MaGYAUR

MaGYAUR

Orbán bumerángjai

2024. február 11. - Magyaur

Mostanáig sem a magyar közvélemény, sem a Nyugat nem vette komolyan Orbán „Hét törvényét”. Pedig ez az alkotmánynál is fontosabb orbáni program egy másokkal nem törődő, a győzelem érdekében semmilyen szabályt nem tisztelő, gátlástalan akarnok önleleplező hitvallása.

A magam részéről el tudom hinni, hogy a most megbukott Novák Katalin valóban magáévá tette a populista-konzervatív ideológia „családbarát” jelszavát, ami egyszerre vetette el szűkebb értelemben a szabados erkölcsű nyugati életformát (benne a szexuális kisebbségek, valamint a nők emancipációját) és tágabb értelemben az individualizmust (az állampolgárok szuverenitását). De Orbán törvényei világosan utalnak arra, hogy a világgal szemben sündisznóállásba behúzódó magyarság gyerekei nem a „család szentsége” miatt fontosak, hanem mert őrhelyen álló katonák! Orbán számára az erőszak, beleértve a szexuális erőszakoskodást is, a világ velejárója – ez a nő-, és gyerekellenes cinikus hozzáállás lepleződött le Novák esetében.

De a lényeg ebben a pontban érhető tetten: „minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük”. Az orbáni-putyini-trumpi stb. populizmus ereje abban van, hogy miközben a világ pénzügyi, politikai és diplomáciai szabályok szerint működik, ők – a globalizmus elleni keresztesháború nevében - önkényesen átléphetnek a határokon (olykor szó szerint is).

De kiismerték Orbánt az EU-ban (már nem kívánják balek módjára pénzelni az orbáni rezsimet) és kiismerték a NATO-ban is már nem kívánnak szabálykövetők lenni egy szabályokat felrugó renitens tagállammal kapcsolatosan.

A NATO egyszerűen nem törődik a magyar vétó-zsarolással!

https://hu.euronews.com/video/2024/02/10/800-katonaval-vesz-reszt-svedorszag-a-nato-hadgyakorlaton

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5818323653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.02.12. 06:10:15

Nem, a NATO a 3. VH-t akarja.
Tapsikolj hozzá, hülyegyerek!

Magyaur 2024.02.12. 08:36:54

@gigabursch: Az észak-atlanti térségben (ahonnan a NATO kapta a nevét) a világ legfejlettebb, kereskedelemmel foglalkozó polgári társadalmai helyezkednek el. Számukra nem a hódítás a fontos, mert nincs szükségük arra a világpiacon jól eladható áruik vannak, hanem a kereskedelem szabadsága. Ezzel szemben Orbán haverjai, köztük elsősorban Putyin, olyan országot ural, amelyre nem a vállalkozás szabadsága, nem a politikai pártok valódi konkurenciaharca a jellemző, hanem a bürokratikus hadigazdaság, vagyis az állami elosztás, amelyet részben az ideológia, részben a korrupció erősen befolyásol. A hadiállamok: Oroszország, Törökország, Észak-Korea, részben Kína és Izrael bármilyen válság kapcsán (például amikor a rendszerük meggyengül), akkor érdekeltek egy háborús konfliktus kirobbantásában, amely azzal el tudja terelni a figyelmet a bajaikról. A NATO, mint védelmi szövetség azért értékelődött fel Ukrajnában, Finnországban és Svédországban stb. mert Oroszország expanziós birodalmi politikája fenyegeti őket!

gigabursch 2024.02.12. 08:54:36

Amúgy a rezsim szó mind tartalmában, mind jelentésében az nem is vektorhoz köthető, hanem az anarchoszindikalistákat is überelő, vélemény-, oltás-, eLMeBeTeQ terrort fenntartó és istenítő, jogállamiságról folyton papoló, de azzal visszaélő és folyton rezsimező (továbbá fasisztázó, nácizó) brüsszellita csürhe tipikus jellemzője.

gigabursch 2024.02.12. 09:01:24

@Magyaur:
Aztán áruld már el, honnan szakajtának le az oroszok elegendő katonát ahhoz, hogy tudjanak bárhová is kiterjeszkedőset játszani?
Két év ukrán front és valahol 200-500 ezer közötti a vesztességük (halott + rokkant)

Erre idáig még senki sa adott nekem értelmes választ, csak az üres rettegtetés megy.

A technológiai hiányosságokról nem is beszélve. Ami egy hohol fronton még szoszo elmegy, de máshol sehogy.

Értem én, hogy kell a rettegtetés, csak egy kicsi realizmus se ártana.

Itt se kaptam rá válasz ( jager.blog.hu/2024/01/30/mikor_rohanja_le_oroszorszag_kelet-europat ), csak azt, hogy nem értek hozzá. OK, ez eddig igaz. De a válaszok vagy nincsenek, vagy röhejesek.
Jó lenne már a valóság talaján lenni és nem a hülyeséget szajkózni, egyben az amcsi fegyvergyárosok zsebét tömni.

Magyaur 2024.02.12. 11:34:40

@gigabursch: Putyin elbizakodottan villámháborúnak gondolta az ukrajnai hadjáratot. Amúgy Orbán is alátámasztotta, hogy Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy beavatkozzon a szomszédos országok ügyeibe... akár egy perverz zsarnok: hvg.hu/360/20240211_orban_viktor_ukrajna_oroszorszag_eu_nato_europa_trump_egyesult_allamok

György Csaba Nagy 2024.02.12. 12:29:24

@gigabursch: Ez a III. Világháborús megjegyzésed nagyon hülyére sikeredett. Az az emberi faj kihalását eredményezné, amit senki ember vagy szervezet nem kockáztat, pláne nem akar. Engedjük meg, a NATO-ba is belefér némi eszecske.
@magyaur: Nagy elfogultság kell ahhoz, hogy az USA külpolitikájában értékalapú viselkedést láss, érdekalapú helyett. Ukrajna EU és NATO-csatlakozásának mézesmadzagával, reális lehetőségkénti elhitetésével, európai szövetségeseik álláspontjának felülírásával, a nekik nem ártó de Európát erősen sújtó szankciós politikával szemünkbe lökték, nekik csak saját érdekeik érvényesítése számít, a többiek meghódítandó terep. Gorbacsov informális ígéretet kapott, hogy a szembenállás feladásáért nem megy közelebb a NATO, de új helyzet új lehetőségeket teremt , s ők kaptak utána. Ennek ára, egy szétlőtt ország, vagy 10 m menekült, tartós háború, a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok szétzilálása nekik ingerküszöb alatti, a többi érdekelt fájdalma róluk lepereg. Putyin nem egy angyal, de reálpolitikusként egyszerűen nem engedheti be a NATO-t előszobájába. Ez a béke kulcsa.

gigabursch 2024.02.12. 13:02:00

@György Csaba Nagy:
Feltételezhetjük, hogy a NATO-ban van ész, de sajnos pont nem úgy viselkedik.
Pont olyan, mint a hülyegyerek, aki állandóan rugdossa a hangyabojt, mert ő igazságot akar tenni.
Megrendelésre. Csak aztán a hanygák előbb-utóbb bejutnak a ruhája alá és mindenhol csípni fogják (értsd: ész és értelem nélküli migrifelszippantás, aminek egyszercsak meg fog fordulni az előjele)
Sajnos ez a szomorú valóság.
Amúgy hová teszed azt a gondolatot, hogy egy Kalinyingrád-Krím vonal lenne az a határvonal, amit át kéne lépni és tartani kell? Mert az a gyakorlat "témája"
Ha ez nem a III. VH instant gyakorlása, akkor kb semmi.
(mindeközben: felkészül Kína-Taiwan és a India-Pakisztán, egyben Fekete-Afrika játszik a saját "homokózójában")

Ugyanakkor ami írtál a második bekezdésedben - igaz, nem nekem -, az teljesen hibátlan.
Bőségesen lehetett volna tárgyalni, ehelyett eljött az a pont, amikor reálpolitikusként lépnie kellett. (szerintem hamarabb lett volna ott az ideje, de ez részletkérdés).
Persze csak ezen a blogon az elmúlt években ki tudja hányszor elhangzott már ez, de vannak kitartó bloggerek.

