MaGYAUR

MaGYAUR

Hadiállami jelenségek Magyarországon és Eurázsiában

2020. augusztus 12. - Magyaur

A milliónyi ember értelmetlen halálát okozó első világháború megbuktatta az azt kirobbantó „békebeli” dinasztikus politikát. Ezt követően két karakteres modell, - illetve ezek kombinációja - alakult ki: egyfelől az angolszász piacgazdaság, másfelől a hadigazdasági alapokon nyugvó, eurázsiai autokrata állam.
A hadiállami modell fenntartása nem mondható ésszerűtlennek, mert a versailles-i békerendszer, a nyersanyaghiány, a lakosság elszegényedése, valamint Szovjet-Oroszország polgárháborúja újabb konfliktusok veszélyét hordozták magukban. És bár az antant hatalmak Németországnak és Magyarországnak megtiltották az újra-felfegyverkezést, de a gazdaság- és a társadalomirányítási rendszer megmaradt a háborús időkben megszokott centralizált, a nemzetállamtól (és nem a bankoktól) függő meggyengült „piacgazdaság”-nak.
A hadigazdaságot folytató kormányzati gépezetet elvileg magasabb rendű célok vezérelték, mint az üzleti haszon, ezek a jobboldali politika esetében a „Nemzet” védelme és megerősítése, a baloldali politika esetében az elnyomott „Nép” felszabadítása és helyzetbe hozása. A hadiállam a tekintélyuralmi rendszer irányítói számára a kormányzás kényelmes módját jelentette és jelenti. Az ilyen típusú rendszer érdekelt az állandó rendkívüli állapot fenntartásában; a szocializmusban a NATO háborús veszélyére, a közelmúltban a migránsveszélyre, a járványra és várhatóan a közeljövőben a „keresztényüldözésre” hivatkozva. Ez az állandó veszélyhelyzet igazolja sokak szemében az irracionális, tehát nem a többség érdekeit szolgáló gazdasági, politikai és kulturális döntéseket. A gazdasági racionalitást felfüggesztő, a folyamatos mozgósításra építő „Állami/Párt Akarat” rövid úton vezet a polgári parlamentáris rendszer lerombolásához és a szólásszabadság illiberális korlátozásához.
A hadsereg az, ami mintaképül szolgál a nemzeti szuverenitást szent célként kitűző hadiállam számára. Amiképpen a hadsereg akkor ütőképes, ha homogén, ha mindenki „egy kis fogaskerék a nagy embergépezetben”, olyképpen a társadalmat is egységesíteni akarják. A külső ellenség az vagy adott volt, vagy kreálni kellett. Belső ellenségnek pedig az számított, aki „nem állt be a sorba”. Az autokrata állam erőforrásait a honvédelem szempontjainak rendeli alá és a társadalmi zűrzavarba „katonás fegyelmet” kíván belevinni. Pedig a lázadó, de kreatív ifjúság, az innovatív, de ugyanakkor kritikus értelmiségiek „megrendszabályozása”, illetve kiűzése az országból hatalmas veszélyt jelent az ország fejlődése szempontjából. Ugyanakkor a hatalom számára azért éri meg háborúban, vagy mímelt szabadságharcban lenni, mert háborúban felesleges bajlódni a jogállamisággal, bármi elvehető az ellenségtől/ellenzéktől. A protekció, a korrupció és a lopás ily módon nemes tetté alakulnak át, hiszen mindezek erősítik a „rendpárti” oldalt az ellenzékkel szemben.
Az 1. világháború szükséghelyzetében létrejött gazdasági-társadalomirányítási képlet, a Hadiállam, - hol meghatározó módon, hol csak a háttérben - immár száz év óta jellemzi a főként államilag finanszírozott magyar gazdaságot. De a nemzetállam elitje inkább zsákutcába vezeti az országot önző hatalmi érdektől vezetve, inkább megfosztja az országot jelentős bevételektől (vesd össze az 1945 után a Marshall-terv elutasítását, vagy nemrégiben a Norvég Civiltámogató Alap adományának az elvetését), és inkább a sport- és honvédelmi nevelésbe fekteti a pénzét, mintsem bármi sokkal okosabb tervbe, projektbe! Íme egy friss hír a Hadiállam újabb indokolhatatlan tettéről:
https://444.hu/2020/08/11/ujabb-11-honvedelmi-sportkozpont-epitesebe-kezd-bele-a-kormany

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr1216129434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.12. 07:38:50

Aki biztonságot akar, annak van erős hadserege.

