MaGYAUR

MaGYAUR

"Október 23." választ követel!

Egy korábbi bejegyzésem ma is aktuális...

2020. október 13. - Magyaur
1956-ban a Nyugatot választottuk, és ma mit választanánk?
A magyar történelemben, egyebek mellett, két politikai irányzat birkózik egymással: a „tág-magyar” és a „szűk-magyar” látószög. A „tág-magyar” megközelítés alatt a nyitott, szövetséget kereső, magunkat a tágabb környezetünkhöz integrálni szándékozó törekvést értem. A „szűk-magyar” politikán pedig az „öncélú”, bezárkózó magyar államot, amely a belső integrációt az egyneműsítésig kívánja elvinni.
„Tág-magyar” megoldásra a példa a Kiegyezés. Az ezt követő időszakról - a magyar jobboldal által is elismert történész Nemeskürty István ezt írja a "Kőszívű ember unokái" című könyvében (Magvető, Bp, 1987; 262-263.old.) - „Úgy tűnik, hogy a huszadik századi Magyarország sorsa ekkor, 1896 táján dőlt el. Pontosabban: a Bánffy Dezső-kormány uralomra jutásával. Addig a politikai játszma /…/ legalábbis kétesélyes volt. Egyik esély: folytatódik a kiegyezéskor megfogalmazott szabadelvű politika - és ez előbb-utóbb elvezeti a nemzetet egyfajta szociális jólétig, az általános választójogig, a nemzetiségiekkel kötött valamiféle békéig, a birodalmon belüli függetlenség és okos beilleszkedés szükségszerű kompromisszumainak vállalásáig (közös hadsereg, külpolitika); a másik esély: kemény erőszakos nemzeti politika, a birodalmon belüli beilleszkedés felmondása, a szociális nyugtalanságoknak karhatalommali letörése, a nemzetiségek elnyomása.” Mint utóbb láthattuk ez a „szűk-magyar” nacionalista politika váltotta ki azt a nemzetiségi szembefordulást a szent-istváni Magyarországgal, amely aztán a trianoni tragédiához vezetett.
Utána természetszerűleg maradt a „szűk-magyar” mozgástér az ellenséges kis-antant gyűrűjében, valamint a kényszerpálya az első világháborút lezáró békekötésekkel szemben harcot hirdető fasiszta Olaszország és Németország oldalán. Aztán következett a második világháború elvesztése és a szovjet megszállás. Sztálin halálát követően enyhült a zsarnoki elnyomás, ennek volt köszönhető, hogy robbanásszerűen felszínre kerültek a mélyben rejtőző feszültségek; a korábbi kelet-német, lengyel megmozdulások után végül Budapesten is rendszer-ellenes lázadás tör ki, amely forradalomba torkolt.
1956 október 23-tól kezdődően egy rövid ideig a magyar nép úgy hihette, hogy végre szabadon dönthet arról, hogy merre menjen, nincs többé kényszerpálya, a „szűk-magyar” élettér a múlté, a Nyugathoz csatlakozhatunk! Az előjelek biztatóak voltak: volt precedens arra nézve, hogy a szövetséges nagyhatalmak hagytak egy országot, nevezetesen Ausztriát függetlenné válni, hogy onnan minden megszálló katonai erő, így a vörös hadsereg is békésen kivonult.
A jaltai titkos paktumról nem tudó és Varsói Szerződéssel mit sem törődő magyarok azt hihették, hogy a Nyugat teljes mellszélességgel támogatja majd a felkelt Magyarországot. Amit nem lehet eléggé hangsúlyozni: a magyar nép csodálatos nemzeti egységben hitet tett amellett, hogy „tág-magyar” módon ahhoz a Nyugathoz, nyugati civilizációhoz akar tartozni - Ausztriához hasonlóan, független államként - ahol jogállamiság, sajtó és szólásszabadság, piacgazdaság és demokratikus önigazgatás van.
2016 október 23-hoz közeledvén fel kell tennünk a kérdést, hogy a mai magyarok vajon merre veszik az irányt?
Félek, túl sok honfitársam gondolja, hogy Magyarország ma a „dekadens” Nyugat, a kapitalista globalizmus és a „nihilista”/„hitetlen” Európai Unió miatt kényszerpályán mozog. Holott ellenkezőleg; pont a „szűk-magyar” látásmódú politika az, ami elszigetel, visszavet a fejlődésben, kiszolgáltat minket a honi önkénynek - és amely szemben áll 1956 szellemiségével!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5316237910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.10.13. 15:12:29

Mondjuk Trianon pont annak köszönhető, hogy ha csak kényszerből is, de a birodalmon belüli beilleszkedést választottuk. Aztán, amikor a birodalom bukott, vele buktunk mi is.
A II világháborúban is egy birodalomhoz csatakoztunk - és azt a birodalmat is a németek vezették.
Aztán a szovjet birodalomhoz - az oroszok még nem tudták, hogy ha mi csatlakozunk egy szövetségi rendszerhez, annak hamarosan bealkonyul. :-D Szerintem, ha 56-ban hagynak minket távozni, ma is létezik még a KGST. Most pedig az EU és a NATO része vagyunk...

Magyaur 2020.10.13. 15:27:13

@midnight coder: A Magyar Királyság az 1680-as évek összeeurópai intervenciójának köszönheti létét. Ha akkor a keresztény-internacionalizmus és Habsburg érdek nem találkoziuk akkor három részre szakadt Magyarországnak már híre-hamva sem vona....De a magyarok nemesi nemzet rögeszméje és provokatív dölyfje , ami korokon átnyúlik, ma is hat.
Ma a Fidesz-burzsoázia - akárcsak régen a nemesi nemzet tagjai, akik kizárólag csak magukat tartották a magyar nemzetet alkotó elitnek - a saját gyarmataként bánik Magyarországgal...

havrilla 2020.10.13. 17:39:34

@Magyaur:
Már megint nagyon hülye vagy. Ittál?

enrikokaruszo 2020.10.13. 17:55:41

a nyugat önmagát herélte ki
lehet benne még 10-20 év talán...a pénz aztán elfogy, erő, akarat, büszkeség már nincsen
jövő sincs akkor

Sir Galahad 2020.10.13. 21:34:35

Hát persze, mi a Nyugatot választottuk 56-ban, csak a Nyugat nem választott bennünket. Tanulságos volt.

Magyaur 2020.10.14. 06:06:09

A nemzetállamoknak befellegzett. Amerika, ha bezárkózik lemarad. Ha Európa felbomlik életképtelen kis államokra, akkor semmi sem védi meg a pusztulástól. Az igazi konfliktus Szíria körül van...de mivel nincs Európai Birodalom mi nem szólhatunk bele érdemben az ottani dolgokba. Ameddig nincs egy erős hatalom az európaiak kezében Európa csak szenvedő alanya lehet a konfliktusoknak és nem cselekvőképes szereplője. Ilyen szempontból az amit a nemzetrontó Orbán művel az az európai civilizáció aláásása és elárulása. Ő kormányzás és országépítés helyett kerítéseket emel és olimpiát akar...Szomorú, hogy a saját kormányunk polgárháborús légkört teremt a saját országában...ez pedig már nem Európa, hanem Magyarország elleni politikai merénylet. - és mindez a gátlástalan hatalomgyakorlásért!

2020.10.14. 07:51:45

@Magyaur: Hozzá tenném,hogy ezek a mai rendszarváltók,mind a pénz reményében váltottak "színt",s mint tudjuk nekik a pénz a hatalom eszköze!Lásd horti orbán!A tudás nekik olyan "gyümölcs",amit nem szabad kinevelni,mert az világosságot nyit az élhető jövőhöz!Mindenben igazad van,de sajnos ezzel nem oldjuk meg a fasizálódást!

2020.10.14. 07:54:02

@Sir Galahad: Azt a nyugatot amit a mindszentelen elénk tárt,és gyáván mőgé bújt!Sok ember hitt neki és ráfizetett!Már akkor is a sötétek voltak fegyverben!

2020.10.14. 07:56:36

@havrilla: mi van kopasz!Magatokból indulsz ki?A sötétségben igazán jól elélsz de vigyázz ott is néha felüti a fényt az ész!

midnight coder 2020.10.14. 12:58:38

@Magyaur: Hogy mi lehetett volna ha 1680-ban máshogy alakulnak az események az mára elég nehezen megmondható. Az országot pedig eddig minden kúrmány a saját gyarmataként kezelte.

midnight coder 2020.10.14. 13:10:18

@Magyaur: Nem tudom feltûnt-e, de Trumpli bácsi pont azért indította el a hidegháborút a kicsi kínaiak ellen, mert lemaradóban van. Azt még nem lehet mondani hogy lemaradt, de a hegemóniának ami évtizedekig megvolt, már régen lõttek.

Az egységes Európáról pedig lehet álmodozni, de az igazság az, hogy ezt demokratikus úton gyakorlatilag lehetetlen bevezetni. Amíg itt olyan nyelvi és kulturális megosztottság van mint amilyen, addig ez utópia. Ezt egy módon lehetne: egy olyan diktátorral mint mondjuk Hitler volt, aki azt mondja hogy a német a felsõbbrendû faj, ergo innentõl kezdve mindenki németül beszél, és ha már nem is született annak, de úgy viselkedik mint az idealizált némettõl elvárható. Így mondjuk olyan 100-150 év alatt lehetett volna egy egységes Európát kovácsolni, bár nem biztos hogy annyira szeretnél ott élni. De ez a vonat már amúgy is elment. Amit Európa tehet(ne) az egy laza gazdasági szövetség, a politika teljes kihagyásával. És akkor fel lehetne venni bele Pl. az oroszokat is.

Ezzel szemben ami lesz, az szerintem a következõ:
1. Az amcsik elveszítik a hegemóniát, ezzel a pedig a gazdasági erejük nagy részét is. Ez történhet gyorsan vagy lassabban, ha a hidegháborúban gondolkodnak akkor valószínûleg az elõbbi. Aztán, ha nagyon magasra csap a fekália akkor vagy észhez térnek, vagy szétesnek.
2. Az EU szerencsés esetben stagnál még pár évig, kevésbé szerencsésben lassan süllyed, még kevésbé szerencsésben pár éven belül összeomlik. Én az elsõnek drukkolok, de az utolsót tartom esélyesnek, mert mi azért eléggé függünk az USA-tól _és_ Kínától. Ergo, ha itt háború lesz - márpedig az amcsik nemigen fogják ingyen adni a bõrüket - annak a vesztese az amúgy is hanyatló EU lesz, benne mi is.

Csaba Szikora 2020.10.14. 13:33:49

idén esni fog 23--án.

ulpius66 2020.10.14. 14:45:34

1956 év egésze arról szólt, hogy a kevésbé sztálinista kommunisták, megpróbálták megdönteni a sztálinista kommunisták hatalmát!

A jó kis puccsba belevontak mindenkit, akinek nem tetszett a rákosista országvezetés..... aztán az események irányítása kicsúszott egy pár napra a puccsista kommunisták kezéből...... de aztán gyorsan rendezték soraikat, és a beugratott jó kis magyar nép hoppon maradt!!!!!

A rákosista kommunistákat megdöntő kádárista kommunisták aztán jó kis vérengzést rendeztek a beugratott magyar nép között!

Nagy Imre is egy büdös padlás-felseprő kommunista volt!!!!
(nem kár érte, hogy Kádár jól kinyírta.....megérdemelte......)

midnight coder 2020.10.14. 15:42:40

@ulpius66: Nagy Imre ha kommunista is volt, de legalább a tisztességes fajta, aki valóban hitt abban hogy jót tesz. Az ilyen mindig is ritka madár volt, és szerintem becsülendõ. Legalábbis addig, amíg nem az árokba lövi az áldozatait a vélt nagyobb jó érdekében. De még ez utóbbi is szimpatikusabb mint aki azért teszi ugyanazt, hogy némi hatalomhoz, vagy más elõnyhöz jusson.

ulpius66 2020.10.14. 16:50:11

hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_Imre_(minisztereln%C3%B6k)

"Nagy Imre (Kaposvár, 1896. június 7. – Budapest, Kőbánya, 1958. június 16.) magyar kommunista politikus.

Politikai pályafutása

1918 márciusában tagja lett a Vörös Gárdának, majd ugyanezen év júniusában Szibéria Külföldi Munkásainak Kommunista (Szociáldemokrata) Pártjába is belépett. Egyes történészek feltételezték, hogy Nagy Imre részt vett II. Miklós orosz cár kivégzésében.
1930 február–márciusában jelen volt a KMP II. kongresszusán a Moszkva melletti Aprelevkában, mint küldött.
1930. március 16-án, kérésének megfelelően, a KMP KB engedélyezte számára, hogy továbbra is a Szovjetunióban tartózkodhasson, egészen 1944 novemberéig élt itt.

1930 áprilisától 1936 februárjáig a Komintern háttérintézményeként működő moszkvai Nemzetközi Agrárintézetnél (a Kommunista Internacionálé háttérintézménye) dolgozott, mint tudományos munkatárs. Ezzel egyidejűleg 1931–32-ben vezetőségi tagja volt a Nemzetközi Lenin Iskola (a Komintern káderképzője) magyar szektorának.
1944. december 1 és 5. között Nagy Imre, Rákosi és Gerő jelen volt a Kremlben a Dimitrovval, Molotovval és Sztálinnal folytatott megbeszéléseken, melynek során a Debrecenben alakítandó ideiglenes magyar kormány politikájának irányvonalát, valamint személyi összetételét véglegesítették.
1950. december 1-jén mint élelmezési miniszter (a kötelező beszolgáltatás legfőbb irányítója volt), újra a Politikai Bizottság tagja lett.

1953-ban, Sztálin halála után Nagy Imre szenvedélyes beszédben méltatta a szovjet diktátort, és felszólította az országgyűlést Sztálin emlékének törvénybe iktatására.

1955 nyarán önkritika gyakorlása helyett vitairatokat írt, melyek politikáját voltak hivatottak védeni, s melyeket a pártvezetés számára tervezett benyújtani. Számos politikus, írók és újságíró kereste meg őt Orsó utcai lakásában. Elsőként Losonczy Géza, majd Haraszti Sándor, Vásárhelyi Miklós, Gimes Miklós és Fazekas György. A pártellenzék magja elkezdett kialakulni.

1955 december 3-án az MDP KEB kizárta az soraiból, mivel mert „frakciós tevékenységet” folytatott, a párt politikájával nem értett egyet és a marxizmus-leninizmustól eltérő nézetei voltak.

Ez súlyosan megviselte a kommunista Nagy Imrét. Nézeteit hamarosan tanulmányokban kezdte kifejteni. 1956 tavaszán az egyre kiterjedtebb pártellenzék tekintélyes figurájává vált.

60. születésnapja alkalmából közel száz közéleti személyiség, író, újságíró, művész és tudós kereste őt fel otthonában, hogy köszöntse.

1956 nyarán többek ösztönzésére ismét aktivizálódott. Kialakult körülötte az úgynevezett „Nagy Imre-kör”. 1956. október 13-án visszavették a pártba."

ÁÁÁÁ, DEHOGY!!!!!!! NAGY IMRE MÉG VÉLETLENÜL SEM VOLT KOMMUNISTA POLITIKUS!!

EBBŐL IS TISZTÁN KIOLVASHATÓ, HOGY 1956. OKTÓBER 23-ÁN NEM FORRADALOM VOLT, HANEM SZIMPLÁN EGY KOMMUNISTA PUCCS, A KOMMUNISTA KORMÁNY ELLEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(az persze más kérdés, hogy a puccsista kommunisták a tájékozatlan tömeget használták fel céljaik elérésében.........)

öcsi333 2020.10.15. 10:15:37

Sir Galahad. 2020.10.13.21:34:35 Hogyan választott volna a nyugat? A Magyarok továbbra is a Szocializmus építését akarták.(A Magyarok a Kommunisták vezetését nem utasították el.Csak az oroszok távozását,és személycseréket akartak a Kommunista pártban.Talán ez hiba volt? Az események után születtem.De nagyon érdekelt a történet) Egy nyugati kapitalista berendezkedés,egy keleti kommunista kibontakozást,hogyan támogathatna?(Ezt így kellett ismertetni,részleteiben a történelem fakultáción.) Elég furcsa elképzelés?
süti beállítások módosítása