@Magyaur:
Ha bemásolod ide, el tudom olvasni és el is olvasom, de a hvg elég sokat tett azért, hogy azt mondhassam: szennylapokat nem nézegetek (sajnos túl sokan vannak, politikai nézettől függetlenül), főleg ha még elő is kell rá fizetni.
Ami látszik belőle, az alábbi:
"Orbán szerint nem állja meg a helyét az az állítás, hogy az ukránok Európát védenék, hiszen nem nyújtanak semmiféle pótlólagos biztonságot a kontinens nyugati felének. A miniszterelnök ezt a volt osztrák kancellárral, Wolfgang Schüssellel folytatott beszélgetésben mondta, ahol további európai- és világpolitikai kérdéseket is érintett.

A magyar kormányfő úgy gondolja, hogy az ukrán államnak ütközőövezetként kellene működnie Oroszország és a Nyugat között, megfelelő biztonsági garanciákkal. Orbán Viktor Wolfgang Schüssellel egy négy nap múlva megjelenő új német nyelvű lap lap, a Die Presse, az Osztrák Külpolitikai Társaság, valamint az ENSZ égisze alatt megjelenő European Voices számára beszélgetett. A lap célja, hogy szócső legyen a kontinens középső, keleti és déli részének legfajsúlyosabb személyiségei számára. Az interjúból az osztrák lap közöl hosszú ízelítőt."

Ebből a címbekezdés igaz. Ukrajna valóban semmit nem tesz Európa biztonságáért.
Az első bekezdés viszont egy olyan kövtkeztetésre utal, ami jól hangzik, de valós alapja nincs. De jól hangzik az, hogy "úgy gondolja".

György Csaba Nagy 2024.02.12. 13:43:07

@gigabursch: Az "elvan a gyerek, ha játszik" azért nem hozható egy kategóriába a világháború-akarással. A hadgyakorlatok általában egy képzeletbeli kitalációt modelleznek, amiket a történelem ritkán hajlandó követni. Tömeggyilkosság belefér, öngyilkosság nem.

gigabursch 2024.02.12. 15:03:05

@György Csaba Nagy:
Csakhogy itt folyamatosan tolják a háborús retorikát, mhogy "Jönnek a csehszlovákok", ja nem "oroszok".

Magyaur 2024.02.13. 09:15:09

@gigabursch: Az oroszok már 150 éve itt a spájzban vannak:(

György Csaba Nagy 2024.02.13. 11:49:30

@gigabursch: Vannak hivatásos rettegtetők, akik hetente rendeznek nekünk világvégét, piszkálják a földóráját, orákulumként idézgetik Nostradamust és Baba Vangát. De szerencsénkre Herr Singer, a varrógép és küszöb lángelméjű feltalálója e második találmányával megadta nekünk a lehetőséget, hogy azt oda emelve ahova való, csak a fontossal törődjünk.

gigabursch 2024.02.13. 12:09:03

@Magyaur:
Azért mentek a britek a krímbe pusztulni másfél évszázada is, mert a spájzban voltak.
Ja, nem.
Csak pofáncsapta akkor is az élet a briteket, hogy nem lehet csak úgy mindenkit gyarmatosítani, ahogy ők elképzelik.
Ezt azóta se tudták elereszteni.
Aztán kitalálták számukra a bolsevizmust, amiből lett rengeteg halott, de még ezen az áron sem tudták bedarabolni.
Nem tudom feltűnt-e, de bő két évszázada azon küzdenek sokat, hogy vagy így vagy úgy de "beszerezzék" maguknak az oroszokat.
Esetleg lehet, hogy mégsem ők a tök hülyék.
süti beállítások módosítása