MaGYAUR

MaGYAUR

A francia választás tanulságai magyar szemmel

2024. július 08. - Magyaur
  • Franciaország volt az első modern polgári nemzetállam, ahol a feudális birodalmakkal vívott honvédő háborúk során kialakult a nacionalizmus. Franciaország volt az első olyan nemzetállam, amely erőnek erejével egységesítette az országot, semmibe véve a régiók, országrészek, a feudális uralkodóosztály és papság hagyományos kiváltságait. Franciaországban fogalmazták meg először a fajelméletet… De ugyanez a Franciaország 2024-ben arra szavazott, hogy nem akarja a keresztény, fehér franciák zárt, homogén és az Európai Uniótól távolságot tartó szuverén államát.
  • A plebejus elégedetlenség Macron kevéssé szociális-érzékenységű, vagy ha úgy tetszik túlságosan is tőkés-pártinak ítélt politikájával szemben a mérleg nyelvét a polgári-, és EU rendszerrel szembenálló jobboldal felé is billenthette volna, de nem így történt. Mert bármennyire is támogatta Putyin Marine Le Pent ez nemhogy nem segített, de felértékelte a szólás-, és sajtószabadságon alapuló liberális, laikus, tehát nem vallási alapú Köztársaságot!
  • 2024-es választások győztese a baloldali Új Népfront. Kétségtelenül vannak hagyományai az 1930-as évek antifasiszta népfrontpolitikának Franciaországban, de a pártpolitikán való felülemelkedés és a választópolgárok fegyelmezett közös fellépése a Le Pen-féle tekintélyelvű, idegengyűlölő és antiszemita nemzetállam rémképe ellen mintaszerű volt… persze Emmanuel Macron ezt már előre kikalkulálhatta.
  • A magyarországi tanulság az, hogy amennyiben az itthoni bal-, liberális-, illetve balliberális oldal egyáltalán labdába akar rúgni a 2026-os országgyűlési választásokon, akkor pártpolitika mellett és helyett új emberekkel, a civilekre is nyitottan, népfrontpolitikát kellene kezdeményeznie!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5418442445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2024 2024.07.08. 06:14:04

Győzött a szélsőbal, Franciaország amortizálódhat tovább.

2024 2024.07.08. 06:16:55

Így ünnepel a szélsőbal Párizsban: romok, káosz, lángoló utcák, rohamrendőrök (VIDEÓK)

2024. július 08. 05:53

mandiner.hu/kulfold/2024/07/igy-unnepel-a-szelsobal-parizsban-romok-kaosz-langolo-utcak-rohamrendorok-videok

2024 2024.07.08. 06:18:09

a pártpolitikán való felülemelkedés és a választópolgárok fegyelmezett közös fellépése a Le Pen-féle tekintélyelvű, idegengyűlölő és antiszemita nemzetállam rémképe ellen mintaszerű volt

2024 2024.07.08. 06:50:50

"...a pártpolitikán való felülemelkedés és a választópolgárok fegyelmezett közös fellépése a Le Pen-féle tekintélyelvű, idegengyűlölő és antiszemita nemzetállam rémképe ellen mintaszerű volt..."

"Antiszemita nemzetállam". Te szarházi féreg, van bőr a pofádon leírni ezt a szókapcsolatot?! Kik vonulnak rendszeresen Párizs és más nagyobb városok utcáin okt. 7-e óta palesztin zászlókat lengetve Izrael és zsidóellenes jelszavakat skandálva, állandó rettegésben tartva a helyi zsidó közösségeket? Kik támadnak meg zsidó személyeket és zsidó iskolákat? Le Pen szavazói? Nem! Kik miatt nem biztonságos saját maguk bevallása szerint is ma már Franciaország a zsidók számára? A muzulmán bevándorlók és az őket felkaroló szélsőbalos öngyűlölő franciák miatt! A Macron-féle elmebajjal karöltve ők együtt teszik teszik lassan élhetetlenné zsidó honfitársaik számára az országot és nem a szélsőbalról és liberális oldalról leszélsőjobbozott Nemzeti Tömörülés szimpatizánsai. A "Népfont" régóta ott van mindenütt: az utcákon, a kulturális életben, egyetemi katedrákon, kutatóintézetekben és az igazságszolgáltatásban.

A honosított migránsok, másod-, harmad-, negyedgenerációsok tudták a dolgukat, a szélsőbalra szavaztak. Ha egy most felálló koalíciós kormányban szerepet kapnak, Franciaországban felgyorsul a bevándorlás, a woke fehér öngyűlölet és a genderőrület terjedése. A jelenlegi tendenciákat látva talán meglepő, de lehet azt még fokozni. A korcsblogger által emlegetett szociális katasztrófa orvoslásához pedig hülyék lesznek. Max az adókat fogják emelni jó balos módra, de azzal csak az amúgy is gyengélkedő gazdaságot taszítják még mélyebb gödörbe.

2024 2024.07.08. 07:08:32

"Antiszemita nemzetállam"

És itt van kis hazánk, Magyarország, ahol csúcsra járatják a nemzetállamiság képviseletét és közben zsidó szervezetek szerint is manapság Európa legbiztonságosabb országa az izraeliták számára.

Blogger beleragadt a történelem fekete mocsarába. Amíg a zsidóság soha nem jelentett fenyegetést a többségi társadalmak számára, addig a jelenben a fekete, afgán és arab muzulmán áradat, a folyamatos térfoglalásuk nagyon is. Aki a tengernyi erőszak közepette nem hajlandó szembenézni ezzel és hülyén a félreértelmezett be-és elfogadás hamis bűvkörében él, az hazaáruló, önsorsrontó idióta.

IdomitottFoka 2024.07.08. 10:30:39

A kérdés inkább csak az h mit kezdenek azokkal a problémákkal amik a szélsőjobb megerősödését hozták. Se az új bevándorlók integrálásának, asszimilálásának hatékonysága, sem a 60-70-es évek bevándorlók leszármazottainak kilátásai nem javultak. A szélsőbal nem fog értelmes válaszokat szállítani.

A magyar tanulságokról meg annyit, h itt nincsenek szélsőbal tömegek, úh bennük bízni a ner ellenében köldöknézős csodavárás kategória. A legbalosabb (most talán ne vegyük elő a rég leszerepelt izéket, iszom, türmer stb) dk vezére egy milliárdos, miről beszélünk?

Ha mindenáron vmi nemzetközi példákat akarsz megfeleltetni a hazai viszonyokra, akkor a lengyelek jobban illeszkednek.

MEDVE1978 2024.07.08. 13:44:53

" Le Pen-féle tekintélyelvű, idegengyűlölő és antiszemita nemzetállam rémképe ellen mintaszerű volt…"

na ne röhögtess. A francia baloldal pont annyira kezd muzulmán barát lenni, hogy a kevés megmaradó zsidó kétségbeesésében már Le Penre szavaz:
www.politico.eu/article/france-election-2024-some-jews-are-voting-far-right/

Az emberi hulladék Melenchon még a gázai háború előtt a tavaly októberi mészárlás idején is úgy gondolta, hogy nem szükséges elítélni a Hamast:

www.politico.eu/article/france-unbowed-insoumise-far-left-party-jean-luc-melenchon-refusal-condemn-hamas-attacks-israel-war/

MEDVE1978 2024.07.08. 13:47:23

@IdomitottFoka: "A kérdés inkább csak az h mit kezdenek azokkal a problémákkal amik a szélsőjobb megerősödését hozták. Se az új bevándorlók integrálásának, asszimilálásának hatékonysága, sem a 60-70-es évek bevándorlók leszármazottainak kilátásai nem javultak." Ez viszonylag egyszerű. A szélsőbal Franciaországban egyfajta szélsőjobb konspirációs narratíva rémálmot ad elő, mégpedig azt, hogy a migránsokat integrálja a szavazóbázisába. Itt tehát megvalósul az a jobbos teória, hogy szavazókat importálnak a baloldali pártok.

