MaGYAUR

MaGYAUR

A modern kor kihívásai – amire abszolút felkészületlen a Fidesz-Magyarország

(Dieter Zetsche Daimler, a Mercedes-Benz elnök-vezérigazgatójának jövőképét Kapusy Dániel foglalta össze. Kisebb stilisztikai módosítással ezt adom közre)

2017. július 26. - Magyaur

 

 

Számitógépes alkalmazások (sw.)

A számítógépes alkalmazások sok iparágat már most felforgatnak / lebontanak (disruptive technology) és ez a tendencia csak erősödni fog az elkövetkező években. Jó példa rá az Uber, ami „sw”. eszköz, hiszen nincs sem autóflottája, sem alkalmazottja mégis ma a világ a legnagyobb taxi cége; vagy vegyük az Airbnb-t a világ legnagyobb szállodaláncát, amely ennek ellenére sem ingatlanvagyonnal, sem személyzettel nem rendelkezik (de ide sorolható még az amerikai Amazon, az eBay és a kínai Alibaba stb.)

 

A Mesterséges Intelligencia (AI)

A Mesterséges Intelligencia exponenciális mértékben fejlődik, elősegíti a világ és az életünk egyre több területének a jobb megértését. A világ legjobb Go játékosát a jóslathoz képest tíz évvel korábban győzte le az „AI”.

A pályakezdő jogászok, jobban teszik ha új szakma után néznek, mert az IBM Watson algoritmusa az átlagos jogi tanácsadók 70%-os siker arányához képest 90%-os pontossággal ad jogi szaktanácsadást méghozzá fél áron!

De létezik már olyan algoritmus, amely négyszer nagyobb biztonsággal és pontossággal képes betegséget, például rákot diagnosztizálni, mint az átlag orvos.

A Facebook arcfelismerő algoritmusa már most is gyorsabban és biztosabban azonosít személyeket, mint az ember.

 

Vezető nélküli gépjárművek

A Mercedes Benz vezérigazgatója szerint, akinek már nem a többi autógyár, hanem olyan cégek jelentenek konkurenciát mint a Google, az Apple, vagy az Amazon, hiszen a „Tesla” elektromos autó már nem nevezhető egyszerűen személygépkocsinak; a „négy keréken guruló számítógép” elnevezés jobban illik inkább rá.

2018-ra megkezdődik a vezető nélküli gépjárművek piaci bevezetése. 2020-ra ez a technológia teljesen felbomlasztja az autóipart. Annak utána már személygépkocsival senki sem rendelkezni, mobillal hívunk autót, ami elvisz oda ahova kérjük. Ott kiszállunk. Nem kell parkolni es csak annyit kell fizetni érte, amennyit használjuk.

Utazás közben mással foglalkozhatunk, akár pihenéssel, szórakozással, akár munkával. Gyerekeinknek már nem lesz szüksége “jogosítványra”, vagy saját autóra.

Mindez gyökeresen átalakítja a városokat és a környezetünket. Csaknem 95%-kal kevesebb gépjárműre lesz szükség!

Az utak és autóparkolók átalakulnak parkokká, vagy másképpen hasznosulnak.

Évente összesen a világon több mint 1.2 millió halálos közlekedési baleset történik. Ma átlagban minden 100.000 km-re jut egy baleset. A vezetőnélküli  járműveknél ez csak minden 10 millió km után következhet be. Vagyis évente 1 millió életet menthetünk meg!

A gépjárműipar legtöbb mai nagy játékosa tönkre fog menni, de a folyamatot a biztosítási szakma is megszenvedi. A vezető nélküli járművek biztosítása akar a mai személygépkocsi biztosítási összeg századára is csökkenhet, ezzel gyakorlatilag megszűnik a Casco és társai.

 

Megváltozik a településszerkezet

Ha olcsón tudunk utazni, akkor messzebb költözhetünk a központoktól, a   munkahelyektől, ezt a tendenciát erősíti majd a virtuális otthoni munkahely, a „home office” elterjedése is.

 

Energia

A villamos energiát egyre inkább megújuló forrásokból szerezzük be, új tárolási megoldásokkal és „intelligens” hálózatok segítségével.

Az energia ára csökkenni fog (már tavaly is több beruházás történt a napenergiára épülő rendszerekbe, mint a fosszilis alapúakra).

A technológiai fejlődés megoldja a még felmerülő kérdéseket, hiszen már ma is több megoldási javaslat létezik ezekre.

 

Vízellátás

Elektromos energiával előállított tiszta ivóvíz olcsóvá és bárhol elérhetővé válik (valójában nincs vízhiány, csak a tiszta ivóvíz mennyisége csökkent jelentős mértékben).

Már ma is létezik az a technológia, amely képes a tengerből és a szennyvízből iható vizet előállítani. Képzeljük el milyen társadalmi és gazdasági lendületet adhat az, ha mindenki tiszta édesvízhez juthat, méghozzá nagyon olcsón!

 

Egészségügy

Olyan orvosi eszköz fejlesztésén dolgozik több világcég is, amely a telefonnal összekapcsolva retina szkennert, vér- és leheletmintát tud venni. Ezekből a mintákból 54 biomarkert lesz képes kimutatni az eszköz, amivel majdnem minden betegséget diagnosztizálni lehet. Ezek ára (más számítástechnikai eszközhöz, mobiltelefonhoz hasonlóan) rohamosan csökkeni fog, a hálózatok terjedésével pár éven belül a világ minden tájékán az emberek a legfejlettebb szintű orvosi ellátáshoz juthatnak.

 

„3D”, térbeli nyomtatás

Tíz alatt a legolcsóbb 3D nyomtató ára 18.000 dollárról 400-ra csökkent miközben százszor gyorsabb lett.

A távoli repülőtereken több repülőgép alkatrészt is 3D nyomtatással biztosítanak a karbantartáshoz, a nemzetközi űrállomáson is a cserealkatrészek jó részét egy 3D nyomtatóval állítják elő.

Egyes okos telefonba már beépítik a 3D szkennert, ezzel például le lehet venni a láb pontos méretét és testreszabott cipőt lehet otthon nyomtatni.

2027-re a termékek tíz százalékát már 3D nyomtatókkal fogják előállítani, többnyire helyben.

 

Üzleti lehetőségek

Ha ma vállalkozni akarsz bármilyen ágazatban, előbb tedd fel magadnak a kérdést: szükség lesz-e rá a jövőben? Ha nem működik a telefonoddal, akkor felejtsd el az ötletet!

Bármilyen a 20. századra tervezett sikertermék működésképtelen lesz a 21. században.

 

Munkahelyek

A jelenlegi munkahelyek 70-80%-a eltűnik a következő húsz évben. Sok új munkahely is születik, de nem annyi, mint amennyi megszűnik.

 

Mezőgazdaság

A mezőgazdasági robotok ára száz dollárra csökkenhet, ily módon a harmadik világbeli országok lakosai a földjeik fejlesztésével foglalkozhatnak és nem a szántással, vetéssel, aratással.

A talaj-mentes növénytermesztés (Aeroponics, vagyis a hydroponics vízmentes változata) lényegesen kevesebb vizet igényel es a pontos tápszer-víz keverék adagolását robotok tudják a leghatékonyabban végezni.

A laborban növesztett marhahús ára rohamosan csökkenni fog és pár éven belül alacsonyabbá válik, mint az igazi marhahúsé. Jelenleg a mezőgazdasági területek felületének 30 százaléka a szarvasmarha tenyésztésre szolgál. Képzeljük el a jelentőségét, ha mindez felszabadul!

A rovar-alapú fehérjékkel is kísérleteznek már. Köztudott, hogy magasabb a fehérjetartalmuk, mint az állati eredetű húsnak. “Alternatív protein-forrás” néven kerül valószínűleg a piacra, nem fogjuk tudni, hogy miből készült.

 

Társadalom, kereskedelem, politika, életmód

Már most is létezik olyan mobilalkalmazás, amely pontosan mutatja milyen hangulatban vagy (“moodies”). Pár éven belül hasonló arckifejezést értelmező alkalmazások azt is meg tudjak mondani, hogy igazat mondasz, vagy hazudsz. Képzeljünk el egy olyan politikai vitat, ilyen alkalmazással a felhasználók kezében. Arcfelismerő algoritmusok már most jobban teljesítenek, mint egy operator (FB) és erre a teljesítményre tömeg esetében is képesek.

 

Kripto-Valuták (Bitcoin, Ethereum, stb.)

A digitális pénz válhat a világ alapértelmezett tartalék valutájává és a blockchain (blokklánc) technológia minden “bizalmon/megbízhatóságon” alapuló iparágat megváltoztathat, a pénzügyi tranzakcióktól a szerződéskötésig. Megszűnnek a bonyolult azonosító eljárások, teljesen megváltozhat a szerzői jog, az értékesítés és a kereskedelem minősége.

 

Oktatás

Ma már 10 dollárért lehet venni Afrikában es Ázsiában egy olcsó okostelefont. 2020-ra a Föld lakosságának 70 százaléka okostelefont használ majd. Így mindenki számára elérhető lesz a világszintű oktatás. Például minden gyerek elérheti a teljesen ingyenes „Khan Academia” anyagát, ami már ma tartalmazza mindazt, amit egy fejlett országban felnövő gyerek tanul az iskoláinkban. Indonéziában már a helyi nyelven fut az alkalmazás és nemsokára indul az arab, a szuahéli és a kínai nyelvű is variáns. Az angol nyelvű alkalmazás már világszerte működik, ezért az angol nyelv tanulása is rohamosan terjed ezekben az “elmaradt orszagokban”.

 

Élettartam

Jelenleg átlag évi 3 hónappal nő az átlag élettartam. Ez viszont egy egyre magasabb növekedési ráta; négy évvel ezelőtt a fejlett országokban az átlag életkor 79 év volt, mára ez 80 évre növekedett. 2036-ra a növekedési ráta elérheti az évi egy éves növekedést.

 

Írj be üzenetet...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr8812693107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása