MaGYAUR

MaGYAUR

Minél előbb bioszféra-központú világkormányzásra van szükség!

2018. március 27. - Magyaur

Az Egyesült (de csak saját állammal rendelkező) Nemzetek Szervezete a II. világháború után keletkezett, ezért a Biztonsági Tanácsában nincs sem Németország, sem Japán. Mivel nincsenek erős jogosítványai, ezért alapvetően egyeztető fórumként működik (kivéve a koreai háborút, ahol ENSZ nevében és zászlók alatt küzdöttek az amerikaiak). Mára nemcsak a gazdaság lett globális (nemzetközi nagyvállalalatok, nemzetközi gazdasági szervezetek), nemcsak a pénzügyek kezelése lett globális (a nap minden percében nyitva van egy tőzsde valahol a világon), aminek következtében a pénzügyi spekulációk teljesen elszakadtak a reális termelési folyamatoktól, valamint minden ellenőrzés alól kibújhatnak a semmilyen állam által nem kontrollált Off Shore paradicsomokban, meg az "arab bankok" révén. Természetesen a globalizmus jellemzi a kommunikációt és persze globálisak a:környezetvédelmi, a szociális, a népesdésnövekedésből és a terrorizmusból fakadó problémáink. 
A nemzetállamok politikusi hada viszont nem érdekelt a globális problémák globális megoldásában...mindenki a saját kis pecsenyéjét sütögeti, és ebbe az ENSZ nem akar és nem is tud beleszólni. 
Érdemes figyelni különben a multinacionális nagyvállalatok gyakorlatára; náluk a globális tervezés együttjár a regionalizmus felértékelődésével, tehát a vállalati stratégiák sokszor nem nemzetekre vonatkoznak, hanem annál kisebb, jobban körülhatárolható tájegységekre: régiókra. 
A megoldás az volna, ha a nemzetállamok mozaikjának kétdimenziós világából a civilizációs tömbökön (Észak-Amerika, Latin-Amerika, Európai Egyesült Államok, Arab-muszlim tömb, Kína stb) nyugvó planetáris összérdeket képviselő, bioszféra-központú világkormányzás jönne létre, A kevesebb szereplő és a rugalmas, önkományzó régiópolitika lehetővé teszi, hogy a világkormány a legfontosabb globális problémák megoldására koncentrálhasson.
Ez a jövő - a kérdés csak az, hogy ebbe az irányba önként igyekszünk, vagy meg kell várnunk a kataklizmákat, amelyekkel szemben tehetetlenül állnak majd a nemzetállamok külön-külön, meg az ENSZ is?

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr9813783326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása