MaGYAUR

MaGYAUR

Kallas észt miniszterelnök:"az imperializmus és a gyarmatosítás a Kreml hosszútávú ideológiái"

2022. november 16. - Magyaur

Észt miniszterelnök: Lehet, hogy a gáz drága, de a szabadság megfizethetetlen

plankog 444.hu november 16.

Korunk csatája címmel tartott előadást Finnországban Kaja Kallas észt miniszterelnök kedden, aki a beszédben hosszan érvelt amellett, miért egyértelmű számára, hogy Ukrajna támogatása mellett foglal állást.

„Felfogjuk annak a léptékét, hogy mi történik Ukrajnában? És hogy mi lenne a kudarc ára? Ez a háború nemcsak Ukrajnáról szól, hanem a joguralomra alapuló világrendről, és Európa jövőjének biztonsági berendezkedéséről” – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy Oroszország ultimátumot adott a NATO- és EU-tagoknak tavaly decemberben. A Kreml azt követelte, hogy a NATO vessen véget a nyitott kapuk elvének, és hogy térjen vissza az 1997 előtti határai mögé.

„Olyan embertelenségek történnek, amik a múlt emlékei voltak, de a jelen rémálmává váltak. Államilag végrehajtott háborús bűnöknek vagyunk szemtanúi” – mondja Kaja Kallas, aki szerint az imperializmus és a gyarmatosítás a Kreml hosszútávú ideológiái.

„Ez nem idén február 24-én kezdődött. A figyelmeztető jelek és tettek régóta látszottak.”

„A történelem számít. Bár a Szovjetunió összeomlott, az imperialista ideológiája nem. Nürnbergben és Tokióban voltak perek a háború után, de soha nem volt moszkvai per.”

Putyin ehelyett újraélesztette Sztálin emlékét, mondja az észt miniszterelnök, majd azt az adatot idézi: ma a felmérések szerint az oroszok 70 százaléka támogatja Sztálint és a politikáját. „Ha az emberek diktátorokat imádnak, akkor nincs morális akadálya annak, hogy valaki maga is diktátorra váljon, vagy alávesse magát egy diktátornak.”

„Ha az emberek szeme csukva van a múlt rémtettei előtt, akkor nincs korlátja annak, hogy újabb szörnyűségeket kövessenek el. Pontosan ezt csinálják most az orosz katonák Ukrajnában.”

Kaja Kallas szerint az orosz stratégia az euroatlanti közösséggel szemben három fegyveren alapul: fájdalom, félelem és remény.

  • A fájdalmat az okozza, hogy visszatartják az energiahordozókat Európától.
  • A félelem oka az atomháborús fenyegetés.
  • A remény, hogy nyomást tudnak gyakorolni Ukrajnára, hogy kössenek olyan békét Oroszországgal, aminek alapján megtarthatják az elfoglalt területek egy részét.

Ezekről a pontokat aztán egyesével is beszélt.

A fájdalomról, amit az energiafegyverrel tudnak okozni: túl fogjuk élni, és sikeresek leszünk, mondta Kallas. „Az orosz agresszió azt mutatta meg, hogy mi történik, ha olyan partnereid vannak, akik fegyvert csinálnak a bizalomból. Európa egyértelműen elmozdult az utóbbi időben az orosz fosszilis energiahordozóktól való függéstől.”

A félelemről: ha megengedjük, hogy a nukleáris zsarolás működjön, akár csak egyszer is, akkor egy sokkal, de sokkal veszélyesebb világban ébredünk fel. 

A békéről: hacsak a Kreml fel nem adja a céljait, hogy újabb területeket foglaljon el Ukrajnában, Kallas szerint nehéz hinni az érdemi béketárgyalások lehetőségében.

„Remélem, hogy Európa megtanulta, az agresszorral való megbékélés („appeasement”) csak az agresszort erősíti. Az agresszor soha nem áll meg, csak akkor, ha megállítják.”

