MaGYAUR

MaGYAUR

Agyelszívás a határontúliak közül…

2019. december 04. - Magyaur

Egy kedves volt kollégám megjegyzéséből idézek:”érdekes, hogy a menekültkérdéssel kapcsolatban még nem jött elő az, hogy nekünk miért nincs, vagy legalábbis eddig, miért nem volt szükségünk vendégmunkásokra. Én azt láttam, hogy a 80-as évek végétől folyamatosan jöttek dolgozók a szomszédos magyarlakta területekről. Ezek kezdetben inkább fizikai munkások voltak, de később egyre több diplomás is érkezett. Az ő döntő többségük már itt Magyarországon szerzett diplomát és nem ment haza.
Ezt a tendenciát több ismerősöm is megerősítette. Később gondoltam bele, hogy ezek a szakemberek, ahonnan jöttek, ott bizony hiányoznak. Az anyaország önzetlen segítsége, amit az iskoláztatásukra fordított, az nem is annyira önzetlen.
Nem találtam róla statisztikát, de a tapasztalat azt mutatta, hogy aki itt végez valamilyen iskolát, azok döntő része itt is marad. Ha jobban belegondolunk, az anyaország olyan nagy mértékben vonzza, főleg az értelmiségieket, hogy azzal az otthon maradottak nem tudnak versenyezni. Mi ez, ha nem agyelszívás?
Tehát a magyarországi munkaerő szükségletet, mi jó részt, a határ túloldaláról fedeztük, fedezzük. Ha most körbe nézünk a munkahelyeinken mindenütt látunk erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vagy vajdasági magyarokat. Nem ismerem a számokat, de szerintem ez több százezres nagyságrendű lehet…”
Azt tenném ehhez hozzá, hogy szerintem a helyzet mára megváltozott. Magyarország gazdaságilag lemaradóban van nemcsak Szlovákia, de Románia mögött is, vagyis a vonzereje csökkent, ismerőseim közül van olyan, aki visszament Erdélybe, sőt nőtt a magyar keleti határnál a magyarországi munkaerő ingázása át a Partiumba! Ennél nagyobb horderejű tendencia a magyar nemzetiségűek nyugatra és Skandináviába való kivándorlása.
Minőségi romlást láthatunk sok területen: a jó minőségű erdélyi magyar orvosok, ápolónők helyére nyelvileg és szakmailag rosszabb kvalitású ukrajnai egészségügyi dolgozó kerülnek…Már ha egyáltalán maradnak, mert amint körülnéznek már sokszor mennek is tovább, még a kárpátaljaiak is, Csehországba.
Magyarország ebben is rosszabbul teljesít.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr8115338692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2019.12.05. 09:01:44

Nem pontos kifejezés az agyelszívás (brain drain), ami a szellemi elit elcsábítását jelentené. Egyetlen ország se beszéli rá pl. a magyar orvosokat, hogy költözzenek hozzájuk. Mindössze azokat a munkakörülményeket és fizetést biztosítja nekik, mint a saját orvosaiknak. Ma már politikai okból is emigrálnak kvalifikált magyar szakemberek.

Magyaur 2019.12.05. 09:17:19

@Drizari: Valóban így pontos, ahogy írja.

2019.12.07. 05:38:57

Találkoztam ukrán főnővérrel! Valami csodás, talpraesett nagy tudású, vezető egyéniség! Akit szeretne érdekes magyarjával együt!

Shanarey 2019.12.08. 02:47:51

Ami a posztban van, nem teljesen igaz. Sokan továbbállnak egy harmadik országba, amint csak lehet.
Na meg aki magyarországon született, azok sem mind csak a pénz miatt lépnek le, hanem azért ami az országban folyik. Sokan nem úgy képzelik el a gyermekeik jövőjét, ahogy a FideSS

Magyaur 2019.12.08. 08:32:11

@Shanarey: egyetértek....de mindez benne van a posztban!:)
süti beállítások módosítása