit beszél csak úgy valósítható meg, ha a polgári demokrácia megbukik, és az állam mint elnyomó szerv megszűnik. Ja! Ez maga az anarchia:) Ne legyenek illúzióid. A polgári ( ha úgy tetszik liberális! demokráciában a termelőeszközöket birtokló elité a hatalom. Vannak kiszolgálói (Pl. Donáth) akik sajnos odáig nem jutottak el, hogy ezt felismerjék. Ironikus, hogy az Ősei ezzel tisztában voltak....

a nagy hohoohooo 2022.09.17. 07:08:35

@camilló: Gondolom, hogy rátör a kisebbségi érzés, ha a libsiket meglátod Jaj, ne már, ez olyan, mint az egyszeri ember problémája, akinek térdig érő fasza volt, de senkinek nem merte megmutatni, pisálni meg baromi kényelmetlen volt vele.Csak egyszer mondaná meg egy lipsiző túlértelmes,hogy mi az a liberális,mit
tartalmaz a liberális gazdaság és társadalompolitika ,de nem ,csak lipsi..Mindenki libsibolsikomcsi, aki nem a jelenlegi kormánnyal ért egyet. Pedig csak gondolkodik és nem sz.pja be amit a fejébe nemzetthy inzultálnak Rájöttem végre, mit jelent az a kifejezés, hogy "liberális". Így nevezik a jobboldalon azokat a szabadelvűeket, akiknek egyrészt igazuk van, másrészt tehetségesek és harmadrészt ez kurva kellemetlen.Ha pl. kezdetnek elmagyaráznád a tanulatlan ostoba Fidesz híveknek, hogy mi is az a liberalizmus, azzal valóban sokat nyerhetnék. Kevesebb lenne a tudatlan hülye, akik gondolkodás nélkül ismételgetik amit a vezér a szájukba adott - anélkül, hogy legalább főbb fogalmak jelentését ismernék.
Ha meg esetleg még azt is elmesélnéd nekik - afféle történelemóra gyanánt - hogy a Fidesz ultraliberális pártként látta meg a napvilágot és hogy maga Orbán Viktor volt a legnagyobb liberális Magyarországon .Sőt a Liberális Internacionálé alelnöke is- 1994-ig,"1992. szeptember 4
A Fiatal Demokraták Szövetségét (Fidesz) pénteken, a kelet-közép-európai térségből elsőként, teljes jogú tagként felvették a több mint hatvan pártot és csoportot tömörítő Liberális Internacionálé (LI) teljes jogú tagjai közé ! "1992. szeptember 5.
Orbán Viktort, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetőjét a Liberális Internacionálé egyik alelnökévé választották, a nemzetközi szervezet szombaton Mainzban véget ért 45. Kongresszusán". Ilyen egy köpönyegforgató életútja, Ifjúkommunista, Baloldali, Liberális, Jobboldali konzervatív keresztény végül közelebb a szélsőjobbhoz mint a jobbközéphez ! Egy rendkívül "jellemes" ember útja az áhított hatalomhoz amiért mindenre képes !Igen, csak közben rájött a mi kis Viktorunk, hogyan lehet rengeteget lopni és amikor a nép 2002-ben a körmére koppintott, elzavarta, akkor fogadta fel a homofób és gyűlöletre alapozott választási kampányok szakértőjét Arthur Finklsteint. Az ember attól rendkívül érdekes, hogy már Ronald Reagan idején kitalálta a "Liberálisozást", a módszertana kivédhetetlen, mivel a buta többség zsigeri gyűlöletét teszi a kampány fókuszába. Nincsenek erkölcsi aggályai azt gondolom, de annak se aki felfogadta..egészen 1994-ig, amikor a választási vereségből rájött, hogy populizmussal több szavazatot lehet nyerni, hisz megvezethető hülyéből mindig több lesz.
Itt az alkalom. Meséld már el nekünk, hogy mi a liberalizmus.
Igen, amennyiben a liberalizmus definíciója nálad az, "mindenki azt mond és azt csinál, amit akar, és minden más le van szarva". Ez ugyanis pont úgy hangzott, mintha a liberalizmus kizárná a társadalmi érdekek érvényesülését, ami viszont nem igaz.
A liberalizmus lényege az, hogy egy társadalom tagjai olyan lehetőségeket is megismerhessenek, mérlegelni tudjanak, ami esetleg maguktól eszükbe sem jut, és ne csak azt "nemzetileg konzultálják", amit az elit arra érdemesnek gondol.A Fidesz-NER-Nemzetthy Elhülyítés Renccere is "liberális" - amolyan "nemzeti liberális". A klerikális irányzat pedig amolyan "keresztény liberális". Csakhogy ennek semmi köze a klasszikus liberalizmushoz, azaz a liberális szabadságeszméhez. Amihez köze van, az a "szabadosság", vagyis hogy NEKEM SZABAD, meg az engem támogató "hivek" körének szabad, a politikai ellenfélnek NEM SZABAD.
Ez a szabadosság nem liberalizmus, hanem NEOLIBERALIZMUS, mert nem szabadságeszmét tükrözz, hanem tisztán gazdasági érdeket - mégpedig egy nagyon pontosan körülirható érdekszféranak a gazdasági érdekeit.
Csak a mélységes ostobaságodat és tudatlanságodat teszed ki itt a kirakatba

MEDVE1978 2022.09.17. 09:57:58

@a nagy hohoohooo: Látom, a kötekedők miatt pontosan kell fogalmazni. Persze van egy rakat (sokféle, összegszerűen nem olyan sok) olyan pályázati pénz, forrás, amit az EU ad és az önkormányzatok, NGO-k, esetleg magánszemélyek is pályázhatnak rá. Az ERASMUS+ programok például ilyenek. Ezeknél eddig is és ezután is közvetlenül lehetett pályázni.

A Donáth Anna féle javaslatban az a lehetetlen, hogy az EU-val egyeztetett nemzeti rendszer által szétosztott pénzeket akarja becsatornázni az önkormányzatokhoz, ami csak úgy lenne megvalósítható, ha kivennék a nemzeti rendszerből a forráselosztást.

g7.hu/kozelet/20210416/penzeso-hullhat-budapestre-de-nem-karacsonyek-fogjak-elkolteni/

azonnali.hu/cikk/20190906_tenyleg-kikerulhetik-a-magyar-kormanyt-az-eu-s-penzek-elosztasanal-a-magyar-onkormanyzatok

Utóbbiból néhány idézet:

"az egész uniós büdzsé körülbelül nyolcvan százaléka megy el a tagállami kormányokon keresztül szétosztott alapokra, így például az öt nagy pénzalap (köztük a legjelentősebb Európai Regionális és Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap) egésze is így, közvetetten jut el a cégekhez, önkormányzatokhoz, szervezetekhez."

"Ehhez viszont kell a tagállami kormányok jóváhagyása is a Tanácsban, de Nemény hisz benne, hogy a 2021-es költségvetési periódus kezdetéig ők is rábólintanak a javaslatra, főleg akkor, ha a biztosok mellett az Európai Parlament is nyomást helyez majd rájuk.

Az Azonnalinak ugyanakkor ennek szöges ellentétét nyilatkozta egy bizottsági tisztségviselő, aki kifejtette:
a következő, 2021-2027-es költségvetési időszakban Bizottság javaslatai „nem irányoznak elő nagyobb váltást az önkormányzatok számára elérhető források tekintetében”.

Magyarul ez egy kibaszott szlogen, egy hülye veszett fejsze, amit az ellenzék próbál szorongatni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.17. 09:59:06

@a nagy hohoohooo: te képes voltál leírni ilyen hosszú és bonyolult dolgot ennek???

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.17. 10:02:27

@a nagy hohoohooo: az átlag fideszbirka erre:dehát változik az ember!
Jó, de ennyire???
A másik birka, hogy:Churchill mondta, hogy aznember fiatalon liberális, idősebb korban konzervatív.
Churchill bazdmeg! Ő tényleg tudta mi az a konzervativizmus ellentétben a mostani Kádár fiókákkal.

MEDVE1978 2022.09.17. 10:04:24

@Rubasov et.: Konkrétan az, hogy az önkormányzatokhoz csatornázzák át a tagállami elosztású pénzeket lehetetlen. Ennek nagyjából két oka van:
1. A pénzelköltési terveket, teljesítednő célokat tartalmazó terveket általában évekig egyeztetik / fogalmazzák - átfogalmazzák és hagyatják jóvá az EU-val. A magyar RRF és 2021-2027 terv máig nincs jóváhagyva. Az EU elvárása szerint hosszas egyeztetések kellenek, mielőtt egy ilyet elfogadnak. Még ha akarnának is egy ilyen változtatást, akkor is leghamarabb 2023 végén, 2024-ben lenne ebből pénzt.
2. A fontosabb az, hogy a vonatkozó szabályozást a nemzeti kormányok jóváhagyásával lehetne megvalósítani. Azon túl, hogy Orbánék egy pillanat alatt megvétóznának egy ilyen javaslatot, másoknak sem érdeke. Nem nagyon van olyan kormány Európában, aki lemondana arról, hogy az EU pénzeket arra költse, amire szeretné és cserébe rábízza ezt az önkormányzatokra.

Persze mindig lehet, hogy Timmermans, Vestager vagy hasonló politikusok mellé állnak, de esély sincs arra, hogy egy ilyen átmenjen.

a nagy hohoohooo 2022.09.17. 10:43:52

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:Balfasz vagy, ülsz a fingszagú buborékodban és nem érted, mi is zajlik körülötted.

Ezek az idézetek jó történetmesélést tesznek lehetővé, de a népszerű mítoszok hamisan Winston Churchillnek tulajdonítják őket
35 éves korodra konzervatív
„Ha nem vagy liberális 25 évesen, akkor nincs szíved. Ha 35 évesen nem vagy konzervatív, akkor nincs eszed.

Nincs adat arról, hogy valaki hallotta volna,hogy ne csinálj magadból még nagyobb megvezethető hülyét mint vagy,de látom két szó ,egy link már meghaladja az értelmi képességed , mert látom ahogy idősebb és idősebb lettél,öregkorodra nem a bölcsesség jött meg ,hanem a demencia ,az öregkori elhülyülés Sose mondta. (de még azt is félrefordítottad/ vagy valaki más amit amúgy neki tulajdonítanak (de amúgy ezt se mondta): “If a man is not a socialist by the time he is 20, he has no heart. If he is not a conservative by the time he is 40, he has no brain.” Ha egy ember 20 évesen nem szocialista akkor nincs szíve. Ha nem konzervatív 40 évesen akkor nincs esze. )
Ugye vágod, hogy a linkben közvetlenül az idézet után írják, hogy ez iskolapéldája a kamu idézeteknek
Arról nem is beszélve, hogy eleve a Churchill halála után 30 évvel megjelent újságcikkben is így kezdik:" supposedly once observed that " és ezután jön az idézet. Tudod ami "állítólag" igaz az többnyire azért van így megfogalmazva, mert nincs rá semmilyen más bizonyíték azon kívül, hogy szeretnénk hogy igaz legyen.
Amúgy az idézet arra vonatkozik, hogy fiatalon az ember idealista, hisz abban, hogy mindenkinek jó lehet, aztán ha találkozik a valósággal rájön, hogy nem lehet mindenkit megmenteni, az esélyt kell nekik megadni, hogy boldoguljanak.na ezt Churchilltől. Paul Addison, az Edinburghi Egyetem munkatársa ezt a megjegyzést tette: „Churchill biztosan nem használhatta a neki tulajdonított szavakat. 15 évesen konzervatív, 35 évesen liberális volt! És ilyen tiszteletlenül beszélt volna Clemmie-ről, akiről általában úgy gondolják, hogy élete végéig liberális volt?
Bátorság
„Bátorság kell ahhoz, hogy felálljunk és beszéljünk; bátorság is kell ahhoz, hogy leüljünk és hallgassunk.”
Ezt az idézetet nagyon gyakran Churchillnek tulajdonítják, de sehol nem szerepel a Churchill-kánonban-
winstonchurchill.org/resources/quotes/quotes-falsely-attributed/