Ma bármilyen leállás Ukrajnában csak lehetővé tenné Oroszország számára, hogy megpihenjenek, újraszerveződjenek, és készüljenek egy újabb agresszióra, mondta. Kallas szerint volt lehetőség megállítani az orosz agressziót 2008-ban és 2014-ben (a Grúzia elleni háború és a Krím elfoglalása idején), de a szabad világ válasza gyenge volt.

„Az elveket pénzre, az igazságot gázra cserélték. Az agresszor önbizalma csak nőtt, most pedig eljutottunk idáig, egy nagyszabású, népirtó háborúig.”

Az észt miniszterelnök elmondta azt is, szerinte mire alapuljon az Oroszországnak adott válasz:

  • Ukrajna támogatására,
  • az agresszió árának növelésére,
  • Oroszország büntetlenségének megszüntetésére,
  • saját biztonságunk megerősítésére.

Ukrajna megmutatta, hogy a háború megnyerhető, de támogatásra van szüksége, katonailag, politikailag és morálisan, mondta Kaja Kallas.

„Európának ebben a részében még fájdalmasan jól emlékszünk, milyen az orosz megszállás. A nagy országok megtehetik, hogy hibáznak, akkor is túlélik. A kis országok számára a hibalehetőség jóval kisebb. Az orosz agresszió megállítása számunkra létkérdés.”

Szerinte elismerés jár Finnországnak, mert 1939-ben úgy döntött, hogy harcol a Szovjetunióval szemben. Finnország sokat veszített, de meg tudott őrizni valamit, ami szent – az önálló államiságot. Észtország mindent elveszített, 50 éven át a vasfüggöny mögött volt, és elvesztette a lakossága ötödét a szovjet terror miatt.

„A tanulság: harcolni kell a szabadságért. Nem harcolni rosszabb. Ma az ukránok bátorsága ugyanezt bizonyítja a világnak. A másik tanulság: úgy döntöttünk, hogy soha többé nem akarunk egyedül lenni. Ezért vagyunk az EU és a NATO tagjai.”

A beszéde végén elmondta: Ukrajnában a saját szabadságunkat is védjük.

„A szabadságot az elnyomástól, a szabadságot a háborús bűnökkel szemben, a szabadságot, hogy dönthessünk a saját biztonságunkról és politikánkról. Ennek a szabadságnak ára van. Az ukránok az életükkel fizetnek, mi euróval. El kell mondanunk magunknak újra és újra: lehet, hogy a gáz drága, de a szabadság megfizethetetlen.”

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr3617980352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.16. 18:21:41

Igaza van. Reményt ad az, hogy Putyin köreiben nagy a káosz már.
index.hu/kulfold/2022/11/16/haboru-meghalt-oroszorszag-vadim-bojko-vlagyimir-putyin/

"Holtan találták Vlagyimir Putyin bizalmasát, rejtély övezi az esetet"

Magyaur 2022.11.16. 18:40:22

Kezdem érteni, hogy a történelemhamisító, elvtelen és harácsoló orbánista-elit miért fordul el a finn-ugor rokonságtól és miért nyit a hasonszőrű, basáskodó türk/török tábor felé...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.17. 06:19:43

A baltiakra nem szabad hallgatni. Betegesen oroszellenes fanatikusok. Plusz elnyomják saját orosz kisebbségüket, s emiatt rettegnek.

ulpius66 2022.11.17. 10:25:15

Az oroszoknak, Putyinnak nem Ukrajnával, az ukránokkal van gondjuk, HANEM AZ UKRÁN VEZETÉS POLITIKÁJÁVAL!!!!!!

HA TESZEM AZT, AZ UKRÁN VEZETÉS ÚGY ÁLLNA OROSZORSZÁGHOZ, MINT FEHÉROROSZORSZÁG, AKKOR SEMMI, DE SEMMI BAJA NEM VOLNA AZ OROSZOKNAK AZ UKRÁNOKKAL!

