MaGYAUR

MaGYAUR

Vesszőfutás Berlinben: a német ipar elengedte Orbán kezét

Besenyei Zsolt jegyzete

2022. október 17. - Magyaur

Nem most kezdődött már, hanem 2019-ben, amikor a német kereszténydemokraták vezette Európai Néppártban felfüggesztették a Fidesz tagságát. Folytatódott 2020–21-ben, amikor hosszas huzavona és tétovázás után végül kizárták Orbánékat a német jobbközép dominanciájú uniós pártcsoportból.

BESENYEI ZSOLT - Szeged.hu

  1. október 14. 13:22

Azóta a kormányközi kapcsolatok és mélypontra süllyedtek. Ilyen mélyen még 2012 és 2015 között se voltak, amikor Orbán szerint őt meg akarták puccsolni Berlinből, és erre még rájött az el-Aszad, Putyin és Erdoğan által közösen indukált szíriai menekültválság.

Orbán rossz lóra tett, amikor a Facebookra és a Németországban még létező sajtó cikkei alatti kommentoldalakra alapozta a politikáját, és egy hangos kisebbségre hallgatva arra következtetett, hogy a német közvélemény (és egész Európa politikája) is jobbra, sőt szélsőjobbra fordul.

Ehelyett 2019-ben az Európai Parlamentben folytatódott a centrista kormányzás a német CDU (Kereszténydemokrata Unió) meghatározó részvételével. Tavaly szocdem–zöld–liberális kormány alakult Berlinben, a német közvélemény pedig a 2021-es foci Eb idején közvetlenül is szembesült a szélsőjobboldali magyar kormánypárt homofób politikájával.

Erre még rátett Putyin ukrajnai inváziója, ahol a német szocdemek saját korábbi oroszbarát politikájukat próbálják elfelejtetni, miközben a német közvélemény meghatározó részben ukránpárti. Orbán azonban nem követte a német politika fordulatát: Moszkva utolsó csatlósaként a háború miatti szankciók feloldásán és Ukrajna támogatásának megszüntetésén dolgozik.

Így jutunk el 2022 októberéig, amikor a már egy éve hivatalban lévő német kancellár először hajlandó kétoldalú tárgyaláson találkozni Orbánnak. Ám ebben nincs sok köszönet.

Scholznak kínos lenne a magyarországi miniszterelnök mellett mutatkozni, valamint Orbánnak is, ha kellemetlen kérdéseket kapna a német sajtótól (a magyar elé rég nem mer kiállni), ezért nincs közös sajtótájékoztató. win-win, mindenki nyer a csenden.

Voltaképpen az egész látogatást igyekeznek elrejteni Berlinben. Nincs protokoll, ünnepélyes fogadás és katonai tiszteletadás, még csak közös fotó se, nemhogy közös nyilatkozat az esetleges megállapodásokról.

Orbánnak két dolog fontos: a háború vége, ami után Putyin újra adna gázt Németországnak, és emiatt esne az energiahordozó ára a világpiacon, valamint a magyar fizetési mérleget javító, a forintot stabilizáló uniós támogatások folyósítása.

A háború vége azonban nem ködlik. Annak kulcsa nincs a németek kezében, mert politikai öngyilkosság nélkül nem szorgalmazhatják, hogy Kijev kössön békét Putyin feltételei szerint, és fogadja el az annektált megyék elcsatolását.

Az uniós források ügyében két hónap haladékot sikerült elérnie, majd csak jövőre jönnek a forint zuhanását megállítani hivatott eurómilliárdok, ha egyáltalán. És ha jönnek, akkor is csak részletekben, évek alatt.

A kudarcos tárgyalás után Orbánnak szerveztek találkozót a német üzletemberekkel, a baráti (Stasi-eredetű) sajtóval és egy Berlinben játszó magyar válogatott futballistával is, de túlzás volna ezeket nagy sikerként értékelni. Az Union Berlin futballklub nyilvánosan határolódott el focimániás Orbántól, ők nem hívták, nem értenek vele egyet, látni se akarják.

Az üzletemberek, a német ipar úgynevezett keleti csoportjának képviselői pedig elhűlve hallgatták, hogy olyanokat mondott, miszerint rajta kívül egyetlen európai vezető se volt hajlandó Putyinnal tárgyalni. Pedig mindenki emlékszik rá, hogy Macron és Scholz is vizitált a moszkvai hosszú asztalnál. Legfeljebb nem hódoltak be úgy a cárnak, mint a felcsúti szabadságharcos.

Meghökkentek azon is, hogy Orbán arról ábrándozott, hogy majd jön (visszatér) Trump, és véget vet a háborúnak. Ami egyfelől azt jelenti, hogy szerinte a háború eltart legalább 2025 tavaszáig. Másrészt azt is, hogy a háború befejezésének szerinte egyetlen módja eleget tenni Putyin feltételeinek, és elfogadni a megszállt területek annexióját. Egy második müncheni egyezmény, mert már az első is mekkora siker volt.

Erre a német sajtó már nem is azt írta, hogy Orbán Putyin utolsó csatlósa, hanem azt, hogy Magyarország=Oroszország mínusz erőszak. Ami ugyanis nálunk bejön a szavazóknak, tudniillik elfogadni Ukrajna egy részének megszállását, a gázra nem is létező szankciókat hibáztatni, valamint az azokat – szemben Orbánnal – nem is megszavazó ellenzékieket vádolni, az Németországban nem.

