MaGYAUR

MaGYAUR

Kérdés a monoteista hívőkhöz

2019. június 02. - Magyaur

Kedves hívő barátaim!

Az alábbi, Gore Vidal-tól származó tézist mivel tudnátok cáfolni? Vagy marad az indulattól fűtött, artikulátlan megbélyegzés és kiátkozás?

„A kultúránk középpontjában álló nagy, megnevezhetetlen gonosz a monoteizmus.

A barbár bronzkori szövegből, amit Ótestamentumnak neveznek, három antihumánus vallás emelkedett ki, a judaizmus, a kereszténység és az iszlám. Ezek égiisten-vallások.

Szó szerint patriarchálisak – ahol az Isten a mindenható Atya -. ezért az égi Isten földi képviselői 2000 éve megvetéssel sújtják a nőket ezekben az országokban. Az égi isten természetesen féltékeny isten.

A földön mindenkitől engedelmességet követel, és nemcsak egy törzs istene, hanem az egész teremtésé.

Akik elutasítják őt, azokat saját érdekükben meg kell téríteni vagy meg kell ölni.”

https://www.facebook.com/watch/?v=1821856227886802

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7814875628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2019.06.03. 08:45:17

Ha a hit vezet vakon megyünk. /Benjamin Franklin/

Proud Mary 2019.06.03. 11:16:20

mit kell ezen megcáfolni? vagy az a bajod, h nem foglalkozik veled senki? mert senki nem fog téged indulattól fűtötten, artikulátlan megbélyegezni és kiátkozni. mosolyogva legyintünk egyet. és jól van ez így

Csaba Svolik 2019.06.03. 15:07:31

Kedves MaGYAUR !
Provokatív kérdéseidre a hívői kersztény válaszok a következőek , tiszteletben tartva az alapvető emberi jogokban megfogalmazott lelkiismereti és vallásszabadságot.
- „A kultúránk középpontjában álló nagy, megnevezhetetlen gonosz a monoteizmus."
Kultúránkat és társadalmainkat nem a bibliai kereszténység tanításai mérgezi meg , teszi igazságtalanná és gonosszá , hanem hatalom , a gazdság megszerzéséhez minden társadalomban jelenlevő embertelen módszerek és ezközök ebből adodó elnyomás és a megtermelt javak igazságtalan elosztási rendszere valamint a jelenlegi pénzrendszer es annak írányitói !
A három vallást egy lapon említeni olyan , mintha pl. a Ferncvárost ,az Újpetet és a Vasast akarnám egybe mosni !
Az Ószövetséget lehet nevezni barbár bronzkori szövegnek ateistaként ,de pl, az Énekek Éneke és sok történet szövege még a mai irodalmi mértékkel is remekmű !
A hitről beszélni egy ateistának olyan , mintha egy süketnek és egy vaknak kéne elmagyarázni a zene szépségét vagy a színek gyönyörűségét.

"Isteni diktatúráról" pl. A tízparancsolatot azért kapta az emberiség Istentől , hogy tükröt tartson az emberek elé , hogy meglássák valójában milyenek is vagyunk , valamint belássuk emberi erővel ennek megfelelni lehetetlen , ebből adódoan megváltásra , kegyelemre van szükségünk. A kegyelem eléréséhez pedig Isten tud csak elveztni ,( ha hagyod , a vallásosság nem segít semmin .)
A férfi kötelessége volt a család eltartása , a családi döntések mindig a feleséggel együtt megbeszélve kellene hogy történjenek a biliai tanítások szerint , de a férfi felelősége hogy miként dönt . ( rajta kérik majd számon ) .
A nők ,a feleségek megbecsüléséről pedig azt tanítja a Biblia , hogy úgy bánj vele mint a tulajdon testeddel , ápold , vigyázz rá , kiméld stb.
Keresztényként a másik két vallásról nem óhajtok se beszélni ,se az abban lévő tanítások miértjeire válaszolni ,mert nem az én világom.
Mindenkinek sźíve-joga ,hogy miben hisz , lelke rajta !

A kereszténységről és az egyházakról meg egy történet. :
Egy faluban építenek egy hidat a patak főlé , hogy a földekre ne kelljen olyan nagy kerülővel kimenni. Csak éppen kilopják a beruházásból a pénzt így kevesebb cement és vas kerül bele mint ami kéne. Eljött az aratás ideje , megrakott szekerekkel hozzák a búzát a jövő évi megélhetést , de a híd leszakad és oda lesz minden !
Aki akarja megérti az analogiát a történetben , aki nem azt sajnálom.

Anita a bátor nyussz 2019.06.03. 15:31:10

Valóban, miért kellene ebben a kérdésben bármit is cáfolni??? Mindenki elengedett kézzel, helyből lehet hülye, hülye tézisekkel, elvégre a szabad akarat ezért van...

belaim7005 2019.06.03. 15:42:19

Igazából egyet értek, hívővel vitázni hitről olyan mint sükettel, vakkal sakkozni.

Lévai András 2019.06.03. 18:22:11

Hülyeséget minek cáfolni?
Az intolerancia nem monoteista tulajdonság, elég csak Japánra, Indiára gondolni. Japánban a 16. században keresztények százait feszítették keresztre, Indiában manapság keresztény templomokat, személyeket támadnak.
A tolerancia sem attól függ, valaki politeista-e. Igazából ateista is lehet segghülye kőbunkó kirekesztő és csak a maga igazát valósnak tartó nemnormális. Hogy ki hogyan viszonyul eltérő gondolkodású, hitvilágú embertársához az nem vallásától vagy vallástalanságától függ.

Természetesen lehet állításokat tenni bizonyítás nélkül, azokat lehet akár provokatívan is tenni, de minek? Ez a poszt kiváló terepe annak hogy vallásosak és ateisták jól egymásnak essenek, s mint a Brian életében a Júdeai Népfront Elit Öngyilkos Alakulatának tagjai, jól megmutassák a másiknak.

Fogadd (nem egészen) őszinte gratulációmat!

Európai téridő 2019.06.03. 20:29:40

Gore Vidal nem kompetens ebben a kérdésben, hiszen indiai származású.

nincs1itt 2019.06.03. 22:10:03

nem ismerem a szösszenet szerzőjét, gore vidal, hm. de jogában áll marhaságokat összehordani, különös tekintettel arra, hogy usa-béli. tanult és sokoldalú író, ahogy hirtelenjében megismerkedtem vele. de azért nekem nagyon "tetszik", hogy miért éppen a monoteista vallások annyira bántóan rosszak, a szabadgondolkodók körében? csak nem az a baj, hogy szabad akaratot ad és melléteszi az elérhető eredményeket is? esetleg az zavaró, hogy erkölcsi, magatartási és viszonyulási pontokat határoznak meg? "ne ítélj, hogy ne ítéltess" stb...
süti beállítások módosítása