MaGYAUR

MaGYAUR

Mit jelent és miért fontos az „nyugatosság”?

2018. március 01. - Magyaur

Kezdjük azzal, hogy mivel szemben határozható meg a „nyugatosság”; kezdjük a „kínaisággal”: „a kínai művészet emberi világa az európaihoz viszonyítva furcsa ellentmondást rejt; az emberi világból hiányzik az ember – mint középpont. Olyan értelemben mint Nyugaton, Kínában az ember sosem lesz tudományos kutatás és művészeti ábrázolás fő tárgyává: nem vizsgálják lelkét sem, lelki tükrét (arcát) sem, de még testét sem. Olyan szépséget hordozó, esztétikai értéket képező jelenséggé, amilyen számunkra az emberi test és az emberi arc lehet, Kínában sosem emelkedett. A portré /…/ pusztán a külső hasonlóság, pontosabban az azonosítás igényével készül, s mint ilyen nem művészi, csupán technikai feladat” (Miklós Pál: A sárkány szeme, Bevezetés a kínai piktúra ikonográfiájába – Corvina, 1973; 146. old.)

 Ha viszont az európaiság forrásvidékét keressük, akkor olyan „ikonokra” kell gondolnunk, mint Szókratész, akinek a tanítása röviden „segíteni tudok megszülni neked a te saját véleményedet”, illetve Jézus, akinek a mai napig lázadónak mondható gondolata szerint nem a vérségi (törzsi, etnikai, faji) kötelékek számítanak, hanem a személyiség, ami az emberekben található „isteni mag”. (idézi Vekerdy Tamást a Beszélgetések az elmúlásról, szerk. Révai Gábor – Libri, 2015; 150.old) Maga a latin megnevezés is erre utal: „individuum”, tehát tovább nem osztható, a személyiség isteni magja.

„Európa értelme éppen a személyiség és a személyiség szabadságának kibontakoztatása” (Vekerdy - u.o. 131.old)

Azért nem érdektelen ezt újra és újra elmondani, mert vannak olyan anti-liberális („illeberális”?!) nyugati eszmeáramlatok és konzervatív vallási felfogások, melyek szerint a „homogén” közösség és a „Rend” nevében fel kéne számolni a világra nyitott, „hippis” sokszínűséget és gátolni kéne a kritikus gondolkodású egyéniségek felbukkanását. Ezzel szemben arra tudok csak bíztatni mindenkit, hogy becsülje meg a nyugatias, vagyis nyitott és emberközpontú gondolkodásunkat, mert az egyik legnagyobb kincsünk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr8313707572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása