MaGYAUR

MaGYAUR

Tudtad, hogy a nemzet vadi új dolog?

2018. február 07. - Magyaur
Az európai középkorban nem léteztek mai értelemben vett nemzetek: dinasztikus tömbök, birtokhalmazok voltak, amelyek sem nyelvileg, sem területileg nem voltak egységesek. Egy Rákóczi birtok (márcsak a házasságból származó birtokbűvüléssel miatt is) az egész országra kiterjedve létezett, ezért volt "országos" a Rákóczi szabadságharc. Nem beszélve a Habsburgokról, akiknek volt egy osztrák ága, de egy spanyol ága is, amely többek közt a Németalföldet uralta (a katolikus Belgium trikolórjában ma is ott található a Habsburgok sárga/fekete színe!), sőt amely kiterjedt a tengerentúlra, így a Fülöp-szigetekre is.
Ezekből a tájnyelveket beszélő kis körzetekből alakult ki - a protestantizmus eltejedésével, aminél szemben a katolicizmus latin-nyelvűségével, a helyi nyelveken kellett kultiválni a vallást - a nemzeti nyelvek rendszere. De még így is hosszú volt az út a néhány tíz- és százezres nemesi nemzet felfogástól az egy nyelven beszélők nemzetéig, amely magába foglalta már a "nemtelen" parasztokat és polgárokat is.
Ez a folyamat láncreakciót indított el, mert amikor ezt a kiterjesztő gesztust a magyar nemesség megtette 1848-ban és mindenkit befogadott a magyar politikai nemzetbe, akkor sok magyarországi nemzetiség ebből egyszerűen nem kért (az oroszok által irányított, bujtogató pánszláv agitáció miatt sem!)
Mivel a nacionalizmus a tömegtársadalmakban hatékony manipulációs eszköz lett, ezért lényegileg emiatt, illetve az éles francia/német konfliktus miatt robbant ki az I., és a II. világháború. Ennek akart véget vetni a hidegháború fenyegető légkörében a francia-német együttműködés előírányzó Szén-, és Acélközösség. Ez lett később a Közös piac, majd az Európai Unió alapja.
A közép-európai országok, - a II. világháborús szerepüket tekinve mind a nácibarát, "háborús bűnös" horvát, szlovák, magyar, ukrán, román állam mellett a háború áldozatai is, így a lengyelek, a balti államok - a Szovjetunió összeomlása után vágytak egy tőkeerős, új modern szövetség tagjai lenni.
Erről népszavazáson döntöttek.
Így vált Magyarország is, az őt állandó tőkeinjekcióval erősítő Európai Unió nemzeteinek egyenjogú tagjává!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr4413642182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása