MaGYAUR

MaGYAUR

Ugyanattól félt kétszáz éve Kazinczy, mint amitől ma Orbán

2019. december 05. - Magyaur

Az 1700-as évek végén született az a „herderi jóslat”, ami egyaránt megrémisztette és munkára sarkallta a reformkori nyelvújítókat és ami félelemmel tölti el a mai magyar miniszterelnököt. A jóslat így hangzik: „A magyarok, mint az ország lakosainak legcsekélyebb része, most szlávok, németek, románok és más népek közé vannak beékelve, s századok múltán talán nyelvüket is alig lehet felfedezni.”

Orbán Viktor a Japánban tett látogatása alkalmából azt mondta, hogy a magyarok visszatérő rémálma: „egyszer megjelenik a Jóisten Magyarországon, megkérdez minket, mi végre vagyunk a világon, és ha mi nem tudunk válaszolni, kihúz minket a nagy könyvből, ahova a nemzetek vannak felírva.” Most tegyük félre azt a furcsaságot, hogy Orbán a nem-egyistenhitű Japánt választotta éppen az istennel való példálózás helyszínéül, hiszen maga a felvetett kérdés abszurd: mitől lesz, vagy nem lesz „hasznos” a világ számára egy etnikum? Egyáltalán miért kellene egy nemzetnek céllal, küldetéssel rendelkeznie? Miért érne többet a szabadság zászlóvivője Franciaország és Egyesült Államok, mint a csendes Svájc, vagy Nigéria? Miért érne többet a magát az ókori római birodalom örökösének tartó Oroszország, mint Kanada, vagy Argentína?

A gondolatmenet olyan, mint egy kisiskolás rémálma: „Egyszer csak jön  a rémisztően szigorú Történelem ura, aki ezek szerint fölötte áll az elfogult „Magyarok Istenének”(!?) és felteszi a Tamási Áron-féle kérdést: „na, mi végre vagy a világon?” És ha nem tudsz gyorsan felsorolni világszerte ismert festőt, futballistát, - bármit ami indokolná a létezésed, akkor vége mindennek; kampec doloresz. A karinthys bukott diákhoz hasonlóan még a szégyent hozó nevét is kiradírozzák az Élet osztálykönyvéből:)

Komolyra fordítva a szót: a magyar jobboldal világlátását nem a józan felnőttesség jellemzi, hanem a kisebbrendűségi érzés, amit aztán világrengető mítoszokkal ellensúlyoz, kezdve a sumer-magyar rokonságtól a magyar/parthus Jézus hercegen át a világhódító hun-török eredetig. Kásler miniszter szerint a magyar oktatás célja az, hogy nemzeti büszkeséggel töltse el a diákságot. A józan önbecsüléssel nem is lenne baj, de a hamis történelmi érvekre és hazugságokra építő nacionalizmus félrevezető.

A lényeg a jelenkori magyarság jóléte és fejlődőképessége; csak ez hozhat elismerést az országnak és annak vezetésének!

Valahol utat tévesztett a Fidesz-KDNP…

https://magyarnarancs.hu/kulpol/orban-japanban-elarulta-minden-magyar-remalmat-125111?fbclid=IwAR3xF04cs7n4Pos16jt5T-gXiEkOiDBstjZL4gDOMB38JSk6uHpzPTyvE_0

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5315340162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2019.12.05. 21:13:12

Csak nem amőbázással múlattad az idődet töriórán odafigyelés helyett? Légyszi, nézz már utána, hogy az 1700-as években mennyi gazemberséget követtek el a Habsburgok Magyarország ellen. Nem, mintha előtte a törökökkel boltolva nem tették volna ugyanezt. Akkor talán nem mondanál ekkora kapitális dőreségeket, MaGyaur!

Magyaur 2019.12.05. 21:26:54

@Európai téridő: Herder nagy hatású porosz-német gondolkodó volt a 18. században, a magyar intelligenciára katartikus hatással volt a "jóslata", amit egyébként csak odavetett valamilyen gondolatmenete végére. Tulajdonképpen ez a figyelmeztetés indította be nemcsak a nyelvújítást, hanem az egész Reformkort! Csakis ezzel a vészjósló kilátással lehetett rávenni a magyarországi nemességet a kiváltságairól való önkéntes lemondásra , ily módon a jobbágyfelszabadításra!

Belzebubo 2019.12.05. 21:50:14

@Európai téridő: mi a bánatnak kell még azon rágódni mi volt 300 évvel ezelôtt. A világ akkorát változott azóta, mint a neolitikus forradalom óta összesen. A mai kihivásoknak kell megfelelni. Itt. Most.