AZ EGÉSZ HÁBORÚ NEM ARRÓK SZÓL, HOGY AZ OROSZOK TERÜLETEKET SZEREZZENEK UKRAJNÁBAN, HANEM ARRÓL, HOGY MEGDÖNTSÉK ZELENSZKIJT, ÉS EGY OROSZ-BARÁT UKRÁN VEZETÉS ÁLLJON FEL!!!!!
(nyilvánvalóan Zelenszkij egy bábu a nyugatiak kezében, ezért aztán teljes mellszéllességgel kiállnak mellette.....)

Sorállományú előfelvételis 2022.11.17. 10:34:01

@ulpius66: Megint hülyeségeket beszélsz.

www.origo.hu/nagyvilag/20140127-ketteszakad-e-a-megosztott-ukrajna.html

"Egy ország, két nemzet
„Ukrajna nem is igazi ország” – Vlagyimir Putyin már 2008-ban egy NATO-értekezleten figyelmeztette akkori amerikai kollégáját, George Busht arra, hogy Ukrajnát nem lesz könnyű egyben tartani."

ulpius66 2022.11.17. 10:48:36

@Sorállományú előfelvételis:

Ha orosz-barát volna az ukrán vezetés, AKKOR PUTYIN SEGÍTENE EGYBEN TARTANI UKRAJNÁT!

Sorállományú előfelvételis 2022.11.17. 12:26:43

@ulpius66: "Egy ország, két nemzet
„Ukrajna nem is igazi ország” - Putyin állítása szerint. Neked súlyos szövegértési problémáid vannak.

parttalan 2022.11.18. 00:28:07

Kezdenek ébredezni. Hiába, a vér nem válik vízzé.

„Az ukránok nyíltan hazudnak” – kiakadt a NATO egyik diplomatája a Financial Times-ban
2022. november 17. 22:21

Az ukránok viselkedése kezd „egyre nevetségesebbé” válni – ezt nyilatkozta egy ukrajnai NATO-diplomata a Financial Times-nak, a lengyelországi rakétaincidens, valamint Biden és Zelenszkij csörtéje után.

.....

„Ez kezd nevetségessé válni. Az ukránok lerombolják a beléjük vetett bizalmunkat. Senki sem hibáztatja őket, mégis nyíltan hazudnak. Ez pusztítóbb, mint a rakéta”.

mandiner.hu/cikk/20221117_ukrajna_haboru_lengyelorszag_raketa_nato_oroszorszag_financial_times

parttalan 2022.11.18. 00:34:48

Moslékszavazók gyakran jönnek kedvenc érvelésükkel, miszerint mindenki egy irányba megy, "csak" Orbán másfelé, akkor ki halad szemben az autópályán?

Ezt hívják birkacsorda-effektusnak. Többek közt két világháború mutatta meg, milyen az és hova vezet, ha mindenki megőrül és ugyanazon a rossz, tragikus úton halad. Magyarország vezetése - saját népe érdekeit tartva szem előtt - a józanságot képviseli az orosz-ukrán háborúban.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.18. 08:57:36

@parttalan: Simán lehettek az oroszok véletlenül. Csak a NATO országok politikai okokból az mondják eltévedt ukrán volt, hogy ne kelljen az oroszokkal újabb konfrontációt kezdeni. Ez az oroszoknak is megfelel, csak az ukránoknak nem. Milyen józanságról beszélsz? Az a józan akivel az összes szövetségese összeveszik?

Rodney_2 2022.11.19. 08:38:46

@Sorállományú előfelvételis: Simán lehet, hogy az apád egy bolgár kamionsöfőr volt, csak az anyád nem merte elmondani mert nem akarta élezni a konfliktusokat a családon belül.

Rodney_2 2022.11.19. 08:42:43

Ha valamelyik EU országban a migráncsoknak olyan jogokat adnának mint az észtek adtak 1990 után az etnikai oroszoknak, akkor akkora ajvékolás lenne, hogy Soros még a posztert is átvezényelné abba az országba, hogy napi 24 órában ontsa a jogállamiság miatt aggódó posztokat
süti beállítások módosítása