A Norvégiai Köztársaság Alapja pedig idegen érdekeket kiszolgáló, magyarellenes szervezet.

midnight coder 2020.08.12. 08:22:19

Értem. Ezek szerint az USA a világ legerősebb és legdrágább hadseregével nem piacgazdaság, hanem hadiállam. Nem is beszélve Izraelről. Ejnye elvtársak ott a 444-nél, ebből nem lesz bögre!

Arról az apróbb tényről már nem beszélve, hogy míg a Marshall segély a gazdaság fejlesztésére szolgált, a Norvég alap az európai civilizáció pusztulását elősegítő civil szervezeteket támogat. Kb. annyira segítség, mint amikor a szegény éhező egérkéknek viszel egy kis egérmérget.

schlumbergerna 2020.08.12. 22:33:26

ha már ennyire lőmániások vagyunk... Nincs senki, aki alkalmas egy célzott lövést leadni?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.08.13. 06:51:04

@midnight coder: "Ezek szerint az USA a világ legerősebb és legdrágább hadseregével nem piacgazdaság, hanem hadiállam. - a logika nem erősséged. Az hogy milyen erős egy hadsereg, az két dologból adódik, a gazdaság erősségéből és az abból a hadseregre fordított arányból. A technikai szintről meg ne is beszéljünk! A legjobb példa a balkáni háború.

@MAXVAL bircaman közíró: Ezt pont a Kreml ügynök írja? Közírókám, vicces vagy!

Friedrichbulgakov 2020.08.13. 18:55:38

@midnight coder: Ön egy hihetetlenül egyszerű ember.

2020.08.19. 02:47:20

Tovább a lenini úton: Trockíj (Bernstein) jövőképe!

Válasz Lenin Mi a teendő? Brosúrájára! 1903
Ön a pártot a proletáriátus helyébe foglya tenni, aztán a központi bizottságot a párt helyébe, a párt főtitkárát a központi bizottság helyébe, így a proletáriátus nevében egyetlen személy hatalmát fogja elérni!
Ön a FIDESZT az egy párt helyébe foglya tenni, majd a kollégiumi brancsot a párt helyébe, a pártelnököt a kollégiumi brancs helyébe, így a FIDESZ nevében egyetlen személy hatalmát fogja elérni!
Még egy háborús győzelem sem menthetné meg Október örökségét:
Bolseviki (ha úgy tetszik, a gyilkosságokat kivéve hitleri) módon kiiktatta a gondolkodó főket, a lehetséges belső ellenzéket. A kétes ügyeken, előnyökön alapuló személyes függések hálózatát hozta létre, hogy ezzel tartsa sakkban a mameluk hadat.
– Lezajlott az állam intézményeinek pártcélok alá rendelése, az önkormányzatok elfoglalása.
– Hatalmának megalapozását szolgálták a politikai ellenfelekkel szembeni, gyakran koholt vádak alapján történő letartóztatások, a kipécézettek kamerák előtti, vezetőszáron való ide-odahurcolása, az ügyészség parírozása.
– Átalakították a választási rendszert. Ezzel párhuzamosan megtörtént a határon kívüli nemzetiségi területeken élőknek a magyarországi választásokra mozgósítása, illetve a Nyugaton dolgozók számára a szavazatok leadásának szinte lehetetlenné tétele, az ellenzéki médiarendszer meggyengítése, elfoglalása, nagy részének megsemmisítése,
süti beállítások módosítása