MEDVE1978 2024.07.08. 14:04:31

Igazából nincs ebben semmi örömteli. A franciák korábban bizalmat szavaztak a technokrata Macronnak, akitől azt várták, hogy szövetségre lép a nemzetközi tőkével és így legalább dinamizálja gazdaságilag Franciaországot. A baj csak az, hogy ez nem következett be, a francia növekedés tavaly 0,89%-ra lassult le. www.macrotrends.net/global-metrics/countries/FRA/france/gdp-growth-rate

Közben Macron szépen fogadgatta el a népnyúzó intézkedéseket, az előrehozott nyugdíjkorhatárt, a munkavállalói jogok, transzferek visszavágását. Ezeket a franciák nem jól fogadták (lásd sárga mellényes tüntetések), de nem ez volt a fő gond: az az volt, hogy a gazdaság sem lendült fel.

A nép köszönte, de most lett neki elég és a szélsőségekre szavazott Macron helyett. Macron beszart, hogy jönnek Le Penék és gyorsan összebútorozott a baloldali blokkal, köztük a vállalhatatlan Melenchon-al és a kommunistákkal. A franciáknál még mindig működött a gonosz nácik narratíva. Kb. ennyi történt. És most mi lesz? A parlament rohadtul válságban lesz, mert kb. 200 fővel jelen lesz a két nagy jobboldali párt, a baloldali szövetség 180, Macronék 170 fővel. Egyedül azzal tudnak próbálkozni, hogy odaadják valamelyik szocdemnek a kormányfőséget és megpróbálják leválasztani a szart (Melenchont) a baloldali blokkról. De még így is kérdéses, hogy Macron pártja mennyire tud együtt kormányozni a baloldallal. Valószínűleg Macron nem hülye és tudja, hogy a szavazóbázisát ugyanúgy lemorzsolhatja a baloldallal kormányzás, mint a német kormányban az FDP-t.

2024 2024.07.08. 14:35:36

@MEDVE1978: Nincs már hagyományos értelemben vett baloldal, szociáldemokrácia Ny-Európában. Radikális (szélső)baloldal van.

Nevem senki. 2024.07.08. 15:23:20

A francia választás tanulságai? Ne ébredj későn, ne várd meg az utolsó utáni pillanatot különben így jársz.
La fin de la France.

Rodney_2 2024.07.09. 00:54:11

@MEDVE1978: Amikor Hollande után (alatt ?) szétesett a francia baloldal, akkor volt egy nagyon jó elemzés a The Economistban arról hogy mi történt. A baloldal a munkásosztály ( szegények?) képviselete helyett átállt a kisebbségek (buzik, majmok, stb) képviseletére, a "nácik" pedig benyomultak a szabaddá vált piacra és ők kezdték el védeni a fehér munkásosztályt. Ez azóta egyre jobban elfajult.
Csak megjegyzem, hogy Hollande idejénben az EU legkommunistább (legmunkavállalóbarátabb) munka törvénykönyve volt Franciaországban, ami azt jelentette, hogy a munkáltatók gyakorlatilag nem vettek fel új alkalmazottakat. Hollande kezdte volna ezt megreformálni, de nem sikerült, hatalmas tüntetések voltak. Az volt a legviccesebb, hogy az egyetemisták azért tüntettek, hogy mikor végeznek, esélyük se legyen állást találni. Ez a jövő francia értelmisége??? Át kellene állni az értelmiség helyett a diplomás kifejezésre aki kicsit hülyébb mint a szaros gumicsizmás paraszt, mert annak legalább van a józan paraszti esze :(
süti beállítások módosítása