Már közhelyszámba megy emlékeztetni Bismarck mondására: nur der Ochs ist konsequent, vagyis, csak az ökör következetes

Bújj vissza szépen a jómeleg orbánakolba az való neked nem az interneten kommentelés nyihahha..még megvagytok sértődve ,hogy hülyének néz egész Európa titekeket orrotokban a fogyatékos orosz-fidesz propaganda karikával höhöö...joggal.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.17. 12:19:03

@a nagy hohoohooo: Héló!!!!
Olvasd már el mit írtam!
Azt írtam, amit a fideszesek mondanak!
Ne nézz már engem is fideszesnek!
Sértőbb, mintha anyáznál!

camilló 2022.09.17. 17:17:56

@a nagy hohoohooo: Megismétlem:"Szitkokkal csak azok szoktak érvelni, akinek nincsenek érveik." (Lenin, hogy tudd kitől származik az idézet!:)) Azzal, hogy leostobázol és különféle jelzőket emlegetsz, nem lesz igazad! Sajnálom, hogy a vitakultúrád eddig terjed. Előljáróban leírom, hogy ha rajtam múlna Viktor és a magát ellenzéknek sőt baloldalinak hazudó bagázs együtt törné a követ valami kies helyen. A liberalizmus napjainkban közel sem az, aminek indult a Nagy Francia Forradalom idején. A 20. század elejére is fényévekre távolodott az eredeti eszmétől, nem véletlenül ostorozta Lenin őket. (Gondolom, majd jön a komcsizás, meg bolsizás, de ezzel nem sértesz meg:)) Nagyon idealistának kell lenni ahhoz, hogy elhidd, hogy kizsákmányolt és kizsákmányoló egyenlő legyen. (A termelő eszközt birtokló és a munkaerejét bérbeadó, ha így jobban tetszik.) Tudod mi nem tetszik a fidesz hívőknek a liberalizmusban? (Mert ugye ezt állítják magukról a liberalizmus hívei) Miskolc egyik házfalára írták ki a 90-es években: hataloméhség, kizárólagosság csalhatatlanság. Mondjuk pont ezt teszi a fidesz is, csak jól megideologizálták! No nézd meg a másik oldalt - ami állításukkal ellentétben nem baloldali - pont ezt csinálnák ők is. Közben meg kell nézni a nyilatkozatokat. Tordaitól megkérdezték, hogy honnan lesz gáz, ha nem az oroszoktól. Azt mondta, hogy neki jobban tetszene a norvég gáz. Mondta ezt akkor, amikor a norvégok régen kijelenették, hogy nem képesek Európát ellátni gázzal. Szabó Tímea a migránsokat a bezárt laktanyákba helyezné el. Látott már bezárt laktanyát? Pártprogram, hogy növelni kell az energiahatékonyságot a lakosságnál. Ezzel egyet is értek, de akik a legjobban rászorulnának erre, azok olyan házakban laknak amit inkább bontani kellene. Soroljam még? Az 50-es években használták ezt: Elszakadtak a tömegektől. Te is ostorozod a butákat. Nos az általad Istenített liberalizmus, pont ezeknek az embereknek (mert ugye azért emberek?) nem nyújt alternatívát! Nem kell a fidesz (Viktor) Pálfordulásairól nekem írnod, mert teljesen tisztában vagyok vele. Valójában nem politikus, hanem hatalom technikus! Azt viszont piszok jól csinálja. Valljuk meg őszintén igazi politikusa sajnos nincs az országnak. Ezek után is aggathatod rám a jelzőket, de ez bizony nem engem minősít! Mondjuk azzal is tisztában vagyok, hogy "pankrátorok ellen, nem lehet görög-római stílusban birkózni a győzelem esélyével." Mivel úgy látom érzékeny vagy az idézetekre ezt Moldova György egyik könyvében olvastam. ha már idézet. Ha 18 évesen nem vagy még kommunista, akkor nincs szíved! Ha 28 évesen még kommunista vagy akkor nincs eszed! Nekem így mondták és ezzel egyet is lehet érteni. Ha nincs elég erős meggyőződésed, akkor bizony az anyagiak elfordítanak attól az eszmétől amelyik egy igazságos jövőt kínál mindenkinek! Persze, sokan rájönnek arra, hogy a pénz nem minden, többet ér egy fénykép a gyerekeddel, mint bent maradni túlórázni stb......

gigabursch 2022.09.17. 17:58:51

@camilló:
Erre írom itt kb 2008 óta a blog.hu-n, hogy a narancs és a vörös között árnyalatnyi a különbség.

camilló 2022.09.17. 18:29:14

@gigabursch: Milyen vörösről beszélsz? Hol vannak vörösök?

camilló 2022.09.18. 09:37:24

@a nagy hohoohooo: Még egy kis adalék arról, miért népszerű a fidesz. Van egy mondás. "A magyarnak szántani lehet a hátán, csak nemzetiszínű legyen az eke!" Ezt kivállóan alkalmazzák és a magát ellenzéknek hazudó alakulatnak erről fogalma sincs, ill. nem is akarják megérteni. A fővárosi magát értelmiségnek gondoló "ellenzéki" szavazóbázisnak vonzó az duma az "Európaiságról". Aki a rendszerváltás előtt született, az látta miként adták el a magyar tulajdonú termelőüzemeket a külföldnek. Több esetben egyszerű piacszerzés állt, eszükben sem volt működtetni a megvett üzemet. A privatizált erőműveket is addig üzemeltették, amíg garantált áramátvétel volt rá. Szűkebb hazámban nem is egy olyan gyárat zártak be, ami a piacszerzést szolgálta. No a fidesz ezt megkontrázta azzal, hogy először államosít és úgy adja a saját oligarchái kezébe. Később már államosítani sem kellett minden esetben. Megideoligizálták, hogy külföldi tulajdon helyett magyar a tulajdonos. Nézetem szerint ebben az esetben teljesen mindegy hogy Hans, vagy Lölő a tulaj. Nekem mint dolgozónak semmi nem változik. Hogy vulgárisan fejezzem ki magam:" magyar seggbe, magyar lóf.szt! Szóval nem ártana elgondolkodni, hogy miért kerültünk ilyen állapotba....

Rubasov nertárs 2022.09.18. 14:51:57

@MEDVE1978:

"Konkrétan az, hogy az önkormányzatokhoz csatornázzák át a tagállami elosztású pénzeket lehetetlen. Ennek nagyjából két oka van:"

A feltételeket mindig az szabja akinél a pénz van. Nekünk semmilyen adunk sincs, max a letolt gatyás hátsókant tudjuk mutogatni az EU-nak. Azt is látni kell, hogy nem gazdasági okai vannak a leckéztetésnek: a teljes magyar éves GDP kb. 70 milliárd €, ami az EU GDP-nek kb. 1%-a. A 7.5 milliárd €, nagyjából a kerekítési hiba az EU éves költségvetésében. Amiről szó van, az inkább az, hogy nem igazán lehet eladni Francois-nak és Jürgennek, hogy az adócentjeikből stadionok és luxusvillák épülnek.
Ahogy te sem azért nem adsz piára pénzt a csövesnek, mert az téged anyagi csődbe visz, úgy az EU is pont ezért nem ad ide zsozsót.

Másrészt látni kell, hogy Donáth javaslata lényegében ugyanúgy eljuttatná a nerhez EU forrásokat, csak nem közvetlenül, hanem közvetve. Viszont így politikailag már eladhatóvá válik. Ezért nem valószínű a vétó. A klientúrát etetni kell, ha nem eteted őket akkor könnyen dezertálhatnak.
süti beállítások módosítása