Nem történt meg sem a német politika és közvélemény Orbán által már 7–8-szor vizionált xeno- és homofób fordulata, sem a nép lázadása, azaz, hogy az átlag német választó az áldozat, aki Ukrajnát hibáztatja a magas rezsiköltségekért. Nem, egyelőre kitartanak amellett, hogy ez Putyin bűne, és a krízisnek, ami megviseli, de meg nem öli őket (szemben Magyarországgal és a magyar lakosság egy komolyabb hányadával), akkor lesz vége, ha az oroszok kivonulnak Ukrajnából.

De a legfontosabb mégiscsak a német ipar fordulata. Ők eddig az Orbán-rezsim szoros szövetségesének számítottak, eltűrték a most már a nemzetvezető szemére hányt jogbizonytalanságot és az ad hoc különadókat is, cserébe az olcsó energiáért. A német atomerőművek 2011–2012-ben, Fukusima után elhatározott bezárása pánikba ejtette az energiaintenzív iparágakat, és Orbán ígéretében bízva, az olcsó energia reményében kezdték felgyorsítani a termelésük egy részének kiszervezését Magyarországra.

De ennek most vége, a gáz ára pillanatnyilag nyolcszorosa a háború előttinek, a vele összekötött áramé is az egekben. Orbán úgy ígérte meg az olcsó orosz gázt, hogy bár hosszútávú szerződést kötött, és Moszkva szoros alárendeltjeként viseli magát, semmilyen kedvezményt nem tudott kiharcolni az oroszoknál (a halasztott fizetés valójában egy hitel, a kamatok miatt középtávon még drágítja is a gáz árát).

A helyzeten valójában még Paks 2 megépítése se segítene, a biztonsági és korrupciós okok miatti eszetlenül magas költségek nemhogy csökkentik, de rettenetesen magasra emelik majd a magyarországi villamosenergia árát.

Az közismert volt, hogy eddig a német ipar számított Orbán legkomolyabb szövetségesének és érdekei európai képviselőjének. A német iparbárók sok minden (sőt, minden) felett hajlandók voltak szemet hunyni, amíg saját anyagi érdekeik úgy kívánták. De most már nekik sincs mit ajánlani, semmi nem motiválja őket az Orbán-rezsim melletti kiállásra.

Nemcsak a magyar választók dőltek be neki, a német ipar is elhitte a lokális kivétel a globális recesszióban orbáni tételt. Azaz az olcsó orosz gáz illúzióját. Hiszen ha már ennyire putyinista, csak kap érte valami diszkontot. Kinek mit intézett a kormánya, ugye. De kiderült, hogy semmit nem kap, és semmit nem intézett. Ha van is kedvezmény, az nem a gáz árában, hanem a dubai számlákon van.

A wannabe nemzetvezetőnek rövidtávon jól jött Putyin kudarcos inváziója, mert nagyon nyert vele a választáson. Azonban már középtávon kiderült, hogy a király meztelen, az ország csődben, a forint zuhan és Berlin se menti meg.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr2017956056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

istvankah 2022.10.17. 11:34:54

Az amit a magyar miniszter álnok művel a "porcelán" boltban egy elefánt csordának is a "becsületére" válna!Nem bántani szeretném,hanem lógatva látni a kötél végén!

HaD 2022.10.17. 15:03:51

indujunk ki abból az alapállásból hogy a magyar(nak nevezett) un rendszerváltó banda-ide értve ezt az orbánct is-arra esküdött fel hogy a nyugati elsösorban a német érdekeket szolgálja tüzzel vassal. Amennyiben túllépünk azon hogy ezt elhazudták reggel délben és este akkor elég világosan körvonalazódik minden egyes lépés amit az emút jó harminc évben tettek mind a "magyar" mind a nyugati oldalon ...egyfelöl támogatás milka csoki, másfelöl egy alacsony munkabérszinvonal tartás relative magas fogyasztói árszínvonal(ide értve a banki szolgáltatások brutál szintjét) tartás megtetézve a forint árfolyamának brutál alacsony szintre szorításával (min. 30 %) ...ezek mind mind azt a célt szolgálták hogy a nyugat(németország) cca 90 millós tömege egy meglehtösen jó szinvonalon élhessen...jóval magasabban mint ahogyan azt a technológiai vagy és eröforrás hátterük megengendte volna. Ha finoman fogalmazok akkor kollaboráns volt minden egyes "magyar" elit tag aki ebben részt vállalt...van erre egy kevésbé finom szó is.
Nem gomndolnám hogy bármi is változott akár orbánc akár gyurcsány vagy elödjeik politikai indittatásában csak annyi hogy ki milyen dumával nyomta nyomja le ezt a nép torkán. A fenti tényezök semmit sem változtak orbán alatt sem,söt....annyi csak a módosítás hogy ezek azt a PR fogást alkalmazzák hogy szidják azokat akiket kiszolgálnak de ennyi..."azt kell nézni amit teszek és nem azt amit mondok..." idézve nagyvonalúan orbánct....ebben benne is van minden cinizmusa.

HaD 2022.10.17. 15:08:49

...az oroszbarátság megfejtése pedig pofon egyszerü. A ruszki kgb elég sok doksival rendelkezik ezekröl a "rendszerváltó" idökröl,másrészt egy ilyen autokratikus (hol a fszba jobb oldaliság ez?)rendszer tematikájának elterjedése kivállóan alkalmas arra hogy azon mocskok akik az emút harminc évben megszedték magukat a milka csokiból elpackázva a magyar fiatalok sok sok generációjának valódi jóllétét,azok hosszú idöre biztosnak tudhassák hogy nem fognak a saját stadionjaikban szöges drót kerítések mögött géppuska felügyelet altt várni arra hogy hogyan szedik ki belölük hogy hova is tették a zs-t.

nemecsekerno_007 2022.10.18. 09:07:26

Minek nevezik azt aki az USA energiaellátását veszélyezteti?

Boldeone2 2022.10.18. 09:12:53

Fagyos a fogadtatás , hiszen európai szinten is látják mi folyik Magyarországon: " A brüsszeli szankciók tönkretesznek minket " EU- ellenes kampány ès egy bombát is mellèkeltek, rendkívül izlèstelen módon , amikor Putyin ártatlan embereket ölet bombákkal Ukrajnában , amikor a szabad világot atomcsapással fenyegetik...
A goebbelsi propaganda már minden határon túlmegy!
Valószínű, hogy a kohèziós alapok ès az újjáèpítèsi pènzek is többè- kevèsbè zárolva lesznek, úgy meg lassan , de biztosan kivèrzik az Orbán - rezsim
Egyszer el lehet játszani az embereknek "szankciós bullshit " felelőssèg-hárítást, de mi lesz jövőre? Új rezsimhazugság??
Meddig veszik be ezt az emberek?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.10.18. 10:02:03

@HaD:

A közbeszéd és a városi legenda szerint, ami a ráutaló jelek szerint igaz lehet .... 'Kádár páncélszekrényszobájának a tartalmát az akkori szovjet elvtársak elvitték .... benne persze OVi rovott ügynöki multát feltári bizonyítékokkal .' Medgyesi tized ennyi gonddal lebukott. Pedig ő nem a haverjairól jentett. "Jelentenem kell rólad Lajos"
Ilyen mémképek keringenek a neten:

konrada 2022.10.18. 10:46:05

@TanNé: ...persze a közbeszédben vannak olyan legendák is, mely szerint a hold túloldalán náci bázisok vannak, melyben még Hitler is él...

...de hát azok hülyeségek.

Legalább akkora, mint azok, mely szerint a rendszerváltás küszöbén a már margóra helyezett Kádár páncélszekrényében tartotta a káder-lapokat.;)))

...ha már hihetőbb legendákat nézünk, az valószínűbb, mely szerint a KGB magyar főrezidensének a vele azonos nevű fia mentegette ki az irattári anyagokat, és annak nőtestvére azokat felhasználva csinált a vejéből miniszterelnököt.

...viszont ebből meg az következne, hogy ők már rég használták volna azokat is, amik a zorbánról vannak, mert ahogyan abból a kottából játszva takarították el a snájdi udvarló főhadnagyot - meg több régi motorost a pártjukból - jól jött volna az vele szemben is...

Almandin 2022.10.18. 13:43:37

Alapjában véve jó poszt, nagy részével egyetértek. Azonban pl. van benne egy olyan tévedés, hogy nincs közös fotója Orbánnak és Scholznak. Itt van több is:
www.portfolio.hu/global/20221010/elkezdodott-orban-viktor-es-olaf-scholz-talalkozoja-kozeppontban-az-orosz-ukran-haboru-571989
www.blikk.hu/politika/magyar-politika/orban-viktor-berlin-targyalas-olaf-scholz-nemetorszag/fvdz4bl
(Megjegyzés: jól néz ki a Reichstag üvegkupolája a kancellári hivatal felől, de nem ez a lényeg).
Amit én még megemlítettem volna a posztban: még azt is emlegette Orbán, hogy ha Merkel lenne most is a kancellár, nem lenne orosz-ukrán háború. Ez szerintem nem állja meg a helyét, egy német kancellárnak kisebb a hatalma, mint putlernek vagy az amerikai elnöknek. Közvetíteni esetleg tud (próbálkozott is vele Scholz, de putlerrel nem nagyon lehet eredményt elérni, ha begőzöl, akkor begőzöl), de jelenleg Németország Európában nagyhatalom, de a világban kisebb a súlya, nem rajta múlik, mit csinál putyin. Azért annyi esze volt Orbánnak, hogy ezt a butaságot szigorúan azután mondja, miután kijött Scholztól, kínos lett volna, ha előtte dörgöli az orra alá, nyilván nem hagyta volna szó nélkül. Bár már nyáron is elsütötte ezt a kijelentést. Angela hiába volt jóban putlerrel (sör-és halszállítmányok, stb.), ezt szerintem nem tudta volna megakadályozni. Főleg, hogy pont a regnálása végére készültek el a Németországot gúzsba kötő gázcsövek, amit putyin direkt megtervezett energetikai zsarolás céljára. Tudta, hogy ha kész lesznek a csövek, régi tervét valóra válthatja, nekem az a gyanúm, hogy sok éve dédelgette magában a háború tervét.
Ami meg a sör-és halszállítmányokat illeti, megmagyarázom azoknak, akik nem tudtak eddig róla:
hu.euronews.com/2018/03/13/lebuktak-ajandekokkal-kenyezteti-egymast-putyin-es-merkel

birkamenet 2022.10.18. 15:09:35

@Almandin:

Azt nem érti ez a nagyokos világ kelettől nyugatig, hogy putyin, ez az a KGB- s genetikájú vén szaros diktátor egész életében azt játszotta, hogy megfigyel, beszervez, dezinformál, leleplez zsarol, bomlaszt stb.

Soha nem azért tárgyalt, haverkodott stb külföldi politikusokkal, hogy villogjon velük, hanem hogy kifigyelje meg manipulálja őket a saját céljaira. Amikre eljön az idő.