Európai téridő 2019.12.05. 21:59:53

@Magyaur: Ez mellébeszélés és a Habsburg-érvelés szolgai átvétele. Mondom, hogy nézz utána az egész XVIII. századnak, esetleg az azt megelőzőnek is.
@Belzebubo: Lelked rajta, ha tudatlan ostoba akarsz maradni.

vrana 2019.12.05. 23:30:04

"Miért érne többet a magát az ókori római birodalom örökösének tartó Oroszország,"?
Ez hogy jön ide, ezt melyik Oroszország mondta?
Valami hivatkozás? Rajtad kívül még ki mondta? Anna Karenina? Netán Tatjána a levelében? Netán Azazello súgja Behemótnak? Vagy csak egy ilyen összefüggéstelen zagyvaság beerőltetéséért dől egy kis abrak?
Valahol utat tévesztettél, mint a Fidesz-KDNP...

Belzebubo 2019.12.06. 00:54:45

@Európai téridő: „És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!„
Csak hogy a kornál maradjunk... mert a „lebegô rémalakok“ megint megjelentek az ásatag nézeteikkel...

Dinkainka 2019.12.06. 03:49:59

Orbán életének értelme a hazudozás és a lopás! Meg a pávatánc!

Magyaur 2019.12.06. 06:09:02

@vrana: Oroszország félhivatalosan a "III. birodalom" : az I. az ókori Róma volt, a II. Bizánc, és ennek 1453-as bukásakor a konstantinápolyi pátriárka az oszmán-török elől menekülve áttette a székhelyét Moszkvába. Oroszország úgy tekint magára, mint Bizánc jogos örökösére!

Magyaur 2019.12.06. 06:15:07

@Európai téridő: Miért lenne a "nemzethalál" gondolata "Habsburg gondolat"? Miért volna "nemzetietlen" azt gondolni, hogy ez rázta fel a magyar nemesi értelmiséget? Miért volna "nemzetietlen" azt gondolni, hogy emiatt jött létre a legjobb szándékkal a Reformkor? Miért lenne Habsburg ármány azt gondolni, hogy a magyar jobboldalnak ez lett a rögeszméje és ezért aknázta alá az Osztrák-Magyar Monarchiát, ezzel is kiprovokálva a trianoni szétszakíttatást?

Toller Béla 2019.12.06. 07:58:04

Mekkora különbség ! Kazínczy kultrális feladatjként élte meg a kihívást, legyen modermn, pontos, a használt fogalmaknak megfelelőmagyar nyelv, amelyik a saját alapjain fejlődjön tovább századokon át. orbán meg egy földhözragadt pártpolitikai alapvetés mentés ordíbál, elsősorban személyes befolyása, hatalma megtartása érdekében. Semmit sem ért a nemzetek történelméből, nincs neki semmiféle kultúrális missziója. AMi meg a nagykönyvet illeti ........ egyszerű paraszti felfogással nem megyünk sokra !

Magyaur 2019.12.06. 08:02:11

@Toller Béla: Egyetértek. A reformkor 1848-49-re Magyarországot felemelte....Orbán csak a kommunikációs magánszámát hagyja az utókorra....

Európai téridő 2019.12.06. 08:03:01

@Belzebubo: Huszt várát sok más magyar végvárral együtt a Habsburgok robbantották fel. Chust már Csehszlovákia része volt, a cirill betűs "XYCT" pedig a nagy CCCP, majd Ukrajna városa. Mária Terézia kedvenc "hű" csehjei, holmi Chotekek és Kolowratok mindig a magyarok elleni intézkedésekre sarkallták az uralkodónőt. 1848-ban a prágai első pánszláv kongresszuson az orosz delegátus Bakunyin is a magyarok ellen szólamlott fel. A "messze jövendő" pedig Trianont hozott. Jobb lett volna, hogyha az a marha Kölcsy is visszamerengett volna a régi kor árnya felé is. Ez a baj egyéb "ütős" magyar költeményekkel is, hogy úgy rögzült neg a magyari tökfejekben, hogy nem gondolnak utána, hogy merre is van az amarra.

Európai téridő 2019.12.06. 08:23:58

@Magyaur: Pl. azért, mert a Habsburgok német-római császárok is voltak 1804-ig, amikor Napóleon bejelentette, hogy a Német-Római Birodalom megszűnt létezni. Haydn "Gott erhalte" kezdetű zenéje osztrák császári himnusz volt eredetileg. Herder pedig a Német-Római és a Habsburg Birodalmon belüli, német választófejedelmi státusú Cseh Királyság csehjei által nyomatott, rejtett, Hamburgot is magába foglaló Elba-völgyi kisbirodalmi álmokat szövő Polábia-gondolatnak dőlt be., mert ő is tapasztalta, hogy az ottani falvakban szorbul, nem németül beszélnek. Azóta az ottani groszmuttik is nyelvet váltottak. Olvasd el Eckhart Ferenctől "A bécsi udvar gazdaságpolitikája Mária terézia korában c. művét, amely PDF-ben megtalálható az MTDA-portálon, hátha leesik neked is a "tantusz" a tökfejedben. Benne vannak a legtipikusabb Magyarország elleni cseh és osztrák fenekedések sűrítve, amelyekre a faxfej Herder ezzel a hülye és cinikusan gazemberies megjegyzésével tett rá, nem is egy lapáttal, Tökfej MaGyaur Uraság.

Magyaur 2019.12.06. 08:27:06

@Európai téridő: A Habsburgok + a Savoyai Jenő vezette európai intervenciós sereg nélkül ma nem lenne keresztény Magyarország! A törököket nem tudta volna egyedül a magyar nemesség kiűzni az országból, ez 150 év alatt kiderült. Amikor Thököly és II. Rákóczi Ferenc szembefordult a Habsburgokkal ennek lett következménye a potenciális ellenállási gócok: a várak felrobbantása. Aztán az Osztrák-Magyar Monarchiával szembeforduló teljes függetlenséget, szuverén magyar államot akaró magyar kisnemesi nacionalizmus megkapta amit akart 1920-ban: Trianont.

István Tamasi 2019.12.06. 09:32:33

@Európai téridő:
Az életben egyetlen dolog állandó: a változás. Erről elfeledkezni rosszabb, mint a köldöknézegetés. Javaslom tehát, lépjen elő köldöknézegetőnek.

Európai téridő 2019.12.06. 09:54:00

@Magyaur: Okoska MaGyaur, elfelejtkeztél sok-sok fontos előzményről. 1453: A Német-Római Birodalomban a nagyurak örömmel konstatálták, hogy Konstantinápoly oszmán-törökök általi elfoglalásával a "legitimáló" "rómaiságban" bosszantó rivális Kelet-Római Császárság megszűnt létezni, oly sok ármánykodás után, és szép summa az onnan Nyugatra átsíbólt lovetta, amiből meg lehet finanszírozni a közép-távolkeleti Fűszer-szigetek nyugati irányból való megközelítését. Ne felejtsd el, hogy a spanyoloknál is Habsburgok uralkodtak. Mert addigra már komolyan vették, hogy a Föld gömbölyű. Három évvel később Hunyadi Jánosék Nándorfehérvárnál (Belgrád, a túloldali Péterváraddal) megállították a török nyomulást 70 évre. Ezután az Óceán-mentiek elkezdték a Nyugatra tartó felfedező utak megszervezését, a török elleni európai harcokból kiszálltak. A kontinens középső részén lévő Német-Római Birodalom ilyen-olyan nagyurai pedig Kelet- Európára vetettek szemet. Délkelet-Európa sajnos zömében ekkorra már török hódoltság volt. A cseh kötődésű Luxemburgi Zsigmond halála után a "hű csehjei" által körülvett Habsburg V. László lefejeztette a középső Hunyadi-gyereket, aki szintén László volt. Aztán a "hű csehek" jól megmérgezték őt, bele is halt. Mátyás, a legkisebb fiú ezután lett "nemzeti" királlyá választva a Duna jegén. A szigorúan de igazságosan kirótt adókból erős hadseregeket szervezett a török elleni harcra, miközben a hátországát az "osztrák" Habsburgok és a cseh királlyá választott Jagellók orvul megtámadták. Ezután foglalta el Bécset és szerezte meg a cseh királyi címet, de nem tudott összekovácsolni az ármánykodó riválisok ellenében ütőképes hadsereget, mert azt ők szerették volna megszervezni. Hát, nem megmérgezték őt is? A cseh király Dobzse László aztán magyar királyként a budai királyi udvart a "lacikonyhás" szintig züllesztette le, a hadsereg meg szétszéledt, Kinizsinek a rabló-fosztogató zsoldosokat kellett Kinizsi Pálnak legyőznie. Jutalmul a "hű csehek" majdnem ugyanazt kapták, amit mi büntetésül, már 1526-ban: a Habsburgok lettek a cseh királyok és jól be is olvasztották őket a létrehozott birodalmukba. Aztán jött az a 150 évnyi "totojázás", a török elleni harc sok-sok-sok évtizeden át elszabotált ígéretével beszedett és adókból a prágai, majd bécsi habzsi-dőzsi, stb. A törökökkel vállvetve pedig pusztították a magyarokat rendesen. Ha a törökök nem kezdték volna el Bécset ostromolni, akkor nem rágnak be annyira, hogy megszervezzék végre a török kiűzését a puffernek használt térségből. A Buda felszabadítása (1686) utáni csaták közepette megkaparintott Erdélyt a Diploma Leopoldinummal (1691) fejedelemségből guberniummá fokozták le és rögvest elkezdték befogadni a törökök elől menekülni kénytelen moldvai és havasalföldi oláh sokaságot. Az 1 millióra lecsökkent magyarság által elhagyott településekre többnyire nem engedték a megmaradtakat vissza, megbízhatónak, a császárhoz lojális idegen népekkel telepítették be az országot, főleg a Tököly-féle és a Rákóczi-szabadságharc lezárultát jelentő Szatmári béke (1711) után. Vagyis, sikerült azt a nagyszabású etnikai tisztogatást végrehajtaniuk a magyarság rovására, amely elvezetett a viszály szító, bécsi udvari "nemzetiségi kérdéses" intrikáig, végül, miután a Birodalmat sikerült 51 évre, Monarchiaként megmenteni, az 1918-as szétzúzásához. Thököly kurucai idején a Habsburgok a törökökkel boltolva bizony felajánlották nekik a Habsburg-kézen lévő Tiszántúlt is, nem ok nélkül fordultak ellenük a kurucok. És a Temesi Bánság, alias Bánát 1715-ig volt török kézen. Szóval, jobb lenne, ha nemcsak az agitprop mesketéket nyomatnád, a "labancok" "magyarázata" iránti hatalmas empátiával, hanem egyéb szempontokat is mérlegelnél.

Európai téridő 2019.12.06. 11:17:55

@István Tamasi: Ez maszatolás, mellébeszélés, Öcsi!

Magyaur 2019.12.06. 13:14:43

@Európai téridő: Olvasás nélkül automatikusan törlöm a hozzászólását, ha továbbra is ilyen bicskanyitogató stílusban ír. Lehet, hogy a Fidesz-KDNP szolgalelkek közt ez megszokott, de az én blogomban nem tűröm. Kérek visszajelzést arról, hogy megértette az ultimátumot és változtat a modorán!

Európai téridő 2019.12.06. 13:54:39

@Magyaur: Csak Ön után, Tisztelt MaGyaur.

Európai téridő 2019.12.06. 14:41:40

Mi lenne, ha "vendégszerzőkénf" kulturált hangnemben írném meg a "gumimacskáimat"?

György Csaba Nagy 2019.12.06. 15:04:48

@Magyaur: A kitiltás rég indokolt és elkerülhetetlen A fickó nem fog bocsánatot kérni, sem fogadkozni, ahhoz túl beképzelt. Nem fog hiányozni, csupa előítéletes tévedésével jottányit nem járult hozzá a kérdések tisztázásához. Csak pár példa: a Habsburgok nem az égből pottyantak, a magyar nemesség csak 1687-ben mondott le a szabad királyválasztás jogáról, majd alkupozícióba került a Pragmatica Sanctio és a kiegyezés tárgyalásakor, s minden alkalommal úgy döntött, hogy rendi előjogai fenntartása ellenében elismeri a Habsburg fennhatóságot. A főnemesség kétkulacsos, önző viselkedésére mutat, hogy Bécs 1683-as ostromakor sokan közüllük megjelentek a császári táborban, de csapatok nélkül, arra játszva, hogy török siker esetén "az ellenséget nem támogattuk", Habsburg győzelem esetén pedig "hisz ott voltunk". A Habsburgokat alaposan megrémítette Bécs ostroma, európai koalíciót szerveztek végre, kiűzték az országból a törököket. Utána valóban gyalázatos módon viselkedtek, a harcokban részt vevő zsoldosvezéreket szabad rablási joggal és magyar birtokokkal fizették ki (a Habsburgoknak sosem volt elég pénzük). Ezek a dúlások robbantották ki a Rákóczi-szabadságharcot, ahol a nemesség ismét nem a nemzeti függetlenség védelmét preferálta, mert Rákóczi megszüntetni szándékozott a nemesi adómentességet. Nemesi kollaboráció nélkül a Habsburgok alig árthattak volna a hazának. Hibás Mátyás hadpolitikájának megítélése is: ő nem erős hadsereget szervezett, hanem felfogadta a meglévő, elsősorban cseh és német zsoldoscsapatokat, s első sorban nem a török ellen harcolt (ők Nándorfehérvár után Szíria, Mezopotámia és Egyiptom hódításával foglalkoztak), hanem Bécs, Prága és Szilézia vonzotta. Erdély és a Délvidék idegenekkel betelepítése nem sorolható a Habsburgok sok tényleges bűne közé: a román beáramlás a tatárdúlás után kezdődött és tömeges méretű volt, a török harcok alig érintették Erdélyt, a további román beáramlás mérsékelt és nem szervezett volt, erre nem is lett volna módjuk a Habsburgoknak, a magyar rendek uralma mellett. A pusztán maradt délmagyar területekre pedig nem a Habsburgok, hanem az új földesurak telepítettek be német és szlovák munkaerőt.

György Csaba Nagy 2019.12.06. 15:18:42

@Magyaur: Még egy megjegyzés: amit ET Konstantinápoly elestének magyar tapsikolásáról ír, na az komplett elmebaj. Magyarjaink, akik 9 évvel korábban Várnánál csatáztak a török ellen, ezt feledve örvendtek a távolkeleti fűszerkereskedelemben számukra megnyílt esélynek. Ehhez már nem kell kommentár.

2019.12.06. 18:27:12

„Széchenyi: Kelet népe 1836 „A magyarság önállósága visszahozhatatlan, mert a faj biológiailag kifáradt, a vezető osztályok koncepciótlanok

Széchenyi „ez a népcsoport a jogtalanság „minden mindegy” hangulatában folyamodott csalásokhoz, amely a jobbágyság eladósításához, tömeges elárverezéséhez! (Lásd deviza hitel kormányzati kényszer rásegítéssel!) Úgy látja nem lett volna szabad az elmúlt évtizedekben olyan hatalmas tömegekben beengedni őket, amelyikre egyik országban sincs példa!

Nem mind arany, ami fénylik!
Nem magyar az, kik ma beszélik!
Az ősi, szép magyar nyelvet
Mit a sok, bevándorolt felvett!
Magyarok, elhulltak, mint fa levele,
Mások jöttek mind helyükbe!
Színe, formája tán magyar!
Földbe hever, mint az Avar!
Megették a múlt giliszták,
Bevándorlók megúszták!
Pusztító tatár, török járást!
Vészben még itt se voltak!
Őseink, mind megholtak!
Bitorolják csak ők, e nevet!
Rájuk hagyott, felvett nyelvet!

Ez az újonnan felduzzadt népcsoport, annyira idegen még a magyarságtól, másrészt akkora nagy gazdasági erő van a kezében, nagy részük német névre cseréli fel a galíciait!
Nagy Magyarország, az ő tíz %-al éri el a lakosságban 51% magyarul beszélők arányát! 1920 idegen ajkú tömegek levágásra kerülnek! Magyarok is! Városi vállalkozó nép nyakunkon marad, arányuk egyből minimum meg duplázódik!
"El fog jönni az a nap, amikor minden olyan népnek, akik között zsidók laknak, fel kell tennie a kérdést, hogy mindannyiukat kiutasítja; ez a kérdés az élet és halál kérdése lesz, az egészség vagy krónikus betegség kérdése, a békés létezés vagy az állandó szociális láz kérdése." Liszt Ferenc
"A zsidót felszabadítják, Magyarország az ő birodalmuk lesz, az új Paradicsom négy folyóval, három heggyel és a kettős kereszttel. És az Apokalipszisben én, szerencsétlen, főszerepet játszom." Széchenyi

Oroszország kegyetlenül nyomta a maga kazárjait. A galíciai kormányzat is fölébredt arra a tudatra, hogy a kazárt nem vallási szektának kell tekinteni, hanem antigazdasági elemnek. És ezen az alapon kezdte kezelni. Ellenőrzés alá vette, a kocsmát, a boltot, a hitelt, az üzérkedést. Szervezkedett társadalmilag. Védte a parasztot az élősdiektől. A hol csak lehetett, boykottálta a kazárt. 92. old
Közvállalatban nem részesítette. Üzérkedésének a körmére nézett. Intézményeket alkotott
a bennszülöttek ellenállási képességének fokozására.
Oroszország tehát üldözte őket, Galiczia pedig húzogatta ki a gyékényt lábaik alól.
Amott maradásuk nem volt, itt pedig az élet- feltételeket vonták meg tőlük.
Mert nálunk minden meg van engedve, mihelyt a vétek magára öltheti a szabadság, palástját. Más népeknél a szabadság a nemzeti izmok kifejtésére szolgál. Tehát erőforrás. Nálunk a szabadság: gyöngeség. Mások okosan ragaszkodnak a szabadsághoz; mi majom-szeretettel viseltetünk iránta. Magunkat nem féltjük semmitől. A szabadságot féltjük mindentől. Korlátot, ki mert volna emelni a bevándorlásnak? Hiszen gyér népességünk szaporodik csak, ha bejönnek. Az uzsorát sem korlátozta akkor semmi. Vezéreink a szabadság elméletének védpajzsa alá helyezték az uzsorát. Liberalizmusunk irtózott attól a gondolattól, hogy a forgalom szabadságát bármily enyhe uzsora törvénnyel meggátolja. Összefügg ezzel a felfogással, hogy a csalás és hamisítás mai napig is csak magánvádra üldöztetik. Összefügg a földbirtoknak közönséges áruvá minősítése és ekként való szertelen mozgósítása. Összefügg a végrehajtásoknak és az árverezéseknek az, az istentelensége, mellyel a legnagyobb érték is potom áron csavarható ki a tulajdonos kezéből. Egán Ede Kazárföld szociográfia Kárpátaljáról.

2019.12.07. 05:27:41

@Európai téridő: Vigyázó szemetek Kassára vessétek!

Széchényi a magyarokról
„a magyar (és mint a többi „pusztai” nép) magát senkinek alávetni nem engedi, mindenki vezér, Úr akar lenni, s ha éppen jó órában van, maga alatt felrúgja a port, és azt mondja: ez a világ közepe, ahol én állok!”
„Századokon keresztül a magyar a hízelkedéshez szokott, amibűl honosaink nagy részének önmaga túlbecsülése, gőgje s hiúsága támada: az igaz egyenes szótúl pedig elszokott.
„A közrestség nem engedi, hogy ott keresse a hibák gyökerét, ahol azok valódi fészke van, tudniillik saját szánakozásra méltó tudatlanságában s a legvilágosb oknak sem elegendő gőgjében." Széchenyi.
„Súlyt helyezek arra. hogy elösmerjük, miszerint magunk voltunk okai elaljasodásunkn ak. mert az egyik legfőbb átkunk amaz önámítás. mely szerint hibáink okát mindig másban, magunkon kívül keressük a sanyarú politikai viszonyokra hárítva mindent, hagyjuk magunkat elbúsulni és elalunni a haza fájdalmat. A nemzet felemelkedő korszakát az önismeret vezette be." Vajda János
A mai magyar szókincs 2/3 sumirból hozott!
A magyar nyelv a messzi múltban gyökerezik. Sajátos módon fejlődött ki, és a
szerkezete oly régi időkből ered, amikor a ma beszélt európai nyelvek még nem is léteztek. Olyan nyelv, amelyik önmagában, következetesen és szilárdan fejlődött, és amelyben mély logika rejlik, párosulva az érzés a hangzás alkalmazkodóképességével és rugalmasságával. Az angol büszke lehet arra, hogy nyelve magában hordozza az emberiség történetét. Eredete kimutatható, láthatóvá tehetők benne az idegen rétegek, amelyeket a különbözőnépekkel való érintkezések során olvasztott magába. Ellenben a magyar olyan, mint egyegyetlen darabból álló terméskő, amin az idők viharai még csak karcolást sem ejtettek. Nem naptár ez, amely a korok változásaihoz alkalmazkodik. De nincs is szüksége erre: nem vesz kölcsön, nem ad senkinek, de nem is vesz el senkitől. Ez a nyelv a legrégibb és leg dicsőségesebb emlékműve a nemzeti önállóságnak és szellemi függetlenségnek. Amit a tudósok nem tudnak megoldani, azt mellőzik. A nyelvészetben éppúgy, mint a régészetben. A régi egyiptomi templomok mennyezete is egyetlen sziklából készült, és erre sincs magyarázat. Senki sem tudja, honnan származnak, vagy, hogy melyik hegyből vették a csodálatos sziklatömeget. Azt sem tudni, hogyan szállították és emelték fel a templomok csúcsáig. A magyar nyelv eredetisége még ennél is bámulatosabb.
A titok: öntött kő, mai beton sehol sincs mellette!

Európai téridő 2019.12.07. 08:59:29

@György Csaba Nagy: Ennél távlatosabb, mérlegelendő negatív előzmények és következmények nem jutnak eszedbe? Mert 1686, Buda felszabadítása után a Habsburgok még a törökkel boltolva javában hagyták azokat garázdálkodni a Tiszántúlon. Elég baj az, hogy te is a labancosan Habsburg agitpropot nyomatod még most is.

Európai téridő 2019.12.07. 09:05:53

@lényeglátó: Széchenyi átsiklik mindama történelmi előzményeken, amelyek hazájának korabeli, nem túl rózsás állapotát eredményezték, csak a "karakterre", "mentalitásra" összpontosít és a saját "hipotéziseivel" pótolja a történelmi előzményekben való vizsgálódást. Amúgy is: sokáig csak Stefi gróf volt és nem a "legnagyobb magyar", mely jelzőt szerintem "taktikából" kapta meg. Későn ébredt rá pl., hogy mi is a jelentősége annak, hogy édesapja sopronhorpácsi könyvtárosa Hajnóczy József volt.

Európai téridő 2019.12.07. 09:09:01

@György Csaba Nagy: Valamit félreolvasott MaGyaur, semmi olyant nem írtam, hogy a magyarok tapsikoltak, amikor Konstantinápoly elesett. És még ezek után "bicskanyitogatózik"?

Európai téridő 2019.12.07. 09:12:10

Ide kopizom a pontos szöveget, amit MaGyaur a fonetikai hasonlóság miatt "lelki füleivel" (nagyurak - magyarok) félrehallhatott: 1453: A Német-Római Birodalomban a nagyurak örömmel konstatálták...

Európai téridő 2019.12.07. 10:44:35

@György Csaba Nagy: Most látom, te voltál a félreolvasó drágalátos és nem Magyaur. Tőle ezúton is elnézést kérek.

Európai téridő 2019.12.07. 10:53:50

@György Csaba Nagy: A román beáramlás a tatárok elszelelése és a törökökvilág között nem volt számottevő, inkább célzott volt. És a Dragosok Drágffy néven lettek magyar nemesek. És 1804-ig német-római és nem osztrák császárok voltak a Habsburgok. Az osztrák identitású ottani nacionalizmus és a magyar "nacionalizmus", francia példa nyomán kábé ugyanakkor jött létr.

György Csaba Nagy 2019.12.07. 13:38:07

@Európai téridő: Távlatosabb, mérlegelendő, mondod. Csak a fölött siklasz el, hogy a Tiszántúl déli része puszta föld volt, a török hódítás után a rácok lerabolták-legyilkolták, nem hogy "boltolni való" érték nem maradt, de lakó sem. Északabbra pedig ott voltak Bocskay letelepített hajdúi, akikkel a törökök sem boltolni, sem harcolni nem tudtak.
Prekoncepciód: a Habsburgok felelősek az ország minden bajáért, a magyar nemesség bűntelen áldozat. Valóban sok bűn róható fel a Habsburgoknak, de minden bajt nekik felróni,. és szerecsent mosdatni a tények súlyos félremagyarázása.

György Csaba Nagy 2019.12.07. 13:46:25

@Európai téridő: A román beáramlást kutató történészeink, no meg a logika szerint a tömeges beáramlás a tatárjárás után folyt. A törökkel alig harcoltak a román fejedelemségek, behódolással és adófizetéssel váltották meg békéjüket, ugyan miért menekültek volna a török elől Erdélybe, amely szintén adót fizetett a töröknek.Amit pedig Dragosokról, német-római császárságról és nacionalizmusról összehordtál, annak semmi köze a témához, értelmetlen zagyvalék.

György Csaba Nagy 2019.12.07. 14:20:28

@Európai téridő: Elismerem, félreolvastam, nem a magyarok tapsikoltak, hanem a tág Európa, szerinted. A félinformáció ettől még az, ami. A fószerkereskedelem úgy folyt, hogy az arabok elhozták a keletmediterrán kikötőkig, onnan pedig velencei, genovai és pisai hajók Európába. Bizánc rég nem játszott, annál inkább, mert be volt kerítve: török kézen volt a Dardanellák, Peloponnészosz, az Égei-szigetek. A tengeri kereskedelmet viszont az említett olaszok uralták, a török hajóhad gyenge volt. Konstantinápoly ostromához a pisaiak és genovaiak szállították át a török had zömét adó ázsiai csapatokat, fejenként 1 firenzei aranyért. Korábban Konstantinápolyban külön városrészük volt az olaszoknak, kikötővel, raktárakkal, bankkal, ők bonyolították le a város importjának nagy részét. A török hódítás semmi kedvező lehetőséget nem nyitott meg, sem konkurenciát nem távolított el. Ez edddig csak tudatlanság, de amit Nyugat-Európáról összezagyválsz, az tudatos félremagyarázás: a 100 éves háborúban kimerült Anglia és Franciaország, a reconquista sodrában lévő Spanyolország, az óceánra alig kimerészkedő Portugália örült volna a fűszerkereskedési esélynek? A reconqista 39 évvel Konstantinápoly eleste után zárult, Vascco da Gama Konstantinápoly eleste után 45 évvel jutott el Indiába, és tért meg 1 deka fűszer nélkül, az általad odaálmodott Habsburgok pedig 1516-tól uralták Spanyolországot. A Német-Római császárságnak, ami Nagy Károly után egyébként is egy virtuális állam volt, végleg semmi köze nem volt a fűszerkereskedelemhez, csak fogyasztóként. Akkor ki is örült Konstantinápoly elestének, és miért?

Európai téridő 2019.12.07. 16:26:21

@György Csaba Nagy: Románok: A mai Moldvából előbb a kunok, netán besenyők jöttek át a hágókon, valóban, a tatárjárás után kezdődhetett a Duna bal partjára való beszivárgásuk, netán Traianus hídján át. Nézd már meg, mettől meddig voltak bolgár fennhatóság alatt, a jobb parti térségben. A a román és a bolgár nyelv fonetikája, "törökös" hangzása eléggé hasonlít egymásra és elég későn tértek át a cirill betűkről a latinra. Ha már "logikát" mondasz, gondold át ezt az "apróságot" is. És ez az "értelmetlen zagyalék" minősítés pökhendibb, bicskanyitogatóbb, mint amelyeken az érzékeny MaGyaur kiakadt. Másodszor is félreolvastad a tapsikolást,. Nem Európát mondtam, hanem a Német-Római Birodalom nagyurait, de talán a római pápa sem bánta, hogy a Kelet-Római császárság végleg megszűnt létezni Konstantinápoly (Isztambul) 1453-as török általi elfoglalásával. És nem biztos, hogy Genova, Pisa valóban "azt a lovat akarta" amit megkapott eme esemény után. Mert az oszmán-törökök jobban elreteszelték a hagyományos útvonalakat a Közel- és Közép-kelet felé, az Óceán és a Csatorna menti várásoknak virradtak fel a nagy napjai. A Habsburgokat már német-római császári korszakuk előtt is erősen támogatták a Fuggerek. A 100 éves háború csatáinak tételes felsorolása az évszámokkal együtt talán felhomályosíthatna téged is, engem is, a köztes "Isten békéje" (Treuga Dei) korszakokról is. Annak, amit a történetírók összerizsálnak, annak csak a töredéke tény. Tiszántúlnak legkevésbé azt a részt nevezik, amely odaátra került Trianonban és amelyre hivatkoztál. Kelet- és Délkelet-Magyarország balparti része inkább sorolható ide, te Nagyarcú Vadszamár. Ausztria máig igencsak haszonélvezője a Habsburgok gaztetteinek. A volt uralkodói dinasztia "megtagadása" óta ezek mind "el vannak sikálva", különösen a "kádári konszolidáció" "jószomszédsági" külpolitikája miatt, amit a ruszkik talán azért tűrtek, mert a "Dél"-hadseregcsoportjuk ideiglenes állomásoztatása hazánkban igencsak nem volt legitim. Ennél csak az a rosszabb, ahogy a hitleri Németország gaztetteivel trükköznek a németek, mi, pedig nem utolsó sorban a nekik való kedvezés okán már szinte csak az 1944-es megszállás alatti "holokauszttal" "merünk" foglalkozni, ők szinte fel vannak mentve. Mindez inkább politika, mint "hamisítatlan" történelem.

György Csaba Nagy 2019.12.07. 17:57:47

@Európai téridő: Be vagy oltva tények ellen? Erre mutat, hogy fél- vagy még gyengébb információk alapján próbálsz ítélni, s ha egy témában nem tudsz cáfolni, újabbat kaparsz elő hasonló minimális ismeretháttérrel. Románok nem csak, sőt első sorban nem is Moldvából, hanem Havasalföldről szivárogtak Erdélybe. A bolgárok semmit nem játszottak ebbe bele, sokkal inkább a szerbek: a román történelembarkács vargabetűi közt nehéz eligazodni, de a valószínű változat az, hogy a szerbek nagy része a VI. században kivándorolt havasalföldi őshazájából Koszovóba (Rigómező), de a vlach törzs ott maradt (ma is élnek vlachok a szerb Bánátban). Ők lehetnek a románok ősei, s onnan szivárogtak Erdélybe. A román nyelv szókincsének több mint 40 %-a szláv, csak a szerkezete, nyelvtana latin.
A Fuggerek Habsburg-támogatása abban merült ki, hogy kölcsönöket adtak háborúzásra, adóbehajtási és jelzálogjogok ellenében, amit aztán behajtottak kamatostól.
A Német-Római (címzetes) Császárság és a fűszerkereskedelem összefüggését engedd el végre, egyre jobban belezavarodsz. Ez igaz újabb kori fantazmagóriáidra is. Ha hallgattál volna...

Európai téridő 2019.12.07. 18:33:54

@György Csaba Nagy: Én a fonetikát mondtam. Magyar, vagy román történész munkájára hivatkozol? Amit pedig te elmondtál abban sincsenek tények. Ha már ilyen nagy az "öntudatod", konkrét művekre is hivatkozzál! Román szerző nem ér, csak alaposabb utána járással!

György Csaba Nagy 2019.12.07. 18:59:12

@Európai téridő: A szerző magyar, a könyv nincs kéznél, ha jól emlékszem, a címe A szomszéd népek története. A szókincs-megoszlási adat román nyelvészé, de aligha elfogult szláv irányban.

Európai téridő 2019.12.07. 19:43:14

@György Csaba Nagy: Nagyon úgy tűnik, hogy ez olyan elvtársvilági "népek barátsága" színezetű történelmi olvasókönyv. A nyelvész pedig a neolatin szubsztátumra rárakódó szláv szupersztrátumra gondolhatott.

Európai téridő 2019.12.07. 22:02:24

@György Csaba Nagy: A könyvcímre még az antikvár ajánlatok, illetve könyvkeresések között sem jött elő találat az első tízben az interneten. A román nyelvész nevét és a hivatkozásod forrását is elárulhatnád.

Európai téridő 2019.12.07. 23:36:47

@György Csaba Nagy: Rossz válasz. Teljes könyvészeti adatot kérek. A román nyelvész művére is.

Európai téridő 2019.12.09. 11:24:25

Nem félt tőle, inkább a magyarokat sújtó etnikai tisztogatások eredményességén örömködött.
süti beállítások módosítása