MaGYAUR

MaGYAUR

Az orbáni kultúrpolitika csak „2 T”-ben „utazik

A jelenlegi intoleráns művelődéspolitika nem képes másra csak támogatni „ezerrel”, vagy letiltani.

2019. március 19. - Magyaur

Újsághír: „Kirúgták Grecsó Krisztiánt a Magyar Idők cikke után egy tehetségkutató zsűrijéből.

Sokan azt mondják, hogy az orbáni rendszer „keresztény-nemzeti mázzal leöntött Kádár-rendszer”, de ez nem igaz; a Fidesz kulturális-tudományos politikája közelebb áll a Rákosi rendszerhez, mint a „3T”, a „Tiltott-Tűrt-Támogatott” kultúrpolitikai felosztás kádári politikájához. Ma ott tartunk, hogy csak két lámpa maradt a kultúrpolitikában: a tiltás pirosa és a támogatott zöldje. A „megtűrt” sárgája eltűnt; vagyis ez már nem a kádári „aki nincs ellenünk, az velünk van” alapelv, hanem a Rákosi-féle „aki nincs velünk az ellenünk van” hisztérikus és agresszív alapállása.

Az orbáni „kulturkampf”, a keresztény-nemzeti zászlóval megvívott művelődéspolitikai harc nem most kezdődött.

Először a jobboldali politikusok bojkottáltak vitaműsorokat, aztán a híveiknek és az általuk irányított intézményeknek megtiltották, hogy hirdetéseikkel támogassák a „másként gondolkodó” média termékeket, például a Népszabadságot, vagy a Klubrádiót. Mindeközben a Fidesz szimpatizánsokat egyre inkább „eltiltották” az ellenzéki/”ellenséges” média fogyasztásától.

Aztán megpróbálták a multinacionális nagyhirdetőket elterelni a „nem rendszerhű” események és médiumok szponzorálásától. Szóval a viszonylag önálló és a politikai/klerikális elvárásokra fittyet hányó magyar kulturális életet adminisztratív és pénzügyileg próbálják megtörni.

Ma ott tartunk, hogy a politika-mentes, semleges tudomány is szálkát jelent a hatalom birtokosai számára, és mivel a Magyar Tudományos Akadémiát nem tartják elég lojálisnak, ezért nekifogtak az intézmény kiherélésének.

Orbánék csak „vagy-vagy”-ban tudnak gondolkodni: tiltás, vagy mértéken túli támogatás. Mivel Grecsó Krisztián nem volt lelkes híve a NER-nek, ezért elvesztette a jogát, elsősorban a helyi fideszes potentátok szemében, hogy a gyulai Erkel Diákünnepen, évtizedes társadalmi munkában végzett zsűritagságát tovább végezze.

Szégyen és gyalázat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7814683654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungryhorse 2019.03.21. 18:45:55

Appel kultúrpolitikáját jellemezte a TTT és ezt vitte tovább töretlenül - lényegében elkerülve a gengszterváltást - az szdsz és a posztkádári kultúrpolitika és az érintetlenül hagyott káderállománya.

Az antalli gyenge próbálkozásokat ennek megtörésére nyomtalanul törölte el a pufajkás bandája, majd a mostaninál is puhább pöcsű, erőtlen és gyáva első orbánkormányt a talajba döngölték a pozícióikat őrző kultúrharcosok a médiával kéz a kézben. Jött 8 év tömény tombolás, amire - szemben veled - szintén jól emlékezünk sokan.

A látleletet erről a mocsárról kiválóan összeszedte sorozatában Szakács Árpád:
magyaridok.hu/szakacs-arpad-kinek-a-kulturalis-diktaturaja/

Minden sora téged cáfol. tényekkel, nevekkel, adatokkal.
Nem kicsit ciki.
Neked, meg a bandádnak.

Magyaur 2019.03.22. 07:53:28

@Hungryhorse: A liberális kultúrpolitika arról ismerszik meg, hogy toleráns, nem akar a művészettel üzenni, téríteni...ezzel szemben az orbáni kultúrpolitika lényege a jobboldali, nemzeties, hazug önfényezős tartalmak esztelen támogatása; ezért az Orbán-kor hivataléos művészete a nemzeti giccs. Sajnos ennek is van messzeható következménye: modern európaiság ellen háborút folytató orbáni reakciós politika a székelyföldi „magyar rezervátum” mintáját akarja ráerőltetni a mai Magyarországra. A versenyképtelen, urambátyám kasztosodás, a dzsentri nacionalista hagyományokra építő bezárkózó, gettósodó Orbán rezsim az, ami elriasztja és kikergeti az országból a világra nyitott és ambiciózus fiatalokat!

Hungryhorse 2019.03.22. 13:26:07

@Magyaur: ezeket a dajkameséidet a gyerekeidnek tartogasd. Ha vannak.
Én már kinőttem ebből a korból.
Szerencsére ma már nem a fajtád határozza meg a keresztény nemzeti jobboldal számára, hogy mi a kóser és holnap még kevésbé fogjátok ezt meghatározni, mert szépen, lassan megfosztanak benneteket a kollaboráns jobobldali jelmezt öltő támogatóitoktól és forrásaitoktól.
A piacról fogtok élni.
Vagy éhenhalni és más gazdatest után nézni, mint a perverz schilling.
Az avitt, foximaxiról átmentett rosenfeldi, appeli zsargonoddal az elvtársaidat szórakoztasd, nekem ezek a jelzőid a magyar és kereszténygyűlöleteden és a múltbaragadásodon túl nem jelentenek semmit.
Sőt.
Ha magadfajta fundamentalista kultúrmarxisták ajvékolnak, az zene füleimnek.
Iszom a könnyeiteket.
süti beállítások módosítása