A legközismertebb példa orbán, akit annyira tud zsarolni meg manipulâlni, hogy orbân már régóta leplezni se tudja, hogy az egész élete putyin kezében van, ő rendelkezk vele, arra használja, amire csak akarja.

birkamenet 2022.10.18. 15:17:41

@Boldeone2:

Ha az EU megnyitja orbánnak a pénzcsapokat csak azért mert felàllitott egy hivatalt, meg hozott törvényeket, na ott verte át őket orbán megint.

Ehelyett a pénzeket csak akkor szabad utalni, amikor tiborc, Mér$aro$ meg a legfelsőbb megbizójuk már jogerősen meg is kapták a letöltendő börtön büntetésésüket.

HaD 2022.10.18. 15:37:55

@TanNé: szerintem ennél egyszerübb a helyzet. a bibós legények stumpf keze alatt kerültek kiképzésre ....stupf ugyebár az akkori belügyminiszter veje . Nem hiszem hogy nagy fantázia kell hozzá hogy mennyire ellezéki volt ez a fidesz csíra...anno ha valaki az egyetemen egy rosszalló megjegyzést tett monnyuk a fasza coci technológiára már ott is volt valami jól képzett elvtárs a KB-töl és leült az érintett csoprttal "elbeszélgetni" ami alapvetöen mezei provokáció volt ...jó svádájú elvtárs szidta a rendszert és várta a reakciókat...ha valaki volt olyan hülye és beugrott az már nem érte meg a következö szemesztert...ha okos volt ha hülye....na már most ez a banda egy olyan felügylettel aki minden hétvégén családi ebédelt az MSZMP KB tag beülgyminiszterrel!!! azok ugyan hogyan is úszhatták meg a kis "forradalmukat"???...ugyan már....egytöl egyig vagy így vagy úgy annak a hatalom é vagyon átmentö bandának a része volt amita az akkori kb-ban dolgoztak ki...detto a teljes keleti blokk...kivéve a hülye csaucseszku akit példa statuálásra használtak fel(ha nem tudtok békében osztozkodni akkor így járhattok...). Erröl az egész un rendszerváltásról a ruszkiknak igenis meghatározott elkpezelése volt minden egyes coci utódállamban....orbánc akkor ruszkik hazázott amikor már réges régen el volt döntve hogy kivonulnak...tompkia és tsi ugyan nem mertek volna prágában arcoskodni monnyuk úgy a hetvenes években....matolcsit nem hiába képezte már az mszmp privatizációra (aztán hogy hogy sem ö lett a privatizációs kormánybiztos) már a 80-as évek közepétöl!!!...nem azt kell keresni hogy a cociban ki kire spicliskedett hanem ezek nagyobb játszmát játszottak...a folytatásról az un rendszerváltást követö eseményekröl pedig süt az irányított vagyonkimentés....volt 30 éve a magyar társadalomnak relative jó létben és lesz a gyerekeinknek 300 szarban....a jólét és a szar is annak a milka csokis bandának köszönhetö aki ezt leszervezte....lehetne kollektív bünösséggel jönni(ez a jó öreg zsidó mentalitás...lásd még judeaizmus/ keresztény világkép)csakhogy nincs olyan nép akiket jól megkoreografált agitproppal ne lehetne bármi baromsággal csöbe húzni...na jó vannak kevésbé hülyék és jobban hülyék:):)...és még egy egyszerü eset a nagy alkotmányozó szájer esete...nyilvánvalóna tudták hogy zsarolható és de hagyták futni...aztán mikor elkezdett orbánc pattogni a vétókkal akkor elökapták neki brüsszelböl a meleg kábszeres cimbi esetét....ez nem a kgb volt(elvileg),de a lényeg ugyan az....ezek nem a maguk urai. S mint ilyenek nemeztbiztonsági kockázatot jelentnek vaskosan....

corsair4f 2022.10.18. 16:15:52

dex.hu/x.php?id=inxcl&url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2F2022%2F10%2F18%2Fmercedes-kecskemet-energiavalsag-rezsitamogatas-gyarbovites%2F

Ilyen az amikor szembesülni kell a valósággal:-))))
Azt nem tudom mi lenne itt ha nem engedték volna el a kezét a német gyáriparosok?! Áttelepítenék a Rurh vidéket ide?!

Billy Hill 2022.10.18. 16:34:16

@corsair4f: Ja, a B*sch nevű kis kkv is most adott át innovációs kámpuszt Budapesten, szerintem ők is elengedték már...

Billy Hill 2022.10.18. 16:35:28

@konrada: "ők már rég használták volna azokat is, amik a zorbánról vannak" - érzésre legkésőbb 2014-ben vagy 2018-ban, annyira nem állhatják már a képét. Ehhez képest...?

Billy Hill 2022.10.18. 16:44:02

@poszt: "Voltaképpen az egész látogatást igyekeznek elrejteni Berlinben. Nincs protokoll, ünnepélyes fogadás és katonai tiszteletadás, még csak közös fotó se, nemhogy közös nyilatkozat az esetleges megállapodásokról." - Nem akartak túl nagy reflektorfényt csinálni a tollbamondásnak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.10.18. 17:24:42

@Boldeone2: "amikor Putyin ártatlan embereket ölet bombákkal Ukrajnában , amikor a szabad világot atomcsapással fenyegetik..."

Putyin felvetett annak a lehetőségét, hogy ha kell, Ukrajna ellen atombombát is bevethet. Így, ennyire feltételes módban. Később odáig fajult a kölcsönös fenyegetőzés, hogy Putyin már azt mondta, hogy ha valaki megtámadja Oroszországot, az is kaphat egyet. (Ezt egyébként én korrekt ajánlatnak tartom, hiszen senki ne tervezgesse az oroszok megtámadását, arra nincs senkinek erkölcsi indoka.) Az angolok erre látványosan bemondták a kontrát, most meg a "Szabad Világ" elkezdett szimulált atomTÁMADÁSOKKAL gyakorlatozni. Itt nincs jófiú, egyik nagyobb szarházi, mint a másik. És ez nekünk nagyon rossz.

birkamenet 2022.10.18. 17:38:24

@Androsz:

Te, a leghülyébb ruszki propagandista troll, oszt azt megmondanád, hogy a ruszkik milyen korrekt alapon tervezgették meg kivitelezték Ukrajna megtámadásàt?

birkamenet 2022.10.18. 17:45:10

@HaD:

A ruszki ügynökök egyik gyakori módszere volt ( meg valszeg ma is az), hogy külföldi egyetemistákat figyeltek, szerveztek be. Azok idegen környezetben voltak, könnyebb volt a hozzájuk férés. Nem csodálkoznék, ha Viktátorról Oxfordban gyűjtöttek volna be örök életreszóló zsarolási anyagot. Vagy magát Viktátort gyűjtötték volna be.

Boldeone2 2022.10.18. 17:46:39

@Androsz: Itt nincs jófiú, egyik nagyobb szarházi, mint a másik"

- Azt gondolom èszrevetted, hogy Putyin háborúzik, Ukrajna csak a saját területèt vèdi, ebben segítik a nyugati államok Ujrajnát
A nyugatot az orosz fenyegeti sokadjára , míg vègül visszaszóltak nyugatról is: ha Putyin kirobbantak a világháborút, akkor el lesz taposva, az atomfegyvereivel együtt, mert katonailag nem egyenlő erejű a kèt szövetsèg

Etniez 2022.10.18. 18:41:05

Én már akkor jókat röhögtem, amikor néhány éve a fidesztálibok elkezdték nyomni, hogy Orbán mekkora pacek már Európában, kicsi neki Magyarország, majd rendbe rakja az EU-t, stb.

Ennek a nagy tudású géniusznak annyit sikerült elérnie, hogy kb senki sem áll már vele szóba, főleg nem azok, akik a döntéseket hozzák.

Orbánra egy kellemetlen bolhaként tekintenek és vele együtt Magyarországra is.

Géniusz.... :D

Etniez 2022.10.18. 18:52:57

@Androsz: "Oroszországot, az is kaphat egyet. (Ezt egyébként én korrekt ajánlatnak tartom, hiszen senki ne tervezgesse az oroszok megtámadását, arra nincs senkinek erkölcsi indoka."

Hogy mi nincsen? Nincsen jogunk megtámadni egy agresszort? Akkor még is ki a picsát lehet megtámadni jogosan?
Te elolvastad, amit posztoltál vagy csak számoltad a Rubelt?

Almandin 2022.10.18. 19:56:03

@birkamenet: Valóban, tanulmányozni kellene a KGB módszertanát, és közelebb kerülnének putler pszichés világához. De a kémszakmának olyan több ezer éves fogásai is vannak, ami alapján mindenkinek óvatosan kellene viszonyulnia egy ilyen foglalkozású emberhez.
Ott van pl. Sámson és Delila története, több ezer éves, már az ókorban is alapelem volt a megtévesztés, a barátság, szerelem színlelése a kémeknél. Azóta meg eltelt több ezer év, a módszerek még fejlődtek is. Schröder és Merkel eléggé naivak voltak.
Önmagában a politikai életben se létezhetnek olyan barátságok, amik önzetlenek és nincs meg a gyanú, hogy hátsó szándék van mögötte. Egy politikus jobb, ha a barátságait, párkapcsolatát nem a kollégák közt keresi. Ha én politikus lennék, gyanakvó lennék. Merkel helyében a halat meg se ettem volna, ki tudja, nem akar-e putler egy másik kancellárt látni Németország élén. Megköszöntem volna, hogy finom volt, de kidobtam volna (esetleg beadom egy laborba vegyelemzésre).

Boldeone2 2022.10.18. 20:02:46

@Tellinghovon: Az oroszok már többször " bizonyítottak"!
Gondolom Finnország, Lengyelország, a balti államok lerohanása mond valamit ...

rtl.hu/kulfold/2022/05/01/oroszorszag-atomraketa-atombomba-europa-orosz-televizio
Most is fenyegtőznek!

Komolyan kell venni ezt az irracionális diktatúrát! Látszik, hogy az emberèlet nem számít nekik, egyedül az erő szavából èrtenek! ( Sajnos )

Boldeone2 2022.10.18. 20:08:22

@Almandin: Putler egy " archetipikus " diktátor: alacsony , ezért mindig az erejèt fitogtatja- kompenzál
Lehet, hogy fiatal korában saját kèzzel ölt embereket , vagyis normál erkölcsi korlátai nincsenek: " a cèl szentesíti az eszközt"
Most rettegett Iván nyomdokaiba akar lèpni, ez a szokásos ruszki vezetői álom beteljesülèse...

Etniez 2022.10.18. 20:37:00

@Tellinghovon: Minding jön valaki, aki fullba nyomja a kretént, ma te lettél az.

Semmit nem cáfoltál, csak személyeskedtél, szomorú a valóság. Számodra.

Almandin 2022.10.18. 20:42:29

@Boldeone2: Inkább közepesen alacsony. Szerintem nem ezen múlik, nézd meg Bolsonarot vagy Hszi Csin-Pinget, magasak, de nem valami demokratikus vezetők. Hitlerről is elterjedt, hogy alacsony, de utánanéztem, 175 cm volt (kb. a mai magyar férfi átlagmagasság). Mussolini és putler voltak egyforma magasak (169 cm).
fabius.blog.hu/2017/07/31/korunk_atlagos_testmagassaga_es_a_korabbi_evszazadok_termetvaltozasai
Manapság valószínűleg relatíve alacsonynak számít egy 170 cm körüli férfi, de nekem is fura, ha felfele kell néznem, mivel nő létemre 180 cm vagyok. Általában a férfiak vagy velem egymagasságban vannak, vagy lefele kell néznem. Ehhez vagyok szokva.
Putlernek nem a termetével, hanem az agyműködésével van baj, az meg nem függ attól, mekkorára nőtt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.10.18. 20:50:55

@birkamenet: Nem baj, ha nincs türelmed elolvasni, amit írtam, csak akkor ne is válaszolj rá.

@Boldeone2: "Ukrajna csak a saját területèt vèdi, ebben segítik a nyugati államok Ujrajnát "

Azt, gondolom, te is észrevetted, hogy valahogy pont annyira segítik csak Ukrajnát, hogy ne veszítsenek, de ne is győzzenek. Véletlen volna? Az ukránok nyolc hónapja képtelenek bármelyik irányba is dűlőre vinni ezt a háborút. Igaz, a vezérük olyan cinikusan ostoba, hogy béketárgyalásról hallani sem akar, így az ukránok által hosszú éveken át szarrá lőtt, jelentős részben oroszok lakta, már haszontalan keleti régióért Ukrajna hősiesen feláldozza a saját lakosságát. És, tudod, ebben a legijesztőbb az, hogy a vérlibsi, buzipárti, unionista, külföldön élő, segghülye testvérem is ezt mondja már. Zelenszkij nem sokat kockáztat, ország nélkül is el tud boldogulni, élethosszig ő lesz A Hős Vezető, Akit Az Orosz Próbált Meg Eltaposni, hacsak el nem cseszi a hírnevét valami baromsággal, például jókedvűen megcsöcsörészik egy hadiárva afroukrán kislányt. De ő csak egy hülye köcsög, akit elvakít, hogy ő áll legelöl a sorban egy olyan országban, amit ma MÁR dicsőíteni szokás, pedig két éve még az Európát ellepő kurváikról és gengsztereikről voltak ismertek. A szarháziak, akikre utaltam volt, azok, akik benne ezt a sutyerák hitet táplálják. És óvatosan addig etetik az állítólag hős népet, amíg ezen olyan gusztustalanul meggazdagodik pár szennyes alak (lehetnek ezek amerikaiak, franciák, arabok, kínaiak, akár oroszok is, ezt mi semmiből sem fogjuk megtudni), hogy már ráunnak erre a játékra. Mi sem könnyebb, mint a fronttól kétezer vagy tizenkétezer kilométerre azt mondani, hogy hajrá, nektek van igazatok, ne hagyjátok, veletek vagyunk. Tudjuk, látjuk, hogy ez a "veletek vagyunk" mennyire gyalázatosan üres szólam. Sajnos az emberiség megérett a pusztulásra.

"ha Putyin kirobbantak a világháborút, akkor el lesz taposva, az atomfegyvereivel együtt"

Ó, igen, el lesz taposva. Hát persze. Csak tudod, mi történik, miután az oroszok kilőtték az atomrakétáikat, aztán a NATO is kilövi az atomrakétáit, és megtörténik az eltaposás? Az történik, hogy utána lehetőleg ötven évig levegőt se vegyél, mert lerakódik a tüdődben a radioaktív por, amit az eltaposás maradéka fölött újra meg újra elkap a huncut szellő. Kurvára nem fog érdekelni senkit, hogy ki győzött. Mert akkor már tökmindegy lesz mindenkinek.

Az oroszoknak egyébként annyi atomfegyvere van, amennyi a világ többi részének együttvéve, bár a kínaiakról az információk lehetnek hiányosak.

Ez a kardcsörtetés, ez az "el lesznek taposva", ez most ott dübörög a szegény rokon EU diadalra éhes vezetőinek az agyában is. A nagyszerű társaság együttvéve elvesztett és meg is nyert egy világháborút, merthogy a régi egymást gyilkoló nagyhatalmak ma már kéz a kézben dalolják az Örömódát, aztán egy második világháborút is - "Soha többé!", szól a nemesen bölcs jelszó -, és most harmadszor is az jár a kis eszükben, hogy most, most végre megtanítjuk a ruszkikat, hol lakik az Isten. Éljen a szabadság! Hajrá, Ukrajna, utolsó csepp véredig! Te erre az ismeretségre vagy büszke?

@Etniez: "Nincsen jogunk megtámadni egy agresszort?"

Eteniz, te hazátlan szerencsétlenség, hát jogod, az tán van hozzá, bár nem tudom, miféle jogtár adná neked ezt. "Nincs jogunk?", így, "nekünk", téged is beleértve az igazságosztók seregébe. Majd ha elmész a frontra harcolni, bármelyik oldalon, akkor pofázhatsz arról, hogy te megtámadod az agresszort, de egyelőre te egy távoli országból a híradóban nézed a háborút, te ne emlegesd a bosszú jogát többes szám első személyben. Majd lájkolod Zelenszkij videóit, és megtetted, amit megkövetelt a haza, a többit intézze az USA meg a többi szemétláda?

