MaGYAUR

MaGYAUR

A magyar /mező/gazdaság drámai hanyatlásának okai

2019. december 27. - Magyaur

Bár Orbán Viktor rosszul kormányozza az országot, de a mezőgazdasági teljesítmény hanyatlása nem az ő bűne. Visszatekintve a rendszerváltásra azt kell mondani, hogy a magyar politikai elit sáfárkodott rosszul az ölünkbe pottyant szabadsággal.

Túl korán vágtunk bele a pártoskodásba, tovább kellett volna egyezkedni vagy a „Nemzeti Kerekasztal” mellett, vagy a szabadon választott országgyűlés berkein belül a nemzeti gazdasági stratégiáról, akkor még nem volt akkora a megosztottság az eliten belül mint ma. Nem kellett volna hagyni, hogy az európai színvonalú jól működő mezőgazdaságunkat rossz politikai kompromisszumok szétzilálják. Egyáltalán a KGST megszűnte után - azzal hogy nem tűztünk ki gazdasági prioritásokat, ezzel együtt védővámokat - a magyar gazdaság sodródni kezdett.

Lehetett volna egy „Kert-Magyarország” koncepció felé elindulni, például a szentesi termálvizes melegházak mintájára összekapcsolni a környezettudatos, biogazdálkodást a nagy szaktudást igénylő, intenzív mezőgazdasági termeléssel, lehetett volna koncentrálni (vagyis állami dotációból és akkor még olcsón felvehető kölcsönökből tőkét injektálni) a kevés alapanyagot, de nagy szaktudást igénylő gyógyszeriparba, de lehetett volna Magyarország a nyugat-európai nyugdíjasok egészségügyi és turisztikai paradicsoma – de ezekből semmi sem lett.

A politikai elit koncepciótlansága, valamint a jobb-, és baloldal beteges gyűlölködése miatt a fejlődésünk lelassult és ma már ott tartunk, hogy az Európai Unió pénze nélkül életképtelen lenne a magyar állam.

Ha lesz magyar gazdasági (és mezőgazdasági) feltámadás, akkor az csak minden politikai fél által elfogadott, okosan megválasztott célok kitűzésével lesz lehetséges.                                                                                             Biztos, hogy erre sor fog kerülni, csak az a kérdés mikor és milyen árat kell addig érte fizetünk?!

(A bejegyzés pontosan négy évvel ezelőtt, 2015 december 27-én született. A véleményem azóta sem változott)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr1715367982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes_ló 2019.12.27. 16:57:08

Pont olyan reménytelenül buta voltál, mint most.
A következetességed ebben a vonatkozásban hátrány.

György Csaba Nagy 2019.12.27. 16:57:20

Lehet azon tipródni, ki mit rontott el a rendszerváltást követően hamis koncepciók alapján vagy koncepció nélkül, de ez fölösleges: sem a helyzeten nem változtat, sem kiutat nem mutat. Az EU támogatások nagyban piactorzító hatásúak, ha csökkennek vagy elmaradnak, akkor bontakozik ki a válság teljes élességgel. Ideje lenne jövőképet rajzolni, az érintettek bevonásával. Egy biztos: élelmiszeripart kellene teremteni, magyar tulajdonnal, mert alapanyag-termeléssel, külföldi feldolgozóknak kiszolgáltatva csak a nyomort állandósítjuk.

Magyaur 2019.12.27. 17:38:10

@György Csaba Nagy: Pont hogy nem bűnbakot keresek, hanem azt hogy olyan politikusok tűnjenek fel,. akik, amiképpen Hankiss mondaná "kitalálják Magyarországot"...Ezt követően aztán olyan hosszú távú stratégiát fogadna el minden párt, amelyet követnek bármelyik oldal is kerül hatalomra. Ahogy a finnek csinálták...:)

Magyaur 2019.12.27. 17:39:02

@Éhes_ló: Pont olyan reménytelenül vitaképtelen, mint a múltban!:)

Magyaur 2019.12.27. 18:09:09

@Éhes_ló: Ha ennyire nem tetszik önnek amit írok és nem mazochista, akkor bizonyára megfizetik azért, hogy utánam szaglásszon... Remélem jól megél belőlem!:)

György Csaba Nagy 2019.12.27. 19:02:57

@Magyaur: Nem gyanúsítottalak bűnbak-kereséssel, van arra épp elég jelentkező. Az általad vázolt koncepció-alkotásnak sajnos semmi esélyét nem látom: az országban egy akaratközpont van, mely tanácsot nem kér és nem fogad, s bár falusi gyereknek vallja magát, a mezőgazdaság nem éri el az ingerküszöbét. Így rövid távon csak gondolatkísérletekbe bocsátkozhatunk. Rendszerváltás szükségeltetik.
A szereplési vágy fűtötte emberszabású kényszeres folytonnyihogóval csak úgy boldogulsz, ha kitiltod. Értelmi szintjét jól mutatja "antimagyar gyűlőlet" ítélete, ami értelmesre fordítva magyarszeretet. Légy büszke rá és takarítsd el.

Magyaur 2019.12.27. 19:12:58

@György Csaba Nagy: Igen...ez nekem is tetszett: "antimagyar gyűlölet":)
Mindazonáltal a Fidesz vezérkar végleg lejáratta magát.
Újra kell gombolni a kabátot!:)

havrilla 2019.12.27. 19:34:04

2015 óta a véleményed nem változott. Érthető.mert ugyanolyan hülye seggfej vagy, mint akkor.

havrilla 2019.12.27. 19:34:57

@György Csaba Nagy:
Na, te is hasonló hülye vagy, mint a cikk írója.

havrilla 2019.12.28. 07:28:46

@havrilla:
Gondolod?
Ostoba kérdés volt, mert neked nincs mivel.

2019.12.28. 08:11:56

"A véleményem azóta sem változott)"

pedig változhatna !
a magyar mezőgazdaságot a földalapú támogatás teszi taccsra.
Orbán csókosai milliárdokat tesznek zsebre, miközben igénytelen repcével, meg napraforgóval ültetik be a földeket
eredmény: terményhiány ( röhej hogy az ország krumpli, meg zöltségbehozatalra szorul )
a falusiaknak meg nincs földjük, munkájuk

Magyaur 2019.12.28. 08:29:14

@h.kovacs: A diagnózis, a cím annál inkább helyes volt....sajnos:(

István Tamasi 2019.12.28. 10:07:41

A rendszerváltás előtt a magyar mezőgazdaság egyike volt a világ két nettó profittermelő /több eredményt-profitot hozott mint amennyi állami támogatást kapott/ mezőgazdaságának. Akkoriban a falunak /vidéknek/ volt lakosság megtartó és eltartó képessége. Az új, rendszerváltó pártok "nyugatról" azt a feladatot kapták, hogy szét kellett verniük / a porcelánöltönyös kisgazda élen járt ebben/ a nem hogy jól, hanem kiválóan működő magyar mezőgazdaságot és ezt a feladatot nagyon gyorsan végre is hajtották.

Magyaur 2019.12.28. 10:39:21

@István Tamasi: Szerintem hagyjuk ezt a gonosz "Nyugat" babonát. Semmilyen ukáz nem volt, ezt a technokrata szakembereket elkergető magyarországi Torgyán-féléken és a velük megalkuvó jobb és baloldali amatőr politikusoknak a lelkén szárad.

István Tamasi 2019.12.28. 11:06:40

@Magyaur: Ny.Európának fontos érdeke volt a magyar mg. (és ipar, aminek szétverése könnyebb volt mivel alapverően az úgynevezett szoc. országok piacára alapozott) szétverése, hogy rögtön rövid pórázra vehesse Magyarországot.

György Csaba Nagy 2019.12.28. 11:49:54

@havrilla: Érveid ereje lenyűgöz. Itt állok romokban, lábhoz tett mezőgazdasággal, s tűnődöm: mi mozgathat egy ilyen véglényt, hogy gondolattalan, végtelen primitívségét a nyilvánosságba böffentse.

Friedrichbulgakov 2019.12.28. 12:33:28

Helytállóak a posztban leírtak. Hozzátenném még azt a nem elhanyagolható tényt, hogy a Kárpát-medence nyújtotta komparatív előnyök folyamatosan és nagymértékben romlanak. A termőtalaj termékenységét pl. nem őrzik a kellő mértékben. Székesfehérváron a Denso-ban, a Harman-ban, a Hannon-ban, az Alcoa-ban, dolgozik az egész Mezőföld. Azok az emberek akiknek a mezőgazdaságban kellene keresniük a boldogulást, dízel-adagolót és keréktárcsát gyártanak futószalagon. Az ország legjobb termőterületén tíz traktor furikázik húsz emberrel és monokultúrában kukoricát, napraforgót és búzát termelnek. Szabadegyházán ebből a keményítőből izocukrot gyártanak Európa üdítőital ipara számára, és bioetanolt amit elpöfékelünk. Félelmetes, tervszerű aljasság.

havrilla 2019.12.28. 12:41:14

@György Csaba Nagy:
Te seggfej, mi a baj a mezőgazdasággal? Éhezel barom?
Vidéken élek és látom, hogy nincs gond.

havrilla 2019.12.28. 12:43:51

@Friedrichbulgakov:
Tényleg ilyen hülye vagy?
Tizedannyian dolgoznak a mezőgazdaságban, mint 30 évvel ezelőtt. És? Azért, mert ennyi is elég.
10 éve csak hazudtok éhséget, nyomort, munkanélküliséget, stb..minden rosszat.
Magatoknak hazudtok, seggfejek.
És még csodálkoztok, hogy nem nyertek választást. 2022-ig meg még nagyobb szarban lesztek.

György Csaba Nagy 2019.12.28. 13:04:56

@havrilla: Élsz, de nem látsz. Aprócska baj, hogy több pénz megy befelé, mint amennyi jön belőle kifelé. Ebből valahogy nem lehet megélni, és változásra alkalmas program sehol. Lózungok röpködnek: ez még mindig agrárország, elláthatnánk egész Európát, éljen és virágozzék a farmergazdaság, valójában egy szegény ország költséges passziót űz, szavazatokért.

Vízkeleti János 2019.12.28. 13:16:22

Ez jól el lett rontva!? A föld iránti éhség, a vagyon vissza-, megszerzése, majd a telhetetlen étvágy nem találkozott a hozzáértéssel mind a feldolgozóipar, mind a mezőgazdasági termelés területén. Most itt állunk egy csomó áll őstermelővel, egy több millió számú földtulajdonossal, akiknek egy része a földbérletből él, másik nagy része éli fel a megörökölt, megszerzett, megkapott vagy ráhagyott eszközparkot és olyan tudást kap, amit a monokultúra termelés igényeit elégíti ki. Ipari gabona, ipari gyümölcs termelés folyik ipari feldolgozók nélkül. Csoda, hogy még van aki termel. Bizony a föld alapú támogatás nélkül kíváncsi vagyok mi lesz sok milliós fő földtulajdonossal, akik elmaradott birtokszerkezet, és elavult tudás mellett monokultúrában szerzett jövedelemből élnek így-vagy úgy napjainkban. Nézzünk körül a világban: ott hihetetlen beruházások mellett épül és fejlődik a 21. századi robottok által kiszolgált nagyipari termelés és hihetetlen pontosan szervezett értékesítés
Nézzünk csak körül nálunk: vannak biztató kísérletek, de az erdősítés fog előre törni, azzal aztán nem sokat fogunk csinálni, egy csomó pénz nyoma vesztésén kívül, amit akár csak az öntözés fejlesztése területén történt lenyúlások mutatnak elmúlt években.

2019.12.28. 13:53:35

@István Tamasi: Remete levele, az új földesúrról

Nagy ójság van komám! Meglátogattak a falúszéli romák! Mer hogy most így híják őköt, uraskodva! Nem cigány! Aroma! Ojan a színe, mint a kávébabnak, csak a szaga más! Sokszor majd bele szédülök a Bódvába, ha felőlök fú a szél!
Aztat kérték, adnék nékik, a készletembűl, konzervát, majd amit karácsonykor kapni szoknak, abbú megadják! Hát má nincs a segijbűl? Nincsen Bátyám! Elvesztettem kártyán, meg sok vót az adósság a bótba! Elnökmesternél vagy pógárelvtársnál? Segíj felit minggyá lenyelik a lista mián, amire az előleget írták, jó uzsorakamattal! Rosseb se tudja, hogy hívassák magukot! Vigyed, oszt boldogulj, szántam meg. Nagy ójság van! Mi vóna? Lett, új Fődesúr a faluba! Hogyhogy? Hát megvette az egész határt! Mindenkit a földdel vert át!
Elhírörösztelték, az állam mindenkitűl vissza veszi, aki kárpótlási fődet, mert venni! De ű megveszi attúl, aki szabadúlni akar! Mos meg mán mind az övé, amék magájé vót valaha!
Látnija kéne! Úgy fennhordja az orrát, mint Szaros Pesta! A komminyista vörös báró úriember vót hozzá képest! De hát urat filmen se látott, akit utánozni próbál a majom! A fődhő, meg annyit ért, hogy a bukfencet is beáztatná vetés előtt! A támogatásba vetett bizalmon kívül, nem is vet belé egyebet, az is szép summa lösz! Számon meg úgy se kérik, akár a többi szélhámost ebbe az országba!
Lesz itt jólét, meglásd, ennyi ész nyomán, ha míg a roma is röhög rajt! Vetni se kő! Az unijó kűdi a támogatást! Dógozni senkinek köll, közmunka lészen! Egy ember, egy köz! Hallom, má az arab, meg a néger is Európa mennyországba akar gyönni, segíjbűl élni! De mibűl lesz a segíj? Errűl tudsz-e, hallottál e valamit? Hallok még kerítésről, kergetőzésről, fogócskáról, amit a migráncsokkal űznek! Elűznék őköt, de nem bírják, oly sokan gyünnek!
Mi lesz itt jövőre? Vagy jövőnk se le, ha még sokáig űk ülnek a bakon, ilyen vakon? A jövendőt ezek se, akko se láték meg, amikor már belé buknak, mint kommunyisták a szocializmusba!
2016-12-23 Közreadja a címzett

• az elkelt megyei földterület 173 nyertes árverezőhöz került, de több mint 62 százalékát, 5.800 hektárt nem a kormánypropagandában szereplő „kis/közepes családi gazdaságok”, hanem 44 nyertes árverező tagja nevén mindössze 19 nagy érdekeltség szerezte meg
• az „alsóházi” – 20 hektár alatti területet szerző – 60 érdekeltség, a nyertesek mintegy 44 százaléka eközben csupán a területek alig 6 százalékához, kevesebb mint 600 hektárhoz jutott

havrilla 2019.12.28. 14:23:25

@György Csaba Nagy:
Ugye nem vagy közgazdász?
Csak simán ostoba.
A világon nincs olyan ország amelyik nem dotálná a mezőgazdaságot, hiszen az állampolgároknak enni kell!
Ha a nyereséggel megfejelt árakat kellene kifizetnie a budapestieknek, akkor te is éhenhalnál a pestiekkel együtt.

Friedrichbulgakov 2019.12.28. 14:59:56

@havrilla: Ön egy bámulatosan egyszerű ember.

havrilla 2019.12.28. 15:04:08

@István Tamasi:
Ugye azt, hogy azelőtt a tSz-ek önfenntartók voltak és níereséges volt a mezőgazdaság azt te sem hiszed.
Még Bábolna és Nádudvar sem volt az. Amnelyik tsz megállt valamelyest a saját lábán, azt az un. melléküzemágaiank köszönhette. Akkoriban a tsz dolgozók fele nem mezőgazdasági munkát végzett.

Édes Istenem, tényleg ennyire nem emlékeztek vagy csak fiatalok vagytok?
Inkább önámító, hazug seggfejek vagytok, kortól függetlenül.

havrilla 2019.12.28. 15:05:01

@lényeglátó:
Mond, te született hülye vagy? Vagy ezt a szintet már tanulni kellett?

György Csaba Nagy 2019.12.28. 15:29:07

@havrilla: Nem találtál, de süllyedj: közgazda vagyok. Ez elég baj neked.
Az USA, Kanada, Dél-Amerika, sok afrikai ország, India nem támogatja mezőgazdaságát, ők nyilván nincsenek a te világodban. Mások nem a termelést, hanem a vidékfejlesztést támogatják. Erre vált az EU agrártámogatása is, s hol a felkészülés?
Szerinted problémamentes mezőgazdaságunk hogy termelte ki azt a helyzetet, hogy korábbi exporttöbbletünk helyett importra szorulunk sertés-, marha- és baromfihúsból, olcsóbb a lengyel és szlovák tej, sajt, alma, horroráras a magyar krumpli?
Nádudvar TSZ-e pedig annyira nyereséges volt, hogy az egész falut (akkor még az volt) felvirágoztatta. Egy okos, törekvő parasztember Szabó István, nagyot alkotott, mert hagyták. Éltem ott, követtem az eseményeket. Azóta ahogy fogyott a foglalkozás szerinti parasztok száma, úgy nőtt a viselkedésbeli parasztoké. Te is ezt szaporítod.

havrilla 2019.12.28. 16:18:54

@Friedrichbulgakov:
Így van. Realista vagyok és józanul élek.
Ja, és gondolkodom, valamint nem a gyűlölet vezérel, mint titeket.

havrilla 2019.12.28. 16:25:10

@György Csaba Nagy:
Te seggfej vagy , de nem közgazda. Vagy csak sima hazudozó.
Természetesen a fél világ államai nem támogatja a saját mezőgazdaságukat. Ezért kell életmentő élelmiszersegélyeket adni nekik.
Mivel Magyarországról van szó ( Magyarország Európában van, ha nem tudnád) a hasonló szinten lévő országokkal kell összehasonlítania világban. Ez pedig az európai országok nagyrésze, Usa, Japán, Ausztrália, Új-Zélend, stb..
A nádudvari tsz -ben dolgozók a háztájiból "virágoztak" fel. Maga a Tsz sok-sok milliót kapott az állami költségvetésből gépekre, építkezésre, jutalmazásra.
Tényleg , olvasva aóz utolsó mondatodat, rájöttem, hogy aktuális a kabaré.
Te egy ostoba gyűlöttel teli , értemi munkára önhazudozás nélkül képtelen ember vagy.

György Csaba Nagy 2019.12.28. 16:42:41

@havrilla: Úgy tudsz véleményt váltani, hogy nincs szégyenérzetet, nyilván önkritikád sem. Előbb " a világ minden országa támogatja mezőgazdaságát", majd már csak a fejlettek. Persze ez sem igaz, de kár lenne elvárni, hogy ettől visszafogd magad. Láthatólag az írás nagy szellemi erőfeszítés neked, ragadj inkább kalapácsot, azzal nem halmozod értelmi és sajtóhibáidat. Pá, keress partnert az ólban.

havrilla 2019.12.28. 17:50:11

@György Csaba Nagy:
Bocs , azt hittem van valami értelmed. Azokban az országokban, ahol csak úgy maradnak életben az emberek, hogy állandóan élelmiszersegélyt kapnak, ott nincs mezőgazdaság. Legfeljebb termelnek ehető növényeket és vann háziállatok. De élelmiszertemelő "iparág" nincs.
Milyen sajtóhibákra gondolsz marha? Mivel nem cikket írok ezért nem sajtóhibázhatok.
Megtaláltalak téged az ólban már rég, ne reklámozd magad továbbra.

György Csaba Nagy 2019.12.28. 18:14:01

@havrilla: Vann háziállatok. Csivó se bólse. Ha nem vetted volna észre, korábban érzékeny búcsút vettem, és komolyan gondoltam. Bajlódjon veled a család és a sintér.

havrilla 2019.12.28. 19:06:52

@György Csaba Nagy:
Akkor mi a francért válaszoltál hatökörkém?
Amúgy utánanéztem. India és pl. Etiópia dollár százmilliókkal támaogatja a mezőgazdaságot, farmokat, feldolgozó üzemeket.

Nehogy válaszolj! Csak kezd el a gondolkozást, hátha segít. Biztos lefoglalja majd a következő napjaidat.

István Tamasi 2019.12.29. 07:42:28

@havrilla:
Ismétlem: két ország mezőgazdasága volt a 70-es-80-as években nettó profittermelő. (A másik Új-zéland.)
Bábolna olyan erős gazdaság volt, hogy a rendszerváltóknak 20 év kellett amíg szétlopták, szétverték.
Káromkodások, mások szidalmazása helyett inkább tanulmányozza a korabeli statisztikai jelentéseket.

havrilla 2019.12.29. 09:37:38

@István Tamasi:
Miért hazudsz?
A "nyereséget" legfeljebb rubellben vagy forintban lehetett volna kimutatni , de nem a világ másik felében ( Új-záland ott van! ) használt pénznemben. Zárt gazdaság voltunk , ne egy mostani lehetőség alapján számolj.

havrilla 2019.12.29. 09:39:56

@István Tamasi:
Bábolna már a 80-as évek közepére gyakorlatilag tönkrement, mert egyre kevesebb pénzt kapott az államtól és az akkori vezetői saját zsebre dolgoztak a sikerágazatokban. Ezért (is) ment tönkre az ország.
És akkor a haverjaid voltak az élen!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.01.01. 19:56:42

A magyar mezőgazdálkodás úgy IV. Béla királyunk idejében ment tévútra. A mongoljárás miatt a kővárak építését erőltette nagy királyunk és az addigi árasztásos öntözésen alapuló vízgazdálkodásunk szép lassan tönkrement. :-(

Kulcs szavak Takács Károly árpádkor, Tóköz. Pár linket is adok kedvcsinálónak.

www.epa.hu/00400/00414/00003/pdf/takacskaroly.pdf

www.origo.hu/kornyezet/20130528-ontozes-mezogazdasag-arpad-kori-csatornarendszer-halasto-legelo-ret-kozepkor.html

A vagy harmincadik éve megismert ártéri vagy fokgazdálkodás ennek a grandiózus csatorna rendszernek a török háborúk időszakában elromlott (védelmi céllal lerombolt - mocsarasított) elrontott maradványa volt csupán. :-(
süti beállítások módosítása