Jog a bosszúra? Van valami olyan tanítás Nyugaton, amiről én még nem hallottam, és szentesíti a bosszút? Vagy maradunk a fundamentalista muszlimok gondolkodásmódjánál? Persze Je suis C.H., de a muszlimok példát adnak nekünk, hazátlanoknak? A bosszúra nincs JOG, legfeljebb az emberiség álszent fele szemet húny felette, ha az az érdeke. De a bosszút semelyik européer jogrendszer sem ismeri el jogként.

Miért beszélek itt bosszúról? Mert téged nem támadott meg Oroszország, minket, magyarokat sem, csakis Ukrajnát. Neked csak az érzelmeid táplálnak ábrándokat a visszavágásról, személyesen nem vagy benne érdekelt, csak a szádat jártatod, minden mocskos politikussal együtt, akik majd jól megmutatják a ruszkiknak, az agresszornak. Bárcsak a nácikkal szemben lettek volna ilyen bátrak és szabadságpártiak, nem vesztette volna el az otthonát, hazáját annyi szerencsétlen a háború előtti fészkelődésben. Te, hadfi.

Etniez 2022.10.18. 20:54:25

@Androsz: Elolvastam az agymenésed, amiből két dolog derül ki:

1,te is csak személyeskedni tudsz érvek híján.
2, azt hiszed, hogy ha fosod a szót, akkor lesz benne tartalom is.

Kétszer olvastam el és nem jöttem rá, mit akarsz mondani és mit kéne erre válaszolnom.

Oroszország agresszor, a világnak joga van helyre tenni az ilyen országokat, ez az egyetlen, amikor jogos az erő alkalmazása, a háború.
Ez tény, tehát faszságot írtál.
Az ostoba személyeskedéssel pedig szórakoztasd a társaid a kocsmában, oda való ez.

Etniez 2022.10.18. 20:57:12

@Etniez: És mielőtt megint belekezdesz valami lendületes faszságba:

Nem számít, hogy én harcolok-e vagy hol élek.
Én leírtam, hogy ilyenkor jogos az erő alkalmazása az agresszorral szemben. Ilyenkor jogos igazán.
Ez nem bosszú.

Bosszú az, amit Putyinka csinál, hogy a harcmezőn nyújtott szánalmas teljesítmény után polgárokat terrorizál. Ezt hívják bosszúnak.

Te retardált.

Etniez 2022.10.18. 21:04:18

@Etniez: Le sem merem írni, hogy az eszmefuttatásod szerint például Hitlert sem kellett volna megsemmisíteni

Nem hiszem el, hogy képes voltál ekkora ostobaságot leírni anélkül, hogy feltűnt volna neked.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.10.18. 21:56:07

@Etniez: "az eszmefuttatásod szerint például Hitlert sem kellett volna megsemmisíteni"

Rosszul megy az olvasás. Hitlert még akkor kellett volna pofán vágni, amikor elkezdte a népirtáshoz előkészíteni a terepet. De az angolok meg a franciák csak hezitáltak, aztán meg csak annyi volt a gondjuk, hogy Hitler őket ne bántsa, akkor még nem akartak kiállni a szabad világért, közel volt az ellenség. Már akkor is rosszul mérték fel a viszonyokat, Hitler mindenkit megtámadott.

Az, ha hozzád beszélek, még nem személyeskedés. Sebet ejtettem a sebezhetetlen egódon, ezt tudom, engem nem izgat, hogy mivel próbálod gyógyítgatni.

Kangörcsös TSZ elnök 2022.10.18. 22:04:05

@Androsz: Te ostoba farok, ki a qrva anyádat érdekli, mennyi atomfegyvere van a gazdádnak...
Segitek hülyegyerek. Ha x mennyiségű atomfegyverrel el lehet pusztítani az ellenséget, a 3x mennyiség már csak faszhosszabbítás-akkor is, ha netán működőképes. Márpedig ez utóbbi feltétel-ismervén a gazdád haditechnikájának általános állapotát-egyáltalán nem evidens.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.10.19. 06:38:18

@Almandin: "...Merkel helyében a halat meg se ettem volna, ki tudja, nem akar-e putler egy másik kancellárt látni Németország élén. Megköszöntem volna, hogy finom volt, de kidobtam volna (esetleg beadom egy laborba vegyelemzésre)."

Nagyjából 2198 %-ig biztos lehetsz benne, hogy azok a halak nem kerültek Angela tányérjára anélkül, hogy ne estek vona át egy nagyon alapos, előzetes vizsgálaton. Közszereplők esetében egy bizonyos kategória felett ez nemzetbiztonsági /személyvédelmi / titkosszolgálati rutin ma már. Komoly helyeken még ajándéktárgyakat is tüzetesen átvizsgálnak, mielőtt a megajándékozott egyáltalán megérinthetné őket, hátha be van vonva valamivel, ami esetleg csak hetek, hónapok múlva okozza a célpont váratlan / szokatlan, de utólag talán már nehezen beazonosítható halálát, vagy olyan folyamatokat indíthat el benne, amelyek végzetes betegséghez vezetnek...évekkel később. Bámulatos eredményeket szülhet, amikor az emberi gonoszság a vegyipari illetve a biológiai-és a genetikai tudományok felfedezéseit ötvözi, és minden nemzetbiztonság próbál ezek ellen védekezni.
Az ókor óta használnak mérgeket / biológiai fegyvereket / biológiai hadviselésre szolgáló módszereket az emberek (nota ben/ szarral bekent kardpengéket, várfalakon áthajítoott pestises hullákat, méreggel átitatott ruhákat stb. ), de Ypern óta a Castronak szánt (elvetett) mérgezett szivarokig vagy a Novicsokig és a pollóniumos teákig, szinte már közhelynek számít: az ablakokból tüzelő mesterlövészek kimentek a divatból. Ma már kifinomultabb módszerekkel gyilkol az ember, ha politikus. Putyinnak ételkostolója van, és Merkel ajándéksöre sem került átvizsgálás nélkül az asztalára. Így megy ez.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.10.19. 06:39:37

@zord íjász: nota bene! akart lenni, a többi elütést keressék ki az orosz ügynökök.

Almandin 2022.10.19. 17:19:16

@zord íjász: Putler valóban nagyon óvatos, még az ürülékét se engedi ki a kontroll alól, ez most nem egy túlzó vicc a részemről, hanem a valóság:
www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/osszegyujtik-es-moszkvaba-szallitjak-putyin-uruleket-a-kulfoldi-utjain/
Angela nem tűnik olyan óvatosnak, a vásárlási szokásai se mindennaposak:
index.hu/kulfold/2022/02/25/nemetorszag-angela-merkel-tolvaj/
Nyugaton sok politikus azt vallja/vallotta, hogy ezzel lehet a néppel megőrizni a kapcsolatukat, hogy sétálnak, vásárolni mennek. Több svéd politikus már nagyon ráfizetett erre. Palme és Lindh csúnyán megjárták.
Szerintem ma se tart mindenki ételelemzőt, stb. Putler híres arról, hogy extrém szigorú biztonsági szabályokat hozott a saját védelmére, de ő egy KGB-s, erre képezték. Nyugaton sok politikus egyszerűen naiv. II. János Pál pápa is a merénylet után szokott le a nyílt autó használatáról, csináltak neki egy zárt, biztonsági üveges kocsit.

Almandin 2022.10.19. 17:23:20

@zord íjász: Karin Kneissl fülbevalója se valószínű, hogy akkora vizsgálaton esett volna át, mielőtt elfogadta "kedves" esküvői vendégétől. Utólag botrány lett a csecsebecséből amúgy.
www.youtube.com/watch?v=gVuM7963n20

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.10.20. 12:31:10

@Almandin: Persze. Napestig lehetne sorolni azokat az intézkedéseket, amelyekkel a világ nagyhatalmainak vezetőit védik: e vonatkozásban nincs különbség Bide, Putyin vagy Ping között, mindegyiket extrém módon őrzik a merényletektől (mindig érdekelt a politikai merényletek témája, mert a történelem megkerülhetetlen része. Sajnos nem mindig csak a tetvek kerültek a céltáblára, ez a baj.)

A Pápa, Palme, Ted Kennedy...Aldo Moro, Borsellino, Falcone,...a sor végtelen.

Én nem feltétlenül a naivitás szót használnám erre, bár kétségtelenül ez is helytálló, naivitás is van benne, de szerintem kulturális sajátosságok inkább közrejátszanak ebben a fajta nyitottságban...noha a nyugati, európai történelem is véres, iszonyú merényletek és álnokságok tömegével van tele, tehát eélvileg semmi sem indokolná ezt a fajta hozzáállást.

1945 után történt ebben paradigmaváltás, de ez a paradigmaváltás is éppen most ér véget, talán éppen az orosz-ukrán háború kapcsán is.

Az európai, nyugati politikai szemléletnek e kérdésben volt közel 70 nyugodt éve, minden merénylet ellenére is, amelyet politikusok, állami hivatalnokok ellen elkövettek ez idő alatt. Mostanra ez gyökeresen megváltozott, megváltozik, vagy meg fog változni.
Ez egy tanulási folyamat, és ez a folyamat fájdalommal van tele. A folyamat végeredménye a tapasztalatok által leszűrt igazság, az igazság pedig kijózanító.

Egyszerűbben szólva: ha valaki ma úgy próbálná meg védeni – olyan biztonsági protokollok alapján – a francia államelnököt, ahogy annak idején Charles de Gaulle-t, azt kiröhögnék, vagy elmegyógyintézetbe zárnák, de a Kennedyt sem szállítanák már nyitott kocsiban Dallasban, és egy olasz főügyészt is nehezebb lenne ma már megölni, mint 30 éve...és a hatása sem lenne ugyanaz, mint 30 éve, ami a válaszreakciókat illeti.

A japánok is most tanulták meg, hogy a saját hazájuk sem ugyanaz már, mint amilyennek eddig hitték (Abe Sindzo).

Én csak annyit akartam mondani, hogy egy étel /élelmiszer esetében bizonyosan van vizsgálat, egy bizonyos kategória felett. Putyin nyilván nem mérgezteti meg azt, akit be akar szervezni, és azokat sem öleti meg, akik már nem játszanak a pályán vagy nem jelentenek rá semmiféle fenyegetést. A kisebb játékosok kiiktatásához léteznek kevésbé radikális módszerek is: egy akta, egy hang-és képfelvétel valahol a Kreml mélyén, a KGB irattáraiban stb...

Randy Marsch 2022.10.23. 11:32:46

@HaD: minden doksit átadtak Gyurcsánynak, aki abban a páncélszekrényben őrzi, ahol Ovi titkos külföldi bankszámláiról van a bizonyítéka

Randy Marsch 2022.10.23. 11:38:33

@Etniez: igen, senki nem áll vele szóba :DDD

(remélem azért legalább te magad elhiszed ezt)

Etniez 2022.11.25. 02:33:41

@Randy Marsch: Igen, remélem feltűnt, hogy a sajtóból tudta meg azt is, hogy nem kap pénzt.

Orbán nem tényező, hanem egy szemölcs.
süti beállítások módosítása